kankut.jpg
kankut.jpg

Muistatte varmasti, kuinka olen kirjoittanut selluliitista blogihistoriani aikana ainakin kaksi kertaa. Täällä postauksessa kerroin Hypoxi-hoitojen aloituksesta ja tässä postauksessa otin osaan Lilyn Muhkuramanifestiin.

Kun tässä kevättalven ”terveysvalaistumiseni” aikaan olen pohtinut muutenkin oman kroppani toimintaa ja oikeita elämäntapavalintoja, tuli selluliitti pitkästä aikaa taas mieleeni. Nimittäin kun marssin peilin eteen tässä yhtenä arkiaamuna, huomasin, että reisilleni oli tapahtunut jotain ihmeellistä. Osa siitä selluliitista, jota niissä oli vielä syksyllä ollut, oli kadonnut jonnekin. Ei kokonaan – todellakaan(!) – mutta jotain selvää muutosta koivissani oli kyllä käynyt.  

En tiedä, oliko vähemmän muhkuraisten reisieni taustalla ahkerampi ihon rasvaaminen, liikunta, terveellisempi ravinto, lisääntynyt veden juonti, sokerittomuus vai kaikki edellisistä, mutta minua alkoi kiinnostaa selluliitti tieteellisestä näkökulmasta. Aloin pohtia, oliko selluliitti vain kosmeettinen haitta, vai oliko selluliitin olemassaolon tai vähenemisen taustalla terveydellisiä seikkoja. Että vaikka olinkin iloinen reisieni ulkonäkömuutoksesta, mietin, tekeekö tämä jotakin myös terveyden näkökulmasta jaloilleni.

Koska en itse todellakaan osannut vastata omiin kysymyksiini, otin – taas kerran – yhteyttä Mehiläiseen, josta lääkärit ovat aikaisemminkin auttaneet minua muun muassa pikkuhousunsuoja-allergiaa käsittelevän postaukseni tiimoilta, kun myös microblading -kulmakarvojen terveyshaittoja pohtiessani.

Selluliittiaiheisiin kysymyksiini vastasi iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen. Aloitetaan heti aluksi asian ytimestä: Mitä selluliitti itse asiassa on?

"Selluliitti on monimutkainen juttu. Sen syitä ja syntymisprosessia ei tunneta vieläkään täysin. Se tiedetään, että naishormoni estrogeeni, keltarauhashormoni, testosteroni ja joukko muita hormoneita vaikuttavat osaltaan sen syntyyn, ja että selluliitti on osittain perinnöllistä. Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, jota kertyy erityisesti reisiin ja pakaroihin. Ihosta tulee muhkurainen, koska rasvasoluja ympäröivissä aitioissa eli sidekudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, ja toisaalla löystyvä sidekudos ja toisaalla kiristyvät säikeet työntävät rasvaa kohti ihon pintaa. Aitiot eivät pysy enää muodossaan ja siksi myös ihosta tulee epätasainen. Selluliitin syntymiseen vaikuttaa myös rasvan ja kuona-aineiden runsaampi kudoksiin kertyminen kuin sieltä poistuminen. Naisista valtaosalla (joidenkin tutkimusten mukaan jopa 98%) on selluliittia ainakin jossain määrin."

 

Miksi joillekin naisille sitten kertyy selluliittia toisia enemmän?

"Vaikea kysymys vastata. Perintötekijät ja hormonaaliset tekijät ovat taustalla."

 

Onko selluliitti vain ja ainoastaan esteettinen haitta vai onko selluliitissa myös jotain terveysriskejä?

"Jos selluliitilla tarkoitetaan appelsiinimuhkuraista ihoa, en tiedä tapauksia joista siitä olisi ollut suoranaista fyysistä haittaa, mutta psykologisesti se voi aiheuttaa kantajalleen merkittävääkin haittaa. Selluliitin esiintyvyys ja vaikeusaste lisääntyy ylipainoisilla, joten kaikki ylipainoon liittyvät riskitekijät pätevät tietenkin ylipainoisilla selluliitista kärsivillä."

 

Miksi selluliittialueet ovat useilla naisilla fyysisesti kipeitä, jopa kosketusarkoja, alueita?

"En osaa vastata varmuudella, mutta lienee kyse paineen aiheuttamasta kiristelystä ja sitä kautta tulevasta kivusta."

 

Mitä tästä siis opimme? Itseäni ehkä hämmentää eniten se, kuinka vähän selluliitin terveyshaitoista ja selluliittialueen kivusta terveydenhuollossa puhutaan (koska naisten live-keskustelut tai vaikkapa netin keskustelupalstat ovat pullollaan sellukipukeskustelua). Vaikka en halua vähätellä selluliitin esteettisyyden – tai oikeastaan epä-esteettisyyden – aiheuttamaa mielipajaa itsekin siitä kärsineenä, olen kuitenkin ihmeissäni siitä, että moni selluliittikeskustelu ja -hoitomuoto perustuu selluliitin poistoon ulkonäkösyistä. 

Vaikka selluliittihoitobusineksessa pyöriikin nyt jo isot rahat, uskon, että jos selluliitin yhteydessä puhuttaisiin enemmän selluliittin aiheuttamasta kivusta kuin ulkoisesta haitasta, voisi kuvitella, että selluliittiongelmiin keksittäisiin tehokkaampia hoitomuotoja. Tuntuu nimittäin jotenkin hassulle ajatella, kuinka moni nainen kivuista kärsii, mutta silti aiheen tiimoilta joko keskitytään vaivan ulkonäköhoitoon tai vaihtoehtoisesti käsketään kehopositiiviuuden nimissä hyväksymään appelsiini-iho.

Tutkimusmatkani selluliitin mielenkiintoisessa maailmassa siis jatkukoon! Tuntuu sille, ettei tämä ollut vielä tässä.

-Karoliina-

Kuva: Emmi Kronholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (11)

Vierailija
12/11 | 

Selluliitin aiheuttamat terveyshaitat? Mitä tarkoitat?

Vierailija
13/11 | 

Siinähän se lukee. Joillekkin aiheutuu esim. jalkoihin kipua.

Vierailija
14/11 | 

Siinä luki selluliitin terveyshaitat ja sen aiheuttama kipu, niin ajattelin että mitä ne muut terveyshaitat mahtaa olla kun tekstistä ei selviä?

sirjajm
15/11 | 

Jos selluliitti ja siihen liittyvàt ongelmat olisivatkin yleisempià miehillà kuin naisilla, tàhànkin olisi jo lòytynyt hoito ja ratkaisu, mutta koska kyseessà on "naisten vaiva" ei asian làpikotaisella ymmàrtàmisellà liene hoppu.

Vierailija
16/11 | 

Miksi tehdä asiasta isompi kuin mitä se on? Lääkärikin vastaa ettei se ole vaarallista, vaan ylipaino on. Jos selluliitti kertyy siis normaalipainoiselle ihmiselle hormonaalisten ja perinnöllisten syiden vuoksi, mitä sitten? Varsinkin jos 98% sitä todellakin on niin antaa olla.

Vierailija
17/11 | 

Tätä ehkä hain tolla terveyshaitta kysymykselläni yllä. Lääkäri mielestäni vastaa tuossa ettei selluliitti ole vaarallista, mutta silti Karoliina viittaa sekä terveyshaittoihin että kipuun. Hämmentävää, tosiaan, miksi tehdä asiasta suurempi ongelma mitä se on?

mamafinlandesa
18/11 | 

Melkein voisin väittää että selluliittiin saa pois kokonaan ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla. En ole kenelläkään fyysisesti hyvässä kunnossa olevalla nähnyt selluliittia. Monesti ruokavalio ja liikunnan harrastaminen menevät käsikädessä. Se miten vaikeaa se on saada pois mikäli vuosia on ollut, on toinen asia. Hyvä että olet nähnyt muutosta! Näin se motivaatio liikunnallisempaan ja parempaan ruokavalioon syntyy.

Vierailija
19/11 | 

Ainahan sitä väittää voi, mutta eipä tuo taida olla totta. Omat havaintoni (sekä oman että muiden perien tuijotteluun ja fitness-blogien lukemiseen perustuvat) kertovat päinvastaista. Salilla melkein kaikilla on selluliittia, omat jalkani olivat muhkuraiset rasvaprosentin ollessa siinä 17 ja fitnestä tosissaan treenaavat kirjoittavat selluliitistaan.

Minusta on vähän kummallista, että (kivuttomasta) selluliitista on tehty niin suuri ongelma. Sehän on naissukupuolelle tyypillinen, suurelta osalta estrogeenin aikaansaama, ominaisuus! Vähän niin kuin tissit!

Vierailija
20/11 | 

Mielenkiintoinen aihe, josta tosiaan löytyy vähän tietoa. Itse olen huomannut sellaisen haitan selluliitista, että selluliittisimmat alueet (reiden ulkoreuna) palelevat todella herkästi talvella. Luin joskus (en ikävä kyllä muista lähdettä), että selluliitti voisi haitata pintaverenkiertoa, ja siksi aiheuttaa palelua. Tämä on itselleni ihan todellinen haitta, sillä nämä alueet kylmettyvät aina esim. hiihtäessä, vaikka muutoin tulisi kuinka hiki.
Ja tosiaan, itselläni ainakin selluliittia alkoi kertymään jo parikymppisenä liikunnasta ja hyvästä ruokavaliosta huolimatta.

Vierailija
21/11 | 

No ei se kyllä nättiä ole. Ihan varmaan jokainen olis mieluummin ilman sitä kuin sen kanssa - asiaa millään tavoin suurentelematta.

Vajis
22/11 | 

Lukijoiden olisi hyvä tutustua laskimon vajaatoiminnan aiheuttamiin järkyttävin ulkonäköongelmiin ja vaikeuksiin. Siinä vasta rumaa jälkeä itsellänikin raskauksista muistuttamassa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat