Kirjoitukset avainsanalla Resepti

 

Olen monesti maininnut, että rakastan tuoretta, itsetehtyä leipää. Se on aivan ihanaa vastapaistettuna pelkän Oivariinin kanssa ja joudun joka kerta toppuuttelemaan itseäni, etten söisi liikaa!

Sunnuntaina meillä tehtiin Kinuskikissan ohjetta (täällä) muunnellen porkkana-kaurasämpylöitä ja niistä tuli kyllä ihanan meheviä ja herkullisia. Niitä syötiin vielä tänään, maanantainakin, aamu- ja välipalaksi, mutta nyt ne ovat ikävä kyllä jo loppu. Lapsille sämpylät maistuivat myös ja he toivoivatkin jo lisää leivottavaksi.

 

 

Mehevät porkkana-kaurasämpylät

3 pellillistä

Taikina:
2 isoa porkkanaa raastettuna (noin 3 dl)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 rkl tummaa siirappia
2 tl ruususuolaa (Himalajan suola)
0,5 dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
11 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 kananmuna

Pinnalle:
kaurahiutaleita

Tee näin:
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja lämmitä maito hiivalle sopivaksi (yli +37'C, mutta alle +50'C). Murenna hiiva maidon joukkoon ja lisää siirappi, ruususuola, rypsiöljy, porkkanaraaste sekä kaurahiutaleet.

Sekoita joukkoon vehnäjauhoja noin desi kerrallaan aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi kädellä vaivaten. Anna taikinan kohota liinan alla puolisen tuntia.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pyörittele taikinasta uunipellille, leivinpaperin päälle, samankokoisia sämpylöitä ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.

Voitele sitten sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.

 

 

Kuten sanottu, herkullisia ja tosi meheviä olivat! Me olemme tänään taas uineet uimahallissa uimaopettajan johdolla ja melkein parituntisen uinnin päätteeksi käytiin sitten vielä pitsallakin. Huomenna on taas tavallisen tiistain tapaan kerho- sekä koulupäivä ja nyt vielä hetken aikaa taidan viettää sohvannurkassa.

Ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Munkkien (ohje löytyy täältä) lisäksi viikonloppuna tehtiin myös mehevää tonnikalapiirakkaa. Tonnikalapiirakka on yksi omista lemppareistani ja voin syödä sitä hyvin aamupalaksi, välipalaksi, lounaaksi ja iltapalaksikin. Tonnikalapiirakka toimii minusta hyvin myös juhlissa suolaisena tarjottavana, ja sitä voi syödä myös vähän jo haalenneenakin.

Mielestäni tonnikalapiirakka on parasta kyllä lämpimänä hyvän salaatin kanssa ja sitä voi syödä useana päivänä, jos sellaisen jääkaappiin tekee. Meillä yksi lapsista tykkää tonnikalapiirakasta, mutta muille se ei maistu, joten söimme viikonloppuna tehtyä piirakkaa alkuviikon kaksin. 

Tonnikalapiirakan alkuperäinen resepti löytyy täältä, Hellapoliisin sivuilta. Jos haluat tehdä pellillisen piirakkaa, tuplaa kaikki ainekset.

 

 

Hellapoliisin tonnikalapiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
hyppysellinen suolaa
0,5 dl vettä

Täyte:
1 prk tonnikalaa
2 paprikaa
tuoretta tilliä
150 g juustoraastetta
3 kananmunaa
1,5 dl kermaa
1,5 dl maitoa
hyppysellinen suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nypi vehnäjauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kylmä vesi ja painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle sekä myös reunoille. Paista piirakkapohjaa uunin alatasolla noin 10 minuuttia.

Hienonna tilli ja suikaloi paprika. Sekoita kerma sekä maito keskenään ja lisää joukkoon kananmunat, suola, tilli sekä juustoraaste. Ota piirakkapohja uunista ja lisää sen päälle tonnikala, paprikasuikaleet ja kerma-maito -seos, johon sekoitit jo muut ainekset. Jatka paistamista uunin alatasolla 200 asteessa puolisen tuntia.

 

 

Piirakasta tuli tosi mehevä ja herkullinen! Ihan yksi mun lempiherkuistani kyllä ja kuten sanottu, toimii niin juhlassa kuin arjessakin.

 

-R

 

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Kiitos vinkistä, täytyy kokeilla. Tähän kävisi varmaan myös se uusi luonnonkalasäilyke?

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Itse en ole sitä kokeillut, mutta kyllä varmasti sopii! Jos kokeilet ja jaksat niin tule kertomaan, toimiko. 😊

-R / Koti Kumpulassa

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Enpäs osaa kyllä sanoa! Itsellä ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta ollenkaan. Toivottavasti saat onnistumaan! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Porkkanakakku on yksi ehdottomista lempparijälkkäreistäni. Vielä kun taikinaan lisää porkkanan kaveriksi ananasmurskaa ja tekee kakun päälle runsaan kuorrutuksen, on porkkanakakku täydellinen!

Lapset halusivat ehdottomasti porkkanakakun koristeeksi strösseleitä, joten niitä laitettiin puolikkaaseen kakkuun. Toiseen puolikkaaseen laitoimme hasselpähkinärouhetta, jonka yksi lapsista nimesi hiekoitussoraksi. Minusta hasselpähkinämurska toimi porkkanakakun päällä hyvin ja lapset taisivat olla samaa mieltä strösseleistä.

Strösselipuolesta tulee mieleen vähän yksisarviset ja sateenkaaret, joten strösseleillä koristeltu porkkanakakku voisi olla aika kiva myös synttärikakkuna. Meillä ainakaan ihan tavallinen täytekakku ei tuppaa synttäreillä lapsille maistumaan, joten tämä voisi toimia hyvin.

Kakun alkuperäinen resepti löytyy täältä.

 

 

Porkkanakakku ananasmurskalla

Pohja
200 g Oivariiniä
4 dl porkkanaraastetta
1 tlk ananasmurskaa
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl kanelia
3 tl nestemäistä vaniljauutetta
3 tl leivinjauhetta
2,5 dl ruokosokeria
3 kananmunaa

Kuorrutus
400 g tuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
hasselpähkinärouhetta

 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata Oivariini ja anna sen jäähtyä. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja valuta ananasmurska. Sekoita kuivat aineet keskenään, mutta jätä ruokosokeri vielä sivuun.

Vatkaa jäähtynyt, mutta sula, Oivariini ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja hyvin vatkaten. 

Lisää vaahtoon kuivat aineet, porkkanaraaste sekä ananasmurska. Sekoita taikinaa vain sen verran, että saat ainekset sekaisin keskenään.

Voitele vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 20 minuuttia ja anna sen jäähtyä ennen kuin irroitat sen vuoasta.

Sekoita tuorejuusto, tomusokeri ja sitruunamehu notkeaksi tahnaksi. Levitä kuorrute jäähtyneen porkkanakakkupohjan päälle ja ripottele vielä kuorrutteen päälle kerros hasselpähkinärouhetta.

 

 

Porkkanakakku maistuu ihanalle niin lämpimänä ja juuri leivottuna kuin myös jääkaapissa yön yli vetäytyneenä. Lasten mielestä se oli parasta vielä hieman lämpimänä, mies tykkäsi enemmän kun kakku oli saanut hieman asettua ja minusta se oli hyvää ihan milloin vain!

Ihanaa viikonloppua kaikille!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Vadelmainen semifreddo eli italialaistyylinen, ihanan täyteläinen, jäädyke sopii loistavasti esimerkiksi uudenvuoden juhliin. Se muistuttaa koostumukseltaan hyvinkin paljon jäätelöä, mutta sen valmistukseen ei tarvita jäätekonetta.

Meillä vadelmasemifreddo kruunasi joulupöydän ja siitä riitti hyvin viidelle aikuiselle ja kolmelle lapselle. Alkuperäisen ohjeen mukaan semifreddosta riittää kuuteen annokseen, mutta onneksi emme tehneet isompaa kuitenkaan! Alkuperäinen ohje löytyy muuten täältä

 

 

Vadelmasemifreddo

3 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
0,5 tl vaniljauutetta
2,5 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
4 dl vadelmia
2 rkl vadelmahilloa

Kananmunat, keltuaiset, vaniljauute sekä sokeri sekoitetaan lämpöä kestävässä kulhossa ja erillisessä kattilassa kiehautetaan hieman vettä.

Lieden lämpö säädetään niin, että vesi höyryää, mutta ei kiehu. Vettä tulee olla kattilassa sen verran, että kun kulho laitetaan kattilan päälle, ei vesi ylety koskemaan kulhon pohjaa.

Kulho nostetaan höyryävän kattilan päälle ja kananmuna-sokeriseosta vatkataan sähkövatkaimella vesihauteen päällä kunnes se on paksua, vaaleaa, vaahtoa. Kulho nostetaan pois vesihauteen päältä ja jatketaan vatkaamista noin 10 minuuttia kunnes vaahto on jäähtynyt.

Eri kulhossa vatkataan kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi ja mukaan sekoitetaan munasokerivaahto varovasti käännellen. Vadelmia muussataan hieman haarukalla ja sekoitetaan vadelmahillon kanssa. Säästä vadelmia myös koristeeksi!

Pakastusta kestävä kulho tai vuoka vuorataan kelmulla ja semifreddomassaa kaadetaan hieman kulhoon. Päälle lisätään ohuelti vadelmasosetta ja taas kerros semifreddomassaa. Näin tehdään muutama kerros ja kaadetaan loppu semifreddomassa kerrosten päälle.

Kulho peitetään kelmulla ja nostetaan tasaiselle alustalle pakastimeen. Semifreddon annetaan jäätyä vähintään 5 tuntia ja kulho nostetaan pakastimesta huoneenlämpöön 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Semifreddo kumotaan tarjoilulautaselle ja koristellaan vadelmilla.

 

 

Vadelmasemifreddo osoittautui varsin hyväksi jälkiruokavalinnaksi ja oli aivan ihanan täyteläistä sekä yllättävän jäätelömäistä. Semifreddo on vähän kuin jäädytettyä moussea, sillä se on todellakin juuri niin pehmeää!

Ihanaa vuoden loppua kaikille ja sitäkin ihanempaa sekä onnellisempaa uutta vuotta!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram