12695967_10208839144324344_1959589213_n
12695967_10208839144324344_1959589213_n

No olipas typerä otsikko. Mutta kun alkuperäinen Kosmetiikkakohu - Maria Nordin kertoo, kuinka normaali valistunut kansalainen, ei kuitenkaan eko-ekohippi, voi suojata itsensä vaarallisilta kosmetiikka-aineita, olisi ollut hieman pitkä otsikko.

Ja sitten asiaan. Eli mun ihana ja ihailtava eko-Maria vastasi, kun kysyin, kuinka tällainen peruspirkko, joka alkaa olla jo vähän huolissaan näistä niin monista negatiivisista kosmetiikkauutisista, voisi suojata itseään edes jotenkin. En lopeta hiusteni pesua tai ala kylpeä ainoastaan avannossa naavat korvissa, mutta jotain tarttis nyt varmaan perustyypinkin tehdä. (Varsinkin, kun kaikki luomu on alkanut kiehtoa mua viimeisen vuoden aikana todella paljon).

Mariahan on nykyisin Kemikaalitutkan leivissä, joten ammattitaitoa ja tietämystä riittää. Mä kysyin, Maria vastasi ja mä kommentoin. Tässä näin:

Mitä aineita shampoo ja muut hiusten hoito tuotteet eivät saa sisältäö? Miksi?

Maria: Kaksi ainesosaa, joita ainakin tulisi välttää, ovat metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloroisotiatsolinoni. Itse vältän lisäksi sulfaatteja, sillä ne ovat myös herkistäviä. Siksi meidän perheen hiukset pestään suolalla ja soodalla. Lapselle en suosittele shampoota ollenkaan, sillä lapset eivät sellaista tarvitse. Jos pitäisi jotain kaupasta ostettavaa suositella, suosittelen laimennettua LV-astianpesuainetta. Jos tuoksuttomuus tympii, sekaan voi laittaa pisaran omaa lempituoksua eteerisenä öljynä. Minä laittaisin mandariinia. Jos ei halua ryhtyä kotikemistiksi kannattaa valita Joutsenmerkitty shampoo. Sitäkin kannattaa käyttää harkiten mahdollisimman vähän. Itselläni on tosi rasvoittuvat hiukset ja huomaan, että tarvitsen vähemmän shampoota, kun pesen hiukset kaksi kertaa käyttäen tosi pienen määrän shampoota.

Karoliina: Noita mety-aineita voisi tietysti alkaa kyttäämään purkkien kyljestä, mutta tätä tukkaa ei kyllä ihan oikeasti millään soodalla voi pestä. Varsinkin, kun juuri löysin kaura-hunajasampoon kampaajaltani, joka vie miltei kokonaan hiusten sähköisyyden. F:lle kyllä ostan shampoon luomumerkiltä.
Mitä aineita kasvojen/vartalon puhdistusaineissa tulee välttää? Miksi?

Maria : Puhdistusaineissa tulisi myös välttää ovat metyyli-isotiatsolinonia ja metyylikloroisotiatsolinonia.

Itse vältän kaikkia turhia kemikaaleja! Vartalon puhdistukseen kannattaa käyttää laadukasta palasaippuaa, joka ei sisällä ylimääräisiä säilöntäaineita. Nestemäiset tuotteet sisältävät pääsääntöisesti aina enemmän säilöntäaineita kuin kiinteässä muodossa olevat tuotteet. Itse käytän hamppuöljystä tehtyä saippuaa vartalolle. Ja vain silloin tällöin.

Kasvojakaan ei tarvitse puhdistaa niin usein kun kosmetologit suosittelevat. Kun antaa ihon oman rasvan suojata ihoa, voi kasvot silloin tällöin pestä saippualla.

Karoliina: Ok. Tuohon palasaippuuaan voisin siirtyä. Tosin vähän ällöttää se palasaippuoiden limaisuus. Ja se, että eikös niissä bakteerit pesi, kun niitä likakäsin räpellellään? Kasvojenpuhdistamattomuus olisi varmasti ok, jos ei meikkaisi. Mutta itse meikkaan joka päivä. Ja niihin aineisiin kyllä tarvitaan oikeat puhdistusaineetkin.

 

Dödöt. Mitä niissä ei saa olla ja miksi? Marketitituotevinkki.

Maria: Suosittelen välttämään alumiiniä. Sen vaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi tietoa.

Karoliina: Tässä ryhdistäydyn. Lempparissani (Nivea) alumiinia on. Kuka kertoisi, missä olisi yhtä pitävä tuote, jossa alumiinia ei ole?

 

Jos miettii hormoneja, mistä materiaalista valmistettuja vaatteita tulee välttää?

Maria: Hormonaalisia haitta-aineita vaatteissa voi olla etenkin muovisissa printeissä, niitä siis on yleensä lasten vaatteissa. Muuten vaatteissa kannattaa välttää keinokuituja, sillä keinokuituvaatteiden pesussa vesistöihin pääsee mikromuoveja. Ne ovat ennenpitää lautasillamme.

Karoliina: Luonnonkuitu miellyttää muutenkin enemmän. Tosin teknisistä (lasten) ulkovaatteista ei voi luopua.

 

Tamponit ja siteet. Onko kaikki paitsi Alwaysin "tuoksutuotteet" sallittuja? Miksi/miksi ei?

Maria: Hajusteettomia, ehdottomasti! En voi suositella mitään hajustettua tuotetta alapäähän. Hajusteiden vaikutuksista ei tiedetä vielä tarpeeksi. Tamponien, siteiden ja pikkuhousunsuojien sisältämiä kemikaaleja ei tarvitse ilmoittaa. Always juuri ilmoitti ETTEI SE TIEDÄ, SISÄLTÄVÄTKÖ ALWAYS-SITEET ERITYISTÄ HUOLTA AIHEUTTAVIA AINEITA. Siis jos valmistajakaan ei tiedä, niin kuluttaja on todella pulassa. Kannattaa valita aina luomuvaihtoehto, siinä on vähiten ympäristömyrkkyjä.

Karoliina: No nyt säikäytti. Jos tuo on totta, ettei valmistaja tiedä, alkaa jo pelottaa naisväen puolesta.

 

Hiustenvärjääminen?

Maria: Hiusten värjääminen altistaa turhille kemikaaleille. Jos hiukset värjää, kannattaa se tehdä ekokampaamossa.

Karoliina: Hmm. Tähän mulla ei taida olla kommenttia. Jotenkin en ehkä "usko" vaaraa, jos kampaajalla käy esim 4 kertaa vuodessa.

 

Hormonaalinen ehkäisy?

Maria: Hormonaalinen ehkäisy on jokaisen oma valinta. Mutta itselleni se ei sopinut, eikä se ole myöskään hyvä vaihtoehto ympäristön kannalta, sillä hormoneja voi kulkeutua vesistöihin. Suurempi paha on kyllä lapsi, sillä lapsen saaminen on kyllä iso rasitus ympäristölle. Ehkäisypillereissä toinen huono puoli on se, että etääntyy kehostaan. Itse olen huomannut, että kuukautiskiertoni on säännöllinen, kun voin hyvin. Jos huomaisin muutoksia kierrossa, tietäisin, että nyt on jokin vialla. Jos syö pillereitä sitä ei välttämättä huomaa.

Karoliina: Tuntuu sille, että 15 vuotta sitten KAIKKI söivät pillereitä. Nyt en tunne juuri ketään. Onko tämä ensimmäinen kohta, jossa normityypeistä on tullut ekohippejä?

 

Onko niin, että jos kosmetiikka- tai hygieniatuote on luomu (ostettu esim. Ruohonjuuresta), se on aina hormoonivapaa ja myrkytön? Onko luomun ostaminen siis laiskan kemikaalipelkoisen varma valinta?

Maria: Tavallaan, mutta luomukosmetiikassakin on paljon eroja! Esimerkiksi itse sain kamalan reaktion suositusta nokkosvedestä. Kun katsoin ainesosaluetteloa, en ihmettele lainkaan. Monet kasvit ovat myrkyllisiä, ei kaikki mikä tulee luonnosta, ole terveellistä tai turvallista.

Karoliina: Mä rakastan kyseistä sumutetta. Jos siis ymmärsin oikein, luomu ei ole vaarallista, mutta sille voi toki joku olla silti allerginen. Vähän kun kissat ja omenatkin ovat luoma, mutta silti niillekin jotkut ovat allergisia.

 

Näillä eväillä kohtia viikonloppua! Haluatteko muuten myös, että kyselen Marialta kotiin tai lastenhoitoon liittyvistä ekoasioista näin peruspirkon näkökulmasta?

-Karoliina-

 

 

 

Kommentit (63)

Henna
64/63 | 

Naiset! Käyttäkää kuukuppia siteiden ja tamponien sijasta. Paljon miellyttävämpi olo kuukautisten aikaan. Ei tarvitse pelätä ylivuotoja eikä ole muutenkaan limainen olo. Eikä varmasti ole mitään hajusteita niissä. Eikä myöskään tule jätettä. Kun ostin, maksoi n. 30€, mutta on varmasti maksanut itsensä takaisin seitsemässä vuodessa kun ei ole tarvinnut ostaa siteitä tai tamponeja ollenkaan.

Anniina
65/63 | 

Foreverin aloe vera deodorantti, voin suositella! Aluksi voi tuntua siltä että hiki pukkaa läpi, mutta se johtuu ainoastaan siitä että kainaloista lähtee ulos ylimääräiset kuona-aineet.

Shini
66/63 | 

"Lempparissani (Nivea) alumiinia on. Kuka kertoisi, missä olisi yhtä pitävä tuote, jossa alumiinia ei ole?"

En usko, että löytyy yhtä pitävää tuotetta ilman alumiinia. Oon kokeillut alumiinittomia tuotteita, joissa alumiinin sijaan on alkoholia, mutta eivät ne tosiaan yhtä pitäviä ole.

Maija
67/63 | 

Juurikin tämä! Ihan jokainen, jonka olen saanut käännytetyksi käyttämään kuukuppia on siitä pitänyt kunhan alkuun on päässyt yli siitä "ällöttävästä" ajatuksesta puhdistaa kuppi. Maksaa itsensä takaisin hyvin nopeasti, kroppa ja luonto kiittää. Myöskin se inhottava menkkojen aikainen epämukavan likainen olo häviää eikä kukaan haista sitä, että sinulla on menkat! Itse olen joutunut laittamaan kännykän muistuttamaan siitä, että minulla on menkat, kun meinaa unohtua koko kupin sisälläolo. :D Myös rakastelulihakset treenaantuu ihan huomaamatta ;)

Tiia
68/63 | 

Samaa meiltä! Mä mietin kauan ihan turhaa, että kannattaako kokeilla kun on niin kallis ja jos ei toimikaan. Mutta onneksi kokeilin! Paras ostos koko viimevuonna. Alkuun opettelu kesti hetken, mutta kun oppi käyttämään on ihan huippu tuote!!

Terhi
69/63 | 

Paras deodorantti on Urtekramin Aloe Vera -dödö! Siinä on kyllä alumiinia, mutta sen verran isompina kiteinä, ettei mene hikirauhasten sisälle vain jää ulkopuolelle. Ei siis ehkä paras mahdollinen, mutta ainakin parempi vaihtoehto, kun huokoset tukkivat antiperspirantit. Ei hikoiluta eikä tuki ihohuokosia. Prismasta saa edullisesti, about 3-4e. Jopa mun mies alkoi tätä käyttämään, kun kehuin tosihyväksi! ;)

Tämä tuote siis kyseessä: http://images.anttila.com/images/catalog/zoom/urtekram-urtekram_deo_roll...

Terhi
70/63 | 

Ja vähemmän hikoilevalle kaudelle ja kun ei ole niin väliä esim. talvella ja kotona mä tykkään käyttää kristallikivideodoranttia. Toimii hyvin, jos ei tee mitään suurempia suorituksia.

Mie
71/63 | 

Miksi jäi niin paljon avoimia kysymyksiä? Eikö olisi ollut parempi antaa Marialle mahdollisuus vastata noihin lisäkysymyksiinkin? En mä ainakaan lukijana osaa vastata noista yhtenkään :/

Jo
75/63 | 

Hurraa! Samaa mieltä, kannattaa todella koittaa ja lukea käytöstä hyviä vinkkejä kuukuppikunnan sivuilta jos käyttö ei vaikka suju. Minusta tosi iisi ja maailman parhaita keksintöjä naisille!

Netta
76/63 | 

En tiedä kuinka hyvin tähän sopii tuo "vinkit epä-ekohipille" :D Näin kaupunkilaisen, mukavuudenhaluisen ihmisen korvaan tuo kuulostaa aika ekohipiltä, että tukkaa pitäisi pestä suolalla ja soodalla, pestä iho vain silloin tällöin hamppuöljyllä, värjätä tukka ekokampaamossa ja olla käyttämättä hormonaalista ehkäisyä.

Ja kuten joku tuossa ylhäällä jo kommentoi, niin näiden "kiellettyjen" juttujen tilalle olisi sitten voitu ehdottaa joitain korvaavia tapoja. Millä ne kainalot sitten saa pidettyä puhtoisina? Ja milläs sitä sitten ehkäistään, jos ei pillereillä? :) Tosta olen muutenkin eri mieltä, ettei kukaan enää käyttäisi pillereitä. Sehän on edelleen varmin tapa ehkäistä, ja omassa kaveripiirissäni ainakin suurin osa on siihen turvautunut.

Nella
77/63 | 

Mä olen huomannut saman ettei mun lähipiirin naiset käytä enää pillereitä... Muttamutta, nehän on synnyttäneet ja siirtyneet hormonikierukkaan eli sama asia, eri muoto vain ;)

Päppä
79/63 | 

Mielenkiintoinen postaus! Kysy ihmeessä myös lapsiin ja kodinhoitoon liittyviä kysymyksiä! Sain moniin itseänikin mietityttäviin asioihin vastauksen. Vanhemmiten alkaa ekoasiat kiinnostaa (ikää 37v), nuorena ei tullut mieleenkään kosmetiikkaa käyttäessäni mietittyä sen turvallisuutta tai vaikutusta luontoon.

Jenni
80/63 | 

Madaran dödöä olen käyttänyt jo pari vuotta eikä ole pettänyt :) Kannattaa testata!

Tanja
82/63 | 

Joo kuukautiskupille suositukset täältäkin. Kohta 10v takana ja missään tapauksessa en vaihtaisi takaisin tamponeihin ym. Kuppi on kaikella tapaa niin paljon parempi (ekologisuus, mukavuus, hinta, käyttövarmuus ja -fiksuus, kestää pitkään, ei kuivata, ei roskaa jne).

Joskus vuosia sitten tsekkasin nuo alumiinittomat dödöt mutta sen aikasista oikein mikään ei pitänyt. Nyt pari vkoa sitten tuli mieleen tsekata uudelleen ja lisävaihtoehtoja oli tullut. Ostin Erisanin alumiinittoman dödön ja se vaikuttaa pitävän. En tosin tsekannut tuoteluetteloa, onko siinä sitten jotain muuta ns. huonoa.

Kookosöljyähän jotkut käyttää dödönä. Itse en ole vielä testannut.

Yleisesti sanoisin että kokeilla kannattaa eri juttuja - esim. ihon tai hiusten "vaikeus" tai huonokuntoisuus voi johtua käytettävistä tuotteista. Mä esim olen entinen atoopikko, joka oli koukussa kosteusrasvoihin. Nykyään en käytä rasvoja juuri yhtään. SIihen tosin vaikutti tuotteiden vaihdon lisäksi myös ruokavalion muutos.

Mona
83/63 | 

Moi!
Pakko oli tulla kommentoimaan, sillä vaikka kuinka on kemikaalitutkalla töissä ja näinollen tietää kaiken kaikesta, ihmetytti kohta:"Kasvojakaan ei tarvitse puhdistaa niin usein kun kosmetologit suosittelevat." says who? Kosmetologit kuitenkin usean vuoden koulutuksen ovat käyneet pätevyytensä saavuttamiseksi, ja nyt joku, joka vain välttelee "turhia kemikaaleja" (Joita btw löytyy KAIKESTA kosmetiikasta, niin luomusta, lorealista ja yksisarvisen pieraisemasta..) kumoaa tämän kosmarin ammattietotaidon kokonaan, millä perusteella? siksi, että tämä Maria, jolla on ravoittuva iho ja tukka neuvoo kaikkia, ettei kasvoja tarvitse pestä, koska....? Kosmetiikalla tehdään niin paljon muutakin, kuin vain pestään ja/tai kosteutetaan.
Toinen, jossa on nyt jo alkuun oltava avuksi; tämä alumiiniton dödö. "Mistä löytyisi mahd, pitävä?" Ymmärräthän deodorantin ja antiperspirantin(Jossa alumiinisuoloja) eron? Deodorantti ei "pidä", se ei estä hikoilua eikä vähennä sitä, vaan on ainoastaan HAJUSTE, joka tuoksullaan peittää hien hajun, EI siis pidä mitään.. Kun taas antiperspirantti ESTÄÄ hikoilua.
Ennen mitään joukkuhysteriaa otetaanhan se oma järki käteen ja vähän medianlukutaitoa kanssa, niin pysyy se pulssikin kurissa :)

Mona
84/63 | 

Mikä siinä ihohuokosen tukkimisessa tökkii? Antiperspitranttikin kun on POISPESTÄVÄ .... :)

Anne
85/63 | 

Olen samaa mieltä monen kanssa että tämäkin blogi kirjoitus jäi todella vajaaksi.. Varsinkin ku pitkästä aikaan kirjoitat mielenkiintoisesta aiheesta. Olen seurannut Nordinin ja toisen kemikaalicocktailin blogeja nyt enemmän, kun asioita tulee pohdittua lapsen myötä enemmän. Monesti todellakin näissä teksteissä puuttuu se väittämän alkuperäinen lähde tai tutkimus ja on vaikea tietää mikä oikeasti perustuu tutkittuun tietoon ja mikä omaan kokemukseen omalla kohdalla. Jätin lapsen ihonhoitotuotteissa pois tuotteet joissa parabeenejä lukeakseni Hesarista että nyt tämän parabeeni hysterian takia tuotteisiin on ruvettu lisäämään jotain muuta vielä enemmän herkistävää säilöntäainetta, joita ei välttämättä edes lue etiketeissä. Valitettavasti linkkiä mulla ei nyt tähän hesarin artikkeliin ole, mutta löytynee helposti.

Terhi
86/63 | 

Se että sen on todettu aiheuttavan esim. syöpää ja hormonihäiriöitä. Ja ei vaan ole millään tavalla luonnollista estää niinkin tärkeä asia keholle, kuin hikoilu.

Tiina
87/63 | 

On todella hyvä dödö: miellyttävän tuoksuinen, kiva koostumus ja - mikä tärkeintä- ei petä tiukassakaan paikassa! Suosittelen kokeilemaan.

88/63 | 

"mutta tätä tukkaa ei kyllä ihan oikeasti millään soodalla voi pestä." Miksei? Itse oon pessyt suolalla hiukseni nyt reilun vuoden verran, enkä vaihtais enää mihinkään. Päänahka voi hyvin, sen myötä myös hiukset. Sähköisyyden poistamiseen käytän silloin tällöin öljyhoitoainetta suolapesun jälkeen. Sitä kun levittää latvoihin ja pituuksiin niin ei oo sähköiset. Hassua vähän muutenkin, kyselet neuvoja, kun niitä saat niin tuntuu olevan "vastaväite" lähes jokaiseen. Toki jokainen tekee kuten tykkää mutta turha haikailla ekologisemman arjen perään jos ei ole itse valmis tekemään niitä muutoksia, eikö? :)

Henna
90/63 | 

KYLLÄ! Kuukuppi paras keksintö ikinä, ja ekologisuudessa ja turvallisuudessa voittaa muut tuotteet ihan kuusnolla. Uuden tuotteen opetteluun menee ne ekat menkat, mutta kyllä minulle vaikempaa oli teininä siirtyä tampooneihin kuin näin vanhemmalla iällä opetelle kuukupin käyttö!

essi
91/63 | 

Minulla myös pisti silmään se, että Karoliina tyrmäsi lähes jokaisen vaihtoehtotuotteen kokeilematta. Itsekin olin skeptinen esim suolalla hiusten pesuun, mutta kokeilin ennen kuin tyrmäsin. Nyt olen 3 kuukautta pessyt suolalla ja lopputulos on sama kuin shampoolla, paitsi päänahka ei kuivu, eikä tukka rasvoitu yhtä paljon.

Nana
92/63 | 

"mutta tätä tukkaa ei kyllä ihan oikeasti millään soodalla voi pestä"

Miksei? Oletko "ihan oikeasti" kokeillut? Vähän tuntui minunkin mielestäni jäävän puolitiehen tämä postaus. Tyrmäsit miltei kaikki Marian ehdotukset?

Hippi
93/63 | 

Hyvä myös muistaa, että kaikki luonnonmukainen ei ole terveellistä ihmiselle. Monet lääkkeet kuten aspiriini ja puuduteaineet ovat kasvien myrkkyjä ja yliannoksina tappavia. Bensiinikin on luonnontuote jota en suosittele käytettäväksi. Tuotteissa on pakko olla jotain säilytysaineita tai ne eivät säily! Sehän on epäekologisuuden huippu ostaa koko ajan uutta kun vanha ei säily. Jonkun lain tai ohjeistuksen mukaan ainesosaluettelo pitää merkitä niin että purtilossa eniten oleva aine mainitaan ensin ja vähiten viimeiseksi. Järki käteen ja ostoksille! :)

Terhi
94/63 | 

Mua alkoi kiinnostaa tämä. Miten homma toimii? Perus ruokasuolaa + vettä vain sekaisin ja päähän?

96/63 | 

Mielenkiintoinen aihe. Meillä ollaan lähes huomaamatta menty parissa vuodessa iso harppaus kohti järkevämpiä tuotteita, niin hygieniatuotteissa kuin siivouksessakin. Olen käyttänyt Dermosilin dödöä, mutta sieltäkin löytyi tuo alumiini, joten itse myös kaipailen vinkkejä uudesta purkista. Lasten hiukset pesen shampoolla todella harvoin (Estelle & Thildin), pesen myös omat hiukseni usein miedommilla lastentuotteilla.
Tuntuu nyt hurjalle ajatus omista teinivuosista, jolloin Fii:tä suihkuteltiin huoletta kainaloihin (ja vaatteisiin) niin paljon, että koko linja-auto kärysi.

97/63 | 

Ihan perus-suolaakin voi käyttää mut itse käytän sellaista kuin Meine base. Sitä saa eri kokoisissa pakkauksissa esim.apteekeista ja Stockmannilta. Riittoisaa on, teelusikallisella pesee hyvin jo pidemmätkin hiukset. Eli suolaa kämmenkuppiin, vähän vettä, jotta suolakiteet sulaa, sitten tahna päähän. Vaatii vähän malttia aluksi, että oppii levittämään suolan kunnolla ja että päänahka tottuu suolalla pesuun. Mutta en kyllä enää vaihtais. Kaikenlainen hilseily ja kutina loppunut.

essi
98/63 | 

Meinebase-mineraalisuolalla olen pessyt. N. 1tl suolaa liuotan noin 1dl vettä ja levitän aineen kaikkialle päähän ja huuhtelen. Meinebase on tarkoitettu peseytymiseen, mutta en tiedä tarkemmin mitä eroa sillä on perussuolaan. Täytynee itsekin googlailla.

Miisa
99/63 | 

Eko, luomu = luonnonmukainen. Eiköhän tässä mennä jo aika kauas luomusta ja luonnollisuudesta, kun aletaan puhella, että hormoniehkäisyä pahempi olisi lapsi: "Suurempi paha on kyllä lapsi, sillä lapsen saaminen on kyllä iso rasitus ympäristölle".

Eli kannattaa kuitenkin ajatella niillä omillakin aivoilla. :)

Mona
100/63 | 

Sen ei ole TODETTU AIHEUTTAVAN syöpää, tai mitään muutakaan, tai silloin se olisi jo KOKONAAN KIELLETTY kosmetiikankäytössä :)
Ja joo, on elintärkeää että ihminen hikoilee, mutta tapahtuuhan sitä nyt ihan kaikkialla muuallakin kehossa, kun vain kainaloissa :)

Terhi
101/63 | 

Kyllä monissa tutkimuksissa on todettu yhteyksiä syöpään ja sen esiasteisiin. Ei tietenkään 1v käytöllä, mutta pitemmällä aikajaksolla kyllä.

Susku
102/63 | 

Mua vähän naurattaa nämä kaikenmaailman kemikaali- ja safkatutkien hypetys. Joo, ajatus näissä ihan hyvä, mutta kun selvittelee vähän näiden "asiantuntijoiden" taustoja, uskottavuus katoaa täysin. Koulutus aihemaailmaan on olematon, ollaan itseoppineita netin ihmeellisen maailman avulla ja esimerkiksi tutkimustulosten lukutaito tuntuu olevan pahasti hakoteillä (tästä esimerkkinä nimeltä mainitsematon Anni Sirviö). Kaiken kukkuraksi alkuperäinen lähdetieto on hyvin usein lukijan saavuttamattomissa. Se, että on "kemikaalitutkan leivissä", ei välttämättä tarkoita, että ammattitaitoa ja tietämystä riittää.

116/63 | 

Itsekin olisin ehkä kaivannut vielä pohjaa kielloille, mutta se vika oli kyllä aivan minun, koska en kysyjänä osannut pyytää lähteitä. Todella, todella hyvä huomio noiden kainalotuotteiden eroista. "Pitävällä" tarkoitan sellaista, joka ei päästä hajuja läpi.

117/63 | 

Mä en tyrmännyt, vaan rehellisesti kerroin, jos joku vaihtoehto ei tunnu omalle. Olisi teennäistä esittää täällä blogissa vihreää tyyppiä, jos todellisuudessa tekisin toisin.

En usko soodan tehoavan, koska käytän hiuksissa muutenkin proteiinisuihketta, lakkaa, vahaa, lämpösuojanestettä ja hiuksiin jätettävää öljyä. Nämä tuskin lähtevät soodalla pois. Näin epäilen!

122/63 | 

Lähdekritiikki on hyväksi, mutta uskon, että ilamn tutkia moni tavallinen ihminen ei KOSKAAN miettisi ekoasioita näin paljon. P.S. En pidä siitä, että blogissani käydään blogiin kuulumattomia ihmisiä nimellä haukkumassa.

Aamu
125/63 | 

Miksi heti tyrmäät ehdotukset kokeilematta? En mäkään olisi ikinä uskonut, että sooda toimii, mut mä kokeilin. Sooda puhdistaa hiukset tosi hyvin ja itseasiassa paljon paremmin kuin monet shampoot, siis todella syväpuhdistaa. Vuosien käytön jälkeen mun tarvitsee käyttää sitä enää vähän ja harvoin ja hiukset puhdistuu silti hyvin. Hiukset myös näyttää paljon ryhdikkäämmiltä ja eloisammilta soodapesun jälkeen kuin shampoolla pestynä. Soodapesun ansiosta ei tarvitse ostaa purkkeja, joten luonto säästyy siinäkin. Pesuun siis soodaa+vettä. Huuhteluaineena käytän tilkka etikkaa+vettä+tippa eteeristä öljyä. Ensin siis emäs ja sitten hapan. Vanhat shampoo/hoitoainepurkit toimii sekoituspurkkeina.

Kuukuppia suosittelen myös. 11 vuotta ollut käytössä ja en tiedä mitään helpompaa. Tyhjennän kupin 2x vuorokaudessa, kertakin riittäisi. Kuppi ei tunnu käytössä miltään ja on siis varsin huomaamaton. Kuukautiskipuja mulla ei enää ole, ennen kuppia oli aina. Oman kehon toiminta tulee tutuksi kuukupin kanssa, vuodon määrää on helppo seurata. Kupin voi laittaa valmiiksi, jos ei ole varma alkaako kuukautiset tänään.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat