Kirjoitukset avainsanalla arkivinkit

Olenpa mä ollut viisas pari vuotta sitten. Kirjoitin silloin tämmöiset arkivinkit, jotka pitäisi taas itsekin palautella mieleen loman jälkeen. (Aika paljon naurattaa tuo kohta 13. Nothing has changed ;) )

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arki kolkuttelee ovella
Kolmistaan
7.8.2013
Siellähän se jo häämöttää. Arki.
20130807-152658.jpg

Ja vaikka aurinko vielä lämmittää kesäisesti, fakta on se, että työt ja harjoittelu uudessa päiväkodissa alkoivat meillä jo osittain tällä viikolla. Tällä!! Minne se kesä oikein menikään? Tuntuu, että vastahan me veisasimme Suvivirttä.

Vaikka uudet arjen kuvioit jännittävätkin, ja lomailukin olisi tietysti vielä hetken maistunut, on toisaalta ihana aloittaa uusi vaihe elämässä. Kesä-Helsinki on taas kerran koettu. Nyt voidaan pian testata, miten se arki näillä samaisilla leveyksillä oikein toimikaan.

Olen tehnyt muutaman päätöksen uuden syksyn varalle, ja toivon, että ne saisivat meidän arkemme rullaamaan paremmin. Monia listan asioista olen joskus jo toteuttanutkin, osan unohtanut ja jotkut ovat aikaisemmin jääneet kokonaan suunnitteluasteelle. Ehkä nämä ovat teistä joistakin vähän jopa hassuja itsestäänselvyyksiä, mutta ajattelin listata tähän muutaman niksin toimivamman ja rauhallisemman arjen avuksi. Saa käyttää, muttei oo pakko, hei:

KARKIN ARKIVINKIT:

1. Etsi hoito- ja työpäivää edeltävänä iltana kaikki seuraavana päivänä mukaan puettavat tai otettavat vaatteet/tavarat valmiiksi. Myös ulkokamat, lelupäivälelut ja paperipinot.

2. Raivaa illalla koti ennen nukkumaan menoa niin, että töistä palatessa seuraavana päivänä ei heti ala pänniä kaaoskoti (aamulla en itse ainakaan ehdi tehdä kodin eteen kuin korkeintaan sängynpetauksen. Korkeintaan!).

3. Valmistele aamuapala (itsellesi, jos lapsi syö hoidossa) jo illalla. Suodatinpussi ja purut kahvimasiinaan, leivät valmiiksi kaappiin.

4. Mieti sunnuntaina tai maanantaina seuraavan päivän ruokalista, ja tee silloin yksi iso kauppareissu. Iltapäivisin ei tarvitse sitten juosta kaupassa hoidosta haetun lapsen kanssa.

5. Tee isoissa satseissa ruokaa, ja valmista se vielä etukäteen niin, että kotona odottaa hoidosta ja töistä palaajia valmis safka. Ruoka voisi jollakin viikolla mennä vaikka näin:
Maanantai: Kasviskeitto ja lämppärit
Tiistai: Kasvissosekeitto. Päälle sipulia, graavilohta ja smetanaa.
Keskiviikko: Tortillat
Torstai: Tortillan jämistä (jauheliha, salsa, juusto(t), kasvikset) munakas tai suolaiset letut/pannari/vohvelit
Viikonloppu fiilispohjalta!

6. Tee arki-illoistakin mukavia ja yllätyksellisiä, mutta muista myös, ettei niitä saa tupata lapsille (eikä aikuisillekaan) liian täyteen. Pyykinpesua, kavereiden tapaamista, harrastuksia ja rutiineita sopivassa suhteessa. Kuka väittää, että kaikki kiva on jätettävä lomille tai viikonloppuihin?

7. Muista rytmi! Jos pieni nukkuu päiväkodissa päiväunet, on kaikkien jaksamisen kannalta helpompaa, jos näin tehdään (pääasiassa) myös viikonloppuisinkin. Myös illan nukkumaanmenoaikaa ei kannata venyttää viikonloppunakaan kauhean pitkäksi. Tosin ei tässäkään kannata nipottaa liikaa! Pieni löysäily tekee useimmiten ihan hyvää. Kaikille.

8. Jos voit, päätä, milloin lopetat päivittäisen työnteon (myös kännykkänetin kautta!!). Itse ainakin yritän hoitaa työasiat aina työpaikalla niin, että menen sinne esimerkiksi kaksi- kolme tuntia ennen ensimmäisiä oppitunteja, jotta voin lähteä viimeisen tunnin jälkeen suoraan kotiin.

9. Mieti, miten käytät työmatka-aikasi, jos matkustat julkisilla. Itse olen esimerkiksi päättänyt, että se on ”virallinen” sähköpostinluku- ja postausideointiaikani, enkä saa muina aikona räpeltää nettiä ja sähkistä koko ajan.

10. Kokeile, tunnustele ja pohdi, mitkä tekisivät teidän arjestanne vähemmän kiireistä. Itse aion ainakin asettaa itselleni nettisurffaus- ja postausajat, jotta olisin aidommin läsnä kotona, enkä hyberavauudessa. Myös viime talvinen leipomistouhu ja pienet sisutustuunailut tuovat minulle oikesti hyvän mielen, joten miksi en tekisi niitä enemmän myös F:n kanssa. Niin ja yksi aika tärkeiä: Pari sivua hyvää kirjaa. Meille kaikille, ennen nukahtamista.

11. Tee pieniä anti-arkisia hetkiä, joita odottaen, ja joiden voimalla voi kahlata läpi tuulen ja tuiskun. Aikuisten leffailta kerran kuussa, yhteinen kylpyläloma syyslomalla, tuttavaperheiden perinteinen sunnuntaibrunssi, lastenteatteriretkikerho lähipiirin piiperöiden kanssa?

12. Syö voimaa! Panosta oikeaan ruokaan, herkuttele hyvän olon ja mielen rajoissa, muista vitamiinit ja käsipesut.

13. Liikunta. Se olis kai hyvä… Yritän aloittaa!

JA LOPUKSI TÄRKEIN:

14. Tee listoja ja järkeviä ennakointeja, mutta älä lannistu, jos suurista suunnitelmista huolimatta joskus kaikki menee silti aivan mönkään. Semmoista se on. Lasten kanssa :)

Mitkä ovat sinun vinkkisi arkeen?

-Karkki-

Mekko ja neule // Lindex
Balleriinat // H&M

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kivaa torstaita!

-K-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (4)

Sanna
1/4 | 

Hyviä vinkkejä! Itse olen ennakoinnin mestari :) Lapset ovat jo isoja koululaisia, mutta kun he olivat päiväkodissa, laiton vaatteet illalla valmiiksi, reput ja kaikki muut vehkeet. Heräsin ensin itse, pukeuduin ja söin ja sitten herätin vasta lapset ja heidän pukeminen ja päiväkotiin vieminen. Mulla ei tule koskaan kiire aamulla. Herään 45 min ennen lähtöä. Pukeudun, pesen hiukset, föönaan, meikkaan, syön aamupalan (puuro mikrossa) ja käytän koiran pisulla. Sitten töihin. Ei mitään ylimääräistä hihhulointia aamulla (työkaveri laittaa pyykit kuivumaan, lukee sanomalehteä ja saattaa imuroidakin, aamulla!!)!
Muutenkin tykkään, että ruoka suunnitellaan ja miel. tehdään etukäteen ja vain lämmitys kun tullaan kotiin. Lapset viedään harrastuksiin ja sillä aikaa minä ja mieheni voidaan käydä 1,5 tunnin lenkki koiran kanssa. Kaikki turha on arjesta karsiutunut pois. Ja tuo hyvä vinkki ennen nukahtamista: lue jotain. Itse raahaan kirjastosta lehtiä ja luen niitä iltaisin. En juurikaan katso telkkaria ainakaan kesällä.

Juulia
2/4 | 

Huippu postaus! Itsessäni paljon samoja piirteitä, arjen toimivuus on kyllä ihan ehdoton. Oma arki kesän ja lomailun jälkeen oli remontin tarpeessa, etenkin kun työt alkaa 7.30 ja matkaan menee pyörällä n. 30min. Aamupalasmoothien hedelmät ym. pilkotaan kulhoon jo edellisenä iltana ja aamulla blenderin huristessa voi pukea vaatteet, jotka on illalla laitettu tuolille odottamaan. Ja reppu ja työkamat on tietysti pakattu valmiiksi. Ja ruokaa tehdään aina isommissa satseissa, kätevyden ja ihan hinnankin vuoksi. En ole koskaan ymmärtänyt niitä, jotka syövät joka päivä eri ruokaa ja sen takia kaupassa on ravattava päivittäin. Pienillä twisteillä ja lisukemuutoksilla ruoka on ihan eri.
Itselläni on vielä tapana joka sunnuntai ottaa kalenteri esiin ja merkitä kaikki sillä hetkellä tiedossa olevat menot ja to dot seuraavalle viikolle, samalla saa ajastettua ja ohjelmoitua sen liikunnankin mahtumaan viikkoon.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat