synde1.jpg
synde1.jpg

synde3.jpg
synde3.jpg

synde2.jpg
synde2.jpg

Nyt eletään vasta syys-lokakuun vaihdetta, mutta F suunnittelee jo kovalla innolla omia joulukuisia synttäreitään. Lukuun ottamatta yhtä kaveria, kaikki F:n kavereiden synttärit täällä Tampereella on ollut jossain huvittelukeskuksessa: tramppapuistossa, sisähuvipuistossa tai kiipeilyseinäpaikassa. F:kin on toivonut synttäreitä jonnekin näistä kohteista, enkä oikein tiedä, onko sellainen paikka hyvä vai huono.

Toisaalta ulkoistetut lastensynttärit on loistava idea. Ei tarvitse siivota ennen tai jälkeen juhlien. Tuollaisessa paikassa tarjoilulta ei juuri odoteta ihmeitä ja koristeluunkaan ei tarvitse käyttää energiaa. Näiden plussien lisäksi lapset useimmiten viihtyvät, kun saavat temmeltää yhdessä.

Toisaalta minua mietityttää tuollaisten synttäreiden korkeat maksut. Ei ole tavatonta, että 7-8 hengen ryhmä maksaa 200-250euroa. Ja jos synttäreille haluaa kutsua koko luokan – mikä minusta varsinkin ekalla on hirveän tärkeää, ettei kukaan jää ulkopuolelle – tulee maksusta aivan tähtitieteellinen. Toisaalta mietin, millaisia arvoja megaluokan synttärit viestivätkään. Jotenkin haluaisi viestittää lapsille, että kotikutoisuus on ihan jees. Aina ei tarvita huvipuistoja ja erityisiä ohjelmanumeroita. TOISAALTA: Jos kaikilla luokkakavereillakin on hienot synttärit, onko oiken ”rangaista” lasta ihan vaan siksi, että äiti haluaa korostaa tiettyjä arvoja? Tämä on yhtä toisaalta-toisaaltataistoa oman pääni sisällä.

Uskon, että huvikeskusten suosio varsinkin näin kerrostaloasuinalueella piilee juurikin siinä, ettei koteihin yksinkertaisesti mahdu kovinkaan montaa lasta leikkimään. Jos asuisimme omakotitaloalueella, olisin varma, että monikin pitäisi synttärit vielä kotona. Mutta keskusta-asuminen tuo tähän omat haasteensa.

Koska KERRANKIN minulla ei ole oikein mitään tarkkaa näkemystä tästä aiheesta, olisi kiva kuulla teidän argumenttejanne puolesta ja vastaan! Lasten synttärit kotona vai huvikeskuksessa?

 

-Karoliina-

*Kuvat: Pixabay

Kommentit (13)

Suttastiina
14/13 | 

Miten F. asian kokee? Olisiko se hänestä "rangaistus", jos synttärit olisivat kotikutoisemmat?
Ja mitä itse mietit juhlien järjestämisestä? Ei lastenjuhlista pidä muodostua pakkopullaa :D

Joulukuiset synttärit (omilla lapsillani myös joulukuussa, 4 päivää väliä) ovat siitä hankalat, ettei ulos pääse riehumaan, mutta pienellä miettimisellä sisätiloissakin saa aikaan hienoja juhlia ainakin ala-asteikäisille: Naamiaiset, aarteenetsintää, karkkikorujen kasaamista...

Pääasia, että sekä tyttäresi, että sinä itse nautitte juhlista!

Karoliina Sallinen
15/13 | 

Kyllä lapsen toive on huvikeskus. Tosin SAATOIN keksiä yhden koukuttavan kotisynttäri-idean, jonka toteutuksen mahdollisuudet täytyy ottaa selville :)

idamoida
16/13 | 

Minusta ainakin tämä trendi on surullinen ja hyvin "jenkkilähtöinen". Se ei edusta niitä arvoja, joita itse haluaisin lasteni omaksuvan. Aivan kuten itsekin sanoit. Eikä kyllä ole sellainen, jota itse olisin lapsena arvostanut; muistan kaikista synttärijuhlista päällimmäisenä sen mukavan kihelmöivän juhlatunnelman ja iloisen touhukkuuden (ja vähän tietty herkut) enkä sitä, että olisin jäänyt ilman lahjapussukkaa, huvipuistohurvituksia tai sen kummempaa ohjelmaa. Parikymmentä vuotta sitten aika toki oli eri ja paikkakunta pieni, mutta siksikin olisi hauska tietää, onko tällainen vaatimustaso ja kilpavarustelu lapsista vai aikuisista lähtöisin. Mielestäni kyse on — tai pitäisi olla — siitä, mitä haluamme lastemme arvostavan ja millaista yhdessäoloa ja energiaa heille tarjota.

Voisihan vaikka koko luokan (vanhempien) kesken sopia tietyt puitteet ja raamit sille, millaisia synttärijuhlia järjestetään ja tehdä enemmän yhteistyötä.

Karoliina Sallinen
17/13 | 

Ajat ja maailman on muuttunut. Enhän mä edes lapsen tiennyt, että on muita kun kotisynttäreitä :/

Tuiskuh
18/13 | 

En osaa sanoa koululaisista, mutta 5-v. tyttäreni on ollut synttäreillä kavereiden kotona sekä sisäleikkipuistossa. On tykännyt kaikista synttäreistä. Omatkin synttärit olivat kotona, vaikka asumme pienehkössä paritalossa eikä talvella voinut olla pihalla. Uskon että synttäreiden ei tarvitse olla mitkään megalomaaniset ja esim. paikkaa tärkeämpää on se yhdessä touhuaminen, herkkujen syönti ja pieni "juhlahumun" tunne.

NannaUSA
20/13 | 

Jenkeistähän nämä typerät Isot Juhla ajatukset tulee ja Jenkeissä asuvana sanoisin, että koti juhlat on ihanat. Täällä jopa eksoottiset.

Kun mun tyttö oli pieni, halusin hänelle sellaiset suomalaiset pienet synttäri juhlat ja me aina pidettiin ne kotona ja oltiin oikein "tunnettuja" siitä. Sain kuulla lapsilta, että oli kivaa kun oli aikaa ihan vaan tehdä juttuja ja leikkiä yhdessä. Sillä minä en myöskään juurikaan aktiviteetteja myöskään järkännyt. Noissa isoissa peuha tai aktiviteetti juhlissa ei lapset usein ehdi juttelemaan ja vain olemaan. MUTTA avain on siinä, että juhlat on lyhyet. Taisi olla ihan vain 1,5 tuntia: odotetaan, että kaikki kaverit tulee, vapaata leikkiä noin 30-40 min., syömiset ja kakut ja vähän lisää leikkiä kun odotetaan vanhempia. Siinä se. Ja tunnustetaan, että en halunnut myöskään järjestää Isoja Juhlia, kun inhoan niitä itse ja myös lapseni, joten se oli helppo päätös.

Mutta juu, koko luokkaa ei voi mitenkään tietenkään kutsua kerrostalo asuntoon (missä itsekin asun)....

Karoliina Sallinen
21/13 | 

Ihana, että olette tunnettuja tuosta <3 Kerrostalo on tosiaan pieni ongelma!

KAIKUU co
22/13 | 

Meillä on tapana pitää synttärit niin, että olemme ainakin puolet ajasta metsässä esim. aarrejahdissa tai pelailemassa. Kutsuimme esikoisen ensimmäisille synttäreille kohtalaisen villin poikaporukan ja riehuminen riistäytyi hieman käsistä... Sen jälkeen olemme pitäytyneet tiukasti ulkoilussa. ;-) Viime kerralla pyydettiin jopa ottamaan sadevaatteet mukaan, jotta pääsimme sateellakin purkamaan energiaa metsään.

Täällä Sveitsissä ei yleensä kutsuta synttäreille kovinkaan isoa porukkaa, joten se helpottaa tietenkin järjestelyjä. Ensi kerralla, kun juhlitaan 8-vuotiasta taidamme pyytää vain muutaman vieraan yökylään ja viettää leffailtaa. Se olisi ainakin pojan toive.

Täällä muuten ahkerimmat vanhemmat järjestävät ulkosynttäreille erilaisia teemaan kuuluvia tehtäväratoja yms. Kerran esikoinen palasi palomiessynttäreiltä palomiehen hattu päässä sekä kädessään kuvalla varustettu palomiespassi, jonka oli saanut suoritettuaan "palomiehen tutkinnon". Aika hauska idea, mutta lapset ovat kyllä tykänneet ihan simppeleistäkin jutuista.

Tsemppiä synttäreiden järkkäilyyn! :-)

-Minna

Karoliina Sallinen
23/13 | 

Vitsi olisi ihanaa olla tuollainen "palomiessynttäriäiti", mutta en tiedä, onko mulla tarpeeksi mielikuvitusta/aikaa ja intoa! Mutta ihana, ihana idea!

KAIKUU co
24/13 | 

Sama! :-)  Ei ole mullakaan aikaa eikä intoa... Ihan yhtä onnellisina ne lapset palaavat synttäreiltä, vaikka olisi vaan päättömästi remuttu metsässä tai leikitty barbeilla ja sitten syöty vähän kakkua.

NanaVanilla
25/13 | 

Kotisynttärit on jees!
Sitten isompana vaikka niin että lapsi voi valita muutaman kaverin kanssaan pizzalle ja leffaan. Me pidettiin viime viikonloppuna 8-v synttärit kotona ja kaikki viihtyi. Luokka- ja pihakavereita oli noin kymmenen. Ei meillä ollut vamista ohjelmaa kuin pullonpyöritys ja halukkaille Idols. Lapset keksi itse tekemistä, hyvin aika kului ja kaikilla oli kivaa. Toki tarjoilun ja siivouksen kannalta iso työ, mutta kyllä sen muutaman kerran vuodessa jaksaa. :)

Karoliina Sallinen
26/13 | 

Uskon muutenkin, et vapaata leikkiä on liian vähän. Tuo kuulostaa kivalle!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat