Kirjoitukset avainsanalla perhearki

Lattiaan on syöpynyt tummia läikkiä

Kaikki, joiden perheessä joku ruokailee syöttötuolissa, tietävät, että ruokapöydän päältä, sivusta ja alta pitää alati luututa, skrapata tai rälläköidä irti tahroja ja mährää. Yleensä kannattaa toimia nopeasti ennen kuin tuliperäinen mährä ehtii kivettyä tai litra maitoa imeytyä parketin rakoihin.

Eräänä päivänä meillä syntyi syöttötuolin alle isompi lammikko. Kyseessä ei olleet jäätiköiden sulamisvedet vaan neste oli ihan sitä itseään - pissaa. Lapsi lorotteli tankkinsa tyhjäksi ja urea virtasi pitkin syöttötuolin jalkoja muodostaen lattialle lätäkön. Luonnollisesti tartuin riuskasti luuttuun ja kuurasin vahingon pois. Piintyneen virtsan löyhkä olohuone-ruokailutilassa on liian vulgääriä jopa meille.

Jonkun päivän päästä lattiaan ilmestyi pari tummaksi syöpynyttä läikkää. Jynssäilin niitä aikani kuluksi - oi aika, miksi se ei muuten kulukaan - tuloksetta. Parin päivän kuluttua parkettilattiaan oli syöpynyt kolmas pysyvä muisto. Pienen tutkimustyön jälkeen selvisi, että tuolin huopatassut ovat imaisseet itseensä mukavasti lirua. Tassuissa olevan liiman, pisun ja parkettilattian lakkapinnan kohtaamisen yhteisvaikutuksesta lattiaan on syöpynyt ikuiset muistot.

OPETUS: Jos ruokailija kusasee alleen kesken aterian, välttyäksesi pysyviltä lattiavautioilta luuttua lattia ja poista tuolista välittömästi mahdolliset huopanastat.

-Larres

 

Kommentit (3)

Vierailija
2/3 | 

Lasten kanssa saa varautua kaikkeen... Lapsukaisellani oli tapana syöttötuolissa istuessaan rummutella jalkapohjillaan pöydän reunaan sillä seurauksella, että kaatui tuolinsa kanssa useamman kerran. Sanotaan, että pieni lapsi vaatii oppiakseen saman asian toisintoa 250 kertaa.  En alkanut sen paikkansa pitävyyttä testaamaan vaan köytimme syöttötuolin molemmilta puoliltaan ruokapöytään kiinni ja lapsi istui syöttuolissaan kypärä päässään, kaiken varalta. Nyt on jo kaksikymppinen yliopisto opiskelija, joten pahimmilta vaurioilta säästyttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Päivällinen suoritettu

Tuntuuko sinustakin siltä, että lähtölaskenta lomalle on muuttunut ihmiskokeeksi, jossa testataan, kuinka paljon voidaan vielä lisätä kierroksia, ennen kuin ihminen sinkoutuu radaltaan ja päätyy imaistuksi mustaan aukkoon?

Kuva, jossa ruokailija istuu sivuttain pöydän ääressä, likaisen lautasen äärellä symboloikoot sitä, että alati tikittävän kellon perässä laukataan kieli vyön alla ja jatkuvasti askeleen perässä. Some-todellisuudessa ruoka kuvataan ennen syömistä, ei sen jälkeen.

Lomaa odottavan aika ei tunnu pitkältä. Aika pakenee, vaikka sitä kuinka jahtaisi. Toisaalta on muikeata ajatella, että kun se loma vihdoin alkaa, niin ihan varmasti huomaa eron. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat arjen tuntumaan entistäkin raskaammalta:

 1. Duunissa on yksi vuoden vilkkaimmista ajoista: hakeudu asemaan, jossa olet sekä suunnitteleva että suorittava taho.
 2. Hanki liikaa lapsia ilman kunnollista turvaverkkoa. Päiväkoti meni kiinni 1.6., kolme lasta on ripoteltu hoitoon kolmeen eri kaupunginosaan. Ah!
 3. Valitse lasten harrastukset niin, että niidenkin kliimaksit ajoittuvat kesäkuuhun. Stadi Cup torstaista lauantaihin.
 4. Ole optimisti, kun vaihdat samassa kuussa syntyneen miehesi kanssa syntymäpäivälahjoja. Sideways-lippu perjantaille ja hotelliyö perään on pikantti lisä, kun otetaan huomioon kohdat 1-3.
 5. Mene festari-illan jälkeisenä päivänä hikoilemaan huoltotehtäviin kentälle. Älä kuole. Hellelukemissa pelaavat lapset tarvitsevat nesteytystä sisäisesti ja ulkoisesti. Aurinkorasva virtaa ja jääkylmää vettä kaadetaan päähän suoraan ämpäristä. Illalla voit ihailla kenkien ääriviivoja kärähtäneistä jalkapöydistäsi.

Varmaa on, että loman sitten kyllä erottaa arjesta. On tärkeää, että elämässä on kontrasteja. Siinäkin tapauksessa, että vaipuu ensimmäisenä lomapäivänä uupumuksesta koomaan ja herää kalenterihälytykseen, joka kertoo, että on aika mennä takaisin töihin.

#jaxuhalit kohtalotovereille ja #siunattuonnellinenkiitollinen kaikille niille, jotka ovat jo loman makuun päässeet!

-Larres

Kommentit (0)

Rättiterapiaa rättiväsyneille!

Kun arkinen rättiväsymys meinaa painaa, niin apu saattaa löytyä rättiterapiasta. Jos jokusella perheenjäsenellä  vaikuttaa kasvaneen päätelaite käteen kiinni, niin toisilla se kasvannainen on märkä rätti. Ja sekös väsyttää.

Mä olen aina tuumannut, että jos pitää käyttää silmälaseja, niin kannattaa hankkia kivat kakkulat. Sama pätee tähän rättiinkin. Jos täytyy koko ajan kotona ollessa pitää rättiä kädessä, niin hanki läjä kivoja rättejä.

Siitä nätistä rätistä irtoaa ihan kummasti positiivista energiaa rättiväsyneelle: 

 1. Saat luuttuamiseen ripauksen estetiikkaa! Värin voit valita fiiliksen mukaan.
 2. Kokeile tasoja pyyhkiessäsi laulaa Samuli Edelmannin Ihana valo -kappaletta näin: Ihana rätti, niin on nimesi kaunis sana. Ihana rätti, onko roskis jo auki. (Sinne roskikseen karistat tietysti rättiin keräämäsi leivänmurut.) Ihana rätti, sinä olet aurinko.
 3. Ja miksi kukaan enää vaihtaisi esimerkiksi jouluverhoja, kun voi heittää joulurätin keittiöhanalle kuivumaan?

-Larres

Kommentit (0)

Keskity kukkiin.
Keskity kukkiin.

Kesän monipuolinen nakkidietti saa taas väistyä ravitsevan arkiruuan tieltä. Meillä niitä kaikille perheenjäsenille maistuvia ruokalajeja on noin viisi - ja niistäkin kolme on makaronijohdannaisia. Mutta ei ruokailuhetken tarvitse olla tylsä, vaikka lautasella olisi keko harmahtavaa mössöä. Tässä hyväksi havaitsemani vinkit illallisen tunnelman nostatukseen.

 1. Jos ruoka ei maistu miltään, nauti eloisasta keskustelusta. Hyviä aiheita ovat esimerkiksi listaukset epäilyttävänä pidettävistä vihanneksista ja ruuansulatukseen liittyvät kaskut. Ne vievät ruokailun niin sanotusti nextille levelille.
 2. Kun puheenaiheet on kaluttu loppuun, yllättävä (esimerkiksi raejuuston asettelun lautasella liittyvä) huutokohtaus tekee tilanteesta, jos ei ainutlaatuisen, niin ainakin mieliinpainuvan. Kirkumisen keskellä kukaan ei huomaa, mitä suuhunsa pistää. Sushi menisi ihan hukkaan! Ja kun illallinen on saatu päätökseen, sydämen valtaa puhdas kiitollisuus. Se on ohi.
 3. Kun äänimaailma on hoidettu kuntoon, helli myös muita aisteja. Ruokaa ei toki voi tuunata (jokainen ylimääräinen mauste tai muu poikkeama pyhästä reseptistä kyllä huomataan), satsaa siis visuaalisuuteen. Laita hämyinen (roskat ja tahrat kätkevä) valaistus tai panosta leikkokukkiin. Leikkokukat ovat vastaus - oli kysymys melkein mikä tahansa! EDIT: Valkoisissa kukissa ketsuppi näkyy häiritsevän hyvin.

- Maula

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat