Kirjoitukset avainsanalla jooga

 

Olen saanut monta viestiä, joissa on kysytty, että voisinko tehdä muutaman postauksen, jossa voisin antaa ohjeita corea eli käytännössä keskivartaloa vahvistaviin jooga-asanoihin. Olen kaikkiin vastannut, että totta kai voin ja niin aion kyllä tehdäkin!

Arvostan sitä todella, että edelliset jooga-aiheiset postaukseni sekä ohjeeni ovat olleet mieluisia ja on ihan huippua, että niitä on pyydetty jopa lisää! Kiitos siis siitä. Kysykää ja pyytäkää jatkossakin, jos tulee mieleen jotain, mistä toivoisitte minun kirjoittavan!

Ennen kuin teen postausta, jossa neuvon omat, corea vahvistavat suosikkiasanani, haluan kertoa muutaman syyn miksi corelihakset ovat meille niin tärkeät. Eli miksi niitä kannattaa vahvistaa ja mitä hyötyä niistä on. Ja nyt en todellakaan puhu enkä kirjoita ulkonäköseikoista vaan paljon merkittävimmistä asioista!

 

 

Mitkä lihakset kuuluvat corelihaksiin?

Corelihaksista puhuttaessa on yleensä kyse kaikista vatsan, lantion ja selän lihaksista. Monesti puhutaan vain coresta, mutta tarkoitetaan kuitenkin corelihaksia. Core yksinään tarkoittaa käsittääkseni anatomisesti kuitenkin ylä- ja keskivartalon rakenteita. En todellakaan ole mikään anatomian asiantuntija, mutta näin olen ymmärtänyt.

Minun ainakin tulee puhuttua ja kirjoitettua vaikkapa coretreenistä kun tarkoitan corelihaksia vahvistavaa treeniä. Toisin sanoen tarkoitan siis keskivartalotreeniä eli vatsa- ja selkälihastreeniä. Siis kun sanon (tai kirjoitan) virheellisesti vain core, tarkoitan corelihaksia.

 

 

Mihin corelihaksia tarvitaan?

Coretreeneistä puhutaan joka puolella ja niitä tulee itsekin tehtyä. Minusta on kuitenkin hyvä muistaa, että coren tehtävä ei ole näyttää hyvältä sixpackeineen vaan ihan oikeasti sillä on todella tärkeitä tehtäviä tässä kokonaisuudessa nimeltään ihminen.

Corelihakset nimittäin:

  • tukevät ja ylläpitävät selkärangan asentoa
  • kontrolloivat ja tekevät mahdollisiksi meidän liikkumistamme
  • saavat aikaan vartalomme liikkumista
  • pitävät yllä meidän tasapainoamme
  • osallistuvat hengitykseemme
  • vaikuttavat ryhtiimme
  • olen joskus jostain lukenut myös, että ne vaikuttaisivat jopa ruoansulatukseemmekin.

Core  on englannista suomennettuna ydin  ja se kuvastaa mielestäni hyvin sitä, mitä corelihakset ovat. Ne ovat meidän ydinlihaksemme, jotka mahdollistavat esimerkiksi minun joogaharjoituksissani melkeinpä kaikki liikkeet ja asanat (asennot). 

Käsillä tasapainoilut, yhden jalan varassa työskentely tai vaikkapa päällä- ja käsilläseisonta-asanat vaativat paljon meidän coreltamme. Vahvat corelihakset mahdollistavat nämä sekä monet muut harjoitukset ja toisaalta myös suojaavat kehoa loukkaantumisilta. Monissa asanoissa corelihakset kannattelevat meitä ja antavat meille vahvan tuen. 

 

 

Muista vahva core  kun horjuttaa

Monesti kun teen tasapainoa vaativia jooga-asanoita ja meinaan horjua, muistan sanat vahva core. Kun aktivoin corelihasten kannatuksen, on minulla paljon parempi tasapaino. Toki on päiviä, jolloin ei vain tasapaino pysy, mutta ilman vahvaa corea, ei se pysy minään päivänä.

Näin joogan kautta asiaa tarkasteltuna, minusta corelihaksilla on aivan valtavan suuri merkitys asanassa kuin asanassa. Niitä tarvitaan jo ihan siinä kun seistään suorassa ja aloitellaan harjoitusta. Ilman corea olisi ryhti aivan lysyssä eikä oikein pystyssäkään pysyisi.

Corelihakset ovat siis minusta erittäin tärkeässä osassa meidän kehoamme ja niitä on syytäkin vahvistaa. Itse ainakin teen coretreenejä, jotta pystyn kehittymään joogaharjoituksissani ja jonain päivänä opin tekemään jooga-asanoita, joista tällä hetkellä haaveilen. Vahvistamalla corelihaksiani, pystyn niihin vielä jonain päivänä!

 

 

Core kuntoon

Tykkään itse perustreeninä tehdä paljon corea vahvistavia asanoita ja tasapainoiluja, jotta saisin itsekin jonain päivänä coren kuntoon. Ajattelin tosiaan lukijatoiveiden pohjalta tehdä postauksen tai pari omista suosikkiasanoistani sekä liikesarjoista, joilla tykkään corelihaksia vahvistaa eli palaamme coreasioihin vielä uudemman kerran!

Omalla kohdalla lisätarpeen vahvoille corelihaksille tuo yliliikkuvuus, joka vaatii todella paljon tukea esimerkiksi juuri näiltä corelihaksilta. Myös tästä syystä tykkään keskittyä corelihasten vahvistamiseen.

Tästä löydät aiemmat joogaohjeeni:

 

Nyt kuitenkin toivottelen ihanaa viikkoa kaikille!

 

-R

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Joogapostaukseni jatkuvat energisoivilla jooga-asanoilla. Ne ovat helppoja tehdä vaikka keskellä päivää tai olohuonetta ja tärkeintä on, että teet ne niin kuin sinusta tuntuu hyvältä. Itseään ei saa väkisin vääntää mihinkään asentoon!

Olen aiemmissakin postauksissa kertonut, että en ole joogaopettaja ja nämä joogaohjeet on tehty omien kokemuksieni perusteella. Jos jokin ei tunnu hyvältä tai toisaalta, jos jooga alkaa kiinnostaa, kannattaa mennä joogatunnille tai esimerkiksi kokeilla Yogaia -nettijoogasalia. Itse olen sitä käyttänyt monta vuotta!

Joogaopettajan koulutus minulla on yhtenä haaveena ja sen haluaisin kyllä joskus vielä toteuttaa. Vielä sen aika ei ole tullut, mutta ehkä se tulee vielä jonain päivänä!

Joogatessa kannattaa hengittää mahdollisimman rauhallisesti ja mielellään nenän kautta. Jos se ei tunnu hyvältä, hengitä niin kuin hyvältä tuntuu. Pääasia on, että hengität rauhallisesti ja liikut hengityksen tahdissa.

 

1. High Lunge, Crescent Variation (Ashta Chandrasana)

Seiso jalat lantion leveydellä, nosta sisäänhengityksellä kädet ylös ja taivuta uloshengityksellä eteenpäin. Astu toinen jalka sisäängityksellä pitkälle taakse ja pidä jalka suorana. Katso, että etujalan polvi ei mene nilkan etupuolelle vaan pysyy nilkan päällä.

Nosta vartalo ylös ja kohota kädet kohti kattoa. Katse voi seurata myös käsiä kohden ja jos tuntuu siltä, että haluat taivuttaa ylävartaloa taakse, tee niin kevyesti. Muista pitää hartiat ja niska rentona sekä painaa etujalalla tasaisesti lattiaa.

Pidä takajalka suorana ja reisi jännitettynä niin, että ajattelet nostavasi etureittä ylöspäin ja polvitaivetta kohti kattoa. Pidä myös lantio suorassa linjassa niin, ettei se aukea takajalan mukana. Pysy asanassa 30 sekunnista minuuttiin ja toista sama toiselle puolelle.

 

2. Extended Triangle Pose (Utthita Trikonasana)

Seiso jalat vierekkäin ja astu toinen jalka noin 1,5 metriä taaksepäin. Nosta molemmat kädet sivuille kämmenet alaspäin ja käännä takana olevan jalan varpaat 90 astetta sivulle päin. Katso, että kantapäät ovat samassa linjassa toistensa kanssa.

Uloshengityksellä pidennä vartaloa ja taivuta sitä lonkasta, ei vyötätöstä, eteenpäin. Voit pitää alaspäin menevän käden kevyesti vaikka säärellä, jossei se yllä lattiaan asti. Tarkoitus ei ole nojata koko painoa etujalkaan tai lattiaan vaan pitää selkä suorana ja keskivartalo vahvana.

Käännä etujalan sisäreittä ikään kuin ulospäin ja nosta etureittä sekä polvilumpiota ylöspäin. Etujalan polvi voi olla hieman koukussa, jos se tuntuu paremmalta. Jännitä myös takajalka nostamalla etureittä ja polvilumpiota ylöspäin ja pidä jalkapohjat tiukasti lattiassa.

Toinen käsi osoittaa kohti kattoa ja katse seuraa perässä, jos se tuntuu hyvältä. Pidä molemmat kädet sekä selkä suorina ja ajattele, että häntäluu suoristuu myös. Pysy asanassa 30 sekunnista minuuttiin ja tee sama toiselle puolelle.

 

3. Kobra (Bhujangasana)

Asetu mahalleen makuulle laske otsa lattiaan. Aseta kämmenet olkapäiden alle ja vedä käsivarsia kylkiä kohden. Pidä niska pitkänä ja suorista jalkoja painamalla niitä lattiaan. Paina lantio ja varpaat lattiaan, jännitä reisiä ja rentouta takapuoli.

Vedä lapaluita kohti häntäluuta ja sisäänhengityksellä hitaasti suorista hieman käsiä ja nosta ylävartaloa. Nosta rintaa vain sen verran, että häpyluu pysyy tukevasti lattiassa. 

Itse tykkään laskea käsivarret lattiaan kun löydän oikean taivutuksen selässä ja hengittelen siinä rauhallisesti. Jos haluan taivuttaa selkää oikein paljon, pidän kämmenet lattiassa ja suoristan käsiä. Minulla Kobra tuntuu parhaalta kun pidän sen matalana ajattelen selkään enemmän pituutta kuin taivutusta.

Alaselkään ei saa kohdistua painetta ja hartiat täytyy muistaa pitää rentoina. Jalat pysyvät vahvoina ja asanassa voi viipyä noin 30 sekuntia tai toki kauemminkin, jos se tuntuu hyvältä. Muista hengittää rauhallisesti ja uloshengityksellä laskea rinta alas kun olet viipynyt asanassa tarpeeksi kauan.

 

4. Syväkyykky (Malasana)

Seiso matonleveydellä ja avaa varpaita maton ulkoreunoja kohden. Jalkaterien ei tarvitse avautua niin paljon kuin minulla kuvassa, mutta avaa niitä sen verran kuin tuntuu sopivalta. Oma balettitaustani mahdollistaa sen, että jalata aukeavat suhteellisen hyvin.

Uloshengityksellä koukista polvia ja laskeudu alaspäin. Polvien pitää mennä samaan suuntaan varpaiden kanssa, eikä niissä saa tuntua kiertoa tai painetta. Ajattele, että istuinluut osoittavat kohti lattiaa. Kantapäiden täytyisi pysyä maassa, mutta jos niin ei käy, aseta joogatiili tai vaikka kasa kirjoja tai vaikka rullattu pyyhe kantapäiden alle.

Paina kyynärpäillä tai olkavarsilla hyvin kevyesti sisäreisiä taaksepäin ja ajattele, että istuinluut laskevat alemmas kohti lattiaa. Ylävartalo saa olla hieman etuviistossa ja laita kädet rinnan eteen rukousasentoon, jos se tuntuu hyvältä. Paina kämmeniä toisiaan kohti ja nosta rintalastaa ylöspäin.

Hengittele asanassa rauhallisesti ja ajattele, että jokaisella uloshengityksellä istut alemmas kohti lattiaa ja syvennät kyykkyä entisestään. Asanassa voit viipyä 30 sekunnista minuuttiin ja kun olet valmis, sisäänhengityksellä voit nousta ylös.

 

Rakkaudesta omaan vartaloon

Jooga on opettanut minua kunnioittamaan sekä rakastamaan omaa vartaloani ja toisaalta myös itseäni ihan kokonaisuutena. Jooga on ihan huippuhyvä liikuntamuoto, mutta se tarjoaa harjoitusta myös henkisellä puolella. Jooga vaatii niin hurjan paljon keskittymistä ja jo se, että keskityt johonkin aivan täysillä, auttaa sinua unohtamaan kaiken muun. Se on melko terapauttista!

Jooga on toisaalta hyvin haastavaa, mutta joogassa ei kuulu verrata itseään tai omaa suoristustaan kehenkään muuhun tai kenenkään muun suoritukseen. Joogassa on aivan mahtavaa huomata oma kehityksensä. Se, että eilen ei pystynyt johonkin, johon tänään pystyy, on upeaa!

On ihana nähdä omassa kehossa tapahtuvat muutokset, joita jooga saa aikaan. Ja se mikä siinä on niin ihanaa, on, että ne muutokset ovat lempeyden ja oman kehon rakastamisen tulos. Eivät lopputulosta siitä, että omaa kehoa on rääkätty ja inhottu.

Ihanaa viikonloppua!

 

-R

 

Kommentit (2)

Kovaa rakkautta
1/2 | 

Eli jos vaikka treenaa kovaa omasta halustaan vaikka painoilla on huono homma ja laji väärä? Kun rakkaudesta ja kuitenkin vie itsensä äärirajoille, rakkaudesta vahvoihin lihaksiin, jotka saavat näkyä, vahvaan itseensä ja oman näköiseen tekemiseen ja voimaan? On ok tykätä joogasta, mutta samalla ajatuksen tasolla muiden liikuntamuotojen dissaaminen ei ole ok. Ei ole parempaa eikä huonompaa kuten ei ihmisiäkään. Tämä olisi toimiva postaus, jollei olisi liian yksipuolinen sen suhteen, että vain jooga täyttää nämä tunnusmerkit ja ovat ainoa oikea tie itsensä rakastamiseen sekä lempeyteen. Namaste 🙏

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Ei. Jos tekee kaiken, mitä luettelit, rakkaudesta omaan kehoon ja omaan itseen, ei todellakaan ole väärä laji. Ei kai laji voi koskaan olla väärä, mistä niin päättelit? Ainoastaan se on mielestäni väärin, että inhoaa vartaloaan tai jotain kohtaa siinä. Itse olen sitäkin valitettavasti tehnyt ja jooga on opettanut tilalle itsensä ja kehonsa rakastamisen taidon. Leppoisaa sunnuntaita! Namaste. 🙏🏼

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Joogasarjani jatkuu yhdeksällä energisoivalla jooga-asanalla, jotka on helppo tehdä kotona. Olen kirjoitellut kahdessa ensimmäisessä joogasarjan postauksessa rauhoittavista ja ahdistusta poistavista asanoista, joten nyt on niiden energisoivien asanoiden vuoro. Tässä postauksessa on niistä viisi ja seuraavassa sitten loput neljä.

Rakastan joogaa ja se on tuonut minulle lisää itsehillintää sekä keskittymiskykyä. Jooga on opettanut hurjan paljon lempeyttä minua itseäni kohtaan ja se on ehkä se tärkein asia, jonka olen oppinut. Olen aiemminkin kirjoittanut, että yksi haaveistani on kouluttautua joogaopettajaksi, mutta vielä ei ole ollut siihen sopivaa mahdollisuutta.

Rakastan joogata kotona, mutta aina ei ole sillä hetkellä kun joogaa tarvitsisi, aikaa kokonaiselle harjoitukselle. Silloin voi tehdä muutaman asanan vaikka keskellä olohuonetta. Energisoivat asanat toimivat loistavasti esimerkiksi siihen iltapäivällä iskevään totaaliväsymykseen!

Kuten todettu, en ole joogaopettaja, joten ohjeet olen kirjoittanut oman kokemukseni kautta. Jos jokin asana ei tunnu hyvältä, älä tee sitä! Sen sijaan voit mennä joogatunnille tai kokeilla esimerkiksi Yogaian nettijoogaa. Itse olen käyttänyt sitä jo monta vuotta ja voin suositella palvelua erittäin lämpimästi!

Mutta nyt niihin energisoiviin jooga-asanoihin!

 

1. Alaspäin katsova koira (Adho Mukha Svanasana)

Asetu matolle nelinkontin niin, että olkapäät ja ranteet sekä lantio ja polvet ovat päällekkäin. Pidä selkä suorana ja laita varpaat alle niin, että pystyt uloshengityksellä nostamaan takapuolesi kohti kattoa. Jos kantapäät eivät yllä lattiaan asti, se ei haittaa. Myös polvet voi olla hieman koukussa. Paina kämmeniä kohti lattiaa ja pidä sormet levitettyinä.

Pidä selkä suorana ja kädet vahvoina. Hartiat eivät saisi olla korvissa ja toisaalta, rentouta niska. Pidä katse säärissä ja jännitä reisiä niin, että nostat etureisiä ylöspäin. Hengitä rauhallisesti sisään sekä ulos ja viivy asanassa 30 sekunnista minuuttiin.

 

2. Lankku (Phalakasana)

Mene alaspäin katsovaan koiraan ja siirrä painoa sisäänhengityksellä kohti käsiä niin, että vartalo suoristuu. Korjaa asentoa, jotta pystyt olemaan kokonaan suorana ja, jotta hartiat pysyvät ranteiden yläpuolella. Pidä sormet levitettyinä ja paina kämmenillä lattiaa.

Pidä jalat suorina ja redet jännitettyinä niin, että ajattelet polvitaipeiden kohoavan kohti kattoa ja etureisien nousevan ylöspäin. Pidä vatsassa hyvä tuki ja vedä lapaluita kohti selkää. Katse on matossa ja niskä pysyy pitkänä.

Lankku on minulle yksi haasteellisimmista asanoista, sillä oma selkäränkani ja esimerkiksi kyynärpääni ovat yliliikkuvat, joten minun on hankala saada ne pysymään suorina ja vahvoina. Lankussa kannattaa pysyä 30 sekuntia tai jopa minuutti ja hengittää rauhallisesti.

 

3. High Lunge Twist 

Seiso jalat lantion leveydellä, nosta sisäänhengityksellä kädet ylös ja taivuta uloshengityksellä eteenpäin. Astu toinen jalka sisäängityksellä pitkälle taakse ja pidä jalka suorana. Katso, että etujalan polvi ei mene nilkan etupuolelle vaan pysyy nilkan päällä.

Aseta vastakkainen käsi (jos vasen jalka on edessä, niin aseta oikea käsi) hartian alapuolelle tukijalan viereen. Sisäänhengityksellä nosta toinen käsi kohti kattoa ja kierrä samalla ylävartaloa niin, että tuntuu edelleen hyvälle. Katso kohti kattoa ja hengitä rauhallisesti.

Muista pitää hartiat ja niska rentona sekä painaa kämmenella lattiaa. Pidä takajalka suorana ja reisi jännitettynä niin, että ajattelet nostavasi etureittä ylöspäin ja polvitaivetta kohti kattoa. Pysy asanassa 30 sekunnissta minuuttiin ja toista sama toiselle puolelle.

 

4. Soturi 3 (Virabhadrasana III)

Seiso jalat lantion leveydellä ja nosta sisäänhengityksellä kädet kohti kattoa. Laske uloshengityksellä kädet rinnan eteen rukousasentoon. Taivuta ylävartaloa lantiosta asti eteenpäin ja pidä selkä suorana. Nosta samalla toinen jalka irti lattiasta niin, että jalkapohja osoittaa suoraan takaseinään.

Taivuta sen verran, että asana tuntuu hyvältä ja, että saat tasapainon pidettyä. Pida katse lattiassa yhdessä pisteessä ja ajattele, että tukijalka on juurrutettu lattiaan. Pidä molemmat jalat suorina ja ajattele, että nostan molempien jalkojen etureisiä ylöspäin. Pidä lantio mahdollisimman suorana yhdessä linjassa niin, ettei toinen pakara ole ylempänä kuin toinen.

Hengitä rauhallisesti ja pysy asanassa 30 sekunnista minuuttiin. Tee sitten sama toiselle puolelle.

 

5. Seated Twist (Marichyasana C)

Istu jalat suorassa ja asettele takapuolesi niin, että istuinluut pääsevät kunnolla lattiaan. Nosta toinen jalka toisen jalat yli ja pidä se koukussa reiden vieressä. Kierrä ylävartaloa vastakkaiseen suuntaan kohti takaseinää ja tue toinen käsi koukussa olevan jalan polveen.

Pidä katse takaseinässä ja sisäänhengityksellä pidennä selkärankaa kun taas uloshengityksellä voit ajatella kierron syvenevän. Pidä suorana oleva jalka suorassa ja ajattele painavasi polvitaivetta kohti lattiaa. Pysy kierrossa 30 sekunnista minuuttiin ja tee sama toiselle puolelle.

 

Hengityksen tahdissa

Muista hengittää rauhallisesti sisään sekä ulos ja mielellään nenän kautta. Jooga opettaa hyvin tehokkaasti hyödyntämään hengitystä liikkeiden ja asanoiden teossa. Sitä kannattaa todellakin käyttää avuksi, jotta asanoista ja joogaharjoituksesta saa kaiken irti.

Jos hengitys nenän kautta ei luonnistu tai tunnu hyvältä, hengitä juuri niin kuin sinusta tuntuu hyvältä. Pääasia, että muistat hengittää ja tehdä liikkeet hengityksesi tahdissa!

Täältä löytyy ensimmäinen joogapostaus, jossa on rauhoittavia asanoita ja täältä taas toinen.

-R

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Kirjoittelin aiemmassa postauksessani joogan melkeinpä mullistaneen maailmani. Kerroin, että jooga on tuonut minulle lisää itsehillintää, keskittymiskykyä ja mikä tärkeintä, jooga on opettanut hurjan paljon lempeyttä minua itseäni kohtaan.

Kerroin myös, että yksi haaveistani onkin kouluttautua joogaopettajaksi, mutta vielä ei ole ollut siihen sopivaa mahdollisuutta. Kerroin, että jos jokin ahdistaa tai stressaa minua, avaan joogamaton ja teen joogaharjoituksen tai ainakin muutaman rauhoittavan asanan.

Edellisessä postauksessa esittelin kuusi helppoa asanaa, jotka rauhoittavat mieltä ja helpottavat ahdistusta. Lupasin postaukselle jatkoa, joten tässä postauksessa esittelen viisi myöskin helppoa ja mieltä rauhoittavaa asanaa.

Kuten aiemmin kerroin, en ole joogaopettaja, joten ohjeet olen kirjoittanut oman kokemukseni kautta. Jos jokin asana ei tunnu hyvältä, älä tee sitä! Sen sijaan voit mennä joogatunnille tai kokeilla esimerkiksi Yogaia -nettijoogapalvelua.

Jos mahdollista, hengitä asanoissa ollessasi rauhallisesti nenän kautta. Jos se ei tunnu hyvältä, voit hengittää suunkin kautta tai vaikka nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Hengitä niin kuin sivusta tuntuu hyvältä!

 

1. Kissa-lehmä -sarja (Marjaryasana ja Bitilasana)

Asetu matolle nelinkontin niin, että olkapäät ja ranteet sekä lantio ja polvet ovat päällekkäin. Pidä selkä suorana ja sisäänhengityksellä nosta katsetta kohti kattoa, anna vatsan painua kohti lattiaa ja selän notkistua. Älä rasita niskaa liikaa vaan pidä pää kannateltuna ja kädet suorina. Tämä osa sarjasta on lehmä eli Bitilasana.

Uloshengityksellä siirrä katse kohti mattoa ja vedä napa sisään samalla kun pyöristät selkää kohti kattoa. Työnnä lattiaa käsillä ja pidä kädet suorina. Vedä leukaa hellästi kohti rintaa. Tämä osuus sarjasta on puolestaan kissa eli Marjaryasana.

Toista kissa-lehmä -sarjaa rauhallisen ja syvän hengityksesi tahdissa minuutin ajan.

 

2. Koiranpentu (Uttana Shishosana)

Asetu matolle nelinkontin niin, että olkapäät ja ranteet sekä lantio ja polvet ovat päällekkäin. Pidä selkä suorana. Kävele käsiä hieman eteenpäin, paina kämmeniä lattiaan ja laske rinta kohti mattoa. Selkä saa pyöristyä hieman ja otsan voi laskea mattoon. Hengitä rauhallisesti sisään sekä ulos ja pidennä selkärankaa jokaisella hengityksellä.

Pidä selkä sekä kädet pitkinä ja niska rentona. Paina kämmeniä ja jalkapöytiä lattiaan. Jalkaterät pysyvät samassa linjassa polvien kanssa. Hengitä rauhallisesti, pidä kädet aktiivisina ja pysy asanassa 30 sekuntia tai minuutin, jos se tuntuu hyvältä.

 

3. Lapsen lepoasento (Balasana)

Asetu matolle nelinkontin niin, että olkapäät ja ranteet sekä lantio ja polvet ovat päällekkäin. Tuo isovarpaat lähemmäs toisiaan ja laske sitten lantio kantapäiden päälle. Ylävartalo laskeutuu reisien päälle ja otsa mattoon. Kädet pysyvät suorina edessä. Hengitä rauhallisesti ja pidennä vartaloa jokaisella hengityksellä.

Voit avata polvia hieman leveämmälle ja laskea ylävartalon reisien väliin. Tee se versio, joka tuntuu sinusta parhaalta. Voit kokeilla laittaa kädet myös vartalon viereen ja jos otsa ei tunnu hyvältä matossa, voit kääntää pään sivulle. Jos teet niin, muista kääntää pää myös toisellekin sivulle.

Pysy asanassa minuutin verran.

 

4. Jalat seinällä (Viparita Karani)

Mene selinmakuulle ja nosta jalat koukussa rinnan päälle. Suorista jalat kohti kattoa ja koukista nilkat. Laita kädet vartalon sivuille tai hieman leväälleen matolle tai vaikkapa rinnan päälle. Voit laittaa alaselän alle korokkeen tai vaikka kädet, jos haluat. Asanan voi tehdä myös seinää vasten, jolloin jalat saavat levätä. Koukista polvia hieman, jos se tuntuu paremmalta.

Minä viihdyn asanassa parhaiten ilman koroketta tai seinää, mutta tee niinkuin sinusta tuntuu parhaalta. Viivy asanassa minuutin verran.

 

5. Päälläseisonta (Sirsasana)

Päälläseisonta on asana, joka rauhoittaa minun mieleni aina. Aina kun asiat ovat vinksallaan, seison hetken aikaa päälläni. Kuulostaa hölmöltä, mutta se toimii! Päälläseisontaa en ala nyt kenellekään neuvomaan tai opettamaan, sillä se on sen verran vaativa asana. En halua neuvoa ketään tekemään sitä väärin ja pahimmassa tapauksessa satuttamaan itseään. 

Mutta, jos taidat jo päälläseisonnan, tee se ja viivy siinä vaikkapa puoli minuuttia tai jopa minuutti. Johan helpottaa!

 

Kuvaaminen kannattaa

Asanoiden kuvaaminen on muuten todella tehokas tapa oppia omasta kehosta enemmän. Itse huomaan paljon korjattavaa tämän sekä edellisen postauksen kuvissa ja seuraavalla kerralla tiedän mitä teen toisin. Videointi on myös erinomainen tapa oppia oman kropan liikkumisesta ja mahdollisista virheasennoista enemmän.

Joogassahan ei ole tarvetta olla täydellinen tai tehdä asanoita täydellisesti, mutta esimerkiksi tuota päälläseisontaa helpottaa kummasti kun kiinnitän ensi kerralla enemmän huomiota siihen, että jalat osoittavat suoraan kohti kattoa. Nyt ne kallistuvat vasemmalle ja tasapainoa on niin todella vaikea löytää.

Suosittelen ihmeessä kokeilemaan joogaa! Kuten kirjoitin, jooga sopii ihan jokaiselle eikä esimerkiksi kukaan voi olla liian kankea aloittaaksen joogan. Käy lukemassa edellisen postauksen vinkit täältä ja tee muutama asana vaikka heti! Energisoivia asanoita löytyy puolestaan täältä.

 

-R

 

Kommentit (2)

Riika V.
Liittynyt15.9.2017

Mä jostain syystä pelkäsin pitkään päälläseisontaa enkä uskaltanut ruveta harjoittelemaan sitä. Hetken se otti ja mukaan kuului muutamat kaatumiset, mutta kyllä se kannatti! 👍🏼

Tosiaan, kuvaamalla huomaa aika hyvin, että miksi joku asana tuntuu hankalalta tai vaikealta. Itse oon ainakin melko toispuoleinen ja sen huomaa kyllä välillä tosi selkeesti. Tavoitehan ei tosiaan ole olla täydellinen, mutta itsellä ainakin on kova halu kehittyä! 😊

Mukavaa päivää ja kevättä sekä antoisia joogahetkiä! ☀

-R / Koti Kumpulassa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

 

Tavallinen elämä, arki ja koti voi olla kaunista ja ihanaa. Ilo pitää ottaa irti elämän ja arjen pienistä asioista sekä hetkistä.

Meidän kodissa tavarat vaihtavat jatkuvasti paikkaa ja jokunen projekti on aina kesken tai ainakin suunnitteilla. Ruokareseptejä blogissa ei ehkä näy, mutta kotikosmetiikkaohjeita kyllä!

Tässä kodissa asuu kolmen lapsen äiti, joka on joogahullu luonnonkosmetiikkafani ja hänen miehensä sekä kahdeksanvuotias esikoistytär, viisivuotias pikkuveli sekä kolmevuotias pikkusisko. Mukana menossa on myös karvainen koirakaveri!

Lukijat ovat kertoneet blogin olevan elämänmakuinen ja se ilahduttaa kirjoittajaa kovasti. 

Tervetuloa seuraamaan!

Facebook

Instagram

Bloglovin

 

Yhteydenotot:
koti.kumpulassa@gmail.com

 


Blogin edelliset jutut löydät tämän linkin takaa.

 

Blogiarkisto

2019
2018
2017

Kategoriat

Instagram