Kirjoitukset avainsanalla identiteetti

karo8 (3).JPG
karo8 (3).JPG

Mulla on kituuttajan identiteetti. Mä olen elänyt aika niukan lapsuuden  vanhempien opiskellessa ja sen jälkeisen oman opiskelija-aikani, josta hyppäsinkin suoraan äitiyslomalla, perhevapaille ja siitä opettajan minitunneille.

Mulle sellainen kädestä suuhun -mentaliteetti on ollut siis osa identiteettiä. Niin kuin sekin, että sananparsilaineihini on kuulunut ihan aina ”mulla ei oo rahaa” tai ”kellä muka on varaa”.

Viime vuosien, töiden muututtua ja palkka-asioiden kehityttyä en kuitenkaan ole enää ollut todellisuudessa se tyyppi, jonka tilillä on tilipäivänä, laskujen maksun jälkeen vain muutama satanen. Vaan nyt sinne voi kuusta riippuen (vaihtelut eri kuukausien välillä suuri) jäädä vähän enemmänkin rahaa. Ei paljon, ei rikastumiseen asti, mutta niin, että säästämällä voi päästä vaikka ulkomaanmatkalle silloin tällöin tai ajaa taksilla kaupungin sisällä, jos ei muuten pääse.

Toisaalta pidän hyvänä asiana sitä, että koen itseni edelleen köyhäksi opiskelijaksi. Pidän edelleen juhlahetkenä kaikkea sitä ylimääräistä, ei-pakollista, jota voin nykyään ostaa: ruokakassia kotiin kuljetettuna, satunnaisen siivoajapalvelun, kalliimman juuston tai aikakauslehden. Osaan siis nauttia pienistä arkisista asioista, enkä pidä mitään itsestään selvänä! Ei ole huono asia ajatella, että maksukyky on pieni. 

Toisaalta itsensä ajatteleminen opiskelijabudjetilla eläjäksi on myös huono juttu. En ymmärrä, mikä olisi fiksu tapa sijoittaa, koska olen ajatellut, ettei sellainen ole minulle saavutettavissa. En ole edes ajatellut säästää pitkällä tähtäimellä (lyhyellä kyllä), koska olen ajatellut, ettei multa liikene säästöön. Enkä ole myöskään uhrannut ajatusta tai penniäni tuleville eläkevuosille ja sen toimeentulolle.

Huonoksi tämän kaiken tekee sen, että jos ei ole realistista kuvaa tulojen ja menojen suhteesta, ei voi tehdä oikeita ratkaisujakaan taloutensa suhteen. 

Kun näen ympärilläni fiksuja verotusratkaisuja, kuittien laittamista talteen ja erilaisia rahastoja, on tullut tunne, että minunkin pitäisi. Ja jos ei kaikkea tuota, niin alkaa ainakin katsella realistisella silmällä tiliäni. Mä kun en todellakaan usein tiedä yhtään, paljon mun tilillä on massia, koska oletusarvo on, ettei yhtään. Sitten kun huomaankin, että perkule, siellä on rahaa, menen Kauppahalliin ja törsään enemmän kuin on tarvee. Tulee sellainen olo, että "because I can!". 

Mä olen pohtinut, miksi mun on niin vaikea suhtautua rahaan. Vaikka siitä puhuminen onkin nykyisin jo helppoa, mitä se ei esimerkiksi vielä muutama vuosi sitten ollut, en osaa ajatella rahaa minään muun kuin ikuisen vajeen kautta. Ehkä se johtuu köyhyyden identiteetistä ja toisaalta humanistiluonteesta. Eihän meitä humanisteja ole luotu miettimään rahaa. Me mietitään jotain muita asioita. Vaikka sitä, ettei koskaan tiedä, mitä inhimillisen ihmisen elämässä tapahtuu. Vaikka tänään on varaa ostaa Kauppahallin juustoa, huomenna ei ehkä enää edes leipää sen alle. 

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Asu: korviket, Uhana Design // paita, Aarre(kid) // farkut, NEUW

Kommentit (12)

Karoliina Pentikäinen
4/12 | 

Et varmasti ainoa :) Itsekin mietin aina, onko esim politiikasta ja rahasta puhuminen mautonta. Varsinkin Suomessa se on usein nuoralla kävelyä. Kivaa päivää! 

Daniella
6/12 | 

Ehkä mauttomuuden fiilis syntyy siitä, että ei todellisuudessa köyhä ollenkaan kuvailee omaa köyhyyden identiteettiään. Periaatteessa ymmärrän kyllä idean ja ajatuksen tässä, mutta kun itse ihan oikeasti joutuu miettimään tarkkaan kaikki hankinnat, niin vähän karvaalta tuntuu lukea tällaista. Joo ok, miellät itsesi köyhäksi ja kulutat sen mukaan, mutta ah, mikä ihana yllätys kun rahaa onkin odotettua enemmän. Sellaista ylläriä ei osu kaikille köyhän identiteetin omaaville.

Enkä sano tätä siksi, ettei tuota olisi saanut ääneen sanoa, kaikesta on tärkeää voida puhua. Mutta ei tällä kertaa ollut täysosuma itselle, eikä aina tarvitse ollakaan. Jos tarvitsisi, niin kannattaisi sitten vaan lukea omia juttuja :D

Karoliina Pentikäinen
7/12 | 

Mä en ajattele niin, etteikö ihminen voisi kuvailisi identiteettiään liittyen johonkin sen hetkiseen todellisuuten. Viittaan siis kohtaan: "ei todellisuudessa köyhä ollenkaan kuvailee omaa köyhyyden identiteettiään". On totta, että en ENÄÄ ole yhteiskunnan mittarilla köyhä - mitä varmasti olen kyllä ollut - mutta voi hyvin toimintamallit ja ajatukset juontaa juurensa historiasta. Tässä hetkessä sen sijaa olen vaikkapa äiti, yrittäjä, vaimo ja voisin aivan hyvin myös puhu äiti-identiteetistäni tai yrittäjäidentiteetistäni. Toisin sanoen en koe, että todellisena vaimona en voisi puhua vaimoidentiteetistä. 

Ihanasti sanottu tuo sun viestin loppu! Niin totta :) Jos aina pitäisi olla samaa mieltä, voisi olla himppusen tylsää, koska silloin olisi mahdollisuus ainoastaan heittää monologia peiliin katsoen. 

Tuulitar
8/12 | 

Ymmärrän niin sinua! Itsekin lapsuuteni vietin erittäin köyhästi kun oli maatila ja tule eu ja tuli konkka. Kun ei ole koskaan rahaa ollut paljon, ja nyt taas juuri sen verran että vähän jää säästöön, ei välttämättä osaa kuitenkaan ajatella että ei enää ole rahasta niin tiukkaa vaan elää edelleen kuin köyhyysrajalla. Vaikea sitä on ymmärtää itsekään.

Karoliina Pentikäinen
9/12 | 

On vaikea esimerkiksi ajatella, että miten tulisi säästää oikein, kun ennen ei ole ollut oikeastaan mahdollisuutta säästää. Edes sitä paria kymppiä kuussa puhumattakaan mistään isommasta. 

Tuulitar
10/12 | 

Tuo säästäminen. Kun älyäisikin kuinka säästää järkevästi ja tuottavasti. 

Kirana
11/12 | 

En ymmärrä, mitä vaikeaa on ymmärtää, että nyt hyvätuloisella voi todellakin olla ns. köydän identiteetti? Ihan sama kuin paljon laihtuneella voi olla vuosia (ikuisesti?) lihavan identiteetti. Vaaka tai pankkitili näyttää erilaiselta, mihin on tottunut, mitä kautta on itseään kenties määritellyt. Eikä sitä tarvitse hävetä, että nyt on enemmän rahaa ja voi mennä vaikka sinne Kauppahalliin vaikka kaikilla ei tätä mahdollisuutta koskaan ole, aivan kuten ei laihtuneen tarvitse vähätellä saavutuksiaan vaan sen takia, että aina on joukko ylipainoisia, jotka eivät pysty laihtumaan. Mun mielestä tää oli ihan hyvä kirjoitus, jonka pointin mielestäni ymmärsin oikein hyvin, eikä tässä ollut muuta mautonta kuin muutamat kommentit...

Karoliina Pentikäinen
12/12 | 

Sä puit paremmin sanoiksi sen, mitä minäkin ajattelin. Identiteettihän ei ole mikään faktakasa, vaan sinne liittyy suuri määrä uskomuksia, olettamuksia ja opittuja asioita :) Kiitos, kun kirjoitit tuon! Selvensi itsellenikin asiaa muuten. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

karoliina_kolmistaan_by_janitaautio_IMG_3020.jpg
karoliina_kolmistaan_by_janitaautio_IMG_3020.jpg

Heitimme yhtenä iltana jotain turhanpäiväistä Kauniit ja rohkeat -vitsailua, kun ystävä totesi minun olevan "se vaalea Brooke". Olin jo korjaamassa, että nyt hän kyllä sekoilee, enhän minä mikään vaalea ole, kunnes näin kuvani Skype-ruudusta ja tajusin, että kyllähän tällä hetkellä hiukseni todellakin ovat paljon enemmän vaaleat kuin tummat.

Kun on koko elämänsä ollut tumma - ja muistan olleeni vaikkapa lapsena erityisen tumma suomalaislapseksi - on yksi osa pinnallista identiteettiäni rakentunut hiusten värin mukaan. Olen samaistunut Kaunareiden Tayloriin, karjalaismummooni ja kaikkiin niihin tummahiuksisiin julkkisnaisiin, joita olen elämän aikanani ympärilläni nähnyt. Vaaleus on ollut asia, joka ei ole mitenkään kuulunut minulle. Ja kun puhutaan vaaleudesta, tarkoitan samalla myös kaikkia niitä stereotypioita- seksikkyyttä,keveyttä, hauskuutta - joita blondeihin usein liitetään.

Onkin ollut aika hassua huomata, kuinka edelleenkin selkeästi vaaleahiuksisena miellän itseni tummaksi. Omakuvani minä on tummatukkainen, sisäisesti.

Minun oli vaikea aikaisemmin ymmärtää, kun eräs laihduttanut ystäväni kertoi, kuinka hän ei näe peilistä edelleenkään sitä normaalipainoista hoikkaa ihmistä, joka hän nyt on. Koska hänellä on ylipainotausta, hänellä on vieläkin se pyöreän ihmisen identiteetti kymmenien tiputettujen kilojen jälkeenkin. Hän roudaa vaatekaupoissa sovituskoppiin ihan liian isoja vaatteita ja mieltää itsensä kuuluvat isokokoisten sakkiin. Ja joka kerta, kun hän voi pukea ylleen koon 38 paidan, hän luulee, että kokolapuissa on virhe.

Vähän sama tilanne, kun kuvankaunis ystäväni ei ollenkaan osaa kuvitella, miksi kukaan katsoisi häntä ihaillen, koska hänen taustallaan on koulukiusaaminen juurikin ulkonäön vuoksi. Hän kokee itsensä rumaksi, vaikka on kaikkea muuta kuin sitä.

On se outoa, miten pinttyneitä ne meidän omat kuvamme itsestämme ovat. Se, minkä muut meissä näkevät, on harvoin sama, joka itse koemme olevamme.

Mikä on sinun pinnallinen identiteettipinttymäsi? Sellainen, joka ei (enää) ole ollenkaan totta, mutta jollaiseksi itsesi koet?

- Karoliina-

*Kuva:Janita Autio

Kommentit (12)

NinaMaria
1/12 | 

Ei liity ulkonäköön, mutta minuun on pinttinyt ujon identiteetti. Pidän itseäni ujona, vaikka en taida sitä enää olla. Uudet tuttavat pitävät minua sosiaalisena jopa sosiaalisesti rohkeana tai näin minulle on ainakin kerrottu. Ujon identiteetti kuitenkin on ja pysyy.

Daniella
3/12 | 

On moniakin! Niin ulkonäköön kuin pinnan alla oleviin asioihin liittyviä.

Mutta oikeastaan halusin sanoa, kuinka kuva tämä postaus olikaan! Olen viime aikoina lukenut satunnaisia postauksia eri blogeista ja vaikka sisältö on kiinnostanut, on lukiessa ärsyttänyt (ja huomion vienyt) ontuva kieli. On ihana palata aina tänne lukemaan tekstejä, joiden kirjoittaja käyttää kieltä kauniisti. Kiitos siitä. Toisaalta aihekin osui ja upposi täysin. Mietin usein millainen olen, olenko sellainen kuin kuvittelen ja millainen olen muiden mielestä. Pitäisi tehdä säännöllisesti tällainen reality-check, tarkastella jotain yksittäistä asiaa, millä perusteella ajattelen sen olevan tietynlainen ja pitääkö käsitys vielä paikkaansa vai voisiko siitä luopua ja korvata jollain toisella.

Ihana ajatuksia herättä teksti :)

Karoliina Sallinen
4/12 | 

Tuo olisi hyvä. Tilanteen päivitys vaikka kerran puoleen vuoteen :)

Ihana kun tulit kommentoimaan. Onkin ollut jo ikävä <3

PiiaMarina
5/12 | 

Mäkin koen itseni joskus isommaksi kuin olen. En ole koskaan ollut ylipainoinen, mutta teininä ja vähän myöhemminkin paino heitteli paljon ja söin epäterveellisemmin. Nyt olen ollut pitkän aikaa saman painoinen (aika pieni), mutta silti välillä hämmennyn kun minua kuvaillaan hoikaksi/pienikokoiseksi.

Super upeat hiukset!!

Karoliina Sallinen
6/12 | 

Kiitos :) Rakastan kyllä näitä itsekin! 

Ja hei: Nauti täysin siemauksin ulkomuodostasi!

sannniiis
7/12 | 

Hiusten väri. Olen aina ollut vaalea (tai no yhden vuoden värikokeilua huolimatta), ja varsinkin kun asun ulkomailla niin se huomataan erityisesti. Ja jotenkin siihen liittyen jo koulussa sain, tai otin ehkä, itselleni sen hauskan mutta vähän tyhmän blondin roolin, joka on aina sopinut mulle hyvin - siis semmonen joka ei matikan tunnilla ymmärrä, jota vaan kiinnostaa pojat, mutta josta kaikki kuitenkin tykkää. On hassua että ajattelin että kun muutan toiseen kaupunkiin ja yliopistoon niin alan uudeksi ihmiseksi, ja sitten huomasinkin löytäväni aina siitä samasta roolista. Ja kuten sanoitkin, en edes tiedä onko se minä vai vaan rooli joka on aina ollut itsellä ja siksi jotekin helppo pitää yllä, mutta on jännä miten hankala se on karistaa (vaikka en tiedä haluaisinkokaan).

Karoliina Sallinen
8/12 | 

Vanhoista rooleista on todella vaikea päästää irti. Jopa niistä, joista ei edes itse pidä. Ne kun tuppaavat kuitenkin olemaan niin turvallisia! 

Hannahi90
9/12 | 

Mietin ettei minulla ole sellaista identiteettiä johon olisin jumiutunut, mutta usein kun katson peilistä huomaan ihmetteleväni että ai tältä mie näytinkin! Että unohdan sen ulkonäön. Ja tätä pohdittuani huomasin että muistan itseni 13 vuotiaana epävarmana tyttönä enkä 25 vuotiaana aikuisena.

Karoliina Sallinen
10/12 | 

Itseäni aina hämmästyttää, jos näen itseni videolla/oikeassa tilanteessa valokuvissa. Sitä kun näkee itsensä vain peili-ilmeellä peilistä tai oikein ottamalla otetuissa kuvissa, ei se ole se oikea todellisuus.

11/12 | 

Pakko kommentoida, että Kaunarit on paras! Se on yhä salainen paheeni. Taylor oli mun lemppari, mut harmi, että niin kaunis nainen meni pilaamaan naamansa kaiken maailman leikkauksilla ja täytteillä. Ruutu-tytär Steffy on myös käynyt piikeillä, mutta hän on uusi lempparini. Olen anti-Logan, mutta Brooke on kyllä ajattoman kaunis ja samoin sinä :)

Karoliina Sallinen
12/12 | 

Ihan karmeaa kyllä se Taylorin naama...ja juuri siksi, että hän oli NIIIIIN kaunis.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat