kakku
kakku

Viime viikolla vietettiin F:n päiväkodin vanhempainiltaa, jossa selvisi, että täysi 100% F:n päiväkodin vanhemmista oli erittäin tyytyväisiä lapsensa päivähoitopaikkaan. Täytyy siis sanoa, että olemme todellakin löytäneet aikamoisen timanttipaikan lapsillemme.

Yksi asia vanhempainillan kulussa kuitenkin sai minut todella hämilleni. Tämä asia ei kuitenkaan varsinaisesti ollut F:n päiväkodista riippuvainen, vaan saman Helsingin kaupungin antaman säännöksen nojalla joutuu toimimaan jokainen kaupungin päiväkoti. Helsingin alueen päiväkodeissa ei saa nimittin enää tarjota mitään lasten kodeissa leivottuja leivonnaisia. Syyksi kerrottiin, ettei kotona leivottujen tuotteiden turvallisuudesta voida olla aivan varmoja.

Toisaalta ymmärrän tämän säännön: Jotkut lapset ovat todella niin allergisia, että pienikin joukkoon kuulumaton ruoka-aine (esim. gluteenittoman leivonnaisen sekaan joutunut hyppysellinen vaikkapa tavallista korppujauhoa) voi olla hengenvaarallinen.

Toisaalta koko homma kertoo mielestäni Suomen hysterisoitumisesta ja siitä, että tämä koko maan valtaava sääntöviidakko alkaa käydä jo aivan naurettavaksi. Jotenkin nimittäin huvittaa, että lapsen päiväkotisynttäreille voi viedä tarjottavaksi jonkin kaupan karmaisevan lisäainepommikääretortun, mutta ei esimerkiksi luomujauhoista itseleivottuja hodarisämpylöitä, piiraita tai muffineja.

Jos lapsia halutaan kannustaa leivontaan ja ruuanlaittoon, ja jos vielä einesosastoista alutaan pyristellä eroon, on outoa vieraannuttaa lapset (ja aikuisetkin!) näistä oikeista, itse tehdyistä, ruuista ja leivonnaisista.

Onneksi F:llä on niin pieni päiväkoti, että vaikka he noudattavatkin toki Helsingin kaupungin säädöstä, he tutustuttavat lapset ruuanlaittoon ja leivontaan jokaviikkoisen päiväkodin oman kokkikurssin kautta. Harmi vaan, että tämmöinen järjestely ei monissa  isoissa päiväkodeissa ole mahdollista.

Mitä itse ajattelet leivonnaiskiellosta? Järkevää vai turhaa vouhotusta?

-Karoliina-

*kääretorttukuva lainattu täältä.

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (46)

47/46 | 

Työskentelen itse allergiapäikodissa.
Meillä on totuttu siihen, ettei "tarjoiluja" ole laisinkaan. Ei siis tarjoilla synttäreillä tai tuliaisina edes niitä kaupan pakattuja. Samoin erossa pyrimme olemaan eväsretkistä ja retkeilemme ihan muuten vaan. Juhlia voi ilman tarjoilujakin ja samalla ollaan päästy pois siitä kilpavarustelun kierteestä, jossa pverimmät esimerkit ovat hampurilaisketjun tarjoilut päiväkotiryhlle lapsen syntymäpäivien kunniaksi.

Osassa ihan tavallisia päiväkoteja on myös kielletty "kaupN valmiiden" tarjoileminen vedoten kylmäketjuun ym. säilyvyyteen. Ymmärrän.

Eedith
48/46 | 

Ymmärrän tuon kiellon nimenomaan allergioiden vuoksi. Sama kielto on myös käytössä Vantaalla.

Sen sijaan, päiväkodin säännöistä puheenollen, en ymmärrä pakkoa viedä perjantaisin sadevaatteet kotiin pesua varten. Joka viikko niitä ei edes käytetä! Tai ne eivät ole aina erityisen likaiset. Ymmärrän toki, että ne pestään niiden ollessa likaiset, mutta silloin ne pitää pestä viikonpäivästä riippumatta. Ymmärtäisin pakon esimerkiksi sillä perusteella, että eteinen saadaan paremmin pestyä. Mutta ss ei ole peruste vaan nimenomaan se pesu. No, roudailen perjantaisin kasan sadevaatteita kotiin roikkumaan naulakkoon ja koitan muistaa ottaa ne maanantaina aamulla takaisin...

Mie
49/46 | 

Espoon kaupungilla tämä linja on ollut jo useamman vuoden. Ensin kiellettiin kaikki itse leivottu, kun ei voida olla varmoja mitä siinä on. Piti olla kaupan juttuja ja avaamaton paketti ja tuoteseloste piti tietty näkyä. Nykyään ei saa viedä enää mitään syötävää juurikin allergioiden takia, kun niitä ei sitten kaikki huomioi ja se on epäreilua...

50/46 | 

"Helsingin alueen päiväkodeissa ei saa nimittäin enää tarjota mitään lasten kodeissa leivottuja leivonnaisia."
AI enää näin ei saa tehdä. :) Tämä sääntö on ollut ainakin viimeiset viisi-kuusivuotta voimassa Helsingin kaupungilla ja voi olla, että sääntö on vielä tätäkin vanhempi, mutta itse olen työskennellyt alalla kohta kuusivuotta ja koko "pitkän" urani aikana tämä sääntö on ollut jo voimassa.
Onko tämä sitten hyvä sääntö vai ei? Kolikolla on aina kaksi puolta, mutta hyviä asioita tässä säännössä on se, että ruoka-aineallergikot voivat yleensä myös turvallisesti syödä näitä kaupanselosteiden alla olevia tarjottavia, joten vastuussa oleville työntekijöille tämä luo turvaa näihin tilanteisiin. Ja tosiaan, eipähän tule mitään "kilpavarustemeinikiä" kenellä on hienoimmat kakut tai muut tarjottavat, kun yleensä mennään perinteisellä keksilinjalla synttäreitä vietettäessä. Ja tietenkään mitään jätskiä ym. kylmää ei voida tarjoilla katkenneen kylmäketjun vuoksi. Päiväkodin hoitohenkilökunta on vastuussa viimekädessä lapsista, joten itse koen tämän kuitenkin ihan hyväksi säännöksi, ettei minun tarvitse ottaa vastuuta ja tarjota jotain kotona tehtyä leivonnaista sillä uhalla, että siitä voi tulla pahimmassa tapauksessa koko ryhmälle ruokamyrkytys tai joku allergikko saisi herkuista jonkin ikävän allergisen reaktion. Eli tämä sääntö ainakin helpottaa työntekijöiden vastuuta.
Ja tärkeintä päiväkodissa vietettävillä synttärijuhlilla on oman kokemukseni mukaan synttärisankarin keskipisteenä oleminen mukavien syntyärilaulujen, lorujen ja leikkien ajan, eli ne tarjottavat on oikeastaan se toissijainen juttu päiväkodin synttärihetkissä.

Nimetön
51/46 | 

Yhdyn edellisiin; ymmärrän. Kuten edellä sanottiin, ei tuo sääntö ole uusi vaan ollut voimassa jo useamman vuoden. Jossain sitä noudatetaan jo, jossain ilmeisesti ei. Oman ymmärrykseni taustalla on juurikin allergiat, kylmäketju, tuotteiden laatu. ja ennenkaikkea vastuu joka on viimekädessä pk:n henkilökunnalla.

Myös siinä olen muutaman edellisen kommentoijan kanssa samaa mieltä, että kyllä niillä synttärihetkillä pääroolissa on ihan muut jutut kuin tarjottavat! Ainakin oman kokemukseni mukaan ei lapset ihmettele jos joku juhlakalu on jättänyt tarjottavat tuomatta.

Ja hei, kyllä siellä kotona voi ihan hyvin tutustuttaa lapset ruuanlaittoon ja leivontaan ja pitää huolen ettei oikeista ruuista ja leivonnaisista vieraannuta :D Ihan kaikkea ei päivähoidonkaan tarvitse vastuulleen ja tehtäväkseen ottaa, onhan isit ja äidit. Tai mummot ja vaarit ja kummit ja ystävät jollei vanhempien omat taidot riitä!!!!

Mymmeli
52/46 | 

Tuo kielto on ollut jo yli 7 vuotta voimassa. Me ollaan lasten allergioiden takia viety omat keksit päiväkotiin, jotta voivat turvallisesti syödä, ja ettei jäis ilman kun muut saa herkkuja. :)

Daniella
53/46 | 

Mun mielestä siinä mielessä hyvä, että vois lopettaa kaikki tuommoset tarjoilujutut. Olen antanut luvan, että oma poika saa kerhossa syödä toisten lasten tuomia synttärikarkkeja, mutta en erityisesti tykkää siitä. Ne juhlat voi sitten järjestää omalla ajalla herkkuineen.

Tinni
54/46 | 

Itse olen työskennellyt nyt 12 vuotta alalla. Kahden kaupungin alueella useassa eri talossa. Ei ole kyseessä pääkaupunki seutu. Ja kaikissa taloissa on luovuttu synttäri tarjottavien tarjoiluista. Kuitenkin taloissa huomioidaan omalla juhlahetkellä aina sankari. Lisäksi vanhempien valmistamien leivonnaisten tarjoaminen lapsille on kielletty, juuri siitä syystä että henkilökunta ei voi tietää " tuoteselosteita" , henkilökunta on kuitenkin hoitopäivän aikana vastuussa lapsista. Vanhemmilla on kuitenkin erilaisia kasvatus/ruokakulttuuri näkemyksiä joten turvallisempaa kun ei tarjota ollenkaan. Henkilökunta on kiitoksena saanut esim. Kuivakakkuja kahvipöytään. Tällöin henkilökunta voi itse päättää syökö vai ei... Eli ihan yleinen käytäntö on ettei omia leipomuksia oteta vastaan tarjoiltavaksi. Anteeksi pitkä ja ehkä sekava selitys...

mapsi
56/46 | 

Kyllä ymmärrän. Oma poika on niin allerginen pähkinälle, kaikille mahdollisille laaduille, maapähkinälle ja myös mantelille, että pienikkn määrä jostain näistä voi saada aikaan anafylaktisen reaktion, ja silloin on sitten kiire. En ainakaan itse uskaltaisi päiväkodin tätinä hänelle syöttää koton leivottuja leivonnaisia, enkä paljon kaupankaan, koska useimmissa on vähintään jäämiä pähkinöistä.
Sanoisin itse, että no big deal, jokainen voi sitten varsinaisilla synttäreillä herkutella mielin määrin. Kiva kuitenkin on, jos pv-koti/eskari/koulu jotenkin huomioi päivänsankarin juhlapäivänä :)

Nepsu
57/46 | 

Mutta meilläpä Keravalla ei juhlita laisinkaan lasten synttäreitä päiväkodissa.Samoin kuin synttärikutsuja ei saa laittaa lokeroihin vaan eteisessä on kansiojohon saa laittaa yhteystietonsa jos haluaa saaa lapsensa syntymäpäiväjuhlille.
Myöskin tarha-ajat pitää ilmoittaa SÄHKÖPOSTITSE eellisviikon keskiviikkoon klo 18 mennessä.Jos et kerkeä/unohat kiireessä lapsesi jää vaille hoitoa seuraavalla viikolla.

Jutta
58/46 | 

Voihan! Mielummin tarjoilisin omia tekeleitä, kun kaupan mauttomia lisäainepommeja! Ymmärrän kyllä allergiat, mutta eikö heille voisi olla sitten jotakin muuta? Vaikkapa karkkeja. Näin toimittiin ainakin eräässä päiväkodissa.

59/46 | 

Terveisiä sieltä allergiapäiväkodista vielä!
Meillä kurahousut pestää päivittäin (jos siis ovat käytössä olleet). Ne "ihan vähän vaan" likaisetkin kurahousut nimittäin pölläyttävät aika moisen hiekkapölypilven eteiseen, kun niitä puetaan, ei vain ilkka-einarille, vaan kahdellekymmenelle muullekin lapselle. Siinä on kovilla niin lasten kuin henkilökunnankin keuhkot. Ihan tavallisetkin, ei vain astmaatikkojen (jollaisia on ihan tavallisissakin päiväkotiryhmissä). Samoin likaiset, myös ne ihan vähän vain likaiset, kurahousut sotkevat eteisin ja sitä myöten muutkin tilat, ja ovat inhottavia pukea. Teepä sama taas kahteenkymmeen kertaan, niin kuivissa käsissäsi tunnet.
Ja mikä kuravaatteiden säännöllisessä KONEpesussa tärkeintä, pesemättömät kuravaatteet, samoin kuin ne käsisuihkulla huuhdellut, homehtuvat sisäpuoleltaa hurjan nopeasti. Kääntäkäähän vaikka lapsenne kurahanskat nurinpäin ja tutkikaa niitä "astinvaraisesti", katsokaa ja haistakaa. Yök!
Kun näitä homeisia ja hikisiä vaatteita kurakautena kuivataan iso määrä siellä päiväkodin kuivauskaapissa, on tuoksu mitä huumaavin. Ja vain mielikuvituksen varaan jää, mitä kaikkea se kuivauskaapin poistoilma sisältääkään.

Että siksi niitä on pestävä. Aina uudestaan ja uudestaan. Jotta kaikilla olisi isossa kuvassa mukavampaa.

A-M
60/46 | 

Koen nämä säännöt todella typerinä. Siksi olemmekin valinneet yksityisen päiväkodin, jossa ei olla niin sidoksissa kaupungin sääntöihin. Oma lapseni on gluteeniton, mutta meidän erityisruokavaliota noudattavien lasten vanhempien on helppo ratkaista ongelma viemällä päiväkodin pakastimeen jotakin omalle lapselle sopivaa. Itse leivon gluteenittomia kuppikakkuja poikani päiväkotiin. Lapsille on iso juttu se, että voi omien tärkeiden päiväkotiystävien kanssa syödä synttärikakkua ja juhlia omaa tai toisten tärkeää päivää. Ihaninta tietysti on, jos kakku vielä olisi oman vanhemman leipoma. Silloin lapselle tulee viesti siitä, että myös vanhemmalle on tärkeää, että lapsi saa juhlia tärkeiden päiväkoti-ihmisten kanssa synttäreitään. Itse tekemällä saa lisäksi paljon laadukkaampaa, maukkaampaa ja yleensä myös edullisempaa. Itselläni ei ainakaan olisi varaa tilata kakkua päiväkotiin. Päiväkodeissa on aina tiedossa lasten allergiat ja sieltä voidaan pyytää allergialasten vanhempia tuomaan päiväkotiin omalle lapsille sopivia juttuja.

K
61/46 | 

Mun mielipide on, että aivan ylireagointia ja hössötystä tämmönen! Jos jollain lapsella on paha keliakia tai esimerkiksi pähkinäallergia niin hän tuskin pystyy muutenkaan syömään samoja ruokia kuin muut, oli sitten kaupan einespitko tai itsetehty. Hermostuttaa tämmönen ylisuojelu, aina ennenkin ollaan pärjätty. Ihanaa että teillä on kuitenkin tuo kokkikoulumahdollisuus päiväkodissa!

Pia Lindberg
62/46 | 

Järvenpään kaupunki kieltänyt omaleipomat jo vuosia sitten ja nyt viime syksystä lähtien myös muut herkut synttäreillä.Syntymäpäiviä juhlitaan kyllä lauluun,leikein ja kortein.

63/46 | 

Mitenhän ihmeessä ollaan joskus itse selvitty hengissä ilman suomalaista sääntöviidakkoa :-D

annamanna
64/46 | 

Ymmärrän kyllä täysin säännön, täällä Italiassa (Roomassa) sama käytäntö.

jensku
65/46 | 

Myös Seinäjoen päiväkodeissa on kielletty kaikenlaisten herkkujen tarjoaminen syntymäpäivinä. Ja synttärikutsut (ainakin meidän päiväkodissa) tulee toimittaa kotiin postilaatikkoon tai tekstiviestinä vanhemmille, ei lasten omiin lokeroihin päiväkodissa.

Liinu
66/46 | 

Jyväskylän kaupungin päiväkodeissakin tämä sääntö on ollut jo useamman vuoden... Mun mielestä tällaisista asioista pitäisi päättää päiväkotikohtaisesti. Jos kaikki vanhmmat suostuisivat itsetehtyihin leivonnaisiin pitäisi homman mielestäni olla sillä selvä...

Nimetön
67/46 | 

Täähän on järjetöntä!!! Jos äiti/isä haluaa että lapsi saa juhlistaa syntymäpäiväänsä tärkeiden päiväkotityyppien kanssa, niin miksi sen juhlistamisen täytyy tapahtua päiväkodissa eikä juhlakalun kotona??

Jos juhlat on kotona, niin eikös juhlan järjestäjä hoida myös tarjottavat ellei ole kyseessä nyyttärit? Ja juhlan järjestäjä ottaa huomioon vieraiden ruokarajoitukset?? Nyt näissä useammastakin kommentista saa sen kuvan, että ruokavalioisten (allergisten, etniset syyt jne) tulisi itse varautua päiväkotikavereiden syntymäpäiviin tuomalla päiväkotiin varastoon omat herkut!!

Miksi se yhdessä vietetty laulu- , leikki- tai muu hetki ei riitä???? Ai niin, mutta kun se "MINUN KULLANMURUNI" ja mitäs muista!

ulla
68/46 | 

Vantaalla ollut myös tämä sääntö jo vuosia. Ymmärrän kyllä asian.

Kolmistaan-Karoliina
69/46 | 

Allergiapäiväkodissa? Kerro tarkemmin :) Kuulostaa mielenkiintoiselle!

Kolmistaan-Karoliina
70/46 | 

Minulle tämä kurahousuasia olikin uusi. On siis varmaan päiväkotikohtaista. F:n päiväkodissa ei tuollaisia sääntöjä ole...jotka kyllä kuulostavat aika fiksuille!

Kolmistaan-Karoliina
71/46 | 

Totta :( Olisi kurjaa olla allerginen lapsi, joka ei muiden synttäreillä saa mitään!

Kolmistaan-Karoliina
72/46 | 

Hyviä pointteja!!

Olet varmasti kaupungin päiväkodissa? Nyt sääntö koskee siis myös yksityisiä alueen päiväkoteja!

Kolmistaan-Karoliina
73/46 | 

Olet oikeassa tuon kotona tutustuttamisen kanssa. Jotenkin vaan tuntuu, että sääntösuo on nyt tunkenut joka nurkalle!

Kolmistaan-Karoliina
74/46 | 

Tuossa oiva idea allergialasten perheille!

Kolmistaan-Karoliina
75/46 | 

Totta! Vaikka kaikki lapset eivät saa synttäreitä kotona. Silloin minusta on kyllä ihanaa, että päivää voi juhlia edes päiväkodissa!

Kolmistaan-Karoliina
76/46 | 

Ei laisinkaan sekava :)

Kolmistaan-Karoliina
78/46 | 

Voi että! Tuollaisten allergioiden kanssa sääntö vaikuttaa kyllä todella fiksulle!!

Kolmistaan-Karoliina
79/46 | 

Apua! Meillä ei F:llä taitaisi tuolla menolla olla koskaan asiaa hoitoon ;)

Kolmistaan-Karoliina
80/46 | 

Tosiaan pakattuja tuotteita, myös karkkeja, ilmeisesti saa tarjota!

Kolmistaan-Karoliina
81/46 | 

Juurikin näin! Viime vappuna leivoimme F:n kanssa mm. nyyttäripäivään itse muffinit, gluteenittomat ja tavalliset, kavereille vietäviksi. Se oli oikeasti aika kiva tapa!

Kolmistaan-Karoliina
82/46 | 

Totta :) Kokkikoulu on mahtava idea!

Kolmistaan-Karoliina
83/46 | 

No sekin on tietysti kivaa!!

Kolmistaan-Karoliina
85/46 | 

Jaahas: Eli kyseessä ei sittenkään ole vain Sääntömaan keksintö!

Kolmistaan-Karoliina
86/46 | 

Se on tietysti viisasta : Kutsumattomille voisi tulla kauhean paha mieli!

Kolmistaan-Karoliina
88/46 | 

Minusta kullanmuruajattelu ei kyllä paistanut kommenteista läpi, vaan keskustelu käytiin aivan kiihkottomasti :) Kiitos mahtaville kommetoijille!

Kolmistaan-Karoliina
89/46 | 

Puolensa molemmissa kannoissa!

90/46 | 

Kyllä, kaupungin päiväkodissa olen. Ja ihanaa, kun jaksatte aina vastailla meidän lukijoiden kommentteihin!:)
Muuten se voisi olla mielenkiintoinen postausaihe, että miksi valitsitte tyttärellenne yksityisen päiväkodin eikä kunnallista päivähoitoa, eli tämmöinen toivepostausidea mulla olisi.

Mari
91/46 | 

Tääl meillä päin on sellainen tapa, että jokainen lapsensa tuoda tarjottavaksi mitä tahansa, koska on kuitenkin hienoa opettaa lapsia, että kuuluu tarjota syntymäpäivänä jotakin kavereille. Tarjottavat pakataan päiväkotilasten mukaan kotiin, ja vanhemmat saavat sitten kotona päättää antavatko lapsen syödä tuotteet vai ei. Näin vastuu ei ole päiväkodin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat