ki1
ki1
ki2
ki2
ki3
ki3
ki4
ki4
ki5
ki5
ki6
ki6
ki7
ki7

F rakastaa kirjoja. Oikeasti enemmän kuin mitään muita lelujaan. Niitä pitää lukea. Paljon ja monta kertaa päivässä. Niitä pitäisi ostaa, lainata ja tehdä vaihtareita kavereiden kanssa.

Näin äitinä ja äikän maikkana en voisi olla tyytyväisempi! Onhan se mahtavaa, että näin digiaikana lasta kiinnostaa myös ne perinteisetkin tarinat ja kuvat.

Kirjojen hyödyistä voisi kirjoittaa vaikka mitä, mutta senhän te varmasti jo tiedättekin. Sen vain haluna sanoa, että onhan se yhteinen lukuhetki oikeasti aika mahtava tapa viettää iltoja. Varsinkin, kuin tuo varsinainen leikkiminen ei ole ihan mun juttu ;)

Niin ja minusta lukeminen – F:n omat ”lukuhetket” tai meidän yhteiset – ovat kyllä paras tapa rauhoittaa päiväkodista ylikierroksilla kotiin tullut mimmi. (Vaikka välillä onkin pakko turavutua Pädiin, jotta saa ruuan alulle ja kämpän asumiskuntoon).

F on tarkka kirjoista, joita hänelle saa lukea. Tällä hetkellä F:n lukulista näyttää tälle:

 • Minttu-kirjat
 • Pupu Tupunat
 • Teemu-kirjat
 • Sanna-kirjat
 • Kaikki Disneyn kimallekirjat, mielellään prinsessakirjat
 • Tatu ja Patu –kirjat
 • Elli-kirjat (Mun suosikkeja! Miten kaunis kieli ja kuvat)
 • Onneli ja Anneli –kirjat
 • Barbie-kirjat (joita kyllä harvemmin suostumme lukemaan. Niissä kerronta on yleensä ihan hirveää ja tarinat niin outoja, ettei niitä aikuinenkaan aina ymmärrä).
 • Mauri Kunnaksen –joulukirjat
 • Miina ja Manu-kirjat
 • Siiri-kirjat

Mitä teillä luetaan? Ja kohtaavatko vanhempien ja lasten kirjamaut? Minusta on ihanaa, että F rakastaan noita kaikki retrokirjoja, joita minullekin on luettu lapsena. Tulee nostalginen olo.

-Karoliina-

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (44)

Siiri
45/44 | 

Onpas Fiinu ison tytön näköinen! Itse olen pienenä lukenut paljon ja toivottavasti lapsikin oppii pitämään lukemisesta. Tällä hetkellä vauvamaiset kirjat, Miina ja Manu vielä ykkösiä mutta ehkä kohta otetaan pidemmät iltasadut mukaan, Hanhiemon satuaarre odottaa :)

Ellu
47/44 | 

Meilläkin kohta 3-vuotiaan esikoisen kanssa luetaan joka päivä, useasti. Rakastan itsekin lastenkirjoja ja kirjastokäynneillämme oon aina ihan innoissaan, kun saa etsiä uusia kirjoja lainaan. Lisäksi ostetaan niitä aika usein. Parasta on, kun tietää tämän harrastuksen hyödyt. Teidän lukulista näyttää hyvin pitkälle samalta kuin meidän! : )

linda
48/44 | 

Onneli ja Anneli! Parasta! Onneksi tuli itsekin säästettyä ne, tai no vanhimmat niistä on jo oman äidin lapsuudesta. Tulee monessa polvessa luettua samat kirjat :)

49/44 | 

Meillä taapero rakastaa lukemista. Ei jaksa vielä kovin pitkiä satuja kuunnella ja kuvat ovat yhtä tärkeitä kuin itse tarina. "Lukee" välillä kirjoja ihan itsekseenkin. Onneli ja Anneli -kirjat on niiiin ihania! Mä niin odotan, että Anni jaksaisi jo kuunnella pidempiä pätkiä ja päästäis lukemaan niitä. Tosin ei olla hetkeen kokeiltu. Ehkä pitäis, kun tekee itse mieli lukea niitä :)

Daniella
50/44 | 

Meidän 1,5-vuotias rakastaa myös kirjoja, luulen sen kyllä ainakin tällä hetkellä liittyvän kielelliseen kehitykseen. Mutta kiva tietysti, jos innostus säilyy! Aika lailla kaikki menee, mutta eläinkirjat on kaikkein parhaimpia. Neiti myös osaa kaikki ne eläinten äänet, mitä äiti ja isi ovat keksineet :D 4-vuotias isoveli taas on aika valikoiva kirjoissa. Ihan suosikkeja taitaa olla Richard Scarryn kirjat, niistä pidin itsekin lapsena. Sitten sellaiset "piirretty-kirjat" ovat myös mieluisia: Franklin, Puuha-Pete... Tietokirjat iskevät myös meidän pieneen insinöörinalkuun: Mauri Kunnaksen Avaruus-kirja ja nyt uusin löytö kirjastosta, jossa on selitetty miksi tulivuoret purkautuvat, miksi joet mutkittelevat, mikä on jäätikkö, mikä on kanjoni jne. Ihan mahtava!

Itse haluaisin lisätä lukuvalikoimaa, mutta kirjastossa iskee runsauden ahdistus ja ajaudun tutuille hyllyille. F:n suositukset tulivat siis tarpeeseen!

Virve
51/44 | 

Olipa kirjalista kuin suoraan kopioitu meidän tyttöjen suosikeista! Elli-kirjat oli ainoa vieras juttu. Mutta miten on, jaksaako äikän ope lukea lapselleen samoja kirjoja uudelleen ja uudelleen? Itse luen mielelläni lapsille, mutta kun en millään jaksaisi lukea kolmena päivänä peräkkäin samaa kirjaa.. ja ei siis todellakaan ole kyse siitä, etteikö valinnanvaraa olisi, aina on läjä uusia kirjastonkirjoja odottamassa lukijoita. Mutta jos annat 2v:n päättää, niin Miina ja Manuhan sieltä käteen isketään.

tamtan
52/44 | 

Nuo barbie-kirjat on munkin mielestä jotain ihan käsittämätöntä! Pakko niitä on silti välillä lukea, kun tytär haluaa. Meillä kirjamaku on aika samanlainen kuin teilläkin. Hyvät, napakat tarinat ja mukavat kuvat. Niistä tykkää äiti ja lapset :)

Mirva
53/44 | 

Nyt on aika kova listaus kyllä... etenkin Miina ja Manu ja Puputupunat oli aikanan omia lempikirjoja :) Vähän myöhemmin yhdeksi rakkaimmista kirjoista tuli Peppi Pitkätossun tarinat, jossa taitaa olla Pepin melkein kaikki seikkailut yksissä kansissa . Pitääkin muuten kaivaa se uudestaan jostain naftaliinista omalle yöpöydälle:)

Minni
54/44 | 

Ihana Fiinu!
Meillä on aina luettu 4 lapselle iltasatuja. Nuorimmaiset olivat 10- ja 11-vuotiaat, kun iltasadut jäivät pois. Ensin me vanhemmat luimme ja sitten kun lapset oppivat itse lukemaan, he välillä lukivat meille vanhemmille :) Mukava yhteinen hetki iltaisin! Tosi harvoin tytöt enää lukevat kirjoja (vain jos koulusta määrätään...). Itse luen paljon lehtiä ja kirjojakin luen, joten uskon oman esimerkin voimaan.

Vanhimmat tytöt (18 ja 20 v.) eivät lue ollenkaan muuta kuin netistä... se on surullista. Ehkäpä he löytävät lukemisen ilon myöhemmin.

Atro Niiniluoto
55/44 | 

Meillä on luettu Aku Ankkaa ja Karvista.

56/44 | 

Hanhiemo on ihana!! Sitä luettiin F:lle josku kauheasti. Nykysisin harvemmin, mutta viimekin viikolla F kaivoi sen itse taas hyllystä iltasaduksi!

60/44 | 

Lukeminen on kyllä yksi parhaista aikuisen ja lapsen yhteisistä puuhista. Itsekin odotan, että saan lukea F:lle jonkin kivan kirjan (enkä sitä Barbie-kirjaa)...

61/44 | 

Tuo avaruuskirja tulee kyllä ottaa meidän seuraavalla lainakerralla mukaan. F on alkanut nimittäin myös kiinnostua tietokirjoista: Luurangt ja dinot ovat pelottavia, mutta niiiiin kiinnostavia :)

62/44 | 

Tiedän tunteen! Kyllähän minä luen, mutta ihannetilanne on se, jos F haluaa lukea uuden kirjan tai vaihtoehtoisesti jaksaa keskittyä samaan pitkään kirjaan (esimerkiksi tuo Onneli ja Anneli) monta viikkoa putkeen.
Suosittelen Elli-kirjoja!

64/44 | 

F:n päiväkodissa on luettu koko syksyn Peppejä. Peppi-sadut ovat olleet kehys, jonka ympärillä on käsitelty erilaisia aiheita, leikitty, askarreltu, näytelty jne. F:n synttärikakkutoive onkin nyt tietysti Peppi-kakku :)

65/44 | 

Uskon, että kirjat voi löytää uudelleen, vaikka välillä olisi pitkäkin tauko. Itselläni kirjojen luku menee aalloissa!

66/44 | 

F toivoi, että hänelle tilattaisiin Aku. Oli kuullut asiasta päiväkodista. Lupasin, että lehti tilataan sitten silloin, kun hän oppii lukemaan :)

2 lapsen äityli
67/44 | 

Tämä ei nyt liity tähän mitenkään, mutta yhdessä Iholla jaksossa F pelasi ipad:illa peliä jossa piirsi sormella numeroita, olisin kysynyt että mikä kyseisen pelin nimi on, sillä vaikuttaa niin hyvältä oppimispeliltä meidän 3-vuotiaalle tytölle. :)

Olette muuten aivan mahtavia, niin iloisia ja rentoja vanhempia ja bloginne on hyvä, pakko käydä päivittäin katsomassa onko tullut uusia postauksia. :)

Pautsi
68/44 | 

Jotain samoja kirjoja olisi meidänkin tytön listassa, jos sellainen tehtäisiin :) Minttu-kirjat, Aino-kirjat, Mauri Kunnaksen joulutarinat plus muut Kunnaksen kirjat, Pupu Tupunat, Tammen kultaiset kirjat, Miina ja Manu-kirjat, Teemu- ja Sanna-kirjat, Barbababa-kirjat, Prinsessa-kirjat ja jotkin Walt Disneyn kirjat..siinä vähän 3,5-vuotiaan suosikkeja.
Nyt tyttö jaksaa jo varsin hyvin keskittyä kirjoihin, joissa ei kuvia niin paljoa ole, mutta odotan vielä sitä aikaa kun saa oikeasti lukea juuri Onnelia ja Annelia, Peppiä, Hyppelihiirtä, Eemeliä, Lotta-kirjoja sun muita :)

Mutta HEI! Mikä tuo kolmannen kuvan vasemman puoleinen kirja on, missä ehkä baelttitanssijoita kannessa? Näyttää niin tutulta omasta lapsuudesta, mutta en saa nimeä päähän.

69/44 | 

Saduissa on kyllä mahollisuudet moneen... partio-taipaleella on kanssa ollut monet sadut teemoina :)

70/44 | 

Moikkis! Sitä sovellusta on kysynyt todella moni,ja aina kun luen nämä viestit, en ole kotona,jossa voisin nimen tarkistaa. Mutta lupaan selvittää sen pikaisesti :)

piupali
72/44 | 

Tatu ja Patu -kirjat! Ja saman sarjan Veera-kirjat. Laps tykkää ja äiti myös. Meidän kaksvee tosin lähinnä haluaa katsella kuvia ja tunnistaa niistä tuttuja juttuja, ei jaksa vielä kovin pitkään vain kuunnella. Mutta oon tosi iloinen kun tuo aikas touhukas tapaus on yhtäkkiä kiinnostunut myös kirjoista kaiken sähläämisen lisäksi. :)

73/44 | 

Jaahas, no sitten sekoitin kyllä johonkin toiseen kirjaan :D

74/44 | 

Tuota sovellusta on muuten mun myös pitänyt kysyä!

Lelle
75/44 | 

Ujo moi Keski-Suomesta :3 Täällä yksi uudehko blogin lukija, jolta lähti ensimmäisen kommentin kanssa näköjään ihan lapasesta...

Päikkiksen tätinä (tai professionaalisti sanottuna lastentarhanopettajana) tulee luettua lasten kirjoja päivittäin, joten mieleeni tuli muutama vastakirjavinkkaus F:lle! Ensimmäisenä Göstä Knutssonin iki-ihanat Pekka Töpöhännät. Niistä on niitä "oikeita kirjoja" (http://www.antikvaari.fi/imagesproduct/1143_Pekka_T%C3%B6p%C3%B6h%C3%A4n...) ja kuvakirjoja (http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/00/04/22/57/78/1/knutsson...). Itse liputan aitojen ja alkuperäisten kirjojen puolesta, mutta ei nuo kuvakirjatkaan hullumpia ole. Itselläni on äitini vanhoja Töpöhäntiä suoraan 60-luvulta.

Omiin lapsuuden suosikkeihin kuului myös Thorbjørn Egnerin Kolme iloista rosvoa (joka täällä päin kulkee ainakin yksinkertaisemmin vain Kapser, Jesper ja Joonatan-nimellä). Ajoittain aika jännittävä, mutta kuitenkin ihana. Mukana myös muutamia lauluja/runoja.

Sven Nordqvistin Viirut ja Pesoset <3 Varsinkin kohta häämöttävään jouluun kannattaa varata Viirun ja Pesosen joulupuuhat-niminen kirja. Niin ja Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähatut ja Vilttitossut, sieltäkin löytyy jouluun sopiva Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä. Töissä on ainakin uponnut 4-5-vuotiaisiin nuo Heinäthatut ja Vilttitossut, hauskaa on sekä lukijalla että kuuntelijoilla.

Viimeisenä vielä ihana ihana kirja, joka käsittelee erilaisuutta. Kirjottajaa en tähän hätään muista, mutta kirjan nimi on Xing ja superkaverit. Tosi ihana kirja, tekisi töissä mieli lukea se kerran viikossa :D

Onko siellä muuten luettu P.L. Traversin Maija Poppasia? Juuri Saving Mr. Banks-leffan nähneenä kävin kirjastossa etsimässä Poppasia, mutta kaikki olivat lainassa.

76/44 | 

Hei ihania vinkkejä!! Heinähattua ja Vilttitossua F lukeekin mummon kanssa aina Hankasalmella ja tuo Viiru ja Pesonen täytyy myös lainata.

Töpöhäntiä meillä on ja F pitää niistä. Minua häiritsee niissä aina se, että Pekka ja kumppanit ovat tyytyväisiä Monnin saadessa opetuksen. Jotenkin se "silmä-silmästä -ajatusmaailma" tökkii noissa kirjoissa. Onneksi lapset eivät sitä ajattele...ja kirjathan ovat aikansa kuva :)

Ihanaa, että Keski-Suomesta kirjoitat. Keskari on mun henkinen koti :)

Daniella
78/44 | 

Nyt mun on kyllä pakko tutustua noihin Barbie-kirjoihin, kun teillä on niin "hyvää" sanottavaa niistä :D

L
80/44 | 

Lukeminen on parasta. Olen töissä kirjakaupassa ja on kiva ihan työnkin puolesta kuulla, mitä lapset tykkäävät lukea. Rakastan lastenkirjoja ja olen paljon kirjallisuutta opiskellut, mutta onhan se aina ihan ihan ihan eri asia, kun suosittelu tulee kohderyhmältä itseltään. :) Suuri kiitos siis myös F:lle!

Mukavaa viikonloppua! :)

Ansku
81/44 | 

Hei, tää on huippu blogi! :) Ja hyviä kirjavinkkejä, kiitos! Meidän lasten, 4v. poika ja 2 x 2v. tytöt, suosikkeja on Onni-kirjat. Erityisesti Onni-pojan kierrätyskirja on jostain syystä kestosuosikki. Löytyy myös mm. Onni-pojan mahtava matka ja oma suosikkini Onni-poika saa uuden ystävän. Jotenkin tosi sympaattinen kuvitus ja jutut suoraan tavallisesta elämästä. :)

Ansku
84/44 | 

Sanna Pelliccioni on kirjoittanut. Me tutustuttiin Onniin pari vuotta sitten, kun anoppi oli ostanut Onni-pojan kierrätyskirjan Taidekeskus Järvilinnasta Laukaasta!!? :D Mutta oon löytänyt niitä Helsingistäkin, ainakin Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Leila
86/44 | 

Kureniemen Onneli ja Anneli, voi ihanuus. Muistan vieläkin (nyt 50v) sen tunteen kun luin kyseistä sarjaa, samaistuin niin tyttöihin :)

Leila
88/44 | 

Meillä tytöt (4 ja 3 v.) tykkää nykyään kuunnella kun luen heille Taija Tuomen lastenkirjaa Sirkun kesäpäivä.
Ihana kesäkirja ja sopivasti sivuja, että jaksavat kuunnella.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat