Kirjoitukset avainsanalla tilaratkaisut

Me laitettiin A:n kanssa lauantaina kotia aamukympistä iltakymppiin, kun roudattiin kamaa varastoon, vaihdeltiin tavaroiden paikkaa, tutustuttiin vauvatuotteiden käyttöoppaisiin ja tehtiin kaikkea sitä, mitä oltiin suunniteltu tekevämme, mutta jota ei oltu vielä saatu aikaiseksi.

Kun laittelin instaan samalla kuulumisia, tosi moni teistä kyseli, voisinko näyttää, millaista meillä on ja kuinka ollaan suunniteltu koti toimimaan myös siinä tilanteessa, kun perheeseen tulee kaksi uutta tulokasta. Ja kun vielä Mattilan Raisa vinkkasi alullepanemastaan #pienikotihaasteestaan, päätin, että tässähän olisi oiva tapa samalla esitellä vähän mun asumisideologiaa ja sitä, mitä ajattelen tilasta ja perheestä siinä. Sain muuten ihan hirveästi inspiraatioita Raisan 40-neliöisestä kodista, kun katselin tuolta Highlight-palluroista heidän kotinsa Kotiesittely-kuvat. Hauskaa, että sieltä taas oli yksi tilaratkaisu, jonka Raisa kertoi aikanaan bonganneen minulta. Tällä tavalla sitä laitetaan todellakin hyvä kiertämään.

Ekana on sanottava se, että mä uskon, ettemme tule asumaan tässä kodissa enää siinä vaiheessa, kun pienet vaikkapa lähtevät kouluun. Ja ollaankin puhuttu, että yksi lisämakuuhuone, toinen vessa ja tila suuremmalle ruokapöydälle ovat meidän tarpeet jatkossa, sitten joskus. Mutta ajattelen kuitenkin myös niin, ettei tästä ole kiire pois, kunhan ei itse tehdä tilasta tässä vaiheessa ongelmaa. Moni asia on järjestely-, tilaratkaisu- ja asennekysymys. Ja mun ja meidän asenne on tällä hetkellä se, että koti on niin kaunis ja täydellisellä sijainnilla, ettei tästä haluta vielä pois. Kaiken lisäksi tässä tilanteessa halutaan, että edes jotkin perusasiat – kuten koti – säilyy muutosten keskellä. Olisi ollut ihan järjetöntä alkaa nyt etsimään uutta, kun tulot tippuvat, kulut kasvavat ja hyvä kun jaksan selviytyä ihan perusarkipuuhista.

Okei. Mutta tässä alkulöpinät. Ja sitten katse sinne vessaan. Joka on siis samanaikaisesti meidän kylppäri ja spa (öh).

Tämä tila on ehdottomasti oma inhokkini meidän kodissa, koska se on kertakaikkisesti niin pieni. Ja koska se on pieni, ja siellä tulee sekä istua pöntöllä, käydä suihkussa, pestä hampaat, kuivata lapsen ulkona kuraamat ja kastelemat vaatteet, on se lähestulkoon aina liian täynnä rompetta omaan makuuni. Toisaalta onpa vessassa paljon hyvääkin. Se laatat on ihan ok-neutraalit, säilytysratkaisuja on ängetty sen sisään niin paljon kuin mahdollista ja toisaalta on hyvä, että meidän kodin neliöitä ei ole upotettu vessaan. Siellä kun kuitenkaan harvoin kestitään vieraita tai vietetään hengailuaikaa.

Koska tämä nyt sattuu kuitenkin olemaan muuten niin mieluisen kodin vessa-kylppäri, sitten sen kanssa on vaan elettävä ja tehtävä ratkaisut niin hyvin, kun vaan voi. Tässä mun ratkaisut ja vinkit pieneen kylpyhuoneeseen kanssa elelyyn:

  1. Nosta mahdollisimman moni asia pois lattialta tasoille ja seinille. Tämä pätee tosin muihinkin kodin huoneisiin. Meillä oli ennen kylppärin lattialla F:n suihkulelukorit, osa pesuaineista jne. Mutta kun tilaa on vähän, lattialla oleva tavara tekee tilasta vieläkin ahtaamman oloisen. Plus tavara kerää lattialla pölyä ja likaa. Siksi meillä on nyt paljon enemmän wc:n ja kylppärin tarvikkeita nostettu seinille ja jätetty lattiapinta-alaa puhtaaksi.
  2. Ikean imukuppikorit on loistavia. Ja toiset suositeltavat korit kylppäriin on nuo – muistaakseni Clasulta ostamani – roikkuvat korit, jotka voi laittaa koukkuihin kiinni. On ihan parasta, ettei seinille tarvitse porailla mitään, ja korien paikkaa voi muutella tarpeen mukaan.
  3. Kylppärissä olennaista on tietysti pyyhkeiden paikat, ja onneksi koukkuja voi joko teipata, laittaa imukupilla tai ripustaa esimerkiksi oven päälle. Mulla oli itse asiassa vielä vähän aikaa sitten tuossa ovenpäälliskoukussa nippusiteillä kiinni sellainen metalliverkkoinen lehtiteline. Ai miksikö? No siksi, että siellä oli todella kätevä säilyttää mun hiusraudat ja hiustenkuivaaja. Voisi kai siis sanoa, että yksi mun pienen tilan sisustusvinkki onkin se, että ajattele piensäilytystuotteiden ja isompienkin säilytysratkaisujen käyttö vähän toisin. Lehtitelineeseen ei ole pakko siis laittaa lehtiä tai kukkatelineeseen ei ole pakko laittaa kukkia, kuten kirjoitin jo täällä.
  4. Mun mielestä pienissä tiloissa korostuu erityisesti toimivuus. Mulla oli vielä vähän aikaa sitten allastasolla ihana kultainen tarjotin ja joskus siinä maljakossa kukkia jne. Fakta on kuitenkin se, että koska pieni kylppäri pölyyntyy yhdessä päivässä, oli tasoa vaikea pitää puhtaana, koska tarjotinta sai koko ajan siirrellä ja pelkäsin aina, milloin maljakko menee rikki. Siksi mun vinkki onkin, että pieneen tilaan ei edes kannata änkeä juuri turhanpäiväisiä koriste-esineitä. Koska vaikka ne ovat kauniita, itselläni ainakin menee niiden siirtelyyn hermo. Samasta syystä meillä on nykyisin tuossa kukkatelineessä kaikki sellaiset kylppärinpesuaineet heti käden ulottuvilla, joita tarvitsee (tai tarvitsisi) päivittäin. Samalla kun käy vessassa, voi pyyhkäistä peilin tai pölyt lavuaarista, mutta sitä ei todellakaan tulisi tehtyä niin usein, jos pesuaineet tulisi kaivella erikseen jostain hyllyjen päältä tai siivouskomerosta.

Sellaisia ajatuksia pienestä vessa-kylppäristä! Tässä vielä pitäisi parissa viikossa saada sellainen seinien väliin purstettava tanko tuonne suihku"kopin" ylälaittaan syksyä ajatellen. Tähän asti ollaan voitu kuivata F:n ulkotamineet tuossa kuivauspatterilla, mutta nyt kun pyyhkeitä tulee lisää, pitää saada osa roikkumaan tällaisina päivinä jonnekin muualle. Myös pienten ihmisten amme ja teline on vielä sovittamatta tuohon tilaan. Saa nähdä, mitä siihen keksitään. 

Millaisia vinkkejä tai inspiskuvia tai -sivustoja sinä seuraat liittyen hyviin ja toimiviin pienen kodin sisustusratkaisuihin. Ja hei: Osallistu ihmeessä oman kotisi kanssa #pienikotihaaste -haasteeseen Instassa. Olisi ihana päästä kurkistelemaan teidän koteihin ja löytämään sieltä ideoita myös meille.

-Karoliina-

 

Kommentit (17)

Vierailija
3/17 | 

Tarvitseeko vauvat välttämättä ammetta, jos tilanpuute iskee? ☺️ Pieniä kun ovat, niin voi pestä lavuaarissa ja vähän isompana suihkun alla!

Vierailija
7/17 | 

Meillä kaksoset on kylvetetty alusta asti lavuaarissa, koska ei ole aikaa alkaa täytellä ammetta. Sanoisin siis että tosiaan turha tilanviejä.
Meillä ei mahdu kahta pinnistä, joten alusta asti on nukutettu samassa. En tiedä, ovatko siihen näin tottuneet, vai ovatko persoonina sellaisia, mutta toista sänkyä ei taideta tulla tarvitsemaankaan.

Jenna Heinikoski
9/17 | 

Ja jos haluaa kylvettää muualla kuin lavuaarissa (meillä sen mallinen, ettei oikein onnistu, kun hana tiellä yms.), niin iso vati ajaa vauva-aikana asiansa oikein hyvin ja voi säilyttää jossain yläkapissa tms. kun ei ole käytössä. Tai nostaa seinälle, jos visuaalinen silmä sen kestää.

Myös kattoon saa roikkumaan asioita ja moni asia on sellainen, että ptrmpi säilytyspaikka löytyisikin oikeastaan jostain muualta kuin kylppäristä.

Mietinnässä olisi meillekkin noi imukuppikorit - pysyykö oikeasti seinällä?

Vierailija
11/17 | 

Hei tämä on kiva postaussarja! :) Meillä on rivarinpätkä 90neliötä ja uusperheeseemme saapuu neljäs lapsi talvella. Lasten käytössä on iaksi pientä huonetta, vessoja meillä onneksi on kaksi! :D
Näppärät säilytysratkaisut tulee tarpeeseen ja täälläkin niitä parasta aikaa kovasti suunnitellaan. Tilan jakaminen lasten kesken on myös asia erikseen, kun vanhin on 11 ja nuorin vauva -aika erilaiset tarpeet siis lapsilla!

Vierailija
13/17 | 

Kiva juttusarja, kiitos tästä:) Ja sopiipa hyvin tuo kukkateline vessaan, eipä olisi itselle tullut mieleen, hyvä idea!

Mariella
16/17 | 

Ihailen sun mahtavaa asennetta, että ette haluakaan ostaa suurta ja kallista, vaan mietitte tilaratkaisut niin, että elämä voi jatkua isommallakin sakilla. On upeaa ajattelua, että elämän ei tarvitse olla luksuskodissa 150 neliön neliöissä, vaan vähempi riittää hyvään elämään. Tykkään kovasti Karoliina sinun maalaisjärkisestä elämästä, joka ei ole vain glitteriä ja hienoja juhlia! ❤️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Holaaaa!
20130715-220127.jpg
On se vaan myönnettävä, että muutto- ja pesänrakennussählingin jälkeen meillekin on rantautunut se ihan oikea KESÄ! Ruoka- ja nukkuma-ajat ovat mitä ovat. Elellään pellossa, rannalla, ulkoruokinnassa. Työt, hoidot ja se yksi blogikin voi unohtua päiviksi. Viikohkoiksi. Sori, mutta silti kuitenkin: I <3 LOMA

Lötköilystä huolimatta, parissa viikossa on ehtinyt kuitenkin tapahtua myös paljon hyödyllistä ja tärkeää. Muuton jälkeen suurin arkielon kannalta tapahtunut juttu onkin ollut se, kun saimme innolla odotetut Inarian-liukuovikaapit kotiimme kasattuina (+ olemme jo tehneet oman osammekin niin, että kaapit on saatu myös täytettyä).

Homma Inarian kanssahan lähti liikkeelle kesäkuussa, kun marssimme blogiyhteistyön merkeissä Eepin kanssa Inarian Vuosaaren liikkeeseen suunnittelemaan meille kaapit. Kehuin jo tuolloin, kuinka vaivattomasti ja asiakaslähtöisesti projekti alkoi, ja sama linja on kyllä jatkunut läpi koko prosessin, aivan loppuun asti. Ja kuten ne, jotka ovat joskus remonttia tai asennuksia tilanneet tietävät, sehän ei kaikkien firmojen kanssa ole itsestään selvyys.

Koska moni kamu ja blogituttu on ollut kiinnostunut kaapistoprokkiksen vaiheista, ajattelin, miksenpä kertoisi prosessin vaiheista vielä näin täälläkin. Tarkoitukseni oli kyllä tässä välissä esitellä jo kaapit sisältöineen, mutta jätettäköön se vielä toiseen postaukseen. Koska varsinainen kaappiprojekti eteni seuraavasti:
1. Aivan aluksi Vuosaaren Inarina kalusteasentaja Rami kävi kotonamme mittailemassa ne seinät, jolle kaappeja toivoimme. Meidän ei siis itse tarvinnut huolehtia esimerkiksi ilmanvaihtokanavien, pistorasioiden tai valokatkaisijoiden paikoista, vaan saimme ottaa hyvinkin lungisti. Ja kuten varmasti huomaatte tästä alla olevasta kuvasta, oli homma sellaista sentti- ja millipeliä, etten kyllä semmoisista mittauksista olisikaan halunnut olla vastuussa. Telkku mahtuu koloonsa kuin käsi hanskaan, ja kaappiseinät on vedetty niin lähelle pistorasioita ja katkaisijoita kuin mahdollista, jotta tila tule maksimaaliseen käyttöön.
20130715-220312.jpg

2. Mittailujen jälkeen me Eepin kanssa hyppäsimme kehiin, ja suuntasimme Inarian-liikkeeseen, jossa suunnittelimme Vuosaaren Inaria-liikkeen Margon avustuksella meille kaapit alusta loppuun. Piti valita mm. runko- ja ovimateriaalit, kaappien sisusteet ja kaappien tarkat koot ja sijoittelut. Ja kuten jo aikaisemmassa postauksessani kerroin, oli ammattilaisen apu suunnittelussa todella tärkeä. Ilman hänen vinkkeejän, olisi meillä mm. kymmenen kertaa kalliimmaat ovet kaapeissa, ja sokkeli, jota en halunnut, mutta jonka luulin olevan pakollinen osanen kaapistokokonaisuutta.
3. Meidän lähdettyämme liikkeestä, Margo kävi vielä tarkistusmittauksella kotonamme, koska liikkeessä paikanpäällä päätinkin, että halusinkin vähän erisyvyisen ja levyisen kaapin, mitä olimme aikaisemmin puhuneet. Oli muuten aika huikeaa, että tämmöinen meikäläisen viime hetken mielenmuutos oli ihan jees, eikä kukaan karsastanut ailahtelevaa naismieltä! Ehkä meikäläisen kaltaisiin sisustuskärpäsiin on törmätty aikaisemminkin ;)
4. Varmistusmittauksen jälkeen Margo piirsi lopulliset mallikuvat kaapeista, ja me hyväksyimme ne sähköpostin kautta. Samalla fiilattiin vielä tiettyjä kohtia. Esimerkiksi tv-kaapin sisällä olevia hyllyjä vielä fiksattiin niin, että johtojen asennus olisi meille entistäkin helpompaa. Myös Neiti-F:lle suunnitellut ritiläkorit vaihdettiin ei-standardikokoisiin laatikostoihin, koska ne kävivät paremmin lopulliseen suunnitelmaan.
5. Kaapin osat tulivat meille Itellan kotiinkuljetuksena n. 2 viikkoa ensimmäisestä visiitistämme Inarialla. Tätä ennen olimme sopimeet Inarin kanssa, milloin asennus aloietaan, ja he kysyivät jo silloin, mitkä päivät meille sopisivat Itellan kuljetusta ajatellen parhaiten. Vaikka varsinaisen kuljetuksen ja tuontiajan puitteissa Itella otti meihin itse yhteyttä, varmistivat sekä suunnittelija Margo, että Inarian-asentaja Rami, että kaikki asiat ovat meidän päässämme kunnossa.
5. Rami-asentaja asensi kaappimme moitteettomasti kahdessa päivässä meidän ollessa lomailemassa mökillä. Jäljet oli siivottu, kaikki rempparoska viety pois, tiellä olleet verhot taiteltu nättiin pinoon, ja jopa tv ja kukkakin oli aseteltu jo paikalleen. Aivan huoikean tarkkaa toimintaa!

20130715-220356.jpg
20130715-220501.jpg
<20130715-220543.jpg
Tämmöinen oli siis meidän kaappiprojektimme kokonaisuudessaan. Juuri sellainen, kun olimme toivoneetkin, joten ei kai voi muuta kuin kiittää ja kumartaa. Aika käsittämätöntä myös se, että sadan neliön asunnosta tuodut roinat mahtuvat nyt tässä asunnossa kolmeen kaappiin! Kyllä korkeat huoneet, ja oikein suunnitellut tilaratkaisut oikeasti pesevät mennen tulleen monet lattianeliöt. Se oli jopa pienoin ihme itsellemme, koska alun muuttolaatikoiden ja -säkkien keskellä alkoi jo pieni epätoivo hiipiä mieleen. Onneksi huoli oli kuitenkin turhaa, jes :)

Nyt pitäisi alkaa suunnitella lisä"ihmeitä" eteisen ja kylppärin säilytyksellisiin haasteisiin, tällä kertaa varmaankin Ikean avustuksella. Mikä on  paras vinkkisi pienen kodin järjestyksen ja säilytyksen ongelmiin?

Aurinkoista uutta viikkoa: Karkki

20130715-220203.jpg

Kuvat:
Karoliina Sallinen
Rami Numminen

Kommentit (1)

1/1 | 

[...] kohteeseen, joiden parissa olemme Eepin kanssa uudessa kodissamme kesän aikana puuhailleet. Inaria-liukuovikaappit oikeine sisusteineen, vaatehuoneen muodonmuutos makuuhuoneeksi, sekä kyseisen minihuoneen [...]

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat