Kirjoitukset avainsanalla lapset somessa

Kun mä aloitin kirjoittaa omasta elämästäni 2010, en osannut edes ajatella uuden uutukaisen vauvani yksityisyyttä. En siksi, että some oli niin uusi asia vielä tuolloin. Enkä siksi, että en tiennyt, mihin pikkiriikkinen sivutienestini kolumnin ja blogin parissa vielä veisikään.

Silloin ja monta vuotta tuonkin jälkeen jaoin pienen esikoiseni kuvia. Koska olihan hän niin kauhean ihana, että miksipäs ei. Työ opettajana teki kuitenkin silloin jo sen, että ymmärsin aika hyvin lasten maailmaa. Esimerkiksi sen, että joku vanhempien paljastama juttu 4-vuotiaasta söpöliinistään saattoi koitua kiusaamisen aiheeksi vielä 10 vuotta tapahtumien jälkeenkin. Siksi en koskaan kertonut F:stä mitään arkaluontoista. Blogissa ei ole jaettu hänen mittojaan, pottailujaan tai muuta omaa.

Liki kymmenessä vuodessa maailma on muuttunut. Samoin oma suhteeni someen, sekä julkisen ja yksityisyyden rajoihin. F on ollut jo 3 vuotta somessa "kasvottomana" ja sama on päätetty tehdä vauvojen suhteen.

Paitsi että yhdet kuvat ajateltiin A:n kanssa jakaa, koska Noora otti tytöistä (ja muustakin perheestä) niin ihania kuvia. Tässä siis meidän kultamurut, joille muuten pitäisi keksiä jotkin bloginimet. Oikeat on jo käytössä, vaikka kastejuhlaan onkin vielä hetki aikaa.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Kommentit (15)

Vierailija
2/15 | 

Kun keksit vauvoille kirjaimet, ne voisi laittaa tuohon esittelytekstiisi. Samoin sen, ketä ovat A ja F. Muistan miettineeni asiaa, kun ensimmäistä kertaa luin blogiasi (silloisesta tekstistä se ei heti avautunut, myöhemmistä kylläkin).

Vierailija
3/15 | 

Voi mitä ihanuuksia. Kovasti kiinnostaisi mitkä kivat nimet olette antaneet mutta ymmärtäähän sen ettet niitä halua nettiin :) Paljon onnea vielä vauvoista. <3 

Anskumyös
5/15 | 

14.10 eli heidän syntymäpäivä oli Elsan nimipäivä joten Elsa ja Anna 😊

Vierailija
6/15 | 

Olisi ihana kuulla nimet ja niiden tarinat, kun selkeästi teillä oli jo tiedossa ennen vauvojen syntymää, mitkä annatte nimiksi.

K
7/15 | 

Saisko pienille bloginimet vaikka nimien ekoista kirjaimista? Tai toisten nimien ekoista kirjaimista, jos mahdolliset toiset nimet on tiedossa?
Tiuhti ja Viuhti on muuten myös ihana idea :D <3

Vierailija
9/15 | 

Tietysti B ja C. Sitten olis jo A, B, C ja F. Siihen vielä D ja E väliin, kun suurperheestä haaveilet(te) <3

Selma
10/15 | 

Ihanat vauvat, heistä kasvaa kaunottaret! Ymmärrän täysin miten näytät vauvoja somessa. Hyvä linja!

Vierailija
12/15 | 

Bloginimi ei myöskään ole ihan ongelmaton aihe. No, annat ja elsat on jo bloginiminä käytetty, mutta noin muutenkin. Tahtooko lapsi, jonka identiteettiin kuulu se kaunis, ihan oma nimi, tulla kaupungilla kymmenen tai viidentoista vuoden päästä tunnetuksi Viuhtina? Miltä tuntuu olla ”yleisön silmissä” aina vaan Kulta?
Toisaalta nyo kirjaimeta aasta ööhön tekevät tekstistä lopulta aika sekavaa. Äksät ja yyt pysyköön matemaattisissa yhtälöissä.

En itse julkaise lasteni kuvia netissä. Se on ollut itselleni aina ihan selvä linja. Julkaiskoon itse sitten takautuvasti täysi-ikäisinä kaikki söpöt vauvakuvansa niin halutessaan.
En kuitenkaan voi naivisti ajatella, etteikö pienellä tonkimisella verkosta löytyisi lapsistani paljon sellaista tietoa, jota en itse ole sinne harkitusti päästänyt. Sellaista elämä vaan on. Vaikka käytät esikoisesta blogissa vain etukirjainta, suurin osa lukijoista kuitenkin tietää hänen etu- ja sukunimensä. Se on sitten eri asia, ketä oikeasti jaksaa kiinnostaa googlailla lapsesta sen enempää tietoa.

Kukin rajaa tyylillään. En katso pahalla heitä, jotka kirjoittavat nimellä ja kuvalla sen enempää kuin heitäkään, jotka eivät sitä tee. Ehkä kiusallisemmaksi koen aina nämä postaukset, joissa erikseen kerrotaan, mitä kirjoittaja tietää, mutta ei kerro.

Vierailija
13/15 | 

Ymmärrän tavallaan ratkaisun olla näyttämättä kasvoja, mutta toisaalta se on sääli koska vauvat on niiiiiiiin suloisia, esim. Valeäidin instastoryt on ihan mun lempisisältöä nykyään ihanan Kolmosen takia <3 Sitä vaan mietin, että eihän tässäkään postauksessa kasvot edes kunnolla näy niin että tyypit ois ns. tunnistettavissa. Eli en nää että tässäkään olisi sen yksityisyyden suojan osalta mitään vikaa. En ehkä ihan ymmärrä niitä ”sensuroituja” kuvia. Miksi pitää laittaa sitten ollenkaan sellaisia kuvia joista haluaa sen olennaisimman (kasvot) peittää jollain giffeillä tms..

K
15/15 | 

Ymmärrän ja kunnioitan sitä, että pidät lasten yksisyisyydestä kiinni ja pidät kasvot pois blogista. Itse tekisin samoin :)

Kun julkaiset kuvia lapsista, pystytkö vähän pelailemaan kuvakulmien kanssa ettei kasvoja näkyisi tai piilottamaan ne jollain hennolla tekstillä, piirretyllä sydämellä tmv (todella vaikea selittää, mutta mielestäni stricly style on onnistunut tässä hyvin, silloin kun vielä täysin piilotti lastensa kasvot blogista). Minäkään en ihan ymmärrä miksi pitää julkaista semmoinen kuva, missä pääasiassa on kasvot, joita ei sitten näy ja ne on piilotettu liikkuvilla ja värikkäillä kukilla, emoiji sydämellä tmv. Vauvakuvissa juuri se tunnelma ja herkkyys on aina parasta, mutta nuo edellä mainitut murentaa sen kokonaan pois ja päällimmäiseksi tunteeksi jää lastenpiirretty tmv.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

P8305443.JPG
P8305443.JPG

Te pitkäaikaiset lukijat varmasti muistatte, kuinka tyttäreni kasvot näkyivät viisivuotiaaksi asti täällä blogissa. Ja kuinka päätin tämän uusperhepostauksen jälkeen, että en enää laittaisi lapseni kasvoja esille. Se päätös on tuntenut hyvälle siitä lähtien, kun kirjoitin tämän postauksen. Jos nyt saisin palata kevääseen 2011, en todennäköisesti KOSKAAN olisi julkaissut hänen kuviaan. Mutta sille ei enää voi mitään ja ainoa asia, johon voin vaikuttaa, on tuleva. Katuminen on aika turhaa. Toisaalta moni asia on mielestäni lapsen ja somen kanssa mennyt ihan hyvinkin. Olen omasta mielestäni osannut rajata – ainakin perhebloggaajan statuksella – lapseni persoonaa ja yksityisyyttä pois aika hyvin. Ei täällä ole kerrottu kääntymisiä, pottailuja, hetkeä jolloin oppi lukemaan tai reaktioita, joita hän on kokenut omien vanhempiensa erosta, uusperheestä, koulunalusta, ystävistä tai jostain muustakaan sellaisesta, jotka koen meidän perheen ja hänen omiksi asioikseen.

Siksi onkin hassua, miten vasta hetki sitten mietin sitä, miten ITSE laitan (tai en laita) lastani someen. Ja nyt yhtäkkiä tilanne on kääntynyt niin, että lapsi itse haluaa sinne. Ja meidän aikuisten täytyy miettiä, mikä on meidän perheen linja.

Kun F meni kouluun, alkoi samalla kotimme täyttyä kysymyksistä siitä, saisiko hän oman Insta-sivun, You tube -kanavan tai jotain muuta. Tuntui hurjalle, että yhtäkkiä meidän edessä oli ne päätökset ja rajaukset, jotka oli kuvitellut tulevan eteen vasta lapsen ollessa teini-iän kynnyksellä. Ei silloin, kun lapsi oli hädin tuskin täyttänyt seitsemän.

Vaikka olemme olleet tyhmiä vanhempia tämänKIN asian vuoksi, päätimme, ettei F saisi Insta-tiliä tai muutakaan sellaista some-profiilia, josta jäisi julkinen jälki. Hän saa katsoa suuresti fanittamiaan You Tube -tähtiä ja jopa esittää heille kysymyksiään tekstiosiossa. Niin ja Musically -TikTok What ever on meillä sillä rajauksella, että äppi on vain minun puhelimessani F:n käytössä ja profiili suljettu. Saa siis tanssia ja laulaa ja seurata, mutta tasan niinä hetkinä, kun annan luvan. Ja toki lukon takaa.

Nämä rajaukset ovat tuntuneet tähän asti jollain tapaa hyville, mutta silti elo on koko ajan sellainen kuin kävelisi heikoilla jäillä. Onko rajaukset sittenkään meillä liian tiukkoja? Kuinka kauan lapsen sanaan voi luottaa, koska tilien luontihan eri palveluihin on somenatiiveilla helpompaa kuin oman sängyn petaaminen?

Olen huomannut, että sisältäni on alkanut kummuta myös sellaisen kukkahattutädin piirteitä. Tiedän ajatusteni olevan täysin ristiriitaisia oman ammattini ja ainakin oman aikaisemman toimintani kanssa, mutta minua on jotenkin puistattanut tämä lapsitubetus. Ne, jotka ovat lapsia, kuulostavat 15-vuotiaille, ja jotka tekevät kaupallisia yhteistöitä, esittelevät eri liikkeiden valikoimaan ja iiiiiiiihania uusia vaatteita. Kuka niitä videoita kuvaa? Äiti ja isä? Kenen toiveista? Ja kenelle ne rahat menevät? Millaisen jäljen somepersoonana olo ala-asteikäisenä ihmiseen jättää? Millainen suhde heille muodostuu kuluttamiseen?

Tiedän, että F on ja tulee olemaan silloin tällöin mukana minun postauksissani, joista saan tavalla tai toisella rahaa meidän perheelle. Minä en ole siis oikea ihminen moralisoimaan ketään, enkä näe sellaista edes tarpeelliseksikaan, koska some ja sen kaupallisuus ei ole miestäni kaikin puolin negatiivinen ilmiö. Jos en näkisi mahdollisuuksia ja hyvää, en varmasti tekisi itsekään tätä.

Mutta samalla tavalla, kun olen vuosikaudet piilotellut blogin kautta tulleita tavaroita ja kertonut F:lle, ettei toisaalta postista ilmestynyt paketti täynnä vaatteita ole mikään normi, automaatio tai edes tavoittelemisen arvoista, en näe ongelmattomaksi sitä, että lapset mainostavat kuluttamista lapsille. Ero on nimittäin mielestäni aika suuri siinä, mainostetaanko lastentuotteita vanhemmilta vanhemmille vai lastentuotteita lapsilta lapsille. Tubettajalasten videot kun on kuitenkin jotenkin aivan eri asia kuin Barbie-mainokset omassa lapsuudessa lauantailastenohjelmien mainoskatkolla. Vai ovatko? Jotenkin tämä asia saa niin hämmentyneeksi, ettei oikein edes tiedä, mistä kannattaa olla huolissaan.

Olisi kiva kuulla, miten teillä on suhtauduttu tähän lasten somepöhinään. Mikä on ok ja mikä ei? Mitä pelkäätte ja mitä ette?

-Karoliina-

Kommentit (2)

Tanjami
1/2 | 

Mielenkiintoinen aihe, koska nämä on itselläkin ajankohtaisia. Omalle 10-vuotiaalle en ole antanut lupaa mihinkään sometileihin (lukuunottamatta whatsappia) ja olen kuulemma kalkkis. Toisaalta huomaan, että lapseni on ehkä vähän helpottunut, kun hänen ei tarvitse astua siihen maailmaan vielä. Olen alusta saakka sanonut lapselleni, että somen käytön ikäraja on 13 ja sitten kun hän sen iän saavuttaa, voimme yhdessä harkita, mitä somekanavia otetaan käyttöön. Sovelluksiin on kuitenkin tutustuttu yhdessä ja niiden käytöstä ja säännöistä on jo keskusteltu, joten lapsi pysyy ajan hermolla, vaikkei vielä itse kanavia käytäkään.

Minulla on instassa kaverini 10v lapsi seuraajana ja koen sen aika häiritsevänä. Minusta sekään ei vaan ole lasten paikka.

Chrissy
2/2 | 

Htvä kirjoitus ja terveitä ajatuksia järkevältä äidiltä. En voisi olla asiasta enempää samaa mieltä kanssasi. Olen pari vuotta blogiasi lukeneena juurikin ihaillut ja kunnioittanut tuota tapaa, että annat lapsellesi oikeuden yksityisyyteen.  Ei kasvokuvia, ylenpäätään vähän kuvia lapsesta . Nimi vain kirjaimella, ei kaikkien elämän käänteiden julkista esittelyä. 

Luen satunnaisesti toista blogia jossa äiti jakaa kolmen lapsensa lapsuuden koko kansalle. Satoja kuvia alkaen jo synnäriltä. Niin paljon yksityiskohtaista tietoa näistä lapsista että tiedän heistä paljon enemmän kuin lasteni serkuista. Surullista.  Ja surullisinta on, että äiti ei tunnu asian vakavuutta käsittävän vaan käyttää valtavasti energiaa selittelyyn ettei näe asiassa mitään ongelmaa. 

 

 

 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat