OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olette varmasti jo kyllästymiseen asti lukeneet näistä minun tämän syksyn terveysvaivoistani. Ajattelin jo, että sairastan nyt syvässä hiljaisuudessa, mutta sitten tuli tunne, että yksi postaus aiheesta on pakko vielä kirjoittaa.

Minulla on syksyn aikana ollut vaikka mitä terveysongelmia: Uudelleen alkanut lapsuusiän astma ja päätään nostaneet allergiat. Kuumetta, silmätulehduksia, yskää, korva- ja poskitulehdusoireita. Kaikkea keljua, mutta onneksi ei kuitenkaan tappavaa.

Marssin aamulla taas lääkärille. Nenän ja korvien kurkistuksen ja keuhkojen kuuntelun jälkeen lääkäri totesi: ”Ja sitten antibioottia”.

En ole koskaan ollut mikään lääkevastustaja. Migreeniin vedetään iso satsi rohtoja, näpyt hoidetaan kortisonivoiteella ja niin edelleen. Olenpa joskus jopa pyytänyt lääkekuuria – itselleni tai F:lle – jos tilanne on mielestäni sitä vaatinut.

Nyt kuitenkin hätkähdin lääkärin kommenttia. Olinhan vetänyt jo peräti kaksi antibioottikuuria kuukauden sisällä. Vieläkö kolmas?

Kun kerroin, että toivoisin jotain vaihtoehtomuotoa. Että ” en todella halua mitään vuosia kestävää ripulia tästä määrästä lääkkeitä” lääkäri vain naurahti. Ihan kuin antibioottiripuli olisi jokin harvinaista harvinaisin sairaus, johonka sairastuu vain yksi miljardista. Ei muuten ole näin.

Pyysin, että poskionteloni ainakin kuvattaisiin ennen lääkettä, mutta lääkärin mukaan ”rään väri kertoo jo, että näin todennäköisesti on”. Todennäköisesti? En ole lääkäri, enkä näistä asioista paljon tiedä. Se kuitenkin pistää ihmettelemään, kuinka lääkkeitä määrätään niin huterin perustein. Että ennemmin annetaan kuuri kouraan, kun selvitetään, onko sille oikeasti tarvetta.

Uskon kyllä, että lääkäri oli ihan oikea diagnoosissaan. Minustakin minulla on poskiontelotulehdus. Se ei kuitenkaan ole olennaista, vaan se tapa, kuinka kevyesti antibiootteihin suhtaudutaan. Sitä en nimittäin kuitenkaan usko, että ihmisen on hyvä vetäistä kolmas kuuri antibioottia kuukauden sisällä. Ainakaan, jos kyseessä ei ole mikään todella vakava sairaus. Ja ei ainakaan niin, ettei bakteerin laatua oteta verikokeilla selväksi, tai poskionteloita todella katsasteta.

Marssin lääkäristä ulos hämmentyneenä. Kourassa antibioottiresepti, Duact-jonka olin pyytänyt ja nenäsumute (jonka olin muuten senkin itse ehdottanut). Tuntui sille, kun kouraan annettu lääkeresepti olisi ollut vain lääkärin tapa saada minut äkkiä ulos. Mitään kotikonsteja, lievempiä rohtoja tai vaikkapa poskionteloiden huuhtelua ei edes otettu puheeksi.

Onkohan minusta tullut tauteineni nyt vain herkkänahkainen, vai vuotaako tämä systeemi nyt isomminkin? Onko lääkäriasemista tullut antibioottiautomaatteja, joissa reseptejä kirjoittamalla unohdetaan usein ihmisen kroppa kokonaisvaltaisesti?

En vielä voi luvata, ettenkö vielä söisi sitä kolmatta kuuria. Enhän voi sairastaakaan ikuisesti. Mutta ainakin koitan sitä ennen kaikkea pehmeämpää: Nenäsumutteita, nenäkannua, höyryhengitystä ja Duactia. Niin ja maitohappobakteereita yritän tankata nyt maksimimäärän, jos antibiootinkin aika vielä kuitenkin tulee.

Mikä on sinun näkemyksesi suomalaisesta terveydenhuollosta ja erityisesti antibioottiaiheesta? Oletko kieltäytynyt lääkekuurista ja millaiset seuraumukset sillä on ollut?

-Karoliina-

P.S. Myös itsehoito-ohjeita poskiontelo- ja korvatulehdukseen saa laitella

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (114)

mie
115/114 | 

suosittelen käyttämään nenätippoja! menevät paremmin "perille" kuin nenäsumutteet

Minävaan
116/114 | 

Et ole väärässä! Lähihoitajaopiskelijana ollaan koulussakin juuri puhuttu antibiottien antamisesta liian kevyin perustein. Tuhoaa siinä samassa niitä kehon omia tärkeitä, "hyviä" bakteereja. Kolme kuuria noin lyhyen ajan sisään kuulostaa hurjalta.. Suosin lämpimästi juuri duacteja, tippoja suihkeiden sijaan, sitä sarvea jolla poskionteloita huuhdellaan, höyryhengitystä ja kannattaa myöskin harkita punktiota. :-) Blogisi on muuten huippu, ihan top3 lukulistalla. Olet niin ihana ja vilpitön tyyppi että typerästi sanottuna sydäntä lämmittää että maailmassa on vielä noin aitoja ihmisiä. Pikaista paranemista ja kaikkea hyvää koko perheellenne! <3

Daniella
117/114 | 

Taidan olla myös "lääkekriittinen". Vältin itse taannoin antibioottikuurin samaiseen vaivaan juuri nenäkannulla. Joskin, aloin huuhdella heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, joten luultavasti ei ollut pahasta tulehduksesta vielä kyse. En siis myöskään ole mikää totaalikieltäytyjä, vaan aika samoilla linjoilla kuin sinäkin.

Me käytetään terveyskeskuksen palveluja ja hyvin on toiminut toistaiseksi. Kohdalle on osunut päteviä lääkäreitä ja hoitajia, jotka toisaalta ovat kuunnelleet minua asiakkaana (sekä potilaana että potilaan äitinä). On huomioitu kerrotut oireet, potilaan tilanne ja ikä, ja sitten päälle on vielä saatu se ammattilaisen mielipide ja suositukset. Nenäkannua suositteli nimenomaan lääkri edellisen poskiontelotulehduksen yhteydessä "jotta välttäisit tämän jatkossa". Nuorimmaista taas seurattiin tarkkaan, mutta vältettiin tekemästä turhia (epämiellyttäviä) kokeita tarpeettomasti, kun vatsavaivat menivät todella pahaksi. Ja hyvä niin, palajstui kuin paljastuikin lopulta vauvaiän ummetukseksi, joka helpotti itsestään, saatiin kuitenkin tarvittavaa hoitoa ja apua sillekin ajalle.

Mun pikainen kärjistetty arvio on, että kunnallisella puolella himmaillaan tutkimusten yms. kanssa, koska ne ovat kalliita. Yksityisellä taas on resursseja, millä mällätä, joten voidaan vähän "vedellä". Haluan toki uskoa, että valtaosa on oikeasti päteviä, mutta tämä on yksi näkemys, joka ehkä kannattaa ottaa huomioon, kun saatu diagnoosi/huomiointi/hoito epäilyttää. Ja sitten on ne lääkeyhtiöt, niillä on lusikkansa myös tässä sopassa. Vai mikähän muu olisi nuoruudessani ajanut erään psykiatrin tarjoamaan minulle JOKA KERTA mielialalääkkeitä, vaikka JOKA KERTA tein selväksi, että en kaipaa sellaista, etsin vain vastauksia? Ei tarvinne kertoa, että katkaisin tämän "hoitosuhteen" aika lyhyeen.

Anu
118/114 | 

Olen kieltäytynyt kolmannen lapsen kohdalla ku tuli kans neljäs ab kuuri parin kuukauden sisään. Ripulilla oli koko ajan ja muutenkin huono vointinen. Vein sen sijaan vyöhyketerapeutille ja sillä saatiin kierre poikki. 2v ei oo tarvittu antibiootteja yhdellekään (kolmesta) lapselle.

Sitten toinen juttu. Sinuna tekisin asunnolle/työpaikalle perusteellisen tarkastuksen, ettei olisi hometta jossain.. Kuulostaa nyt sun oireet ja tulehduskierre niin klassiselta home-oireilulta

120/114 | 

Ensinnäkin: Kiitos ammattilaisen näkemyksestä. Minustakin tämän tuntui - ainakin vielä - oikealle ratkaisulle!

Ja sitten: Kiitos :) Ihana kuulla, että ajattelet noin! Terkut menevät varmasti perille :)

121/114 | 

Kunnallinen ja yksityinen. Olet, Daniella, varmasti - ja valitettavasti - oikeassa :(

Ja vaikka haluankin uskoa lääkäreistä ja ihmisistä hyvää, kyllä lääkefirmatkin varmasti häärivät takana omalla tavallaan...ja silloin yksilöitä ei ehkä niin mietitä!

122/114 | 

Voi miten kurjaa. Ja vielä lapsella.

Luin lehdestä jutun Saimi Hoyerin kaameista kokemuksista antibioottikuurein jälkeen, ja silloin viimein itse heräsin tähän asiaan.

Kivaa syksyä, Anu!

-minä-
123/114 | 

Hei!

Itse sairaanhoitajana ja poskiontelokroonikkona oon välillä käynyt yksityiseltä "ruinaamassa" ab:t. (Noin kolme kertaa vuoteen) kun tietyssä pisteessä en toivu siitä ilma.

Omat poskiontelot oon saanut rauhalliseksi, ettei kokoajan kuullosta puhelintyttö-Marjatalta siten että heti kun tulee nenän tukkoisuutta otan yhden duactin, välillä se on kerran kuussa ja välillä se on kerran viikossa joskus kerran puolessavuodessa. Tiedän myöskin kokemuksesta että esim kokolattiamatot ei sovi nenälleni ja sillöintällöin hotelliyön yhteydessä on otettava duact. En tiedä onko yhtään parempi kuin antibiootit mutta jos oma olo selviää ilman kolmen viikon nuhaa yhdellä duactilla niin valitsen sen..

sitten: laitoin taannon eurot pöytään ja kävin erikoislääkärillä katsomassa, että kaikki on ok. Minulla oli, mutta oireet johtui silloin poskionteloiden turvotuksesta ei tulehduksesta, muutama viikko oikeaa nenäsumutetta niin pystyi hengittään..

Ja oma kokemukseni, ikävä kyllä se poskiontelo uä ei oo luotettava, rään väri taas on.

P.s vinkit tuli mun siviiliminältä ja omista kokemuksista, ei ammattiminältäni.. :)

mive
124/114 | 

Itellä toimi jatkuvaan poskiontelontulehduskierteeseen apteekista ilman reseptiä saatava Sinoclear. Järkky tujua tavaraa, mutta hoitaa asiansa, ja tällä olen välttynyt antibiooteilta.

Myös nenäkannu on mulla käytössä, sillä söin yksi vuosi kahdeksat antibiootit poskiontelontulehdukseen, ja lääkäri itse sanoi et nyt hän ei enää mulle antibioottia kirjoita, vaan itsehoito käyttöön. On toiminut :) Eli ei ihan kaikki lääkärit ole lääkkeitä tuputtamassa, onneksi.

Pikaista paranemista!

Anne
125/114 | 

Nenäkannu on ehdoton ykkönen!! 2-3 krt päivässä huuhtelu ja muista suola ;)

Itse jätin antibiootit syömättä viimeisimmän poskiontelotulehduksen kohdalla ja otin vaan duactit + olin ahkera kannun käyttäjä. Niin se vaan meni ohi :)

Satu
126/114 | 

Moi! Ihmettelen itsekin tuota villin lännen meininkiä antibioottien suhteen. Välillä sitä melkein pakotetaan ottamaan ja välillä ei saa vaikka pyytää. Meillä kävi viime viikolla kurja tapahtuma kun tuttavien koira puri parivuotiasta lastamme kasvoihin. Emme saaneet antibioottikuuria, koska hoidetaan vasta jos tulehtuu (yleensä aina). Seuraavana päivänä lapselle nousi kova kuume ja haavat märkivät. Suuntana lääkäri ja sen jälkeen apteekki, ja sieltä kotiin ab-kuurin kera. Eihän tässä touhussa ole mitään järkeä!

Satu
127/114 | 

Olipas sekavasti ilmaistu :D tarkoitin siis että jos kerran tiedetään että lähes aina tulehtuu, niin miksi meidän piti juosta uudestaan lääkäriin kun asia olisi hoitunut kerralla :) aiheellinen postaus antibiooteista kaiken kaikkiaan :)

130/114 | 

Selkää oli :)
Ja ihan totta! Miksi "ehkä-tapauksiin" joskus oikein tuputetaan, kun taas noin selkeissä kohdissa kuuria ei anneta! Outoa!

Anne
131/114 | 

Tai sit oot vaan niin tukossa... Mulla ei ainakaan ensin onnistunut kun oli niin tukossa, mutta sitten kun antoi veden olla nenässä muutaman kerran vähän pidempään niin alkoi aukeamaan :)

Misu
132/114 | 

Joo itsehän sain juosta ranteeni takia lääkärissä n. Joka toinen viikko puolen vuoden ajan ja aina siihen diagnosoitiin jännetupintulehdus.. Vihdoin puolen vuoden lääkärissä ravaamisen jälkeen sain uuden lääkärin joka kuunteli minua ja tutki minut kunnolla sain uuden diagnoosin rannekanavan oireyhtymä ja laitettiin minut leikkausjonoon. Nykyään tuntuu että pitää itse osata diagnosoida itsensä ja että vasta siinä vaiheessa kun ollaan jo toinen jalka haudassa rupee lääkärit ottamaan sinut tosissaan ja itsekkin rupeaa etsimään syitä mahdollisiin oireisiin.

Saara
133/114 | 

Ehdottomasti nenäkannu! Sillä sain itse pari talvea sitten kaameista kaameimman poskiontelutulehdusrumban loppumaan. Olin aluksi itse hyvin skeptinen mutta niin se vaan auttoi, tosiaan 2-3 kertaa päivässä. Nyt edelleen kannu käytössä vähintään muutaman kerran viikossa eikä poskiontelot tai tukkoisuus vaivaa lainkaan. Toimi mulla myös nyt raskauden aikana suurena helpotuksena normaaliin syysflunssaan kun halunnut ottaa mitään lääkettä. :)

maijjo
134/114 | 

Ethän altistu homeelle missään?! :/ Itse sairastelin jatkuvasti, kun työskentelin paikassa, jossa oli homeongelmaa.. Söin "parhaimpana" kuukautena kolme kuuria viikon välein posikiontelotulehdukseen ja nytpäs on astma ja siihen päivittäinen lääkitys.
Voi kun lääkkeille olisikin joku vaihtoehto tai ehkä se onkin, mutta me ei vaan tosissaan tajuta sitä, kun lääkefirmat pistävät päämme sekaisin.. :p

Nimetön
135/114 | 

Täällä myös yksi, joka suhtautuu lääkkeisiin (ainakin antibiootteihin) varauksella! Joskus ne voivat todella olla avuksi, useimmiten ei. Kannattaa lukea Nora Singerin kirja Marjoja & Maskaraa, jossa käydään juuri antibioottien maailmaa hyvin läpi.

Itselläni oli paha kierre poskiontelotulehduksissa joskus lukio aikoina ja söin muistaakseni siihen antibiootteja jonkun verran. Sitten onneksi äitini lopulta vei minut yksityiselle, joka punkteerasi nenäontelot tyhjäksi. Hurjaa touhua, mutta kannatti! Sen jälkeen nenäkannu ja munkkitipat ovat olleet mun keino selvitä nuhaisista kausista.

Tsemppiä ja paranemisia! Nenäkannu tosiaan ei välttämättä heti mene läpi (kannattaa muuten käyttää merisuolaa), mutta kun säännöllisesti yrittää niin se onnistuu.

kukka
136/114 | 

Poskiontelontulehdukset ovat ikäviä! Muttamutta, utraamisella ei saada 100% varmaa vastausta, eikä myöskään röntegenillä(tosin rakennepoikkeamat näkyvät).
Helpointa on antaa ab ja avaavia lääkkeitä. Tosin myös ilman ab:takin menee tulehdus ohi jos jaksaa "töristellä" niiden avaavien lääkkeiden kanssa :)

No joi
137/114 | 

voin kertoa että poskiontelo uä on täysin suuntaa antava ja antaa monelle vain sen tunteen, että on hoidettu kun on tehty jokin tutkimus :) flunssa katsotaan pitkittyneeksi kun se on jatkunut pitkään, 1kk? Se ei ole pitkittynyt kahden vielä viikon jälkeen. Jotkut taudit vaativat useammat ab-kuurin, eri vahvuisia, valitettavasti. Nenäkannu auttaa joillekkin, jotkun knk-erikoislääkärit puolestaan sanovat että se kuivattaa limakalvoja ja voi hankaloittaa oireita. Ei auta kuin kokeilla ( migreeniä sairastavana tiedät sen, että oikeanlaisen lääkkeen löytäminen vaatii kokeilua :))

Urpo
138/114 | 

Pitäisköhän sun opiskella lääkäriksi niin ei tarttis juosta näillä suomalaisilla puoskareilla koko ajan näytillä

139/114 | 

Miten nuo sisäilmaongelmat ja homeet tulivat minunkin mieleeni? Kannattaa ehkä ajatella päivittäistä ympäristöään siltä kantilta, sillä kerran homeiseen ympäristöön herkistynyt on äkkiä aina homeille herkkä.

Kun lyhyen ajan sisällä joudutaan määräämään useampaa antibioottikuuria, pitäisi mielestäni tehdä bakteeriviljely, jossa voitaisiin todeta "vihollisen laatu". Kun esimerkiksi omat lapseni sairastivat korviaan vuodesta toiseen ja jatkuvasti, antibioottikuuria ennen suoritettiin korvan eritteistä viljely, jonka perusteella valittiin oikea lääke. Antibiootteja syötiin näinä vuosina toki paljon, mutta turhat ja ylimääräiset kuurit vältettiin juurikin sillä, ettei lähdetty veikkailemaan, josko tämä lääke tehoaisi, vaan lääke määrättiin täsmänä ja juuri siihen balteeriin, joka kulloinkin jylläsi. Ja tämä kaikki julkisen terveydenhoidon piirissä, jossa meitä on aina hoidettu hyvin.

Laura
140/114 | 

Rahastustahan kaikki vain on. Mitä enemmän määrätään lääkkeitä ja saadaan ihmiset niitä ottamaan, sitä enemmän tehdään rahaa. Lääkäreillekin tieten tahtojen opetetaan tiettyjen lääkkeiden olemassaolo, jolla varmistetaan se, että sitä lääkettä saadaan myytyä kuluttajille eniten. Todella isot rahat kyseessä. :) Hyvähän se vaan on, jos saadaan ihmisten kropat hajalle ja keski-ikää madallettua, näin raa'asti esitettynä. Meitä kun nyt vain on liikaa, ja vanhojen ihmisten kustannukset on ihan pilvissä. :(

waapo
141/114 | 

Itselläni on sellainen kokemus/ajatus, että yksityisiltä lääkäriasemilta herkästi määrätään antibiootteja/muita lääkkeitä, koska ajatellaan maksavan asiakkaan nimenomaan haluavan jotain hoitoa jota lääkäri pystyy antamaan sen sijaan että sanottaisi painu viltin alle, syö hunajaa ja juo teetä. Itse käytän vain ja ainoastaan julkista terveydenhuoltoa, sitäkin vain jos olen 99% varma että antibiootteja tarvitaan. Tietenkin helpompi itse sairaanhoitajana arvioida milloin lapsi/itse on siinä kunnossa että lääkäriin on mentävä. Yhtään "turhaa" käyntiä ei ole vielä tullut. Mutta niitä turhia käyntejä vältän viimeiseen, koska kyllähän siellä lääkkeitä tykätään määrätä. Mikäs muu se lääkärin ajatus olisikaan nykypäivänä? ;)

Maria
142/114 | 

Heippa! Laitoinkin instan kautta sitä teepuuöljy-vinkkiä, mutta sun oireet menevät nyt niin yksiin mun ja tyttäreni oireiden kanssa että pakko vinkkailla lisää. Meillä toi kierre loppui vasta tytön allergiatesteihin, jossa todettiin tosi paha huonepölyallergia. Ja jatkotutkimuksissa selvisi, että yliherkistyi myös kemiallisille siivousaineille. Testeihin pääsy edellyttää ns normaalitilaa eli pitäisi ensin parantua, mutta jos sama meno jatkuu niin suosittelen todella verikokeilla tehtäviä allergiatestejä ainakin eri pölyryhmistä. Ja eteerisillä öljyillä ollaan pärjätty siivouksessa: suihkepulloon teepuuöljyä muutama tippa ja vettä, ja lattianpesuveteen eukalyptusöljyä muutama tippa. Desinfioi ja tappaa pöpöt, ja tuoksu on aika ihana! Tiskiaineet ja pyykinpesuaineet on ainakin vielä hajutonta kauppakamaa..
Ja hei, tsemppiä ja parantumisia!Tiedän miten rasittavaa on olla pää tukossa koko ajan..

anony
143/114 | 

Olen samaa mieltä, että antibiootteja määrätään toisinaan liian heppoisin perustein. Usein siksi, että "rauhoitellaan" potilasta, etenkin pienten lasten vanhempia, koska potilaat eivät nykyään enää tyydy vastaukseen, että lepää ja ota särkylääkettä, kyllä se muutamassa päivässä siitä sitten. Halutaan "nopea ja helppo ratkaisu" hoitaa sairastaminen ja äkkiä takaisin omiin hommiin. Lääkärit ja hoitajat ovat puoskareita, mikäli eivät anna antibioottia. Ihmisillä myös usein on valmiina googlesta katsottu diagnoosi ja oikea antibiootti, kun tulevat vastaanotolle, ja oikeasti vaativat nimen omaan niitä antibiootteja. Meillä Suomessa tilanne on vielä ok, mutta muualla maailmassa alkaa olla tilanne, että ei ole enää "oikeisiin" sairauksiin tehoavia antibiootteja, koska bakteerit ovat kehittäneet niin suuren vastustuskyvyn näiden turhien kuurien takia. Ja niihin viruksiin kun antibiootit eivät tehoa. Lisäksi tulee muistaa, että esim. lapsella on aivan normaalia sairastaa noin kuusikin erilaista lenssua/korvatulehdusta vuodessa.
T. Sairaanhoitaja

annika
144/114 | 

Minäkin söin ennen antibiootteja putkeen monta kuuria, ja kyllähän ne helpottikin - vähäksi aikaa. Suolistotulehdus vaan pakotti lääkäreitä miettimään toista vaihtoehtoa, kun vatsakouristelut yltyivät järjettömiksi ja toisia lääkkeitä joutui tauottamaan antibiootti-kuurin ajaksi.

Pienestä asti siis olen sairastanut poskiontelon tulehduksia, ja vasta 19-vuotiaana minulta leikattiin sitten lopulta poskionteloihin "tuuletusaukot". Vasta sen jälkeen tajusin, että mullahan on ollut se tulehdus poskionteloissa varmaan kroonisena! Sitä ei vaan tajunut että on tukossa, koska oireisiin tottui niin hyvin. Leikkauksen jälkeen ei ole kertaakaan mennyt nenä tukkoon ja ei myöskään tulehtunut poskiontelot.

Jos vaivat jatkuu niin kannattaa kysellä leikkauksen mahdollisuudesta. Se pystytään tekemään nenän kautta tähystyleikkauksena, joten mitään arpia ei synny ja toipuminen on melko nopeaa. Ei tarvitse myöskään olla sairaalassa yötä. Leikkaukseen on vain paljon menijöitä, joten jonot sen mukaiset. Itselläni kesti muistaakseni n. 8kk saada aika. Tsemppiä! :)

145/114 | 

Itsekkään en ole mikään lääkekammoinen ihminen ja otan aina ab:n, jos siihen on todella tarve ja kipu on kova/olo tukala. Mutta täytyy myös muistaa pitää maalaisjärki touhussa mukana. Nykyisin lääkefirmojen lobbaus on niin suurta bisnestä, että itse ainakin suhtaudun vähintään kriittisesti lääkkeisiin. Etenkin, kun nykyisin tuntuu olevan lääke joka vaivaan! (Vaivaan, joka poistuisi esim vain liikuntaa lisäämällä tai ruokavalioremontilla.) Kannattaa ihmeessä tutustua myös hieman kiinalaiseen lääketieteeseen.. Sillä pyritään pitämään huolta kehosta kokonaisvaltaisesti ja ennaltaehkäisemään sairauksia/tulehduksia, esim kiinnittämällä huomiota ruokavalioon yms. Tulehdus kun aina kertoo siitä, että kaikki ei kropassa ole ok, mutta joskus ns. paikallinen hoito ei auta, vaan ongelmaa pitää lähteä ratkaisemaan kokonaisvaltaisemmin. Ongelma länsimaalaisessa lääketieteessä on juuri se, että kun"maito on jo kaatunut", niin tällöin ongelmaan haetaan lääkäristä jokin kemiallinen lääke, joka parantaa tulehduksen, eikä keskitytä siihen, kuinka omasta kehosta tulisi aina pitää huolta.

147/114 | 

Se on kyllä valitettavaa, että ihan oikeasti aika monta kertaa elämässä on täytynyt marssia lääkäriin itse jo googlediagnoosi kainalossa. Mutta onneksi on kyllä paljon ollut todella, todella hyviäkin lääkärikokemuksia :)

152/114 | 

Todellakin! Itselläni oli monta vuotta sellainen migreeni, että sain usein sairaalassa suoraan suoneen lääkettä, kun muu ei tehonnut. Onneksi F:n syntymä vei taudin niin pahassa muodossa (kop,kop) mennessään. Nyt migreenikohtauksiin riittää usein mega-annos buranaa ja panacodia.

155/114 | 

F käy aina yksityisellä, koska meillä on vakuutus ja hyvä yksityinen vieressä. Kokemukset sieltä ovat olleet aina loistavia!
Aikuisten hoito taas on herättänyt vähän kysymyksiä...

157/114 | 

No sepä pelko tässä myös on. Jos syön näin monta kuuria tämänasteisiin tauteihini, miten käy, jos sairastun kunnolla. Mistä silloin lääke?

161/114 | 

Hei!
Oireesi kuulostavat paljolti homeelle altistuneen oireilta. Kannattaa pohtia mistä nuo taudit tulevat, ja miksi tulevat uudelleen? Onko kotona, työpaikalla tai harrastustiloissa jotain mätää? Pyytäisin ehdottomasti bakteeriviljelyn.. On ihmeellistä kun lääkäri ei kiinnostu syistä jos perusterveellä iloisella ihmisellä on samalle syksylle noin monta oiretta.?!

nimetön
163/114 | 

En söisi tai antaisi lapseni syödä antibiootteja "varmuuden vuoksi", koska antibioottikuurin aikana myös elimistöä suojaava normaali bakteeristo kärsii aina. Lisäksi mitä enemmän antibiootteja käytetään, sitä enemmän niille tulee vastustuskykyä eli sitä huonommin ne toimivat jatkossa.

Tiia Hovi
164/114 | 

Moikka!
En ole aiemmin kommentoinut, vaikka kyllä lukenut. :)

Itse olen samalla tavalla ajatteleva. Loppujen lopuksi kyllästyin siihen ainaiseen oireiden poistoon ab-kuurilla. Aloin ottaa selvää asioista ja mitä kannattaisi välttää, jotta jokainen flunssa ei johtaisi tulehdukseen/tulehdus tulisi ihan puskista.

Olen nyt neljä vuotta vältellyt maitotuotteita. En juo maitoa enää ollenkaan. Maitotuotteista käytän kovaa juustoa leivällä max. kerran päivässä. Pari kertaa viikossa syön raejuustoa/fetaa. Siinä on maitotuotteiden käyttö nykyisin. Ja olen kuin uudesti syntynyt! Tulehduksia ei joko ollenkaan tai 1 vuodessa. Yhtenä vuonna oli 2, mutta olin silloin raskaana ja nenän limakalvot turvonneina sain poskiontelotulehduksen.

Olen saanut myös lapsilta korvatulehdukset tällä muutoksella pois. Meillä juodaan vain kaura/mantelijuomaa ja syödään Yosa jogurttia. Juustoa myös lapset syö samalla kaavalla kuin minä.

Tsemppiä Karoliina!

P.S. Nauroin keskiviikon Iholla-ohjelmaa kun sun puheet oli kuin mun suusta. Miehet! ;D
Ja ihailen Yrjänää kun mies oli niin huolissaan kaaoksesta! :)

Tiia

veeera
165/114 | 

Mulla itellä oli ennen paljon kaikenlaisia tulehduksia, sitten jätin maidottomien tuotteiden käytön pois ja ei ole ollut tulehduksia. Nykyään satunnaisesti käytän maitoa, mutta slloin huomaan heti että kertyy kurkkuun limaa ym ym. Kannattaa tutkia tätä maito-asiaa, gluteenin lisäksi myös maito aiheuttaa monia ongelmia.

Mymmeli
166/114 | 

Tiedän jo valmiiksi, että sanon sellaisesta asiasta jota usea ihminen pitää huuhaana, mutta nyt puhun omasta kokemuksestani. Eli n. 6 vuotta sitten söin lähes joka kuukausi antibioottikuurin poskiontelotulehdukseen ja myös kortisonitabletteja koska keuhkot "lamaantuivat" aina välillä tulehduksen takia.

Nämä kuurit saivat naamani näyttämään ilmapallolta, koska lääkkeet keräsinvät nestettä kehooni. Olo oli epämukava, joten joku muu keino oli löydettävä! Kokeilin homeopatiaa ja kaikki, SIISI KAIKKI, oireet ja sairastamiset hävisivät minulla! Laiduin paljon, kun "myrkkynesteet" ja kuonat poistuivat kehostani. En ole kuuden vuoden aikana syönyt ainuttakaan antibioottikuuria ja synnytyksessäkin oli homeopatia tukena. Palauduin siitäkin ennätysajassa.

Nyt 2 vuotias esikoinen ei ole saorastanut ainuttakaan flunssa eikä kuumetautia korvatulehduksista puhumattakaan! Häntä on pienen nenän vuodon alettua alettu hoitamaan homeopatialla ja näin olemme vältyneet aina flunssalta.

Mutta summa summarum, tsemppiä sinulle kovasti! :)

Anne
167/114 | 

Et ole väärässä. Kuulostaa ihan turhalta reseptiltä. Punktio olisi parempi. Tuntuu turhauttavalta kun nuorena tk-lääkärinä yrittää välttää turhia antibiootteja, ettei niille ala suomessa kehittymään niin pahaa resistenssiä, että kohta mikään ab ei tehoa kun niitä niihin VAKAVIIN sairauksiin tarvittaisiin. Sitten yksityiset ajattelee vain kuinka saa potilaan helpoiten ulos. Poskiontelon tulehdukseen on mielestäni suurimmassa osassa tapauksia ihan turha syyödä ab:ta.

Minttu
168/114 | 

Itse kärsin jatkuvasti ja tasaiseen tahtiin poskiontelotulehduksista. Olen kuitenkin jo pidemmän aikaa kieltäytynyt antibioottikuureista, ja parannallut itse huuhtelemalla nokkakannulla(suosittelen!) sekä käyttänyt Duactia, joka mielestäni on parempi vaihtoehto kuin alituinen antibioottien napostelu.

Johanna
169/114 | 

Nyt en lukenut kaikkia kommentteja mutta tuli sairastelukierteestäsi mieleen, että onkohan mahdollisesti työpaikallasi sisäilmaongelmaa? Kuulostaa nimitäin oireet ja kierre liiankin tutulta ja syy löytyi koulusta jossa työskentelin. :/

h
170/114 | 

Olen itse vastavalmistunut lääkäri, ja tiedän että poskiontelotulehduksen hoidosta ja diagnostiikasta ollaan montaa mieltä lääkärikunnan sisälläkin. Se on hyvin vaikea diagnosoida ollakseen niin yleinen sairaus.
Jotkut ovat tottuneet saamaan asiakkaat tyytyväisiksi määräämällä antibioottikuureja melko heppoisinkin perustein, toiset pihtailevat tässä asiassa. Poskiontelopunktiolla asia selviää, ja se onkin joidenkin mielestä ainut oikea tapa diagnosoida poskiontelotulehdus. Samalla saadaan bakteerimassa ulos ja paraneminen helpottuu. Pikku visiitti vaan korva-nenä ja kurkkutautien erikoislääkärille! Yleislääkäritkin tekee mutta heillä kynnys saattaa olla korkeampi.
Itse hoidan antibiootilla jos oireet ovat hyvin rajut, potilas on selkeästi kipeä, poskiontelot ovat koputusarat ja nenästä valuu märkää. Astmaatikot ja muut ei-perusterveet sitten hieman herkemmällä kädellä. Raskaana olevilla välttelisin antibiootteja silloin kun ei aivan pakko ole, ja tekisin vain punktion.
p.s. Kuukauden sisään kolme antibioottikuuria kuulostaa LIIAN paljolta.
Paranemisia! Ja kiitos kivasta blogista:)

Marika
171/114 | 

Asiani poikkeaa hieman tekstistä, mutta pakko ottaa puheeksi. Onko sinulla ollut muutenkin toistuvia tulehduksia, mutta kesälomalla pysyt terveenä? Oireet kuulostavat niin samalta kuin minun ja syynä on työpaikan home,kosteus, mikrobi ongelmat. Lapsuuden astma palasi ja olen ollut koko ajan kipeä työpaikkaan mentyäni ja viimein oireiden syy on selvillä. Tsemppiä paranemiseen

172/114 | 

Ajattelin ihan tuota samaa, ettet vaan ole altistunut homeelle???

B
173/114 | 

Multa sentään kuvattiin poskiontelot jo kahden antibioottikuurin jälkeen. Kuvilla todettiin tulehdus ja sain vielä kolmannen kuurin, koska en uskaltanu ottaa punktiota (eli sitä poskioteloiden huuhtelua), vaikka sitä tarjottiin kuurin sijaan. Sen jälkeen kun vieläkin kuvilla todettiin että tulehdus jatkuu, niin lääkäritki oli sitä mieltä ettei niitä antibiootteja voi enempää syöttää. Kannattaa pyytää se poskiontelopunktio, se ei oo paha juttu kun on vaan kunnon puudutus. :) Nenäkannu ei mulla auta yhtään ku limakalvot on niin turvonneet aina flunssan aikaan.. Käytän nenäsuihketta ja duactia.

Susanna
174/114 | 

Hei!

Ensimmäistä kertaa kommentoin, loistava blogi sulla. Pakko kommentoida tätä, kun itse sain antibiooteista yli vuoden kestävän ripulin, joka vei minut pitkäksi aikaa sairaalaan tiputukseen. Söin siis aluksi viisi antibioottikuuria keuhkokuumeeseen. Näistä sain antibioottiripulin, jota ei saatu hoidetuksi. Vuoden söin toisia antibiootteja siihen(antibioottiripulia tosiaan hoidettiin antibiooteilla) Aina kun kuuri loppui alkoivat oireet heti ja nousi korkea kuume. Jouduin sairaalaan eristykseen monta kertaa. Vuoden jälkeen pääsin ulosteensiirtoon, joka auttoi. Tämän jälkeen en ole antibiootteja syönyt, enkä suosittele kenellekään syötäväksi vaan varmuuden vuoksi.

Mona
175/114 | 

Suosittelen myös lämpimästi Noora Shinglerin kirjaa sekä blogia kemikaalicocktail.fi! Antibiootit taitavat olla todellinen tikittävä aikapommi meidän yhteiskunnassa, kun niitä tunnutaan liian helposti määrättävän. Toipumista sulle! Tosi kiva blogi - löysin tänne Iholla-sarjan myötä :)

elinachristine
176/114 | 

Moikka!

Tuli noista sun antibioottipohdinnoista eräs ystävä mieleen, joka sairasti puol vuotta, tutkittii ja hutkittii, enneku ne tajus että koti on homeessa. Tää ystävä oli tungettu nii täyteen antibiootteja, että se on nykyään täysin immuuni niille. Kun sillä tulee jotain, se joutuu sairaalaan, jossa antavat ab:n suonensisäsesti ja joutuvat päälle antamaan jotain toista lääkettä, ettei tulis vakavii sivuoireita.

Että ei niitä kannata iha hirveetä putkea vetää. Toivottavasti paranet ♡

Pia
177/114 | 

Maksa kerta erikoislääkärille ja saat punkteerauksen ja viljelyn. Mä söin yksi kevät neljä kuuria samaan ja punkteerattiin monta kertaa. Lopulta täsmä-antibiootit auttoivat, kun viljely paljasti bakteerin. Tosin olin raskaana, jolloin ongelmat alkoivat, koska raskaus altistaa poskiontelovaivoille (turvotus). Korva-nenä-kurkkulääkäri voi lisäksi määrätä kunnon tippoja, ne on parempia. Tsemppiä! (Ja vaihda koulua, jos se on homeessa)

kaisa
178/114 | 

Kyllä lääkkeitä määrätään tosi heppoisin perustein. Olen muutaman kerran saanut antibiootit virtsatietulehdukseen oireiden perusteella ilman, että oon koko reseptiä kirjoittavaa lääkäriä nähnytkään. Noh, oireet ei lääkekuurin myötä helpottaneet ja sen jälkeen oltiin valmiita ottamaan vasta kokeita.

Uskon, että lääkäreiden ja lääkkeiden määräämisen taustalla on enenevissä määrin bisnes. Ja no, minusta vikaa on jo lääkäreiden koulutuksessa ja koulutusvaatimuksissa, jos lääkäriksi pääsemisen vaatimuksena on fysiikan, kemian, biologian ja matikan osaaminen eikä ihmisen sosiaalisia taitoja ja ominaisuuksia juurikaan huomioida. Onneksi sieltä mainetta ja kunniaa halavien joukosta löytyy myös hyviä lääkäreitä.

Ps. Tosi kiva blogi :--)

jeku
179/114 | 

On myös olemassa koulukunta lääkäreitä, joka uskoo, että antibiootit eivät tehoa poskiontelontulehduksiin. Itse olin jo kauan ollut sitä mieltä, mutta piti muuttaa tanskaan asti, että sai kuulla sen lääkärin suusta. Olen sairastanut korva- ja poskiontelontulehduksia koko elämäni. Lapsena minulla oli liimakorvat: sain ainakin kymmenet putket, läpikävin kita- ja nielurisojen leikkaukset ja antibioottikierteen seurauksena tulin allergiseksi monelle antibiootille. Kun tästä kierteestä päästiin, alkoivat poskiontelontulehdukset. Mutta niihin en enää - kaikesta viistastuneena - antibiootteja suostu syömään, ja olen siis hyvin skeptinen antibioottien käytön suhteen mitä tulee tämän tyyppisiin tulehduksiin. Nenäkannu ja vastustuskyvyn buustaus (yliannos c-vitamiinia ja paljon raakaa, hienoksi pilkottua/raastettua valkosipulia) auttavat poskiontelontulehduksen hoidossa! Voi myös käyttää duacteja & tippoja/sumutteita jos siltä tuntuu. Itse käytän toisinaan myös propolistippoja. Ja jos pääsee oikein pahaksi, punkteeraukseen! Näitä kokemuksia rikkaampana kokeilisin myös lapsen korvatulehduksiin ensin vaihtoehtoisia hoitomuotoja! Esim. http://www.kotivinkki.fi/blogit/olgan-kotona/marttilan-kotiapteekki
Tsemppiä ja pikasita paranemista! :)

jeku
180/114 | 

niin ja tuolla ylhäällähän h jo viittasikin siihen, että lääkäritkään eivät ole yksimielisiä poskiontelontulehdusten hoidosta! :)

181/114 | 

Niin! Kyllä jokaisen hyvänkin asian, kuin esimerkiksi vaikkapa lääketieteen, takana löytyy myös ripaus tämmöistä ajattelua.

183/114 | 

Tiia: Myös eräs kaverini on löytänyt maidottomuudesta avun sairasteluun ja mm. akneen.

Hah :D Saatiin melkein uusi "keskustelu" aikaiseksi, kun katsottiin jakso. Asia on ns. edelleen tapetilla aina silloin tällöin ;)

184/114 | 

Maito tosiaan kerää limaa. Muistan jo silloin kun nuorena lauloin, ennen keikkaa ei saanut juoda maitoa tai syödä suklaata.

192/114 | 

Voi sinua, Susanna! Kuulostaa kamalalle!! Tsemppiä ja kiitos, että kerroit tämän. Vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, ettei ab-kuureihin tule suhteutua kevyesti.

199/114 | 

Viransiirto olisi seuraava askel jos työpaikan remontti ei helpota oireita. :/ Eli pidä oikeasti sisäilma-asia mielessä jos sairastelukierre jatkuu ja toistuu.

Kiitos ihanasta blogista. :)

Pia
201/114 | 

Vielä lisäys edelliseen suositukseen erikoislääkärikäynnistä, niin minulla oli myös n. 18-22-vuotiaana sikana poskiontelontulehduksia (ja sitä ennen koko lapsuus korvatulehduksia), joihon aina määrättiin antibiootit, kunnes eräs YTHSn yleislääkäri vain sanoi, että koita kestää, syö buranaa (kipuun) ja Duactia ja valkosipulia, niin voipi parantua. Ja sen jälkeen noudatin tätä neuvoa ja selvisin aika kauan ilman antibiootteja, tosin joskus äityi pahaksi. Mutta raskaus tosiaan sai tämän kroonisen vaiheen päälle ja nykyäänkin 1-2 kuuria joudun ottamaan vuodessa tähän vaivaan. Mutta eräs mielenkiintoinen seikka vielä tiedoksi, että mieheni on kärsinyt samoista vaivoista välillä ja viimeksi kun hänet ultrattiin nenäonteloista ja olin sanonut hänelle lääkäriin mennessä, että vaatii röntgeniä myös, niin kas vain: ultran mukaan paha poskiontelon tulehtus ja röntgenistä: ei sittenkään. Tämä yksityisen lääkäriaseman yleislääkäri oli sanonut tähän, että nyt hän ei usko enää ollenkaan koko ultraan - niin ristiriitaista tietoa sen mukaan. Minulla puolestaan ultratulos on ollut usein puhdas, mutta röntgen osoittanut muuta. Punkteerauskin oli minun osaltani muutaman kerran turha, eli se kipu johtui järkyttävästä turvotuksesta ilman limaa, mutta kuitenkin koko ajan joku bakteeri muhi siellä, johon sitten erikoistäsmäantbiootti vain auttoi. Nenäkannu aamuin illoin on auttanut meidän perheen miespuolista nyt puoli vuotta jo tässä ongelmassa. Meikä on laiskempi, kannuillen vasta kun oireilen, vaikka sitä kai pitäisi tehdä samaan tapaan kuin hampaiden pesua.

Mutta edelleen, jos oireilu häviää lomilla ja alkaa töissä, niin mieti sekin vaihtoehto. Meidän perheessä sekin on nähty. Tosin, kysymys myös kuuluu, et kai ole raskaana ;) Sehän selittäisi poskiontelovaivat :D

202/114 | 

Heippa! Minulla takana täsmälleen samanlainen sairasteluvuosi jokin aika sitten ja syyksi paljastui työpaikalla ollut home. Onhan teillä kotoa testattu, entäs töistä? Homeen takia tulehdukset eivät koskaan parantuneet ka siksi antibiotteja oli turha syödä :(

203/114 | 

Mä mietin heti ihan samaa (homealyistusta) kun luin tän postauksen! :(

Anni
204/114 | 

Mullakin on kokemusta näistä hengitysteiden ongelmista, joten nyt oli pakko kommentoida! Duactia olen napsinut parit kuurit ja vasta viime kerralla apteekissa ollessani sain kuulla farmaseutilta, että Duactin kanssa ei saisi käyttää avaavia nenäsumutteita (kuten tuota kuvassa näkyvää Avamysia, myös minulle tuttu). Ilmeisesti Duact jo itsessään kuivattaa nenän limakalvoja niin paljon, että nenäsumute voi ns. syövyttää niitä, mikä taas aiheuttaa uusia ongelmia. Lääkäri ei ole tästä minulle koskaan maininnut eikä apteekissakaan aiemmin, mutta se varmaan johtuu siitä, että tällä kerralla lääkäri oli määrännyt sekä Duactia että sumutetta samaan aikaan. En ole asiaa sen enempää selvittänyt enkä siis tiedä, pitääkö farmaseutin väittämä kuinka paikkansa, mutta varovaisuutta kannattaa harrastaa näidenkin lääkkeiden kanssa! Tsemppiä paranemiseen! :)

210/114 | 

Mullekin sama lääkäri määräsi sekä nenäsumutteen, että Duactin. Ehkä niitä voi ajoittain käyttää yhdessä. Hmm. Pitääpä taas tänään lääkärissä käydessä kysyö aiheesta. Kiitos tästä!

Johanna
211/114 | 

Tämä teksti osui silmään ja palautti mieleen viime kevään, jolloin odotin toista lastani ja sairastuin omituiseen keuhkopöpöön. Hengittäminen oli vaikeaa ja rappusten nouseminen aiheutti vuosisadan hengästymisen. Antibiootteja toki tarjottiin, kun oli ensin selvitetty, että ne sopii raskaana olevalle. Päätin kuitenkin kieltäytyä lääkkeistä, ja 2 viikon päästä tauti oli kokonaan selätetty - siis ilman minkäänlaisia lääkkeitä. Sen jälkeen olen pohtinut paljonkin sitä, mitkä lääkkeet oikeasti ovat tarpeellisia. Pisti myös korvaan vauvan 3kk- neuvolassa, kun terveydenhoitaja käski antaa särkylääkettä rokotusten jälkeen "varmuuden vuoksi", ettei rokotusoireet herätä koko perhettä yöllä. Ihmettelin tosi paljon sitä, että lääkkeitä määrätään varmuuden vuoksi. Särkylääkkeet jäivät ottamatta ja hyvin selvittiin. Ja itse asiassa, tuleepa nyt mieleen myös viime viisaudenhampaanpoisto, kun lääkäri tuputti silloinkin antibiootteja tulehdusten välttämiseksi. Olen huomannut, että lääkäreillä on antibiootteihin ja muihin lääkkeisiin tosi "heppoinen" suhtautuminen, ihan ku ne olis jotain karkkeja, joita vois popsia tosta noin vaan!

Toinen asia, joka sairastelustasi tuli mieleen: onko teillä työpaikalla sisäilmaongelmia? Tiedän pari kollegaa, jotka ovat oireilleet monin tavoin (poskiontelontulehdusta, äänen lähtemistä, astmaa, yskää jne.) ja syyksi on selvinnyt home koulurakennuksessa.

Pahoittelen, jos näitä asioita oli jo kommenteissa käyty läpi - en jaksanut lukea kaikkia :)

213/114 | 

Hei Karoliina!
Ikävää, että terveytesi on huonontunut ja vielä pitäisi antibiootteja vetää kaksin käsin. :( Epäilen, että allergioitasi ja astmaa on voinut pahentaa (ehkä) työpaikallasi oleva home-ongelma. Minulla päiväkoti-ajoista saakka "homeessa pyöritty" ja kaikki koulut sen jälkeen, joten minut on kasvatettu antibiooteilla eikä tulos ole mairitteleva.

Hyvät eväät sinulla näytti kuvassa olevan, varmasti helpottavat oloasi. Pahimpaan poskionteloiden turvotukseen käytin aikoinaan otrivin compia ja sitten pystyi tekemään nenähuuhteluita, joita inhoan ;) . Lisää mukaan vielä sinkki ja D-vitamiinia jos sinulla ei vielä ole - ne parantavat vastustuskykyäsi. NAC-lisäravinteen on myös kehuttu auttavan juuri näissä homeen sieto-ongelmissa.

Mielestäni antibiootteja määrätään muidenkin tulehduskipulääkkeiden ohella liian helposti. Ja tuo poskiontelotulehdus kielii pahasti toisesta perustavanlaatuisesta ongelmasta, joka on juuri tuo sisäilmaan liittyvä katastrofi josta tuossa ketjussa muutkin mainitsivat.

Parane pian ja voi hyvin!

214/114 | 

Olen kyllä yleensä ollut aika laiska vitamiinien syöjä...oikeastaan muistan ne vasta silloin, kun tauti on jo tuloillaan. Hei mitä nuo NAC-ravinteet ovat?

215/114 | 

Se on oikealta nimeltään N-asetyylikysteiini. eli vahvempi muoto L-kysteiinistä. Itse en ole kokeillut tätä mutta ystäväni oli saanut luontaistuotekaupasta suosituksen, hän myös par'aikaa työpaikassa töissä jossa sisäilmaongelmia.
Ilmeisesti tämä hivenaine parantaa maksan myrkynpoistoa, suojaa soluja, parantaa vastustuskykyä ohentaa limaa...jne. En osaa tarkemmin sanoa, kuinka se toimii mutta voihan sitä kokeilla.
Kovasti suosittelisin myös seleenin ja sinkin käyttöä :) (lisää vitamiineja :D ) Ne ovat tärkeitä ja suurimmalla osalla suomalaisista on puutetta näistä.
http://www.iherb.com/now-foods-nac-600-mg-250-vcaps/694

216/114 | 

Raskausaikana kävin työterveyslääkärillä valittamassa poskiontelotulehdusta, vaivaa joka minulla oli joka ikinen talvi ja johon määrättiin useammat antibiootit ennen kuin helpotti. Raskauteni takia tänä lääkäri ri kuitenkaan uskaltanut kuin tutkia ontelot pikaultralla ja lähettää erikoislääkärille. Erikoislääkäri ilmoitti että koska olen raskaana hän punkteeraa heti ja määrää miedoimman mahdollisen antibiootin. Punkteeraus auttoi välittömästi enkä ehkä olisi tarvinnut antibioottia ollenkaan. Jälkitarkastuksessa viikkoa myöhemmin tulehduksesta ei ollut jälkeäkään mutta lääkäri pahoitteli että oli joutunut punkteeraamaan. Siis pahoitteli että oli hoitanut minut heti kuntoon ja vielä minulle ja sikiölle turvallisella tavalla! Eihän se mikään miellyttävä toimenpide ole, mutta se kestää vain muutaman minuutin ja sen jälkeen olo on ihan eri. Antibioottien kanssa helpotusta pitää odottaa monta päivää ja minullakin ne saavat vatsan sekaisin. Ja mikä parasta tuon operaation jälkeen, yli kolmeen vuoteen, en ole sairastanut yhtäkään poskiontelotulehdusta.

217/114 | 

Kävit yksityisellä, eikö? Tervetuloa ensi kerralla terveyskeskukseen. Saat taatusti nenäsumutteen, ohjeet käyttää nenäkannua ja lääkäri ei suostu kirjoittamaan kolmatta antibioottikuuria ennen röntgenkuvaa.

Minna
218/114 | 

Kokeile propolista. Se on luonnon oma antibiotti ja ilman haittavaikutuksia.

Terveisiä kunnalliselta
219/114 | 

Itse asiassa kun on tosi kyseessä, niin kunnalliselta saa jopa paremmin tutkimukset, joita yksityiseltä ei kehdata määrätä kun asiakkailla ei ole varaa maksaa niitä. Kunnallisella pyritään käyttämään yhteiset rahat niihin oikeasti tarpeellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. En ole kertaakaan jättänyt tarpeellista tutkimusta määräämättä kustannusten vuoksi. Eikä aivokapasiteettiä todellakaan huvita tuhlata lääkefirmojen nimien muistamiseen siksi, että niiltä on joskus saanut kynän tai tuubin rasvaa...

Emmi
223/114 | 

Heippa!
Asutaan Tukholmassa ja täällä on vuosia ollut kampanja "parannu lepäämällä - ei lääkekuurilla", jonka avulla yritetään lopettaa liiat lääkekuurit.

Kun meillä on ollut alkava korvatulehdus - kuuriksi ollaan saatu nenäsumutetta ja särkylääkettä. Poskiontelontulehdukseen - sama homma. Silmätulehdus - silmien huuhteleminen vanulapulla ja kuumalla vedellä. Ja uskokaa tai älkää, parannuttu ollaan joka kerta muutaman päivän sisään. Itse olin hyvin ärsyyntynyt ensimmäisillä kerroilla ja kirosin "kunnallista sairaanhoitoa". Nykyään omien kokemusten myötä suosittelen muillekin.

224/114 | 

Noin15 oikein diagnosoitua poskiontelotulehdusta on hoidettava antibiootilla että yksi paranee. Ensisijaisia siis ehdottomasti muut konstit. Pikaista paranemista!

225/114 | 

Heippa! Ensinnäkin, en jaksanut millään lukea kaikkia kommentteja, niin en tiedä onko joku jo kertonut toimivaa lääkettä migreeniin. Kävin akupunktiossa, jossa nainen kertoi migreenin parantamiseen vinkkejä:
-Lasillinen vahvaa kahvia kolmella sokeripalalla
-kofeiinitabletti kolmella sokeripalalla ja tilkka vettä, jotta saa nämä kaikki huuhdeltua suusta alas.
-Cokista.
Yhteenvetona siis, kofeiini sokerilla auttaa migreeniin. Itse en ole näiden jälkeen enää syönyt migreenilääkkeitä. Ainoastaan raskausaikana söin Panadol 500mg x2kpl. Auttaa myös.

Antibiooteista. Kirjoittelinkin siitä omaan blogiini kuinka hammaslääkäri määräsi minulle raskausaikana viisaudenhampaan särkyyn antibioottia. Väitti tulehdukseksi. Enpä syönyt kuuria ja "tulehdus" parani suuvedellä. Mietinpä vaan että taas olisi syöty yksi antibioottikuuri turhaan ja vieläpä raskausaikana. EI KIVA!

Ps. katson Iholla. Teidän perhe on ihana. Ihanan rento elämänasenne :)

Mönkkeli
226/114 | 

Ikävä pelotella sinua, mutta itselläni alkoi täysin tuo sama (samat oireet ja mitä Anukin on tuossa jo sanonut) , kun muutimme hieman vanhempaan asuntoon Helsingissä, 1,5 vuotta sitä kesti, ja kun muutettiin pois niin myös hatkuvat flunssat ja poskiontelontulehdukset loppuivat. Sattumaako, tuskin... Jos jatkuu niin koita saada slevyys onko muilla asukkailla samoja ongelmia? Tai helpottuuko olo jos olette pitkään esim. lomalla tai muualla asunnosta?

227/114 | 

[…] täällä Bellassa. Oli aurinkoinen kesä ja ihanan onnellinen rentous. Niin ja siitä seurannut sairastelun täyteinen syksy. Oli sokerikohu ja lopahtanut liikuntainto. Eskon uneton ja kärttyinen syksy. Ja joululoma, ja […]

malla suvimetsä
228/114 | 

Vanhahan tämä keskustelu on, mutta laitan oman version. Olen sh. Voin sanoa, että työmaallani möärätään antibiootteja yl labrojen perusteella, lääkärin lähisukulaisena voin sanoa, että siinä perheessä ilman labroja ja reiluin ottein, työterveyshuollossa ei ole mulle määrätty kertaakaan 15v aikana, yksityiselle mennessä määrätty ja olen parantunut vaivasta. Sama käynyt kolleegoillekin

. Olen luonnon lääkkeiden, yrttien uskollinen fani, mutta joskus se antibiootti on tarpeen. Puoli kuntoisena sairaanhoitajana kuukaudesta toiseen työmaalla potilaita hoitaen ei lienee se paras vaihtoehto. Tänä keväänä pitkään kestäneeseen yskään työterveyshuolto käsi olla pari kolme pv hiljaa.Ehkä pomo oli huvittunut kun soitin sl:sta. Mutta, arvatkaa auttoiko hiljaisuus?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat