OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Esko halusi viime kesänä välttämättä ottaa itselleen ja F:lle punkkirokotteet. Minä maalaismimminä pidin koko touhua naurettava ylireagointina. Olen koko lapsuuteni huidellut metsissä, eikä punkeista ole puhuttu tuon taivaallista. Niinpä jätin itseni rokottamatta.

Esko ja F ottivat kuitenkin Punkkibussissa itselleen punkkirokoteohjelmaan kuuluvat kaksi rokotetta viime kesänä, ja tänä kesänä olisi vuorossa vielä kolmas tehosterokote. TBE-rokotehan suojaa ihmistä siis puutiaisaivokuumelta, sairaudelta, josta on ollut viime vuosien aikaan uutissa vähintään yhtä monta kauhukertomusta kuin borrelioosistakin.

Nyt pohdin, miten itse toimisin tänä kesänä rokotteen suhteen. Miten teidän perheessä on toimittu punkkirokotteen suhteen?

-Karoliina-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (26)

neito
1/26 | 

Meillä mun vanhempien mökki on uudella puutiasaivokuume alueella Kotkan seudulla. Mun vanhemmat ottivat rokotteen pari vuotta sitten. Mun mies otti viime vuonna ja tänä vuonna kolmas rokote. Lapsilla meillä ei ole, koska miehelle kerrotttiin, ettei rokotetta suositella alle koulu ikäisille, vaikka kuulemma Ahvenanmaalla rokoitettaan kolme vuotiaasta eteenpäin. Mulla ei ole rokotetetta, kun en ole saanut aikaiseksi ottaa sitä, pitäisi kyllä ottaa.

Mun mielestä tuon rokotteen tarpeellisuus / tarpeettomuus riippuu siitä missä asuu ja viettää vapaa-aikansa. Jos ei vietä aikaa ns. vaara-alueella, niin luultavasti ei kannata rokottaa, mutta jos taas on viettää paljon aikaansa punkki-alueella, niin sitten kannattaa. Meillä mä en juurikaan könyä pusikoissa, joten siksi en ole pitänyt kiirettä asian kanssa.

Kun mies kävi ottamassa tuon kolmannen rokotteen, niin hänelle sanottiin että puutiasaivokuume on vähän kuin vesirokko lapsille, eli yleensä lievä ja joskus voi mennä oireettomanakin.

neito jatkaa
2/26 | 

Tai siis puutiasaivokuume lapsena sairastettuna on kuulemma yleensä lievä tai oireeton. Mut eihän tuokaan valitettavasti kaikilla pidä paikkaansa...

Mun mies on Virosta kotoisin ja asui siellä ihan maalla ja tosi pahalla punkki-alueella, sellaisella jossa yli puolella punkeilla on tuo puutiasaivokuume ja 80-luvun neuvosto-virossakin oli jotain rokotetta sitä vastaan, mutta sitäkin olisi pitänyt ylläpitää muutaman vuoden välein ja suomeen muuton myötä miestä ei enää rokotettu sitä vastaan. Suomessa siis vielä helpompaa ko. taudin takia....

jounna
3/26 | 

Ei sitä ongelmaa ollut 10 vuotta sitte! Tänne tuotiin kauriit vai mitkä peurat euroopasta jotka kantoivat punkkeja. Sen takia niitä täällä onkin! suomi on hyvä kasvu ympäristö niille! Joten sen takia tämä hysteria, kun niitä vaan lisääntyy joka vuosi eikä niitä saada millään kuriin.

eeva j
4/26 | 

Moi!
Nyt menee ihan ohi tämänpäiväisen postausaiheen, mutta ettekös asukin Talissa? Löysimme kiva kodin Talista (taitaa olla juuri teidän taloyhtiöstänne). Tali on vähän vieraampaa aluetta meille. Mitenkä olette viihtyneet, suositteletteko? Olemme myös lapsiperhe (poika 2,5v). Aurinkoista vapaapäivää :)

S-K
5/26 | 

Meillä sama tilanne.. Miehen perhe (tukevasti helsingistä) kauheessa paniikissa punkeista.. Joita aika vähän tälleen turvallisesti betonin keskellä asuvan ympäristöstä edes löytyy.. Ja sitten minä (sipoon metsissä rymynneenä) otan punkit koiriltakin paljain käsin. Mutta toki kaikki jotka kokevat rokotteen tarvitsevan saavat ottaa sen ja "riskialueilla" varmasti ihan viisasta. :)

6/26 | 

En ole ottanut. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa tosissani edes moista vaihtoehtoa mietin, kun näistä taas uutisoitiin.

Karoliina
10/26 | 

Munkka on musta lähialueista ihananin, sitten Etelä-Haaga ja sen jälkeen Tali. Mutta kivoja alueita kyllä kaikki!

Alina
13/26 | 

Näissä uusissa rokotteissa on vielä tosi hankalaa punnita hyödyt ja haitat. Suojaa varmaan hyvin punkeilta , mutta entäpä mitä saat elimistöösi ns ylimääräisistä rokotteista , ja miten aineet reagoivat muiden elistössä jo olevien aineiden ja kemikaalien kanssa. Aika varauksella itse ainakin suhtaudun näihin . En ottaisi missään nimessä jos tuntuu turhalta tässä vaiheessa omasta mielestäsikin.

Hanne-B
14/26 | 

Mun mielipide että kaupungissa riittää että iltaisin tekee kropan tarkastuksen punkeista. Eri asia jos aikaa viettää landella jne. Kesät pitkät..Toki siellä sama punkki tarkastus tehtävä. . itse ja lapseni mennään sillä suojella että punkkipihdit kaapissa ja punkki pois jos sellainen tulisi ...

15/26 | 

Me otettiin rokotteet sen jälkeen kun mies sairastui aivokuumeeseen, todennäköisesti punkista. Vuosi myöhemmin sai rajun epilepsiakohtauksen. Aivokuume jättää arven aivokudokseen, josta mm. epilepsia voi tulla. Puhumattakaan muista neurologisista oireista, joita aivokuume voi tuoda tullessaan. Suosittelen lämpimästi rokotetta. Itse olin samalla asenteella kuin sinä ennen tätä. Enkä ole koskaan törmännyt negatiivisiin kokemuksiin rokotteesta. Punkkirokote ei ole mikään uusi rokote. Mukavaa kesää teille! ?

Lekuri
16/26 | 

"10-30% tartunnan saaneista sairastuu kliiniseen tautiin, joista 20 %:lla taudinkuva on vakava." Näin sanoo lääkärin käsikirja vuodelta 2013. Vakavan taudin saaminen on epätodennäköistä, mutta yksittäisen ihmisen kohdalla se voi olla katastrofaalista. Kaikkien harvinaisten ja usein vakavien sairauksien kohdalla on sama juttu, todennäköisimmin, et saa koskaan tautia, mutta toisaalta kuitenkin joku AINA saa. Suuressa massassa kyseinen tauti ei tule esiin, niinkuin esim. korvatulehdus, mutta sairaalassa harvinaisia vakavia sairauksia, "postimerkkejä", silti näkee ja myös niiden lopputulokset.. Siitä motivoituneena ainakin itse olen ottanut rokotteen ja rokotin tytön heti, kun täytti yksi, että rokotteen sai ottaa. Toki meillä mökki hyvin tiheällä punkkialueella. :)

17/26 | 

Ehdottomasti kannattaa rokottaa! TBE ei ole mikään vesirokko, vaan voi olla todella vakava sairaus (niinkuin vesirokkokin tietyillä henkilöillä, siihenkin jo on olemassa rokote)...

eevupeevu
18/26 | 

Itse vietän kesäni aina enemmän tai vähemmän rymyten Saaristomeren punkkialueella,mutta en silti ole rokotetta ottanut. On toki käynyt mielessä, sillä punkkeja olen itsestäni irrotellut pihdeillä vuosien mittaan noin parikymmentä. Ikinä ei ole edes punaisia rinkuloita punkeisa tullut, mutta totta kai aivokuume tai borrelioosi voi tulla milloin vain. Mielestäni moni ottaa rokotteen "turhaan". Jos ei itsessä ole yhtäkään punkkia koskaan ollut, niin todennäköisyys, että punkki kiinnittyy saati sitten kantaa tautia on tosi pieni. Toki rokotteella voi saada mielenrauhan, borrelioosiltahan se ei suojaa eli täyttä mielenrauhaa punkeila ei kuitenkaan saa. Jokainen tehköön omalla kohdallaan ratkaisun, jonka parhaaksi näkee.

petra
25/26 | 

Just oon lähdössä hakee itselleni rokotetta, ja arvon mitä teen 4 ja 2-vuotiaiden kanssa... Voi olla, et otan molemmille. Mies piikkikammoinen eikä aio ottaa. Ei liikuta just noilla pahimmilla punkkialueilla, mut maalla kuitenkin paljon, ja aina siellä on jollain sukulaisella punkki ollut. Uskon, et tää ongelma tulee pahenee vuosi vuodelta, joten varmaan tulisin ottaa rokotteen parin vuoden sisään joka tapauksessa. Miksipä en jo nyt:)

Esko
26/26 | 

Puutiaisaivokuume on harvinainen, mutta siitä tekee haastavan nopea tarttumisaika. Se tarttuu ihmiseen muutamassa minuutissa punkin kiinnittymisestä, jos punkki kantaa virusta. (vrt. borrelioosi, jonka tarttuminen vaatii punkin olemisen kiinnittyneenä useita tunteja). Iltaisin tehty tarkastus riittää ehkäisemään borrelioosia muttei puutiaisaivokuumeetta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat