Kirjoitukset avainsanalla jämäruoka

P1011196 (5).JPG
P1011196 (5).JPG

P1011194 (5).JPG
P1011194 (5).JPG

P1011190 (5).JPG
P1011190 (5).JPG

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tarkoitus on herätellä ihmisiä taas sen äärelle, ettei ruokaa menisi niin paljon hukkaan. Minulle tämä asia on aina ollut lähellä sydäntä. Minusta kun on aivan kauheaa heittää ruokaa roskiin. Niinpä kokosin tähän postauksen vinkkini siitä, kuinka hävikkiä – myös muun kuin ruuan – osalta voisi vähentää.

10 vinkkiä vähemmän hävikin puolesta:

  1. Osta fiksusti! Kaiken hävikin alku ja juuri piilee ostamisessa. Jos ostaa fiksusti, hävikkiä ei synny. Suunnittele viikon (tai puolen viikon) ruokailut välipaloineen etukäteen ja mene kauppaan kauppalistan kanssa. Osta vain listassa olevat tuotteet. Hävikkiruuan lisäksi tässä säästyy rahaa.
  2. Tee jämäruokia. Minusta ainakin palkitsevinta kokkailua on se, kun voin loihtia kaapin jämistä jotain hyvää. Joka päivälle ei kannata siis suunnitella uutta ruokaa,vaan viikon välissä on hyvä tasata jääkaapin sisältöä syömällä rääppeitä. Oivia jämäruokasafkoja ovat mm. pyttipannu, munakkaat, pannarit (eri täytteillä), salaatit, smoothie, lämpimät voileivät ja vaikkapa paistettu riisi. Aamuiset kaurapuurot tai eilisen perunamuusin voi puolestaan laittaa rieska- tai sämpylätaikinaan.
  3. Mehusta. Vaikka mehustaessa tuleekin kuivaa hedelmä- ja vihannesjätettä, on mehustus oiva tapa käyttää nahistuneet salaatit, vähän tummuneet omenat tai vaikkapa parsakaalin kannat. Itse en ainakaan noita söisi ihan sellaisinaan, mutta mehussa ne menevät aivan mainiosti.
  4. Pidä kuivakaappiviikkoja. En tiedä miksi, mutta ainakin meille kertyy kuivakaapit täyteen ruokaa. Puolikkaita pastapusseja, sitten-joskus-syötäviä purkkihedelmiä ja jauhoseosten pohjia. Katso, mitä kuivakaapissa on ja suunnittele viikon ruokalista sen mukaan, että voit tyhjentää kuivakaapin sisältöä näihin resepteihin.
  5. Tee. kuten mummo teki! Minun vuonna 1917 syntynyt mummoni ei heittänyt mitään ruokaa roskiin, vaan jalosti kaikki vähän vanhat ruoka-aineetkin uuteen uskoon. Mummoilussa on paljon opittavaa. Vai miltä kuulostaa kuivuneesta leivästä itse tehtävä korppujauho tai vanhasta maidosta kiehautettava mannapuuro?
  6. Leikkele tuubit. Oli kyseessä sitten tomaattipyree tai käsirasva, tuubi kannattaa leikata kahtia siinä vaiheessa, kun siitä ei puristamalla enää tule mitään.
  7. Jatka kynsilakkoja. Varsinkin hilekynsilakoille saa aivan uuden elämän, kun lorauttaa ”tyhjään” kynsilakkapurkkiin lorauksen väritöntä lakkaa. Pienen ravistuksen jälkeen pullon reunoilla olevat hileet irtoavat ja kynsilakka on taas valmista käytettäväksi.
  8. Istuta kaupan yrtit. On turhaa ostaa kaupasta vaikkapa basilika, ottaa lehdet irti ja heittää kasvi sitten biojätteeseen. Istuttamalla ja kastelemalla yksi kahden euron ostos tuottaa yrttejä monta kuukautta.
  9. Kierrätä vaatteet. Minusta kaapin pohjalle hautautuvat vaatteet, tai jopa roskiin heitettävät, ovat myös hävikkiä. Jos et käytä vaatetta, myy se tai vie hyväntekeväisyyteen. Ne vaatteet, joita ei enää kehtaa kierrättää eteenpäin menevät lasten askarteluun ja ”ompeluun”.
  10. Osta kaupasta viimeisen käyttöpäivän tuotteita tai niitä, jotka menevät ensin vanhoiksi, jos syöt ne kuitenkin ennen määräaikaa. Näin autat myös kauppoja vähentämään hävikkiä.

Miten teillä vähennetään hävikkiä? Nämä postauksen kuvat ovat eilisillalta. Niissä F tekee maanantaisesta muusista ja keitetyistä porkkanoista. 

-Karoliina-

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Saranda
1/6 | 

Älyttömän hyviä vinkkejä. :) Toi viimeinen on niin tärkeä. Mulla oli tapana ennen ostaa se tuote minkä päiväys menee viimeisimmäksi vanhaksi "ihan varmuuden vuoksi". Mutta kun tietää että ruoan syö pian pois ja koska en todellakaan kuole vaikka söisin muutaman päivän "vanhaa" ruokaa, ostan yleensä niitä tuotteita jotka menevät ensin vanhaksi. :)

Karoliina Sallinen

Saranda. Mäkin aina ennen kaivelin takaa pisimmät päivät muka ovelasti :) Mutta jos sille ei ole tarvetta, ruuan syö kuitenkin aikaisemmin, on se aika pönttöä!

Reetta P
2/6 | 

Mehustus on niin hyvä keino hyötykäyttää vähän nuupahtaneet vihannekset/hedelmät! Itseä harmitti paljon mehustuksesta jäävä kuitu-osa joten oon yrittänyt hyötykäyttää sitä parhaani mukaan myös! Vihannespainotteiset oon jalostanut kasvispyöryköiksi tai pihveiksi, lisäämällä purkillisen papuja/linssejä/kik herneitä ja joitain mausteita jämän sekaan, jonka jälkeen oon sauvasekoittimella laittanut koko setin "tahnaksi". Tän jälkeen joukkoon vähän jauhoja, jotta rakenne säilyy ja taikina palloiksi. Nää voi paistaa pannulla, mutta helpoimmaksi oon kokenut että ne laittaa uuniin 200 asteeseen 10-20 minuutiksi (riippuen koosta). Ja vitsit ihan superhyviä kasvispyöryköitä ja pihvejä oon saanut aikaan! 

Teen paljon myös porkkana + appelsiini mehuja ja viime viikonloppuna käytin tämän mehun jämät porkkanakakkuun ja se toimi ihan loistavasti :----))

http://www.fashionstatement.fi/ 

Merde
3/6 | 

Kiitos vinkeistä! Tykkään erityisesti tuosta mummoilta oppimisesta, siihen pitäisi kyllä panostaa! Tässä lisävinkki, joka on auttanut ainakin minua: Ei pidä olla liian pinttynyt siihen ajatukseen, että tietynlainen ruoka kuuluu aamu- tai välipalaksi, toisenlainen lounaaksi. Usein aterialta jää vähän jotakin, joka on liian pieni määrä ollakseen oikea ruoka-annos. Sen voi syödä esimerkiksi aamupalana tai välipalana. Samoin välipalalla menevät esimerkiksi ylimääräinen riisi, joka on tuunattu riisipuuroksi, tai edelliseltä kokkailulta jäänyt puoli desiä papuja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulle tulee todella suuret morkkikset siitä, jos joudun heittämään ruokaa hukkaan. On jotenkin niin karmeaa, että hyvän tavaran annetaan pilaantua. Varsinkin, kun ruoka on niin kallista.

Yritän siis usein taikoa safkaa myös jääkaapin jäämistä. Pyttipannuun, lämpimiin voileipiin, smoothieen ja esimerkiksi sämpylätaikinaan voi survoa vaikka sun mitä.

Joskus haastan itseni niin, että kaivelen pakastimen ja kuivakaapin kaikki nurkat ja päätän päivän tai koko viikon ruokalistan jämien pohjalta.

Koska tällä viikolla päätin viettää taas vaihteeksi nuukuusviikkoa myös arkiruuan osalta, yritän ostaa kaupasta mahdollisimman vähän ruokaa tällä viikolla. Käytöön menee siis tortilla-ainesjämät, pastapussien pohjat ja riisipuuroriisi kuivakaapista. Viikonloppu on sitten asia erikseen, silloin en halua ruuassa kitsastella. Mutta arki: Silloin on kivaa ja tarpeellista käyttää vähän mielikuvitusta jo kaapista löytyvien ainesten jalostamiseen.

Mitkä ovat omat jämäruokaniksisi? Kuinka estät ruokahävikin?

Kivaa nuukuustiistaita!

- Karoliina -

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (12)

Daniella
1/12 | 

Just näin! Meillä yksi klassikko munakkaan lisäksi on juuri sämpylät. Siivilöin marjapuuron puolukat/herukat/vadelmat ja heitän sämpylätaikinaan sen mitä siivilään jää :D ne kaikki parhaat osathan on marjan kuoressa ja siemenessä, joten niiden poisheittäminen vasta tyhmää olisikin. Esikoinen on supernirso, joten sämpylässä saa tuollasiakin menemään.

sanna
2/12 | 

Juuri näin! Meillä jääkaappi ammottaa tyhjyyttään loppuviikosta kun tankkaamme sen viikonloppuna täyteen ja viikolla haemme vaan maitoa.
Ruokaa meillä ei oikeastaan ikinä mene roskiin. Jos jää lämmintä ruokaa vielä 3 päivän syömisen jälkeen, pakastan sen ja avot, ompahan joku kiireinen päivä ruoka valmiina. Leivät ostamme leipomosta ja siinäkin säästää melkoisen summan. Meidän lapset ei syö muroja, vanukkaita, jogurtteja eikä mitään kallista ja epäterveellistä. Ne on ruisleipälapsia :) Ihan omasta halustaan ja hyvä niin, urheilijoita kun ovat. Viikonloppuna on karkki/herkkupäivä.

4/12 | 

Olen käyttöpäivien suhteen tarkka, jopa neuroottinen. Siksi meillä menee ruokaa valitettavasti myös roskiin. En koskaan voisi esimerkiksi pakastaa kolme päivää vanhaa ruokaa.

piia
8/12 | 

Hei olisipa hauska lukea tämän viikon päätteeksi reseptejä, mitä herkkuja sait jämistä loihdittua. Täällä uusia ideoita kaivattaisiin. Pastan ja munakkaan lisäksi meidän keittiössä väännetään jämistä yleensä pitsaa, sillä jämäpitsa on yleensä paras pitsa.
Meilläkään ei haluta heittää ruokaa roskiin, mutta jos eräpäivä on mennyt, vatsassa kiertää pelkkä ajatuskin.

Erica
9/12 | 

Me suunnitellaan viikon ruuat niin ettei tarvitse heittää mitään roskiin. Juniori harjoittelee sormiruokailua niin siinä menee ns ruokaa hukkaan kun tyyppi heittää sapuskaa lattialle... Mutta meidän koira kiittää.

Kolmistaan-Karoliina
10/12 | 

Parasta on racleten jämistä tehty pitsa. Tai lihapullapitsa <3 Jämät kunniaan!

12/12 | 

Hei, kivoja asioita sivullasi. Meillä loppuruokien nimi on "nyhjästään tyhjästä" ruoka. Halusin kertoa keskoslapsen äitinä, kun aika kulkee siivillä. Aloin pitää liharuokien päivää. Se tarkoittaa, että ostin possun ulkofileen 1,5 kg. Kypsennän palapaistin tapaan lihat vain liemessä ilman jauhoja kattilassa hauduttamalla. Samaan aikaan 2 kg lihapulla taikina pyöräytetään lihapulliksi ja paistetaan 250asteisessa uunissa. Voin vielä liotella Broiler pihvistä leikattuja kepakkoja soijakastikkeessa. Kiedon pekonisuikaleen ympärille ennen kuin paistan paistinpannulla. Nopea jäähdyttely ja pakasterasioihin. Tällä konstilla nopeutan ruuan laittoa arkena. Yllätysvieraatkin saa nopsasti ruokittua. Suosittelen !!!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat