Kirjoitukset avainsanalla äänikirja

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Hellurei taas kerran Espanjasta! Täällä sitä vietellään loman toiseksi viimeistä päivää. Ja vaikka lämpötilat eivät olekaan olleet mitään 30 astetta, on täällä silti ollut ihan kesä. Tuntunut kesälomalle, vaikka koulu onkin lapsosella vielä edessä ennen varsinaista lomakautta.

Mun kesälomiin on kuulunut ihan koko mun elämän kirjat. Joskus lapsena mä saatoin kesälomalla mennä kirjastoon KOKO mun äidin työpäivän ajaksi, koska rakastin olla siellä hiljaisuudessa tarinoiden keskellä. Aikuisena kesä on ollut chicklittien ja dekkareiden aikaa.

Ennen mä roudasin reissuille mukaan ihan fyysisiä kirjoja, mutta nykyisin meillä on ollut tapana ladata reissuille mukaan myös äänikirjoja puhelimeen BookBeatin kautta. Kirjat voi siis ladata hyvällä nettiyhteydellä puhelimeen jo Suomessa, jonka jälkeen kirjoja voi kuunnella – kuten täällä on tehty – off-line -tilassa lentokoneessa ja altaalla makoillessa.

Käteväksi puhelimessa olevat kirjat tekee se, ettei laukkuun tarvitse änkeä fyysisesti kirjoja. Me matkustettiin nytkin pelkillä käsimatkatavaroilla, kuten melkein aina, joten oli tärkeää, ettei laukkuun tule mitään ylimääräistä. Toiseksi puhelimessa olevat kirjat mahdollistaa sen, ei tarvitse koto-Suomessa arvioida, monta kirjaa ehtii lukea/kuunnella loman aikana. Nyt kirjoja voi kuunnella toinen toisensa perään, eikä ne lopu kesken.

Mä kuuntelin altailla kirjoja nyt kuulokkeilla, mutta tyttären iltapäiväkoomatraditioksi (4 tunnin uinnin jälkeen) muodostui Supermarsujen kuuntelu rauhallisella tasanteella ihan suoraan puhelimesta ilman kuulokkeita. Puhelin laitettiin vaan lippiksen alle auringonsuojaan ja siinä pystyi sitten makoilemaan ja kuuntelemaan olipa asento mikä tahansa. Tytär kun ei tykkää korvan sisään laitettavista kuulokkeista ja tuollaiset jättikuulokkeet ovat joskus haastavia maatessa. 

Tälle viikolle (ja tulevalle) kesälle me latasimme seuraavat kirjat:

  1. Supermarsu ja kavala koodi. Paula Noronen. Supermarsu-sarjan 12. osa saapui parahiksi juuri ennen meidän reissua. Ja voitte arvata, että tämä on ollut lomahitti. Kirja kertoo kännykkäpelistä, joka saa koko kaupungin valtaansa. Ja totta kai Supermarsua tarvitaan pelastamaan tilanteen eskaloituminen.Uutuuden lisäksi lapsi ehti kuunnella kaksi muutakin Supermarsukirjaa (jotka toki on kuullut jo aikaisemminkin). 
  2. Nainen joka unohti. Liane Moriarty. Mun oli pakko ladata tämä mulle allaskuunteluun, koska ”takakansiteksti”, eli BookBeatin esittely oli niin herkullinen. Nainen menettää muististaan 10 vuotta, jonka jälkeen alkaa aikamoinen rakkaus- ja ihmissuhdeseikkailu. Vaikka kirja onkin kepeä, jopa hupsu, saa se miettimään, millaista elämän aloittaminen ikään kuin alusta olisi. Ja mitä tekisi toisin, jos voisi aloittaa monta asiaa alusta
  3. Eikä yksikään pelastunut. Agatha Christie. Tämä kirjahan on yksi dekkarikirjojen suurimpia klassikkoja. Kirja, jota olen lukenut ja luetuttanut oppilaillanikin kymmeniä kertoja. Vanhan suomennoksen kieli on kuitenkin niin vanhahtavaa, että välillä tuntui, että hyvä tarina jäi vähän sen jalkoihin. BookBeatista löytyy nyt kirjasta kuitenkin uusi suomennos! Jos siis et ole tutustunut tähän klassikkoon, tee se tänä kesänä!
  4. Poika joka unohtui. Liisa Seppäinen. Vaikka tämä kirja ei menekään kepeään tai dekkarihenkiseen kesälukemistoon, latasin sen silti. Kirja kertoo sodasta ja sotalapsiajasta hieman erilaisen tarinan. Se kertoo Reijosta, joka unohdetaan lastenkotiin. Sotalapsiasioita vähänkin liippaavat asiat kiinnostavat minua aina aivan erityisesti, koska  mummoni oli sotalapsi ja olen kuullut häneltä niin monta – surullista, hurjaa ja osin onnellistakin – tarinaa noilta ajoilta.
  5. 30 ennen 30. Katri Sisko. Tämä kirja on todellinen hömppäkirjojen hömppäkirja. Ja siksi niin ihana ja genressään loistava. Kirja kertoo Elinasta, joka havahtuu, että hänen tulee toteuttaa 30 haavettaan ennen 30-vuotispäiväänäs. Aikaa on vuosi. Näihin tämmöisiin kepeisiin kirjoihin tosin toivoisin vähän leikkisämpää lukijaa. Monet äänikirjat on luettu vähän robottimaisesti.

 

Koodilla kolmistaan jokainen BookBeatin uusi asiakas saa 30 päivää ilmaista kokeiluaikaa (normaalin kahden viikon sijaan). Pääset hyödyntämään tarjouksen täältä linkistä.

KIvaa lauantaita!

-Karoliina-

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

Hyviä vinkkejä! Milloin viimeistään etu pitää ottaa käyttöön? Olen lähdössä kesäkuun puolivälissä matkoille ja olisi mahtavaa, jos tämä ilmainen kk olisi reissun ajan käytössä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mä olen lukenut viimeisen puolen vuoden aikana hävettävän vähän. Viimeksi olen tainnut tarttua ihan oikeaan kansia ja paperia olevaan kirjaan joululomalla.

Koen kuitenkin, että haluan lukea. Pysyä kiinni ajassa. Tietää, mistä siellä kirjallisuuskentässä tapahtuu. Saada sellaisen rentoutumisen, ilon ja tunneskaalan, jota hyvä kirja parhaimmillaan antaa.

Kuten tiedätte jo tiedättekin, olemme lapsen kanssa BookBeatin vakkarikäyttäjiä.  Jostain syystä itseltäni BookBeat on kuitenkin vähän unohtunut nyt alkuvuonna, vaikka F kuunteleekin suosikkikirjojaan illasta toiseen. Meidän hupia on itse asiassa käydä tällainen keskustelu:

F: ”Hei. BookBeatissa on uusi Supermarsu-kirja?”

Minä: ”Ai millainen?”

F: ”No Supermarsu ja lasten valtakunta”

Minä: ”Kappas. En olekaan KOSKAAN kuullut sellaisesta.”

Sen jälkeen Lastan valtakunta laitetaan pauhaamaan noin tuhannetta kertaa, jota kuunnellessa yritetään puhua repliikit ulkomuistista etukäteen. Voin sanoa, että osaamme kirjan jo melkoisen hyvin!

Inspiroituneena lapsen BookBeat-innosta – en niinkään hänen jumittuneisuudestaan vanhoihin suosikkeihin – kokosin tähän alle ne kirjasuosikit, joita BookBeatin Tieto- ja Hyvinvointi-kategoriat tarjoavat. Osan olen ehtinyt parin viikon kirjaheräämiseni aikana kuunnella jo kokonaan, mutta osa on vielä kesken. Kaikkia niitä taidan kuitenkin uskaltaa jos suositella, niin hyviä alkuja on ollut.

TIETO

Mikael Gabriel: Alasti (Laura Friman & Anton Vanha-Majamaa). Miklun kirja tuli ulos vasta tällä viikolla ja siitä syystä tämä kirjakuuntelu on kaikista tuorein ja keskeneräisin. Mä kuitenkin tykkään Lauran tavasta kirjoittaa, joten luotan siihen, että kirja on alusta loppuun timanttia. Koko Miklun tarina kaikkine hurjine ja karmeine tapahtumineen on koukuttava. On ihanaa, miten rehelliselle hän kirjassa elämästään vaikuttaa.

Näin kasvatat lapsestasi mukavan aikuisen (Kaija Puura) Kirjan nimihän on ihan läppä. Ja jotenkin sellainen, että alkaa ihan hävettää, että tällaiseen tarttuu. Mutta tököstä nimestään huolimatta itse sisältö on hyvää. ”Mukava ihminen -termin” takaa kun paljastuu sellaisia elämäntaitoja, jotka ovat ihan oikeasti tarpeellisia. Sellaisia, joita toivoisi todellakin olevan ympärillä häärivillä aikuisilla.

Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin (Marianne Power) Mun mielestä äänikirjoja tehdessä ei kiinnitetä tarpeeksi huomioita siihen, millainen ääni sopii minkäkin kirjan lukijaksi. Tässä kirjassa sen sijaa asiat ovat toisin: Pirjo Heikkisen loistava – vähän lakoninen – ääni on aivan loistava! Kirjan hupaisiin käänteisiin tulee aimo annos lisää huvittavuutta, kun Pirjo lukee ne.

Herkäksi syntynyt. (Prinsessa Märtha LouiseElisabeth Nordeng) Erityisherkkyydestä ei ole kauheasti julkaistu suomenkielistä kirjallisuutta, joten ”Herkäksi syntynyt” on oiva kirja tästä aiheesta. Kirja on ihanan lempeä ja kannustava. Sellainen, joka kertoo myös erityisherkkyyden positiivisia puoli. Kirjassa sanotaankin, että maailman tarvitsee myös erityisherkkien äänen. Extrahyvää kirjassa on se, että se tuo esille, että myös ekstroverteissä ihmisissä on erityisherkkiä.

SE – Seksipuhekirja (Rosa Merilainen & Sanna Seiko Salo) Mä en yleensä pidä Merilaisen tyylistä kirjoittaa. Mun makuun se on liian provoa ja liian ronskia. Tämä kirja oli kuitenkin iloinen yllätys. Teksti oli helposti kuunneltavaa ja erityisesti tykkäsin kirjan haastatteluosuuksista.

Kiintymyssuhteet elämänkaaressa (Jari Sinkkonen) Sinkkonen on persoona, joka jakaa nykyisin mielipiteitä. Mutta mä diggaan hänestä aivan kympillä! Sinkkonen on sellainen tervejärkinen tyyppi, joka osaa pukea vaikeatkin asiat selkeästi sanoiksi ja lauseiksi. Kiintymyssuhdekirja on hyvää ja samanhenkistä kuunneltavaa (luettavaa), jos olet lukenut esimerkiksi Tunne lukkosi -kirjan. Niinhän se on, että ihminen on kokonaisuus, jossa historia vaikuttaa kaikkeen tässäkin hetkessä.

Rakkauden voimakirja (Jutta ja Juha Larm) Mä tykkäsin tästä kirjasta, vaikka kannen imelähkö ilme ensin saikin ajattelemaan, ettei kirja ole mulle sopiva. (En edes tiedä, mikä kannesta teki imelän. Hymy?) Kirja oli kuitenkin positiivinen yllätys ja varsinkin se, että rakkaudella tarkoitettiin kaikkea rakkaudellista. Erityisesti tervettä itserakkautta, joka on avain muuhunkin rakkauteen ja hyvinvointiin. Mä tykkäsin kuunenlla Jutan ja Juhan ääntä, joten olisin toivonut, että he olisivat lukeneet koko kirjan, eikä vain omia osuuksiaan.

Sellaisia luku- ja ennen kaikkea kuunteluvinkkejä BookBeatin kevättalveen. BookBeatiahan voi aina testata ekan jakson ilmaiseksi, kahden viikon ajan. Mutta klikkaamalla tästä linkistä sisään, kestää ilmainen kokeilujakso meikäläisen blogin lukijoille, uusille bookbeatilaisille, peräti kuukauden. Kannattaa siis testata.

Kivaa torstai-iltaa!

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

P4102965.JPG
P4102965.JPG

P4102972.JPG
P4102972.JPG

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Istuskelin perjantai-iltana meidän olohuoneessamme, kun yhtäkkiä mieleen juolahti ajatus siitä, että uuden kirjani e- ja äänikirjalanseerauspäivä oli muistaakseni ollut päivää aikaisemmin. Nappasin puhelimen käteeni, painoin BookBeat -appia ja iskin hakukohtaan tekstin #vauvavuosi. Oikeassa olin mietteideni kanssa ollut! Pian näytöllä nimittäin komeili pinkkikantinen uutukainen teksteillä ”lue” ja ”kuuntele”. Pääsi tahtomattani huokaus. Siinä se nyt oli! Luettuna ja luettavissa.

Klikkasin äänikirjan auki ja hetken istuimme A:n kanssa aivan hiljaa. Tuntui hassulle kuunnella tekstiä, joka oli omaani, mutta joka tuntui niin vieraalle vieraan ihmisen lukemana. Välillä mietin, olinko minä tosiaan kirjoittanut noin omituiselle kuulostavia lauseita? Joskus taas sisälläni läikähti pieni ylpeys samaan argumenttiin nojaten: minä tosiaan olin kirjoittanut tuon!

Kun ensimmäinen kirjani julkaistiin, siitä tuli erityisesti BookBeatin äänikirjana, kuten he itse sanoivat, ”hitti”. Se pysyi äänikirjojen top-listoilla viikosta ja kuukaudesta toiseen, ja senkin kuulin, että useimmat ihmiset, jotka BookBeatin latasivat uutena palveluna, kuuntelivat ensimmäisten kirjojensa joukossa juuri Tee se itse -vauvan, viime viikolla ilmestyneen #vauvavuoden edeltäjän.

BookBeatilta kerrotaankin, että äänikirjojen suosio on muutenkin nyt erityisen suuri globaali trendi. Itse BookBeat-palveun kaikestea ”kirjakulutuksesta” jopa 85% tulee äänkirjoista. Syitä tähän on monia. Toisaalta nykytekniikka mahdollistaa kirjojen kuuntelun puhelimen avulla oikeastaan milloin ja missä vaan. Toisaalta kuunneltava kirja sopii hyvin nykyihmisen hektiseen arkeen. Kirjasta kun voi nauttia kuuntelemisen avulla niin, että voi tehdä samalla jotain muuta. Esimerkiksi siivota, ajaa autoa tai vaikka lenkkeillä.

Koska minun molemmat kirjani, niin Tee se itse -vauva kuin #vauvavuosikin varmasti puhuttelevat juuri ruuhkavuosiväkeä, on ilo, että molemmat löytyvät BookBeatista kuunneltavina versioina. Näitä voi sitten pistää korviin kuulokkeiden kanssa pauhaamaan, kun nukutat illan kolmatta tuntia taaperoa, tallaat rattaiden kanssa niitä samoja katuja tai haluat hetken hengähtää työmatkabussissa päiväkodin ja työpaikan välissä.

Siksi onkin ihana kertoa, että koodilla "vauvavuosi" saat BookBeatin kokeiluusi kuukaudeksi veloituksetta (normaali kokeilujakso vain 2 viikkoa).* Pääset käsiksi alekooditilaukseen tästä linkistä

Ihania kuunteluhetkiä! Jutellaan kirjasta somessa ja livenä. Niin ja jos haluatte jakaa lukukokemuksenne somessa, voitte laittaa kylkeen tagit #vauvavuosi ja #vauvavuosikirja! Kiitos!

-Karoliina-

*Tarjous on voimassa uusille asiakkaille 30.6.2018 asti

Kommentit (4)

Jjuli
1/4 | 

Ihania uutisia! Kuulun siihen joukkoon, joka latasi BookBeatin ensimmäisen kirjasi kuuntelua varten ja olen kovasti odottanut, että pääsen kuuntelemaan jatko-osan! Ainut huono puoli, että gradu taitaa jäädä kakkoseksi tämän kanssa :)

Anumaaria78
2/4 | 

Ehdin jo kuunnella #vauvavuoden. Aivan ihana <3 Ja tosi hyvät lukijat! Sanna Majuri on etenkin ihan huipuista huipuin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

P1011098 (2).JPG
P1011098 (2).JPG

P1011101 (3).JPG
P1011101 (3).JPG

P1011092 (2).JPG
P1011092 (2).JPG

P1011109 (2).JPG
P1011109 (2).JPG

 

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Mikähän ei ole lukijana parempaa kuin se, että hyvän kirjan jälkeen saa jatkaa lukukokemusta toisen hyvän kirjan parissa. Erityisen ihanaa silloin, kun kirjan maailmaa ja kirjoitustyyliä ei tarvitse jättää taakseen, vaan toinen (ja ehkä kolmas ja neljäskin) kirja jatkavat samaa tarinaa. Kirjasarjat – mikä nerokas keksintö.

Selailin tuossa muutama viikko sitten taas ”kirjojen Spotify -palvelua”, BookBeatia, ja kummastelin, mikä merkintä joidenkin kirjojen päälle oli tullut. Tunnistan jo BookBeatin perussymbolit: Kuulokkeet tarkoittavat äänikirjaa, silmälasit luettavaa tekstikirjaa, mutta valkoisen paperipinon merkitys oli aluksi arvoitus. Sitten se selvisi: Paperipino symboloikin kirjapinoa. Ja kirjapino tarkoitti tietysti sitä, että kyseinen kirja olisi osa kirjasarjaa. Kätevä tapa siis kalkyloida heti alkuun, kuuluuko kirja sarjaan vai onko vain yksittäinen ihanuus. BookBeat järjestää myös kirjasarjan osat kronologiseen järjestykseen, joten on helppo katsoa, mikä kirjan osanen pitää milloinkin lukea.

Itse pidän kirjasarjoista juuri niiden tuttuuden vuoksi. On mahtavaa upota kerta toisensa jälkeen samaiseen henkeen ja tuttujen hahmojen pariin. Minusta kirjasarjat helpottavat lukemista, koska silloin lukemisen aloittamisesta puuttuu kynnys tutustua johonkin ihan tuntemattomaan.

Kirjasarjojen kanssa käy usein kuin tv-sarjojen. Kun seuraavia ja seuraavia osia, eli tässä tapauksessa kirjoja, on tarjolla enemmän kuin yksi, iskee ahmimistarve. Täytyy kahmia vielä yksi sivu, luku, kirja tai tarina. Tätä maratonilukemista, eli binge-lukemista, on tainnut harrastaa itse kukin oikean sarjan osuessa kohdalle.

BookBeatissa on todella laaja valikoima erilaisia kirjasarjoja ihan klassikoista lastenkirjasarjoihin kuin dekkareihin ja chick litiinkin.

KESÄN 2017 BookBeatin KIRJASARJASUOSIKKINI:

  • Maria Kallio- kirjasarja, Leena Lehtolainen. Minähän olen ollut Maria Kallio-fani varmasti yläkouluikäisestä lähtien. Maria Kallioissa yhdistyy niin jännittävät dekkarijuonet kuin ihmissuhdeasiatkin. Vaikka jokaisessa kirjasarjan kirjassa on uusi rikos selvitettävänä, jatkaa Maria Kallion yksityiselämä siitä, mihin se on edellisessä kirjassa jäänyt. Se luo kirjoihin aitoutta ja minusta onkin ihana, ettei kirjan päähenkilö ole vain poliisi, vaan myös puoliso, tytär, äiti ja virheitä tekevä inhimillinen olento. Jos et ole koskaan vielä koukuttunut dekkareihin, valitse tämä kirjasarja. BookBeatissa on Maria Kallio -kirjoja peräti kolmetoista. Jokainen niin ääni- kuin tekstikirjanakin.
  • Täällä Pohjantähden alla -trilogia, Väinö Linna. Joskus klassikkojen lukeminen voi tuntua raskaalle, ja siksi minusta onkin niin mahtavaa, että BookBeat on panostanut myös Täällä Pohjantähden alla -tyylisten kirjojen äänikirjamuotoihin. Miten paljon helpompaa onkaan tempautua sukujen, ihmiskohtaloiden, sodan ja rakkauden maailmaan, kun itse lukemisen hoitaa ulkopuolinen taho ja voin vain keskittyä kuuntelemaan.
  • Tumman veden päällä- ja Samoilla silmillä -kirjat, Peter Franzen. Olin aivan myyty, kun luin ensimmäisen kerran Peter Franzenin teoksen Tumman veden päällä sen ilmestymisvuonna 2010. Teos kertoo Petestä, alkoholistiperheen pojasta, ja on samalla Franzenin omaelämänkerrallinen teos. Vaikka pidin kirjasta hirveästi  jo silloin, sai tarina aivan uuden suunnan, kun kuuntelin sen Franzenin itsensä lukemana BookBeatista. Tällä hetkellä minulla on kesken kirjasarjan toinen osa. Se, että kirjailija itse lukee teoksensa – varsinkin näin omaelämänkerrallisen – tuo se tarinaa niin paljon lähemmäksi kuulijaa. En kyllä voi kun ihailla Franzenin monilahjakkuutta (ja ihanaa ääntä).
  • Muumit, Tove Jansson. En ole niitä aikuisia, jotka ahmivat fantasiaa tai lastenkirjoja. Mutta Muumit, ne ovat poikkeus. Miten paljon viisautta ja elämää ne kätkevätkään sisäänsä. BookBeatista löytyy neljä ”lasten Muumia”, ja tämän lisäksi yhdeksän aitoa Muumi-klassikkoa niin ääni- kuin tekstikirjoinakin. Jos et tiedä, mistä aloittaa, valitse Muumilaakson marraskuu.
  • Näkijän tytär -kirjasarja, Kristiina Vuori. Näkijän tytär -kirjasarja kertoo viiden kirjan ja usean eri naiskohtalon kautta 1300-1500-luvun naisista Suomessa. He taistelevat, rakastavat ja elävät. Erikoista tässä kirjasarjassa on se, että vaikka teema ja naisvoima säilyvätkin kirjojen välissä, hahmot vaihtuvat. Minulla meni hetki tottua Vuoren kirjoitustyyliin, vähän jähmeään ulkopuoliseen kertojaan ja vanhaan maailmaan, mutta pian tuo kaikki tuntui jo tutulle. Historialliseksi kirjaksi rakastan Vuoren kirjojen naisnäkökulmaa ja sitä, että ainakin itselleni tuo ajanjakso historiassa on tähän asti ollut melko tuntematonta. Hyvä historiallinen kirja saa kiinnostumaan myös historiafaktasta aivan uudella tavalla.

Koodilla kolmistaan voit testata BookBeatia 30 päivää veloituksetta normaalin 14 päivän sijaan. Pääset käsiksi tarjoukseen tämän linkin kautta. Tarjous on voimassa 30.9.2017 asti ja koskee vain uusia asiakkaita.

Ihania lukuhetkiä! Rakastan sitä, kun saa uppotua kirjaan sateen ropistessa kattoon. Tällä viikolla sellaisten speksien löytäminen on ollut aika helppoa.

-Karoliina-

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat