Kirjoitukset avainsanalla yrittäjä

Multa on kysytty nyt sekä instassa, että ihan livenä viimeisten kuukausien aikana päivittäin sitä, miten meinaan järjestää mun työt, kun vauvat syntyvät. Olin miettinyt tätä asiaa toki jo ennen raskautumista etukäteen, mutta tokihan kaksi kappaletta vauvoja ja hieman erilainen raskaus muuttivat suunnitelmat heti alkujaankin. Tai no. Niin hyvin, kun elämässä ja varsinkaan vauvojen kanssa mitään voi etukäteen edes juuri lyödä lukkoon.

Koska jonkinlaiset suunnitelmat on silti tehtävä, on mun plääni syksylle ja vauvavuodelle seuraava.

Ensinnäkään mä en tule näillä näkymin (jos jotain hyvin dramaattista ei tapahdu), lopettamaan mun töitä kokonaisuudessaan missään vaiheessa. Työ on tosi iso osa mun identiteettiä ja sellainen pilkahdus minuudesta kaiken äiteyden keskellä, että ihan jo mielenterveyteni vuoksi koen, että mun on tärkeää pysyä kiinni kirjoittamisessa ja some-töissä. Niin mä tein myös F:n ollessa vauva (kirjoitin kolumnia, aloitin blogin ja tein Kaksplussaan yhtä juttusarjaa), niin meinaan tehdä myös nyt.

Jonkinlaista kevennystä on kuitenkin luvassa. Mulla on nyt selkeä postaustahti, mutta kun olo alkaa käydä liian voipuneeksi (ennen synnytystä tai sen jälkeen), meinaan pitää mun vuoden pitämättömiä lomia tässä kohdassa. Mä olen panttaillut lomapäiviä koko vuoden ja syksyllä on sitten oivallinen sauma pitää ne pois alta. MeNaiset on ollut myös ihan superjoustavia ja ihania sen suhteen, miten lomien jälkeen voin jatkaa blogia. Jonkinlainen kevennys on siis luvassa. Minusta aivan täydellistä tukea työnantajalta: Ei ole näköjään sellainen ”naiset tukee naisia -henki” jäänyt vain puheen tasolle, vaan ihan oikeasti tuetaan ja ymmärretään, kun sen hetki on. Arvostan tällaista toimintaa tosi paljon!

Huolta ei silti kannata kokea, ettenkö tänne viikoittain ja useasti kirjoittelisi. Koska ihan varmasti kirjoitan. En varmasti edes osaisi olla kirjoittamatta!

Kolumni sen sijaa ilmestyy MeNaisten printissä aivan normaalisti, eli kolmen viikon välein, vaikka bebet syntyvätkin. Tätä varten mun pitäisi kyllä tehdä juttuja tai ainakin ideoita jemmaan, mutta vähän tuntuu sille, että en kuitenkaan tee niin. Ennakointi ei ole oikein mun juttu, ja tekstit – ne ajattomatkin – kuluu minusta, jos kauheasti kirjoittaa etukäteen. Toivon ja uskon, että kyllä mä kolumnitkin saan jotenkin puskettua ulos, vaikka elämä nyt muuttuukin.

Joutsenen kanssa mä kevensin tahtia jo keväällä, ja kesän aikan lopetin kokonaan (ainakin hetkeksi). Töiden vähentäminen tuntui kauhealle, koska rakastan tuota brändiä ja sen tuotteita, ja tuntui, kun oma tekeminen olisi vasta lähtökuopissaan. Pahoinvointi teki päätöksen kuitenkin ikään kuin puolestani, koska maantieteellisesti Joutsenen tehdas ja konttori Riihimäellä oli minulle vaikeimman matkan päässä.  Onneksi tämäkin asia meni niin joustavasti kuin vain pystyi, eikä mun Joutsen-untuvarakkaus ole minnekään kadonnut. Blogissa Joutsen vilahtelee aivan varmasti edelleen ja toisaalta mistäs sitä tietää, miten tästä vielä joku päivä äitiysloman jälkeen työkuvioit menevätkään. 

Sidoste-töitä mä sen sijaa olen tehnyt koko ajan, tosin aina voinnin mukaan. Töiden teon myös heikossa hapessa ja taukojen kanssa on mahdollistanut se, että mulla on ollut näissä duuneissa ihan älytön mäihä.  Se, missä mä olen ollut Sidoste-töissä senior, on mun oikeana kätenä (ja kaikkena muunakin!) – juniorina – ollut Pinja. Pinja on hoitanut kaiken sen, mitä mä en ole jaksanut tai voinut. Ja päälle toki omatkin työnsä. Me ollaan pidetty niin monta palaveria niin, että mä olen vaan maannut sohvalla ja Pinja on nakuttanut tietokonetta. Tai järkätty kuvauksia niin, että Pinja on hoitanut kaikki taustat ja järjestelyt ja meikäläinen on astellut kuvauksiin vaan paikalle. Ilman tuollaista duunikaveria tämä paketti ei olisi mitenkään toiminut. Nyt syksystä eteenpäin – ehkä tässä elo-syyskuun aikana – mä lopetan Sidoste-hommat hetkeksi kokonaan, ja Pinja ottaa koko vastuun meidän paketista. Tai no.  Pidetään me silti yhteisiä ajatusriihiä (inhona tätä sanaa, mutta en keksi parempaa) kuitenkin useamman kerran kuussa. Sidoste on sellainen mun lempilapsi, että en kestäisi olla erossa niistä kuvioista ihan kokonaan ja samasta syystä olen raskaanakin halunnut roikkua messissä aina, kun omat voimat sen on sallinut.

Milloinka mä näitä töitä meinaan sitten ihan konkreettisesti tehdä? Pyrin elämään niin, että sunnuntai on mun viikon virallinen ja megatehokas työpäivä. Sunnuntai aika monestakin syystä. Yksi syy on tietysti se, että A voi olla kotona tyttöjen kanssa. Harvoin hänellä on nimittäin töitä sunnuntaisin, vaikka viikonloppuisin muuten aina silloin tällöin onkin. Sunnuntaityöskentely on myös taloudellisesti järkevintä, koska KELAlta kerrottiin, että työskentely sunnuntaisin tai arkipyhinä ei vaikuta äitiysrahaan. Jos pitää ottaa palavereita, kuvauksia tai vaikka puhekeikkoja muille päiville, täytyy sitten varautua siihen, että ilmoittaa asiasta aina KELAlle ja tietää, että noilta päiviltä äitiysraha tippuu minimiin.

Tosin uskon kyllä, että jos vaan suunnittelen oikein, sunnuntaiduuni on ihan hyvä järjestely. Kaikki postaukset niin blogiin kuin instaankin (jos siis instassa kaupallista maksettua sisältöä, eikä vaan omaa löpinää), voi nykyisin ajastaa etukäteen. Ja sellainen 1/3 kolumnin, ½ kokouksen ja muutaman blogipostauksen teko yhden päivän aikana kuulostaa jopa aika kevyehkölle. Kun olin esimerkiksi opettajana, tein yhden maanantaivapaapäivän aikana aina jemmaan 7-8 postausta. Ja sekin onnistui F:n päiväkotipäivän raameissa. Pitää vaan ehkä järjestää homma niin, että joko istun Peltorti päässä työpöydän ääressä kotona, tai lähden vaikka kahvilaan tekemään duunia. Sen tiedän, että kotona kaiken keskellä tuollainen tehokkuus ei tule onnistumaan! 

Koko hommaa tietysti helpottaa sekin, että ollaan alusti asti päätetty, että me palkataan myös kotiapua, sekä mä palkkaan tämän lisäksi itselleni kaikkiin juokseviin työhommiin assarin. Mun ei ole järkeä tässä elämäntilanteessa käyttää aikaa joidenkin tosi teknisten sähköpostien hoitoon tai muuhun sellaiseen, joka ei ole varsinaisesti tätä mun omaa kirjoitustyötä. Soppariasioita, neuvotteluja, kuvia ja kaikkea kalenterihommaa voi varsin hyvin hoitaa joku toinenkin mun puolesta. Se, miten palkkaaminen käytännössä –  kaikkien näiden Suomen lakikiemuroiden kanssa toimiessa – täytyy ohjeiden mukaan tehdä, jääköön mun kirjanpitäjän huoleksi.

Että sillä tavalla! Suunnitelmaa on. Osa leväperäistä, osa mietittyä, mutta eiköhän tämä tästä ala edetä. Aina jos alan stressata, mietin, että olenhan mä ennenkin selvinnyt tilanteista kun tilanteista. Sitä paitsi meillä on nyt jo niin tasa-arvoisia nämä lapsehoitokuvioit ja kodin työt, että mä uskon, että kun vaan puhalletaan A:n kanssa samalla tavalla yhteen hiileen, saadaan homma pyörimään. Mun ei tarvitse ottaa kaikkea omalle kontolleni, vaan myös mulla - kaksosia tai ei - on mahdollisuus tehdä töitä ja panostaa intohimoduuneihin. Jatkossa pitää sitten pohtia, miten palaan joskus kokopäiväisesti töihin, jääkö mies kotiin, voidaanko molemmat tehdä töitä yhtä aikaa jollain järjestelyillä ja niin edelleen. 

Kaikki vinkit muilta äitiys"lomalla" työskennelleiltä otetaan ilolla vastaan :)

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

 

 

Kommentit (4)

Käyttäjä32768
Liittynyt30.5.2019
1/4 | 

Kuulostipa tosi inspiroivalta! Mulle ois ihan unelma, jos voisin tehdä jotain pientä duunia vanhempainvapaan aikana, mutta en ole yrittäjä, joten se ei oikein onnistu - ellen sitten keikkaile sunnuntaisin. Saattaa olla, että aloitan tekemään jotain tutkimustyötä, jota voisi tehdä 2-3h päivässä esimerkiksi, se olisi ihan mahtavaa!

Suvi Maarit
2/4 | 

Ihanan inspiroivaa, että joku jaksaa tehdä töitä lähes heti raskauden ja synnytyksen jälkeen. Itsellä jäi haluamisen tasolle, koska imettämiset ja yövalvomiset verotti vaan niin paljon voimia. Tsemppiä (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

toinen yrittäjä
3/4 | 

Assarin palkkaaminen on kallista ja hankalaa, pidä mielessä, että voit palkata myös freelancer-pohjalta jonkun pätevän tyypin hoitamaan asioita ja sopia, että hän laskuttaa esim. tuntipohjalta sinua. Omassa yrityksessäni päädyin tähän ratkaisuun, koska töitä ei ollut tasaisesti ja työsopimuksen tekeminen olisi ollut a)hankalaa b) kallista. Lisäksi löysin tyypin, joka oli pätevä, ja jolle oli ok lähettää minulle lasku toiminimensä kautta tehtyjen tuntien mukaan. 

Vierailija
4/4 | 

Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta😻 kivaa vaihtelua äippälomalla tehdä töitä ja usein huomaan imettäessä pyörittelevän ajatuksia ja ideoita, ja niitä imetyshetkiähän riittää 😅😅 Sen ajattelin sanoa, että jos tuntuu vauvojen kanssa liian rankalta, niin muutoksia kannattaa tehdä aika herkästi.. Vähentää töitä, palkata apua vauvojen hoitoon tai työhön. Meinasin itse äitiyrittäjänä uuvahtaa, ennen kuin hoksasin. Kaikkea hyvää ja tsemppiä raskauteen❤️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mun elämä muuttui työ- ja vapaa-ajan suhteen hyvin radikaalisti, kun vaihdoin opettajan työt yrittäjän hommiin. Se, missä opetöihin kuului talvi-,pääsiäis-,kesä-,syys-, joulu- ja vaikka mitkä muut lomat, ei yrittäjänä käytännössä ole lomaa ollenkaan. Toisaalta. Sen vastapainoksi olen saanut vapauden. Vapauden lyhennellä omia työpäiviäni silloin, kun siltä tuntuu. Ja päättää itse sen, mihin vuorokauden aikaan työt jaan.

Viime viikolla lapsi vietti koulusta talvilomaa ja samalla myös minä otin osin loman kannalta. Sain instaan itse asiassa kaksikin vähän erilaista kysymystä koskien mun lomailua, joten päätin, että avaan vähän sitä, miten yrittäjänä – tässä mun työssä – voi lomailla.

Sunnuntai 24.2

Lapsi on mummolassa ja mies treeneissä, joten päätän aloittaa seuraavan viikon varaslähdön. Kirjoitan 4 tuntia seuraavan viikon postauksia jemmaan. Syntyvät tämä, tämä ja tämä postaus. Isken myös kalenteriin suunnitelmaa ja aikatauluja lomaviikolle ja sitä seuraavalle viikolle. Mulle tällaiset kalenterin täytöt on henkisesti tosi tärkeitä: Kun tiedän, että asiat on kalenterissa järjestyksessä, voin relata mielessäni.

Muuten sunnuntai meni pitkää aamupalaa syöden, kotia siivoten (tehtiin kerrankin oikein iso viikkosiivous) ja pyykkiä pesten. Oli hassua löhöillä sunnuntai-ilta kotona niin, ettei lapsi ollut kotosalla. Tuntui, kun viikonloppu olisi jatkunut paljon pidempään, kun iltapala-aikaa ja koulurepun täyttämistä ei tarvinnut kytätä.

Maanantai 25.2

Kipitin töihin pari minuuttia vaille 9 aamulla. Pidimme asiakkaan ja osan H23-jengistä kanssa 2,5 tunnin palaverin. Sen jälkeen jatkoimme samasta aiheesta vielä H23-jengin kanssa omaa kokoustamme .Lopuksi sovimme harkkarini kanssa viikolla etänä hoidettavat hommat, laitan viestiä seuraavan viikon kuvauspaikalle ja sovin vielä työkaverin kanssa siitä, mitä hän tekee tulevia kuvauksia varten. Tehdään niin sanotusti nakkilistat ja jaetaan vastuualueet. Isken sähköposteja asiakkaille 10 kipaletta.

Kello 13 pyyhällän kynsihuoltoon ja loppuillan vietän ystävän kanssa hotellissa. Tosin illalla teen töitä hotellin sängyllä ehkä tunnin verran: Sovin toisten kuvausten käytännönasioita ja sometan asiakkaiden somessa.

Loma-aspektia on tietysti ystävän kanssa hengailu, ulkona syöminen, hotellin saunassa kylpeminen ja karkin syönti vaakatasossa hotskulakanoissa.

Tiistai 26.2

Vietän aamun hotellissa ystävän kanssa. Syödään pitkä aamupala ja lötköillään sängyssä. Kun hyppään 12 aikaan junaan, teen Hankasalmelle asti, eli tasan 2 tuntia, tätä postausta. Soitan yhden työpuhelun, vastaan 7 sähköpostiin ja instan yksityisviesteihin.

Illan vietän tyttären ja vanhempieni kanssa Hanksulla. Käydään kirpparilla ja saunotaan. Treffaan myös yläasteaikaisen ystäväni, jonka tytär on ollut F:n kaverina aamupäivän. (Hauskaa muuten, miten tytöt ovat bondanneet aivan samalla tavalla kun minä ja kamukin kouluaikoina).

Keskiviikko 27.2

Herään rauhassa pitkään nukutun yön jälkeen. Soitan yhden työpuhelun, tilaan vaatteet seuraavan viikon kuvauksiin ja yritän opetella uudistuneen Lilyn käyttöä.

Syödään makaronilaatikkoa, pelataan F:n kanssa lautapeliä, käydään Jyväskylässä kauppakeskuksessa ja siskon luona katsomassa tuoretta vauvaa. Kun  lapsi menee illalla saunomaan mummon kanssa, opettelen lisää uuden Lilyn käyttöä ja kirjoitan yhden postauksen. Mietin, vastaisinko pariin yhteistyösähköpostiin, mutta päätän jättää ne myöhemmälle.

Uusi Kauneus ja terveys -lehti, jonka kannessa olen, ilmestyi keskiviikkona. Inboxi lauloi siitä syystä koko ajan viestejä. Yritän vastata niihin kaikkiin.

Illalla päivitän vielä asiakkaiden somet.

Torstai 28.2 – lauantai 2.3

Torstaiaamuna yritän saada Lilyn uudistuksen myötä kadonneita postausajastuksia toimimaan ja kirjoitan postauksen alkuviikon kirppislöydöstä.

Torstaina hurautamme Himokselle ja A pyyhältää mukaan lomalle myös tässä vaiheessa. Torstaista sunnuntaihin olemme rinteessä, teemme ystävien kanssa ruokaa ja sen kun vaan nautimme mökkitunnelmasta. Lapset leikkivät ja kiljuvat. Saunotaan ja syödää sipsejä.

Töistä teen vaan ”pakollisen” osan. Vastaan muutamiin sähköposteihin ja päivitän sometilit, omat ja asiakkaiden.

Sunnuntai 3.3

Olemme saapuneet edellisiltana reissusta kotiin. Purimme jo lauantaina kaikki kassit ja pesimme pyykit, joten sunnuntaihin pystyi heräämään puhtaalta pöydältä. Söimme aamupalaa Pyynikintorin lihassa ja kahvissa. Lapsi pyyhälsi sen jälkeen kaverille aamupäiväksi ja minä tein sen aikaa duunihommia: Laskutusta ja vastasin niihin sähköposteihin, jotka olin skipannut viikon aikana. Kirjoitin sunnuntain postauksen, pidin kalenterisulkeiset miehen kanssa seuraavan viikon lapsenhoitokuvioista ja auton käytöstä.

Yhden aikaan lähdettiin miehen, lapsen ja lapsen kaverin kanssa laskiaisriehaan. Ulkoilu venähti liki kolmetuntiseksi kävelyksi, pulkalla laskuksi ja ulkoruokailuksi. Oli ihana ilma!

Illalla olisi pitänyt tehdä töitä, mutta en jaksanut. Sen sijaa makasin 2 tuntia telkkarin edessä ja söin voikkareita.

Sellainen yrittäjän loma. Noin 19 tuntia töitä ja 173 tuntia vapaata! Sanoisin, että balanssi oli nyt todella hyvä. Vaikka täyslomaa välillä kaipaakin, on tämä jo aivan riittävää.  Joskus aikanaan on tämäkin juttu mennyt paljon huonommin. Silloin olen kasannut lomalle niin paljon rästihommia, että olen ollut väsyneempi loman jälkeen kuin ennen sitä.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Kommentit (1)

Nanana
1/1 | 

Olen saman aineen opettaja kuin sinä aiemmin. Mun lomat (ei toki koko kesä-) menee kyllä melko lailla töitä tehdessä, ja tiedän monen kollegani tekevän samoin. Täyslomasta haaveillaan siis myös täällä koulumaailmassa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

sidoste_nooranäppilä (1).jpeg
sidoste_nooranäppilä (1).jpeg

sidoste_nooranäppilä (2).jpeg
sidoste_nooranäppilä (2).jpeg

sidoste_nooranäppilä (4).jpeg
sidoste_nooranäppilä (4).jpeg

sidoste_nooranäppilä (8).jpeg
sidoste_nooranäppilä (8).jpeg

Huh! Aikamoinen hiki, etten sanoisi. Aamuinen tarkoitukseni oli "raivata kolme-neljä laatikkoa varastosta" ja sitten mennä Laukontorille pyörillä. Todellisuudessa huhkittiin kolmistaan ja kaksistaan tuolla yläkerran ullakolla miltei kuusi tuntia. Oikein oiva hetki siivoukselle. Ei tullut kylmä. Paahteisen katon alla olevalla ullakolla kun oli sellaiset nahkean saunan lämpötilat.

Vaikka varaston siivoaminen on ollut tavoitteissani yli vuoden, ja nyt varasto näyttää oikein hyvälle, oli koko ajan sellainen olo, ettei juuri tätä päivää pitäisi tuhlata sisätiloissa. Pitäisikö olla ulkona, rannalla, jäätelöllä, pyöräretkellä, torilla, mökillä. Niin ja vähän tehdä myös töitä jossakin välissä.

Tajusin tuossa taas pitäisi-pitäisi-voi-kun-ehtisi -ajatuksia pyöritellessä taas sen, että en ole tainnut oikein hiffata vielä tätä yrittäjän kesää lainkaan. Olen jotenkin omituisesti kuvitellut, että minulla on tismalleen sama aika lötköilyyn, parisuhteeseen, perheeseen kuin "pieniin kesäsiivouksiinkin" kuin silloin, kun minulla oli se KAHDEN JA PUOLEN KUUKAUDEN KESÄLOMA (WTF). Jotenkin olen ajatellut, että kyllä tällä yhden viikon kesälomalla kato ehtii aivan samalla tavalla mökkihöperöityä, ahkeroida, paneutua kesäkirjoihin, viettää intensiivistä perheaikaa ja vaikka sun mitä.

Pakko todeta. Ettei ehdi. Itse asiassa vaikka kesä on ollut I-HA-NA ja esimerkiksi viikonvaihteen viettäminen mökillä aivan täydellistä, on tänä kesänä ollut myös kesästressi. Stressi siitä, että ehtiikö nauttia kesästä tarpeeksi. Stressi siitä, olenko tarpeeksi F:n kanssa. Stressi siitä, mikä työ nyt taas ryystää jälkijunassa. Ja stressi siitä, että samat hommat, joihin talvella saa sen 4-8 tuntia lapsivapaata aikaa, pitäisi nyt hoitaa tuossa mansikan syönnin ja uimisen välissä.

En ole muuten pakastanut niitä perkeleen mansikoitakaan. Silleen.

Miten te muut yrittäjät/vähälomaiset händläätte tämän setin? 

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä

Asu: huppari, Sidoste (Pure Waste) * // hame, TopShop 

*saatu

Kommentit (2)

Naislaif
1/2 | 

En ole yrittäjä enkä vähälomalainen, mutta selviän siten, että jätän mansikat pakastamatta, matot pesemättä ja kaapit siivoamatta. Noihin puuhiin kelpaa vaatimaton talvinen iltapäivä, kun kaikki ottaa muutenkin pattiin.  ;)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat