Kirjoitukset avainsanalla Tee se itse vauva

IMG_20181026_203740.jpg
IMG_20181026_203740.jpg

IMG_20181026_203724.jpg
IMG_20181026_203724.jpg

IMG_20181026_201013.jpg
IMG_20181026_201013.jpg

IMG_20181026_195500.jpg
IMG_20181026_195500.jpg

Hellurei! Ja terkut tällä kertaa Hesasta. Tulin tänne eilen jo päivällä yhteen työtapaamiseen, kävin Ivana Helsingillä hakemassa vähän lainamekkoja, ryskäsin junalla mun Inari-ystävän luo ja illalla käväisin vielä Ruotsin suurlähetystön tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu meitä kirjamessujen väkeä. Mua suoraan sanottu jännitti mennä tilaisuuteen, jonka kulusta en tiennyt mitään. Ja jonne piti mennä ilman avecia. Mutta hyvinpähän se ilta meni ja tapasin yllättävän paljon tuttuja. (Kuulostaapa glamoröösille: "Tapasin tossa illalla tuttuja Ruotsin suurlähetystössä", öhöh)

Oikeasti vuodattelen jänskättelyäni Juliaihmiselle torstaina, joka sitten  iski Facebook-ryhmän kasaan tilaisuuten menijöistä. Oli ihana nähdä myös niin kivat Irene ja Anniina! Niinpä me sitten juotiin porukalla hermodrinksut ennen varsinaista tilaisuutta. Ja oltiin sen jälkeen oikein edustavia ja ilta meni kivasti.

Myöhäisillan koittaessa mä sitten kömmin takaisin Inarille. Itse asiassa kamun viereen ihan, vaikka Inarin esikoinen olikin vahvasti sitä mieltä, että mun pitäisi nukkua heidän isin vieressä. Skippasin tällä kertaa. 

Tänään mulla on sitten Sami Minkkisen kanssa haastattelu meikäläisen #vauvavuosi-kirjan ja lapsiperheen ja lapsiperhebloggaamisen tienoilta. Yhtään en tiedä, mitä meiltä meinataan kysellä, mutta jos mä selvisin När går nästa bussen till slussen? -kielitaidollani eilisestä, selviän mä nyt luultavasti mistä vaan. 

Joten. Tervetuloa tänään kirjamessuille. Meikkis klo 13.00-13.30 Esplanadi-lavalla. Nähdään!

-Karoliina-

Asu: Sukkikset, H&M // kengät, H&M// mekko//Ivana Helsinki (lainassa) //laukku, Ivana Helsinki (lainassa sekin) 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

P9305912.JPG
P9305912.JPG

P9305919.JPG
P9305919.JPG

Sieltä se rysähti lokakuu kalenteriin, että humaus vaan kävi. Takana on ihan jo oikeasti kesä ja jopa se arkeen laskeutuminen. Se arki on nyt just tässä. Hämärtyvissä illoissa ja pimeissä aamuissa. Varastoon pakatuissa kesävaatteissa ja koululaisen pipopakossa.

Kun puhuimme mun Bazar-kustantamon kanssa keväällä syksyn kirjamessuissa, tuntui se olevan jossain toooooodella kaukana. Mutta niinpä ne – sekä Turun, että Helsingin – messut ovat jo ihan käsillä. Tässä kuussa. Turku jopa jo tällä viikolla!

Mä olen ollut muutamilla messuilla puhujavieraana, osin myös myös kirjojen vuoksi, mutta tämä on ensimmäinen syksy, kun olen haastateltavana ihan oikeasti KIRJAmessuilla. Ajatus tuntuu yhtä aikaa hassulle ja kutkuttavalle. Siellä minä istun ja juttelen ihan OIKEIDEN kirjailijoiden seassa. Puhun niistä teoksista, joista olen tosi iloinen, mutta josta jostain syystä edelleen aiheuttavat minussa vähän hämmennystä. En ole esimerkiksi kertaakaan lukenut kumpaakaan omaa kirjaani painettuna versiona läpi. Ja itse asiassa #vauvavuotta en ole edes selannut kuin muutaman sivun verran. Joku siinä pelottaa ja jännittää!

Tästä huolimatta ja ehkä juuri siksi. Kirjamessut tuntuvat ihanalle ajatukselle. Tässä niistä vähän infoa. Olisi nimittäin aivan todella ihanaa, jos ei joutuisi jorisemaan yksin siellä lavalla. Tulkaa siis katsomaan, juttelemaan, kuuntelemaan ja morjestamaan.

 

TURUN KIRJAMESSU

 • aika: sunnuntai 7.10 klo 13.35-14.00
 • paikka: Onerva, 2 kerros
 • mitä haastattelusta sanotaan? "Perhe tunteiden tantereena. Millainen tunteiden kirjo kietoutuu extremelajiin nimeltä vanhemmuus ja perhe-elämä? Keskustelemassa #vauvavuosi-kirjan kirjoittanut perhebloggari ja kirjailija Karoliina Sallinen-Pentikäinen sekä Perhe ja tunteet - kirjan toinen toimittaja, perhetutkija Petteri Eerola. Haastattelijana Päivi Kuntze."
 • mitä muuta? Meikkis signeeraa kirjoja esityksen jälkeen Bazarin osastolla
 • tsekkaa netistä: http://www.kirjamessut.fi/esiintyja/karoliina-sallinen-pentikainen-544/

 

HELSINGIN KIRJAMESSUT

 • aika: lauantai 27.10 klo 13.00-13.30
 • paikka: Esplanadi
 • mitä haastattelusta sanotaan? "#vauvavuosi jatkaa kolmekymppisen kaupunkilaispariskunnan Usvan ja Juhan Tee se itse -vauva-romaanissa alkanutta tutustumista extremelajiin nimeltä vanhemmuus ja perhe-elämä. Miksi lastenkasvatus, parisuhde ja vanhemmuus herättävät verkkokeskusteluissa niin paljon tunteita? Keskustelemassa #vauvavuosi-romaanin kirjoittanut Karoliina Sallinen-Pentikäinen ja Sami Minkkinen, jotka ovat molemmat tunnettuja perhebloggareita. Haastattelijana Riitta Lehtimäki."
 • mitä muuta? No sitä vaan, että ihan hurjan jännää jutella Sami Minkkisen kanssa. En ole koskaan tavannut häntä livenä, mutta seurannut mediassa aika paljonkin! Ja kun meille esiteltiin tämä aihe teemalla "voiko perhebloggaamisesta ja perhe-elämästä selvitä hengissä", alkoi ihan hykerryttää. Tästä voi tulla hauskaa!
 • tsekkaa netistä: https://kirjamessut.messukeskus.com/ohjelma/476642/vauvavuosi/

 

Semmoisia kirjajuttuja. Jos tämä mun kirjoittamishistoria kiinnostaa, kokosin alle postauksia vuosien varrella siitä, mistä koko kirjankirjoitushomma sai alkunsa ja kuinka nuo kaksi kirjaa ovat syntyneet.

 • Postaus, jossa kerron ensimmäisen kerran, että kirjoitan kirjan. Luettavissa täältä, vuosi 2015. 
 • Esikoisromaanin, Tee se itse -vauvan, kirjajulkkarit. Syksy 2016, luettavissa täältä.
 • Kirja-asioista lisää kerrottavaa. Marraskuun 2016, täällä. 
 • #vauvavuosi -kirjan alkumetrejä täällä, kevät 2017. 
 • Toisen kirjan julkkarikemut Tampereella. Kevät 2018, luettavissa täältä.

Ihanaa alkanutta viikkoa ja lokakuuta!

-Karoliina-

 

 

 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

vauvavuosi_web_72dpi.jpg
vauvavuosi_web_72dpi.jpg

Siinä se nyt on. Tee se itse -vauvan jatko-osa. Muutaman viikon päästä kauppoihin ilmestyvä #vauvavuosi, joka jatkaa jo Tee se itse -vauvasta tutuksi tulleen pariskunnan – Usvan ja Juhan – matkaa vanhemmiksi. Se, missä esikoiskirja käsitteli raskautta, vie uusi kirja nimensä mukaan vauvavuoden ytimeen. Unen ja seksin puutteeseen. Iloihin ja pelkoihin. Riittämättömyyteen ja toisaalta supervoimatunteisiin. Siis kaikkeen siihen, mitä vanhemmuuden ensimmäinen vuosi usein pitää sisällään.

Jos ensimmäisen kirjan kanssa oloni oli jotenkin yhtä aikaa epäuskoinen ja jotenkin sellainen ”nytkö se kirja sitten on todella valmis”, tuntuu, että sama olotila jatkuu tämän kuopuksenikin kanssa. Vaikka kirjoitinkin #vauvavuotta viime syksynä tarkoin määrätyin kalenteripäivin, ja silloin kirja vei paljonkin ajatuksiani ja aikaani, on koko tuo prosessi päässyt tämän vuoden puolella tavallaan jo unohtumaan. Nyt tuntuukin ihan hassulle, että edessä olisi taas vajaat 300 sivua omaa tuotosta. On yhtäaikaisesti innostunut olo ja sellainen, etten haluaisi avata kirjan sivuja ollenkaan. En ihan oikeasti edes oikein muista, mitä kaikkea onkaan tullut kirjoitettua.

Joka tapauksessa: Olipa omat olotilani kuinka epäuskoiset, on totta, että #vauvavuosi on kohta luettavissa. Se on ihan konkreettisena hypisteltävänä kirjana. Oikeilla kansilla avattavissa. Niin ja toki taas myös kuunneltavissa ja e-kirjana. Kaikilla tavoilla, joilla kirjasta nykypäivänä voikaan nautiskella. Ihanaa ja jännittävää!

Kirjan tiimoilta – josta ihan varmasti tulen kirjoittelemaan vielä vaikka sun mitä tänne blogiin kevään aikana – olisi parikin ilmoitusasiaa ja kysymystä näin jo heti alkuunsa.

Ensinnäkin linkkivinkki. Tämän Adlibriksen linkin kautta lukijani voivat tehdä #vauvavuosi-kirjan ennakkotilauksen ja saada huomattavan alennuksen kirjan normaalihinnasta. Tarjous on voimassa 22.4.2018 asti. 

Toinen kirjaani koskettava asia liittyy 20-22.4 pidettäviin Lapsimessuihin. Olen nimittäin sunnuntaina 22.4 Lapsimessuilla haastattelussa juuri #vauvavuosi-kirjan tiimoilta. Esiintymispaikkana toimii Neuvola-lava ja haastatteluaika on klo 10.00-10.30. Haastattelun jälkeen olen lisäksi signeeraamassa kirjaa Adlibriksen osastolla (6M48), joten tervetuloa sinnekin jutustelemaan.

Jotta osaisin vastata haastattelussa juuri niihin kysymyksiin, jotka haluatte kuulla, pyytäisinkin nyt teidän apuanne. Esittäkää tämän postauksen alle kysymykset, joihin haluaisitte minun vastaavan messuilla. Kysymykset voivat liittyä kirjantekoprosessiin, aihevalintaan, kirjan henkilöhahmoihin, kustannussopimukseen ja ihan mihin tahansa kirja-aiheeseen liittyvään. Taivas on rajana ja minusta olisi ihana päästä vastailemaan kirjakysymyksiin!

Kaikkien tähän alle kysymyksensä jättäneiden kesken arvotaan peräti kolme (3) kirjapakettia, joissa jokaisessa on niin Tee se itse -vauva -kirja kuin kaksi muutakin Bazar-kirjaa: Talo järven rannalla -romaani sekä lastenkirja Typy ja kelju keiju.

Ihanaa alkavaa pääsiäistä!

-Karoliina-

Kuva: Bazar // Kirjan kuvitus Sanni Kariniemi 

Kommentit (70)

Menossamessuille
1/70 | 

Suositteletko lukemaan Tee se itse vauvan ennen tätä vai pysyykö kirjassa kärryillä ilman ekan osan lukemista?

Saara1
2/70 | 

Oliko vaikeaa muistella/muistaa asioita oman lapsen vauvavuodesta? Käsittääkseni sinulla jo hieman isompi lapsi. Monet kuvaavat jälkeenpäin vauvavuotta sumuisena ja että, siitä ei muista juuri mitään jälkeenpäin.

3/70 | 

Onneksi olkoon kirjasta! Meillä odotetaan ensimmäistä lasta ja lukulistalla on ensimmäinen kirjasi. Pitää ottaa jatko-osakin työn alle tässä odotusaikana.

Minnea
4/70 | 

Ihanaa, että jatko-osa on tulossa! En malta odottaa!
Kirjantekoprosessi kiinnostaa; oliko sinulla koko tarinan kaari valmiina ennen kirjoittamiseen ryhtymistä, vai syntyikö juonenkäänteet krjoittamisen edetessä?

JohannaN
5/70 | 

Täällä yksi blogisi vakkarilukija, joka kommentoi hyvin harvoin mutta lukee blogin joka ilta. Myös eka kirjasi on luettu ja tuo toinenkin kiinnostaa kovasti kuinka kauan kirjan kirjoitusprosessi kokonaisuudessaan kesti?

Nooraww
6/70 | 

Ihanaa! Nämä sun kirjat menee niin loistavaan tahtiin. Ensimmäisen kuuntelin äänikirjana odotusaikana ja nyt se vauva on tänne jo syntynyt. Tätä kirjaa odotan siis innolla!
Miksi olet halunnut kirjoittaa kirjan tästä aiheesta? Heijastaako kirjat sinun elämää vai onko kaikki muualta?

Tiia O.
7/70 | 

Onnea paljon, ihanaa saada lukea uusi kirjasi!

Minulla olisi muutama kysymys:
1. Kuinka tullaan hyväksi kirjailijaksi?
2. Luetko itse paljon?
3. Mitkä ovat suosikkikirjasti kautta aikain?

Erinomaista kevättä!

8/70 | 

1. Mistä idea kirjojen kirjoittamiseen tuli?
2. Muistatko hetken, kun ajattelit, että tämä idea on toteutettava?
3. Minkälainen on kirjailijan päivä?
4. Mistä ammennat ideat kirjojen tarinoihin?

9/70 | 

Kiitos mahtavasta ensimmäisestä osasta! Luin sen raskaana ollessani, ja tämä antoi paljon aihetta nauruun ja samaistumiseen. Ostin jopa blogi-kollegalleni joululahjaksi kirjasi. Nyt odotan jo innolla uutta,koska tämän hetkinen elämän tilanne on #vauvavuosi.

Olisinkin kysynyt onko kirjasi hetket, haasteet ja ilot, tulleet lapsesi #vauvavuodesta?
Vaikka arpaonni ei suosisi, on uusin kirjasi seuraavana lukulistalla. KIITOS! :)

Neema
10/70 | 

Miten paljon aikaa meni toiseen kirjaan? Jatkuuko työsi tämän kustantamon kanssa?

AnneH
11/70 | 

Onnittelut uudesta kirjasta! Tämä postauksen aihe tuli kuin tilauksesta! Kirjan kirjoittaminen on ajankohtaista ja toivottavasti kustannussopimuskin on pian taskussa. Voisitko mahdollisesti kirjoittaa blogipostauksen myös vastauksistasi kysymyksiin, eniten kiinnostaa juuri se kaikki prosessi ja teknisyys kirjan kirjoittamisen taustalla. Nimittäin valitettavasti en pääse paikalle kuulemaan vastauksiasi.
- Kuinka lähestyä kustannusyhtiöitä kirjan idean kanssa?
- Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kustannussopimuksen allekirjoittamista?
- Apuraha vai kustannussopimus ensin?
- Kuinka aikataulutit kirjan kirjoittamisen ja pitikö aikataulu?
- Kuka tai mistä sait tukea luomisprosessin tuskaisimpina hetkinä?

Upeaa ja aurinkoista kevättä!

Margareta
12/70 | 

Miltä tuntuu lukea omaa kirjaa itse? Tuleeko sellainen olo, että tämä ja tämä olisi pitänyt sittenkin kirjoittaa toisin tai että tähän kohtaan en ole yhtään tyytyväinen?

Innolla odotan uuden kirjasi lukemista, ensimmäinen osa kun oli ihan huikea!:)

MillaT
13/70 | 

Hei! Ja onnea ensiksi uuden kirjan julkistamisesta!(:
Tuli mieleeni kysymys, että mistä olet alunperin saanut innoituksen kirjoittamiseen? Ja mikä on saanut sinut jatkamaan sitä tänne saakka?

Henppu
14/70 | 

Jes vihdoin jatko-osa! Ensimmäinen osa tuli luettua odotusaikana ja nyt alkaa ollakin vauvavuosi jo pitkällä niin täytyy koittaa lukea Vauvavuosi, jos vain kerkeää.

Mistä lähti ajatus juuri tällaiseen kirjasarjaan?

SatuH
15/70 | 

Miten päädyit kirjoittamaan raskaus-ja vauva-aiheesta romaanisi?

Ensimmäistä kirjaa lukiessani olin raskaana ja nyt itsellä vauvavuosi aluillaan, joten kirjat ovat olleet ajankohtaisia minulle. Tämäkin kirjan koetan lukea vaikka imetyshetkien aikana.

Vierailija
19/70 | 

Moikka!
Toimiiko linkki varmasti? Minulle näyttää linkin kautta hintaa 20.80, ja vertailun että esim Prisman normaaleihin tai kirjalle on 20.60, bookyssa vähän päälle 21 e.

Torey
20/70 | 

Kauanko sinulla menee yhden kirjan valmiiksi saamisessa? Olen itse haaveillut kirjan kirjoittamisesta vuosia ja lapsesta asti kirjoitellut tarinoita. Tällä hetkellä minulla on läppärilläni hyvä alku tekeillä ja kirjan peruskaari aina loppuhuipennukseen valmiiksi mietittynä. Sitten pitäisi enää saada siihen väliin jokunen sata sivua. :D Onko parasta kypsytellä hyvää ideaa rauhassa vai pitäisikö väkisin istua joka päivä koneen eteen ja saada jotakin aikaiseksi?

toreymjmp@gmail.com

https://naissanelioissa.wordpress.com

21/70 | 

Onkp äänikirjassa sinun äänesi? Toivon että olisi.
Instan tarinoitasi seuraavana, olen sitä mieltä, että äänesi sopisi lukijaksi!
(Ps. Mukana arvonnassa)

Sari
24/70 | 

Missä vaiheessa kirjan kirjoittamista otit yhteyttä kustantajaan?
Miten suunnittelet teoksen kirjoittamisen, kuinka paljon teosten juoni yms. on elänyt kirjoitusprosessin aikana?

Tuuliaaa
25/70 | 

Haluaisin kysyä, miten onnistuit heittäytymään kirjan tekemisen vietäväksi niin, ettei oma itsetunto rajoittanut sitä? Haluaisin itse kirjoittaa runoja, mutta en ole koskaan uskaltanut antaa kenenkään lukea niitä. Pelkään epäonnistuvani ja tuntuu hankalalta heittäytyä tuulen vietäväksi. Pelkään sitä, että tekeleeni ovat muiden mielestä huonoja. Miten siis pystyit itse ohittamaan mahdolliset omat pelkosi?

eerikamarlene
26/70 | 

Onko jatko-osan kirjoittaminen tuntunut hankalalta - onko tuntunut, että on vaikea keksiä lisää kiinnostavaa sisältöä ensimmäisen kirjan henkilöistä?

Odotan malttamattomana uutta osaa, ensimmäinen oli mieletön!

Jennisal
27/70 | 

Ensinnäkin onnea toisesta kirjasta! Ensimmäinen osa luettu äskettäin ja tykkäsin. Hauskaa ja helppoa luettavaa :)

Kysymykset: Mistä muualta nappasit ideoita kirjaasi kuin omista kokemuksista lapsesi vauvavuosiajoilta? Huomasitko kirjaa tehdessäsi, että jotkut asiat olisivat erityisesti muuttuneet siitä, kuin oma lapsesi oli ihan pikkuinen ja yllättikö jokin huomio? Esim. ympäristön suhtautuminen vauvaan, yleiset opastukset/vinkit vauva-arkeen, vanhemmuutta koskevat seikat...

Päivi__
28/70 | 

Kuka on oma lempikirjailijasi? Entä kirja?
Mitä ajatuksia kirjojen kirjoittamiset ovat herättäneet, kun olet joutunut väkisinkin muistelemaan oman lapsen varhaislapsuutta? Lähinnä siis, että onko herännyt vauvakuumetta vai enemmin ajatus siitä, että onneksi ne vuodet ovat jo ohi?

Eliina
30/70 | 

Oletko kirjan kirjoittamisen alussa jo tiennyt miten se päättyy? Vai onko tarina kehittynyt kirjoittaessa?

Kananpojan äiti
31/70 | 

Vauvavuosi on kyllä melkoista hulinaa ja vaiheesta toiseen siirtymistä. Samaan aikaan se on opettavaista, ihanaa ja univajeen kanssa kamppailua. Väsymyksestä huolimatta tiedän, että tulen myöhemmin muistelemaan äitiyslomaa lämmöllä ️ Mitkä ovat mielestäsi kolme parasta asiaa vauvavuodessa? Ja kolme haastavinta asiaa?

MarjaKoo
33/70 | 

Onnea! Minua kiinnostaa tietää, että mikä vaihe kirjoittamisessa on se pulmallisin ja stressaavin? Kuinka paljon teksti valmistuu ikään kuin itsestään, kun alitajunta työstää pohtimiasi ajatuksia vaikkapa unen aikana?

anmifa
35/70 | 

Miten luoda pääjuoneen "sivujuonia"? Olen itse kirjoitellut nuoruudessani tarinoita, mutten ikinä kyennyt moniulotteiseen juoneen.

HennaH88
38/70 | 

Ihana kirjapaketti osallistun arvontaan, tarpeeseen tulee vauvakuumeeseen ja näin.

HeidiKoo
39/70 | 

Ihan kiinnostava aihe kirjoissasi ja niin onneksi olkoon uudesta kirjasta! :) Olen itsekin haaveillut jonkin aikaa kirjan kirjoittamisesta. Mikä on ihan ihka eka asia josta aloittaa, jos haluaa kirjoittaa kirjan? Kirjan aihe vai joku muu?

Emilia1
40/70 | 

Tätä kirjaa on odotettu. Tee se itse -vauva oli silloin vuoden viihdyttävin, joten suuret ovat odotukset myös jatko-osan suhteen.
Kysymykseni koskee kirjan kirjoittamisen prosessia. Kuinka tarkasti perheen elämässä tapahtuvat käänteet olivat itselläsi tiedossa jo etukäteen ja kuinka paljon nämä suunnitelmat elivät kirjaa kirjoittaessa?

Siru84
41/70 | 

Kirjantekoprosessi kiinnostaa! Mikä oli helpointa/sujuvinta, milloin takkusi ja ärsytti ja mikä siihen auttoi? Mistä tiesi, miten aloittaa ja kun vauhtiin pääsi, milloin lopettaa? Entä top3 tärkeimmät vinkit kirjan kirjoittamisesta haaveilevalle? :)

Mukavaa kevättä ja paljon onnea uunituoreesta teoksesta!!!

lukija
42/70 | 

Miten kirjoittamisprosessi eteni? Saitko itse karsia tekstiä, joka jäi viimeisimpään versioon vai kuka sen teki? Mitä vinkkejä antaisit kirjan kirjoittamiseen?

Jenppa2
43/70 | 

Kuinka ison palaa itseäsi ja omaa vauvavuotta olet käyttänyt Usvan henkilöhahmon ja kirjan juonen käänteiden luomiseen?

Sssi
44/70 | 

Onnea kirjasta! Minäkin pohdiskelin, miten keksit tarinan koko kaaren. Mistä idea lähtee? Kuinka paljon suunnittelet etukäteen ja kuinka paljon syntyy itse kirjoittamisen aikana? Onko sinulla aina useita ideoita romaaniksi vai yksi kerrallaan?

Mimmunen
45/70 | 

Oih! Luin juuri Tee se itse vauvan ja pohdinkin milloin uusi kirjasi julkaistaan - tykkäsin nimittäin tästä ekasta kirjastasi hurjasti!

Minua kiinnostaa se, kuinka kirjankirjoitusprosessi käytännössä kohdalllasi ovat edenneet? Mitä olet tehnyt ensimmäisenä idean saatuasi, missä vaiheessa etsinyt yhteistyökumppaneita yms?

Joka tapauksessa, ihana että kirjoitat!

Iinuliini
46/70 | 

En ole lukenut vielä näitä,mutta ihan varmasti aion lukea. Vaikuttaa mielenkiintoisilta! Koska en näitä ole lukenut, niin tuli Eppu Nuotion vastaavaa aihealuetta läpikäyvä kirjasarja mieleeni. Oletko sinä lukenut ne?

Riina
47/70 | 

Mikä on kirjoitusprosessissa helpointa/haastavinta? Kuinka paljon kirjoitat ns. sivuun eli muuta kuin varsinaista työn alla olevaa teosta?

Vierailija
49/70 | 

Toivottavasti kirjoitat joskus romaanin muusta aiheesta :) mielelläni lukisin kirjasi, mutta kaikki raskaus- ja vauvajutut on vaan tällä hetkellä niin mennyttä elämänvaihetta, että en aio kirjojasi edes kokeilla. Jotenkin aiheesta lukeminen ei kiinnosta enää yhtään. Jos olisin nyt siinä elämäntilanteessa, niin varmasti ahmisin ne innolla.

Onnea ja menestystä kuitenkin, hieno saavutus :)

Asta O.
51/70 | 

Mikä motivoi kirjoittamisprosessissa? Miksi halusit kirjoittaa kirjan juuri tästä aiheesta? Minkälaisia ongelmia kohtasit kirjan valmistumisvaiheessa? Miten löysit juuri oikean kustantajan? Aiotko tulevaisuudessa kirjoittaa jotain muuta?

Daami
53/70 | 

Onnea uudelle kirjallesi!
Vauva-aika perheessä on ihanaa, mutta myös haastavaa ja aika ajoin raskasta. Kuinka onnistuit kirjoittamaan siinä hötäkässä myös uuden kirjan? Millaisia käytännön toimia ja päätöksiä se vaati?

Sonje
54/70 | 

Onnea uudesta kirjasta. Kuvailisisitko kirjoitusprosessin kokonaisuudessaan? Miten prosessi lähti käyntiin ja kuinka paljon aikaa mihinkin vaiheeseen kului? Mitä eri vaiheita kirjan kirjoittamisessa on? Olisi kiva, että lapsimessujen haastattelun jälkeen kokoaisit näistä nyt esitetyistä kysymyksistä kysymys-vastaus -postauksen tänne blogiin. Näin messuille osallistunattomat saa myös vastaukset.

floralys—
55/70 | 

Näkyykö oma elämäsi kirjoissasi jollain tavalla? Ja en tarkoita nyt esimerkiksi siten, että olet äiti, vaan ovatko henkilöhahmot saaneet inspiraatiota lähipiiristäsi, onko joku tapahtuma tapahtunut omassa elämässäsi, jne. Vai onko molemmat kirjat täysin puhtaasti fiktiota ilman mitään linkkiä omaan elämääsi? :)

Miuku84
56/70 | 

Mikä kirjan kirjoittamisessa oli helppoa ja mikä vaikeaa? Tuliko jostain asioista tunne, että olisi kuvitellut olevan helpompaa tai vaikeampaa, kuin mitä se sitten oli? Kuinka valmistauduit tai menit ns. kirjoitus-moodiin? Kestikö kauan löytää se oma tyyli kirjoittaa, jouduitko kuinka paljon poistamaan tekstiä matkan varrella?

Jennnni
57/70 | 

Lukiko joku (kustantaja esimerkiksi) tekstejäsi ja ehdotti muokkauksia vai muokkasitko tekstisi täysin oman mielesi mukaan valmiiksi kirjaksi?

Onko tapana, että joku oikolukee lopullisen version ja korjaa kirjoitusvirheet vai onko se kirjailijan omalla vastuulla? (En ole lukenut edellistä kirjaasi, mutta yleisesti joissakin lukemissani kirjoissa olen huomannut paljon kirjoitusvirheitä ja miettinyt, mikä on yleinen käytäntö tämän suhteen vai tekeekö oikoluvun kone...)

Sisu
58/70 | 

Vieläkö skaba on pystyssä? Jos on niin, kaipaatko itse takaisin vauva ja raskaus aikoihin?

TiitUU
59/70 | 

Onko kirjan julkaisun jälkeen jonkinlaiset tavoitelukemat myynnin suhteen jotka sinun täytyy sopimuksen mukaan saavuttaa? Eka kirja osui ja upposi lapsettomaan kolmekymppiseen, jatko-osaa odottaen!

minttu47
60/70 | 

Kirjan kirjoittaminen käytännössä eli kirjoitatko silloin kun tuntuu, että kirjoitettavaa on vai rutiininomaisesti tietyn kellonajan mukaan vai miten? Onko kirjoittaminen välillä kovinkin tuskaisaa?

Hiisukas
61/70 | 

Minkä tyyppistä kirjallisuutta itse luet? Luetko kirjan kirjoittamisen aikaan muiden kirjoja vai onko silloin pakko vain keskittyä kirjoittamiseen? Kuinka paljon kirjoissasi on faktaa ja kuinka paljon fiktiota? Kiitos kivoista kirjavinkeistä, tulen varmasti lukemaan!

JennaO
62/70 | 

Koetko koskaan ahdistusta lukiessasi muiden kirjoittamia kirjoja? Minulle tulee usein sellainen olo, ettei omat tekstit ole mitään muiden teksteihin verrattuna ja tekisi mieli deletoida kaikki :D Olenkin kokenut parhaaksi välttää lukemista oman luovan työn ollessa meneillään. Toistaiseksi kirjoittelen ihan pöytälaatikkoon. Mietin vain, olenko yksin tuskani kanssa, vai onko muilla kirjoittajilla tai peräti oikeilla kirjailijoilla kuten sinä sama ongelma : D

Hilppu
64/70 | 

Koitko epävarmuutta kirjaa kirjoittaessa tai tekikö joinakin hetkinä mieli heittää projekti romukoppaan/pitää pidemmän tauon kirjoittamisessa ja antaa kirjoitusasioiden hautua mielessä?

Hilppu
65/70 | 

Koitko epävarmuutta kirjaa kirjoittaessa tai tekikö joinakin hetkinä mieli heittää projekti romukoppaan/pitää pidemmän tauon kirjoittamisessa ja antaa kirjoitusasioiden hautua mielessä?

Eeelina
66/70 | 

Onko sinulla vielä ajatuksia seuraavasta kirjasta, vai aiotko enää ylipäätään kirjoittaa kirjoja? Jos aiot, niin liittyykö uusi kirja samaan aihepiiriin vai kiinnostaako sinua vaihtaa välillä kokonaan aihetta/tyyliä?

mai-
68/70 | 

Parhaimmat muistosi/ hetkesi kirjoittamisesta?
Entä ne hetket jotka olisi voinut jäädä välistä?

Annis
69/70 | 

Onko sinulle koskaan iskenyt writer's block eli totaalijumi kirjoitushommissa? Jos on, kuinka pääsit siitä yli?

ViiviKKK
70/70 | 

Kuinka paljon kirja sisältää omia kokemuksia tai lähipiiristä ammennettua kokemusta :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

usva-maalaa (1).jpg
usva-maalaa (1).jpg

Kuten te jo hyvin tiedättekin, tämän blogin painopiste on tekstissä. Vaikka rakastankin visuaalisia juttuja, oman blogini kohdalla kuvat ovat olleet aina se murheenkryyni. Monta kertaa minulla saattaa olla vaikka viisikin tekstiä valmiiksi kirjoitettuna. Mutta sitten iskee pulmaa: Mistä ihmeestä löytäisin kuvat teksteilleni?

Minun suurin pelastukseni on tietysti pääosan blogikuvistani ottava ihana Noora. Homma alkoi meillä Tampereelle muutettuani ihan työmielessä, mutta koska näemme toisiamme vähintään kahden viikoin välein, on pelkkien kuvien yhdessä ottaminen kasvanut jo joksikin ihan muuksi. Me höpöttelemme kuvien lomassa kaikki asiat halki ja minä ainakin tunnen, että vaikka emme ole tunteneet pitkään, voin uskoutua hänelle asiasta kuin asiasta. 

Minä luotan myös Nooran tapaan kuvata. En koskaan edes tarkista kuvia itse kuvauspäivänä, koska tiedän Nooran tietävän, mitä minä haluan kuvilta ja mitä en. Hän on oppinut niin tarkasti lukemaan minua, kuvamakuani ja näitä omia kompleksejani, että viimeksi kun kuvasimme, Noora tokaisikin: ”Ei tätä kuvaa. Tästä sä sanot kuitenkin, että karmeat silmäpussit.” Ja niin olisin sanonutkin. Hän tasan tarkkaa tietää, mikä on minun juttuni ja mikä ei.

Sen lisäksi, että tällä blogissa näkyy valokuvia, olette varmasti huomanneet, että käytän viikoittain myös valmiita kuvituskuvia kuvapankista. Ja minusta ne ovat ihan ok juttu. Paitsi että: Olen kahlannut kuvapankkikuvat (jotka toistavat hyvin pitkälle toisiaan) niin läpi, että yleisimmillä hakusanoillani ei löydy enää mitään mielenkiintoista ja minun blogiini sopivaa katseltavaa.

Siksipä minä huhuilenkin apua nyt täältä blogin kautta. Olisiko siellä ruudun toisella puolella ammatti- tai harrastelijakuvittajia, joilta voisin tilata kuvia tänne blogin käyttöön. Ikiomaksi, yksinoikeudella kuvia ei tarvitse antaa, mutta julkaisuun kuitenkin. Tee se itse -vauva -kirjan ja tulevan #vauvavuosi -teoksen kuvittajalta Sanni Kariniemeltä olen joskus kuvia tänne saanutkin, mutta nyt tuntuu, että nekään eivät enää riitä. Sanotaanko näin, että meidän ekan kirjan matsku on aika pitkälle käyty jo läpi.

Sitä paitsi: Samalla tavalla, kun osa tätä blogia on minun oma tapani kirjoittaa ja Nooran persoonallinen kuvausjälki, olisi minusta mahtava saada myös blogille oma kuvitettu tyyli ja ilme. Ja koska itse en osaa kuin piirtää tikku-ukkoja, on todettava, että tähänkin tarvitsen ulkopuolista apua.

Vinkatkaa tästä siis kaikille loistaville kuvittajakavereillenne tai laittakaa itse postia, jos uskotte olevanne etsimäni henkilö. Parhaiten pääsemme asiasta juttusille, kun lähetätte muutaman esimerkkikuvan ja esittelyn itsestänne osoitteeseen: karoliina.kolmistaan@gmail.com

-Karoliina-

Kuva: Sanni Kariniemi, teoksesta Tee se itse -vauva (Sallinen&Kariniemi), Bazar, 2016 

Kommentit (33)

1/33 | 

Hei! Luin mielenkiinnolla tuota peittokeissiä ja nyt kun tämä tuli vastaan, niin pakko kysyä että oothan sä valmis maksamaan kuvittajalle/valokuvaajalle heidän työstään?

Kun mietin, mihin pisteeseen saakka näkyvyys voi olla palkkio, esim peiton jotenkin ymmärrän paremmin mitä oman blogini kuvittamisen ilmaiseksi. Itse siis maksan kamppisvalokuvaajilleni (sikäli mikäli enää jaksan kamppiksia edes tehdä) niin mikä sun kuvio on?

Bloggaajat ovat hyvin saaneet kirjoitettua auki sen oman työnsä hinnan ja miksi siitä pitää maksaa, ois kiva kuulla näiden blogin mahdollistavien valokuvaajien/kuvittajien ansaintamallista enemmän :)

Karoliina Sallinen

Mä olen supertyytyväinen siitä, miten kirjoittamisen arvostus on noussut  ja samalla myös ihmiset ovat alkaneet saada palkkaa työstään. Mä koen, että keskustelut esim. sun kanssa aikanaan avasi mun silmät monen monta kertaa. Itse kun vielä en oikein edes 3-5 vuotta sitten tajunnut samalla tavalla kuin sinä, että tällekin työlle ja näkyvyydelle tosiaan on hintalappu. Ja jos ei hinnoittele omaa työtään oikein, pissii samalla KAIKKIEN muidenkin luovan alan työntekijöiden muroihin. 

Ihana, kun noin huolehdit, että ollaan tehty ja ollaan tekessä kaikki oikein. Mutta ei huolta: Jos mä myyn kamppiksen itse, myyn siihen myös Nooran kuvaamaan. Ja tokihan - kuten tekstistä ehkä huomasi - me ollaan nykyisin myös ystäviä Nooran kanssa. Että jos me nähdään muuten vaan  ja päätetään räpsiä samalla kuvia, ei siinä rueta miettimään, että mitä sinne Ukko.fi:n tilitetään. (Joka mun mielestä on muuten paras nettilaskutuspalvelu niissä tapauksissa, kun toiminimeä/yritystä ei ole. )

Siitä en tosin saa sinun kommentistasi ihan kiinni, miksi jokin saatu tuote/palvelu olisi erilainen kuin saatu kuva. Voitko selventää, mitä tarkoitat?

Olet itsekin ottanut blogihistoriasi aikana vastaan varmasti tuotteita, joille olet antanut näkyvyyttä niin halutessasi. Se on sallittua, jos saatujen tuotteiden/palveluiden kerrotaan olleen saatuja TAI jos postauksessa on "kaupallinen yhteistyö -merkintä" tiedoksiantona lukijoille siitä, että postauksesta on saatu kirjoituspalkkio.

Esimerkiki kun sinä olet käynyt Kaunehoitola Hillassa ja kirjoittanut siitä, olet luultavasti saanut palvelun ilmaiseksi, koska puhut tekstissä yhteistyöstä. Tosin postauksessa ei lue, mitä yhteistyö teidän kohdalla tarkoittaa. Sitä, että olet saanut kirjoituspalkkion? Vai sitä, että olet saanut tuotteita tai palvelun ilmaiseksi?

Jos kyseessä on ollut palvelun vaihtaminen, eli bloggaaja saa hoidon/tuotteen, ja Hilla puolestaan näkyvyyden, kyseessähän on minun näkemykseni perusteella tismalleen samasta asiasta kuin valokuvaajan/videokuvaajan/kuvittajan/graafikon/stylistin/kampaajan/meikkaajan/suunnittelijan kanssa yhteisymmärryksessä päätetystä vaihdosta. Silloin toinen saa sisältöä blogiinsa, toinen näkyvyyttä omalle tuotteelleen tai palvelulle. 

Täytyy lopuksi vielä todeta, että palkkaongelma ei ole vain kuvittaja/valkokuvaaja-akselilla. On tullut täällä suunnittelutoimistossa istuessa ymmärrettyä, että esimerkiksi yhä useampi yritys tarvitsee graafikkoja, liikkuva kuvaa ja vaikka nettisivuja. Ja vaikka myös moni firma ymmärtää myös sen, että noista kaikista tulee  maksaa työnhinta (koska tosiaankin oikeaa työtä ovat), on myös niitä, joiden mielestä pari kymppiä ja ilmainen lounas olisi ihan ok korvaus. 

Mutta mä uskon, että kun meidän lapset on aikuisia, tilanne on jo toinen! Uskon, että silloin luova työkin on jo sitä ihan oikeaa työtä. josta saa ihan oikeaa ja sille kuuluvaa palkkaa :) 

 

Karoliina Sallinen

Ai niin. Se piti vielä sanoa: Sannille en näistä meidän yhteisen kirjan kuvista maksa, koska se ollaan sovittu ajatellen, että kuvat ei ainakaan tee halla meidän yhteiselle kirjaprojektillemme. Mutta toki ulkopuolisen kuvittajan kanssa tilanne olisi ihan toinen!

ammattilainen

näkyvyys ei ole rahaa. yritykselle tällainen palveluiden vaihto voi toimia hyvinkin, eikä hävikki ole suuren suurta jos tuhansista myydyistä reimoista joitakin kymmeniä lahjoitetaan mainosmielessä bloggaajille. mutta minusta tilanne on täysin eri, riippuen siitä oliko kyseessä voittoa tavoitteleva firma vai itseään elättävä yksityinen kuvittaja/kuvataiteilija. ilmaisen työn tarjoaminen ja tekeminen ja hyväksikäyttö on taiteen alalla todella suuri ongelma. oon vaihtotalouden kannalla ehdottoman monissa asioissa, mutta samalla sitä mieltä vaihdettavien asioiden pitää olla konkreettisia ja samanarvoisia. näkyvyys ei takaa mitään, sitä ei voi laittaa leivän päälle eikä sillä voi ostaa uusia kyniä. oikea korvaus työstä on tässä(kin) tapauksessa raha. jos siis arvostat kuvittajaa / taiteilijaa, maksa hänelle korvaus hänen töistään.

Karoliina Sallinen

Samaa mieltä! Täysin! Sillä on tosiaan ÄLYTÖN ero, onko kyseessä (vaikka saatu vaate)pieni kahden ihmisen firma vai ylikansallinen iso yritys,jolla mainosrahaa todellakin on. 

Ja tuota näkyvyyttähän vielä kaksikin vuotta sitten tarjottiin muuten aina myös bloggaajille "palkaksi". Tajusin kommenttiasi lukiessa, että onneksi sellaista ei ole enää vuosiin tarjottu. Tosi oikea näkyvyys on kaikille yrityksille ja yrittäjille hyväksi, mutta ei se ainoaksi palkaksi kyllä yleensä riitä. 

Vierailija_essi

Et vastannut suoraa kysymykseen, että onko aikomuksesi maksaa kuvittajalle palkkaa?

Tätä voisi verrata esimerkiksi naistenlehtiin: toimittaja käy kauneushoidossa ("ilmaiseksi") ja kertoo kokemuksesta artikkelissa, tässä näkyvyys toimii palkkiona. Sama ei kuitenkaan toimi kuvitetussa artikkelissa, vaan tässä tapauksessa kuvittajalle maksetaan palkka, vaikkakin samalla hän saa myös näkyvyyttä itselleen.

Vierailija

Kuvittajien kommenttien perusteella kuitenkin itse tarjoat heille ensisijaisesti näkyvyyttä?

MJR
2/33 | 

En malta odottaa, että tuo #vauvavuosi ilmestyy! Kuuntelin bookbeatista joku aika sitten Tee se itse vauvan ja vitsit, kun olisi pitänyt lukea/kuunnella jo raskausaikana! Nyt olen siis 8 kk tyttösen äiti ja uskon, että tuleva teokseksi myös kolahtaa täysillä! Voi, kunpa pääsisin jo kirjan kimppuun...

Karoliina Sallinen

Voi ihana kuulla :) Jos tykkäsit ekasta kirjasta, uskon, että tokakin kolahtaa. Se on MUN mielestä vielä parempi kuin eka nimittäin :)

Vierailija
4/33 | 

Tavallisen hävytöntä, jos aiot teettää kuvituksen ilmaiseksi. Ensimmäiselle kommentoijalle osoitettu pitkä ja kiemurteleva vastaus kuulostaa hiukan siltä...

Vierailija
5/33 | 

Mitä se suoraan sanottuna teidän peppua kutittaa jos joku kuvittaja haluaa palkaksi vain näkyvyyttä kuvilleen? Eiköhän nämä asiat sovi kuvittaja ja bloggaaja keskenään eikä sen teidän asianne ole huolehtia.

Ellinoor_
6/33 | 

Ei olisi ensimmäinen kerta kun kuvittaja jää täysin ilman minkäänlaista korvausta (tämänkään) bloggaajan kohdalla. Harmillista todella, että kaikki eivät tajua työn arvoa. Tällaisissa asioissa täytyy sopia korvauksesta tarkasti etukäteen, jotta ei tule hyväksikäytetyksi.

Lula
7/33 | 

Tää blogaaja lupaa palkkioksi 10e per kuva, ei todellakaan vaivan arvoinen. Blogaaja työskentelee itsekin muotoilutoimistossa niin luulisi ymmärtävän alan palkkasuosituksia. Ärsyttää kun mielellään maksetaan 10e hampurilaisateriasta ja 50-200e merkkivaatteista, mutta kuvitukseen ei voi käyttää rahaa 10e enempää. Blogaaja on kuitenkin työssäkäyvä ihminen. Opiskelijatkin ovat valmiita laittamaan enemmän rahaa vaikka omaavat huonommat tulot.

Vierailija

10€/kuva on oikeasti todella hävytön hinta! Huonoltahan se kuulosti jo alkuperäisen työpaikkailmoituksen perusteella, mutta että tuollaista taskurahaa tarjotaan. Argh.

Yhteen kuvitukseen menee varmasti yli tunti ennen kuin se on luonnosteltu, toteutettu, hyväksytty ja julkaisukelpoinen. 10€ tuntipalkka kuvittajalle olisi myös ihan naurettava korvaus myös lähtökohtaisesti vaikka kuinka tulisi sitä näkyvyyttä kaupan päälle. Näkyvyyttä ei voi syödä eikä sillä makseta vuokraa. Täältä voi lukea vähän lisää hinnoittelusta, jos kiinnostaa http://www.grafia.fi/tieto-alasta/hinnoittelu/ Plus kiva kaavio siihen että kantsisko töitä tehdä ilmaiseksi vai ei http://shouldiworkforfree.com/

Joku muu kommentoi aikaisemmin että "mitä se muita haittaa, jos tekee ilmaiseksi" niin kyllä se oikeasti haittaa. Todella paljonkin. Se syö markkinaa muilta saman alan (ja samankaltaisten alojen) tekijöiltä ja tekee edellistä vaikeammaksi saada ihan oikeata korvausta tekemästään työstä.

Kuvittaja Vesa Valkonen
9/33 | 

Moi Karoliina,

Olen sisällöntuottajaa vailla ja ajattelin että voisitko sinä tehdä minulle viikottaisin blogin tekstin?

Aiheena olisi pelimaailma, et välttämättä tunne alaa, mutta googlaamalla voit katsoa referenssitekstejä.

Hyvä teksti sisältäisi 1500-2000 sanaa ja hakukonepisteet pitäisi olla lähellä 100. Myös backlinkkien kerääminen (50kpl) sisältyisi työhön, sinulla on ehkä oma kontaktilista niin on nopeaa.

Normaalisti tällainen sisällöntuotanto maksaisi n. 400-600e riippuen tekijästä ja tekstin vaikeudesta.

Maksaisin 10e per työ, joka varmaan sopii hinnoitteluusi ja työetiikaasi?

Voin maksaa 40e heti neljästä 1500 sanan kirjoituksesta, ilmoitatko miten sinulle sopii?

T. Kollega & kuvittaja

Kuvittaja Vesa Valkonen
10/33 | 

Ainiin,

Tarjoan myös kaupanpäälle ilmaista näkyvyyttä jota et ehkä alussa saa niin paljon kuin omalla blogillasi mutta vuoden kahden päästä yli tuplasti enemmän.

Ilmainen näkyvyys paikkaa toivottavasti tuon normihinnan ja -10e summan?

Kuvittaja
11/33 | 

Hei,

En ole kommentoinut blogiisi aiemmin aiemmin mutta ammattikuvittajana ja graafisena suunnittelijana on pakko.

En ole ollut alalla hirveän montaa vuotta vielä, mutta kuitenkin niin kauan että pyyntöjä tehdä kuvituksia/seinämaalauksia/julisteita jne jne. näkyvyyttä tai taskurahoja vastaan on tullut aika liuta. Jostain syystä ajatuksena on se, että koska "tykkään piirtää" teen sitä mielelläni ilman kunnollista korvausta. Vaikka tämä on mun ammatti. ammatti, josta maksan verot ja eläkemaksut ja työvälineet ja työhuoneen vuokran ja oman ruokani ja asuntolainan... Puoli-ilmaisten palvelusten pyytäminen oli vielä yleisempää silloin kun olin opiskelija (koska opiskelijalla ei ole menoja?). Aika moni opiskelija suostuukin tekemään pikkusummista isojakin juttuja, koska paine saada oikeita asiakkaita on kova. Tämä valitettavasti syö leipää myös jo ammatissa kokopäiväisesti toimivilta, koska hei - miksi maksaa kunnollinen korvaus kun voi aina vedättää opiskelijaa, joka ei aina ymmärrä kuinka paljon kannattaisi pyytää päästäkseen edes muutaman euron voitolle. Tämän takia näkyvyyttä tarjoavat keikat koskevat kaikkia kuvittajia, ei vain niitä jotka viestiin vastaavat.

Blogiasi lukee paljon ihmisiä. Jotta näkyvyydestä olisi mitään hyötyä, kuvittajan kannattaa tehdä varmasti hyvää työtä. Kuinka kauan uskot yhden kuvituksen teon vievän? Tunnin, kaksi, kolme? Tekisitkö itse töitä viiden euron tuntipalkalla? Onko palkkio myös verotettavaa tuloa? Käyttääkö kuvittaja omia työvälineitään?

On ikävä usein huomata, kuinka luovilla aloilla olevien työtä ei arvosteta. Kehuja kyllä saa, mutta jostain syystä työtä pitäisi aina tehdä palkatta. Erityisen ikävää se on silloin, kun työn dissaaja on toinen luovalla alalla toimiva henkilö.

Vierailija
12/33 | 

Minusta idea käyttää kuvittajan kuvia oli hyvä ja erilainen, koska olen kyllästynyt, että blogien postaukset ovat täynnä kuvia bloggarista silloinkin kun se ei liity aiheeseen. Kyllähän ylä- ja/tai sivupalkista näkee kenen juttuja lukee. :)
Sen sijaan jos etsit kuvittajaa, jolle tarjoat ensisijaisesti näkyvyyttä, mutta et asiallista korvausta tekemästään työstä niin ei voi kuin ihmetellä, kun olet kuitenkin kirjoittanut bloggarille kuuluvista korvauksista useaan otteeseen ja olet töissä alaa ainakin hieman sivuavassa yrityksessä.

Vierailija
13/33 | 

Toivottavasti toi kymppi ei pidä paikkaansa. Ja mitä ilmaiskuvaajaasi tulee, luovalla alalla on tapana, että ystävälle maksetaan vielä vähän reilummin kuin muille jos mahdollista. Bloggaat kaupallisessa portaalissa ja saat palkkaa, miksi muiden pitäisi tehdä talkootyötä tässä mediassa?

Kannattaa tutustua esim Kuvittajat ry:n sivuihin ja kysellä palkkioasiasta.
https://kuvittajat.fi/yhdistys

Saat nää neuvot ilmaiseksi. Näkyvyys you know.
T. viestintäkonsultti 1400 e päivälaskutuksella

Vierailija
14/33 | 

Moi,

Pakko kommentoida. Mihinköhän tämä kymmenen euroa per kuva -tieto perustuu? Toivoisin kovasti, että ottaisit Karoliina kantaa siihen, pitääkö väite paikkansa. Jaksan toivoa ja vähän uskoakin, että kyseessä olisi vain huhu, ja maksat kuvittajalle asiallisen korvauksen (joka perustuu esim. kuvittajat ry:n suositukseen). Jos väite kuitenkin pitää paikkansa, kaipaisin rehellistä vastausta siihen, miksi summa on noin pieni. Kuvaako se arvostustasi kuvittajan tekemää työtä kohtaan? Vai korvaako "näkyvyys" mielestäsi naurettavan palkkion?

Läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä keskusteluun, kiitos!

Monaliisa

Ei ole huhu. Mä lähetin kuvitusnäytteitä ja mulle Karoliina tarjosi 10e per kuva. Voi tietysti olla ettei Karoliina nähnyt juuri mun kuvia enempää kuin 10 euron arvoisiksi

Vierailija
15/33 | 

Mitä mä just luin...tällainen työtarjous ei voi olla tunnetulta, työkseen itse bloggaavalta totta??

Vierailija
16/33 | 

Tosi harmi jos bloggaaja ei osallistu enää keskusteluun. Olisi kiva, ettei vaan jätetä vastaamatta kun lukijat koittavat herättää keskustelua tärkeästä asiasta. :/

Vierailija

Aika tyypillistä toimintaa valitettavasti Karoliinalta jättää epämukavat asiat roikkumaan kommenttikeskustelussa ja pakoilla lapsellisesti vastaamista ja oman kannan perustelua. Kun huomaa mokanneensa on helpompi kadota paikalta.

Vierailija
17/33 | 

Näinkö mediakasvatuksessa, jota olit opettanut tuhansia tunteja, opetetaan hoitamaan ikävät asiat somessa? Kun kerran hait julkisesti kuvittajaa ja toisaalta olet kritisoinut sitä, että bloggaajille tarjotaan/tarjottiin palkaksi lähinnä tai ainoastaan näkyvyyttä ja sitten itse toimit kommenttien mukaan samoin niin kyllähän se kuulostaa hieman oudolta.

Kuvittaja 2
18/33 | 

Haloo, vastauksia kaivataan. Todella myös toivon että tuo 10€ on pelkkää huhua ja ilkeilyä ja totuus olisi toinen!!

Vierailija
19/33 | 

Kauhean vaativia lukijoita :D välillä tuntuu et täällä on hirveä lynkkausmeininki. Lukijat venailee vesikielellä mistä tällä kertaa vois heristää sormea karoliinalle. Tällä kertaa siitä millasia diilejä kuvittaja vois blogaajalta saada.
Tää ei oo mikään maksullinen palvelu meille lukijoille, joten ihan ei voi kaikenlaista vaatia. Viittaan tähän "mikset sä jo vastaa?"ulinaan.
Joo ois ihan kiva jos vastaisi viesteihin, varsinkin kun täällä nähtävästi tää keskustelu yhä sauhuaa, mut veikkaan ettei näihin kaikkiin vanhoihin juttuihin vaan yksinkertaisesti ehdi reagoimaan. Ja jos huomasitte, blogilla on jo kuvittaja. Ja upeita kuvia onkin! Näkyvyys toimii ainekin tänne suuntaan, koska harkitsen jo kyseisen kuvittajan kuvia ostavani.
Ja mietin sitä, että jos kuvat ovat jo valmiiksi tehtyjä eikä varta vasten blogia varten, niin miksi karoliinan pitäisi maksaa tuntipalkkaa? Eikö silloin maksa vain kuvan käyttöoikeudesta? Tietty mulla ei oo mitään hajua, millaisissa rahoissa silloinkin pyörittäisiin, jos maksaa vain käyttöoikeudesta. Kunhan tässä pohdin...

Vierailija

Tämä nyt on naurettava kommentti. Mitä vaativaa on siinä että haluaa tekemästään työstään palkan?
Karoliinan lukijat eivät maksa hänelle vaan erilaiset sponsorit. Sama kun taiteilijalta ostetaan taulu ravintolaan, eivät ravintolassa kävijät maksa taulusta.

Kuvittaminen on työ piste ja työstä maksetaan palkka. Hyvillä kuvilla Karoliina luo blogilleen positiivisen brändin, mihin blogin lukijamäärä perustuu. Tässä siis kuvittajalle maksetaan hyvintehdystä työstä, joka on ammattiosaamista.
Kyseisellä kuvittajalla ei varmaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin suostua diiliin, jos kaikki työnantajat tarjoavat Karoliinan tapaan nihkeitä palkkioita. Sinäkin sanoit "harkitsevasi" kuvittajan työllistämistä. Epäilen onko tämäkin vain mahtipontinen lupaus, mutta jos todella työllistät kuvittajan alan hintasuositukset ovat 150e per kuva.

Vierailija

Katsoin Johanna Alangon teoksia, piirustuksia sekä maalauksia, joita hän myy sivuillaan. Siellä oli 19€ - 200€ töiden hinnat. En tiedä, mutta olisiko niin, että yhdestä piirustuksesta on useampi "painos" vai miten se sanotaan.. Vedos? Eli yksi työ ei ole sellainen mitä on vain yksi maailmassa, niin olisiko silloin ihan ok maksaa 10€ kuvan käytöstä, kun näkyvyys lisätään siihen päälle? Tämä piirustushan tekee siis silloin tuottoa myös muualla ja tuntipalkka tämän työn osalta nousee, mitä useammalle tekijä sitä myy.
Olenko väärässä? Vai onko alalla tapana myydä kuva vain yhden kerran ja sitten se on siinä? Kysyn, koska itselläni ei ole mitään hajua. Siksi esimerkiksi pidin tuota "hei karoliina teetkö mulle kympillä blogitekstin"-kommenttia aika hölmönä, koska ei blogikirjoitusta voi käyttää ja myydä uudelleen ja uudelleen. Mutta kuvaa voi. Vai voiko? Mikä on käytäntö? Ymmärrän ettei maalausta voi myydä uudelleen ja uudelleen, koska niitä on vähän vaikea maalata liukuhihnalla. Mutta kuvituskuvanhan voi periaatteessa "tulostaa" minne haluaa. Postikorttiin/julisteeksi/blogiin/maitotölkkiin jne. Toivottavasti osaan selittää mitä haen takaa.

Yhden maalauksen haluaisin ostaa, vaikka 100€ investointi olohuoneen seinälle on tosiaan opiskelijalle hieman mahtipontista :)

En sanonut että siinä on mitään vaativaa, kun vaatii itselleen palkkaa. Sanoin, että tuo "mikset vastaa kommentteihin" puhe on jotenkin rasittavaa. Ei Karoliinan tarvitse avata teille diilejään mitä tekee. Hän voi, jos haluaa. Läpinäkyvyys on hienoa ja ymmärrän että diilien läpinäkyvyys luo millä tahansa alalla tasa-arvoisuutta. Se vaan, kun tuntuu, että blogaajilta ruikutetaan, joka asiassa osallistumista/mielipidettä/läpinäkyvyyttä yms yms. Toivoisi, että samalla tavalla porukka antaisi vaikka suuryrityksille palautetta. Ehkä te jotkut kommentoijat annattekin. Who knows. Mutta jotenkin tuntuu, että yhden ihmisen kimppuun on helpompi käydä. Tämä pohdinta, nyt vain yleisesti koskien tämän blogin kaikkea kommentointia. Ei vain tätä kuvittaja-keissiä koskien. Ja aina palaute ei ole hyvässä hengessä annettua ja sellaista aikuisten keskustelua, vaan jotenkin piikittelevää. Sellainen fiilis itsellä on ja jotenkin se fiilis tuli näiden kommenttien alle kerrottua, vaikka olikin ihan asiallista keskustelua palkkioista yms.

Vierailija

Tarkoitatko tällä printtien vai ns. digikuvien julkaisua? Käsin kosketeltavat printit ovat asia erikseen. Olen esimerkiksi painattanut töistäni postikortteja ja A4 -printtejä jolloin painolta voi tilata suuren määrän edullisella kappalehinnalla. Postikortteja olen myynyt n. 1-2e/kpl hinnalla ja A4-printtejä n. 6-10/kpl, koska kappaleet ovat ostajan yksityiskäytössä. Yksi maalaus taas on uniikki ja pelkästään välinekulut nostavat reippaasti hintaa n. 60-300e/kpl.

Kun puhutaan sähköisesta julkaisusta myydän kuvan levitysoikeudet ja kuvan tekoon käyttetty vaiva/kulut. Kuvat eivät ilmesty tyhjästä joten pelkistä julkaisuoikeuksista ei voi maksaa. Kuvitusvälineet eivät ole koskaan ilmaiset ja esimerkiksi graafiset kuvitusohjelmat maksavat yli 20e/kk opiskelijalta ja n. 40e/kk normaalisti. Tuo 10e hinta ei sovi ammattilaiselle/yrittäjälle jolla on muita kuluja maksettavana.

Itselläni ole tarkoitus mollata Karoliinaa henkilökohtaisesti näillä kriittisillä kommenteilla, vaan hänen tapaansa suhtautua kuvittajan palkkaamiseen ja työhön. Mielestäni alhainen tarjous on vain mielenkointoinen tapaus, kun Karoliina itse työskentelee muotoilu toimistossa ja edellisessä postauksessa kertoi käyttäneensä 500e päiväpeiton ostamiseen.

Vierailija

Kommenttiin lisäyksenä. Blogitekstien kirjoittaminen on vähän eri asia sillä tässä tapauksessa välinekulut ovat melkein olemattomat. Voit esimerkiksi kirjoittaa blogitekstit ilmaiseksi kirjaston koneella ja käyttää ilmaista blogialustaa. Graafisiin ohjelmiin tarvitaan suorituskykyinen kone joiden hinnat liikkuvat esim. 1000e-3000e hintaluokassa ja niiden ohjelmat ovat kulu erikseen

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat