Kirjoitukset avainsanalla Jari Sinkkonen

Instasize_1003082621
Instasize_1003082621
Instasize_1003082645
Instasize_1003082645
Instasize_1003082702
Instasize_1003082702
Instasize_1003082730
Instasize_1003082730
Instasize_1003082747
Instasize_1003082747
Instasize_1003082817
Instasize_1003082817
Instasize_1003082831
Instasize_1003082831

Tiistaina  oli pitkä päivä töissä. Hain F:n hoidosta. Ryskäsin kolmella eri bussilla, kolmea eri kassia kantaen. Oli nälkä, iski väsymys, ei olisi huvittanut sittenkään lähteä enää jo aikaisemmin sovittuun iltamenoon, Timo Parvelan Ella-kirjojen 20-vuotiskemuihin.

F:ääkin väsytti: "Jäädään pliis kotiin".

Mutta vanhasta muistista tiesin, että iltamenoihin, varsinkin sosiaalisiin kulttuuririentoihin kannattaa mennä. Kannatti kuunnella F:n marina ja oma sisäinen marina. Kannatti vaan pukea hametta niskaan, vetää päivällinen lennosta ja istua takaisin ruuhkabussiin. Kannatti, koska kulttuuri - varsinkin lastenkulttuuri - kannattaa aina.

Vielä kävellessämme Musiikkitalolle F jurnutti jotain väsyneistä jaloista. Mutta heti, kun Musiikkitalo ja sen pihassa jököttänyt järkälemäinen "haukipatsas" häämöttivät näkökentässä, meno muuttui iloisen innostuneeksi. Vielä kun sisällä oli gaalamehua, suklaata, yllärinä tapahtumaan liihottanut tuttavaperhe, kasseittain kirjoja, Loiskis-musaa, Timo Parvelan ihanat tarinat ja lumoava ääni, lasten tajunnan yli liihottaneet juhlapuheet ja ylläripyllärinä ilmestyneet Maukka ja Väykkä, ei ilta olisi voinut olla parempi.

Kotimatkalla, jo nukkumaanmenoajan jälkeen syöty jäätelöiltapala kruunasi illan. Joskus, arkenakin, on ihan todella virkistävää nähdä, kokea, hullutella, rauhoittua, sivistyä, syödä sokeria ja valvoa tunti liian myöhään.

-Karoliina-

P.S. Yksi asia meni illassa kuitenkin myttyyn. F tunnusti kotiovella, että olisi halunnut käydä halaamassa Maukkaa. Mutta kun ei ollut uskaltanut. Minun piti tunnustaa, että itse olisin halunnut - vaan kun en uskaltanut - käydä halaamassa tapahtumassa mukana ollutta Jari Sinkkosta. Tultiin tulokseen, että meidän molempien tulee treenata rohkeuttamme.

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (8)

tätio
3/8 | 

Olen otettu että joku tietää ella tuotannon parvelan. Olisinpa saanut olla mukana. Luin tästä jostain.. Mun tyttö lukee hullunakirjoja. Tai siis on lukenut lähes kaikki ella kirjat. On jopa pari kirjaa omistuskirjoituksella......

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hallitus julkaisi perjantaiaamuna rakenneuudistuspakettinsa yksityiskohdat, ja yksi paketin jo pienessä ajassa paljon kohua herättäneistä yksityiskohdista liittyy kotihoidontuen muutokseen. Nykyiselläänhän perheet saavat itse päättää, kumpi vanhemmista kotihoidontuen aikana lasta kotona hoitaa, mutta jatkossa tilanne voi olla toinen. Hallitus kaavailee, että kotihoidontukiaika tulee jatkossa jakaa tasaisesti äidille ja isälle. Niin, ettei toisen vanhemman aikaa voi toinen käyttää.

20130831-145833.jpg

 Minua koko tämä "uudistukseksi" nimetty valtion säästöohjelma kummastuttaa. En nimittäin näe, että kyseisellä asialla olisi mitään tekemistä tasa-arvon tai yhteiskunnan eteenpäinviemisen kanssa. Päinvastoin! Kaikilta muilta yhteiskuntamme saroilta on pyritty karsimaan mies- ja naiskiintiöt, ja sukupuoleen sidotut korvamerkityt rahat, mutta äiti-isi -akselilla voi siis näköjään toimia ihmisten yhteisvertaisuussäädöksistä piittaamatta. Hallitus on taas päättänyt lokeroida miehet ja naiset omiin lokeroihinsa. Tervetuloa mordeniin Suomeen.

 

Moni uudistusta kannattava perustelee kantansa sillä, että isät voivat uudessa systeemissä osallistua lastensa kasvuun entistä kokonaisvaltaisemmin. Halutaan luoda kuva siitä, että nykyisin ei olisi näin mahdollista tehdä. Jos asiaa kuitenkin tarkastee edes vähän tarkemmin, huomaa, että jos tasa-arvoa halutaan korostaa, tukee nykyinen linja sitä uutta mallia paremmin. Tämänhetkisessä mallissahan nimittäin miehet (tai naiset) saavat käyttää vaikka koko kotihoidontukijakson, jos niin haluavat. Perheiden itsenäinen päätäntävalta on mielestäni sitä todellista tasa-arvoa, ei ylhäältä määrätyt ajankäyttöohjeet.

 

Menin itse takaisin töihin F:n ollessa vain kahdeksan kuukautta, ja kuten moni kolumnini/blogini lukija tietääkin, olen henkeen ja vereen tasa-arvoisen parisuhteen ja vanhemmuuden kannattaja. Lähipiiriimme kuuluu myös paljon lapsiperheitä, joissa isä on ollut lapsen kanssa kauemmin kotona kuin äiti, eikä se ole herättänyt mitää ihmettelyä. Ei oikeastaan edes keskustelua, niin luonnolliselle asia on tuntunut! Täällä ei siis nyt paasaa "naiset hellan ja nyrkin väliin -ajattelija", vaan ihminen, jonka mielestä ylhäältä määrätyt ohjeet eivät ole paras tapa kehittää perheiden dynamiikkaa ja toimivuutta. Kuten ehdoton idolini Jari Sinkkonen Uuden Suomen haastattelussa sanookin: "Perheiden pitäisi voida ihan oikeasti ratkaista asia sen mukaan, minkälainen parisuhde on, millaiset lapset ovat, ja miten he suhtautuvat uusiin tilanteisiin".

 

Jotta kotihoidontuen maksaminen voitaisiin muuttaa hallituksen esittämään muotoon, ja jotta tasa-arvo oikeasti toteutuisi, tulisi maassamme ensin saavuttaa tilanne, jossa naiset ja miehet saisivat samasta työstä samaa palkkaa. Niin kauan, kun naisen euro on 80 senttiä, on kotihoidontuen kaavailtu uudistus vain kiusantekoa muutenkin taloudellisesti ahtaimmilla oleville lapsiperheille.

 

Lopuksi mieleeni herää vielä muutamaa kysymys: Eikö yksinhuoltajaisän/äidin lapsi saa olla kotona kuin puolet siitä, mitä kaksivanhempaisen ydinperheen lapsi? Entä kuinka toimitaan perheissä, joissa on kaksi isää/ kaksi äitiä? Jotenki tuntuu, että tätä aloitetta ei ole oikein loppuun asti mietitty...

 

-Karkki-

 

P.S. Kuka osaisi tehdä asian eteen adressialoitteen? Täältä tulisi varmasti nimi listaan!

 

F:n asu:
Hattu, Costo // Kengät, Adidas/Nelly.com // Paita, PO.P (blogin kautta saatu) // Farkkuhaalarit, POMP de Lux // Reppu, ystävän tuliainen ulkomailta

 

Kommentit (13)

Perhe jossa 3 alle 3-vuotiasta.
3/13 | 

Ja entäs perhe, jossa äidillä ei ole työpaikkaa mihin palata lasten teon jälkeen ja paikkakunnalta on vaikea saada töitä? Jäänkö kotiin työttömänä ja vien lapset hoitoon, koska isän ei ole vara jäädä kotihoidon tuelle. Mielummin hoitaisin lapset itse kotona siihen asti kun työtä löytyy. Eikä se kotihoidon tuen määrä ole kuitenkaan kovin montaa sataa.

4/13 | 

Olet asian ytimessä! Hyvin pohdittu ja hienoja kysymyksiä. Samoja asioita minäkin olen viime aikoina pohtinut. Ihan älytön "uudistus". Toivotaan tosiaan että tämä ei tulisi käytäntöön tai ainakin, että asia mietittäisiin loppuun asti.

Ps. Olin tulossa myös linkittämään adressin(jonka itsekin allekirjoitin), mutta se olikin jo ylemmissä kommenteissa. :)

Ymmyrkäisenä
5/13 | 

Meillä molemmat vanhemmat ovat töissä ja lapsi samalla kotihoidossa. Minä taidan olla hakijana meidän tuelle, mutta samanaikaisesti teen siis töitä ja saan palkkaa.

Eli mikäli tuo uudistus tulee voimaan, voisi ajatella, että mies hakee tuen, käyden kuitenkin samalla töissä, ja äiti menee vaikka tökäriin (ja jatkaa lapsen hoitoa). Vai onkohan siihen tulossa muutakin uudistusta siihen tukeen... Esimerkiksi sellainen uudistus, että perheet, jossa lapsi kyetään hoitamaan ilman ulkopuolista apua, vaikka vanhemmat käyvätkin töissä, tuota tukea ei enää saa...?

Karkki
6/13 | 

Kiitos linkistä! Kävin allekirjoittamassa oman nimeni listaan heti! Jotenkin tuntuu sille,kuin päättäjät eivät olisi tajunneet sitä(kään) pointtia, etteivät kaikki perheet ole kahden samatuloisen vanhemman vetoisia. Juurikin nämä teidän mainitsemanne esimerkit erilaista perhe- ja työllisyystilanteista kertovat, ettei tasajako olekaan aina niin yksinkertaista.
Entä perheet,joissa toinen vanhempi käy töissä,ja toinen hoitaa lapsia ja opiskelee? Jos töissä käyvä vanhempi jääkin kotiin, elääkä perhe opintotuella? Va pitääkö opinnot keskeyttää? Vai meneekö lapsi aikaisemmin hoitoon,mitä perhe haluaisi?

Mistä muuten hoitopaikka sadoille (tuhansille?)uusille lapsille? Koska niinhän tässä tulee käymään! Ainakin meidän alueellamme Helsingissä on jo nyt karmaiseva päivähoitopaikkapula!

Hmm...vaikeita juttuja!

Ihmeellistä
7/13 | 

Niin, ja entä kun molemmat vanhemmat ovat pienyrittäjiä? Tai isä maanviljelijä, jolla eläimiä? Meillä juuri tällainen tilanne. Itse olen oman yritykseni ajanut alas lasten hankkimisen vuoksi, ja vie vuosia, että saan sen taas kannattamaan (jos saan). Maatilaa ja elukoita ei voi vaan jättää hoitamatta siksi aikaa, kun jää hoitamaan lapsiaan, vai voiko?

Eipä silti, aion kyllä hoitaa 3-vuotiaiksi lapset kotona, saa siitä tukea tai ei...

äiti
9/13 | 

Maatilan ja elukat voi hoitaa nainenkin.

"Eikö yksinhuoltajaisän/äidin lapsi saa olla kotona kuin puolet siitä, mitä kaksivanhempaisen ydinperheen lapsi? Entä kuinka toimitaan perheissä, joissa on kaksi isää/ kaksi äitiä? Jotenki tuntuu, että tätä aloitetta ei ole oikein loppuun asti mietitty…"
Eihän sitä olekaan! Näitä asioita juuri aletaan seuraavaksi työstämään, että miten yrittäjäperheet yms, varmaan tullaan heidän kohdalla muutoksia tekemään. Vähän malttia nyt!

"Jotta kotihoidontuen maksaminen voitaisiin muuttaa hallituksen esittämään muotoon, ja jotta tasa-arvo oikeasti toteutuisi, tulisi maassamme ensin saavuttaa tilanne, jossa naiset ja miehet saisivat samasta työstä samaa palkkaa. Niin kauan, kun naisen euro on 80 senttiä, on kotihoidontuen kaavailtu uudistus vain kiusantekoa muutenkin taloudellisesti ahtaimmilla oleville lapsiperheille."
Tasa-arvoa, ja naisen 80cnt euroa ei tulla koskaan saamaan pois, niin kauan kuin lapsenteon kulut ovat vain naisten työnantajien harteilla. Sitä paitsi suurimmalta osin tuokin ero johtuu siitä että naiset ova pääsääntöisesti eri aloilla kuin miehet.

Karkki
10/13 | 

Äiti: Olet oikeassa, ettei sekään ole tasa-arvoa, jos lapsikulut kaatuvat vain naisvaltaisten alojen päällee. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei tämä ole oikea ratkaisu korjata tuota epäkohtaa.

Ja muuten: Naisten ja miesten tulot ovat erilaiset myös SAMASTA työstä! Se on fakta.

Veera
12/13 | 

Sitäköhän tässä uudistuksessa haetaan, että perheet hoitavat homman kuten aiemminkin, vaikka ilman tukia? Ja TADAA - valtio säästää tässä, kun perheet sinnittelevät ilman tukia kuka milläkin konstilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat