fabric-657004_960_720.jpg
fabric-657004_960_720.jpg

Haastattelin viime viikolla kuutta alkuopettajaa ja kysyin, millä taidoilla ja tavaroilla ekaluokkalaisen uskaltaa päästää koulutielle. Koska vastaukset olivat niin pitkiä ja kattavia, päätin jakaa vastaukset kahteen postaukseen. Se, mitä reppuun kannattaa pakata, mihin liikkavarusteisiin kannatta varautua ja pariin muuhunkin pieneen isoon asiaan löytyy vastaukset täältä. Mutta nyt jatkuu opejen tarinointi.

 

Saako lapsen saattaa koulun pihaan asti vai tekeekö ulkona palloileva vanhempien meri opettajien aamuvälituntivalvonnasta hankalaa?

”Lapsen voi tuoda aluksi jopa luokan ovelle asti. Kyllä se sitten ilmottaa, kun sun on aika häipyä takavasemmalle

 

Mitkä käytännönasiat helpottavat open, koulun ja oppilaan arkea?

”Vaatteiden nimikoiminen on hyvä. Ja kun tasaisin välein tulee täitä sun muuta, voisi olla hyvä opetella heti alusta alkaen, että hattu pidetään taskussa tai hihassa.”

”Pukeutuminen sään mukaan on aika olennaista. Ja se, että osaa pukea suunnilleen itse. Kotona voisi valmistaa lapsen siihen, että ekalla opetellaan huolehtimaan itse omista tavaroista, kirjoista, vaatteista jne.”

”On kaikkien kannalta kivempaa, jos läksyjen tekoon tulee tietty rutiini. Ne voisi tehdä heti iltapäivällä, eikä väsyneenä iltakahdeksalta. Muutenkin paras palvelus, jonka perhe voi tehdä lapsensa oppimisen kannalta on selkeä ruoka- ja nukkumarytmi kotona.”

 

Mitä ekaluokkalaisen olisi hyvä osata ennen kouluun menoa?

Kengännauhat! Leivän voitelu, ruoan pilkkominen jne.”

” Ruokailu, juuri tuo haarukan ja veitsen käyttö. Niin ja se, että koulussa maistetaan kaikkea.”

”Ja jos lapsi ei osaa vielä tehdä rusettia, silloin olisi hyvä olla vaikka tarralenkkarit. Ope ei vaan ehdi sitoa kaikkien kenkiä yhden välitunnin aikana.”

 

Mitä pitäisi tietää kaveritaidoista?

”Ope ei näe kaikkea mitä luokassa tapahtuu, joten korvat höröllään mahdollisen kiusaamisen suhteen. Ole kiinnostunut lapsen asioista! Hyvä hetki jutella päivän asioista on esimerkiksi iltapalalla/nukkumaan mennessä.”

”Mä aloitan aina aluksi vanhempainillat sillä, että tärkein taito, mitä voi harjoitella ja mihin valmistautua, on hyvän luokkakaverin taidot. Mitä voi tehdä, että koko luokalla ja luokkakavereilla olisi hyvä olla? Miten olla hyvä koulukaveri jokaiselle luokan oppilaalle? Lukemaan ja kirjottamaan opetetaan koulussa, eli ei haittaa, vaikkei osaa lukea. Koulussa kyllä oppii, mutta koko perhe voisi varautua siihen, mitä voisi tehdä, että luokkahengestä tulee hyvä. Niin, että kaikilla on hyvä ja turvallinen ja hyväksytty olo luokassa. Hyvä työrauha ja luokkahenki on koko porukan yhteinen projekti, ja siihen tarvitaan jokaisen panostusta.”

 

Onko jotain, joka kannattaa painaa näiden lisäksi mieleen?

”Kysyvä ei tieltä eksy. Se ohjenuora pätee varmaan ihan millä luokka-asteella tahansa olevaa oppilaaseen ja tämän perheeseen. Jos ei jotain tiedä tai ymmärrä, niin pitää vaan muistaa kysyä. Tosi nopeasti nuo pienet oppivat kyllä koulun tavat. ”

”Haluaisin muistutella, kuinka tärkeää on, että kotona ja koulussa voi aina kertoa aikuiselle jos on jotain mielen päällä. Tietty peruspohjan kaikelle antaa se, että vanhempi on aidosti kiinnostunut ja kannustava lapsen koulun käynnin suhteen.”

”Ei tarvitse jännittää, että kaikki pitäisi osata etukäteen. Kyllä koulussa oppii Paineeton alku, koska ovathan nuo ekaluokkalaiset vielä hurjan pieniä.”

 

Ihanaa koulujenalkuviikkoa! Tästä se lähtee. Tänään oli iltapäiväkerhon vanhempainilta ja huomenna viimeinen lomapäivä. Jännittävää!

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (2)

Daniella
3/2 | 

Meillä tosiaan on niin onnekas tilanne, että eskari oli samassa koulussa, missä nyt alkaa koulutaival. Pieni ei edes vielä ymmärrä, mikä tuleekaan muuttumaan, kun luokkakaverit on samat, tilat on samat, ruokalakäytännöt+muut talon tavat on tutut ja uusi luokkakin on vielä samalla käytävällä kuin eskarilaista :D koulueskarit ovat kyllä iso apu myös niille alkuopettajille, jotka saavat aika "valmiita" koululaisia eteensä syksyllä.

Ihanaa kouluvuotta teille!

Karoliina Sallinen
4/2 | 

Tuo on kyllä monella tapaa onnekas tilanne. Ihanaa, kun moni asia on jo niin tuttua. Ja totta myös viimeinen lause: Eskareissa on nykyisin niin laadukasta opetusta, että lapset ovat varmasti paljon valmiimpia kouluun kun ennen! 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat