P3130426.JPG
P3130426.JPG

Tänään on hieno päivä. Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Edelleenkin muuten ainoa nainen, jonka mukaan Suomessa lippu heiluu salossa.

Minä rakastan Minna Canthia. Hän edustaa minulle sellaista naiseutta, jota ihailen. Älykäs, tehokas, sarkastisen hauska ja vähän anarkistinen.

Kaverinikin tietävät, että Canth on meikäläisiä. Meillä onkin sellainen sisäpiirivitsi siitä, että kiperän tilanteen tullen minä en kysele: What would Beyonce do? vaan: What would Minna Canth do? Vaikka kyseessä on vitsi, on kyllä totta, että joskus ihan oikeasti heikon hetken tullen mietin, että jos Canth selvisi aika monesta prässistä, en minä voi lyyhistyä mitättömien taakkojeni alle. Olenkin päättänyt, että teetän vielä joku päivä tuolla lauseella varustetun huoneentaulun itselleni. Olisi mahtavaa katsella voimalausetta vaikka työpöydän yläpuolella. Joten vapaaehtoiset piirtäjät, maalaajat, graafikot ja ristipistoihmiset : Tähän hommaan saa ilmoittautua minulle!

Vaikka Canth kuoli yli sata vuotta sitten, voisi hältä ottaa oppia milloin tahansa. Vai miltä seuraavat asiat kuulostavat:

  • Seuraa sydäntäsi. Minnan toivottiin menevän rikkaisiin naimisiin, mutta kaikista vanhempien järjestämistä sulhasehdokkaista huolimatta Minna halusi opiskella. Toteuttaa itseään ja oppia uutta. Niin ja valita itse oman rakkaansa.
  • Vähät välitä siitä, että joku sanoo naisen pystyvän vain joko äitiyteen tai uraan. Minnalla oli seitsemän lasta. Niin ja oli muuten myös yh-äiti, kauppias, naisasianainen ja kirjailija. Multitasking Queen!
  • Älä piittaa ennakkoluuloista. Kun Minna jäi leskeksi, muutti hän lapsikatraansa kanssa Kuopioon ja alkoi kauppiaaksi. Sitä paheksuttiin, koska ei käynyt leskirouvan statukseen. Arvatkaapa, kiinnostiko Minnaa?
  • Arvosta fiksuja miehiä, jätä huonosti kohtelevat törpöt huomiotta Eläkööt kaikki intelligentit miehet! - tyhmät saavat kernaasti kuolla, Minna kirjoitti. Näin nykypäivän ja oman ihmiskuvani vastaisesti vähän liian raakaa tekstiä, mutta pointti lieneekin se, että miehet ovat ihania. Kunhan ovat ihania!
  • Puolusta heikompia. Minnalle ei riittänyt se, että hän itse sai elää epätavallisen itsenäisen naisen elämää ja talouskin pyöri mukavasti. Omasta onnestaan huolimatta hän tarttui tasaisesti heikko-osaisten asioihin ja vei niitä eteenpäin. 
  • Pidä hauska. Minnan Kanttila oli tunnettu hauskanpidon, keskustelun, kulttuurin ja ihmisten kohtaamispaikka. 

Ihanaa tasa-arvon päivää Minnan sanoin: ”Naiskysymys ei ole ainoastaan naiskysymys, vaan ihmiskunnan kysymys.”

-Karoliina-

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat