Kirjoitukset avainsanalla kasvit

 

Rakastan huonekasveja ja ne tuovat kotiin ihanaa tunnelmaa sekä persoonallista fiilistä. Lisäksi huonekasvien sanotaan puhdistavan huoneilmaa, joten siitäkin syystä tykkään, että kotona on kasveja.

Luin joskus viime vuoden puolella, että avokadon siemestä tai kivestä, kumpi se mahtaa oikeasti ollakaan, saisi kasvatettua itse avokadopuun. Projekti kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että päätin kokeilla ja onnistuihan se! Kaikista kolmesta siemenestä kasvoi avokadopuun taimi.

Kasvatus itsessään on helppoa, mutta vaatii kärsivällisyyttä. Itseltä ainakin meinasi uskoa loppua kun siemenet juurtuivat vesilasissa monta kuukautta eikä mitään näyttänyt tapahtuvan. Kärsivällisyys palkittiin ja lopulta avokadot rupesivät kasvamaan!

 

 

Näin kasvatat avokadopuun siemenestä:

  1. Irroita avokadon siemen hedelmälihasta ja pese se huolellisesti täysin puhtaaksi.
  2. Anna siemenen kuivua muutama päivä ja kuori sen ruskea pinta pois. Itse käytin osassa siemenistä vain kynsiä ja osassa kuorimaveistä. Molemmat tavat näköjään toimivat, sillä kaikki alkoivat itämään.
  3. Työnnä siemeneen muutama hammastikku, mutta varo, ettet työnnä tikkua "saumakohtaan". Työnnä tikut siemeneen niin, että siemenen leveämpi osa jää alaspäin ja suipompi pää ylöspäin. Juuret alkavat aikanaan kasvaa leveämmästä päästä, joten sen kuuluu olla vedessä.
  4. Aseta siemen vesilasiin tikkujen varassa niin, että vettä on suunnilleen siemenen puoleenväliin asti ja leveämpi pää on vedessä. Itse tykkäsin laittaa siemenet kirkkaaseen vesilasiin, jotta näen kun juuret alkavat kasvaa. Vaihda vettä usein niin, että se pysyy raikkaana.
  5. Kun siemen on kasvattanut juuria (tai juurta) niin paljon, että ne alkavat yltää lasin pohjaan, istutetaan avokadopuun alku ruukkuun. Itse suosin saviruukkua, jonka pohjassa on reikä. Laitan pohjalle kerroksen ruukkusoraa ja siihen päälle multaa. Hiekkapitoinen kaktus- ja mehikasvimulta on sopinut omille kasveilleni, joten sitä käytin myös avokadopuille.
  6. Kun avokadopuu on kasvanut noin 15 senttiseksi kannattaa se joidenkin ohjeiden mukaan leikata. Itse leikkasin varresta reilut viitisen senttiä, mutta en ole ihan varma kannattiko se. Oletin, että puu olisi alkanut haaroittumaan, mutta niin ei kyllä käynyt. Tosin, jos en olisi leikannut sitä, ehkä puu olisi vain kasvanut hurjan paljon pituutta.

 

 

Itse laitoin kolme avokadon siementä itämään ja vastoin kaikkia oletuksia, jokainen niistä kasvoi puuksi asti! Jokainen kolmesta on omanlaisensa. Yhdellä on isot lehdet ja lyhyt varsi, toisella taas pitkä varsi ja pienmmät lehdet. Se, ovatko ne nättejä, riippuu toki katsojasta. Minusta ne ovat ihania, sillä olenhan ne itse alusta asti kasvattanut!

Kolmas avokadopuu on ihan omanlaisensa. Sillä kesti hirvittävän kauan kasvattaa juuri ja myös otti oman aikansa ennen kuin varsi alkoi kasvaa. Loppujen lopuksi varsia kasvoi useampi ja jokaiseen niistä useita lehtiä. Tätä yksilöä en koskaan leikannut, sillä sen kasvu oli niin maltillista.

Olen lannoittanut avokadopuita suunnilleen kerran viikossa nyt kesäkautena ja talvella sitten taas vähennän lannoittelua. Multaa täytyy lisätä kaikille avokadoilleni ja itseasiassa tekisi mieli kokeilla vielä kasvattaa yksi ylksilö niin, että laittaisi kuoritun siemenen suoraan multaan.

Avokadopuut tykkäävät, että multa on kosteaa, mutta ei kuitenkaan ihan läpimärkää, joten olen kastellut niitä melko usein, mutta en kuitenkaan liikaa. Tykkään, että saviruukut ovat kastelun kannalta parhaita, sillä kosteus pääsee haihtumaan niistä hyvin ja lisäksi pohjassa on reikä ylimääräiselle vedelle. Avokadopuut tarvitsevat myös valoa, jotta ne jaksavat kasvaa.

 

 

Odottelen, että avokadopuut vielä hieman tuosta kasvaisivat tuuheammiksi, mutta se, että tapahtuuko niin, jää nähtäväksi. Jos siellä on jollain avokadopuun kasvatusvinkkejä takataskussa niin ne ovat tervetulleita!

 

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Halloweeninä kodin kruunaa ehdottomasti kummituspuu!  Se on erikoinen, jokseenkin hentoinen ja harva, hieman kituvankin näköinen huonekasvi ja sopii tähän Halloweenin hujakoille ihan täydellisesti. Yhdessä muiden Halloween-koristeiden kanssa kummituspuu kruunaa kodin Halloweenin täydellisesti aavemaisella olemuksellaan.

Olen myös melko varmas, että Halloweenin aikaan kun kummituspuun vie mukanaan ystävälle tai muuhun kyläpaikkaan, ollaan siellä hyvin otettuja. Kummituspuu kun taitaa olla yksi tämän hetken trendikkäimmistä huonekasveistakin kaiken lisäksi.

 

 

Kummituspuu (Corokia cotoneaster)  viihtyy hiekkapitoisessa mullassa ja pintamulta saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikaa ei sitä siis saa kastella! Paras paikka kummituspuulle on valoisassa, puoliaurinkoisessa, mutta kaikkein kovimmassa paahteessa se ei viihdy. Kesällä sen voi viedä myös ulos ja leikatakin kummituspuuta voi, jos haluaa muotoilla siitä mieleisensä.

Olen nähnyt viimeaikoina erikoisliikkeiden lisäksi kummituspuita esimerkiksi ihan Citymarkeissakin. HInnatkin ovat olleet hyvin kohtuullisia (alle 10 euroa), joten mikään suuri sijoitus tämä karu, mutta kaunis kasvi ei ole! Veikkaan kyllä, että kummituspuusta on hyvin paljon iloa, jos sellaisen viemisiksi ostaa. Ja sopiihan se toki ihan omaa kotiakin ilahduttamaan!

 

-R

 

Kommentit (4)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mulla on myös harmaata tuolla seassa ja oon kans miettinyt, että onkohan se kuolemassa! 🤔 Mutta toisaalta kun muiden kuvia katselee niin enimmäkseen ne taitaa kuitenkin olla harmahtavia. 😅

-R / Koti Kumpulassa

iida
2/4 | 

Itse ostin kummituspuun viime vuonna (ish?), ja vaikka kuinka yritin sitä hoitaa ohjeen mukaan, se kuoli. Enkä ollenkaan käsitä, miksi. Yhtenä päivänä kastelun yhteydessä vain huomasin, että sen lehdet lähtivät varisemaan pienestäkin kosketuksesta, ja pian ruukusta törrötti vain alastomat oksat :( Se oli kyllä supernäyttävä, ja haaveilen vastaavasta kasvista yhä vieläkin. Ehkä jonain päivänä uskallan uuden kotiin ostaa!

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Voi harmi! 😔 Kyllähän tosiaan välillä noi kasvit tuppaa kuolemaan vaikka kuinka niitä yrittäisi oikein hoitaa. Toivotaan, että jos joskus vielä uuden hankit, niin se olisi pitkäikäisempi! 😊

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kookospalmu olohuoneessa? Kyllä. Meiltä löytyy. Tätä ihanuutta olen jo jonkin aikaa kuolannut Ikeassa  ja viime viikonloppuna se löysi tiensä meille kotiin asti. Ja se on aivan ihastuttava! Siinä se nyt oleskelee jukkapalmun, peikonlehden sekä rönsyliljan kanssa kasvilampun alla ja piristää olohuonetta olemuksellaan. HIntakin oli kohtuullinen, 12,99 euroa.

Kovinkaan kovat odotukset minulla ei enää ole kasvin selviämiselle meillä, sillä lueskelin, että se on yksi vaikeimmista huonekasveista. Vaatii ilmeisesti juuri oikeanlaiset olosuhteet ja juuret ovat kuulemma yleensä jo pilalla kun sen kaupasta ostaa. Mutta ei anneta sen masentaa! Palmu on nyt meillä ja pidentää siitä hyvää huolta.

 

 

Tykkään todella paljon kookospalmun viuhkamaisista, pitkistä, lehdistä ja siitä, että se kasvaa kookospähkinästä. Istutin palmun heti isoon ruukkuun, mutta epäilen, että ruukku olisi saanut olla vieläkin isompi. Minulla vain on joku kumma tarve istuttaa kaikki kasvit saviruukkuihin ja tämä oli nyt isoin saviruukku, jonka löysin.

Peikonlehti sen kun kasvaa kasvamistaan ja jouduin sitä jo tukemaankin kun oli niin kookas. Myös jukkapalmu sekä rönsylilja ovat kasvaneet hurjasti ja tykkään kovasti rottinkisesta kukkatelineestä, jonka joskus Ikeasta olen ostanut. Melkoinen viidakko rupeaa kieltämättä jo olohuoneessa olemaan, mutta minä tykkään kyllä. Mielestäni kasvit tuovat kotiin ihanaa tunnelmaa ja kodikkuutta.

 

 

Olohuone sai myös kevyemmän ja pienemmän nojatuolin takan viereen kun Jyskistä  löytyi tarjouksesta jo kauan ihailemani Kappel -niminen nojatuoli. Hintaa tuolilla oli nyt alennettuna 70 euroa ja se sopii meidän kotiin täydellisesti. Kangasalan Jyskin ystävällinen myyjä vielä kantoi paketin meidän auton takakonttiin asti kun lasten kanssa ostoksilla kävin. Kiitos!

Tarvitsin olohuoneeseen pienen, siron ja tyylikkään nojatuolin istumapaikkoja lisäämään. Tuolilla on käyttöä silloin kun kylässä on enemmän ihmisiä kuin sohvalle mahtuu istumaan. Muuten tuoli on ikään kuin koristeena, joten haluan, että se ei vie olohuoneesta liikaa tilaa ja, että se tosiaan miellyttää silmääni.

 

 

Täytyy vielä keksiä koiravanhuksen patjalle uusi paikka kun tuo nykyinen tyyny ei oikein toimi tämän tuolin kanssa. Nojatuolin saisi vielä hieman lähemmäs kaappeja, jos koiran peti olisi vähän kapeampi. Koira ei muutenkaan omalla paikallaan viihdy, joten voisin ehkä kehitellä jotakin koiralle ja olohuoneelle sopivampaa.

Siirsin olohuoneeseen, takan toiselle puolelle, myös yhden puujakkaran, jota voi tarvittaessa käyttää istumatilaa kasvattamaan. Nyt se on kynttilälyhdyn alla, mutta nopeasti sen siitä ottaa istumakäyttöön, jos tarve on ja tykkään, että se menee ihan kivasti tuossa työpöydän vieressä, lyhdyn allakin.

 

 

Mukavaa lauantaita kaikille! Meillä ei ole viikonlopulle mitään ihmeellisempiä suunnitelmia, joten rauhallinen viikonloppu taitaa olla tulossa. Tai no, saako tällä kokoonpanolla rauhallista mistään?

 

-R

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Voi miten ihana tuo harmaa tuoli on!Sopii hyvin teidän kotiinne joka on muuten hyvin kaunis.

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos! 🙏🏼 Mä tykkään kans kovasti tuosta tuolista. Se on aivan ihana! 😍 Mukavaa sunnuntaita!

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Vaikea uskoa, että jokin aika sitten meidän kodissa ei ollut ainuttakaan kasvia! Nyt niitä meiltä onneksi löytyy enkä voisi enää kuvitellakaan sisustusta ja kotia ilman kasveja. Ne tuovat meille ihan oman tunnelmansa ja tekevät kodista persoonallisemman sekä lisäksi vielä parantavat kodin ilmanlaatua.

Ruokailutilassa minulla on pari metallihyllyä, jotka ovat saaneet kasveja kantaakseen ja tykkään, että erilaiset ruukut näyttävät hyllyillä aika kivoilta. Lisäksi kukkatelineestä, pikkutuolilta, apupöydältä ja saarekkeelta löytyy omat kasvinsa eikä ruokailutilaan kovin montaa kasvia mielestäni enää mahtuisikaan.

 

 

Alkuun en saanut kasveja pidettyä hengissä kovin montaa viikkoa, mutta nyt olen onneksi jo hieman kehittynyt kasvien hoidossa. Enää en ihan heti tapa kasveja kastelemalla niitä liikaa ja toisaalta taas muistan kastella niitä silloin kun ne sitä tarvitsevat. On ihanaa nähdä kun kasvit kasvavat ja tykkäävät olla meillä!

Kasvien nimistä en osaa sanoa mitään ja olen kasvit ostanut sillä periaatteella, että ostan sen mikä miellyttää minun silmääni ja sopii meille. Toki täytyy kiinnittää huomiota myös siihen, että millaiset valo-olosuhteet kasvi tarvitsee, jotta pysyy hengissä. Minun tulee nykyään jopa lannoiteltua kasvejani ja sitä en ole koskaan ennen tehnyt!

 

 

En vielä itseäni miksikään viherpeukaloksi kutsu, sillä edelleen ihmettelen esimerkiksi miksi ihmeessä yksi saviruukku muuttui vaaleaksi ulkoapäin? Olenkohan ylikastellut kasvirukkaa? Moni muukin kasviasia mietityttää ja olisi ihan mahtavaa, jos saisin nämä kasvini pidettyä elinvoimaisina pitkään enkä tappaisi niitä typerillä virheillä.

Eipä tätäkään sovi ottaa liian vakavasti enkä aio stressata kasvien hoidosta. Kunhan vain yritän kastella sekä lannoitella niitä sopivasti ja nautin niiden tuomasta tunnelmasta!

 

-R

 

Kommentit (4)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Kiitos! 😊 En siis ole ihan täysin mokannut mitään. 😅 Ja tuokin ruukku on muuten Ikeasta. 🤔

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram