Kirjoitukset avainsanalla jouluruoka

// Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen// 

PC066846.JPG
PC066846.JPG

PC066818.JPG
PC066818.JPG

PC066836.JPG
PC066836.JPG

PC066841.JPG
PC066841.JPG

PC066822.JPG
PC066822.JPG

PC066868.JPG
PC066868.JPG

PC066851.JPG
PC066851.JPG

Meidän perheessä on jo ollut varmasti jo 15 vuotta sellainen vitsi, joka menee jokseenkin näin:

”Tehtäisiinkö tänä vuonna jotain ihan uusia jouluruokia? Mentäisiin saunaan jo ENNEN kirkkoa ja avattaisiin lahjat eri aikaan kuin yleensä?...Ai niin. Ei me voida. Se ei ole PERINTEISTÄ.”

Tämä perinteisyysläppä juontaa juurensa siitä, että minä olen ollut aina se meidän perheen kapula rattaissa, mitä tulee joulutapojen uudistamiseen. Olen vastustanut joulukuusen paikan muuttamista tai sitä, että jokin ruoka otetaan pois joulupöydästä (silloinkin, kun sitä harva enää meidän perheessä syö).

Olen yleensä muutoshakuinen ja kyllästyn nopeasti. On kuitenkin muutamia asioita – joulu yksi niistä – jossa haluan vaalia perinteitä. Silloin voin ottaa vastaan joitain hienoisia muutosehdotuksia, mutta kokonaan settiä en halua laittaa lihamyllyn kautta uusiksi. Jotkut asiat ovat minulle pyhiä.

Minä vietän seuraavaa joulu jo kahdeksatta (minne tämä aika oikein juoksee?) kertaa äitinä. Ja miten ihanaa onkaan ollut se, että olen saanut olla mukana luomassa tyttären jouluperinteitä. Hänellekin on muodostunut jo selvät sävelet siitä, mitä mikäkin joulupäivä tehdään ja miltä joulupöydän tulee näyttää. Hauska nähdä, mitä asiat hän itse haluaa säilyttää aikuisuudessaan ja mitkä uudistaa.

Meidän perheen joulupöydän kulmakivi on perinteiset laatikot ja tietysti kinkku. Mutta varsinkin alkupalojen ja salaattien kanssa olen hieman antanut periksi. Esimerkiksi minun lapsuudessani me katoimme kaikki jouluruuat kerralla esille, mutta nyt jo monta vuotta meillä on ollut erikseen ensin alkupalapöytä. Se on ollut myös se paikka, jossa ruokavariaatioille on ollut hiukkasen enemmän tilaa myös minun mielestäni.

Kun sain tänäkin jouluna kunnian tuunata Saarioisen jouluruokia uuteen uskoon, pohdin, millä tavalla voisin kunnioittaa perinteistä joulu ja lapsuudesta tuttua makumaailmaa. Ja mitä uutta puolestani haluaisin tuoda joulupöytään. Minulla oli pieni etiäinen siitä, että haluaisin maistaa lemppariani, rosollia, uudella tavalla. Niinpä annoin miehelle haasteen ja hän loihti rosollista tällaisen version:

 

Vuohenjuustorosolli

  • Saarioisen rosolli
  • rucolaa
  • vuohenjuustoa kiekkoina
  • hunajaa
  • pekaanipähkinöitä

 

  • oliiviöljyä
  • vaaleaa glögiä
  • omenaviinietikkaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kanelia

 

  1. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi, lorottele päälle hunajaa ja paista uunissa 190 asteessa niin, että juuston pinta hieman ruskistuu.
  2. Levittele rucola salaattilautaselle ja asettele Saarioisen rosolli päälle.
  3. Lisää paahdetut pähkinät ja paistettu vuohenjuusto.
  4. Valmista kastike sekoittamalla kaikki kastikeaineet keskenään ja lisää kastike salaatin päälle.

 

Mun mielestä tuunaaminen on paras tapa käyttää puolivalmiita tuotteita. Kaiken lisäksi pieni variointi estää ruokahäivikin, kun makuja voi varioida.

Jos sinulla on jokin hyvä jouluruokatuunausvinkki, jaa se ihmeessä muillekin. Hästägeillä #saarioinen ja #äitientekemää se tavoittaa monet muutkin.

Kivaa lauantaita! Me suuntaamme mummon syntymäpäiville, jotka on PERINTEISESTI vietetty tapaninpäivänä, mutta nyt kemuillaan jo aikaisemmin.

Lue lisää Saarioisen jouluruokien variaatioita ja tuunausvinkkejä täältä.  Maistuisiko esimerkiksi wokattu rosolli tai Saarioisen bataattivuokaa pohjana käyttävä bostonpulla? 

-Karoliina-

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Signora Finlandese
1/6 | 

Mä olen vähän sellainen perinnekapinallinen :-) Jos joku perinne ei miellytä, heivaan se hyvin herkeästi pois. Olen siinä mielessä jouluihminen, että huusholli on täynnä kaikenlaista joulukoristetta, mutta vain, koska niistä tykkään. Asustelen tällä hetkellä yksin, joten voi ihan rauhassa mennä sen oman mielen mukaan.

Olen myös outo tapaus siinä suhteen, että oikeastaan mitkään perinteiset jouluruoat ei oikein maistu. Nyt puhun siis laatikoista, kinkusta ja rosollista. Tässä elämän varrella on tullut oltua hyvin monissa joulupöydissä ja niissä, joissa on ollaan pitäydytty täysin kaikessa perinteisessä, ei ole kyllä ollut mitään ylensyönnin vaaraa :- )

Kaikkein tärkeintä joulun ruokia miettiessä on ehkä se, että pöydästä löytyy jokaiselle sen ympärillä istuvalle jotain mielekästä syötävää. Vaikka ne eivät sitten ihan niitä perinteisiä olisikaan. Ihanaa joulun odotusta !

Karoliina Pentikäinen

Tuo onkin hyvä periaate: Kaikille herkkuruokaa, oli se sitten lanttulaatikkoa tai sushia :) Kivaa joulua! 

possu
2/6 | 

Toki voit sekoitella valmiiseen rosolliin mitä tahansa, mutta sitten se ei enää ole rosollia.

Tuulitar
3/6 | 

Kun tuli oma tupa ja oma lupa niin "perinteinen joulun juhlapöytä" koki uudistuksen. Mitään en laita tarjolle vain siksi että niin kuuluu olla! Hyvästi karjalanpaisti, täytekakku, sekametelisoppa, herneet, luumut, sillit, silakat, rosollit, keitetyt porkkanat, karjalanpiirakat, lanttulaatikko ja luumurahka! Minun joulupöydässä on koko perheen vaatimuksesta kinkku, sillä kastike. Porkkana ja ehkä bataattilaatikko, perunat, lämminsavulohi, vihreäsalaatti ja joku peruna tai punajuurisalaatti, ehkä molemmat. Jälkiruokana joku raikas jäädyke. Kotikaljaa pitää kuitenkin olla, ja ehkä lasillinen viiniä hyvän juuston kera. Nyt kun nuorinkin lapsi on jo 7 vuotias niin sekin syö kaikkea mitä tarjolle laitetaan. Ja mielelläni toteutan yhden jokaisen perheenjäsenen toiveen joulun ruokatarjoilusta, mutta mitään stressiä en siitä ota! Kaiken saa vaikka valmiina kaupasta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

P1012126 (3).JPG
P1012126 (3).JPG

P1012096 (5).JPG
P1012096 (5).JPG

P1012120 (3).JPG
P1012120 (3).JPG

P1012134 (2).JPG
P1012134 (2).JPG

P1012135 (2).JPG
P1012135 (2).JPG

P1012144 (2).JPG
P1012144 (2).JPG

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Muistan elävästi lehtijutun varmasti viidentoista vuoden takaa. Siinä kuvattiin perheitä, joissa joulu vietettiin epäperinteisesti. Minulle – jouluhullulle – ajatus jouluttomasta joulusta oli kauhistus. Eniten järkytystä herätti veljespari, joka halusi syödä perinteisten jouluruokien sijaan pikaruokaravintolassa. Jouluaattona! Minä kun olen ihan aina rakastanut jouluruoka. Erityisesti laatikoita! Minulle on ihan vieras se, kun ihmiset sanovat, että jouluruokiin kyllästyy helposti. Koskaan niitä ei ole ollut vielä niin paljon tai kauaa tarjolla, ettei olisi enää maistunut.

Vaikka tykkäänkin perinteistä ja perinteisistä mauista, olemme pyrkineet tuomaan meidän perheessä viimeisten vuosien aikana tarjolle myös uusia makuja. Tai sanotaanko niin, että perinteisiä makuja, mutta vähän uudella tavalla laitettuna. Siksi olikin hirmuisen luontevaa, kun Saarioinen pyysi minua tuunaamaan kaikille tuttuja Saarioisen joululaatikoita vähän uudella tavalla. Syntyi kolme reseptiä, joiden pohjana on Saarioisten laatikot.

 

Homejuusto-punakaalivuoka

  • Saarioinen joulun punakaalivuoka (350g)
  • purkki smetanaa
  • sinihomejuustoa (muruina)
  • (appelsiinin kuorta)
  1. Levitä punakaalivuoan päälle purkillinen smetanaa.
  2. Levitä smetanan päälle homejuustomurusia (ja appelsiinin kuorta).
  3. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa niin kauan, että juusto on aavistuksen sulanut ja vuoan päällä on hieman paistopintaa.
  4. Tarjoile alkupalakalojen kanssa. 

 

Tulisen makea bataattivuoka

  • Saarioinen bataattivuoka (350g)
  • kourallinen pekaanipähkinöitä
  • puoli kourallista manteleita
  • 1-2 tulista chilipalkoa
  • pari nokaretta voita
  • 2 ruokalusikallista (gluteenittomia) jauhoja
  • 3 ruokalusikallista fariinisokeria
  1. Pilko (tai soseuta) chili niin pieniksi muruiksi tai tasaiseksi tahnaksi kuin mahdollista. 
  2. Sekoita chilimurut bataattivuoan sekaan.
  3. Murskaa pähkinät ja mantelit.
  4. Sekoita murskatut pähkinät ja mantelit sokeriin, voihin ja jauhoihin.
  5. Levitä pähkinämassa pekoni bataattivuoan päälle.
  6. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen niin pitkäksi aikaa, että vuoan pintaan muodostuu paistopintaa. 
  7. Nauti vuoka (suolaisen) lihan kanssa. 

 

Näiden ohjeiden lisäksi  suosittelen käyttämään Saarioisen joululaatikoita ja -vuokia rieskataikinan pohjaksi. Tämä on myös oiva tapa vähentää joulun hävikkiä, jos tuntuu sille, että haluaa syödä loput laatikot jossain toisessa muodossa. Tähän hommaan soveltuu ainakin porkkana-,bataatti ja perunalaatikot. 

Perunarieskat

  • Saarioinen joulun perunalaatikko (350g)
  • 2 munaa
  • 50g sulanutta voita
  • gluteenittomia jauhoja ja kaurahiutaleita sen verran, että taikinasta tulee sopivan paksua muotoiltavaksi.

 

  1. Sekoita kaikki rieskan ainekset yhteen.
  2. Taputtele taikinasta jauhojen avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille rieskoiksi. 
  3. Paista 200 asteessa niin kauan, että rieskoissa on hieman ruskea pinta.

 

Näillä eväillä kohti ENSI VIIKOLLA alkavaa joulukuuta! Viimeiseksi vinkiksi kehottaisin katselemaan astiakaapin sisältöä vähän uudella tavalla. Perinteisen ison uunivuoan sijaan laatikot voi laittaa annoskokoon esimerkiksi uuninkestäviin mukeihin, kulhoihin tai laseihin. 

-Karoliina-

 

 

Kommentit (13)

Vierailija

Älä lue. Se on niin helppoa jos ei kiinnosta.
Blogi on yhdeltä osaltaan mainosväline, joiltain osin tuotteiden esittelykanava. Ei kukaan bloggaaja elä yksinomaan sillä että tuottaa pelkkää mielenkiintoista elämänsisältöä ihmisten reposteltavaksi, usein vielä huonossa hengessä reposteltavaksi. Henkilökohtaisesti ihmetyttää tämä bloggaajien parjaaminen tällä alueella sillä eihän kukaan mainostoimistojakaan tai itse mainosten ostajia parjaa! Homma kuin homma. Yhteistyöpostauksen alussa lukee reilusti aina että se on tehty yhteistyössä. Ei kai kukaan muuta kuvittelekaan. Jos se tuntuu sotivan omaa elämänkatsomusta vastaan niin jätä väliin kaikin mokomin . Jätätkö muuten jonkun lehden tilaamatta tai ostamatta kun siinä on mainoksia? Entä luovuitko tv:stä sen vuoksi??

Vierailija

Näinhän se on. Sitä nyt vaan jotenkin toivoisi myös muuta sisältöä, ilman mainontaa. Kaupallisuus kuuluu tämän tyyppiseen blogiin. Niin kuin myös ei kaupallinen sisältö. Tasapaino näiden välillä olisi toivottavaa. Harvempi varmaan lukee blogia vain yhteistöiden takia.
En jätä lehteä tilaamatta mainosten takia, tosin en myöskään tilaa ilmaisjakeluita.

Karoliina Sallinen

Kolmeen edelliseen kommenttiin:

On ihan totta, että netin bannerimainonta tai sisältöyhteistyö, ovat osa blogikulttuuria. Ilman niitä kukaan (ei-lottovoittaja) ei voisi tehdä blogia työkseen. Itse ajattelen niin, että yhteistyöt tuovat blogiin myös usein kivaa sisältöä, mutta toki hyvä/ huono sisältö on aina lukijan tulkittavissa. 

Pieni vinkki: Mulla on sekä instassa että facessa (jos eivät TAAS muuta asetuksia) näkyvillä aina, että kyseessä on sisältöyhteistyö. Myös postauksen alussa. Voi siis aika helposti kalkuloida sisältöyhteistyöt pois, jos kokee ne kurjiksi. Tosin minun pitää varmasti kiinnittää huomiota myös niiden kirjoittamiseen, koska itse yritän pyrkiä siihen, että olipa postaus omasta päästä keskitty tai yhteistyö, haluan tehdä sen yhtälailla "omakseni". 

Vierailija

Meitä on niitäkin joiden mielestä ruuanlaittoon liittyvät asiat ovat ihan jokapäiväistä arkea. Kiitos hyvistä arkea helpottavista vinkeistä!!

Karoliina Sallinen

Mäkin haluan ihan blogin kehittämisen vuoksi kuulla, miten sisältöyhteistyöreseptipostaus eroaa ei-sisältöyhteistyöreseptipostauksesta! Olisi kiva tietää, jotta voi jatkossa kehittää postauksia paremmiksi. 

Vierailija
3/13 | 

Loistava idea toi rieskahomma! Eipä ole tullut mieleen aikaisemmin siinä joulun tohotuksessa... Kiitosta siis! Rosillista oon joskus yrittänyt tuunata sellasta punajuurikiusausta, mut ei ole oikein onnistunut. Ehkä se etikkainen punajuuri ei oikein taivu moiseen... Se oli kitkerää ja pahaa se vuokaruoka, vaikka oli kermaakin. Mutta noita rieskoja täytynee koklata, jos jää joululaatikoita yli.
-Jankkuliini-

Vierailija

Siis rosollista... ☺ Joo, silleistä sais varmaan kyllä parempaa uuniruokaa. Kunhan ei laittais niitä liikaa.
-Jankkuliini-

SaaraMie
4/13 | 

Heippa!
Harmillista, että tämä on jo viides peräkkäinen mainospostaus. Sinulla on mieletön taito kirjoittaa elämästänne hauskasti ja kiinnostavasti, mutta tänään blogistasi tuli samanlainen olo kuin mainoskatkosta -ärsyttää odottaa oikeaa sisältöä, vaikkakin mainokset sinällään onnistuneita. Toivottavasti kirjoitat pian taas tavallisia postauksia arjestanne. (:

Karoliina Sallinen

Tällä viikolla on kyllä ollut yhteistöitä ruuhkaksi asti. Tosin ei viittää, vaan kolme. Olisiko hyvä, jos avaan vähän tänne blogiin, mikä on yhteistyö ja mikä ei?

Sisältöyhteistyöt välillä ruuhkautuvat. Joskus on kuukausi (esim tänä syksynä), että yhteistöitä ei ole ollenkaan. Sitten on taas kiireisempi viikko. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jes! Takana on eilinen aatto joulukirkkoineen, herkkuruokineen ja lahjoineen (joita oli muuten nyt järkevä määrä)! Tänään on vuoden rennoin päivä. Päivä, jolloin ei voi, eikä saa tehdä mitään muuta kuin röhnöttää, ulkoilla, leikkiä, katsoa leffoja ja lukea kirjoja.

Rauhaa!

-Karoliina-

Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat