Kirjoitukset avainsanalla kirjat

Kirjakasat värittävät nyt koko kotia.
Kirjakasat värittävät nyt koko kotia.

”Miten ilmava tämä asunto olisikaan, jos kirjahylly ei olisi pilaamassa kaikkea!”

Niinhän sitä ihminen saattaa nykymaailmassa ajatella. Tämä ajatus on kuitenkin perustavanlaatuisesti pielessä, jos ei satu olemaan oman elämänsä Marie Kondo.

Kirjahyllytön koti on yhtä hyvä ajatus kuin paperiton toimisto, jossa kuitenkin edelleen on runsain määrin paperia.

Edellisen muuton yhteydessä haksahdin tähän ilmavuusansaan. Yksi kirjahylly lähti kirpputorille ja toinen täyttyi kaikenlaisista säilyttimistä. Kirjoja laitettiin kiertoon ja kellariin – rakkaimmat ripoteltiin pitkin poikin asuntoa.

Mitä kirjahyllytön elämä on opettanut?

  1. Arvostamaan kirjahyllyä. Miten kätevää olisikaan, jos kirjoille olisi olemassa joku ihan niille tarkoitettu paikka! Koska edelleen rakastan kirjoja ja lukemista, opuksia kasautuu nyt joka puolelle.
  2. Kauniit kirjakasat voivat näyttää hauskoilta sisustuslehdissä, mutta käytännössä ne eivät ole sitä. Ne sortuvat. Ne eivät ole harmonisesti värikoodattuja. Niistä ei löydä mitään. Ne keräävät pölyä. (Vaikka muuten olen kasanaisia, kirjakasat ovat syvältä. Kun niihin kaatuu, sattuu.)
  3. Luopuminen ei olekaan niin helppoa. Vaikka omistaminen on koko ajan epätrendikkäämpää, jatkuva luopuminen ei (kaikissa ihmisissä) aiheuta onnen kuplintaa. Minusta olisi ihana palata joidenkin teosten pariin vielä myöhemmin. Se on kohtuullisen vaikeaa, jos opus on jonkun muun kirjahyllyssä. Jonkun sellaisen onnekkaan, jolla vielä on KIRJAHYLLY.
  4. Kirjahyllyä vilkaisemalla voi päätellä aika paljon asukkaasta – selviää sivistystaso ja kiinnostuksenkohteet. Kirjakasojen välittämä viesti on huomattavasti ristiriitaisempi. Kasa ei käy statussymbolista ei niin millään. Enkä edes halua tietää, millaista saagaa huojuvat kirjavuoret välittävät vieraille. 

Joten hyvä ihminen, jos harkitset kirjahyllystä luopumista, mieti vielä. Kirjahylly on keksitty hyvästä syystä.

- Maula

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kirjat toimivat myös käytännöllisenä säilytysratkaisuna.

Kirjat ovat kautta aikain kuuluneet koteihin. Kulttuurikodin symboliksi nousi aikanaan seinällinen Lundia-hyllyjä täynnä toinen toistaan laadukkaampaa proosaa ja tietokirjallisuutta. Meillä ei ole ihan niin kulttuuria, mutta tokihan kirjoja on. Niiden rooli meidän sisutuksessa on:

  1. Osoittaa, että asukkaat ovat kenties joskus kyenneet lukemaan paperille painettuja sanoja. Tai ainakin katselemaan kuvia.
  2. Toimia kaikenlaisen seilaavan sortin välietappina. Pieni katsaus nykytilanteeseen osoittaa, että kirjojen muodostamaan karikkoiseen lahteen on taas haaksirikkoutunut yhtä sun toista. On kuulkaa tarpeeton ulkoinen kovalevy, läjä lasten taiteita (aiemmassa postauksessa Maula kyselikin, mihin ne taiteet voi tunkea? no tuohon), kreppipaperia, joku lasten iso laatikko, jossa on jotain pientä muovihärpää, valikoima erilaisia piuhoja...

-Larres

Kommentit (0)

Seuraa 

Maula ja Larres ovat pitkän linjan ihmisiä ja intohimoisia esineiden laatikkoihin tunkijoita. Teemme havaintoja elämän pienistä iloista ja suurista sotkuista. Tämä blogi on kahden esteetikon sairauskertomus.

Jos sinulla on inspiroiva koti (tai muuten vain asiaa), laita viestiä maulahanni@gmail.com!

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat