Kirjoitukset avainsanalla kotihäpeä

Ikkunat, ne ovat kuin ikkuna maailmaan.
Ikkunat, ne ovat kuin ikkuna maailmaan.

Jouduin sairaustuvallisista syistä viettämään tavallista enemmän aikaa kotosalla. Siinä oli aikaa katsella ympärilleen kaikessa rauhassa. Aijai.

Olen vuosien saatossa rimpuillut monenlaisilla keinoilla irti kotihäpeästä, joka liittyy yleensä muihin ihmisiin.  

Sisäisestä häpeästä – eli yllättäen niskaan loikkaavasta kotikauhusta – on kuitenkin vaikeampi päästä eroon. 

Useimmiten kotikauhun saa tönittyä mielen perukoille. Kun himassa viettää vain rajallisen osan hereilläoloajastaan, on helppoa kääntää katse pois kasoista ja himmentää valaistusta. Mutta kun kirkas kevätaurinko keskellä päivää paljastaa jääkaapinoven jokaisen tahmajäljen, likaiset räsymatot, törkyiset ikkunat ja lamppujen päälle liimaantuneet pölymatot, alkaa kurkkua kummasti kuristaa.

Miten me voimme elää täällä? Kaiken järjen mukaan meidän pitäisi olla jo sotkuun tikahtuneita joka sorkan! Arggggggh!

Akuutin kotikauhun iskiessä kannattaa toimia:

 1. Kääri hihasi. Laita musa raikaamaan, ja kaiva kaikki mahdolliset siivousvälineet kaappien syövereistä. Tästä tulee elämäsi siistein päivä! (Sillä kyllä, kokonainen päivä tässä tulee menemään. Tai kaksi.)
 2. Pakota/lahjo joku muu perheenjäsen käärimään hihat – ja varaudu pettymään (Sillä oikeasti, jos ei itse tee, niin ei siitä mitään tule - marttyyrimurinaa). Ala-asteikäisten konmarituskyvyt eivät esimerkiksi ole vielä kovin kehittyneet.
 3. Tarkista pankkitilin saldon. Jos se näyttää mukavan muhkealta, näppäile googleen sana ”kotisiivous” (tai sotkun vaikeusasteesta riippuen ehkä ”kuolinsiivous”) ja ulkoista urakka. Ai, tältä puhdas koti näyttää! Onko lattia tosiaan tuon värinen oikeasti? Ihan niin kuin ulkomailla olisi. 
 4. Poistu rikospaikalta.  Tämä on luottometodini! Edullinen ja nopea, eikä se vaadi muiden syyllistämistä tai omaa uhriutumista. Avaa vain ovi, laita aurinkolasit silmille ja anna kevätauringon ilahduttaa. Sanotaan, ettei ihminen voi paeta itseään, mutta onneksi sotkujaan voi!

- Maula 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Muista! Kukaan ei katso lattialistojasi.
Muista! Kukaan ei katso lattialistojasi.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että suomalaisten kyläilykulttuuri on kriisissä. Emme kehtaa enää kutsua ihmisiä kylään, ilman että siivoamme. Ja kun kaikki vierailevat vain puunatuissa kämpissä, käsitys siitä, millainen on tavallinen koti, sumenee. Kotihäpeä iskee päälle.

Kokeile tätä testattua ja hyväksi havaittua 7 askeleen häpeänkarkotusohjelmaa:

 1. Astu sisään kotiisi kuin tulisit sinne ensimmäistä kertaa. Mikä on päällimmäinen ajatuksesi? Ärsyttävätkö keittiöhanan kalkkijäljet vai kiinnostaako yhtään? Aivan, ei kiinnosta.
 2. Jos maassa ei ole konkreettisia röykkiöitä, kipua henkisen kasan yli vähän peremmälle. Näetkö kiinnostavia tavaramuodostelmia? Ajattele, että jollakulla onnenpekalla on kaikki tämä (Ja kaapeissa vielä lisää!).
 3. Bongaatko keskeneräisiä projekteja, listattomia lattianrajoja? Ihastuttavaa! Täällä asuu selvästi muutosmyönteisiä ihmisiä, joilla on monta rautaa tulessa.
 4. Häiritseekö sinua kaappien epäjärjestys? Niin, ei tietenkään häiritse, sillä kuka hullu nyt muiden kaappeja kaivelisi!
 5. Tarttuuko jalkasi lempeästi keittiön lattiaan kiinni? Ihan niin kuin tämä koti kutsuisi sinua jäämään pidemmäksikin aikaa! 
 6. Pysähdy hetkeksi sinne keittiöön. Anna mielesi vaellella vapaasti asunnon nurkissa. Mitä sinä ja tämä asunto kaipaatte kipeiten juuri nyt? Sopisiko käteesi paremmin Tolu-suihke vai kupillinen kahvia? Kahvia! 
 7. Nyt olet valmis toivottamaan tervetulleeksi kenet tahansa. Hyvä kahvi on nimittäin onnistuneen visiitin kannalta noin sata kertaa olennaisempaa kuin pöntön kannen kiiltävyysaste. 

- Maula

Kommentit (0)

Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat