Kirjoitukset avainsanalla puutarha

Kirsikankukkien aika on ohikiitävä hetki kauneutta

On taas se aika vuodesta, kun kirsikkapuut kukkivat ja herkkä vaaleanpunainen utu hivelee silmiä. Naapurimme ovat niin onnekkaita, että he saavat ihailla kirsikan kukintaa omassa pihassa. Kun tarkentaa katseen kuvan keskitienoille, voi havaita herkän kukkapilven. Naapurini on varsinainen viherpeukalo ja jo toukokuussa heidän puutarhassa kukkivat lukuisat moni- ja yksivuotiset kukat:

 1. Mattopiiska. Puuvartinen kasvi, jossa on herkkä köynnösmäinen latvus.
 2. Ämpäri. Kukkii useissa eri väreissä eikä lakastu koskaan.
 3. Mäntysuopa. Suopa on aina vihannan männyn nestemäinen muoto.
 4. Lastenvaunut. Silkohapsinen nuppu löytyy kasvin suojaavan kuoren sisältö.

Kiitokset naapuriin puutarhainspiraatiosta!

-Larres

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suomen kevät 3>
Suomen kevät 3>

Luin inspiroivan jutun Tuulasta, joka istuttaa kaupan salaatinraadot uudelleen – ja saa toisen sadon aina ilmaiseksi. Neroutta.

Jutussa hän kertoo lykkäävänsä salaatit pihalle jo huhtikuussa. Tästä rohkaistuneena minäkin päätin antaa keittiön ikkunalla noukkuville yrtinjämille uuden elämän. 

Näin jo itseni vaeltelemassa aamutakkiin kietoutuneena lempeänä kevätaamuna puutarhassa ja naksimassa pienillä saksilla ILMAISTA satoa oman pihan antimista. 

En kuitenkaan ottanut huomioon muutamaa pientä muuttujaa. 

Tämän opin keväisestä yrttiprojektistani:

 1. Huhtikuussa ei vaellella mihinkään aamutakissa. TIKKITAKKI on huomattavasti parempi vaihtoehto.
 2. Kasvihuoneessa kasvaneet herkkähipiäiset yrtit sietävät yllättävän huonosti PAKKASTA.
 3. Jos olisin antanut yrttien nuokkua keittiön lämmössä, olisin ehkä saanut riivittyä niistä vielä jonkinlaisen sadon.
 4. En SÄÄSTÄNYT euron euroa. Biojäte vain jäätyi istutuslaariin kiinni.

Inspiroivaa viikonloppua!

- Maula

Kommentit (0)

Kukas se siellä?
Kukas se siellä?

Tähän aikaan vuodesta puutarhaihmisille tulee kutkuttava olo. Tekisi jo mieli iskeä kädet multaan, mutta maa on ikävästi edelleen jäässä.

Routainen miljöö ei kuitenkaan ole este pihaelämälle. Maaliskuinen tanner suorastaan kutsuu leikkiin!

Näin nautit puutarhasta maaliskuussa:

 1. Mene pihalle – kannattaa valita sellainen hetki, jolloin raekuuro ei nakuta liian kivuliaasti pääkoppaan.
 2. Hengitä syvään –  tunnet, miten katupöly syleilee sieraimiasi tuttavallisesti kuin vanha ystävä. Sinua on kaivattu!
 3. Katsele kaikessa rauhassa ympärillesi. Olet uuden edessä. Lumen alta paljastuva piha on kuin tyhjä paperi. Joka tosin, toisin kuin tyhjä paperi, ei itse asiassa ole lainkaan tyhjä.
 4. Ihastele, mitä kaikkea luontoäiti sinulle onkaan päättänyt paljastaa. Ei, mitään elävää kinosten kupeesta ei vielä puske, mutta jos olet viitseliäällä tuulella, voit kokea jotain elähdyttävää.
 5. Tartu haasteeseen ja tarkenna katsettasi – lähde retkelle keväisten löytöjen maailmaan! Vettynyt kinnas, rikkinäinen muoviasia, ruostunut pumppu, löllykkä katuliitu – kas, kadonnut pyöränavain. Näistähän saisi rakennettua vaikka installaation naapureiden iloksi...
 6. Keväinen ilmestys saa sinut oivaltamaan, ettei mikään oikeastaan koskaan katoa. Se vain muuttaa muotoaan. Miten lohdullista!

- Maula

Kommentit (0)

Mustikkapensaassa kasvaa mehukas sato.

Asumme Maunulassa nyt kolmatta kesää ja kolme kesää olen raivannut ja kitkenyt puutarhassa. Viime vuonna istutin rodon ja vuorimännyn kupeeseen kaksi pensasmustikkapuskaa. Valitsin eri lajikkeet ja sommittelin ne sopivalle etäisyydelle toisistaan. Näin puutarhakaupassa ohjeistettiin, jotta pölytys onnistuisi ja saavutettaisiin mahdollisimman runsas sato.

Sitä kun oikein hoivaa ja huolehtii, niin sadonkorjuun aikaan voi sitten taputtaa itseään olalle.

Talveksi askartelin mustikkapensaille havusuojat, jotta pakkanen saati jänö ei niitä purisi. Keväällä sainkin ilokseni todeta, että varvut ovat tallella ja silmuista puhkesi uudet lehdet. Lehtien perässä seurasivat mustikan herkät, valkeat kukinnot. Sitä kun oikein hoivaa ja huolehtii, niin sadonkorjuun aikaan voi sitten taputtaa itseään olalle.

Havaintojeni mukaan meillä kypsyykin ennätyssato! Yhteensä neljä, NELJÄ, pensasmustikkaa! Kumpikin pensas näyttäisi tuottavan kaksi marjaa. Jos puolitamme mustikat, niin kaikki viisi perheenjäsentämme saavat maistaa. Jännityksellä jään seuraamaan sadon kypsymistä.

-Larres

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat