Kirjoitukset avainsanalla blogien kommentointi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kirjoitin viime viikolla saman postauksen sisällä sekä äitienpäivästä, että blogiyhteistyöjogurtista, sain lähes ensimmäistä kertaa elämässäni kommentteja siitä, kuinka blogissani kaunis ajatus ”hukutetaan tällaisen mainonnan alle”. Kuulin myös, että ”viimeaikoina koko blogi on pyörinyt ilmaisten tuotteiden esittelyn ja mainonnan ympärillä” ja että ”blogin taso on mennyt huimasti alaspäin juuri sen takia, että lähes jokainen postaus on täynnä pelkkää mainontaa”. Koska asia herätti kiinnostus ja mielipiteitä jopa kolmessa eri lukijassa, ajattelin, että minun olisi varmaan fiksu kertoa bloggaamisesta työnä ja sivutyönä ihan näin kokonaisen postauksen verran, koska varmasti moni muukin kuin postaukseen kommentoijat joskus asiaa miettivät. Ensinnäkin haluan sanoa, että olen tietysti harmissani, jos blogini taso on lukijoideni mielestä laskenut. Koska. Teitähän varten tätä työtä teen. Koen kuitenkin, että minun on kerrottava, mitä tämä työ on, ja kuinka yhteistyöt ja raha eivät ole niin yksinkertainen asia, kuin aluksi voisi luulla. Itse julkaisen 7-14 postausta joka viikko. Ja sehän tekee yhdestä kahteen postausta joka päivä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Myös niinä päivinä, kun on loma, laiskuus, sairaus tai pitkä työpäivä koulussa takana. Niinäkin päivinä tekstiä kirjoitetaan, tietoa etsitään, kuvat otetaan ja muokataan. Niin ja kommentteihin vastataan, sähköpostit lähetetään ja somessa ollaan. En ole koskaan laskenut työtunteja tähän kaikkeen, mutta viikkotyötunnit liikkuvat varmaankin siinä 14-20 välillä (mm. tässä syy, miksi minua ei näy usein pressitilaisuuksissa. Tunnit eivät vain riittäisi). Olen kuitenkin niin tottunut bloggaamiseen, etten varmasti edes osaisi enää olla ilman tätä tärkeintä harrastustani ja toista työtäni. Bloggaaminen on elämäntapa ja minun keinoni olla kiinni kirjoittamisessa, ajankohtaisissa asioissa ja mediassa. Se, että nautin tästä hommasta suunnattomasti, ei poista sitä tosiseikkaa, että tämä on muuttunut väljästi suoritettavasta harrastuksesta työksi. Ja työstä. Siitä kun tunnetusti maksettu palkkaa. Bloggaajan palkka on vain asia, joka vuodesta toiseen herättää keskustelua. Ne rontit kun tuntuvat saavan koko ajan ilmaista kamaa ihan tuosta vaan. Vai meneekö se ihan niin? En voi kun puhua itseni puolesta, kun en muiden palkkauksista tiedä, mutta itselläni homma menee näin.

  1. Ilmaista tavaraa ei ole. Olen juuri jättänyt verottajalle mm. viime vuoden listaukseni kaikesta siitä ”ilmaisesta” jota olen saanut, ja voin sanoa, että jokaisesta niistä maksan se summan, mikä kuuluukin, koska niin hyvinvointivaltio verotuksellaan toimii.
  2. Joudun merkitsemään tuloikseni myös ne ”lahjat”, joita en ole koskaan halunnut enkä pyytänyt, vaan ne ovat vain ilmestyneet kotiini. Kuinka moni teistä olisi valmis maksamaan tavarasta, jota et ole halunnut?
  3. Palkkaa saavan bloggaajan palkka koostuu (usein portaalipalkan lisäksi) yhteistyökampanjoista. Ja minusta se on todella fine. Itse koen, että yhteistyöt ovat tämän työn yksi kiinnostavimmista jutuista: Niiden avulla kun voi tutustua usein johonkin ihan uuteen ja mielenkiintoiseen, tai vaihtoehtoisesti tuoda esille jonkin vanhan suosikin olemassaoloa. On ihanaa, kun saan kamppisten avulla oppia koko ajan uutta ja olla näin myös ajan hermoilla. Se on mielestäni osa life style –blogin ideaa.
  4. Joskus pohdin, miksi bloggaajat – jotka rehellisesti merkitsevät yhteistyöt – joutuvat silmätikuiksi, vaikka samaan aikaan aikakauslehtien ei tarvitse tehdä samanlaisia yhteistyömerkintöjä juttuihinsa. Vai mistä luulette, että lehtien vaate- ja kosmetiikkavalinnat ja kuvissa esiintyvät tuotteet ovat peräisin? Tuntuu sille, kuin suoruudesta ja rehellisyydestä rankaistaisiin. (Minun postauksissani alussa oleva palkki kertoo Bellablogit- yhteistyösä, postauksen alla oleva *-merkintä puolestaan omasta yhteistyöstäni. )
  5. Kaikki, mitä blogissani ”mainostan”, en todellakaan ole saanut ilmaiseksi tai millään alella. Ihan rehellisesti minusta on kiva kertoa positiivisia kokemuksia ja uutisia ihan ilmaiseksi. Näitä ovat olleet vaikka viimeaikaiset Berrypicker-murot, MicroMax-potkulauta, optikkoaurinkolasien suositteleminen ja lukihäiriötesteihin rekrytoiminen.
  6. Se, että blogissani olisi ”koko ajan” yhteistyöpostauksia ei kyllä pidä paikkaansa. Yhteistyöt tulevat toisistaan tietämättä, joten toki jollakin viikolla niitä voi olla esimerkiksi kaksi. Mutta sitten on kuukausia, ettei ole yhtään. Esimerkiksi keväällä on ollut niitäkin palkkakausia (kokonainen kuukausi), etten ole tehnyt yhtään kampanjaa.
  7. ”Jokaista (kampanjaa) ei tarttis ottaa”. Voin käsi sydämellä kertoa, että en todellakaan ota kaikkia yhteistöitä, joita minulle tarjotaan. Minusta on tärkeää, että myös yhteistyöt ovat linjassa blogini muun linjan kanssa.Tällä viikolla olisin voinut mm. ottaa vastaan yhteistyön, josta olisin saanut korvasta enemmän kuin mistään muusta tähän asti. En ottanut sitä vastaan, koska brändi soti ajatusmaailmaani vastaan.
  8. Kampanjat, yhteistyöt tai muut bloginostot eivät ole välttämättä bloggaajan ahneutta. Itse ainakin koen, että on mahtavaa tuoda esille joitain sellaisia pieniä toimijoita, joilla ei olisi esimerkiksi varaa tai mahdollisuuksia mainontaan. Tämä on siis minun tapani auttaa, kerran voin niin tehdä! Tämmöisiä postauksia ovat vaikkapa Sanni Kariniemen korut, Ateleje Iinan ompelupalvelut, Steve'n'seagulls -bändi ja vaikkapa omat blogisuosikkini. Arvatkaapa maksettiinko niistä. Tavaraa tai rahaa? Ei.
  9. Ja lopuksi vielä ajatukseni siitä, miksi ”hukutan hyvän idean kaupallisen kampanjan alle.” Itse ajattelen, että jos minulla ei olisi tuotteen teeman ympäriltä mitään muuta sanottavaa kuin että ”osta tämä tuote”, en ottaisi kampanjaa lainkaan. Silloinhan kyseessä olisi mainos, eikä blogipostaus! Tarkoitukseni ei siis ole mitenkään hämyisästi ujuttaa yhteistyötä (joka on merkitty siis jo selvästi postauksen alussa) muun aiheen sekaan, vaan nimen omaan kirjoittaa aiheesta kokonaisuutena. Aivan siis sillä samalla linjalla, miten muutenkin postaukseni teen.

  Lopuksi haluan sanoa, että harva bloggaaja voi tarjota lukijoilleen laadukasta luettavaa ja kateltavaa vähintään kerran päivässä ilman, että saa ajankäytölleen korvausta. Haluaisinkin, että bloggaajien palkat olisivat yhtä luonnollinen osa kuin printtilehdistä maksettava summa lehtitilauksen tai irtonumeromaksun muodossa. Jos halutaan toimituksellista sisältöä, joka päivä, harva voi tuottaa sitä ilman palkkaa. Näillä ajatuksilla kohti ihanaa sunnuntaita :) -Karoliina-

 

Kommentit (76)

Anni S
1/76 | 

Jatka Karkki samaan malliin kuin tähänkin asti! Kirjoituksesi on raikasta ja elämänmakuista. Jonkunlainen kaupallisuus seuraa meitä kaikkialla ja blogissasi sen osuus on todella vähäinen. Minä - keski-ikäinen - luen blogisi joka päivä! (Enkä muuten seuraa kenenkään muun blogia.) Olen siis koukussa :)

Vante
2/76 | 

Blogisi on yksi niistä muutamista blogeista, joita seuraan. En ainakaan itse koe, että tavaraa "tyrkytetään" tai mainostetaan mainostamisen ilosta. Jatka vaan samaan malliin. Tietynlainen "tuotesijoittelu" kuuluu asiaan! Jos joku sanoo, että blogin taso on tämän takia laskenut, on hän todella hakoteillä.

riite
3/76 | 

Hei kiva kuulla miten systeemi toimii! Olenkin miettinyt, että paljonko sulla tähän aikaa uppoaa. Mielestäni tuotat ihan älyttömän hyvää juttua noin vähään aikaan, sehän kertoo ammattitaidosta. Nostan hattua ja jatkan lukemista :)

Hans
4/76 | 

Mä taas koen, että tässä blogissa nimenomaan on raikas meininki mitä mielellään seuraan! Ja mitä näiden ihmisten kommentteihin tulee (toki kaikilla saa olla oma mielipiteensä!) mä kuulen kateuden sieltä läpi. Ihmiset näkevät yhteistyökampanja-postaukset tahallaan "epäaitoina" koska eivät itse saa tuotteita jne. Kateus on katalaa...ja kauniille, hoikalle ja onnelliselle naiselle on helppo olla kade ? Pidä lippu korkealla ja jatka samaan malliin!

sarinna
5/76 | 

Hyvä kirjoitus! Kiitos siitä. Löysin blogiisi muutama viikko sitten ja minusta tuli heti vakkarikukija. Pidän kovasti kirjoitustyylistäsi.

6/76 | 

Tuntuu taas olleen vähän kateellisten panettelua nuo kirjoittelut. Kyllä sitä itsekin toivoisi jotain korvausta saavan tästä kirjoittelusta, on blogin pitämisessä nimittäin sitä työtä todella paljon. Moni tällainen pienempi blogi onkin jo lopettanut kun tuntuu välillä, että näet kaiken vaivan vain itsesi tähden. Mun mielestä on oikeutettua saada korvaus tehdystä työstä. Tämä blogi on hyvä juuri tällaisena kuin se on.

iunau
7/76 | 

Ei oo taso yhtään laskenu kyllä. Loistavaa luettavaa joka teksti! Ja ilman sun niitä yhteistyökirjotuksia olis mulla jääny moni asia pimentoon täysin, esim. se jogurtti!

OSK
8/76 | 

Juuri näin! En kirjoita blogia, koska minulla ei olisi aikaa ja innokkuutta siihen kovaan työhön, mitä bloginpitämisen koen olevan. Nostan siis hattua sinulle, joka niin ahkerasti kirjoitat mielenkiintoisista asioista asiallisesti ja aikuismaisesti. Pidän myös erityisesti siitä, että panostat oikeinkirjoitukseen!

Jotkut ihmiset ovat niin älyttömän kateellisia, että aivan oksettaa. Älä piittaa sellaisten kommenteista.

Aurinkoista kevättä teille!

hellu
9/76 | 

Kiitos tästä selvennyksestä! En ole ainakaan muistaakseni aiemmin sinulle kommentoinut tänne, mutta oon juuri viime kuukausina ajatellut itse asiassa samaa mitä nämä sinulle kommentoineet... Että blogisi on tylsä mainoskanava, jonka seuraamisen haluan lopettaa. Jostain syystä roikun täällä silti vaikken tällä hetkellä saa blogistasi mitään irti. Tämä postaus oli raikas tuulahdus ja sai uskoni palaamaan, että ehkä tänne kannattaa kurkistaa vielä jatkossakin.. :)

Patveula
10/76 | 

Hyvä kirjoitus ja kiitos selvennyksestä miten koko homma toimii. Mun mielestä on ihan oikeutettua saada yhteistyöstä korvausta ja pitäähän tuotteita käyttää ja testata, jotta niistä pystyy rehellisesti mielipiteensä kirjoittamaan. Jatka samaan malliin!

Miia
11/76 | 

Tottakai se on ymmärrettävää, että blogi on työ ja että työstä maksetaan palkka. Kuitenkin omasta mielestäni meillä kuluttajilla on myös silloin oikeus antaa palautetta. :) Mukavaa että perustelit kantasi mainoksiin, sillä moni yllä olevista asioista oli itsellenikin täysin vieraita. Moni bloggaaja todellakin tuntuu häpeävän ja jopa välttelevät rahaan ja yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä ja kommentteja. Hatun nosto siis siitä että aihe nousi pinnalle!

Minttu
12/76 | 

Tosi hyvä, että kirjoitit aiheesta! Tämä oli myös hyvä muistutus itse kullekin. Kieltämättä omaankin päähän on välillä hiipinyt ajatuksia, että kelpaisi kyllä itsellenikin tuollainen tai että onpa F:llä aina ihania vaatteita - varmaan paljon yhteistyöllä ilmaiseksi saatuja. Kateus. Mutta kyllä sitä aina sitten muistaa ja tajuaa, että kuinka paljon hommia sen eteen teette. Ei itselläni rahkeet riittäisi mitenkään moiseen, joten täysin turha kadehtia toisten tekemisiä. Varmasti aika olematon palkka tehdystä työstä.
Minusta on ainakin todella kiva, että "mainostatte" asioita -oli ne sitten yhteistyön kautta tai ei. Sitä kauttahan sitä saa itsekin tietoja ja vinkkejä uusiin juttuihin.

Viola
13/76 | 

Mahtava teksti ja todella skarppeja pointteja! Bloggareihin tosiaankin usein kohdistetaan ihmeellisellä tavalla syytöksiä mainontaan yms yhteistyökuvioihin liittyen - mutta aivan kuten sanoit, lehtimaailmaa ei syynäillä lainkaan tähän malliin. Anyways - keep it going, tää on ihana blogi! Ja kuka vaan selväjärkinenhän nyt näkee ettei todellakaan mikään mainostoiminta täällä keskiössä - vaan elämä kaikkine kivoine juttuineen :)

14/76 | 

Mä sain samankaltaisen kommentin juuri viime viikolla, kun tein ensimmäisen kamppikseni Belloissa. Ja edellinen oli kuitenkin jo melkeinpä kuukauden takaa...
Mä ymmärrän, että se edelleen joitakin lukijoita ärsyttää, että yhteistöistä ja mainonnasta on tullut yhä pysyvämpi osa blogeja. Mutta mun mielestä yhteistyöt ei sulje kuitenkaan sitä ns. oikeaa sisältöä pois blogista, tai toisinpäin. Ihan hyvin mahtuu kaikenlaiset sisällöt samaan blogiin.
Mun mielestä on myös just tosi hyvä, että yhteistyöpostaukset on selkeästi näkyvissä, jolloin epäilyttävää mielikuvaa ei synny, vaan lukijat tietää heti, että kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Moni bloggaaja varmaan tykkää vinkata omista suosikkijutuistaan ihan ilman mitään yhteistyötä, liekö tästä sitten syntynyt se ristiriita, että lukijat kokee, että heille tyrkytetään koko ajan jotain ja me kirjoittajat ei oikein ymmärretä, kun ei niitä kaupallisia yhteistöitä nyt NIIN paljon ole.
Ja onhan blogit muuttunu vuosien saatossa tosi paljon. Yhteistöitä ja kamppiksia on enemmän tai vähemmän joka blogissa. Musta on jännää, miten juuri bloggaajat on otettu vähän silmätikuiksi tässä. Koetaan se jotenkin tosi epäreiluksi ja jollain lailla sielunsa myymiseksi, kun niistähän saa sitten rahaa. Kun harrastuksesta ei saisi saada rahaa. Harvoin kuitenkaan esim. musiikkia harrastavia dissataan, jos bändi saa keikkaa, josta saavat keikkapalkkiota. Päinvastoin, se on hienoa, kun harrastus on saatu sellaiselle tasolle, että siitä voi vähän tienatakin. Bloggareiden kohdalla vastaava tulkitaan sielun myymiseksi.

Noh, paljon on blogeja, bloggaajia ja eri tyylejä ja kaikki mahtunevat mukaan. Kaupallisuus on varmasti tullut jäädäkseen, uusia yhteistyön muotoja tulee varmasti tulevaisuudessa lisääkin. Pitää vaan blogata just niin, kun itsestä parhaalta tuntuu.

Tsemppiä, Karkki! :)

15/76 | 

Ja piti vielä lisätä, että vaikka mullekin blogista on tullut jo sivutyö, en mä silti tätä tekisi, jos se tuntuisi yhtään vastenmieliseltä. Toisaalta tuskin uhraisin tälle ihan niin paljon aikaa ja vaivaa, jos tämä ei olisi sivutyö, vaan entiseen malliin harrastus. Mä toivoisin, että se olis lukijoidenkin mielestä win-win: lukijat saa enemmän sisältöjä, jotka on usein laadukkaampia ja bloggaaja saa duunistaan pienen korvauksen.

Daniella
16/76 | 

Hyvä, että tartuit tähän! Totta kai on selvä, että työstä pitää saada korvausta. Luultavasti mielikuva runsaasta yhteistyöpostauksista on syntynyt siitä ainakin osittain, että postauksia tosiaan tulee todella paljon, nopeammin mitä ehtii itse lukea. Silloin keskimäärin joka toinen kerta kun blogin avaa, on joukossa juuri niitä, joissa on kyse joko suoraan yhteistyöstä tai muuten vain mainoksesta. Ja rehellisyyden nimissä olen muutaman "tavis-postauksen" missannut juurikin siksi, ettei ole ihan joka päivä ollut lukemassa, jolloin ne tuotesijoittelupostaukset ovatkin jääneet mieleen. On oikeasti tosi kiva kuulla uusista jutuista, etenkin jos ne voisivat olla itselle sopivia. Ehkä sitä alkaa toisaalta myös turtua siihen informaatiotulvaan ja on itse liian heikko pitääkseen taukoa blogin lukemisesta, johon on niin pahasti koukussa.

Joskus tosiaan kaipaisi takaisin aikaan, jolloin blogitkin olivat vain harrastus ja kirjoittajansa päiväkirja. Ei nyt siis liity spesifisti tähän blogiin vaan ylipäätään blogikulttuuriin. Mutta niin se maailma kehittyy ja on vain pysyttävä mukana tai tiputtava kyydistä.

Ja hyvinhän sinä Karoliina kirjoitat, älä lopeta. Vaikka vapaapäiviä ihan mielelläni sulle soisin, että itsekin pysyisi mukana ;)

17/76 | 

Tulin sattumoisin piipahtamaan blogissasi - facebookin mainoksen myötä. Tykkäsin tästä kirjoituksesta. Kiva lukea, että ilmoitat tulosi verottajalle. Ainoastaan tätä lausetta jäin hämmentyneenä miettimään: "Lopuksi haluan sanoa, että harva bloggaaja voi tarjota lukijoilleen laadukasta luettavaa ja kateltavaa vähintään kerran päivässä ilman, että saa ajankäytölleen korvausta." Minä kirjoitan lähes tulkoon joka päivä, mutta en saa ikinä mitään palkkaa. Kukaan ei lähetä yhtään mitään, ei edes postikorttia. Onko minun siis ajateltava, että en tarjoa laadukasta luettavaa? No kuvat ei kylläkään ole laadukkaita. Nyt jatkan blogisi muitten juttujen lukemisella.

18/76 | 

Olipa mielenkiintoista lukea aiheesta. Minusta on ihan hyvä, että jotain korvausta on mahdollista saada. Kummallinen tuo kateus joillakin ihmisillä. Ikinä ole itselle tullut mieleen kadehtia, kun jollain on "jotain kivaa".
Itse pidän bloggareita hyvinä markkoijina etenkin just pienien firmojen osalta!
Tsemppiä vaan jatkoon :)

Mouru
19/76 | 

Jes! Tosi kiva, että teit tästä aiheesta postauksen. Niin tämä bloggaamiseen ja siellä tapahtuvaan mainontaan liittyvä etiikka on tosi mielenkiintoinen aihe ja näkökulmat siihen riippuu tietysti siitä mistä vinkkelistä sitä katsoo. Ja onkin hyvä, että toit omat näkemyksesi esille.
Mainitsit tuossa postauksessa miten lehdissä tapahtuvaan tuotesijoitteluun eivät lukijat niin herkästi tartu tai kiinnitä huomiota. Se on kyllä aivan totta, mutta lukijan näkökulmasta pidänkin blogeja paljon rehellisempinä, koska ne tehdään monesti persoonana omilla kasvoilla ja vuorovaikutuskin kirjoittajan ja lukijan välillä on aivan toista luokkaa kun aikakausilehtien maailmassa. Ehkä lukijat tästä syystä vaativatkin niiltä enemmän. Näin myös mainontakin blogeissa, ainakin omaan makuun tuntuu herkästi jotenkin teennäiseltä. Ja ihan rehellisesti sanottuna monet ”mainonta” postaukset on aika kökköjä. Välillä itse postauksissa ei ole mitään vikaa sinänsä vaan pelkkä mainonta ärsyttää, vaikka sisältö olisi muuten tosi jees. Eniten ärsyttää se jos ei ole mainittu sitä että on saatu joku tuote testiin tai että kyseessä on sisältöyhteistyö. Monesti tälläiset postaukset rokottaa blogin aitoutta. Nyt siis puhun blogeista yleensä, teidän blogissa näihin asioihin selkeästi kiinnitetään huomiota. Ja vaikka tietenkin ymmärrän miksi bloggaajat mainospostauksia tekevät ja onhan niitäkin ajoittain, tosin harvemmin mukava lueskella. Harvemmin sitä lehdistä tai telkkaristakaan jaksaa mainoksia jäädä pällistelemään. Kai niihin on sitten niin tottunut, ettei kyseenalaista asiaa mitenkään, sillä tiedostaahan sen että sieltä se raha tulee. Ja onhan se epäreilua lukijalta vaatia bloggaajia tekemään hommia ilmaiseksi vain, jotta minun ei niitä mainoksia tarvitse katsella.
Lopuksi vielä pitää mainita, että kunnioitan suuresti bloggaajia, jotka näkevät vaivaa näiden asioiden puimiseen, ja siihen että blogi olisi läpinäkyvä ja rehellinen. Ja minun mielestä teidän bloginne on ehdottomasti sellainen ja täydellisyyden tavoittelu ja kaikkien lukijoijen miellyttäminen on ihan absurdi tavoite. On myös hyvä muistaa että te teette tätä muun työn ohessa, eli sen on meikäläiseltä hatunnoston paikka kun jaksatte selkeästi innostuneesti näitä hommia tehdä ja nähdä vaivaa. :)

Arja
20/76 | 

En ole aikaisemmin seurannut yhtään blogia. Iholla- sarjan myötä sattumalta eksyin tänne. Nyt olen lukenut tätä blogia joka päivä noin ½ vuotta ja aion jatkaakin.
Nostan hattua teille jotka jaksatte päivittäin pitää blogia ja antaa luvan kurkistaa perheenne ja kotinne elämään.

Katinka
21/76 | 

Hyvä selvennys aiheesta.
Olet suoraselkäinen nainen ja teet /teette blogia kivalla tyylillä.
Löysin blogin Iholla-sarjan myötä ja lähes päivittäin elämäänne kurkkaan. Monta vinkkiä olen blogistanne napannut ja hyvää mieltä saanut.
Ihanaa kevättä teille, jatkakaa samaan malliin.

Salla
22/76 | 

Hyvä ja perusteltu kirjoitus paljon puhutusta aiheesta!

Mun nähdäkseni tässä blogissa on mainosjutut tehty huomattavasti paremmin kun monessa muussa. Ite en ollenkaan jaksa lukea tavismuotiblogeja, jossa mainostetaan jotain perus-HM-vaatteita. Sulla kuitenkin yhteistyöjutut on aina tosi hyvin perusteltuja, laadukkaita ja vielä tosi usein suomalaisiakin tuotteita (yhtään ulkomaisia mollaamatta, paikallista pitäis tukea enemmän!). Kaiken lisäks oot merkinny saadut tuotteet ja yhteistyötekstit aina tosi selkeästi.
Niistä saa tosi kivasti vinkkejä ja ns. tavallisen ihmisen käyttökokemuksia. :)

Luulisin, että tosi moni muukin lukija seuraa blogeja nimenomaan käyttäjävinkkien takia. Siks on mun mielestä älytöntä ajatella, että bloggaajat maksais kaikki kosmetiikat, vaatteet jne. vaan omilla rahoillaan JA sen lisäks vielä käyttäis sivutoimisen työn verran aikaa blogin varsinaiseen pyörittämiseen. On eriasia, jos bloggaaja kehuu tuotteita pelkästään siksi, että on saanu sen lahjana tai suostuu mihin vaan yhteistyöhön, kunhan hyötyy siitä itse. Sitä en itekään hyväksy. Esim. Etin just tällä viikolla tietoa hyvistä laattamallisista mopeista. Löysinkin yhen bloggauksen, mutta siihen ei millään voinu luottaa, koska oli yhteistyökirjoitus ja lisäksi niin superylistävää sävyyn kirjotettu, että kaikki oikee arviointi oli unohdettu.

Kiitos monipuolisesta ja sopivan maanläheisestä blogista! :) Tykkään myös siitä, että kirjotatte Eskon kanssa tätä molemmat, koska tuo kivasti erilaista näkökulmaa. :) Aitous on todellakin uusi musta!

31/76 | 

OSK. Voi kiitos :) Ja oikeinkirjoitus: Juuri mietin, mitä tässä suollan, kun toista tuntia olen kommentteja sauhuten naputellut. Hyvä, jos pikakirjoitusvirheet eivät ainakaan usein paista silmään!

36/76 | 

Päivi. Juuri näin. Sun teksti sai kaksi ajatusta vielä mieleeni.

1. "Mutta mun mielestä yhteistyöt ei sulje kuitenkaan sitä ns. oikeaa sisältöä pois blogista, tai toisinpäin. " --> Tätä asiaa mä juuri ajattelin! On kummaa, että muutaman kaupalliset postaukset muka veisivät monet blogin muut aiheet jotenkin mennessään suohon. Itse ainakin haluan, että blogissa on monia tasoja. Pinnallista hömppää ja sitten jotain syvää.

2. "Harvoin kuitenkaan esim. musiikkia harrastavia dissataan, jos bändi saa keikkaa, josta saavat keikkapalkkiota." --> Mietin juuri tänään, että bloggaajan nousu harrastelijasta luetummaksi on kuin under ground -bändin nousu listanimeksi. Silloin artistia usein syytetään feikiksi ja epäaidoksi, vaikka ainoa joka on muuttunut, on se, että tämä saa soitostaan palkkaa.

Hyvä, Päivi :)

Anku
44/76 | 

Hmm.. Selvästi tunteita herättävä aihe. Mua jäi jotenkin mietityttämään, kun aiemmista postauksien kommenteista luin juurikin tuota moitetta. Jo silloin meinasin kommentoida, mutta jätin väliin. Nyt on jo pakko kommentoida? eli: Juuri tuo kateus minunkin mielestä sieltä läpi paistoi ja myös tietämättömyys. Esim. juurikin tuo verottajan osuus. Ja tokihan sitä saa jokainen lähteä bloggaajaksi, eri asia vain, kenellä riittää motivaatio ja pitkäjänteisyys saada blogista suosittu ja seurattu! A:sta sinäkin Karoliina varmasti olet alkanut ja ison työn blogisi suhteen tehnyt!
Tsemppiä jatkossakin ja jatka ihmeessä aidolla otteella (se minut ainakin on koukuttanut?)!

essi
45/76 | 

Tää sun blogi on just kiva ja tiheä postaustahti koukuttaa lukemaan ja seuraamaan. ? Ainut miinus ovat mobiilisivulla ruudunpäälle hyökkäävät kissanruoka yms. mainokset. Juuri kun olen saanut sivun ladattua ja alan lukea, niin eteen hyökkää koko näytön peittävä mainos.. Ärsyttävä mainos ja mobiilissa vaikea sulkea, kun pitää osua siihen pikkuruiseen rastiin..

Linda
46/76 | 

Moi! Tämä sinun/teidän blogi on ehdottomasti lempparini. Löysin tämän myös Iholla-sarjan kautta. Sarjassa jo huokui teidän perheen mainio meininki :) ja sama tulee esille tässä blogissa. Mielestäni on ihan huikeaa kuinka kirjoitat niin mielenkiintoisia juttuja päivittäin. Ja mua ei ainakaan ole nämä tuotepostaukset yhtään häirinneet. Päinvastoin! Niistä on saanut hurjasti vinkkejä. Ihailen myös tyyliäsi ja Eskon tyyliä myös. Olette kyllä juuri sopivat toisillenne! Ja pikku F on kyllä todella suloinen :) Hyvin samantyylinen kuin oma tyttöni. On myös erityisen mielenkiintoista lukea ihan tavallisista arjen asioista, kuten viikon mykkäkoulusta puolison kanssa tai siitä, että äitiys on pyllystä :) Se, jos mikä on aitoutta ja siitä mä tykkään! Monesti blogeissa on niin siloteltuja kuvia ja mietteitä kaikesta, mutta täällä saa lukea myös sitä arjen välillä kurjaakin puolta. Eli pidä tämä blogi juuri sellaisena kuin Se on. Parhaana! Aurinkoisia päiviä koko teidän perheelle :)

Jutta
47/76 | 

Minusta tässä blogissa ei ole ollut liikaa mainontaa! Lisäksi ne kampanjat, joita sinulla on ollut, ovat olleet mielestäni pelkästään mielenkiintoisia. Jatka samaan malliin vaan! Meitä tyytyväisiä lukijoita on varmasti paljon. :) Eikä ketään pakoteta tätäkään blogia lukemaan, jos ei kirjoittamasi asiat kiinnosta.

Annukka
48/76 | 

Kirjoitan tämän kaikella rakkaudella, toivottavasti osaan muotoilla viestini niin, ettet sitä loukkaannu! Luin tekstisi ja perustelusi ja ensireaktioni oli, että voi taivas! Ihan naurettavaa. En tiedä olenko tällaisena 30plus-perheenäitinä kalkkissarjaa, mutta mun mielestä blogien ei tarvitse eikä kuulu olla "toimituksellisia", enkä sitä kyllä niiltä odota. Ei minua myöskään häiritse se, että siellä jokin tuote esitellään, päin vastoin kokemuksista saa myös vinkkiä siihen, mitä ei kannata ainakaan ostaa tai kokeilla, ei ne aina ole sille testatulle tuotteelle plussaa.

Mä olen aina karsastanut sitä, että bloggaajat (siis kirjoitan sen kahdella g:llä, jotkut näyttävät puhuvan blogaamisesta) pitävät hommaansa työnä ja puhuvat siitä sävyyn, jossa heille tulisi olla kiitollisia siitä, että saa katsoa heidän joskus tosi myötähäpeän täyteisiä itse otettuja muotiselfieitä tai lukea kirjoitusvirheisiä, naiiveja tekstejä, joissa perustellaan äitimaailmaan tuttuja asioita. Toinen tapa on puhua marttyyrimäisesti siitä, miten kirjoituksiin suhtaudutaan ja miten niistä saadaan "kuraa niskaan". Näillä en Karoliina viittaa sinun blogiisi, mutta moniin muihin.

Jotenkin itse ajattelen, että blogi on päiväkirja, sen ei tule olla verrattavissa sanomalehtiin tai muihin medioihin, koska sen kirjoittaja on amatööri, ei toimittaja. Tiedän ja huomioin toki, että sä olet äidinkielen ammattilainen, mutta suurin osa suomalaisista bloggaajista ei sitä ole eikä tarvitsekaan olla, mutta luulevat sitä olevansa. Äh, taidan kadottaa pointin näin alkuyöstä! Tarkoitan siis, etten odota blogeilta ammattilaisuutta, siksi en tajua myöskään sitä, että siitä puhutaan työnä! Musta olisi outoa, että joku saa elantonsa siitä, että postaa välillä tosi koomisiakin kuvia itsestään ja perheestään nettiin ja sitten kuvien alla on linkitettynä mistä mikäkin pipo ja sukka ovat ja millä shampoolla miehen parta on pesty. Musta on siis lähtökohtaisesti ärsyttävää, että bloggaaja puhuu palkkakausista. Sori vaan!

Mä pidän sun tyylistä, siksi täällä notkun, sä olet raikas piristys ja ehkä blogien lukemiseen liittyy monesti myös vähän stalkkaamisenkin iloa, pääsee kurkkimaan toisen elämään ja peilaamaan sitä kautta omaansa.

Iloa alkavaan kesään!

Saija
49/76 | 

Kiitos, kun avasit bloggaajan työnsisältöä ja arkea. Verottajalle toivottasti kaikki muutkin bloggaajat ilmoittavat tulonsa ja lahjansa sekä maksavat itselleen myös yrittäjänä eläkettä, jos bloggaaminen on pääasiallinen tulonlähde. Muuten voi olla eläkekertymä joskus tulevaisuudessa hävyttömän pieni. Onneksi Karkki sulla on opettajantyöstä nämä maksut hoidettu ? Sen takia otan tämän esille, kun moni nainen yllättyy, jos on kotona pitkään lasten kanssa, että harmaatulevaisuus ei olekaan kovin leveä. Mainonta ja sidonnaisuus on ok., kunhan lukijat tietävät (ja sinun blogeissa tämä käy hyvin selväksi), että tässä kokeillaan ja kerrotaan kampanjatuotteesta ja käyttökokemuksista. Silloin se on reilua. Journalismin arvostuksen takia en pysty kyllä montaa blogia seuraamaan, mutta sinua voi oikein ilolla. Ja Karkki. Provosoi ja provosoidu myös itsekin. Se ei ole vaarallista, vaan herättää ajatuksia ja saa aikaan uusia näkökulmia. Rakentava palaute on uudistumisen alku. ❤

bloggaaja
50/76 | 

Bloggaaminen on työtä ja siitä saa palkkaa. Blogeja on monenlaisia ja niiden funktiot ovat erilaisia. Voi hyvänen aika tätä ajattelun kapeutta....

Pikkis
51/76 | 

Tiedän monen monta bloggaajaa, jotka kirjoittavat useita laadukkaita postauksia viikottain ilman korvausta. Hieman siis särähti korvaan toteamuksesi siitä, että milloin laadukasta luettavaa pystyy kukin tarjoamaan.

Luen monia blogeja. Joukossa on monella eri tyylillä kirjoittavaa tyyppiä ja luenkin blogeja monesta eri syystä. Jos lukemisesta pitäisi maksaa lehden veroista maksua, jäisi moni blogi omalla kohdallani unholaan.

Ei siinä mitään, jos kirjoittamisesta saa korvausta, muttei sitä pidä pitää itsestäänselvyytenä tai ajatella oman bloginsa olevan "harrastelijoita" parempi.

Niin, eikä kaikki kritiikki tai moite ole kateutta. Miksi olisi?

Riina
52/76 | 

Kommentoin vähän jälkijunassa kun vasta nyt bongasin tän bloggauksen. Mua on aina kiehtonut miten suomalainen blogiskene kasvaa ja aikuistuu ja, noh, samalla kaupallistuu toden teolla. Siis missää näissä asioissa ei ole mitään väärää, vaan tää kaikki on ihan törkeen mielenkiintosta. Mä kommentoin tätä aihetta aina vaan lukijana, ehkä intohimoisena ja monipuolisen lukijana; luen suomalaisia portaaliblogeja, todella isoja jenkkiblogeja, tosi pikkuruisia blogeja ja kaikkea siltä väliltä.

Musta esim. Bella-blogien mainonta on parantunut huomattavasti verrattuna vaikkapa viime kevääseen, sillon mua otti ihan suunnattomasti päähän se, miten belloilla oli kokoajan joku iso kamppis mikä oli kaikilla bloggareilla samaan aikaan, ja sit kaikki koitti vääntää K-menu makkaroista jotain järkevää ja se... ei toiminut. Sama ongelma oli silloin parilla muullakin portaalilla (muistan esim. eräänkin joogahousu-kamppiksen, jonka viides kamppanja bloggari aloitti postauksensa sanomalla "no näistähän on jo kaikki sanottu, mutta minäkin ajattelin vielä hehkuttaa" vai oisko ollut niin, mamma xxx, että sun oli vaan pakko hehkuttaa niitä pökiä, joita samalla viikolla kuus muuta mammaa oli jo hehkuttanut. argh, vieläkin nousee savu päästä). Musta näistä ajoista on rauhottunu portaali jos toinenkin. Toki isompia kamppiksia tulee, ja saa tullakin, mutta jotenkin tuntuu, että myynti on ottnut järjen käteen ja ruvennut oikeasti pohtimaan, mikä kamppis sopis mihinkin blogiin, eikä niitä vaan heitellä miten sattuu. (joo joo 99% kieltäydytään mutta kyllähän nää välillä näyttää vähän siltä, että tehdään nyt tää pillimehumaistelu kun ei muuta keksitä...). Musta teidän blogissa on tosi mielenkiintosia ja aikaavieviä, todellista journalistista sisältöä olevia juttuja usein. En ehkä ihan tajua, miksi koet(te) tarpeelliseksi näin valtavan sisältömäärän, ei joka päivä tarvitse tulla edes yhtä postausta saadakseen blogi eläväksi ja isoksi. Hyvä esimerkki blogin "ylipostaamisesta" on yks mun lemppari jättiblogeista A Beautiful Mess, siskokset pallaks tyyliin kymmenen henkilöä bloginsa työntekijöiksi, ostettiin kokonainen talo pelkkää blogia varten ja postauksia tuli vähintään kolme päivässä. Mitä seuras- no lukijakato tietysti. Nykyään osa staffista on heitetty pihalle ja talostakin ollaan luopumassa toisen siskoista muuttaessa kaupungista ja lukijat rupeaa taas palaamaan langoille. Jos blogia kirjoittaa sen takia, että on pakko, koska se on työ (oli se kuinka intohimo tahansa, mutta jos kokee postausten määrän olevan yksi mittari ja pakollinen paha, ollaan heikoilla jäljillä), lukijat vieraantuu.

Huh, tulipas maratooni ja vähän lähti sivuraiteillekin taas, mutta jotenkin aina kun tästä tulee puhetta, haluan heittää lusikkani soppaan jota en ole itse keittämässä, maistelemassa vaan :D

TL;DR: Teidän blogi on menossa perjaatteessa oikeeseen suuntaan markkinoinnin kannalta, mutta muistakaa kuitenkin miettiä omia motiiveja bloggaamista kohtaan koska ne näkyy heti lukijoille.

TaijaE
53/76 | 

Hei! Eksyin blogiisi kauan sitten ensimmäistä kertaa, enkä syttynyt yhtään. En muista, mikä silloin oli syy, mutta nyt kun ajauduin mutkien kautta tänne uudelleen, olen aivan myyty! :) Itse seuraan monia blogeja ja ajan vähyyden vuoksi skippaan ihan reippaalla kädellä postaukset, jotka eivät minua kiinnosta. Koskee myös mainospostauksia, jotkut luen, jotkut jätän väliin. Itse en kuitenkaan jaksa ärsyyntyä blogeissa olevista yhteistyöpostauksista tai mahdollisista ilmaisista tavaroista (jotka eivät edes ole ilmaisia, kuten kirjoitit tuosta verottaja-kuviosta). Minusta ilmaiseksi saadut putelit ja jugurtit on pieni hinta siitä, että tuo omat ja perheensä kasvot, mahdollisesti ystävänsä ja kaverinsa blogiin. Jakaa arkea ja juhlaa kaiken kansan pällisteltäväksi. Rehellisyyden nimissä itse en siihen pystyisi, vaikka saisin kaikki maailman ilmaistuotteet vastineeksi. Älä ymmärrä väärin, en näe siinä mitään pahaa, että bloggaajat tekevät näin (enhän muuten edes lukisi blogeja) eikä minulla ole asiasta sen kummempaa aatetta takana. Tiedän vain, että minusta ei olisi siihen. Ehkä sitten tästä syystä minulle on oikeastaan ihan sama, mitä etuja bloggaajat kirjoittelustaan saavat. Kivaa kesän odotusta sinulle ja perheellesi! :)

55/76 | 

Eli blogaajat eivät oikestaan saa mitään ilmaista tavaraa, koska kaikki pitää ilmoittaa verottajalle?

Heidi
56/76 | 

Annukka sanoi: "Musta on siis lähtökohtaisesti ärsyttävää, että bloggaaja puhuu palkkakausista. Sori vaan!"

Minusta taas on lähtökohtaisesti omituista, että ihminen ei saisi työstä palkkaa. Outo ja vähän kitkerän katkera tilitys Annukalta. Toisen ihmisen työn arvottaminen on muutenkin aika erikoista. Miksi joku työ olisi vähemmän arvokasta kuin joku toinen? Ihmettelen.

Annukka
57/76 | 

Annukka sanoi myös,ettei odota blogeilta ammattilaisuutta eli en pidä bloggausta työnä. Musta se on harrastus. Tai jos se olisi työtä, homman pitäisi oll paljon laadukkaampaa. T Annukka

Lotta Aavikko
58/76 | 

Moikka ! Tartuit tosi tärkeään aiheeseen Karoliina, monesti tästä aiheesta ei hirveesti puhuta :) Sun vastaus oli aito ja asiallinen, luin koko ajan nyökytellen "aivan, just noinhan tän pitääkin mennä". Hyvä meininki ! Kiitos mainiosta blogista, kantaaottavista ja välillä tosi rohkeistakin mielipiteistä ja ihan arjen kertomisesta. Big ups ja ihanaa kevättä ja alkukesää <3

59/76 | 

[…] blogijutun kirjoittaminen vie aikaa. Karoliina sattui juuri sopivasti kirjoittamaan tuosta rahapuolesta ja koska kommenttiboksissa ihan kaikki eivät ymmärtäneet sitä työ-sanaa bloggaamisen […]

60/76 | 

[…] blogijutun kirjoittaminen vie aikaa. Karoliina sattui juuri sopivasti kirjoittamaan tuosta rahapuolesta ja koska kommenttiboksissa ihan kaikki eivät ymmärtäneet sitä työ-sanaa bloggaamisen […]

63/76 | 

Voi että :( Kurjaa! Mulle mainos tulee aina vain alkuun, ja kun klikkaan sen pois (tai siitä, jos on mielenkiintoinen), näkyy postaus normaalisti.

65/76 | 

Annukka, bloggaaja, Heidi ja Elsa! Kiitos, kun pistitte keskustelun pystyyn ennen kuin ehdin itse edes huudeille. Juuri näin :)

Itse ajattelen, että bloggaaminen on kuin mikä tahansa harrastus, josta joillekin voi ajan saatossa tulla myös työ.

Onhan meillä harrastajaurheilijoita,--kitaristeja, -tanssijoita ja -kirjailijoita aivan samalla tavalla kun on myös ammattilaisia samoissa lajeissa.

Itse en ainakaan ajattele, että sanan "työ" mainitseminen nostaisi bloggaajan tasoa tai statusta mitenkään. Se ei myöskään taida olla mielipidekysymys. Kun työsopimus työnantajan kanssa on kirjoitettu, ja omasta työpanoksesta maksetaan palkkaa tai palkkiota, on se faktojen perusteella työtä. Työn laadusta voidaan olla sitten montaa mieltä :D

66/76 | 

Pikkis ja Annukka. Monta postausta viikossa on eri asia kuin monta päivässä.

Mutta: Kuten jo yllä sanoin, työ tai sivutyö ovat faktoja, eivätkä ne arvota blogia tai nosta sitä toisten blogien yläpuolella. Kurja, jos sellaisen kuvan olette kirjoituksistani saanut :( Se ei ole ollut tarkoitus!

69/76 | 

Säädös tästä tuli vasta vähän aikaa sitten, enkä tiedä, kuinka sitä noudatetaan. Uskoisin, että aika hyvin. Mutta siis tämä on sääntö.

Minna
70/76 | 

"Joudun merkitsemään tuloikseni myös ne ”lahjat”, joita en ole koskaan halunnut enkä pyytänyt, vaan ne ovat vain ilmestyneet kotiini. Kuinka moni teistä olisi valmis maksamaan tavarasta, jota et ole halunnut?" – Ei kai nyt sentään? Jos joku nyt ehdoin tahdoin lähettelee tavaraa, niin tuskin sinun tarvii ottaa minkäänlaista verovastuuta asiasta? Hullunkuristahan se olisi!

71/76 | 

Niin samaa mieltä kanssasi joka ikisestä kohdasta! En voi tähän muuta todeta kuin sen, että teet ihan oikein ja sen, mitä Elsan blogiinkin jo kommentoin - toki on hyvä että bloggaajat tekevät vielä maksuvapaata sisältöä, joka on aiemmin ollut niiden idea, mutta kohtuullisen korvauksen saannissa etenkin tietyin väliajoin ei ole mitään pahaa niin kauan kuin yhteistyö menee linjassa blogin sisällön kanssa.

En ymmärrä miksi tästä pitää nostaa iso älämölö, blogimaailmassa saa valita haluaako lähteä yhteistyökamppiksiin mukaan vai ei ihan samalla tavalla kuin freelancer saa päättää ottaako jonkin työn vastaan vai ei. Osa työstä tehdään hyväntekeväisyytenä, osa ihan puhtaasta mielenkiinnosta ja osa vaan sattuu sopimaan oman blogin aihealueeseen ja kiinnostamaan kirjoittajaa (ja toivottavasti lukijoitakin), jolloin siitä on iha OK kirjoittaa.

Ja olen niin samaa mieltä tuosta etenkin pienten toimijoiden promoamisesta aivan korvauksetta - se on todella mahtavaa kun itse löytää jonkin ihanan brändin, joka tekee esim. upeita printteja tai mahtavia laukkuja, ja kirjoittaa siitä! Harvemmin pienyrittäjillä on varaa markkinoida tuotteitaan oikein kunnolla ja sen ymmärtää erittäin hyvin, siksi tykkään itsekin kirjoitella toisinaan überlöydöistäni blogiini, jotta muutkin saavat niistä tietää. Ihan ilman korvausta.

Ja jokainen itseään kunnioittava bloggaaja merkkaa yhteistyöpostaukset niihin kuuluviin paikkoihin ja pistää verottajalle tiedon tehdyistä töistä. Itse teen hommat verokortilla ja pistän ne menemään laskutuspalvelun kautta niin ei tarvitse pelehtiä veroilmoituksen kanssa vuosittain, olen sen todennut freelancer-hommien/blogjuttujen yhteydessä paljon helpommaksi tavaksi.

Jatka samaan malliin ja nosta tulevaisuudessakin kissa pöydälle mikäli on tarvis! :D

hanna
www.hannamariav.com

73/76 | 

Minä en voi sille oikein mitään, kuinka kommenttiboksi elää. Ja minusta minun lukijani kommentit ovat 99,99% fiksuja ja asiallisia.

Oma mielipiteeni onkin se, että on vain rikkaus, kun asioista keskustellaa. Ja silloinhan eriävät mielipiteet ovat vain hyväksi: Muuten keskustelu tyrehtyisi heti alkuunsa!

Rohkeasti siis kommentoimaan myös silloinkin, kun asioissa on huomautettavaa :) Se, että perustelen kantani ei tarkoita, etten arvostaisi myös muita mielipiteitä. Koen kuitenkin, että kun asiasta olen avoimesti kertonut, haluan jatkaa samalla linjalla kommenttiboksissakin.

Pikkis
74/76 | 

Hei! En suinkaan tarkoittanut, että löydän postauksistasi ainoastaan jotain moitittavaa. Ei tietenkään! Et tosin tainnut näin edes ajatella. =) Monet jutut ovat olleet hyviä ja mielenkiintoisia. Kiitos niistä. Itsekin pidän keskustelua rikkautena. Keskustelemalla löytää ajatuksia herättäviä pointteja omiin mielipiteisiinsä ja joissakin asioissa ei olekaan enää niin ehdoton mitä aiemmin. En kuitenkaan pidä hyvänä keskusteluna, jos pöytään heitetään kateus-kortti. Silloin into keskusteluun lakkaa.

Heh, olen ollut aiemmin huono jättämään kommentteja muiden blogeihin. Näinköhän tämä muuttuu, kun on tullut tänne kirjoitettua jo huimat (:D) kolme viestiä.

Mukavaa kevään jatkoa!

75/76 | 

Bloggaamisen tuotot tuntuu jostain ihmeen syystä olevan joillekin ihan kadehdittava aihe. Summat eivät ole päätähuimaavia ja jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus niitä tienata. Se on myös hassua kuinka toisia mainokset ärsyttävät eikä siksi "voi lukea" blogia enää. Kaikki pitäisi tehdä ilmaiseksi ja sitten pahastutaan jos koittaa saada vähän tuottoa.

Tsemppiä!

Anne
76/76 | 

Haluaisin tuoda tähän erään näkökulman. Lukeekohan kukaan enään näin vanhoja kommentteja?

Itse olen töissä elintarvike alan yrityksessä, johon tulee ihan viikottain "yhteistyöpyyntöjä" blogaajilta, että saanko näkyvyyttä vastaan teidän tuotteitanne juhliimme.

Ei tässä sinänsä mitään, mutta ainakin juuri tälläisten takia, mun on ainakin aina vaikea uskoa mainonnan(vai onko hienompi sana yhteistyön) vilpittömyyttä.

Villi veikkaus, että bellablogien synttäri juhlapaikka valikoitu juuri niin että kuka lupasi ilmaiseksi matkan tai juhlapaikan niin sinne mentiin. Ja tietysti luvattiin kehua vastineeksi, vaikka oikeesti ei välttämättä itse botskista oltais tykättykkään...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirjoittelin bloggaamistani käsittelevän postaussarjan ensimmäisessä osassa sitä, kuinka nämä blogitouhut osaltani oikein alkoivatkaan.

Vihjasin jo vähän postauksen lopussa siitä, että vaikka blogin alkutaipaleella pidinkin erilaisia blogitapaamisia ja pressejä jotenkin merkkinä ”oikeasta” bloggaajuudesta, välttelen niitä nykyisin aika pitkälle.

Saitte arvailla syytä, miksi sitten oikein bloggaan, jos toimintaan liittyvät tapaamiset eivät ole oikein minun juttuni. Jotkut teistä arvelivat, että kirjoitan siksi, että elämästämme jäisi meille itsellekin konkreettinen muistijälki. Jotkut ovat kysyneet puolestaan minulta, onko kirjoittaminen eräänlaista terapiaa.

Vaikka molemmat arvaukset ovat hyviä, ja moni niistä lähtökohdista varmaan bloggaa, ajaa mua eteenpäin vähän erilainen motiivi. Minulle tärkeintä tässä kirjoittamisessa on itseni ja oman päiväkirjani sijaan te lukijat! Se, mitä pienikin teksti tässä varsinaisessa postauksessa saa aikaan tuolla kommenttikentän puolella, on aika mahtavaa.

En edes bloggaamisen alussa ymmärtänyt, kuinka tärkeää kirjoittajan ja lukijoiden välinen vuorovaikutus on. Koska kommentteja tuli niin harvakseltaan, ja nekin piti oikein ruinaamalla ruinata, en edes tiennyt, millainen voimavara ja innoittaja hyvät kommentit oikein ovatkaan. Sillä nykyisinhän te teette mun elämän aika helpoksi: Omia postausideoita pitää keksiä puolet vähemmän, kun te heittelette ilmoille koko ajan jotain niin mielenkiintoisia toiveita ja ideoitanne.

On ollut myös aika mielenkiintoista huomata, kuinka olen näiden vuosien ja kuukausien aika oppinut ”tuntemaan” myös teitä. Joskushan sitä ajatellaan, että vain bloggaaja raottaa elämäänsä, mutta kyllä nyt on tainnut käydä myös toisin. On nimittäin hän, joka jaksaa kommentoida aina jotain todella viisasta niin, että en voi kun kompata vieressä. Sitten on hän, jolla on jo teini-ikäinen tytär, tai toisaalta hän, jonka mies ei halua toista lasta. On villavaatteiden rakastaja, aktiivinen kommentoija, Neiti-F–fani, gradun kirjoittaja, huonosta isäsuhteesta selvinnyt sankaritar ja paljon muita. On teitä, jotka tunnen jo nimeltä (tai ainakin nimimerkiltä). On teitä, jotka olette tulleet kadulla näyttämään naamanne ja antamaan kädenpuristuksenkin.

Hyvä blogi ei synny ilman hyviä lukijoita. Ja koska te olette loistavia, en tiedä, voiko blogillakaan olla kattoa sen suhteen, mihin se voi joskus kehittyä. En oikeastaan aina edes ajattele, että bloggaan. Ennemminkin olen sellainen, joka pistää keskustelun alulle.

Olisi mahtavaa oppia tuntemaan teitä vielä paremmin. Tämä ei ole arvonta eikä kisa, mutta jos siltä tuntuu, kerro itsestäsi mulle vähän tuohon kommenttikenttään. Vaikka ammatti, ikä, perhe tai jokin muu asia. Olisi kiva tutustua lisää!

-Karoliina-

Paitapusero, Object* // Takki, Schott // Housut, Cheap Monday // Kengät, Vagabond // Kangaskassi, Beyond // Kello, Diesel

*saatu

 

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (207)

tätioranssi
1/207 | 

Vau! Mä vähän vahingossa oon eksynyt tämän syksyn aikana teidän blogiin... MouMoun kanssa on pitempi historia, joten varmaan sitä kautta tsekkaillut muitakin bellablogeja ja sitten vähän seurasin ihollaan ja nyt sitten vielä instaa. Sen pohjalta on itsellä toi nimikin nyt. Enemmän itseä ja omaa kuin aikaisempi jonka takaa kirjoitin blogia. No ei sekään ollut sama, mutta.

(ikä)Kriisiä pukkaa tällä kirjoittajalla ensi vuoden alussa. Kahden lapsen äitee ja töissä lapsialalla, Kierrätyshullu ja kirpputorihullu, myyjänä ja ostajana. Asun mukavasti nelihenkisen perheeni kanssa pk-seudulla ja tykkään lukea blogeja joissa huomioidaan lukijoita inspiroivilla kysymyksillä! Kaikenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa mukana (koulun yhdistys/MLL/luokkien varainkeruu.....) ns. jokapaikanhöylä, muttei kuitenkaan halua olla "maailmannapa".

Noh jotta liikaa paljastaisi, lopetan tähän. Jään seuraamaan innolla! Ja siis kommentoimaan. Olen huono kommentoimaan lyhyesti. Pitäis petrata vähän..

Oranssi on kaikessa mun lempiväri - ai, kuinka kauan ollut? no, 20 vuotta :) <3

2/207 | 

Peukku tälle - ja blogille myös! Täällä siis lukija kolmekymmentävee (apua!), yläkoulun kieltenmaikka ja kolmevuotiaan pojan äiti, joka on addiktoitunut kahviin ja hyviin kirjoihin sekä tällä hetkellä myös tv-sarjoihin Silta ja True Blood.

Jonsbe
3/207 | 

Itse oon vasta hetki sitten hurahtanut blogien maailmaan ja on ollut kiva huomata miten ne kokoaa samantyyppisistä asioista kiinnostuneita yhteen keskustelemaan erilaisista aiheista joita bloggarit käsittelee. Kommentteja on melkein yhtä kiva mielestäni lukea kuin alkuperäistä bloggausta koska niissä pääsee ihmisten erilaisuus loistamaan, usein asiaan tuodaan myös sellaisia näkökulmia joita itse ei tullut edes ajatelleeksi ja se avartaa mukavasti omaa mieltä :)

Ja täällä juttuja innolla lueskelee alle 25v lastentarhanope pk-seudulta

Jutta
6/207 | 

Aloin lukea tätä blogia sen jälkeen, kun seurasin teidän elämää telkusta. :) Niin kuin varmasti moni muukin. Teidän perhe-elämä näytti ihanan eläväiseltä ja huumorintajulla höystetyltä. Oli siis pakko jatkaa teidän elämän seuraamista täällä. :)

Kerronpas sitten vähän itsestäni. Olen 25-vuotias naisen alku Oulusta. :) Tällä hetkellä opiskelen yliopistossa lastentarhanopettajaksi. Täytyy muuten sanoa, että tuli hyvä mieli, kun telkussa kerroit arvostavasi päiväkodin työntekijöitä. Joka vuosi, kun keksimme uudet isänpäivälahjat jne. Jonkun verran, kun alentavaa kommenttia joskus kuulee ylempien luokkien opettajilta.

Kiitos kivasta blogista! Tätä on aina piristävää lukea. :)

ps. F on aikas ihana tyyppi!

7/207 | 

Pian 24v. kynsibloggaaja, graduvaiheessa oleva luokanopettajaopiskelija. :) Blogiin löysin syksyn aikana, mutta en Iholla -sarjan kautta, vaikka se olikin yksi syksyn parhaista jutuista. Onneksi kuitenkin tänne löysin, että tyhjiö sarjan loputtua ei ollut ihan niin suuri :-) Tv-sarjat oma heikkous, kaikki Sillasta Downton Abbeyn kautta True Bloodiin ja Täydellisiin naisiin menee. Hurjan aktiivinen kommentoija en ole, mutta siinä yritän tsempata aina! :)

Noora
8/207 | 

Hei! Voinko ottaa yhteyttä suhun sähköpostitse,jos haluaisin vaikka vähän henk.kohtaisemmin kertoa itsestäni ja siitä miten päädyin teitä seuraamaan?

9/207 | 

Kiinnostuin blogistasi nähtyä Iholla sarjaa. Ennen sitä mulla oli aika pinnallinen kuva susta mutta muutin näkemystäni ja nyt luen joka ikisen postauksesi. Olette ihana perhe ja olen nähnyt sut jo 2 kertaa kaupungilla perheesi kanssa enkä kummallakaan kerralla uskaltautunut tulla morjenstaan. Niin ja joo.
Olen siis 30v neljän lapsen äiti Helsingistä. Ammatiltani kosmetologi mutta nyt äitiys"lomalla" ja mietin mitä uraa seuraavaksi.

waapo
10/207 | 

Pian 25v pian 4v pojan äiti, pian (pian ja pian..) valmis kätilö-terveydenhoitaja. Pääasiassa vaan ihan normaali todellista aikuisuutta aloitteleva nuori naisenalku! Ja tokihan se mieskin niitä nurkkia asuttaa ;)

EA
11/207 | 

Sun blogi ja instagram-tili on jotenkin niin inspiroivaa katseltavaa ja luettavaa. :) Mukavia ideoita ja aiheita mutta jotenkin molemmista huokuu semmoinen inhimillisyys ja jalat maassa -asenne mitä ei monissa muissa blogeissa ole. En kyllä osaa sanoa että mikä juttu sen tekee mutta jotenkin semmoinen aitous tulee läpi. Mää oon pian 20-vuotias psykologian opiskelija ja vaikka ihan eri elämäntilanteessa oonkin, niin silti sun blogin kaikki aiheet on olleet tosi mielenkiintoisia ja mukavia lueskella. :)

Iris
12/207 | 

mä olen 20-vuotias fysioterapeuttiopiskelija. Perhettä ei vielä löydy, paitsi tuo syötävän suloinen toyvillakoira Unna. Eksyin sun blogiin joskus vuosi takaperin kaksplusbloggaaja Demin blogin kautta. Siitä asti oon seuraillu teiän elämää

Heidi
13/207 | 

Mä katselin tunnollisesti jokaisen Iholla-jakson. Sitten klikkasin blogiin ja nyt seuraan tätä aivan yhtä intohimoisesti. On tosi kivaa lukea teidän arjestanne! :-) Täällä päässä 27-vuotias reipas fysioterapeutti ja 1-vuotiaan poikasen kotiäiti. Intohimoina liikunta, kahvi ja toi minimies.

Henna
14/207 | 

Oon aika uusi lukija teillä, mutta ilmottaudutaan sitten hehe! Täällä on siis tällänen nipinnapin vajaa 18-vuotias lukion abiturientti :-) Vauvat tai lapset eivät ole mun elämässä ajankohtasia, vaan enemmänkin koulu ja opiskelu sekä harrastukset ja sosiaalinen elämä. Vaikka aika eri elämäntilanteissa mennään niin teijän blogi on niin ihastuttava että löydettyäni tän oon jääny koukkuun!

Rixu
15/207 | 

Olen viihtynyt blogisi parissa jo pidempään, mutta tää on eka kerta kun kommentoin. Täällä siis 32vee erkkaope ja kohta yks vee pojan äiti. Kiitos mukavasta blogista!!

Emppu
16/207 | 

Ens vuonna 30v (A-P-U-A!!!!) täyttävä kolmen lapsen äiti. Esikoinen eskarilainen, keskimmäinen 4v ja pienin 2v. Oon ollu kotiäitinä esikoisen syntymästä, nyt pikkuhiljaa etsin töitä. Esikoisella tutkitaan mahdollisia neurologisia ongelmia, elämä koostuu tällä hetkellä pojan kuskaamisesta eskariin, toimintaterapiaan ja tutkimuksiin. Niin ja lisäksi ramppaan koululla palavereissa. Toivon, että poika saa parhaan avun ja alun kouluun! ❤️ On mulla mieskin, hän on yrittäjä, niin on paaaaaljon töissä. Nytkin yön ajossa. Me mennään ens kesänä vihdoin naimisiin!!!

17/207 | 

Minä oon Outi ja pidän sellaista lifestyle/tuunausblogia kuin Outi's life. Oon 39 vuotias (kääk, kohta jo 40v). Olen ollut mieheni kanssa ensi kuussa jo 23 vuotta ja siitä ollaan naimisissa oltu 18 vuotta. Meillä on kaksi lasta, 16v tyttö ja 11v poika. Ai niin, mun mieheni on Marokkolainen. Ammatiltani olen lähihoitaja ja toimin tällä hetkellä lastenhoitaja kivassa ryhmäperhepäiväkodissa. Siinä oli ripaus minua :)

Loviisa
18/207 | 

Täällä kirjoittelee 23- vuotias musiikkin opiskelija. Olen naimisissa ja haaveena valmistumisen jälkeen olisi saada oma käärö syliin.
Rakastan tätä blogia, olen teidän kaikkien fani, neiti-F olennaisesti lempparini ♡

Hanna
19/207 | 

29v äiti, nainen,avovaimo. 26v saanut maailmaan pienen pienen keskosihmeen, kera Downin syndrooman, hän kantaa nimeä Pyry ja täyttää pian 3v.
Kirjoittelen omaa blogia kertoen Pyrystä, harvakseltaan mutta silti.
Tällä hetkellä opiskelen, ja hoitsuksi pitäisi vuoden päästä valmistua.
Löysin blogisi iholla sarjan ansioista.
Ihanan ihana blogi, ja blogin takana ihana perhe. Olette kovin rakastavaisen oloisia ihmisiä :)

20/207 | 

Moi!

Oon 19-vuotias nuori nainen sekä avovaimo Keravalta. Hyvin paljon kaikenlaista kokenut ja nähnyt iästä huolimatta. Oon melko rauhallinen (mt-kuntoutuja) nykyään, mutta kuitenkin hyvin avoin elämässä, blogissa jne.

Perheeseeni kuuluu tietenkin vanhemmat ja isoveli, mutta avomieskin tuli kuvioihin 3,5 vuotta sitten.

Tällä hetkellä työtön ja kova yritys päästä korkeakouluun sosionomin koulutusohjelmaan.

Hauska tutustua :)

Julia
21/207 | 

17-v lukiolainen, ja eksyin tänne Iholla-ohjelman kautta jossa te olitte yksi suosikeistani! Itsellähän ei lapsia ole(3 pikkusiskoa kyllä löytyy;D) ja siksi onkin vähän hassua että sun blogi on mun mielestä niin mielenkiintoinen! Tykkään lueskella myös lapsi-asioihin liittyviä postauksia, kun meiltäkin yksi 4-v kotoa löytyy. Mutta sun blogissa on se hyvä puoli että täältä löytää lapsiaiheisten postausten lisäksi Eskonkin postauksia, sun muuta monipuolista kivaa! :)

Tyty
22/207 | 

Tähän blogiin täysin hurahtanut 27 vuotias sairaanhoitaja, joka nyt hoitaa kotona vauvaa. Ihana blogi, kaikkea hyvää teille ja ihanaa joulun odotusta!

elli
23/207 | 

22-vuotias ensimmäistä lastaan odottava täällä - moi vaan! :)

24/207 | 

Iholla-sarjan myötä blogiinne löytänyt, lähes nelikymppinen sinkkunainen. Helsingistä, mainosalalla, mutta nyt opintovapaalla Espanjassa. Itse pidän ruokablogia sekä Espanjanelämästä ja sitä pohtivaa vaihtamalla paranee -blogia.

Teidän blogi on vienyt mennessään!

allekirjoittanut
25/207 | 

Täällä yksi hiljattain blogisi löytänyt tyttö! Kiinnostuin sinusta lukuisten keskustelupalsta juttujen jälkeen, ja eskon(+ sinä ja f) iholla esiintymisen perusteella. Kuukauden pari olen tätä seuraillut ja tykästynyt. Aitoutesi on hienoa :) Minä olen 21-vuotias sisar hento valkoinen, nytkin töissä käytänn työaikaa hyödyksi ja täällä kirjoittelen. Kiitos teksteistäsi ja intoa jatkoon. :)

Mielipuuhia
26/207 | 

Pienen pojan opiskeleva äiti. Luen blogeja, koska niistä saa paljon uusia näkökulmia, ideoita, vinkkejä ja vertaiskokemuksia/tukea :)

27/207 | 

Täällä pian 24-v. turkulainen tyby! Erilaisesta elämäntilanteesta huolimatta täältä löydän paljon itselle. En edes muista enää, mitä kautta Iholla-sarjan pyöriessä tänne eksyin, mutta jäin heti koukkuun. Aivan loistavia, erilaisia testejä, joihin lapsettomanakin voin samaistua. Ei mitään pilipali wnb-glamour -juttuja, vaan aitoa arkea ja henkevää pohdintaa! Peukku sille. Ja itsellä myös nyt haaveissa koulutus kasvatusalalla ;) Seurailen teidän menoa varmasti jatkossakin!

Maija
28/207 | 

Rovaniemellä lueskelee kohta kolmikymppinen, 8kk ikäisen pikkuneidin, hoitsu äiti teidän ihanaa blogia! Iholla sarjan aikana jäin koukkuun!☺️

annyiina
29/207 | 

21v. yliopisto-opiskelija, teekkari ja teekkariaktiivi Tampereen suunnalta. Maailman laiskin kommentoija, anteeks! Bongasin tän blogin iholla-sarjan kautta, ja tykkään! :)

Ps. Oon tosissani nyt viime keväästä alkanut olee kiinnostunu mm. perheasioista lastenvaunuarviointeihin... Pikku vauvakuume ilmassa siis :--D mut jos pari vuotta ainaki viel oottais.

Janika
30/207 | 

Heissan!
Täällä 27 vuotias parturikampaaja Raumalta seurailee teidän juttuja innostunenaa! :) enimmäkseen instan kautta.
Eksyin tänne blogiin ihastuttuani teidän perheen meininkiin iholla sarjan aikana! Ootte vaan niin huippuja :)
Karkki oot niin kaunis ja sulla on ihana ja inspiroiva tyyli.
Vaikka elämän meininki onkin aika erilainen ja rauhallinen täällä pikku raumassa kuin Helsingissä on teitä ja kirjoituksia mukava seurata ja lueskella.
Meidän perheeseen kuuluu minä, kihlattuni ja kaksi ruttunaamaista koiraa :)
Kovalla tohinalla suunnitellaan ensikesän häitä <3
Ja ehkä sitte meidänkin perhe kasvaa vielä joskus tulevaisuudessa :)
Erityis maininta Fiinulle, hän on niiiiiin mainio! Mutta niin on vanhemmatkin, olette niin hauskoja ja jalatmaassa tyyppejä.
Kasvot tälle kirjoitukselle löytyy instagrammista: mimosaelliida

Kaikkea hyvää teille kolmelle ja ihanaa joulun aikaa!

Janika

saara
31/207 | 

Lähihoitaja, 21 vuotias, lapseton ja asustelen avopuolisoni kanssa. Sun blogia on huippu lukea, vaikke pyöritään melko eri elämäntilanteissa, mutta kyllä tästä saa silti paljon irti! Postaustahtisi on erityisen iso plussa!

laurwl
32/207 | 

Löysin blogin Iholla-sarjan kautta ja sen jälkeen seuraillut tiiviisti.

Avoliitossa asuva, 23-vuotias lapseton opiskelija Helsingistä. Lapsia toivottavasti tulossa myöhemmin!

Ihanan aito blogi, ihania olitte myös teeveessä. :-)

hheidi
33/207 | 

Mä on 25-vuotias samanikäisen miehen vaimo ja 10 kuukauden ikäisen tytön äiti. Amiksesta oon valmistunu kuus vuotta sitten lääketeknikoksi (apteekkialalle siis), mut opiskelen nyt amkissa liiketaloutta. Toiveissa on olla tytön kans vielä ens syksyyn asti kotona ja opiskella siinä sivussa, mut ens lukuvuonna laittaa typy hoitoon (nyyh..), pistää vauhtia opintoihin ja valmistua 2016. :)

Oon seurannut sun blogia ehkäpä vuoden verran nyt ja pidän jutuistanne. Tykkään eniten lukea nimenomaan postauksia, mut vloggaukset ei häiritse. Osaan ihan itse skipata videot sen kummemmin hermostumatta. ;)

Helmi
34/207 | 

Keksin blogin seurattuani iholla sarjaa. Olitte mieheni kanssa huippu pariskunta ja tykättiin teidän jutuista. Karoliinasta löysin paljon samaa kuin itsestä joissakin jutuissa.
Itse olen 30v. kahden lapsosen äiti pk-seudulta. Työkseni teen toimistotöitä, mutta nyt nautin äitiyslomasta. (Lapset 4v. & pikkuinen pari kuinen vauva)
Rakastan käsitöitä ja tykkäänn opetella uusia juttuja.
Saippuan tekeminen on muuten helppoa ja hauskaa puuhaa. Ja saa sitten puhtaammista aineista parempia. Suosittelen kokeilemaan. Onnistuu kotikeittiössäkin. (Näin sivulauseena)
Hauska tutustua.
T: Helmi

Cee
35/207 | 

22-v helsinkiläinen nainen, joka kaiken koulun ja muun elämän tuoman stressin keskellä saa ihan hirveästi iloa ja intoa blogeista ja muusta somesta. Sun blogiin löysin iholla-sarjan kautta ja oon siitä niin kiitollinen, sillä ihan yksiä suosikkeja ootte koko poppoo (kova neiti f-fani täällä tosiaan hei!) Eniten seuraan menoa instan kautta, mutta ainakin viikottain pyrin bloginkin puolelle. Pitäis ryhdistäytyä myös kommentoinnissa :D
Yritän tällä hetkellä jotenkin löytää "suuntaa" elämälle ja rehellisesti sanottuna on välillä aika vaikeeta, mutta perusvire elämässä pidetään positiivisena! :) kaikki sisustuksesta tyyliin ja ruokakokeiluista kirppariseikkailuihin on lempiaiheita joten lupaan pysyä langoilla :) ♥

Mirva
36/207 | 

Terve :) Hauska lukea tälläisia postauksia itse blokkaamisesta, kun oon tosissaan teidän blogiin päätyny lukijaksi ekana bloginani -> iholla ohjelman kautta. Kommentit on tosissaan ollu postauksien lisäksi mielenkiintosta luettavaa.

Itse olen 24v naikkonen joka metsästää valmistumisen jäkkeen töitä itselleen :)

Annika
37/207 | 

Moi! Oon 18 vuotias opiskelija ja oon aivan totaalisen rakastunut teidän meininkiin! Vaikka oikeastaan aika harvat teidän postausten aiheista liittyvät ajankohtaisesti minun omaan elämäntilanteeseeni, niin yleensä tykkään juuri niistä eniten. Pääsee kurkkaamaan teidän perheen elämään, mikä aiheuttaa yleensä vauvakuumetta... Hah jos nyt ei kuitenkaan ihan vielä :D Kolmistaan-blogia voisin kuvailla kahdella sanalla: raikas ja innostava! Juuri ne asiat, jotka piristävät arkea. Valtava kiitos teille, kun jaksatte postaille ahkerasti. On ilo olla Kolmistaan-lukija :)

38/207 | 

Hyva teksti, osaan ehdottomasti samaistua! Kirjoitan blogia monestakin syysta. Taalla maailmalla kirjoitettu suomen kieli ruostuu kun sita ei usein kayta, blogi toimii tassa tsemppaajana. Blogiin on myos tavallaan terapeuttista purkaa ajatuksia ja yksi ehdottomasti parhaista jutuista ja motivaattoreista on tuo mainitsemasi kommunikointi lukijoiden kanssa. Se on taman jutun suola, olen tutustunut mita parhaimpiin tyyppeihin ja osan olen tavannut livenakin :)

Olen 27v ulkosuomalainen ja asun talla hetkella Taipeissa. Loysin teidan blogin pariin Iholla-sarjan kautta, aloin seuraamaan sita kun se oli ainoa jarkeva sarja joka taalla nakyi. Olen asunut pitkaan Skotlannissa ja Lontoossa, ja Lontooseen palaan nailla nakymin kevaalla. Talla hetkella opiskelen mandariinikiinaa taydentaakseni kauppatieteen tutkintoani. Ensi syksyna sitten uusi asuinpaikka, miehen tyo vie meita maailmalle. Nyt on hyva nain, vaikka joskus se pysyva oma koti houkutteleekin...

Keep up the good work, taa blogi on tosi kiva lukea :)

3 pojan äiti
39/207 | 

Mä löysin bloginne Iholla sarjan alettua.
Teidän perheen puuhia on kiva seurata, meillä on samanikäinen poika mitä teidän F ja kaksi nuorempaakin vielä

40/207 | 

Lastentarhanopettaja ja kolmen lapsen äiti.
Olen etuoikeutettu seuraamaan suomalaista lapsiperhearkea tänään niin työni kuin siviiliarkenikin puolesta. Äidin roolissani pääsen osallistumaan niin päiväkotilaisten kuin koululaistenkin arkeen.
Enkä siltikään saa lapsiperheen arjesta tarpeekseni, vaan seurattava on vielä useampaa hyvää blogia.

Linem
41/207 | 

Ikinä en oo kommentoinut, mutta lukenut olen jokaisen postauksen siitä asti, kun tämän löysin. Blogi löytyi iholla sarjan kautta. Olen 23-vuotias lastentarhanopettaja opiskelija :)

Taina M
42/207 | 

Aloittaessaan bloggaamisen voisin kuvitella että joutuu tekemään valinnan siitä kuinka lähelle (iholle) lukijat päästää. Voi kirjoittaa itselle läheisistä asioista tai sitten vetää ihan "hyvää päivää kirvesvartta"-linjalla. Itse aloin tätä blogiasi seuraamaan sen vuoksi että kirjoitat hyvin arkisista, mutta varmasti sinulle tärkeistä asioista. Lukijana minulle on tärkeää että teksti herättää joitakin tunteita. Siksi pidän tyylistäsi.
Tämän nimen takaa löytyy tamperelainen 38 vuotias nainen. Lapsia siunaantunut neljä, pari teini-iän kynnyksellä olevaa poikaa ja kaksoset,tyttö ja poika. He ovat eskarilaisia. Työssä olen vastasyntyneiden tarkkailuosastolla vastaavana hoitajana. Naimisissa 12 vuotta. Joka päivä tuntuu että joku käy varastamassa päivästäni pari tuntia koska koskaan en ehdi saada kaikkea suunniteltua tehtyä!!!

Saija
43/207 | 

Kahden Tytön äiti ja "äippäpuoli" 15 vuotiaalle pojalle. Naimisissa. Johtajatehtävissä. Ei kotoilija, vaan aktiivinen vaikuttaja järjestöpuolella. Intohimona muoti. Innostuu: ratsastuksesta Tyttöjeni kanssa ja siitä, että Tyttöni osaavat matikkaa ja heidän kanssaan voi mennä teatteriin & balettiin. Tavoite: tammikuun alusta lähteä tekemään parasta hoivapalvelua pääkaupunkiin ja luoda uusia työpaikkoja. Loppuvuoden tavoite: karkki-ja herkkulakko jouluun saakka ja vähintään 3x viikossa jumppaan hikoilemaan. Luen vähän blogeja. Mutta Kolmistaan uppoaa :)

Laura
44/207 | 

Huomenta ja kiitos! Bloginne on piristänyt nyt syksyn aikana päiviäni, kun olen tänne löytänyt. Selailen monia blogeja, mutta vain harvoja seuraan aktiivisesti ja olen nyt huomannut, että tänne eksyn päivän aikana muutaman kerran uuden tekstin toivossa! :)

Hebulba
45/207 | 

Nautin erilaisten blogien lukemisesta. Kommentoiminen jää vähemmälle. Tuntuu, että "kaikki on jo sanottu" eli olis vaan toistoa tai aihe ei kosketa omaa elämää niin läheltä, että osais siihen mitään kommentoida. Tämmöiset kirjoitukset herättää lukijan ajattelemaan kuinka vuorovaikutteista blogien lukeminen ja kirjoittaminen onkaan. Olen etelään muuttanu pohojosen tyttö, ikää 34, vasta unelma työpaikassa alottanu ja viikko sitte ihastunu. :)

Laura H
46/207 | 

Heh, täälläki lueskelee rovaniemeläinen pian 8kk pikkuneidin 25v äiti :) ja Iholla-sarjan aikana jäin koukkuun!

Minni
47/207 | 

Minäkin löysin blogisi Iholla-sarjan kautta. Te ootte niin mukavan rento perhe, että teitä oli ilo seurata!

Itse olen 3 vkon päästä 40 v, lähihoitaja Oulusta. 4 tyttöä. 2 muuttanut jo kotoa pois,nuoremmat 11- ja 12-v. Harrastuksina astangajooga ja muu liikunta, Martta-toiminta, siinäpä ne tärkeimmät tällä hetkellä. Mieskin löytyy ja koira :) Haaveissa asuminen ulkomailla jonkun aikaa ja opiskelu psykologian parissa. Sitkun.. :)

Ida
48/207 | 

21-vuotias opiskelija, tulevaisuudessa siis (toivottavasti) valmistunut sosionomi :) Tällä hetkellä oma perhe tuntuu avomieheltä kotona, mutta todellisuudessa siihen kuuluu myös vanhemmat ja kaksi siskoa.

Haluisin myös sanoa, että mulla jäi tosi hyvä mieli siitä Iholla-jaksosta kun poljitte Flow-festareille ja teillä oli kypärät päässä! Ihan huippua, koska oon kipuillut oman kypärän käyttöni kanssa, kun tunnun olevan lähes ainoa ainakin täällä Etelä-Pohjanmaalla. Kiitos tästä :)

Mimi
49/207 | 

Olen 28-vuotias kolmen kuukauden ikäisen vauvan äiti ja parhaillani äitiyslomalla. Blogeja olen seuraillut siitä lähtien kun niitä alkoi Suomeen/suomeksi ilmestymään, mutta sinun blogisi on suhteellisen uusi tuttavuus, ja erittäin mukava sellainen :) Aika hassua että löysin sun blogin itseasiassa vauva.fi keskustelusta, jotain hyötyä siis siitäkin läyhäämis-keskustelusivustosta :D Olen ihan hurja Iholla-sarjan fani, katsonut joka tuotantokauden vahvasti eläytyen päähenkilöiden elämään :)

Minusta tuntuu että nykyään blogit ovat jotenkin vahvemmin vuorovaikutuskanava, mikä on kiva juttu! Itsekin herkemmin kommentoin blogiteksteihin, mikäli on vaan yhtään sellainen aihe että liippaa läheltä!
Teet hienoa työtä "keskustelun aloittajana". Laitat itsesi likoon ja uskallat puhua välillä suoraan omasta elämästä ja omista fiiliksistä, ehkä se on suurin syy miksi sitä keskustelua syntyy kommenttiboksissa :)

Mukavaa loppuvuotta teidän perheelle :)

Minttu
50/207 | 

Moikku,
Blogianne fiilaa myös tälläinen teidän kanssa hyvin eri elämäntilanteessa oleva tyyppi. Olen 18-vuotias, välivuottaviettävä tyttö, joka löysi teidän blogin Iholla-sarjan kautta. Vaikka kaikki blogissa käsiteltävät aiheet tai teemat eivät kosketakaan minua välttämättä niin paljon henkilökohtaisella tasolla kuin esimerkiksi sellaisia, jotka itsekin elävät lapsiperhearkea, luen blogianne aivan INTOPINKEÄNÄ. Hienot persoonat, kirjoitustyyli ja blogista huokuva rennonletkeä ja myönteinen asenne elämään tuovat minut päivittäin sivullenne. Kiitos teille!

Suspekti
51/207 | 

Olen 24-vuotias maisterivaiheen opiskelija Tampereelta. Rakastan vaatteita ja kaikkia kauneusjuttuja. Vapaa-ajallani harrastan teatteria.

Aloin seurata blogia ja teidän Instagrameja vasta Iholla -sarjan myötä. En ole ennen rohkaistunut kommentoimaan, mutta olen tosi iloinen, että löysin blogin. Minusta on ihana seurata blogia, jossa on kauneusjuttujen lisäksi asiaa arjesta koko perheen näkökulmasta.

Olette ihana pari ja Karoliina, olet mielettömän kaunis! Ja Neiti-F on niin suloinen tapaus. "Ollaanko aina yhdessä?" <3

Mama
52/207 | 

Mielenkiintoista blogiasi seurailee täältä Lappeenrannasta käsin 32v. tällä hetkellä yhden pojan (4v), mutta hetkenä minä hyvänsä kahden pojan äiti (pari viikkoa eräpäivään). Koulutukseltani olen KTM ja nyt äitiyslomalla tilitoimistotyöstä. Teidän ja Lähiömutsin blogeja on vaan pakko seurata! :) Kiva kun jaksatte postailla ahkerasti!

Heljä
53/207 | 

Moi! Täällä teitä seurailee 19-vuotias välivuotta pitävä lastenhoitaja. Tykkäsin Iholla-sarjassa kovasti teistä, ja taisin tän blogin löytää ihan vasta teidän jomman kumman ig:stä :) Teillä on aito blogi josta tykkään, niin moni ku nykyään meinaa olla sitä pintapuolista diipadaapaa jossa kaikki on täydellistä. Oon lukenu siitä asti ku löysin teijät ja todellakin jatkan, ootte ihania!

Sini
54/207 | 

Aivan kuten (moni) muukin, niin löysin blogiin Iholla-sarjan kautta ja nyt seuraan ihan superinnolla tätä uutta blogituttavuutta! Aikaisemmin olen seurannut paljon liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä blogeja, mutta tämä on mukavaa vaihtelua! Tykkään!

Olen itse 27-vuotias nuori (hah!), en seurustele eikä mulla ole lapsia. Mutta haaveilen kyllä sellaisesta tavallisesta arjesta, johon kuuluisi lapsia, töitä, arkiaskareita ja sellaista :)

Mutta kiitos ihanasta blogista, mukavaa Joulun odotusta ja nauttikaa suloisesta perheestänne :) !

Noora
55/207 | 

Heips! Ihan alkuun,kiitos blogistasi! Minä olen 25-vuotias, keväällä unelma-ammattiini kätilöksi valmistunut ja syyskuussa plussannut nainen!

Iholla-sarjan myötä aloin teitä seuraamaan,vaikutatte niin maanläheisiltä,symppiksiltä ja sopivasti hulluilta,että koukutin itseni hyvinkin nopeasti blogiisi:) Lapsirakkaana tietysti en voi muuta todeta,kuin että Fiinu on ylisuloinen ja mulle on jäänyt päällimmäisenä hänestä mieleen "ollaanhan aina yhdessä"-kommentti ❤️ Jos tuleva pienokaisemme on tyttö,olemme teidän innoittamana päättäneet antaa hänen nimekseen FIINU (tai Fiina)!!!

Hyvää joulunodotusta koko poppoolle! Ehkäpä kuulet musta vielä joskus,jos Fiinunne kesällä saa kaiman ;)

j.e.n.n.i.m.a.r.i.a
56/207 | 

Minä olen ensi vuonna 30 täyttävä kahden pojan (01/10 ja 06/13) äiti ja yhden miehen aviovaimo. ;) Olen aikoinaan päätynyt lukemaan blogiasi Kaksplussan muiden blogien kautta, mutta vasta Iholla-sarjan myötä aloin seurata Kolmistaan-postauksia aktiivisesti. Olen ammatiltani sosionomi (AMK) ja töissä lastentarhanopettajana päiväkodissa. Työ on mukavaa, mutta en koe sitä ihan omakseni. Tulevaisuudessa haluaisin opiskella... ...jotain... ...luokanopettajaksi?... ...äikän opeksi?... ...alan opettajaksi?... ...sosiaalityöntekijäksi?... ...terveydenhoitajaksi?... Mutta koska, millä ajalla ja rahalla - se jää nähtäväksi. :) Asuisipa edes yliopistokaupungissa... :)

57/207 | 

Tänne blogiin olen eksynyt joskus aiemmin, mutta Iholla-sarjan myötä aloin seuraamaan teitä vakituisesti. Myös instagramissa.

Itse olen neljän lapsen kotiäiti, joka harrastaa bloggaamista ja (sauvakävelyä). Olen pikkasen kade omalle miehelle, joka oli nähnyt Eskon meidän lähikaupassa. ;)

58/207 | 

Johan tuli lukijoille vauhtia... eilen kommentteja oli 5 ja nyt 53 :) Hauska tutustua teihin kaikkiin!

Monien tapaan, vaikka oma elämäntilanne ei ole sinkkuna entisenä opiskelijana sama, niin on ollut kyllä silti kiva lukea blogia :)

Jyväskylä kuittaa! -mirva

Enni
60/207 | 

Hei!

Suhteellisen uusi lukija olen ja kiinnostus blogiinne lähti, ylläri pylläri, iholla-sarjasta. Ja tykkään kovasti!

Olen 28-vuotias kohta kolmen pienen lapsen äippä. Vanhin on 3,5 vuotias ja viikon sisään syntyy kolmas, vähän jännittäviä aikoja siis elellään. Tykkään sisustamisesta, tuunailuista ja käsitöistä yleensä sekä hyvästä ruuasta!

Kiva blogi teillä, hyvää joulun alus aikaa!

Anniina
61/207 | 

Komppaan edellistä :-) Täällä teitä seurailee 18-vuotias lukiota käyvä tyttönen Porin lähettyviltä :)

62/207 | 

En oo tainnut kommentoida kertaakaan siun blogiin vaikka tänne päädyin jo ajat sitten lukemaan kaikki tekstit! Nyt korjaan asian ja esittelen itseni ;) Eli oon nuori äiti, esikoinen kohta 3 vuotias ja pienempi taasen puolitoista. Harrastuksena heposet, blogin pitäminen ja kodin ainainen siivoaminen.

Ja lopuksi kiitän sinuu kivoista teksteistä, toisin sanoen hyvästä blogista. Kiitooooos!! :)

Fani
63/207 | 

Heippa!
Täällä yksi aktiivinen lukija, joka on kommentoinut vain kerran aikaisemmin. :) Ihailin sinua Iholla sarjassa ja olin aivan onneni kukkuloilla, kun löysin blogisi. Ensimmäiset päivät meni siinä kun selasin koko blogisi läpi ( luin myös kaikki tekstit ). Tämän jälkeen kun olen lukenut uusia tekstejä tuntuu siltä, kuin tuntisin sinut. :D Olette aivan mahtava perhe! Ihana Äiti, Isä ja rakas pieni prinsessa. <3 Itse olen Hämeenlinnasta, 23-vuotias vaimo, joka kirjoittaa kynsi -kosmetiikka blogia. Haaveillaan myös mieheni kanssa lapsesta, mutta vielä ei sellaista näkynyt, joten aloitetaankin pian lapsettomuushoidot. Asia on rankka, mutta haluan olla rehellinen siitä, enkä salailla sitä ollenkaan. :) Jään varmasti jatkossakin seuraamaan teidän postauksia ja videoita! Olette ihania <3

MiiaJ
64/207 | 

31 vuotta, vaimo, logistiikkakoordinaattori, 2 lapsen äiti. Täällä Lahden päässä törmäiltiinkin silloin tällöin, lapset olivat F:n kanssa samassa ihanassa päiväkodissa. Iholla -sarjaa tuli tiirattua ja lapsetkin innoissaan bongailivat F:n äitiä ja iskää ja tietty neitiä itse! :) Olen lukenut blogiasi n. pari vuotta, kirjoitat mielenkiintoisia juttuja! Jatka samaan malliin!

Mem
65/207 | 

Myös minä eksyin Iholla sarjan siivittämänä blogiasi lukemaan. Olen 27v lastenohjaaja opiskelija, pienen pojan äiti ja yhden suuremman avopuoliso. Ihastuin tyyliisi ja olenkin (pakko myöntää) kopsannut jotain itsellenikin, innostuin otsahiuksiin ansiostasi ja se olikin paras ratkaisu aikoihin, unettomat yöt karisi kasvoilta ainakin hitusen :) Kiitos inspiroivista kuvista ja kiinnostavista teksteistä. Ihanaa talven odotusta teille <3

Maria
66/207 | 

Täällä 26v. Vaate/käsityö/designyrittäjä, mahtavan kolmivuotiaan tytön äiti ja tatoijan vaimo :) Eksyin jotain kautta puolivahingossa tänne ja melkein jokainen postaus on ollut kiinnostava tai hyödyllinen, koskettava tai ajankohtainen. Moni ajatus ja aihe voisi olla ihan hyvin myös itseni kirjoittama, ja mitä jälkikäteen katsoin pari iholla-jaksoa, symppis mielikuva sinusta ja koko teidän perheestä vain vahvistui!
Tätä lisää, älä koskaan ikinä muutu ja muita aiheeseen liittyviä kliseisiä lausahduksia siis täältä, ja iso Kiitos mahtavasta blogista!

Vaaka_84
67/207 | 

Täällä kolmekymppinen blogisi seuraaja ja seurailen myös juttujanne instassa ;) Kolme lasta ja aloitin uuden ammatin opiskelun logistiikka-alalla. Ja kuten muutama muukin tähän kirjoitteli, Iholla-sarjasta tulitte "tutuiksi" :) Ihailen teidän rentoa otetta elämään ja arkeen. Näin luonteessasi paljon itseäni ja naureskelin kun Esko tilitti kameralle nalkutuksesta :) Sellasia me naiset taidetaan kaikki olla.

Jenna
68/207 | 

Teidän juttuja odotan aina innolla! Täältä löytyy siis 24v. lastenhoitaja, innokas sisustaja ja kotoilija Savosta. Jatkakaa samaan malliin! :)

Lasu
73/207 | 

Mä olen aika tuore lukija. Kesällä Lähiömutsin kautta tänne löysin ja kahlasin kaikki postaukset läpi! Tää erityisope on nyt pienen tyttären kanssa tällä hetkellä kotona. Jotenka elämä on tosiaan viime vuoden aikana muuttunut :D Muutoksen myötä sitten yhtäkkiä huomasin lukevani "mamma"blogeja, tämä siis kaikella rakkaudella sanottu, ei lainkaan ikävään sävyyn. Tykkään tämmöisistä lifestyle-blogeista, joissa lapset esiintyy!

Heeei muuten. Tulit yks päivä mieleeni :) Tein näkkäreitä ja jotenkin kummasti yhtäkkiä huomasin ajattelevani, että pitääpä vinkata Karkille, kun sitä gluteenia välttelet. Aika hassua, enhän edes tunne sua ja silti tulit mieleeni. Tässä siis linkki: http://kaitaliina.blogspot.fi/2014/04/nakkarii.html
Ehkäpä onkin ihan tuttu juttu ja jos ei, niin suosittelen ehdottomasti, Herkkua!

74/207 | 

Arvostan kyllä päiväkodin ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä aivan hurjasti! Se meteli ja kuravaatteiden määrä : Musta ei olisi! Kiitos :)

81/207 | 

Oi ihana kuulla, ettei mene teille nuoremmillekaan mimmeille liian mammailuksi. Tsemiä lukioon. Eka vuosi vai jo vanhojentanssikevät?

84/207 | 

Ihan huippua, että lukijoitani löytyy myös aivan toisista elämäntilantesta, kuin missä me olemme. Oi Espanja! Kuulostaa tämän pimeyden keskellä aika mahtavalle!

85/207 | 

Löytyy sellaisesta osoitteesta kuin pyrytysta.blogspot.fi :)

Daniella
86/207 | 

Voih <3 En edes muista mistä "riippuvuuteni" teidän kolmen koplaan alkoi. Luultavasti eksyin mutkien kautta johonkin postaukseen, jonka aihe oli itselle ajankohtainen. Ehkä se oli hyvin kirjoitettu ja jäi mieleen. Aluksi kävin vain satunnaisesti kurkkaamassa, onko jotain uutta. Sitten tuli joku tylsä ilta/iltapäivä ja aloin lukea vanhempia postauksia ja ihastuin. Sen jälkeen on tullut viikottain tarkistettua uudet postaukset ja nykyään tietysti tämä käy helposti, kun voi suoraan Facebookista klikata itsensä uusiin juttuihin monta kertaa viikossa :)

Kuten jo monesti on tullut esiin, olen kasvatustieteitä opiskeleva kahden lapsen kotiäiti. Esikoiseni on tosiaan F:n ikäinen, joten sekin heti liimasi minut tähän blogiin. Kuopus on nyt 1,5-vuotias. Rakastan ihmisten seuraa, vaikka olen vähän sosiaalinen jännittäjä. Viihdynkin mainiosti myös pääni sisällä ja harrastan jatkuvasti itseni tutkiskelua. Miksi teen niin tai näin, mikä aiheuttaa minussa tällaisen tunteen, mitä voisin tehdä toisin, miten tuntisin itseni onnellisemmaksi jne. Opiskelujeni alussa kävin myös pari vuotta terapiassa, mikä entisestään lisäsi ja myös tehosti tätä. Uskon, että juuri tällainen itsensä tutkiskelu on avain kasvamiseen ja eheytymiseen. Yritän antaa lapsillenikin työkalut siihen.

Esikoista odottaessani sairastuin syöpään ja se pysäytti monella tapaa. Olen myös menettänyt äitini samalle sairaudelle ollessani lapsi, joten tuona aikana tuli läpikäytyä melkoinen tunteiden vuoristorata. Tänä vuonna sain "terveen" paperit, mutta terve pelko jäi. Terveellisyys niin ruoan kuin liikunnankin osalta ovat saaneet sekä tämän kokemuksen että vanhemmuuden myötä aivan uudet mittasuhteet.

Yhteenvetona: Arvostan suuresti jokaista hetkeä lasteni ja muiden läheisteni kanssa. Valikoin myös melko tarkasti, millaisiin ihmissuhteisiin haluan energiani kohdistaa. Kuluttavat ja satuttavat ihmissuhteet ovat saaneet jäädä, vaikka niistä luopuminen on ollut vaikeaa. Arvostan myös suuresti omaa kehoani, mihin se pystyy ja mitä se minulle antaa. Tämä blogi ja perhe sen takana ovat minulle tärkeitä. Täällä saa nauraa ja itkeä, kokea sitä todellista elämää etäisyydenkin päästä ja saada perspektiiviä uusien näkökulmien myötä. Tai sitten tukea omille näkemyksille. Ihana teidän perhe!

92/207 | 

Onnea tuleviin häihin ja sen pienen käärönkin saattamiseen sitten joskus maailmaan. Ihanaa joulua Raumalle (olenkohan koskaan edes käynyt muuten siellä...?)!

97/207 | 

Onnea etsintään : Eihän 22-vuotiaana vielä tarvitsekaan olla aivan varma siitä, mitä elämältä haluaa! Nimimerkillä: Kokemusta on ;)

103/207 | 

Voimia ja hermoja hoitoihin <3 Tiedän todella, miltä tuntuu, kun lapsen saanti ei olekaan niin yksinkertaista. Mutta todisteita löytyy - vaikkapa tuo F - että vähän ankeammastakin maaperästä voi kasvaa huikeita kersoja :)

104/207 | 

Voi kiitos :) Ja kylläpä se Lahden päiväkoti olikin ihana paikka!! F ikävöi sinne edelleen aina välillä ... Terkkuja teidän pienillekin ja hyvää tonttuaikaa!

105/207 | 

Onpa hassua: Musta kun mun tyyli on kyllä välillä sellainen, että hyvä kun ulos kehtaa mennä! Mutta se on kyllä totta, että otsis piristää ilmettä. Jes!

109/207 | 

Kiitti vinkistä! Uusi resepti mulle.

Josta tulikin mieleeni, että mun on postattava teille yhdestä toisesta - aivan tajuttomasta - näkkärireseptistä!

111/207 | 

Hihi, tottahan toki, olispa kiva nähdä sun versioita! :) Siellä myös aloitteleville kynsiharrastajille infopaketti, vinkvink :)

112/207 | 

Voi Daniella! Sinä olet ollut ensimmäinen lukijani, joka on jäänyt mulle mieleen. Ja nykyisin sinä olet jo sellainen nimimerkki ja lukija, jonka jo monet ystäväni ja perheenjäsenenikin jo "tuntevat"!

Odotan aina sun kommentteja, koska osaat kirjoittaa niin viisaasti. Ja nyt tiedänkin, miksi. Kurja fakta on se, että usein vasta ne vastoinkäymiset ja tutkiskelut kasvattavat ihmistä.

Sen saman tunnistan sinussa kuin mikä minussakin on, että nautin ja arvostan elämää ja läheisiäni. Mulle ei (kop,kop) ole sattunut mitään noin kauheaa, mutta olen aina, lapsesta asti, tiennyt, ettei elämä ole itsestäänselvyys. Siksi haluan ottaa kaiken ilon irti! Ja elää elämää niin, että olen onnellinen. En niin, miten muut olettavat minun elävän.

Iloa ja valoa ja terveyttä! Kiitos, että olet olemassa siellä ja täällä blogissa <3

Jutta
114/207 | 

Kyllä sitä välillä ois korvatulpille käyttöö ;) mutta on ne lapset vaan ihania! Niinjoo, mut löytää instagramista nimellä juttaemilia1, jos kiinnostaa nähä minkä näköinen tyyppi täällä kirjottelee! :)

Norppa
115/207 | 

22-vuotias, 6kk pojan äiti. Ammatiltani lähihoitaja. Jo toisesta lapsesta haaveileva (tyttöä toivon), mutta miehen suostumusta odotellessa... :) avoliitossa, asutaan pienessä kauniissa kaupungissa, meren rannalla omakotitalossa. Huh! Kuulostaapa siirappiselta! Noh, sellaista mun elämä ei kuitenkaan oo.. :) kiitos sulle ihanasta inspiroivasta ja piristävästä blogista. :)

SonjaH
116/207 | 

26v kahden lapsen äiti ja yhden miehen vaimo Helsingin Pitskusta lueskelee mielellään varsinkin perhe-elämään liittyviä postauksia. Esikoinen 3v poika ja pikkusisko 7,5kk. Kotona vielä ens vuoden syyskuulle, joten nautin nyt kotoilusta lasten kanssa, jonka jälkeen takaisin työelämään. Teillä näyttäisi olevan hirmupaljon samanlainen kasvatustyyli kuin meidän perheessä, joten on helppo samaistua ja saada ideoita uusiin juttuihin. Nautin myös siitä, että osaat kirjoittaa kieliopillisesti hyvin, minkä ansiosta tekstejä on helppoa ja mielenkiintoista lukea. Facebookin kautta tulee helpoiten huomattua uudet postaukset, muutoin olen hirveän laiska seikkailemaan missään blogeissa. Onneksi tajusin siis tykätä sun blogin fb-sivusta. :)

eevupeevu
117/207 | 

aika paljon kommentteja oletkin jo saanut, mutta täällä vielä ainakin yksi lukija haluaa tehdä tuttavuutta :) olen tämän blogin lukijana melko uusi, mutta muuten blogien lukeminen on ollut osa arkeani jo useamman vuoden ajan. myös oma blogi löytyy (http://elamanieevina.blogspot.fi/), mutta päivityksiä tulee aika kausittain. lapsia ei itselläni vielä ole, mutta vauvakuume on vaivannut jo kymmenen vuoden ajan... ikää on tällä hetkellä mittarissa 25 vuotta ja aloitin juuri työt luokanopettajana. luokanopen pätevyyden lisäksi löytyy myös aineenopettajan kelpoisuus (bilsa+mantsa+terveystiedon perusopinnot). ilolla luen teidän ahkerasti päivittyvää blogia ja seuraan teitä myös instagramissa.

120/207 | 

Voi kiitos! Jalat maassa -meininki taitaa olla se tämän blogin "maalaisjuntti twisti". Tulee luonnostaan ;) Hei luin kanssa joskus pari kurssia psykaa ylopistolla. Oli kyllä hurjan vaikeaa!

128/207 | 

Sun elämä kuulostaa kyllä niin mielenkiintoiselle ja jännittävälle, että siitä on aina ilo lukea :) Mandariinikiinaa, wau!

Saana
132/207 | 

Heippa vaan :) Kiva idea tämä ja oli kiva lukea muista lukijoista. Olen reilu kolmikymppinen DI, 2-vuotiaan pojan äiti ja norjalaisen miehen avovaimo. Asumme täällä kaukana Pohjois-Norjassa. Musta tää blogi on sopiva sekoitus asiaa, elämää ja huvia. Musta on ihailtavaa, että te mahdutte suht. pieniin neliöihin, kuten mekin ja mua kiinnostaakin kovasti, mitenkä te ootte ratkaisseet sen teidän "makkarin" ongelman. Meillä on tulossa remppa, jotta saatais poika nukkuun omaan huoneeseen ja joku viritys on meidänki pakko keksiä. Eli sitä postausta odotellessa!!

Olitte hauskoja iholla sarjassa, blogia olen lukenut jo ennen sitä. Mutta pakko sanoa, että välillä kyllä "nalkutit" Eskolle aika paljon ;) Mutta toisaalta Esko taitaa olla vähän löysä jossain asioissa :) Tää siis pelkällä hyvällä. Sovitte tosi hyvin yhteen ja F on ihan super söpö! Jatkakaa myös videoita!

134/207 | 

Voi kun mäkin saisin tuon kuntoilun päälle ja edes vähän hillittyä herkuttelua. Silloin joulun herkut maistuisivat varmasti vielä paremmille :)

151/207 | 

Makkaripostaus pitääkin tehdä todella pian! Ja ehkä se menee niin, että neliöt riittää aika pitkälle, jos asenne toimii :)

Ja joo. Kyllä mekin siihen "nalkutukseen" kiinnitettiin huomiota. Kyllä meillä tosiaan "keskustellaan" ;) vaikka kotitöistä useinkin, mutta toki kun puolen vuoden elämä on tiivistetty pariin minuuttiin, saa leikkauksella aika paljon aikaiseksi :D Anyway! Hyvä vaan, että näkee itsensä huonossakin valossa. Niistä hetkistä voi oppia paljon, vaikkei sellaistakaan niin turhan vakavasti kannata ottaa.

Ihanaa marraskuuta Norjaan!

152/207 | 

Kesäisin tämä kaupunki herää henkiin... Niin kuin varmaan moni muukin kaupunki ;) mutta lähtekää ihmeessä joskus maakuntamatkailemaan kesällä. Vanha Rauma hurmaa varmasti :)

153/207 | 

Täällä 22-vuotias oululainen! :-) Tällä hetkellä opiskelen lähihoitajaksi ja olen suuntautunut lasten ja nuorten hoitoon ja kasvatukseen. Tämän ihanan blogin löysin Iholla-sarjan kautta, ja on mahtavaa päästä lukemaan näitä teidän juttuja nyt kun sarja on jo päättynyt. Itse asustan avomieheni sekä kahden kissan kanssa ja opiskelen, joten meidän elämäntilanteet on hyvin erilaiset, mutta ehkä se erilaisuus tekeekin tästä niin mielenkiintoista! :-) Ihanaa lueskella sun ja Eskon juttuja! Ootte ihan mahtavia! :-)

tätioranssi
154/207 | 

En ole käyttänyt tätä nickiävasta kuin parikolme viikkoa mutta se osuu hyvin. Vaikka en ole kenenkään (valitettavasti) oikea täti (haluaisin kyllä olla) niin se vaan osuu niin hyvin.

Ehkä jää mieleen...

155/207 | 

Koskaan en ole kommentoinut, kun sulla on aina ollut paljon kommentteja :) oon lapsesta saakka tavannu kirjoja, pienen kotikyläni kirjaston lasten puolen jokaisen kirjankin. Nykyään lukeminen typistyy arkena opiskelun pariin ja älypuhelimen näyttöön. Onneksi siltä voi keltasen median ja jatkuvan feedin lisäksi lukea jotain niinkin järkevää, kuin sun blogia. Täällä tekstit on pitkiä ja sisältörikkaita, kieli on hyvää ja ajatukset inspiroi.

T. 18v pohjoisen tyttö, abiturientti ja tuleva terveydenhuollon ammattilainen, ikuinen ajattelija ja toivoton romantikko

Sohvi
157/207 | 

Hei, täällä 26vee tuleva äiti, LA 5.12. Löysin blogisi varmaan joskus keväällä kun tämän kohta muuttuvan elämäntilanteen ansiosta etsin aihepiiriin sopivia blogeja. Vakkarilukijaksi olen jäänyt, vaikka tällainen hiljainen lukija olenkin, kommentteja koskaan en ole jättänyt, mutta yritän petrata siinä! Kiitos siis kivasta blogista! :)

Sara-K.
158/207 | 

Täältä kirjoittelee maailmaa matkaava, joulukuussa Suomeen palaava parikymppinen. Vaikka omia lapsia ei vielä ole (mies kylläkin), oon aivan mielettömän insipiroitunu sun blogista ja instagram-tilistä. Ootte mieletön kolmikko ja arvostan teidän aitoutta! :)

159/207 | 

sen verran on lunta että maa on peittynyt ja pulkka käyty testaan! ☺️ Ihanaa kun on paljon valosanpaaa ja mielikin virkistyi lumen tulos myötä!
Ihanaa joulun odotusta!

Meri
160/207 | 

Mä olen 28-v. luokanopettaja, tällä hetkellä äitiyslomalainen sellainen 8kk vanhan tytön äiti. Eksyin tänne blogiin joskus kauan sitten satunnaisen googlehaun kautta ja seurailin epäsäännöllisen säännöllisesti teidän juttuja. Kun sitten bongasin teidät Iholla-sarjasta, aloin seurata blogia tiiviimmin ja jäinkin ihan koukkuun! Nykyään seuraan teitä myös facebookin kautta, mitä en yleensä minkään blogin kohdalla tee. Tosi hauska seurata opeperheen juttuja ja suloista pikkutyttöänne! Oon aika huono kommentoimaan, kun vauvan kanssa touhuillessa tulee postauksetkin silmäiltyä niin kiireessä läpi...

Kiitos kivasta blogista (ja etukäteen myös lukijaillasta, johon jo ilmottauduin!).

diy
161/207 | 

Olen alkanut seurata blogianne tänä syksynä ja jäänyt täysin koukkuun :) perheenne on aivan ihana ja teihin on helppo samaistua, kolmen hengen perhe kun löytyy täältäkin! Erityisesti tykkään sisutus ja diy jutuista, joihin haen paljon inspiraatiota blogeista. Eli tykkään paljon puuhastella kotona ja rakennella itse kaikenlaista.
Olen katsonut kaikki Iholla tuotankokaudet ja aina kun sarja on päättynyt, on harmittanut, joten tämä blogi on ollut kiva jatkumo sille, mitä sieltä telkusta tuli katsottua!
Ihanaa talven alkua ja jatkakaa samaan malliin :)

Anni
162/207 | 

Hei taasen :)
Täälläkin innostunut blogisi lukija!
Päivän piristys on sun uus kirjoitus :)
Iholla sarjan kautta löysin @eskokoon Instagramista ja sit sitä kautta sun herkullisen Kolmistaan Blogin :)
Tän kirjotuksen takana on 37v nainen Etelä-Pohjanmaalta, jolla on <3 ihana miäs ja meillä on kaksi lasta, 12 ja 13v poijat ja hurmaava mäyräkoira Wilma joka on vasta 4kk :)
Ammatikseni hoitelen lemmuja ja sikoja. Harrastuksena on kodin sisustus ja sen kaikenlainen seuraaminen netissä, lisäksi toimin itsenäisenä Oriflamemyyjänä. Instagramissa oon jääny koukkuu kaikkeen sun syömisjuttuihin :D Itselläni on keliakia ja on aina hauska kattoo mitä oot sinnekkin jakanu sen tiimoilta :)
Sillä puolella olenkin kommentoinut juttujanne jonkun verran ja yhden kerran vaan ennemmin täällä blogin puolella :)
Ootte ihana, vähän hullunkurinen perhe jolla on pilkettä silmissä, jopa pikku F.lläkin ;)

saparo
163/207 | 

Mä löysin sun blogin Iholla-ohjelman myötä ja koukutuin heti, päivittäin käyn kurkkaamassa onko tullut uusia postauksia :) teillä molemmilla on kiva tapa kirjoittaa, jaksaa lukea pidempiäkin juttuja. Teidän perhe-elämää oli mielenkiintoista seurata telkkarista, hulvattoman hauska ja ihana poppoo! <3
Itse olen lapsiin ja nuoriin erikoistunut lähihoitaja, töissä päiväkodissa. 31-vuotias kahden lapsen äiti Etelä-Suomesta :)
Blogit, sisustaminen, ystävät, ruoka, musiikki, keikat & konsertit, rentoutuminen, shoppailu..ne on mun kiinnostuksen kohteita ns."omalla ajalla".
Jatkakaa samaan malliin! <3
Eskon vlogeja täällä jo kaipaillaan..
Ja se siilitukka olis kiva nähdä Eskolla, joka jossain kuvassa Iholla-sarjassa vilahti ;)
Eipä tässä muuta. :D

Minni
164/207 | 

hei, me teemme martoissa mitä yhdistysläiset haluavat. tänä vuonna olemme mm. käyneet teatterissa, elokuvissa, pidetty kirpputoria siivouspäivänä, tehty raakaruokaa (marttalassa), pidetty ekosiivousilta, käyty tutustumassa naistenpankkiin, käyty tutustumassa Viskaalin-luomutilaan jne. Ihan mitä porukalla keksimme. Jokainen voi halutessaa lisäksi käydä marttalan ruokakursseilla. Tulipas isot- ja pienet kirjaimet sekaisin, anteeksi äikänmaikka :DD

L
165/207 | 

Heippa,
täällä vilkuttelee graduvaiheessa oleva tuleva äidinkielen ja kirjallisuuden ope (ehkä). :) Olen myös kirjakaupassa tössä, rapsuttelen vapaa-ajalla Möykky-kissaa ja poikakaveria, luen paljon, suurkulutan teetä ja kahvia, nauran ja haaveilen. Olen kirjoitellut blogiisi paljon muun muassa samanlaisista noloista yökkäreistä (:D), tulevaisuuteen liittyvistä peloista, Lahteen muuttamisen mahdollisuudesta ja kaikesta muusta.

Olet ensimmäinen, jonka blogiin kommentoin ahkerasti - varmaan sen vuoksi, että sinä olet niin ihanan iloinen ja pirteä, mutta samaan aikaan kuitenkin avoin ja syvällinen. Blogiasi on ilo lukea. Arvostan myös suunnattomasti sitä, että jaksat aina vastata kommentteihin! :) Iso rutistus täältä ruudun toiselta puolelta, olette huippuja!

kata
166/207 | 

voi vitsi tuota siun tukkaa! niin makee otsis ja väri, sopii todella hyvin :) olet nätti ku nukke!
terv Kata 35v, 4v pojan mamma ;)

Pikkutyttö
167/207 | 

Hei!
Täällä lueskelee 17-vuotias lukiotyttö, joka joku päivä vielä toimii lääkärin virassa. Luin kaverin kannustaman sun lukihäiriöpostauksen, eikä tunnevyörystä tullut loppua, puhuit jotenkin ne mun pään sisällä pyörivät asiat.
Vaikka olet(te) aivan eri elämäntilanteessa, voin hyvin samaistua arkeen, jota elätte.
Ette uskokaan, miten aikuinen nainen voi tuoda lukiolaisen elämään toivoa ja piristystä. Kiitos siitä teidän koko perheelle.

Satutintar
169/207 | 

Heips.
Iholla sarjan jälkihuumassa löytyi blogisi ja nyt sitä innolla seuraa ensi vuonna 30 vuotta täyttävä, miehen ja koiran kanssa elävä yrittäjä Lahesta :)

mintttu
170/207 | 

Moikka,

kiitos tosi kivasta blogista! Täällä pitkään sivusta seuraillut lukija, äitiysvapaalla oleva toimittaja Helsingistä. Mein tytskä on nyt nelisen kuukautta ja pohdinnassa on mahdollinen asunnon vaihto, mutta kovasti haluttaisiin selvitä 50-neliöisessä. Toimitte inspiksen ja toivon lähteenä sen suhteen :)

171/207 | 

Pikku emäntä syntyi tänään klo 17.09 painaen 3465g

Sofie
172/207 | 

Olen kolmekymppinen (kääk!) stadilainen, 3-vuotiaan murusen äiti ja yhden isomman murusen vaimo. Arkeamme sulostuttaa lisäksi pikkuinen koira. Ammatiltani olen juristi, mutta viime vuosina on herännyt haave, josko sitä vielä jossain vaiheessa rohkenisi ammatinvaihdokseen ja pyrkisi luokanopekoulutukseen. Täytyy myöntää, että teidän kuvaukset open työstä eivät ainakaan ole tätä intoa laannuttanut :) Olette Eskon kanssa varmasti aivan huippu opeja!! Olisikin todella kiinnostavaa lukea postaus myös sinun opettajaopinnoista (ja työstä).

Samastuin myös ajatuksiisi, joita jaoit vauvakuumeeseen liittyen. Vauvakuume on toden totta herännyt, mutta kuitenkin sitä empii ja jollain lailla pelkää aloittaa kaiken sillä saralla "alusta". Riittämätömyydentunne suurimpana mietityttää..

Tunnelmallista joulun odotusta koko poppoolle! :)

Jutta
175/207 | 

Morjesta!

Täällä morjestelee jyväskyläläistynyt 25-vuotias tyttö, joka valmistuu ensi kuussa terveystieteiden maisteriksi. Valmistun samalla opettajaksi ja terkkaa ja psykaa olisi tarkoitus päästä opettamaan. Ennen kuin sinne työelämään kuitenkaan pääsee, pitäisi ensi keväänä valmistua vielä opoksi, eli vielä hetki mennään Jyväskylässä :)

Päädyin sun blogiin joskus kesällä ihan vahingossa, luin postauksia aina silloin kun olisi pitänyt tehdä gradua ;) Edelleen välttelen kouluhommia lukemalla sun ihanaa blogia, mutta nyt lukeminen on säännöllisempää ja usein luen päivän postauksen ennen nukkumaanmenoa. Olen nyt aloittanut lukemaan postauksia alusta ja missiona olisi saada luettua ne kaikki :)

Sun blogi on mulle hyvänmielen paikka ja samalla se myös inspiroi tietyllä tavalla. Teidän arki on jotenkin samaan aikaan niin yksinkertaista, mutta samalla hienoa. Toivoisin myös joskus olevani yhtä hyvä äiti kuin sä olet :) Ja oot aina niin kaunis ja huolitellun näköinen!

Musta olis kiva joskus kuulla sun ajatuksia opettajuudesta, miten päädyit opettajaksi tms. tai vaikka jotain rohkaisevia juttuja työelämän alkuun. Toisaalta ymmärrän myös täysin sen jos haluat pitää työasiat blogin ulkopuolella :) Tällainen vaan tuli mieleen ja voihan olla, että olet niistä kirjoitellut, mutta en ole niitä vielä löytänyt. Toivon, että itse löytäisin samanlaisen tasapainon työn ja perheen suhteen kun teillä on nyt. Annatte mulle "toivoa", että sellainen on mahdollista :)

Kiitos mahtavasta blogista, oon niin iloinen, että tän aikoinaan löysin! Kaikkea hyvää ja mukavaa joulunodotusta (kai näin saa jo toivottaa?)!

181/207 | 

Olipa ihanasti kirjoitettu, Pikkutyttö! Onnea elämääsi! Muista, että melkein mihin vain pystyy, kun on oikea asenne ja tarpeeksi ahkeruutta :)

186/207 | 

Kannustan uravaihdokseen, jos siltä tuntuu. Sulla on niin paljon työvuosia edessä, joten kannattaa etsiä ammatti ja työ, jonne on kiva mennä!

Ihanaa joulua ja infoile, jos vauva-asiassa tulette johonkin tulokseen :)

187/207 | 

Apua miten ihania juttuja kirjoittelit. Kiitos kaikista kauniista sanoistasi. Tulipa hyvä mieli :)

Tsemppiä opintoihin ja sitten jatkossa työelämään. Meikäläinen tulee taas JKL:ään käymään lauantaina, ehkä törmätään kadulla ;)

189/207 | 

No jopas jotakin. Arvaapa mitä, mä olen monta kertaa ihaillut sua telkkarista :) Oli siis aikamoinen yllätys, että kommentoitkin tänne.

Täytynee paljastaa, että mulla oli vain kaksi urahaavetta: Opettaja tai pappi.

Kiitos mahtavasta tavastasi olla omalla ja rennolla tyylilläsi pappi. Jos sanoo "aamen ja terkkuja", on se musta aika rock :)

195/207 | 

Hahaa! Ja mä oon ihaillut teitä telkkarissa! Teillä on niin hieno yhdessä tekemisen, menemisen ja nauramisen meininki. Sellainen tiimipelaaminen ei ole ihan itsestäänselvyys eikä kaikkien tyyliä. Mutta samaa ajattelen meidän pienen perheen arvomaailman ja arjen olevan. Tai siihen ainakin pyritään!

196/207 | 

Ihanaa miten "pidät huolta" lukijoista noinkin isona bloggarina :)! Monet isot bloggaajat on nimittäin siitä ikäviä etteivät edes vastaa kommentteihin. Joten iso peukku siitä siulle!

Ite oon 25-vee ja niiku kommentoinki tossa joskus aikasemmin, löysin blogisi kun teit jutun piilosokereista. Miulla on reilu vuoden ikäinen poika ja ite oon bloggaillu vuoden verran. Siirryn itseasiassa siun vanhalle alustalle, eli Kaksplussan portaaliin ensi viikolla :).

Tosi kiva idea tämä, että kysyt lukijoilta keitä he ovat. Jos et pahastu,voisin itekin joskus tehdä saman omille lukijoilleni :)?

197/207 | 

Tottahan se on, ettei tiimipeli aina todellakaan toimi. Täälläkään. Mutta usein kyllä ja parempaan suuntaan koitetaan koko ajan mennä :) Kivaa marraskuuta!

198/207 | 

Todellakin yritän vastata ihan aina. Joskus tosin viiveellä, mutta kuitenkin. Se on minusta hirveän tärkeää ja koko homman idea.

Oi. Kaksplus on todella kiva paikka :) Paljon hyviä muistoja. Onnea siis sinne!

Ja tietysti saat postata samasta aiheesta..

Julia
199/207 | 

Vanhat odottaa muutaman kuukauden päästä eli kakkosella ollaan. Vähän jo jännittää! :D

Ruut
200/207 | 

Heips :) aivan ihanan aito ja valoisa blogi. Olen 27-vuotias luokanopettaja, tuleva juristi sekä viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä, 1-vuotiaan Adelen äiti <3 Turkkusesta :D

Hanneli
202/207 | 

Blogiin päädyin sattumalta ja vasta myöhemmin yhdistin tämän Iholla -sarjaan, ja hyvä niin. Kaikin puolin mukavaa luettavaa!
Itse olen 34-vuotias ikinuori, tytön 2 vee ja pojan 4 vee äiti ja kielten opettaja pohjoisesta.
terkuin: Hanneli

205/207 | 

voi kiitos, tässähän nämä kokeet kivasti lepää pöydällä, kun ope lukee vaan blogeja :D

jepuma
206/207 | 

Tämä blogi vie niin mukanaan, paljon ihania kuvia ja inspiraatiota tähän harmaaseen vuoden aikaa. Olette aivan mahtavia! <3
Olen lukenut blogia nyt pari kuukautta, ja odotan aina innolla lisää.

Itse olen 22 v. kahden pienen ihmisen Isosisko, omia ei vielä ole.
Harrastan laulua ja jääkiekkoa! (:

Mukavaa jouluaikaa teille kaikille!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016