Kirjoitukset avainsanalla Ilmastoahdistus

Villasukkien ympärivuorokautinen käyttö kuului olennaisesti lapsuuteeni.

Kansainvälinen ilmastoraportti julkaistiin justiin ja nyt keskustelu maapallon tulevaisuudesta käy kuumempana kuin koskaan - syystäkin.

Sain omasta lapsuudenkodistani (ilman gloriaa) hyvät opit. Meillä nimittäin säästettiin aina kahta asiaa: rahaa ja luontoa. Edellämainittua ei ollut liiaksi ja jälkimmäisen kuluttamiseen ei ollut varaa. Useimmiten nämä kaksi säästötoimenpidettä nivoutuivat yhteen ja molempia tuli säästettyä siinä samalla.

Häpeäkseni olen sittemmin todennut, että laiskuuttani ja ehkäpä mukavuudenhalustani olen luistanut monesta lapsena minuun jo juurrutetusta hyvästä tavasta. Niinpä päätin tehdä parannuksen: opettelen vanhat tavat takaisin ja siirrän ne edelleen jälkikasvulle. 

Kodin lämpötila ja suihkussa käyminen

Asuimme sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jota ei paljoakaan lämmitetty. Jos patterien säätöjä oli käyty salaa vääntämässä kovemmalle, niin äiti kävi  vääntämässä ne takaisin. Kerrospukeutumiseen ja villasukkien ympärivuorokautiseen käyttöön kannustettiin. Suihkussa käyminen oli hytisyttävä kokemus. Kokovartalokananliha iski viimeistään silloin, kun vaahdotti tukkaa. Puhdasta vettä ei lorotella! Sittemmin on tullut loroteltua. Tehtävä: opettele sulkemaan hana, kun et huuhtele mitään.

Sähkölaitteet

Välillä äidistä varmasti tuntui, että me olimme niitä tuhannen toiston lapsia, joille ei pari muistutusta riittänyt. Sinnikkäästi hän kuitenkin jaksoi sanoa tuhannet kerrat, että valoja ei jätetä palamaan ja virrat otetaan laitteista pois, kun niitä ei käytetä. Sittemmin olemme yöpyneet mummulassa ilman mummua ja etsineet tuskastuttavan kauan sitä pääjatkojohtoa, josta on napsautettu virrat pois koko viihdekeskuksesta. Tehtävä: Valot ja virrat pois, kun niitä ei tarvita.

Kierrätys ja jätteen minimointi

Meidän viisihenkisellä perheellä oli pieni Otto-niminen roskapönttö pihan nurkassa. Se tuli luonnollisesti halvemmaksi. Samalla se tarkoitti sitä, että kaikki mahdollinen lajiteltiin ja osa jätteestä vietiin keskitettyihin keräyspisteisiin (ilmaiseksi tietysti). Pihassa komeili kaksi kompostia ja kasvimaa. Tehtävä: Kotitalouden biojätteelle soveltuvan kompostorin hankkiminen (ja käyttäminen)

Kuluttaminen

Meillä käytiin kerran viikossa kaupassa. Äiti oli miettinyt viikon safkat aina valmiiksi. En varsinaisesti kaipaa makumatkaa 90-luvulle, mutta meiltä ei koskaan tarvinnut heittää pilaantunutta ruokaa pois. Jos jääkaappi oli tyhjä, niin syötiin kuivamuonaa se viimeinen päivä ennen kauppareissua. Tehtävä: Syötä se perheelle, ennen kuin se pilaantuu.

Josko näillä aloittaisi! 

-Larres

Kommentit (5)

Anonyymi
3/5 | 

Mun mutsi veti homman samaan tapaan kotiin. Ruokaostokset suunniteltiin ja ennen kauppaanmenoa avatttiin lehti ja katsottiin mitä on tarjouksessa. Tarjouslihojen ja -kalojen mukaan suunniteltiin ostoslista.
Mä olen villasukkafani ja makuuhuoneessa on lämmitys ihan minimillä talvikautena. On niin ihanaa sujahtaa untuvatäkkien väliin, kun huone on muutoin kylmä.
Suihkussa pitää minunkin skarpata, pitää sulkea hana pois päältä aina tarvittaessa.

Vierailija
5/5 | 

Muutoin hyviä (ja itsekin melko samoin kasvatettu), mutta tuota talon kylmänä pitämistä en suosittele. Ihmettelen suuresti, jos ei ko talo ole homeessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat