2015_BABY_LOOK3
2015_BABY_LOOK3
2015_BABY_LOOK1
2015_BABY_LOOK1

 

2015_CHILD_LOOK2
2015_CHILD_LOOK2
2015_SCHOOL_LOOK2
2015_SCHOOL_LOOK2
2015_SCHOOL_LOOK3
2015_SCHOOL_LOOK3

Aloitin viime syksynä näihin samoihin aikoihin Back to arki -postaussarjan, jossa muistuttelin, miten näin syksyisin lapsi ja äiti saadaan taas kesän jälkeen arkikelpoisiksi. Heitin tuon sarjan ensimmäisen postauksen teille  jo eilen Throw back -postauksena, mutta kyllähän vanhojen muistelon lisäksi uusiakin vinkkejä arjen aloittajille löytyy.

Moni vanhempi, jonka lapsi aloittaa päivähoitouraansa pohtii, millaiset vaatteet ovat sopivat päivähoitoelämään (sisätiloissa). Minusta tuntuu, että hajonta tietysti perheiden kesken on suuri, mutta oma linjani päiväkotivaatteissa on aika selkeä.

KAROLIINAN VINKIT PÄIVÄHOITOELÄMÄN SISÄVAATETUKSEEN:

  • Suosi joustavia, pehmeitä materiaaleja.
  • Trikoita on kahdenlaisia: Vähän kalliimpia ja halpoja. Ja valitettavasti varsinkin trikoissa hinta korreloi laatua. Vaikka joskus tuntuukin riskialttiille laittaa päiväkodin rymyämisten ja tussipiirrosten keskelle se arvokas trikoovaate, olen tullut silti siihen tulokseen, että harvoista halvoista trikoovaatteista on ainesta tositoimiin. Päiväkotivaatteina suosinkin niitä laadukkaita trikoita, joita voi pestä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, ja silti ne ovat jokaisen pesun jälkeen kuin uusia. Minulla itselläni eivät ainakaan hermot enää riitä katselemaan niitä halpistrikoita, jotka pesun jälkeen pitää aina oikea ja silittää. Arkivaatteen on oltava käyttövalmis suoraan pyykkinarulta!
  • Panosta kerrospukeutumiseen. Vaateisiin, jotka lapsen on helppo pukea ja riisua itse.
  • Unohda paksua kangasta olevat vaatteet. Farkut ovat harvoin hyvät houdut päiväkotiin (paitsi ne löysät resorivyötäröiset farkkuhousut, jotka toimivat kivasti ulkohousuina kesän viileillä säillä).
  • Muista, että varsinkin talvella sisävaatteiden päälle puetaan villa-asut ja muuta ulkovaatteet, joten sisävaatteen on oltava sellainen, että se menee ilman myttyjä muiden kerrosten alle. Itse olen huomannut, että leggarit tai sukkahousut ovat hyvä housuvalinta villa-asukeleille.
  • Puuvillavaate voi olla varsinkin lämpimillä säillä ihan hyvä, mutta usein se rypistyy muiden vaatteiden alla. (Plus usein hyväkin puuvilla vaati silityksen, yök!) Se plussa puuvillavaatteissa kuitenkin on, että näissä kankaiden laaduissa ei niinkään ole eroja. Ts. halpispuuvilla menestyy käytössä samoin kuin kalliimpikin.

Näillä vinkeillä siis kohti päivähoitosyksyä! Onko sinulla jokin vinkki aiheeseen liittyen, jonka olen mielestäsi unohtanut listasta? Kenenkä lapsella on edessä aivan ensimmäinen päivähoitosyksy?

-Karoliina-

*kuvituskuvina Polarn O.  Pyretin syksyuutuudet 2015

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (32)

tätio
2/32 | 

Pk tätinä arvostan sitä että lapsen vaatteet ovat oikean kokoisia! Esim. Reimatecin hanskojen koot on peestä. Numero 2 ei tarkoita lapsen ikää vaan on kaksivuotiaalle kolme kokoa liian suuri. (0 koko istuvin).

Eikö näissä asioissa ole mitään kokotaulukkoa (on mun mielestä). Kommentti " meneepä sitten pidempään" ei palvele lasta ollenkaan. Ei hän pysty tekeen ulkona mitään ylisuurilla rukkasilla tai ylisuuret kumisaappaat ei pysy jalassa. Surku niitä sitten..

Leggarit yms on hyvä ja juu kerrospukeutuminen ? farkkuja ei pienimmät saa itse kiinni vaikka on aikuisia jotka pukee niitä mutta kun pari kolme vuotiaat haluu itse ja kuivaksiopettelevalle ei haalareita joissa hankala kiinnitys.

Nää tuli nyt ekana mieleen.

3/32 | 

Lastentarhanopettajan vinkit päiväkotipukeutumiseen:
1) oikean kokoista. Niin ulos kuin sisällekin. Ei liian isoja eikä liian pieniä.
2) hinnasta ja laadusta viis, kunhan on ehjää ja puhdasta ja vuodenaikaan sopivaa.
Vaihtovaatetta riittävästi, mutta kohtuudella. Kolme neuletakkia ei kukaan tarvitse yhden päivän aikana :)
3) lapselle mieluista. Aamua on turhaa aloittaa tappelemalla turhista. Jos lapsi pukee mielummin farkut kuin verkkarit, on se ihan ok.
4) mitä pienempi lapsi, sitä enemmän kiinnitettävä huomiota puettavuuteen. napitettava kauluspaita on toki söpö, mutta jos aikuisella on päiväunien jälkeen napitettavana kymmenen kauluspaitaa, menee siihen hurjasti aikaa. Sama juttu esim. takki vs. haalari vetoketjujen kanssa. Haalarin ketjun vetää itse kiinni pienempikin. Vältä sormikkaita taaperolla jne.
5) nimikoi, nimikoi, nimikoi. Muuten eksyneitä ei löydä ja muista kukaan.

tätio
4/32 | 

hmm. kirjoititkin sisävaatteista..no annoin kattavan annoksen seuraavaan postaukseen eli ulkoiluvaatteisiin, hih :)

Pakrifa
5/32 | 

Meillä menee lapset huomenna päiväkotiin ensimmäistä päivää. Noiden sun vinkkien lisäksi mä olen ainakin pohtinut, että vaatteet olisi hyvä olla helposti puettavia. Meidän neidin lempimekoissa on kaikissa vetoketjut tai napit niskassa, joten ne ajattelin jättää kotikäyttöön. Neiti kuitenkin Rakastaa hulmuavia helmoja, joten ostin päiväkotihameen, jonka neiti saa puettua itse. Pikkuveli taas ei tahdo huolia apua, koska 'minä itte'.

Sara
6/32 | 

Hyviä vinkkejä olet koonnut! Tähän vielä päiväkodissa työskentelevänä lisäisin, ettei riitä ne vaatteet mitkä päällä hoitoon tulee, vaan vaihtovaatteita tulee olla mukana riittävästi! Eikä vain tietynlaista esim. Paidat pelkkiä t-paitoja vaan erilaisia; T-paitaa, pitkähihaista, hupparia ym! Tällöin vaatteen likaantuessa tai jos lapsella vaikka tulee vaatteessa kuuma/kylmä, löydetään keleihin ja tilanteeseen sopivaa vaihtovaatetta tilalle :-)

Marjo
13/32 | 

Meillä aloitellaan päiväkotiuraa viikon päästä. Samalla palaan itse töihin äitiys- ja hoitovapaalta. Täytyy kyllä sanoa, että lapsen päiväkotiin menosta johtuvan murehtimisen rinnalla oma töihinmeno tuntuu aikasta pieneltä murheelta, vaikka aloitan työt uudessa koulussa. Jännittää siis himputisti lapsen ja koko perheen puolesta, miten arki lähtee rullaamaan.

Yks ope
14/32 | 

Tähän voin nyt toisena päiväkodin työntekijänä vastata. Tuo varavaateasia on varmasti makuasia. Itse koen, että selkeintä on, kun puhtaat löytyvät repusta ja lapsen lokero on sen verran tyhjillään, että päällä olevat vaatteet saadaan sinne lokeroon lepohetken ajaksi. Tosi hyviä pointteja on ollut lasten päiväkotivaatetuksesta. Opettajan näkökulmasta haluaisin korostaa vielä vaatteiden helppoa puettavuutta jo pienillä. Näin lapsen omatoimisuutta voidaan parantaa ja lapsi oppii pukemaan itse helpommin.

15/32 | 

Nämä käytännöt vaihtelevat päiväkodista toiseen. Kulttuurieroja :)
Toisissa paikoissa varavaatteille on paremmin tilaa lokerossa, toisissa paikoissa lokerot on tosi tosi pieniä. On päiväkoteja, joissa ulkovaatteet ja sisävaatteet säilytetään samassa paikassa ja taas päiväkoteja, joissa ulkovaatteille on tilaaa erikseen. Kannattaa kysyä reilusti sieltä omasta ryhmästä, missä on parasta säilyttää.
Itse olen pakannut varavaatteet pieniin, uudelleen suljettaviin pusseihin. Yhteen sukat, toiseen alusvaatteet, kolmanteen t-paidan, yhteen pipo ja lippis jne. Pussit on nimetty ja pinottu lapsen kaappiin. Säilyvät siellä ehjinä ja puhtaina, eikä varavaatteista ko viikossa synny merkillistä "vaatepalloa", josta kukaan ei enää tiedä, mitä ja käytetty ja mitä ei

16/32 | 

Meillä aloitellaan syyskuun alussa päivähoito, ensimmäistä kertaa. En ainakaan toistaiseksi ole paljonkaan jännittänyt lapsen hoitoon jättämistä vaan juurikin näitä hankintoja. Jotta olisi kaikki tarpeellinen, muttei liikaa ja sekä lapsi että hoitaja pääsisivät mahdollisimman helpolla pukemisten suhteen. Tästä postauksesta ja kommenteista oli suuri apu, kiitos! :)

17/32 | 

Mun vinkki on että kannattaa aina silloin tällöin tsekata se varavaatelaatikko (nimimerkillä lapsen ekana pk-keväänä löysin laatikosta puoli vuotta kadoksissa olleen paidan, kuusi paria villasukkia (puolet pieniä), kolmet tumput ja paljon muuta. Heh.

Meidän päiväkodissa on ollut varavaatelaatikko erikseen / kaksi lokeroa (toinen asusteilla ja päivittäin käytössä oleville, toinen varavaatteille). Siksi en ole kai oikein hiffannut lapsen pk-kassia (koska meillä se on vain kangaskassi, jossa kuljetetaan unikaveri ja vesipullo ees taas pk:n ja kodin väliä).

Sisävaatteissa itse asiassa välillä esim. H&M:n puolelta löytyy todella hyvin kestävää vaatetta ja kalliimmista merkeistä on löytynyt huteja. En vieläkään osaa aina tunnistaa hyvän laatuista trikoota uutena (ts. semmoista mikä kestää ja kestää), mutta kirpuilta se on helppo bongata (tosin kun vaatekoko on 104-110 ei enää kirppikseltä niin helpolla löydy). Meidänkin tyttö suosii leggareita ja sukkahousuja, joten collegehousuja on äidin turha ostaa kaappiin (ja eihän ne tietty ulkovaatteiden alle istu niin kivasti kuin leggarit). Talvella kun tarvitaan lämpimämpää, on joustocollegeleggarit kiva juttu.

18/32 | 

Nämä tosiaan vaihtelevat pk:sta toiseen. Meidän pk:ssa lapsilla on oma kori päiväunille riisuttaville vaatteille nukkarissa ja varavaatteita varten oma lokero eteisessä (ulkovaatteille ja asusteille sit omansa).

tanja
19/32 | 

Nuo leggarit/sukkikset on niin kätevät päiväkodissa tytölle, mutta mites pojat? Tämä on mulla ongelma, jota en ole vielä 4-vuotiaan poitsun äitinä ratkaissut. Pojille tuntuu löytyvän vain paksua kangasta olevia collegehousuja ja sitten on kirjavankukertavankankaisia pitkiä kalsareita, joita ei tietenkään voi pitää muuten kuin alusvaatteena. Mistä pojalle hyvät housut, jotka menis kätevästi villapuvun alle? Ne paksut colleget on vähän hankalat ja jos laitat ohuet trikoohousut, niin se näyttää hmmm... No, ei kivalta. :/ Löytyykö ideoita? :)

tanja
20/32 | 

Niin ja lisään vielä, että itse tykkään pitää lapsen varavaatteet repussa. Näin olen aina kartalla siitä, että puhtaita vaatteita on varmasti mukana ja vaatteet myös kiertää käytössä, eikä jää niitä liian pieniä vaatteita päiväkotiin pyörimään. Ja lisäksi meillä on niin pienet lokerot, ettei sinne kovin paljon vaatteita mahtuisikaan.

Daniella
23/32 | 

Meilläkin eka päikkysyksy edessä. Varsin kevyt alku edessä, mutta kuitenkin. Samat vinkit olen oikeastaan omaksunut kotioloissakin. Tympäsee myös, että pojille on ollut Miikkaria lukuunottamatta vaikea löytää kivoja housuja villahaalari-kauteen. Mutta nyt onneksi näyttäisi kapeat kollarit olevan enemmän in, joten niihin panostetaan tänä vuonna.

Ja kyllä jännittää. Mutta toisaalta ei. Koska suurin osa viikosta ollaan kuitenkin kotona ja lapsiluku vielä epäselvä ;) joten ei tunnu niin lopulliselta, jos tiedät mitä tarkoitan.

27/32 | 

Musta H&M:llä on ihania vaatteita, mutta monet trikoopaidat, jotka olen sieltä ostanut, tulevat venyneenä ryttykasana ulos pesukoneesta. Kirppislöydöt ovatkin parhaita: Niistä näkee suoraan, kuinka vaate on kestänyt elämää!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat