PA020003.JPG
PA020003.JPG

PA020006.JPG
PA020006.JPG

PA020009.JPG
PA020009.JPG

Vuosi sitten, melkein päivälleen vuosi sitten, elämäni mullistui kahdella tavalla. Aloitin esikoiskirjaani varten seitsemän viikon kirjoitusloman ja mummoni, jonka kanssa olin asunut samassa kodissa 17 vuotta, kuoli.

Muistan edelleen päivän elävästi. Istuin vanhan kotini tietokonenurkassa. Oli tiistai. Näpyttelin ensimmäisiä sanoja kirjan ensimmäiseen lukuun. Puhelin soi. ”Mummo on kuollut”, äiti sanoi.  

Itkin koko päivän ja mietin, kuinka keräisin itseni. Kirjan tekemiseen oli muutenkin todella lyhyt aika, jotenkin yksikin hukkaan heitetty päivä voisi olla kohtalokas. Kirjaa enemmän mielessäni pyörivät kuitenkin vain hautajaispuheen sanat, koska olin aina sanonut, että haluan – sitten joskus - puhua mummon hautajaisissa. Nyt olikin yllättäen (vaikkei 98-vuotiaan ihmisen kuolema niin yllätys tietenkään voinut olla) se sitten joskus.

Seuraavana päivänä istuin tietokoneelle. Aloitin uudelleen, luvusta yksi. Ja päätin, että mummoni – oikein oman elämänsä minnacanth – ei antaisi koskaan anteeksi, jos pilaisin nyt tilaisuuteni. Niinpä tein mitä piti. Kirjoitin kirjan. Seitsemässä viikossa.

Kun sain idean Tee se itse vauva -kirjaan kesällä 2016, en olisi koskaan uskonut, että kaksi viikkoa kirjan käsikirjoituksen lähettämisen jälkeen minä ja kirjan kuvittaja Sanni Kariniemi joutuisimme pohtimaan, mille kustantamolle kirjamme antaisimme. Olin kuvitellut kirjaprosessien etenevän hirveän hitaasti, ja kun käsikirjoituksen lähettämisviikolla olimme istuneet jo kahdessa eri kustannussopimusneuvottelussa, olo oli aika uskomaton. Joku oikeasti halusi julkaista kirjan, jonka idean olin kehitellyt! Kirjan, jonka raakileluvut oli näpytellyt ikivanhan koneen näppiksillä ja jonka tarinan oli herättänyt henkiin Sannin ihanat piirustukset. 

Vaikka vuosi on periaatteessa lyhyt aika, on oman vuoteni aikana tapahtunut niin paljon, että ehdin jo ikään kuin unohtaa koko kirjan ilmestymisen. Kun kaverini kysyi sitten muutama viikko sitten, koska kirja ilmestyy, ja kun vastasin huolettomasti ”olikohan se ensi viikolla, en ole nyt ihan varma”, alkoi itseänikin naurattaa oma leväperäisyyteni asian suhteen. Kaveri kiljui ”ensi viikolla!!” ja minäkin vähän innostuin. Niinpä joo: Onhan se tietysti yksi tavoite ja etappi elämässäni, jonka olin nyt saavuttanut.

Kun aloin suunnitella kirjan kirjoittamista, halusin tehdä kirjan, joka olisi helppo lukea. Sellainen, että siihen tarttuisivat myös ne, jotka eivät yleensä lue. Ensin koko teoksesta pitikin tulla eräänlainen novellikokoelma, mutta nyt kirjan kannessa kuitenkin komeilee teksti ”romaani”. 

Tee se itse vauva on kertomus Usvasta ja Juhasta, kolmekymppisestä kaupunkilaispariskunnasta, joiden elämää seurataan ensimmäisestä raskausviikosta lapsen syntymään asti. Välillä puheenvuorossa on Juha, välillä Usva ja jokaisen luvun, eli raskausviikon, voi lukea joko yksittäisenä kertomuksena tai sitten niin, että kirjassa on kronologinen juoni. Tekstiä ja sen tarinaa vie eteenpäin Sannin ihanat kuvat. 

Kun ryhdyin projektiin, ajattelin, että raskaudesta olisi jotenkin helppo kirjoittaa. Sitten tajusin, että vuodet ovat tehneet tehtävänsä. Olin unohtanut hirveän määrän asioita! Piti todella pinnistellä muistiaan, etsiä tietoa ja kysellä raskaana olevilta kavereilta, millaiset fiilikset milläkin viikolla oikein olikaan. Millaista se oli, kun neuvolantäti sai tuntemaan itsensä maailman surkeimmaksi äidiksi? Mitä 24/7 oksentaminen oli ja mitä kommelluksia raskauden salailu sen alkumetreillä oikein aiheuttikaan?

Vaikka kirja onkin puhdasta fiktiota, veti sen aiheet tietysti itsenikin taas kerran raskausajan syövereihin. Matka sinne oli tavallaan puhdistava ja sitten myös ahdistava. Välillä olin jopa kateellinen Usvalle, joka sai olla raskaana!

Hassua oli myös se, että Juhasta, kirjan mieskertojasta, tuli minulle alussa paljon läheisempi kuin Usvan hahmosta- Ehkä Usva ja naisena olo olivat niin lähellä, että naisen näkökulmasta kirjoittaminen oli haastavampaa. Onneksi matkan varrella myös Usva alkoi lähentyä ja nyt tuntuu, että tunnen molemmat henkilöt yhtä hyvin. Ja toisaalta. Minulla oli prosessin aikana kaksi kustannustoimittajaa. Toisen mielestä Juhan hahmo oli uskottavampi, toisen mielestä ehdottomasti Usva. Joten mitä tästä opimme : Kaikki on subjektiivista!

Kirjan hinta eri myyntipaikoissa vaihtelee rutkasti, ja nyt minun onkin ilo ilmoittaa, että tämän linkin takaa Tee se itse vauvan voi tilata edullisimpaan hintaan, jonka itse ainakin tiedän. Adlibriksessä Tee se itse vauva on kampanjatarjouksessa hintaan 17.90e.

Eikä ne kirjahommat tähän lopu, kerran vauhtiin on päästy. Ensi viikolla vietetään kirjan virallisia julkkareita, joiden juhlahumuun pääsette ihan varmasti mukaan blogin ja somen kautta. Niin ja tuleepa kirjaan liittyvä pienoin yllärikin ennen joulua ilmoille. Minnekäs muualle kuin tänne blogiin! 

Mutta nyt : Kysykää, jos haluatte tietää jotain kirjasta tai kirjoitusprosessista! NYT kun koko homma on virallista ja varmaa, vastaan mielelläni kaikkiin siihen liittyviin kysymyksiin. Ja anteeksi radiohiljaisuus aiheen tiimoilta. Sehän on kestänyt…vuoden! Mutta varmistelija kun olen, en halunnut hehkuttaa asiaa sen enempää ennen kuin kirja ihan oikeasti oli käsissäni. Ja nyt se on! 

-Karoliina-

Tee se itse vauva -romaani, Adlibris 17.90e *

tarjous voimassa 30.11.2016 asti

Kommentit (44)

Tiikeri123
45/44 | 

Aivan upeaa, Onneksiolkoon!

Ja osui niin oikeaan aikaan itselleni. Odotan esikoistani saapuvaksi huhtikuussa 2017, joten tämä kirja tulee varmasti luettua. Lähti heti tilaukseen!

MARI L
51/44 | 

Onnea! Kirja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja onpa siinä ihana kuvitus! 

Upeaa! :)

RoopeSal
53/44 | 

Ketä nämä mystiset Juha ja Usva ovat? Keksitkö päähenkilöt omasta päästä?

Enniina
55/44 | 

Ihanaaaa!!!!! En malta odottaa että saan kirjan käsiini! Todella hieno saavutus kokonainen kirja. Ja aihe koskettaa vaikkei juuri nyt ajankohtainen olekaan.

floralys
57/44 | 

Onnea kirjan valmistumisesta! :) Minulle on jäänyt hieman epäselväksi, että otitko viime lukuvuoden/tämän lukuvuoden vapaaksi opetöistä vai oletko opettanut koko ajan (sekä viime vuonna että nyt)? Jos kyllä, niin aikamoinen urakka sinulla kyllä ollut ja hattua nostan! :-D

Karoliina Sallinen
58/44 | 

Otin viime vuonna 7 viikkoa kirjoituslomaa varsinaisista töistä tämän takia. Kiitti :) 

Mo_
59/44 | 

Näin itseasiassa kirjasi jo bookbeatissa (koodi hyödynnetty!) mutta en vaan tajunnut että se oli sun! Katsoin vain kantta pieneltä puhelimen ruudulta niin en nähnyt kirjoittajan nimeä (kansi kyllä herätti heti mielenkiinnon). Ei itselle kovin ajankohtainen aihe, enkä varmaan muuten lukisi ollenkaan mutta koska sun kirja niin pitäähän se tsekata! Isot onnittelut täältä!! Hienoa!!

Karoliina Sallinen
60/44 | 

Oi jes!! Ja hei. Vaikka raskauskirja onkin, on siinä myös parisuhdetta, ystävyyttä ja muita yleisempiäkin aiheita. 

TrineH
61/44 | 

Onnea! Kirjoitat blogissa niin hyvin, että oon miettinytkin, että milloin mahdat kirjoittaa kirjan. Ja kappas vaan! ;)

Karoliina Sallinen
62/44 | 

Kiitos kauniista sanoistasi. Voi kun saisi tehdä toisenkin vielä joskus!

Saranda
63/44 | 

Tuhannet onnittelut, olen todella iloinen puolestasi!! :) Oma kirja on omassakin haaveissa joskus. Tämä lähtee tilaukseen aivan varmasti. :)

A.A.
65/44 | 

Tilasin heti!! :) Vaikuttaa niin hauskalta kirjalta! Just sellaselta, mitä syksyn pimeisiin iltoihin kaipaakin. Onnea esikoisromaanin johdosta!

M.M.
67/44 | 

Onnea!:) kiinostaisi kuulla vielä enemmän käsiksen tarjoamisprosessista eli tarjositko valmiiksi hiotun käsiksen kuvineen kaikkineen? Lähetit käsiksen useampaan kustantamoon ja ymmärsin että parikin kiinnostui? Miten muuten sait kuvittajan mukaan vai onko tuttu?

Karoliina Sallinen
68/44 | 

Tosi hyviä kysymyksiä. Näihin mä vastaan sitten lähiaikoina omassa postauksessaan :) 

Vilma65
71/44 | 

Onnittelut kirjasi johdosta!
Vähän tähän liittyen, kadotin sen sun äänikirja-alejutun. Mistä löydän sen?
T. Talvikki

NooraF
77/44 | 

Onnittelut kirjasta! Pitää kuunnella äänikirja, jos oikein ymmärsin kommenteista, että sellaisenakin löytyy! Vauva+ pikkulapsi -arkeen kun ei oikein tahdo löytyä hetkiä ihan kirjan lukuun kovin hyvin..

Karoliina Sallinen
78/44 | 

Äänikirja on ilmeisesti jo tekeillä, jos huhut pitävät paikkansa :) Ihanaa eloa teidän koko sakille!

Sasa89
85/44 | 

Onnea kirjailijalle! Itsekin haaveilen kirjan kirjoittamisesta, joten olisi tosi kiinnostavaa lukea koko prosessista tarkemmin, kuten joku edelläkin kommentoi. Valmista tuli vikkelään, ja kaiken maailman kirjoitusvinkeistäkin saisi varmaan postauksen. Idea oli varmaan ollut sinulla jo haudottuna? Terveisin uusi lukija, jonka mielestä olet aika huippunainen :)

Karoliina Sallinen
86/44 | 

Voi että : Kiitos kauniista sanoistasi! Jes - sellaista postausta siis kehiin!

Vauvakuumeilija
87/44 | 

Kirjaston uutuus-hyllystä tarttui mukaan hauskannäköinen kirja. Vauvakuumeiluissa oikein hyvältä vaikuttava aihekin! Tee se itse -vauva, mies naureskeli nimelle ja minä luin nenä kiinni kirjassa. Takakannesta bongasin, että kirjailija onkin myös bloggaaja. Jostain syystä blogisi on jäänyt minulta aikaisemmin huomamatta, mutta kiitos kirjasi, eksyin lukemaan ja koukkuun jäin! Ihana kirja, mainiot hahmot ja niin sujuva, mukaansatempaava tyyli kirjoittaa :)

Karoliina Sallinen
88/44 | 

Oi kiitos <3 Ja hauska kuulla, että sinulla meni järjestyksessä kirja --> blogi. Kuvittelin, että suurin osa tuntee ensin blogin, ja sitten tarttuu kirjaan :) Kivaa vauvakuumeilua!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat