Hvitträskin utuinen valo on niin mysigt ja hygge.

Käväisin perjantaina pitkästä aikaa kansallisaarteessamme, Hvitträskissä. Vuonna 1903 valmistuneen talon lämpimät värisävyt, rouheat pinnat, mystiset maalaukset, natisevat, sokkeloiset portaikot ja huoneet niiden päissä ovat hiin hygge, että tekisi mieli rullata itsensä yhteen talon valtavista ryijyistä ja unohtua sinne.

Saarisen tiimissä Hvitträskissä työskenteli aikoinaan myös arkkitehti Hilding Ekelund. Oppaan mukaan erityisesti Ekelundin Maunulaan piirtämissä monitasoisissa, portaita pursuavissa rivitaloissa on nähtävissä Hvitträskin vaikutus. Tunnen tapauksen: asumme sellaisessa.

Tässä kodissa ihmisten lisäksi myös esineet ovat alati matkalla jonnekin - joko oikeasta paikasta väärään tai takaisin. Harvemmin takaisin.

No meillä todella ravataan portaissa! Koti kerroksissa on sellainen päättymätön hyötyliikunnan muoto, jossa reidet ja pakarat jatkuvasti ulisevat kohtaamastaan vääryydestä. Tässä kodissa ihmisten lisäksi myös esineet ovat alati matkalla jonnekin - joko oikeasta paikasta väärään tai takaisin. Harvemmin takaisin. Aika ajoin matkalaiset muodostavat portaisiin tukoksia ja tallautuvat asukkaiden jalkoihin.

Asuminen näissä muumitaloissa on totta puhuen ihan lupsakkaa, mutta kodin pitäminen järjestyksessä vaatisi melko maanista siivousvimmaa tai asunnon muuttamista museoksi, kuten Hvitträskissä on sittemmin tehty. Jos vimmaa ei ole ja museoiminenkaan ei ole ajankohtaista, niin täytyy vaan opetella elämään sopivasti boheemimmin. Naapurin rouva onkin lempeästi kuvaillut asuntoa Maunulalaiseksi pyykkikuiluksi. Hän aloittaa ylimmästä kerroksesta potkimaan pyykkipalloa portaikossa kohti kellarikerroksessa sijaitsevaa pesukonetta. Ah, miten hvitträskiläistä!

-Larres

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat