ruokaa.jpg
ruokaa.jpg

Minulle ruoka on aina ollut todella tärkeä osa elämää. En ole ikinä tajunnut ihmisiä, joille ruoka on vain polttoaine. Minulle kun ruoka on ollut paljon muutakin. Harrastus, nautinto, ilo. Perhettä ja ystäviä yhdistävä tekijä. Arjen ja juhlan kruunu.

Vuodenvaihteessa alkanut elämäntaparemontti on kuitenkin muuttanut suhdettani ruokaan monellakin tavalla. Ja on ollut aika hassu huomata, kuinka parissa kuukaudessa sellaiset asenteeni, jotka minulla on ollut yli 30 vuotta, ovat saaneet uusia sävyjä. Olen jopa kääntänyt kelkkani parin ruokakäsitykseni suhteen.

Nykyisin ajattelen näin:

On ok kieltäytyä osasta ruokatarjoilua. Joku taisi kysyäkin minulta, onko sokerittomuuteni aiheuttanut ongelmia vaikkapa kyläillessä. Ennen ajattelin, että olisi epäkohteliasta kieltäytyä tarjoilusta. Nyt, kun olen vaan rehdisti kieltäytynyt jostain herkusta, olen huomannut, ettei kieltäytymiseni lopulta ole pilannut yhtään mitään. Sitä paitsi: Ainahan keskustelua ruuasta ei tarvitse edes käydä, jos toinen ihminen ei ota sitä puheeksi. Voi vaan mennä synttärit kahvikupilla ja suolaisella tarjoilulla ilman, että kukaan edes huomaa, oletko ottanut kakkua.

Älä odottele nälkää! Ennen oikein odotin suurta nälän tunnetta, ennen kuin edes mietin ruokaa. Jotenkin rakastin sitä kurnivan vatsan ja toisaalta ähkyn liittoa. Nyt olen tajunnut, että ruuassa pätee sama kuin vedessä: Kun on jano, on jo liian myöhäistä toimia. Nykyisin kun syön tasaisesti, ei tule ruokaa edeltävää nälkäkiukkua. Toisaalta kun syö ajoissa, välttää myös kauheat verensokeriheittelyt ja ruuan jälkeiset väsymystilat. Tänä keväänä olen oppinut omasta kropastani paljon. Minulla on esimerkiksi ruualle tarvetta aina samoihin aikoihin: heti herättyä, 11 jälkeen, kolmelta, puoli viideltä ja puoli kahdeksalta. Nuo ajat kun muistaa, pysyy homma hyvin hallinnassa.

Kuuntele, mitä ruokaa kroppasi pyytää! Mitä paremmin kehoaan ruokkii, sitä paremmin sitä oppii myös kuuntelemaan. Minulle esimerkiksi tuli viime viikolla monena päivänä ihan kauhea kaurapuurohimo. Yleensä syön puuroa vaan aamulla, mutta silloin teki mieli vedellä puuroa myös iltapalaksi. Myöhemmin tajusin, että minulla oli ollut aikaoiminen hiilarivaje, jota puurohimo yritti saada kuriin.

Mieti asiat toisin! Ruuassakin pätee out of the box -ajattelu. Kun joskus vaikkapa tuntuu, että kasvisten lisääminen on vaikeaa, täytyy pohtia, voiko niitä syödä toisessa muodossa tai toisenlaisten ruokien kaverina, mitä on aikaisemmin syönyt. Olenkin huomannut, että kasviksilla voi jatkaa tai joskus vaikka kokonaan korvata jonkun entuudestaan tutun ruoka-aineen. Spagetin voi korvata paistetuilla kesäkurpitsasiivuilla, perunan sijaan voi aivan hyvin syödä kukka- tai parsakaalia.

Hyvä ruoka ei ole sama kuin vähäkalorinen ruoka. Söin ennekin kyllä energiapitoisia ruokia, mutta silti pohjimmiltani ajattelin, että hyvä ruoka on sama kuin vähäkalorinen ruoka. Nykyisin tajuan, että kaloreitakin on erilaisia. Minusta on nimittäin fiksumpi saada samat energiat vaikka avokadosta tai pähkinöistä kuin vaikkapa maustetuista jogurteista. Lihomisen kannalta kalorien laadulla ei ehkä ole väliä – 500 kaloria on 500 kaloria, oli se missä muodossa vaan – mutta kropan toiminnan kannalta se ei olekaan toissijaista. Vaikka en ole ennenkään juuri kaloreita laskenut, nyt teen sitä vielä vähemmän. Mietin ennemmin, mitä mikäkin ruoka-aine tekee terveyden kannalta kropalleni.  Nyt oikein hymähtelen sille, että saatoin joskus syödä ennemmin valmiskeiton kuin salaatin lounaaksi, koska keitossa oli pienemmät kalorimäärät. Jopa vähän päivittelin sitä, miten SALAATISSA voi olla noin paljon energiaa. En tajunnut, että energia, jota vaikka salaatin oliiviöljyssä, siemenissä ja protskussa oli, oli sitä hyvää energiaa, jolla työpäivä luisti paremmin kuin laihalla keitolla.

Älä erota herkkuja terveellisestä ruuasta! Ja tässäpä onkin ehkä suurin muutos ajattelussani ruuan suhteen tänä vuona. Minulla on nimittäin aina tähän vuoteen asti ollut aivan päivänselvää se, että herkut syödään herkkuina. Olen oikein hymähdellyt näille terveellisen pitsan tekijöille tai muille protskupannarityypeille. Olen ajatellut, että kun herkutellaan, ei ole väliä sillä, miten se tehdään.

Nyt sen sijaan ajattelen, ettei minulla tarvitse olla edes tässä uudessa, terveemmässä elämäntavassani erikseen herkkupäivää, vaan kaikkea hyvää – hyvää tekevää sellaista – saa syödä koska vaan. Tietysti syön tavallista pitsaa ja ihan normiarkiruokaa, mutta aina kun voin, yritän miettiä, miten ruuasta saisi terveellisempää. Jos tekee mieli vaikka makeaa, on se vaan parempi syödä raakasuklaata kuin sitä ihan normisuklaata. Tai jos kakkupaloja on valittavana kaksi, otan ennemmin kotona tehdyn kuin kaupan lisäainepommin. Jos saa raakaleivotun, vielä parempaa. Hamppariin 100%kauraleipä”sämpylä”, ranskalaiset itsetehtyinä uunissa, jogurtin päälle hillon sijaan hunajaa ja sitä rataa.

Tällaisia aatoksia tänään! Vaikka koen, että F:n ruokailujen suhteen olen osannut tähänkin asti hoitaa homman aika mallikkaasti, on nämä omat oivallukseni nähtävillä myös ympärilläni. F on alkanut himoita monia minun herkkujani tajuamatta, ettei ne nyt varsinaisesti ole sitä perus karkkipäiväsokeria (tosin taateleista ei välitä) ja onpa nuo työpaikan pojatkin tilanneet viime aikoina aika usein Woltin kautta salaatin, kun minä olen ollut tilauspuikoissa.

Mitenkäs siellä ruudun takana? Onko omat ruokakäsityksesi muuttuneet viime aikoina?

Minä yritän nyt raahautua tästä sohvalta kohta sänkyyn. Tein aamulla niin rankan jalkatreenin Mikon kanssa, että kävely tuntuu jokaisella askeleella. Voin vaan kuvitella, mitkä fiilikset on aamulla! 

-Karoliina-

Kuva: Laura Ikonen

Kommentit (10)

Vierailija
11/10 | 

Hyviä aatoksia! Tosin otsikko johti minua harhaan, kun mieleni sitkeästi ymmärsi sanan hyvä=hyvänmakuinen :D

Säännöllisesti syöminen olisi minunkin kropalle paras juttu, mutta ei vuorotyön takia onnistu :/

Karoliina Sallinen
12/10 | 

Voin vaan kuvitella. Te vuorotyöläiset olette kyllä sissejä. Itse en varmasti koskaan pystyisi!

MariaVerna
13/10 | 

Ihana visuaalinen ilme blogilla uudenlaisten kuvien myötä.

Esteettisyydellä on merkitystä.

Olet onnistunut mielettömän hyvin.

Karoliina Sallinen
14/10 | 

Kiitos :) Minäkin olen ihan kauhean iloinen, että saan tehdä töitä näiden naisten kanssa!

Riikka_empatiablogi
15/10 | 

Mä lanseerasin omaan elämääni herkkupäivän vuoden alusta. Syön tosi terveellistä ruokaa, mutta herkut haluan nauttia herkkuina. Raakakakut, raakasuklaa ja kaikenlaiset terveysroskaruuat eivät tyydytä mun herkunhimoa. Sen sijaan viikolla herkuttomuus toimii hyvin kun ajattelen että herkkupäivänä se kaikki on sallittua eikä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Paino on pudonnut kuukaudessa 2 kiloa, mikä on kokoiselleni naiselle hyvin. Eli tällä linjalla jatkan niin kauan ennen kuin taas keksin jotain uutta :)

Vierailija
16/10 | 

Mullakin toimii herkkupäivä :) En tykkää mistään "terveysherkuista". Proteiinipannari arkena ei korvaa viikonlopun berliininmunkkia :D

sanniiiis
17/10 | 

Mulla on oikeestaan aina ollut sama. Herkkuja syödään, mutta pelkästään lauantaisin tai sunnuntaisin. Mun mielestä terveellisiä herkkuja on nimittäin helppo syödä ihan liikaa jos niitä vetää joka päivä; moni vetää vaikka raakapatukoita ja raakakakkuja yms. Jos vedän karkkia tai sen berliininmunkin niin omatunto kyllä kolkuttaa, mutta tiedän myös että yhtenä päivänä syömällä sen en itseäni tapa jos muina päivinä ei mitään herkkuja ole.

Karoliina Sallinen
18/10 | 

Mullakin oli ennen tämä ajatusmalli! Mutta nyt jokin on omassa ajattelussa muuttunut. Pääasia, että oma kroppa ja mieli on balanssissa oman ruokailutavan kanssa! 

Vierailija
19/10 | 

" Jos tekee mieli vaikka makeaa, on se vaan parempi syödä raakasuklaata kuin sitä ihan normisuklaata. Tai jos kakkupaloja on valittavana kaksi, otan ennemmin kotona tehdyn kuin kaupan lisäainepommin. Jos saa raakaleivotun, vielä parempaa. Hamppariin 100%kauraleipä”sämpylä”, ranskalaiset itsetehtyinä uunissa, jogurtin päälle hillon sijaan hunajaa ja sitä rataa."

Millä perusteella raakasuklaa on parempi terveydelle kuin normisuklaa? Tai hunaja terveellisempää kuin hillo?

Karoliina Sallinen
20/10 | 

Raakasuklaassa on terveysvaikutteita enemmän kuin normissa. Jos normissa oikeastaan mitään. Toisekseen raakasuklaa toimii omalla kohdalla myö siksi, että koska se on paljon stydimpää, sitä ei tule syötyä niin paljon kuin normisuklaata.

Hunajassa energia vapautuu taas hitaampaa ja tasaisemmin kropassa kuin normisokeriin keitetyssä hillossa. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017