sanitary-napkins-2688294_960_720.png
sanitary-napkins-2688294_960_720.png

Kaverini kertoi pari viikkoa sitten tarinaa naisporukkamme viestiryhmässä. Hän oli rampannut gynekologilla koko kesän ja syksyn erilaisten ”hiivatulehdusten” ja vaikka minkä muiden sairausepäilyjen vuoksi. Kun mitkään lääkkeet eivät olleet auttaneet kutinaan, kirvelyyn ja näppyihin, oli kolmas lääkäri tajunnut ehdottaa, josko ystäväni olisi allerginen pikkuhousunsuojille. Kun ystäväni lopetti pikkuhousunsuojien käytön, intiimi-ihon kunto parani merkittävästi heti viikossa. Kuukaudessa kaikki epämiellyttävät oireet olivat poissa. Ilman lääkkeitä!

Kun ystäväni oli kertonut tarinansa, alkoi samanlaisia viestejä putkahdella keskusteluun muiltakin naisilta. Toisen ystäväni iho meni kuulemma rikki aina kuukautisten aikaan terveyssiteistä ja kolmas tajusi vasta lukiessaan muiden kokemuksista, että hänelläkin olisi mitä todennäköisemmin samantyyppinen yliherkkyys siteiden suhteen kuin kahdella edelliselläkin.

Naisten keskustelu sai minut muistamaan hetken vajaan vuoden takaa, jolloin julkisuudessa puhuttiin paljon hajustettujen pikkuhousunsuojien terveysriskeistä. Moni alkoi tuolloin vältellä selvästi hajustettuja tuotteita, mutta ystävieni keskustelua lukiessa aloin pohtia, olisiko yleistä keskustelua aiheen tiimoilta jatkettava vielä vähän pidemmällekin. Mitä jos terveyssiteet olivatkin naisterveyden uhka?

Asia alkoi vaivata minua niin paljon, että otin yhteyden Mehiläisessä työskentelevään naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Katriina Niemelään. Hän totesi, ettei pelkoni naisten intiimi-ihon altistuksille ollut aivan turha.

”Joskus näkee ihan selvän pikkuhousun-mallisen punoittavan ärtyneen ihon intiimialueella. Silloin ei tarvitse kyllä miettiä, mikä oireilun aiheuttaa”, Niemelä kertoo ja painottaa, että toki naisten väliset yksilölliset erot ovat suuria.

Toisilla iho ja sen reaktiot ovat suurempia kuin toisilla. Niemelän mukaan pikkuhousunsuojille ja muille terveyssiteille allergisoituneiden naisten tarkkaa määrää on vaikea sanoa, mutta se on varma, että tällaista esiintyy. Ongelma on varmasti yleinen ja näemme siitä vain jäävuoren huipun. Moni nainen kärsii siteiden aiheuttamasta yliherkkyysoireista eikä kehtaa tai hoksaa kertoa niistä lääkärille. ---Nainen voi olla jo valmiiksi allerginen jollekin siteen ainesosalle tai allergisoitua niille ajan mittaan. Voi olla, että osa oireilusta on pikkuhousujen ainesosien aiheuttamaa ärsytysoiretta ilman varsinaista allergiaa. Tätä vaivaa esiintyy paljon.”

Niemelän mukaan pikkuhousunsuojien päivittäistä käyttöä tulisikin välttää. Parempi keino pitää hygieniastaan huolta on vaihtaa pikkuhousut, kuin tuoda vieras materiaali lähelle herkkää ihoaluetta. ”Allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia ovat ainakin pikkuhousunsuojien valmistuksessa käytettävät valkaisuaine, formaldehydi, muovi ja liimat, sekä lukuisat muut kemikaalit”, luettelee Niemelä ja enää en ole ollenkaan kummissani, miksi niin monen naisen iho oireilee. Jos kaikkein herkimpien ihoalueiden lähelle tuodaan jopa päivittäin tuollainen kemikaalikuorma, olisi ennemmin kai ihme se, ettei allergisoitumisia tapahtuisi.

”Ongelma on, että emme tiedä ihan tarkkaan, mitä siteet sisältävät”, Niemelä lisää vielä lopuksi ja vahvistaa samalla sen, että tässäkin asiassa – ainakin minun mielestäni – kehityksessä on menty nopeus edellä ilman, että aineiden vaikutusta ihmisiin on tarpeeksi tutkittu.

En voi välttyä ajattelemasta sitä, millainen salaliitto terveyssidebusineksessa jyllääkään. Toki on itsestään selvää, että hedelmällisessä iässä oleva nainen tarvitsee ajoittain suojaa ihon ja pikkuhousujen välille, mutta tapa, jolla se tehdään, ei ehkä pistä ihmistä ja naista etusijalle.

Vaikka markkinoilla onkin jo herkän ihon siteitä ja jopa Allergia ja Astmaliiton hyväksymiä, olisiko tässä aihe, josta olisi syytä nousta oikein joukkovoimin barrikadeille? Kuinka moni nainen – tietämättään – pilaa terveytensä jollakin näin arkisella tuotteella.

-Karoliina-

Lähde: Katriina Niemelä, Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri. Mehiläinen.

Kuva: Pixabay 

 

Kommentit (27)

Daniella
1/27 | 

Onneksi on kierukka <3 vaikka välillä tuleekin tarve suojille, kun on vielä tuore kapistus. Ennen kierukkaa käytin kuukuppia, se oli kyllä paras ikinä!

***
2/27 | 

Huomasin tässä jokunen vuosi takaperin, että kuukautisten aikana tulee ongelmia alapään limakalvoille/ihoon. Bepanthenia ym rasvoja taisi kulua muutama putkilo.

Kun tarpeeksi monta vuotta miettii ja kerää rohkeutta, niin tänä keväänä vihdoinkin uskalsin ostaa kuukupin. Olen ollut todella tyytyväinen. Harmittaa vaan että heräsin näin myöhään, kun alan olla jo vaihdevuosi iässä. Siksipä toivonkin että muut naiset hoksaavat asian vähän nuorempana kuin minä :-)

Jm
3/27 | 

En ymmärrä miksi tarvitsisi käyttää koko ajan jotain suojia? Itse käytän vain kk aikaan eli muutamana pv kuussa phsuojaa varmistamaan ettei tamponi petä.

Karoliina Sallinen

Uskoisin, ettei naisten yksilölliset erot esimerkiksi vuodon suhteen ole aivan tavatonta.

Kaisako
4/27 | 

On kyllä tärkeä aihe, mutta enemmän mua huolestuttaa pikkuvauvat, jotka käyttävät vaippojaan vielä isommalla ihoalueella, heillä on paljon herkempi iho ja käyttö jatkuvaa. Samaa tavaraanhan ne on.

Vierailija

Mitkä ongelmansa?
Lasten kestoillessa kokeilin itsekin kestositeitä. Niitä sai ommeltua iistä kankaankulmista, joita jäi yli vaippoja ommellessa. Toki siis kaupallistakin tarjontaa on.
Kokemus oli avartava!
Kun kertokäyttösiteiden kanssa tuntui, että vuotoa oli ihan valtavasti, kestositeen kanssa huomasi pärjäävänsä paljon paremmin. Samalla loppuivat kutinat ja rapinat, ei hiostanut, eikä tuntunut muutenkaan yhtään miltään.
Olin kerrasta vakuuttunut, että myös lapsen kohdalla kestovaippa oli todellakin kertakäyttöistä mukavampi päällä.

Tiia...
5/27 | 

Mm. näistä syistä kuukuppi jo vuosikausia. Esim Noora Shingler on aikanaan kirjoittanut asiasta.

Kiaret
6/27 | 

Pelottavia pointteja.. itsellä vielä runsas valkovuito pitkin kiertoa ja huomaan kyllä heti kosteista pikkuhousuista jos sidettä ei ole. Käytän siis päivittäin, mutta en öisin. Inhottava vaiva :/

Karoliina Sallinen

Kuulostaa sille :( Tosin en usko, että olet ainoa. Miksi pikkuhousunsuojia myytäisiin muuten niin karmeat määrät?

Vierailija

Minäkin joudun käyttämään sidettä juuri tuosta syystä. Onneksi en ole tähän mennessä saanut mitään hiivatulehduksia tai muuta niistä.

Piih

Minulla runsas valkovuoto johtui siitä, että käytin päivittäin pikkuhousunsuojaa. YTHS:n hoitaja kehoitti kokeilemaan pikkuhousunsuojien pois jättämistä ja se auttoi. Ensimmäiset päivät ilman tuntuivat inhottavilta, mutta pikkuhiljaa vuoto väheni, eikä suojille ollut enää tarvetta. Tästä kulunut jo melkein 10 vuotta.

Vierailija
7/27 | 

Jatkuva tarve pikkuhousunsuojien käytölle voi löytyä myös ihan siitä pikkuhousunsuojien käytöstä, toki naisissa on eroja ja joillakin esim valkovuoto on runsasta ihan vain koska on. Itse kannan mukana laukussa puhtaita pikkuhousuja varsinkin ovulaation aikaan, koska pikkuhousunsuojien käyttö tuntuu ajatuksena ikävältä, muoviahan ne ovat, eikä niiden kanssa paikat paljon pääse hengittämään.

Eepi75
8/27 | 

Lisäksi ihan viime aikoina, ehkä parin vuoden sisään, yhä useammat siteet ovat muuttuneet myös tuntumaltaan yhä muovisemmiksi. Vain Vuokkoset-siteiden ekoversio on vielä jollain lailla siedettävä, kaikki muut tuntuvat aivan sietämättömiltä ja hiostavilta. Joten joo, ei tässä kehityksessä tosiaan ole menty naisen terveys edellä. Pitää ehkä itsekin alkaa harkita kuukuppia...

Vierailija
9/27 | 

Onneksi ei ole niin suurta tarvetta pikkuhousunsuojille, en yleensä käytä niitä lainkaan, enkä siteitäkään, koska kuukuppi on käytössä. Sen kun otti käyttöön niin elämänlaatu kuukautisten aikana parani noin 500% eikä niitä edes muista! Ei enää hautovia siteitä eikä sotkua. Alussa kuppi oli tietysti hankala asettaa, mutta minulla auttoi kun katsoin kuukuppikunnan sivuilta uusia taittelutekniikoita ja leikkasin antennin kokonaan pois kun se painoi. Kupin saa kyllä poistettua helposti ilman antenniakin, kun käy ensin rauhassa WC:ssä muilla toimillaan, niin kuppi laskeutuu hieman alaspäin ja pohjasta saa kiinni.

Paulavaan
10/27 | 

Kestositeet!! Jos ei muuta uskalla käyttää, niin ainakin pikkuhousunsuojat ehdottomasti käyttöön! Jokaisen itsestään välittävän kannattaisi kerran edes kokeilla. Ihan vaivatonta touhua ja ah, ei kutise eikä punoita. Itselläni käytössä kotimaiset Maijat siteet joissa allergia- ja astamaliiton tunnus.

Tanjami
11/27 | 

Mä olen kokeillut varmaan kaikki mahdolliset "kuukautisvälineet", mitä markkinoilla on :D Nuorempana käytin kestositeitä ja jotain sieniä, joita käytetään tamponin tavoin. Sitten käytössä oli kuukuppi useamman vuoden, mutta enää en sitä voi käyttää ilmeisesti kohdunlaskeuman vuoksi. Samasta syystä tamponitkin on nykyään hankalia. Joten nyt mennään taas siteillä, joten tämä aihe huolestuttaa.

Kuukuppia suosittelen kyllä ihan kaikille, kannattaa ehdottomasti kokeilla! Itsekin leikkasin omastani antennin irti ja käyttö vaati muutamia harjoituskertoja, mutta sitten kun sen oppii, se on aivan super <3

Vierailija
12/27 | 

Siinä vaiheessa, kun Allways toi markkinoille järkyttävät hajustetut kuukautissiteet, siirryin biositeisiin ja -tamponeihin. Sitä ennen kuukautisten aikaan oli oireita kutinasta hiivaan. Kutinat jäi kyllä siihen!

Suvituuli*
15/27 | 

Olen itse herkkä- ja kuivaihoinen. Siteet ja tamponit ärsyttivät selvästi limakalvoja, siteitä kuitenkin harvemmin tuli käytettyä niiden epähygieenisyyden takia. Ainakin itsellä oli kaiken aikaa likainen olo siteiden kanssa. Tamponit oli sellainen pienempi paha, mutta herrajee miltä käyttö tuntui neljäntenä päivänä! Sitten hoksasin kuukupin ja onhan se nyt ihan mahtava kapistus. Alussa tosin piti opetella ja mietiskellä ties minkälaisessa sammakkoasennossa, et miten tämän nyt saa pois :D Itsellä myös tampoonit tavallaan tuntui aina, pisti ikävästi, tai fiilis oli "kuiva", mitä ongelmaa taas kuukupin kanssa ei ole.

Mimimii
16/27 | 

Minäkin ylistän kuukuppia! Sitä voit käyttää milloin vain kuusta, ei siis pelkästään kuukautisten aikana. Ei kuivata, ei hiosta, ei huolta vuodoista!

pikkarit82
17/27 | 

Itse suosin bio hajoavia terveyssiteitä, mm. Vuokkosilta löytyy näitä ja Amazonista tilaamalla löytyy vielä useampia merkkejä jotka tarjoavat biohajoavia tuotteita!

Vierailija
18/27 | 

Kestopikkuhousunsuojat! Ne peseytyvät koneessa siinä missä alkkaritkin. Kestositeitä täyty sitten liotella ja hangatakin, mutta jos intoa riittää, suosittelen lämpimästi. Ei ole hiivaa näkynyt vuosikausiin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat