Kirjoitukset avainsanalla kaksoset

Tämä viikko on ollut pitkästä aikaa tosi rankka. Vauvojen unirytmi on ollut pitkään jo sellainen, että he heräävät siinä 4-5 välillä joka aamu. Me ollaan tehty miehen kanssa vuorottelua niin, että minä herään vauvoihin aina öisin, mutta mies ottaa heistä puolestaan kopin tuolloin neljän, viiden haminoissa. Sitten minä nukun taukoamatonta unta 7-8 asti ja jos (yleensä kyllä ei) mies saa vielä aamuvalvomisen jälkeen heti unenpäästä kiinni, hän menee petiin, kun minä nousen.

Vuorottelu on toiminut jotenkuten, koska koetaan, ettei molempien kannata valvoa kaikkia valvomisia. Haluttiin siihen kuitenkin muutos, koska tuo aamuherääminen on pitkässä juoksussa, varsinkin sitten kuin mies palaa fyysisestikin työpaikalle, tosi rankkaa. Tällä viikolla onkin sitten aloitettu unikoulu oikein kertarytinällä. Ja voin sanoa, että tuntuu. Varmasti aivan koko meidän perheessä.

Tarkoitus olisi että pienet saisivat silloin 4-5 aikaan unenpäästä vielä kiinni. No eivät ole saaneet vielä kertaakaan. Myös päiväunirytmiä on uudistettu juuri öitä ajatelleen, joka tekee sen, että vauvat ovat aivan kuolemanväsyneitä aina välissä, ja hyvin hämillään uusista unikuvioista. Päivällä hämmennystä heille eniten tuottaa se, ettei pitkiä unia aina lykitäkään vaunuissa. (Tai ehkä lykitään, jos tämä ei vaan kerta kaikkiaan onnistu). Myös yösyötöistä on luovuttu (ennen niitä on ollut kaksi), jotta ne eivät sotkisi tuota aamua.

Tällä hetkellä hyvin menee klo 19 nukahtaminen melkeinpä yksikseen (kuten ennenkin), sekä se, että kahteen asti yöllä he nukkuvat kuin tukit (kuten ennenkin). Ekan maidon aikaan he heräävät, mutta kaksi yötä on mennyt jo ilman raivoa. Heitä tulee kyllä hyssytellä vajaan tunnin verran, nostaa hetkeksi syliin (jep, ei oikein unikoulun mukaan) ja antaa tuttia. Mutta rauhoittuvat musta yllättävän hyvin ilman maitoa. Toinen herääminen tulee 4:n jälkeen, eli vanhan kakkosmaidon aikaan. Mutta siitäpä he eivät sitten nukahdakaan. Kalkattavat iloisesti ja herättelevät toinen toisiaan juuri, jos toinen olisikin saamassa uudelleen unenpäästä kiinni.

Näissä hetkissä mä koen eniten sen, että meillä on kaksi vauvaa. Lähes jokainen vauvanhoito-opas ja -vinkki on tehty yhtä vauvaa ajatellen, mutta kaksosille on tosi vähän täsmäohjeita. Ja sitten kun joku yksösvanhempi tulee kertomaan omia ohjeitaan, alkaa nousta savua korvista, vaikka tiedän heidän tarkoittavan vain ja ainoastaan hyvää. Jotenkin sen tämä seitsemän kuukautta on opettanut, että kaksi vauvaa on enemmän kuin lukujensa summa. Että mitään ei voi oikein vetää esimerkiksi samalla kaavalla, mikä yksikköesikoisen kanssa toimi. Monessa asiassa tuntuukin, että olo on kuin vauvat olisi esikoisia, kun mitään vanhaa kikkaa ei voi edes soveltaa. 

Mä koen, että meidän ongelma esimerkiksi unien kanssa on juurikin se, että vauvoja on kaksi. Joskus auttaisi syli, voisi viedä kiukun ihan minuuteissakin, mutta jos molemmat vanhemmat ei ole esimerkiksi kotona, voi tällaisista tilanteista kasvaa kauhea katastrofi. Toisekseen vauvat herättelevät toisiaan kevyen unen aikaan jatkuvasti. Vaikka syvässä unessa ei haittaa, vaikka sisko potkisi kirjaimellisesti päähän.

No. Koska meininki on ollut lähinnä tätä uniin keskittyvää säätöä, ei ajatus ole riittänyt paljon muuhun. Mun mieli on ollut välillä tosi maassa, mutta sitten yhtäkkiä taas ollut tosi ihanaa ja naurattanut kauheasti. Jotenkin A:n kanssa huomattu hihittävämme maha kippurassa jollekin aivan hölmölle jutulle. Sellainen musta huumori ja tilanteesta vitsailu on auttanut eniten tänä keväänä.

Olen huomaan, että tuo univaje tekee tosi ailahtelevaiseksi. Kävin viime viikolla hierojalla ja Aki sanoi, että mun kropassa tuntuu stressijumi. Se on kuulemma erilainen kuin peruslihasjumi. Allekirjoitan kyllä tuon. Kevät on ollut aikamoista taistelua henkisen puolen (=koronapelko) ja liian vähän levon kanssa.

Tällä hetkellä mä unelmoin ajatuksesta, jos päästään koulujen loputtua yhdeksi yöksi miehen kanssa kahdestaan mökille, kun mun vanhemmat voisivat tulla yöksi meille tyttöjen kanssa. Jotenkin säälittävää, että univajetta jaksaa jonkun yhden yön voimalla, mutta toisaalta ihanaa, että sellainen unelmointi antaa voimaa. Meidän tyttöjen kummit ottaa myös lapset ensi viikolla päivällä hoitoon. He tarjoutuivat aivan itse tyyllin ”nyt isketää se aika ja päivä kalenteriin”. Se tuntuu täysin utopistisen ihanalle tässä koronakeväässä, jossa ollaan oltu aivan keskenään – kuten toki lähes kaikki muutkin – jo kaksi kuukautta. Tässä tilanteessa kyllä huomaa, kuinka paljon ne parin tunnin breikitkin ennen korona auttoivatkaan meitä.

Koulujen alku oli niin ihanaa, kun kuviteltiinkin. Esikoinen sai päiviin rytmin ja myös leikkikaverin löytäminen iltapäivien ulkoiluihin oli helpompaa, kun lapset olivat varmuudella kotona (eikä mummoloissa tai mökeillään). Olisi ihanaa, jos hän pääsisi kesäksi jonnekin leirille, koska palo harrastamaan on kova pitkän tauon jälkeen. Tosin kesällä mummolla ja isällä käynti varmasti vievät sen verran aikaa, että ehkä mitään sovittua ei kannata nyt enää ottaa kaiken päälle. Enkä tiedä, järjestetäänkö päiväleirejäkään nyt edes.

Mun ja miehen ajatukset ovat olleet tosi vahvasti viime viikkoina jo syksyssä. Joka tuntuu kyllä hävettävälle sanoa näin toukokuussa. Mutta koska muutto, mun työt ja kaikki sellainen häämöttää kuitenkin syksyssä, joten niitä varten on tehty jo toimenpiteitä. Samoin toiveissa tietysti olisi, että syksyllä koko korona olisi jo taaksejäänyttä, ja mielikin sitä kautta valoisampi. (Älkää siis puhuko toisesta aallosta!).

Sellaista täällä tänään.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Asu: mekko, Ivana Helsinki // neule, Lindex 

Kommentit (62)

Vierailija
1/62 | 

Huoh, sitä unta kyllä niin kaipaa, i feel you! Me ollaan tyydytty unohtamaan oma aika illalla ja vedetty 6-12 kk ikäisinä lapsillemme unet seuraavasti: klo 22-07/08 yhdellä maidolla n klo 04-06. Aamulla kova viihdytys jotta ekat päikkärit vasta 11-13 ja toiset 16-18. Toimi meillä mutta mistä näistä vauveleista tietää, mikä toimii kellekin. hurjasti tsemppiä!

Vierailija
2/62 | 

Te laitatte vauvat liian aikasin iltaunille. Ei unta voi riittää enää aamulla. Meillä oli kaikilla vauvoilla päivän unien yhteen laskettu tuntimäärä puolivuotiaana 11 tuntia. kahdeksan kuukauden iässä enää 10 tuntia. Silloin jäi päiväunetkin pois. Pikkutorkkuja korkeintaan auton kyydissä joskus vahingossa ottivat.

Täti Violetti
Liittynyt1.10.2019

Pyydän, älä yleistä. Meillä on mieheni kanssa kolme tytärtä, aikuisia jo nyt, ja kaikki ovat olleet nukkuma-ajoiltaan, unimääriltään ja yösyönneiltään erilaisia. Niin vauvana, leikki-ikäisenä kuin nyt aikuisenakin. Edes yksöislapsille ei toimi sama kaava lapsesta toiseen. Vauvoilla mielestäni toimii se että mitä paremmat unet alla niin sitä paremmat unet eteenkin päin. Muistan itse myös sen kuinka huolestunut olin, kun esikoisemme nukkui päiväsaikaan heti ensi viikoistaan lähtien paaaaljon vähemmän kuin "opaskirjat" sanoivat, mutta hänpä alkoikin kuukauden vanhana nukkua yön klo 23 - 7. Seuraavat eivät tietenkään toimineet samalla kaavalla😂. Ehdottomuus ei vain toimi.

Täti Violetti
Liittynyt1.10.2019

Kommenttini oli siis vastaus kommenttiin nro 2, jossa ehdottomasti ja tylysti sanottiin että pienet laitetaan liian aikaisin nukkumaan. Järjestys kommenttiketjussa meni hassusti.

Vierailija
3/62 | 

Ihanaa, että teillä on läheisiä ympärillä ja olette niin viisaita, että huolehditte aina kun pystytte myös omasta jaksamisesta. ❤️
Meille lapset on aina tulleet yksi kerrallaan, joten en osaa mitään sanoa siitä, mutta sen muistan kun minun siskolla on 2 kahden vuoden ikäiset kaksospojat ja muistan heidän nukkuneen lopulta toinen vanhempi toisen ja toinen toisen kanssa.
Ihanaa kevättä teille ☀️🌸❤️

Vierailija
5/62 | 

Joo, samaa katoin, että liian aikaisin 19 nukkumaan. Siirto 20-21, niin uni riittää pidempään. Ja tässä on aivan sama, onko vauvoja yksi, kaksi vai KOLME (joillakin on!)

T. T
6/62 | 

Eihän millään yöunta voi enää aamuun riittää millään jos yöunille mennään jo noin valtavan aikaisin. Siirtäisin yöunille menoa ehdottomasti paljon eteenpäin.

Mama85
7/62 | 

Kolmosten äitinä annan muutaman vinkin: Myöhemmin nukkumaan, valkoista kohinaa huoneeseen, eri huoneeseen aamulla kun herättävät toisiaan. Tämä toimi meillä. Vauvat nukkuivat olohuoneessa, keittössä ja makkarissa aamulla.

Kevättuuli
8/62 | 

Kiinnitin samaan huomiota, että olisikohan iltanukahtamisen aikaa mahdollista myöhäistää. Kuulostaa vaan niin kovin aikaiselle. Kaksosista ei ole kokemusta mutta parista omasta vauvasta kyllä. Sitten mietin, että pystyisittekö hyödyntämään sitä alkuiltaa omaan nukkumiseen, siis klo 19-02 välistä aikaa. Jos vauvat kerta nukkuvat sikeästi, niin siinä ehtisi nukkua vähän univelkoja pois, jos saa vain unta. Itse koin molempina vauvavuosinani unen niin tärkeäksi, että nukuin ihan milloin vain sain tilaisuuden. Ei ehkä toimi kaikille.

Vierailija
9/62 | 

Moikka.
Mulla on molemmat syysvauvat heräilleet ekan kevään just 4-5 aamulla. Se oli aivan kamalaa, vaikka vauvoja oli vain yksi kerrallaan. Ei siihen auttanut mitkään konstit. Toinen meni aina yöunille myöhään, vasta 22 aikaan ja toinen (pikkukeskonen) 19 aikaan. Ei ollut silläkään mitään merkitystä. Tsemppiä ❤️

Ylemmille kommentoijille
10/62 | 

Monesti myöhäisempi nukkumaanmeno vain vähentää unen kokonaismäärää, koska vauvaa ei herätä kello vaan hormonit eli heräisi samaan aikaan menipä nukkumaan klo 19 tai 22. Alle vuosikkaalla unen tarve on vielä 12+ tuntia vuorokaudessa. Kun päiväunet saa myös kuntoon, niin näkyy öissäkin; uni ruokkii unta! Meillä 1,5-vuotias mennyt kohta vuoden nukkumaan klo 19 ja unta riittää aamulla vähintään seitsemään. Ja päälle vielä päiväunet.

Vierailija
11/62 | 

Näin minäkin ajattelen, iltaunille myöhemmin ja jos rytmin muutos ei millään onnistu ainakaan nopeasti, niin toinen vanhempi nukkumaan myös aikaisin, jos toinen huolehtii esikoisesta. Ainakin välillä voisi niin tehdä, pienten lasten kanssa sääntö ”nuku aina kun voit” on paras. 19-02, siinähän olisi jo hyvän mittaiset unet aikuisellekin.

Pähkäilijä
12/62 | 

Siirtäisin myös nukkumaanmenoajan klo 20 - 21. Aluksi saattavat hereillä vanhaan tuttuun aikaan, mutta aika pian alkavat nukkua aamulla pitempään. Kärsivällisyyttä! Tai sitten eivät😀 Vauvat kun ovat niin yksilöllisiä! Tässä rytmissä teille ei jää paljon illasta yhteistä aikaa - mutta aika aikaa kutakin! Jos arvostatte omia yhtenäisiä pitkiä yöunia, kannattaa pitkäjänteisyys. Jos ei muutaman viikon yrityksen jälkeen toimi, niin ei toimi. Ehkä toimii sitten, kun illalla vatsat täyttyvät puurosta ja velleistä.
Onneksi teillä huumori nappaa yhteen! Arjen voimavara! Tsemppiä ja muistakaa: kaikki on vain väliaikaista.Illat menevät nyt näin, joskus sitten toisin. Ps. Kolmosten äidin sänkyripottelu kuulostaa järkeenkäyvältä. Retkisänky kehiin toiselle🤗

Vierailija
13/62 | 

Olen todella yllättynyt, kuinka monen mielestä klo 19 on liian aikainen nukkumaanmenoaika vauvalle. Tuohan on juuri se aika, mitä uniekspertit ja -oppaat suosittelee. Ja kuulostaa tosi vähältä, jos alle vuoden ikäinen nukkuu vain 10-11 h vuorokaudessa. Meillä 1v nukkuu varmaan keskimäärin 11-12 h yössä + päikkärit noin 3 h. Itsekin mietin, voisiko auttaa, jos vauvat siirtäisi eri huoneisiin aamuyön heräämisen jälkeen, jospa eivät sitten herättelisi toinen toisiaan. Jos se siis olisi jotenkin mahdollista järjestää. Joka tapauksessa voimia ja tsemppiä unikouluun, toivottavasti helpottaa pian!

Vierailija
14/62 | 

Vauvoilla usein uni ruokkii unta:Hyvät ja riittävät päiväunet takaavat usein myös hyvät yöunet.Välttämättä nukkumaanmenon myöhäisempi ajankohta ei tuossa vaiheessa vielä takaa pitempiä unia aamusta, vaan lisää vaan vauvojen väsymystä. Ehkäpä teinä kokeilisin vauvojen rytmittämiseen niinkin tylsää keinoa, kuin eri huoneissa nukkuminen (kun kerran toinen toisensa herättävät) ja mahdollisesti jopa niin, että toinen vanhempi hoitaa toisen, toinen toisen vauvan yöhommat. Välillähän toinen voi vaikka ottaa toisen vauvan mukaan ja mennä hänen kanssaan vaikkapa sinne mökille yhdeksi yöksi ja toinen on kotona toisen kanssa.Näin molemmille tulee myös niitä helpompia öitä vain yhden vauvan kanssa, vaikka se sitten tarkoittaakin sitä, että aikuinen nukkuu eri paikassa puolison kanssa.. Vaan jos haluaa jatkaa samalla linjalla kuin nyt, ehkäpä sitten olisi itsekin tarpeen mennä nukkumaan yhtäaikaa lasten kanssa, niin tylsää kuin se onkin.

Vierailija
15/62 | 

Kaksosten äiti täällä moi! Meillä pojat on aina nukkuneet klo 19 eteenpäin, eli höpöhöpö-juttuja noi liian aikaisin unille laittamiset🤭 Nyt ovat 1,5 vuotiaita ja yhä nukkuvat 19:30-07:30👍

Me pidettiin ensimmäinen ”unikoulu” 7-8 kk iässä niin, et jätettiin ainoastaan toinen yösyötöistä pois, koska selkeästi unta olis riittänyt, mutta iltapala+maito ei riittäny pitämään nälkää aamuun asti. Muistot siltä ajalta on hatarat, mut oltaiskohan me annettu se maito sillä ensimmäisellä heräämisellä 00-01 aikaan, et sit sillä saattoivat nukkua jopa kasiin asti 🤔

Vuoden iässä pidettiin unikoulu kunnolla, joka piti hienosti yli kuukauden ja sen jälkee tuli alamäki ja viimeisin unikoulu oli onnistunein, kun pojat oli 1v4kk. Eli ikävä kyllä tiedossa on vaiheita näiden unienkin kanssa, joskus onnistuu ja joskus lipsuu ihan vaan, että sais edes tunnin nukuttua. Jälkikäteen sanoisin, et parhaimmat uniajat oli silloin, kun päivän rutiinit oli tarkkoja ja oli paljon tekemistä/menemistä/ihmettelyä. Ja yhtiin päikkäreihin siirtyminen vaikutti tooosi paljon yöuniin. Ja se et siirryttiin nukkumaan päikkärit sänkyihin! Mitähän vielä sitä muistais😂 Tsemppiä! Tää on niin ihmeellistä miten paljon pitää käyttää kaksosten kanssa mutu-tuntumaa, kun ei heille löydy mitään valmista ohjekirjaa❤️

Vierailija
16/62 | 

Mä taas mietin sitä, että 7-kuiset on vielä aika pieniä olemaan niinkin pitkää aikaa syömättä, jos jo klo 19 menevät yöunille. Ehkä jatkaisivat unia, jos syövät silloin 4-5 aikaan? Tämä aamuyön syöttö ollut omilla lapsilla aina se viimeinen imetysaika ylipäätään, koska neljän lapsen kanssa yöunien pituus on aina se ykkösasia. Lapset toki erilaisia kaikki.

Vierailija
17/62 | 

Itsekin mietin, että riittäisikö vauvoilla uni paremmin aamuun jos söisivät kerran silloin 4-5 aikaan. Maito mahoihin heti kun alkavat heräillä? Olen unikoulujen ja vanhempien jaksamisen kannalla ehdottomasti, mutta kuulostaisi mielestäni pehmeämmältä laskulta jättää yösyötöistä yksi kerrallaan pois.

Käyttäjä2668
Liittynyt4.2.2016

Mä ajattelen myös että jos he menevät noin aikaisin yöunille, niin he heräävät nälkään aamuyöstä, siinä on jo niin pitkä väli seiskasta neljään tai jopa viiteen. Myöhäisempi nukkumaanmeno tai maito silloin aamuyöstä, jos jatkaisivat sitten uniaan :)

Vierailija
18/62 | 

Täällä myös kaksosten äiti, tosin ovat nyt jo 9v! Muistelen että itse sain apua Contented House with Twins -kirjasta jossa oli syömis- ja nukkumisrutiinit eri-ikäisille. Laitettiin myös vauvat illalla nukkumaan klo 19 ja nukkuivat klo 6-7 aamulla. Ohjeena 6-9kk vauvoilla oli nukkua max 3h päikkäreitä, n.
9-9.30 ja 12.30-14.30 ja ruokailu 5krt päivän aikana,yöunet klo 19-07. Edelleenkin kaksoset ovat rytmisssään, heräävät aina klo 7😀 vaikka nukkumaan menevät klo 21. Myöskään myöhäisempi nukkumaan meno aika ei auttanut siihen että olisivat nukkuneet aamulla pidrmpään. Tsemppiä!

Vierailija
19/62 | 

Hei, meillä oli sama juttu ja laitettiin kanssa 19 aikoihin nukkumaan. Meillä kävi uniohjaaja 3 kertaa ja antoi nimenomaan kotiläksyksi unirytmin muuttamisen, että lapsi menisi nukkumaan vasta n.21 aikaan. Ei se heti toiminut kuin napista mutta kun vaan pikkuhiljaa siirrettiin nukkumaan menoa aina hieman myöhemmäksi, niin vain se lopulta alkoi toimimaan ja lopulta päästiin normaaliin unirytmiin, jossa ei tarvinnut lopullisesti herätä enää aamuyöllä.

Karoliina
20/62 | 

No mitä ihmettä? Klo 19 yöunille ei ole musta mitenkään liian aikaista. Meillä, 2 v menee siihen aikaan nukkumaan ja herää 6-7 aikaa ja näin on tehnyt 6 kk eteenpäin.

@A
21/62 | 

Huoh! Omat muistot kaksosistamme ja heidän nukkumisesta tulvahti pintaan. En edes ala jakaa omia kokemuksiani heistä, enkä neuvomaan, koska niistä ei ole mitään hyötyä blogin Karoliinalle. Sen vain sanon, että mahtavaa, jos saatte vauvoja hoitoon! Käyttäkää sitä mahdollisuutta ilman mitään omantunnon tuskia!
Voimia ja tsemppiä. Toivottavasti kesä tulisi kunnolla ja sen mukana aurinkoa mieleen ja päiviinkin😊

Vierailija
22/62 | 

Jos ei vauvoja tahdo laittaa myöhemmin nukkumaan, on siirrettyvä oma nukkumaanmeno myös ilta seitsemään. On aika kaukaa haettu ajatus, että lapset nukkuisivat vaikka 12 yöunet. Seitsemästä kahteen on jo pienelle ihmiselle ihan hurjan hyvä suoritus ja jos siitä vielä jaksaa eteenpäin torkkua neljään-viiteen asti, niin ihan mahtavaa.

Vierailija
23/62 | 

No on ihan yksilöllistä, onko klo 19 liian aikainen aika vauvalle mennä nukkumaan vai ei. Omalle lapselle on liian aikaista, sanoi koulutettu unikonsultti tähän mitä tahansa. Tällöin hän herää vielä illalla luullen, että päiväunet ovat nyt ohi. Joillekin se taas sopii. Mutta ei voi yleistää, että se on oikea ratkaisu kaikille vauvoille tai väärä ratkaisu toisille. Myös unentarve vaihtelee eri vauvoilla. Itselläni on toki vain yksi lapsi, mutta 7kk-iässä hän tarvitsi vielä maitoa yöllä. Tällöin ratkaisu oli unisyöttö, jolloin ei herännyt nälkäänsä. Unikoulun yleisenä haittavaikutuksenahan ovat aikaiset aamut. Ihan koulutetun unikonsultin mukaan. Näin myös meillä, ennen seitsemään nukkunut lapsi alkoi herätä klo 5, ja tästä tavasta ei päästy pois, vaikka kaksosta hänellä ei olekaan, koska tuohon aikaan uni on niin pinnallista ja aamu niin lähellä, että unen päästä ei saanut enää yrityksistä huolimatta kiinni.

Tsemppiä teille, unikoulu on kamalaa aikaa, mutta lopputulos varmasti palkitsee.

Vierailija
24/62 | 

Niin ja lisäksi piti sanoa, kun kerroin että meillä kävi uniohjaaja 3 kertaa ja antoi vinkkiä nukkumaan menon myöhäistämisestä, niin toki siihwn vaikuttaa sekin että kuinka paljon nukkuvat päivällä. Eli se koko kokonaisuus, ei vaan yksittäinen asia.

Saaramaa
26/62 | 

En ala ohjeistamaan unien kanssa, sillä meillä ei omatkaan nuku😅
Halusin kuitenkin tuoda esiin helpottuneen huokauksen, kun kerroit avoimesti noista tunteista mitä se univaje saa aikaan. Mielialat vaihtelee, päätä särkee kun koko kroppa on jumissa. Mustahuumori on myös meidän arjessa mukana. Kaiken tämän tunnemyrskyn keskellä on oikeasti raskas kuunnella niitä ohjeita muilta, että tehkää näin ja näin niin lapset alkaa nukkua. Kaikki ei ole niin yksinkertaista ja lapset ovat yksilöllisiä myös tuon nukkumisenkin suhteen. Olemme kysyneet ja saaneetkin apua, mutta aina tulee vaiheita ja taas ollaan nollassa.
Tsemppiä ja jaksamista!

Vierailija
27/62 | 

Miten noin aikainen nukkumaanmeno sopii teidän muun perheen aikatauluihin? Teillähän pitää toisen vanhemman olla aina viimeistään kuudelta kotona aloittamassa yöpuulle menoa?

Varmaan ihan nälkään heräävät silloin neljältä. Ovat kuitenkin olleet jo 9 tuntia ravinnotta.

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019

Selvennätkö kysymystä vähän (vastaan siis tähän kokonaan uudella postauksella). Mitä tarkoitatko sillä, että toisen on oltava kotona klo 18? Tarkoititko, että pitääkö molempien olla kotona klo 18?

Sonja
28/62 | 

Ainoa asia mikä mullekin tuli mieleen on se, että voisikohan vauvat olla eri huoneissa osan yötä... En osaa edes kuvitella kuinka rankkaa kahden kanssa tuo yöelämä saattaa olla. Onneksi aika kultaa muistot ja kun tytöt on isompia niin toivottavasti pystytte muistelemaan huumorilla näitäkin raskaita hetkiä. :D

Vierailija
29/62 | 

Olen itse aamu-uninen ja minun vauvani nukkuivat klo 23 -9 ihan pienistä lähtien, kaikki kolme marras- ja joulukuun lapsia, joten kevään valokaan ei riitä syyksi aamuyön heräilyyn. Ja päivällä vain vartin päikkärit. Kaikki jaksoimme hyvin.

Loviisa899
31/62 | 

ehkä hölmö kysymys: mutta onhan lasten huoneessa kunnon pimennysverhot? olen kuullut omasta lapsuudestani juuri nuo kello neljän heräilyt joihin tehosi vain säkkipimeä huone. :) Tsemppiä sinne! varmasti pian helpottaa kun lapset kasvaa!

mamanen
32/62 | 

En voi uskoa, miten tyhmiä kommentteja ihmisiltä tulee tuosta aikaisesta nukkumaanmenoajasta. Klo 19 on unieksperttien mukaan just täydellinen aika vauvan nukkumaanmenolle, ja unta kyllä pitäis riittää aamuun saakka, kun kaikki muut palikat saadaan kohdilleen päivärytmissä, päikkäreissä yms. Meillä vauva 6kk mennyt kans koko ajan klo 19 nukkumaan, herää tosin vielä kaksi kertaa yössä syömään. Meillä on auttanut aamuyön heräilyihin se, että ekoja päikkäreitä siirrettiin vähän myöhäisemmäksi, eivät ole silloin ns. yöunien jatkeena vauvalle. :) Mut kaksosten kanssa varmasti ihan omat haasteensa ja juttunsa, hurjasti tsemppiä!

Vierailija
33/62 | 

Tsemppiä kauheasti, univaje saa voimaan niin huonosti, että ei uskoisikaan ennen kuin sen itse kokee. Ymmärrän hyvin, että muualta tulevat neuvot ärsyttävät, en usko, että missään on sellaista keinoa nukkumiseen keksitty, mikä toimisi jokaiseen vauvaan maailmassa. Meillä esikoinen lopetti yösyömiset 6kk iässä, nukkui vauvavuoden suhteellisen hyvin, ja sen jälkeen alkoivat heräilyt, jotka jatkuvat edelleen lähes neljän vuoden iässä. Kaikenlaista on kokeiltu, mutta mikään ei tunnu auttavan. Kai se ajan kanssa loppuu. Unta tarvitsee vuorokaudessa edelleen 11-12 tuntia. Kuopus on pian vuoden, ja vasta hiljattain jäi viimeinen aamu neljän syöttö pois. Siihen auttoi ilmeisesti viidennen aterian lisääminen päivään puoliväkisin, vaikka ilta onkin sitten yhtä syömistä. Sen jälkeen on nukkunut kokonaisia öitä noin 20.30-7.00. Kuopus on myös alusta asti reagoinut uusien taitojen oppimiseen yövalvomisella. Juurikin näin, että keskellä yötä alkoi heräillä kirkkain silmin eikä unesta ollut tietoakaan. Näin on käynyt noin kuukautta ennen, kun on opittu ryömimään, istumaan ja seisomaan. Joka kerta olen asian tajunnut vasta jälkeenpäin. Valvomiset ovat kestäneet noin pari viikkoa kerrallaan, ja esikoisella tällaista ei ollut ikinä. Mietinkin voisiko teilläkin tytöillä olla joku uusi taito kehittymässä, joka nyt valvottaa. Mutta pointtina siis, että jokaisen vauvan unen tarve, ruuan tarve jne on erilainen, eli mikään muu ei auta kuin kokeilla eri tapoja. Käyttäkää ihmeessä lastenhoitoapu hyödyksi ja jättäkää vauvat yöksi hoitoon, että saatte vaikka sen yhdenkin yön unta!

Vierailija
34/62 | 

Vauvojen ja lasten unesta on tehty paljon tieteellistä tutkimusta, ja tutkimusten mukaan aikainen nukkumaanmenoaika (noin 19 aikaan) on lapsille hormonaalisesti luonnollinen ja terveyden kannalta suotuisin. Toki lapset ovat yksilöitä, ja jotkut tarvitsevat vähemmän unta, mutta yli 3kk ikäiset vauvat tarvitsevat keskimäärin 11-12 tuntia päivässä unta, eikä isommillekaan lapsille riitä yleensä paljon vähäisempi. Poikkeuksena vastasyntyneet, jotka menevät yleensä nukkumaan tosi myöhään ja nukkuvat vain 7-9h per yö. Myöhäisempi nukkumaanmenoaika johtaa yleensä siihen, että lapsi yliväsyy, ja tämä näyttäytyy entistä aikaisempana nukkumaanmenoaikana. Aikaiset aamut on yleensä seurausta päivärytmin ongelmista eikä liian aikaisesta nukkumaanmenoajasta. Yli 6kk ikäiset ovat myös yleensä pystyvät paastoamaan sen 12 tuntia, eli nälkä ei välttämättä herättele vielä yhdeksän tuntia nukkumaanmenosta. Toki yksilöllistä vaihtelua tässäkin on.

Vierailija
35/62 | 

"Miten noin aikainen nukkumaanmeno sopii teidän muun perheen aikatauluihin? Teillähän pitää toisen vanhemman olla aina viimeistään kuudelta kotona aloittamassa yöpuulle menoa?"

Tätä komenttia jäin ihmettelemään. Kyllä meilläkin vauvat on pienempänä menneet jo klo 19 nukkumaan, ja silloin tosiaan oltiin kotona hyvissä ajoin tai sitten oli yökkäri ym mukana, jos oltiin esim kyläilemässä ja vauva nukutettiin kaukaloon ja kotona nostettiin suoraan sänkyyn. Mutta pääasiassa kotona oltiin sillon, kun iltatoimet aloitettiin, ihan niin kuin edelleenkin lasten aikataulun mukaan mennään. Miksi/missä pienten vauvojen/lasten kanssa tulisi juoksennella klo 18 jälkeen, mitä ei voisi aikaisemminkin hoitaa?

Vierailija
36/62 | 

Elämä on aina valintoja. Nyt itsekin nukkumaan klo 19 ja aamulla olette virkeitä. Tai valvotte illalla ja olette väsyneitä. Tunnen monta vauvaperhettä, jossa koko perhe menee unille vauvan kanssa yhtäaikaa eli tosi aikaisin.

Vauvat ovat olleet koko yön ilman syliä, siinä vaiheessa aamua on jo ikävä. Meillä auttoi kun otin viereen ja imetin, niin taas jaksoi pikkuisen nukahtaa, sekä äiti että vauva. Samalla ruokaa ja läheisyyttä.

Kristaruu
37/62 | 

Mielenkiintoisia kommentteja liittyen vauvan nukkumaan menoaikaan. Meidän vauva meni noin 4 kk eteenpäin nukkumaan aina klo 19 ja nukkui yhdellä syötöllä aamuun asti eli noin klo 7.00 asti. Puoli vuotiaana jäi yösyötöt pois ja sama rytmi jatkui, unet 19-07. Nyt yksivuotiaana nukkumaan menoaika on siirtynyt tunnilla eteenpäin ja unille mennään klo 20 ja nukkuu aamuun asti. Päiväunien kanssa pitää olla tarkkana, että nukkuu ns. oikeaan aikaan ja eivät häiritse yöunta. Iltamenoja yhdessä perheenä ei voi olla, vaan kotona pitää olla viimeistään klo 19, että saadaan kaikki iltatoimet tehtyä ajallaan. Mutta toisaalta aika lyhyt aika elämässä tämä on :)

Vierailija
38/62 | 

Tää on se vauvakupla! Eletään vauvojen ehdoilla. Unisena mennä toikkaroidaan pari vuotta, sitten tuleekin uhmaikä ja murrosikä, sitten lastenlapset. Kuplasta toiseen.

Vierailija
39/62 | 

Kaikissa unikouluoppaissa tosiaan suositellaan klo 19 nukkumaanmenoaikaa. Mutta kun kaikki vauvat eivät vaan valitettavasti ole samanlaisia. Ihanaa, että on sellaisia jotka nukkuvat klo 19-07 ja siihen päälle ne 3h päiväunet. Mutta kaikki eivät ole! Toiset nukkuvat 8-9h yössä ja siihen päälle 2h päiväunet. Lapset ovat erilaisia, aikuiset ovat erilaisia. Kyllä minäkin suosittelisin kokeilemaan pari viikkoa myöhempää nukkumaanmenoaikaa jos tuo klo 19 ei teidän vauvoille tunnu sopivan. Voi olla, että teidän vauvat vaan ovat vähäunisempia ja nukkuvat öisin sen 9-10h. 

Vierailija
40/62 | 

Kyllä perheissä on erilaisia rytmejä. Meillä oltiin iltapainotteisia, klo 19 oli meillä iltapäivää vielä. Syötiin, oltiin ulkona, touhuttiin yhdessä koko porukka. Vauvat (syntyneet vuoden välein) menivät nukkumaan 21.30 jälkeen ja nukkuivat aamuun asti. Usein piti heitä herätellä muskareihin ja perhekerhoihin, että ehdittiin. En olisi kestänyt päivääkään, jos meillä olisi hilluttu neljän ainaan yöllä. Syömään toki heräilivät ja siksi nukkuivat ekan vuoden vieressä.

Vierailija
41/62 | 

Kun vauva nukkuu esim 21-07 tulee unta 10 tuntia. Siihen parin tunnin päikkärit päälle. Unisaldoa 12 tuntia ja ihan normaali rytmi.

Vierailija
42/62 | 

"Olen todella yllättynyt, kuinka monen mielestä klo 19 on liian aikainen nukkumaanmenoaika vauvalle. Tuohan on juuri se aika, mitä uniekspertit ja -oppaat suosittelee. Ja kuulostaa tosi vähältä, jos alle vuoden ikäinen nukkuu vain 10-11 h vuorokaudessa"
Eihän se tarkoita että vauva nukkuu vain 10-11 tuntia vuorokaudessa jos menee vaikka 21.00 nukkumaan. Voi nukkua 10 tunnin yöunet ja paritkin kunnon päiväunet päälle!

Vierailija
43/62 | 

Meillä on vauvat synkattu muun perheen aikatauluun. Isommilla lapsilla ja meillä vanhemmillakin toki on paljonkin menoja vielä kuuden jälkeen illalla. Nyt varsinkin kun kesä tulee. :) Mahdottomalta tuntuisi et toinen olisi aina heti kuuden jälkeen kotona laittamassa vauvaa yöpuulle.

Kaikkia vauvoja olen imettänyt muutaman kerran yössä vuoden ikäiseksi asti. Ehkä jotkut vauvat tosiaan eivät tarvitse ravintoa noin pitkään aikaan. Eipä sitä tosiaan muut tiedä.

Elisa
44/62 | 

Kyssäri tietäjille kommenttiboksissa: onko nuo yöunten suositusnukkumaanmenoajat talvi- vai kesäajan aikoja? Kun ne on tieteellisesti tutkittu niin kumpia ne on olleet niissä tutkimuksissa? Ainakin "hormonaalisiin uni-ikkunoihin" perustuvissa nukkumaanmenoajoissa sillä on pakosti oltava merkitystä. Kun tuntuu olevan niin tarkka tuo kellonaika, ettei jouston varaa ole yhtään (olipa se sitten 19, 23 tai jotain siitä väliltä) niin mietin että mitä kelloa niissä eletään?

Vierailija
45/62 | 

Kirjoitat, että vauvat herättävät toisensa, ja potkivat jopa toisiaan, joten päättelen, että vauvat nukkuvat yhdessä? Minun pikkulapsiajoista on jo aikaa, mutta muistan että jossain kohtaa erotimme vauvat ja se rauhoitti öitä. Toinen nukkui isän kanssa ja toinen äidin kanssa, siis eri huoneissa. Tämä tietysti tekee sen, että kumpikaan vanhempi ei saa nukuttua, mutta jos sen kestää, niin näin saatte unikoulun etenemään. Joskus kun mieheni oli pois, niin vauvat nukkuivat eri puolilla sänkyä, ja minä keskellä. Äänet kuuluivat näin tietysti, mutta ei nyt ainakaan voi potkia.

Vierailija
46/62 | 

Elisaa komppaa minäkin:
Olisi mielenkiintoista aina tietää, kun sanotaan, että ”on tutkittu”:
Kuka tutki, missä tutki, milloin tutki ja mitä.
Tutkia kun voi vaikka ja kuka ja vaikka mitä, ja erityisesti vaikka millä motiivilla. Kunnelkaa vaan vaikka mainoksia, täynnä ”tutkittua tietoa” kaikki.

Unioppaankin voi kirjoittaa meistä kuka tahansa. Onko uniohjaajakaan sen enempää suojattu nimike kuin personaltrainer?

Kärjistettynä siis minä uniohjaaja siteeraan kirjoittamaani uniopasta, johon tieto perustuu tekemääni tutkimukseen. Kuulostaa pätevältä.

Vierailija
47/62 | 

Mä kans imetin 1-2 kertaa yössä noin vuoden ikäiseksi saakka. Vaikka muksu söi kiinteitä jo hyvin. Vuoden ikäisenä pidettiin ”lempeä unikoulu” (eli kuunneltiin itkun laatua hetki ennen kuin menin imettämään) ja kas, parin yön jälkeen muksu ei enää herännyt yöllä. Nyt (1v4kk) nukkuu yleensä 20-7.

Vierailija
48/62 | 

"Selvennätkö kysymystä vähän (vastaan siis tähän kokonaan uudella postauksella). Mitä tarkoitatko sillä, että toisen on oltava kotona klo 18? Tarkoititko, että pitääkö molempien olla kotona klo 18?"

Mietin miten elämää rajoittavaa se on, että kuudesta eteenpäin pitää joka ilta jonkun aikuisen olla aina kotona, että lapset saadaan seitsemältä jo nukkumaan. Tuntuisi itsestä vaikealta järjestää kun illassa on paljon menoja ja harrastuksia.

Vierailija
49/62 | 

Ihminenkin on eläin ja on ihan luonnollista heräillä äidin ”nisälle” öisinkin. Unikoulut on hyviä mutta ei kyllä toimi kaikille. Omalle yritin kaikki opit ja unikoulut, mikään ei auttanut. Yhtäkkiä 2,5-vuotiaana sitten alkoi nukkumaan ja siitä asti on nukkunut hyvin. On hirveä paine jos alle vuodenikäinen pitäs saada nukkumaan koko yön, ei ois meillä ikinä onnistunut herkän ja temperamenttisen lapsen kanssa.

Vierailija
50/62 | 

Hölmömpikin tajuaa, että jos yksi tapa (klo 19 unille) ei toimi, sitä on muutettava. Meilläkin vauvat opetettiin muun perheen rytmiin, eli aamulla pitää nukkua yhdeksään. Silloin unille mentiin klo 22 -23 ja se toimi. Nyt on vielä kesäaika, eli vauvojen olisi nukuttava klo18!

Vierailija
51/62 | 

Täällä nyt taas eräs blogien "tunnettu jankkaaja" kommentoi usealla ylipitkällä kirjoituksellaan eri sanakääntein. Ärsyttääksen kirjoittajaa ja huomiota hakien.

Vierailija
52/62 | 

”Koulutetun uniohjaajan” koulutus kiinnostaa minuakin. Kirjekurssin käynyt vai yliopiston? Jos, niin minkä? Vai kenties ihan unitohtori? On koulutusta ja koulutusta.

Vierailija
53/62 | 

Itsekkin erottaisin vauvat nukkumaan ainakin omiin sänkyihin tai jopa huoneisiin, me ollaan myös nukuttu itse eri huoneessa koska vauva herää meidän ääniin yms..tiedän, että teillä on pieni asunto, mutta miettisin onnistuuko jotenkin. 19-05 on vauvalle koko yö..itse ajattelen, että aikansa kutakin ja muistan ne aamut kun olin jo 7.00 mennessä kokannut päivän ruuat😁Ja meillä mies on kiitettävästi noussut ja juurikin hoitanut siihen asti kun itse lähtee töihin..välillä kun olin tosi väsynyt, nukuin itsekkin nuo aamun unet. Vauvat on myös yksilöitä..kokeilisin kyllä siirtää tunnilla tuota nukkumaan menoa illasta eteenpäin.. ehkä tytöt nukkuisi sitten jopa 6asti..minusta 10h on tuon ikäiselle hyvä yöuni ja tosiaan itsekkin aikaisin nukkumaan niin saa sitä unta enenmän..vaikka se väsymys tuntuu siinä hetkessä loputtomalta niin ei se lopun elämää kestä..

Vierailija
54/62 | 

Mitäs jos vauvoilla on vain nälkä jo tuohon aikaan? Kuulostaa hurjan pitkältä ajalta olla ilman syömistä, ihan jopa itselle näin aikuisena. Varmaan noihin aikoihin heräisin nälkään, jos olisin syönyt iltapalaa jo ennen seiskaa. Tsemppiä ja kaikkea hyvää teille!

Vierailija
55/62 | 

Varmaan kaikenlaisia vinkkejä on tarjolla ja vie voimia totutella uusiin asioihin. Omalla kokemuksellani oli ensin opetella nukkumaan ilman yö syömisiä kellon ajasta riippumatta. Sen jälkeen pikkuhiljaa siirtää rytmejä. Edelleen taaperot menee unille klo. 19 ja herätään klo. 5 aamulla. Itseni mukaanlukien. Lapset nukkuu kunnon unet ja minä myös. Muuten en kyllä jaksais.

Vierailija
56/62 | 

Siis mitä ihmettä nuo "liian aikainen nukkumaanmeno"- kommentit?! Kuinkahan moni on viimeisen puolen vuoden aikana perehtynyt oikeasti vauvan uniasioihin muutenkin kuin omasta kokemuksesta..
Vauvan hormonaalinen uni-ikkuna on klo 18-19 yli vuoden ikäiseksi saakka. (Päivisin nämä ikkunat klo 9-10 ja 12-14.). Silloin vauva on helpoiten unilla ja saa riittävästi lepoa. Vauvalle palauttavinta unta on uni ennen klo 00.
Meidän tyttö 9,5kk nukkunut puoli-vuotiaasta saakka 19-07(7.30). Kun unimäärän tarve vähenee, se otetaan päiväunista sitten (esim 8kk iässä jää yleensä kolmannet unet pois.).
On ihan sama laittaako vauvan nukkumaan klo 19 vai 22, luultavasti herää klo 6-8 hormoonien takia. Minäkin kyllä luulisin, että teillä herätään nälkään. Meille uniohjaaja myös sanoi, että jopa vuoden ikään saakka voi tarvita sen aamun 4-6 maidon, jotta nukkuu seiskaan saakka. Kannattaa ainakin kokeilla. Meillä meni aamumaito 8kk saakka jolloin jätti sitten itse sen pois ja alkoi nukkumaan täydet yöt.
Ja ihan THL:n sivuilta löytyy näille kommentoijille taulukot paljonko vauva tarvitsee yöunta.
Tsemppiä!

Vierailija
57/62 | 

“"Olen todella yllättynyt, kuinka monen mielestä klo 19 on liian aikainen nukkumaanmenoaika vauvalle. Tuohan on juuri se aika, mitä uniekspertit ja -oppaat suosittelee. Ja kuulostaa tosi vähältä, jos alle vuoden ikäinen nukkuu vain 10-11 h vuorokaudessa"
Eihän se tarkoita että vauva nukkuu vain 10-11 tuntia vuorokaudessa jos menee vaikka 21.00 nukkumaan. Voi nukkua 10 tunnin yöunet ja paritkin kunnon päiväunet päälle!“

Viittasin tässä ketjun toiseen kommentoijaan, joka kirjoitti, että heillä vauvat nukkuivat 8kk iässä vain 10h vuorokaudessa ja jättivät silloin myös päikkärit pois!

Vierailija
58/62 | 

Tutkimusta vauvojen ja lasten unesta on tosiaan tehty paljon. Ihmisten unta säätelee ns. sirkadiaaninen rytmi, eräänlainen biologinen kello, jonka mukaan uni ja valve vaihtelevat. Vastasyntyneillä tämä on vielä kehittymätön ja he nukkuvatkin miten sattuu. Noin kuuden viikon iästä sirkadiaaninen rytmi alkaa kehittyä, jolloin yö ja päivä alkavat erottua.

Vauvoilla ja lapsilla kouluikään saakka biologinen rytmi on hyvin usein aikainen, teini-iässä rytmit tyypillisesti myöhäistyvät. Vauvojen melatoniinitasot alkavat nousta nopeasti noin kuuden jälkeen, jolloin on helpointa nukahtaa noin iltaseitsemän jälkeen. Aamuyöstä melatoniinitasot alkavat puolestaan tippumaan ja kortisolitasot nousevat, jolloin uni kevenee ja muuttuu katkonaiseksi. Tämän vuoksi vauvat heräävät yleensä suhteellisen aikaisin.

Tutkimusten mukaan vauvat ja pikkulapset tarvitsevat yleensä 11-12 tuntia unta yössä, jotkut saattavat pärjätä hieman vähemmällä. Näin ollen tämä tuntimäärä on helpointa saada täyteen, kun mennään nukkumaan tarpeeksi aikaisin. Lapset kun heräävät luonnostaan suht aikaisin, ja usein myös yhteiskunnan rytmi edellyttää aikaista heräämistä. Sinänsä tärkeintä olisi saada kokonaisunimäärä täyteen, mutta myöhäisillä nukkujilla se jää yleensä vajaaksi juurikin siksi, koska monet eivät pysty nukkumaan aamulla tarpeeksi pitkään. Ja vaikka pystyisikin, niin ennen puoltayötä nukuttu uni on palauttavampaa ja syvempää kuin aamun uni, joka on usein katkonaisempaa vähäiste melatoniinitasojen vuoksi.

Vanhemmilla on taipumusta aliarvioida lastensa unentarvetta, eikä ole tavatonta, että vuosikkaiden lasten luullaan pystyvän valvomaan 6-8 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lapset eivät näytä väsymystä välttämättä hidastumalla, vaan olemalla entistä pirteämpiä. Väsymys kuitenkin näyttäytyy katkonaisena yöunena ja alkuyön herätyksinä, sekä usein myös aikaisina aamuina. Yliväsymys näkyy myös käytöksen ongelmina ja kiukkuisuutena.

Aikainen nukkumaanmenoaika yhdistyy usein riittävään unensaantiin, ja riittävä unensaanti taas korreloi hyvien oppimistuloksien kanssa. Lapset, jotka menevät nukkumaan aikaisin, ovat fyysisesti aktiivisempia ja heillä on alentunut riski mm. lihavuuteen. Lisäksi heillä on vähemmän keskittymisen ja tarkkaavaisuuden häiriöitä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Melkein normaali päivä

Lapsi marssi aamulla kouluun. Mies lähti samaan aikaan (ulko)palaveriin. Oli, kun elettäisiin normaalia elämää.

Eilen meillä kävi ekan kerran sitten maaliskuun avun Kotipalvelu, ensi viikosta eteenpäin on varattu jo siivooja. Mietitään, voidaanko jättää lapset kuun vaihteessa isovanhemmille, jotta voitaisiin juhlia meidän hääpäivää edes mökille linnoittautuen. 

Tämä siirtymävaihe on yhtä aikaa riemukas ja kuumottava. Tekisi mieli kirmailla kesänurmilla, halata kaikki ystävät ja unohtaa kevään ankeudet. Silti ei vielä saa. Mutta toisaalta kuitenkin oman elämän rajoja on alettu aukaista esimerkiksi esikoisen koulun suhteen. Ja harrastusryhmätkin on taas avattu. Ulkona turvavälein, mutta silti. 

Mä varasin ajan kauneushoitolaan. Kävin viime viikolla kaksi kertaa kaupassa maskin kanssa. Jännä, miten jokainen tuollainen askel kohti normaalia tuo voimia. Mutta samalla niistä kantaa tiettyä pelon taakkaa. 

Tänään kaikki on kuitenkin hyvin. Pidän siitä nyt kiinni. 

-Karoliina-

 

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 | 

Mielenkiitoinen näkökulma. En ollut itse ajatellutkaan, että olisimme nyt jossain siirtymävaiheessa 🤔.
Jotenkin vaan ajattelin, että lapset nyt menivät kouluun pariksi viikoksi. Sen enempää meidän maailmamme ei mielikuvissani tässä kohtaa avaudu.
Kesäkuussa, koulun jo loputtua, meillä alkaa lapsilla yhdet harrastukset jokaisella.
Muuten ajateltiin elellä täällä ”mökissä” kuten menneilläkin viikoilla.

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019

No onhan tuossa mun näkökulmassa siirtymää jo kerrakseen: Koulu ja harrastukset. Ainakin itse ei olla oltu kuin kotona 2kk. Onhan koulujen avaaminen myös valtakunnallinen viesti ja muutenkin rajoiteta puretaan aste asteelta (ravintolat, kokoontumismäärät yms)

Vierailija
3/14 | 

Jättäkää vaan lapset mummolaan ja nauttikaa jos se on kaikille osapuolille ok. Ei tiedä yhtään kuinka kauan tämä kestää ja varmasti oma aika ja kunnon yöunet tulee tarpeeseen! Kivaa kesän odotusta.

Vierailija
4/14 | 

Mä en kans ymmärrä, miksi F meni kouluun. Sähän olit isoon ääneen vaatimassa koulujen sulkemista jo silloin, kun ne oli vielä auki ja F oli kotikoulussa ennen aikojaan. Käyttääkö lapsi maskia koulussa? Miksi et itse voi käydä kaupassa ilman maskia mutta lapsi saa mennä kouluun?

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019

Selitin aiheen tuossa ylhäällä. En ollut vaatimassa. Koska mulla ei ole siihen mitään referenssiä. Mutta totta on, että sulkeminen oli musta oikea ratkaisu silloin. Nyt taas aukaiseminen. Hän oli koulusta pois 2 päivää ennen muita.

Vierailija
5/14 | 

Hei! Aiheeseen liittymätöntä, mutta mitkä nuo teidän syöttötuolit on? Meillä olisi ajankohtaista syöttötuolin hankinta vauvalle :)

emmanen
6/14 | 

Lapsista 90% meni kouluun, mikä on tosi hyvä juttu. Maaliskuussa tehtiin aika järeitä toimia, nyt jälkikäteen katsottuna voisi jopa sanoa että ammuttiin singolla kärpästä. Monessa artikkelissa on todettu, että nykytiedon perusteella koulut ovat viimeisten joukossa suljettavana kun uudet epidemia-aallot tulevat, sillä niiden rooli tartuntojen leviämisessä on niin pieni verrattuna haittoihin mitä koulujen sulkeminen lapsille ja perheille tuottaa. Missään maassa missä koulut on koko ajan ollut auki tai avattu jo huhtikuun aikana, ei ole tullut niiden takia kasvua tautitapauksissa.

Nyt pitää kaikkien keksiä tapa millä elää seuraavan vuoden ajan. Jos se on mökille linnottautuminen niin fine, jos siihen kuuluu läheisten tapaamista ja harrastamista niin fine. 

Jenni S
7/14 | 

Pienet asiat tuntuu niin isoilta! Mä asun Ranskassa, rajoitukset (ja epidemia) on täällä olleet paljon rankemmat kuin Suomessa. Kun tällä viikolla pääsin ensi kertaa kiireettömästi kävelemään kotikaupunkini kaduille, ilman aikarajaa ja ilman rajoirusta pysyä 1km säteellä kotoa, ystävän kanssa, ja saimme konditoriasta ostettua kahvit mukaan ja ihan luvan kanssa juotiin ne suihkulähteen reunalla istuen... Itku meinasi tulla. Kaikki tämä oli kiellettyä yli kahden kuukauden ajan. Ja täysin suljettu kaupunki, se on niin lohduton näky...

Tsemppiä teille ja rauhaa tänne kommenttiboksiin!

Toimi
8/14 | 

Voi elämä, mitä lietsontaa. Siis bloggaajan lapselle maski kouluun? Miksi juuri hänen lapsensa olisi pitänyt jäädä kotiin? Ei sairasta leukemiaa, eikä koulu ole mikään miinakenttä.
Antaisin muuten vaikka toisen munuaisen, jos joku suostuisi hoitamaan lapsiani yhden illan, ja saisin viettää hääpäivän miehen kanssa. Olosuhteilla ei olisi mitään väliä, mökki, maja tai autotallikin kävisi! 🤣 Aavistuksen menee muutenkin välillä tunteisiin, kun joitakin ihmisiä pitäisi helliä koronan keskellä, kuin uhanalaisia lajeja. Ei ollut meillä terveydenhuollon ammattilaisilla yhtäkään vuorokautta aikaa reflektoida, että mitenköhän siellä duunissa pitäisi toimia. Voin kertoo- sinne vaan mennään ja tehdään ne työt. Kaikella kunnioituksella OAJ 🙈

Emiilia
10/14 | 

Nämä kommentit näyttää ihan joltain vauva.fi:n foorumilta. Muistakaahan kaikki, että myös bloggaajat ovat ihmisiä ja eri ihmiset ovat tehneet ja tekevät myös koronatilanteessa erilaisia valintoja. Karoliina on hyvä kirjoittaja ja ilahduttaa meitä postauksillaan. Muistetaan arvostaa sitä ja osoittaa se myös.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

// Kaupallinen yhteistyö: Pampers//

 

 

Moni tuttu (ja myös tuntematon) haluaa usein kuulla, millaista on, kun on kaksoset. Kysytään, meneekö ”kaksi siinä missä yksikin” ja kuinka rankkaa kahden vauvan kanssa on.

Mun on pakko myöntää, että elämä kaksosten kanssa on helpompaa, kuin kuvittelin. Moni saman kokenut varoitteli täydestä kaaoksesta, mutta alun hapuilun jälkeen elo kahden vauvan kanssa tuntuu yhtä luonnolliselle kuin yhdenkin kanssa aikanaan. Toisin sanoen en koe, että tässä oltaisiin sen enempää sumussa kun yhdenkään vauvan kanssa.

Se on kuitenkin varmaa, että kahden kanssa töitä saa tehdä aivan järjettömän paljon. Ja kuten eräs kaksosvanhempituttu sanoi: ”Kaksi menee siinä missä kaksi ja puoli”. Niin hauskasti ja osuvasti sanottu, koska työtä ei ole tuplasti, vaan jopa vähän päälle. Tämä johtuu siitä, että ekstravahinkoa ehtii tapahtua aina silloin, kun ei itse voi revetä kahteen paikkaan yhtä aikaa. Tässä muutamia esimerkkejä aiheesta:

  • Puen ensin Ompun ja laitan hänet jo vaunukoppaan odottamaan ulos lähtöä. Kun alan pukea Mesiä, Omppu hermostuu ja potkii vaunupussukan pois, repii hanskat kädestä ja saa itsensä kierroksille ja raivoisaksi, kun joutuu odottelemaan kuumissaan liian kauan. Tytön rauhoitteluun menee aikaa.
  • Syötän Omppua ja alan havaita, että Mesi alkaa puklaamaan. En ehdi kuitenkaan hätiin toisen vauvan vuoksi, jolloin Mesi ehtii puklata vaatteensa ja maton. Vaatteet vaihtoon ja matto pesuun. Tämänkin olisi voinut estää, jos toinen vauva ei olisi sitonut käsiä.
  • Vauvat laitetaan nukkumaan. Omppu nukahtaa aivan heti, mutta koska Mesillä alkaa iltakarjunnat, herättää hän siskonsa ja pian makuuhuoneessa on huutokonsertti.

Kuten olen joskus jo kertonut, kaksosvanhemmuus on saanut minut hölläämään omaa vaatimustasoani. Kaikessa äitiyden saralla ei tarvitse olla täydellinen, vaan omaa arkea voi helpottaa. Siksi meillä syödään usein purkkiruokaa, osataan pyytää ja ottaa vastaan hoitoapua ja valitaan tasan ne vauvatuotteet, jotka toimivat arjessa parhaiten. Siksi meidän vauvoilla on esimerkiksi harvoin kauniita, mutta vaikeasti puettavia vaatteita, vaan myös päivin mennään pääasiassa jumpsuiteilla. Myös vaipat valitaan helppous edellä: Pampers Premium Protection -housuvaipat on kaikista nopeimmat pukea, ja niiden kanssa ei tarvitse yöllä alkaa säätämään vaipanvaihtoa, koska ne pitävät vauvat tyytyväisinä ja pedit kuivina kellon ympäri. Mä jo syötän vauvat kahdesti yössä, joten yöllisestä vaipottamisesta luopuminen on helpottanut elämää. Ja tuonut lisää nukuttuja minuutteja uneen.

Tiedän, että siellä ruudun takana on muitakin monikkovanhempia. Miten kuvailisit teidän elämää ja työn määrää?

Ihanaa lähestyvää äitienpäiväviikonloppua muuten kaikille, jota asia koskettaa tavalla tai toisella!

-Karoliina-

Kommentit (13)

Vierailija
3/13 | 

Meidän vauvat täyttää jo kaksi vuotta kesällä, todellakaan ei mene siinä missä yksi tai kaksikaan 😅 hulluksi meinaa tulla mutta tää on kuitenkin kaikki sen arvoista 🥰

Toinen kaksosmamma
4/13 | 

Se on juuri noin. Meillä on kuukauden päästä 2v kaksoset ja ovat nykyisin todella tyytyväisiä tyyppejä (hallelujah) ja en tiedä miten olisin selvinnyt jos lapset olisivat ”vaikeampia”. Vauvavuodesta muistan vain yksittäisiä hetkiä koska keskosina syntyneet kaksoset olivat molemmat refluksikkoja ja ei oikein yöllä pystyneet nukkumaan :(.

Nyt siis asiat hyvin ja kaksi tyytyväistä taaperoa. Ulos ei voi yksin lähteä koska juoksevat varmuudella eri suuntiin heti kun ovi aukeaa mutta koko ajan harjoitellaan! Tsemppiä sinne arkeen!

Fourviere
5/13 | 

Ah, ensimmäisestä vuodesta en muista mitään, vaikka en myöskään kokenut arkea kamalana tai raskaana. Lyhyet yöunet vain tekivät tepposensa ja tekemistä tosiaan oli vähintään kaksi ja puolikertaisesti :) Mutta nyt! Lasten kolkutellessa kouluikää tämä kaksosuus tuo myös oikeasti jopa helpotusta arkeen. Varsinkin korona-arkeen. Vaikka kavereita ei pääse muuten näkemään, niin kotona on aina samanikäinen leikkikaveri. Onneksi leikit menevät tosi hyvin yksiin. Lapset saattavatkin keksiä tuntikausia kestäviä mahtavia leikkejä yhdessä. Ihan parasta! 

Kaksosten äiti
6/13 | 

Meillä muutaman kuukauden ikäiset kaksoset. Raskain asia lienee kaksosten kanssa on se, että toisen itku siirtyy toiselle. Kun toisella on huono päivä, se on varma, että toinenkin itkee. 🙄 toinen raskas asia on oma riittämättömyys. On keksittävä avuksi nerokkaita keinoja selvitä kahden vauvan yhtäaikaisista tarpeita ja loppu on vain kestettävä.

Kahden vauvan arjessa on myös kuitenkin läsnä valtava kiitollisuus ja etuoikeutettu olo, kun on saanut kaksi vauvaa. 💞

Vierailija
7/13 | 

Kaupallinen yhteistyö: Pamperspers

Anteeksi, pakko huomauttaa! Tuo vain lävähti silmille ensimmäisenä ja naurattaa niin, etten osaa vieläkään lopettaa :D Paras päivän aloitus :D Kivaa viikonloppua :)

Vierailija
8/13 | 

Meillä vauva-vuosi meni myös ihan mukavasti, vaikka vauvoja imettäessä/syöttäessä ei pystynyt samalla tavalla uppoutumaan ihanaan vauvakuplaan mitä yhden kanssa, koska aina tuli jotain sättäämistä ja keskeytyksiä, kun toinen herää/huutaa ym. Hankalammaksi touhu meni sitten, kun tyypit oppivat kävelemään ja ehtivät joka paikkaan. Tuo työmäärä 2,5 on hyvin kuvaava, ei todellakaan mene siinä kuin yksi. Jatkuva yht'aikainen kahden täysin samassa kehitysvaiheessa olevan lapsen olemisen ja tekemisen tiedostaminen on jo itsessään uuvuttavaa. Toisaalta nyt kun alkavat leikkiä jo enemmän keskenään, niin pääsee joissakin asioissa helpommalla, kuin yhden lapsen kanssa. Mutta toki kaksosarjen kokemukset ovat kaikilla omanlaisensa!

Vierailija
10/13 | 

Hyvä kirjoitus kaksosarjesta! Täällä 2v kaksoset ja tosiaan tekemistä on riittänyt ja riittää edelleen. Vauvavuodesta muistot on aika hatarat, mutta esimerkit kuulostavat tutulta. Vieläkin on jatkuvasti tilanteita, joissa tapahtuu ylimääräistä, koska ei vaan voi revetä kahteen suuntaan. Kaikki tuplana, extrat päälle, mutta onneksi myös positiivisessa mielessä.

Kaksosmama
11/13 | 

Aivan huippu postaus. Asia on juuri näin! Kyllä siihen tottuu että on kaksi vauvaa ja se voi olla yhden kanssa yhtä rankkaa kuin kahden. Mutta työtä on tuplasti ja siitä ei pääse mihinkään. Ihanaa, vähäunista, rankkaa ja niin ainutlaatuista aikaa! :))
Itsekin puen yleensä jumpsuitin päälle jos vaatteet pitää päivän aikana vaihtaa. Ei jaksa body housu yhdistelmiä kokoajan laittaa😄😂✌️

Kaksostenäiti
12/13 | 

Kun kerroin eräälle ystävälleni hirveästä riittämättömyyden tunteesta kohta 6kk ikäisten kaksosten kanssa, niin hän kommentoi, että samahan se on kaikilla äideillä. Tajusin, ettei hän ymmärrä monikkoperheen arkea ollenkaan. Miten voisikaan. Hän puhuu siitä, että ei ehdi mökillä pihapuuhissa viihdyttämään lasta tarpeeksi ja minä siitä, kun toinen vauvoista huutaa kurkku suorana kun olet vaihtamassa vaippaa toiselle 😅 Kaksi ei todellakaan mene siinä missä yksi, mutta itsekin olen sitä mieltä, että tämä on ollut helpompaa kuin luulin.

Vierailija
13/13 | 

Kaksi vauvaa tai taaperoa ei tod. mene siinä kuin yksi, vaikka olisivat "kuinka helppoja tahansa". Omat kaksoseni syntyivät täysiaikaisina ja raskaus meni hyvin, mutta sitten kun molemmat kärsivät refluksista, maitoallergiasta (jonka selviäminen diagnoosiiin asti otti sen 4kk) ja hieman myöhemmin vilja-allergiasta), oli monet kerrat mielessä, miten tästä selvitään. No, nyt kolmevuotiaina voin todeta vilpittömästi, että saan kokea tuplailoa ihanista tuplistani, ja näen kaksosuuden valtavana etuna. Esikoiseni on yksönen, kuten sinullakin.

Hyvää äitienpäivää Sinulle <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kävin esikoisen ja vauvojen kanssa tänään yhdessä vaunulenkillä. Tehtiin ihan hurjia juttuja. Haettiin kuukautissiteitä maskit naamalla ja polaroid-kameraan filmiä. Uskaltauduttiin ostamaan IRTOjädet. Tuntuu, kuin elettäisiin aivan holtittomasti äärirajoilla. Mikä ilo ja valo ja kevät. Laukontorilla oli ihmisiä! 

Lenkki kuvaa loistavasti pienoiskoossa koko tätä aikaa, jossa elän. Lähdettiin auringonpaisteessa. Fiilis täysi kymppi. Pienet nukahti vaunuihin heti. Juteltiin esikoisen kanssa syvällisiä (joiden sisällöstä en kuulemma saa enempää tässä avautua). Haettiin ne jädet. 

20 minuutin kohdalla vauvat heräsivät. Kymmenen sekunnin sisällä molemmat, ilman näkyvää syytä. Eipä siinä mitään. Olivat iloisia, yrittivät repiä sukkia jaloistaan. 

Sitten tuli kuuma, meille kaikille. Kuorin vauvoja ja mietin koko ajan A) saavatko he lämpöhalvauksen vai B) paleltuvatko kevään petollisilla säillä. Esikoisella ei tietenkään ollut naamassa aurinkorasvaa. 

Puoli tuntia ennen kotia Omppu alkoi karjua täyttää huutoa. Eikä se KOSKAAN karju rattaissa. Vartin päästä aloitti myös Mesi. Minä kannoin vuoroin vauvoja ja esikoinen työnsi rattaita. Saatiin esikoisen kanssa 2 minuuttia kestänyt tulinen riita, jossa minä karjui keskellä kaupunkia. Sovittiin. Mutta eipä se paljon vauvojen oloa muuttanut. 

Soitin kettuuntuneena miehelle, että tulisi meitä vastaan, koska "ei näiden kanssa voi minnekään postiin mennä". Mies tuli vastaan, minä en jaksanut enää minnekään postiin. 

The End. 

-Karoliina-

Kommentit (6)

Vierailija
3/6 | 

Nyt on kyllä joko täysikuu tai sitten kuumuus sekoittanut meidänkin pikkusten unet. Varsinkin toinen on sitä mieltä, että 30 minuutin päikkärit on ihan jees. Ei oo, sanon minä. Käyn noin tunnin lenkillä vauvojen kans, niin on tosi ihanaa työntää tyrät rytkyen vaunuja kotiin päin, kun tietää, ettei hymyily jatku maailman tappiin. Onneksi on muillakin samaa. Melko puolilla valoilla on menty viimeiset päivät, kun päivän eka rauhallinen hetki alkaa klo 21 jälkeen.

Kateliini
4/6 | 

Oletteko miettineet, aiotteko laittaa tyttärelle myös kouluun maskin?
Itse tässä tuskailen päätöksen kanssa, laittaako kouluun, vai ei..

Vierailija
7/6 | 

On mukava lukea myös näitä todellista lapsiperhearkea tekstejä. Saa itse voimaa ja palaa itsekin maanpinnalle, että myös muilla on välillä haastavia,turhauttavia, raivostuttavia, hermoja raastavia hetkiä ja miten vain nyt näitä hetkiä haluaakaan kuvailla. 😅

Vierailija
8/6 | 

Ja siinä sivussa kaiken karjumisen ja äärirajoilla olemisen aikana ehtii kuitenkin ottaa kuvan blogiin?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat