Kirjoitukset avainsanalla Lapset

Mä olen kertonut joskus, että kun F syntyi, en tietoisesi verkostoitunut toisten vanhempien kanssa. Jotenkin pidin niin tiukasti kiinni siitä, ettei minusta tulisi vain äiti, että ajattelin, etten tarvitse itselleni mammakavereita.

No se oli tietysti virhe, koska A) olisin tarvinnut vertaistukea ja seuraa pitkiksi päiviksi ja B) toiset vanhemmat eivät myöskään ole pääsääntöisesti ”vain” vanhempia, vaan heistä voi saada muillakin tasoilla vaikka kuinka kivaa seuraa. Olin siis ihan turhaan pelännyt ja jopa nolosti ylenkatsonut vanhempikaverit.

Onneksi olen korjannut virheeni lapsen kasvaessa ja tutustunut avoimin mielin F:n harrastus-, piha- ja koulukavereiden vanhempiin. Ja miten ihania ihmisiä sieltä onkaan löytynyt! Yhteenkin ystäväperheeseen tutustuttiin (A erikseen ja minä minun vientivuoroillani), kun istuskeltiin katsomassa lasten koristreenejä. Luokkakamujen vanhemmat ovat tulleet taas tutuiksi, kun tsätit ovat laulaneet läksy-, täi-, yökylä- ja ”saako lapset mennä yksin Ratinaan” -viestejä.

Parasta tässä koko touhussa on se, että vanhemmat puhaltavat yhteen hiileen. Mun ultimaattisesti paras vanhempien välinen bondauskokemus on tältä talvelta, kun F ja hänen bestiksensä olivat toimineet iltapäivällä vastoin aikuisten ohjeita. Kyse oli vain lisäherkkujen ostosta ja syönnistä, mutta silti haluttiin katkaista tyttöjen hölmöily ja epärehellisyys kertalaakista. Tilanne eteni näin:

F:n kaverin äiti soitti ja sanoi, että tytöt salaavat varmasti jotain. Molemmissa kodeissa tentattiin tytöt, totuus saatiin ilmi ja puolessa tunnissa bestiksen äiti ja bestis olivat karauttaneet autolla meille. Siinä ne tytöt sitten nakottivat meidän sohvalla, kun kolme aikuista selvitti heidän kanssaan tilanteen juurta jaksaen.

Mä koen tällaiset tilanteet todella tärkeiksi siksi, että lapset näkevät, että aikuiset oikeasti pitävät yhtä ja hölmöilyistä ei selviä sillä, että ajattelee, ettei viesti kotien välissä kuitenkaan kulje. Vaikka nyt kyse oli niinkin viattomasta asiasta kuin karkkien syönnistä, etenee hölmöilyt lasten keskuudessa uusille leveleille todella nopeasti, jos niihin ei puututa. Kyllähän sen itsekin muistaa omasta teiniajastaan, että oli selkeästi tiedossa ne kavereiden vanhemmat, jotka eivät niin tarkasti seuranneet, tuliko teinit kotiin humalassa vai ei. (Mun vanhemmat – valitettavasti – eivät lukeutuneet tähän sokeaan sakkiin. Tai siis valitettavasti silloin. Nyt olen asiasta tietysti hyvin tyytyväinen.)

Sellaisia mietteitä vanhemmuudesta! Toiset vanhemmat on siis parasta, mitä lapsen kasvun kannalta voi ajatella. Koko kylä kasvattaa -fiilistä kun voi usein saada jo sillä, että on WhatsApp-ryhmä, jossa asioista voi jutella ja jossa voi mieltä askarruttavia asioita kysyä.

-Karoliina-

Kuva: Noora Näppilä

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

Onko sinulla itseäsi nuorempia äitikavereita vai ovatko kaikki sinua vanhempia?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

P8095160.JPG
P8095160.JPG

P8095168.JPG
P8095168.JPG

Niin se ensimmäinen koululuokkien välinen kesäloma vaan hurahti. Niin nopeasti, että hyvä kun perässä ehti pysyä. Tänä aamuna meillä asteli kouluun tokaluokkalainen. Se, joka oli kasvanut kesän – sen vaivaisen parin kuukauden aikana – niin, ettei toukokuussa ostetut sandaalit ja ballerinat mahtuneet enää jalkaan ja jonka housunlahkeetkin näyttivät taas liian lyhyille. Näinkö se aika juoksee, kun alkaa itse tulla vanhaksi? Näinkö ne kasvavat, kun itsestä tuntuu, että vastahan kaikki tapahtui eilen?

Vuosi sitten alkoi ekaluokka. Katselin vähän aikaa sitten meidän kotialbumista kuvia tuolta aamulta. Samalla tavalla kullanväriseksi ruskettunut tyttö söi aamupalaa samassa kohdassa pyöreää pöytää kuin tänäänkin. Tuntui silloin isolle ja pienelle yhtä aikaa. Minun vauvani.

Tänään tuo sama tyttö auringon raidoittamilla hiuksilla on yksinkertaisesti vain iso. Homma jatkui siitä, mihin se oli keväällä jäänyt. Selkään sama reppu kuin silloin. Koulussa ne samat kaverit ja opettajat. ”Nähdään iltapäivällä”, se huikkasi ja antoi suukot (hieman vastahakoisesti), kuten aina ennen lähtöä. Niin tosiaan, sen saman iltapäiväkerhon jälkeen, jonne hän nyt osaa kävellä itse teidän yli ja liikennevalojen läpi ilman aikuista.Sovittiin, että nähdään iltapäivällä kotona. 

Eilen illalla oli minun nukutusvuoroni. Maattiin vierekkäin sängyssä. Tytär lauloi jotain omakeksimäänsä laulua ”englanniksi” ja me kikatimme pöhköille sanoille. Villitsin itsekin lapsosta hömppäilyyn, vaikka se on kaikkien nukutusoppaiden vastaista.

Tyttären poski oli ihanan siloinen ja tuoksui ihanalle. Teki mieli pussailla pehmoista poskea non-stoppina, koska vielä ainakin hetken saan niin tehdä. Työntää nenäni pieneen hikiseen niskaan ja kutittaa kainalosta. Meidän rakkaimmista rakkain. Jo tokaluokkalainen. 

-Karoliina-

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

P1232485.JPG
P1232485.JPG

P1232490.JPG
P1232490.JPG

Muistan ne hetket lapsuudestani, kun kaverin luona kylässä piti vastata, mitä päällisiä haluaisi leipänsä päälle tai joisiko ruuan kanssa mehua, maitoa vai vettä. Vaikka en ollut lapsena(kaan) mitenkään erityisen ujo, nuo tilanteet hämmensivät aina. Odotin aina mieluummin ensin kaverin vastauksen ja vasta sitten pystyin henkäisemään perään, että ottaisin samaa kuin hän.

Kun mietin lapsuuttani muutenkin, taisi tapani toimia olla ihan tyypillinen muillekin lapsukaisille. Näin toimivat nimittäin usein myös ystäväni, kun he tulivat meille kylään: ”Ihan sama. Mä otan samaa kun säkin.”

F:llä on vilkas sosiaalinen elämä ja meillä käy kavereita kylässä ihan joka viikko. Ja olen pistänyt merkille sen, ettei 80-90 -luvulta tuttu kursailu kuulu enää asiaan. Nykylapset uskaltavat sanoa mielipiteensä. Jos kamu ottaa leivän päälle juustoa, on ihan ok itse pyytää kinkkua. Ja mikä hauskinta, lapset ovat myös innokkaita kyselemään perheen säännöistä ja tavoista. Jopa kyseenalaistamaan niitä. Naapurin lapset ehkä jo solahtava meidän kodin sisään ja tietävät monet jutut, mutta vähän harvemmin käyvät kamut haluavat aina tietää, miksi A saa juoda Cokista ruuan kanssa, miksi meillä mennään ulos niillä säännöillä kun mennään, mistä syystä meillä syö koko perhe gluteenitonta pastaa ja monelta meillä vaikkapa aletaan valmistautua iltapuuhiin.

Samaan tyyliin, kun lapset ovat rohkeita mielipiteissään, he uskaltavat myös riidellä keskenään ja olla eri mieltä. Kun minä olin lapsi, ajauduin sanaharkkaan kyllä siskojeni kanssa, mutta en ole varsinaisesti koskaan riidellyt (tähän ikään!) ystävieni kanssa. Toki oli niitä varsinkin tytöille tyypillisiä kaverisählinkejä tai nenän nyrpistelyjä, mutta en todellisuudessa muista historiassani ennen kolmeekymmentä ikävuotta yhtään hetkeä, että olisin rehellisesti ja kasvotusten käynyt väittelyn kaverini kanssa. Sanonut, että ”mulle tuli paha mieli”, ”minusta teit väärin” tai ”nyt olit epäreilu”. Ei! Vaikka joskus ajattelinkin niin, fiilikseni näki jopa naamastani, mutta en todellakaan alkanut asiasta avautua ennen kuin ystävä oli turvallisuuden etäisyyden päässä minusta.

Minä näen suunnanmuutoksen lasten avoimemmassa käyttäytymisessä vain ja ainoastaan positiivisena juttuna. Ainakin meillä ollessaan hyvätkin ystävykset saattavat ottaa yhteen ja toisaalta sopia jo minuutin päästä. Mikä onkaan parempi keino opetella tulevaa elämää ja sen ihmissuhteita varten: Erimielisyyksiä tulee väkisinkin, mutta ne eivät kaada maailmaa, jos ne osataan selvittää järkevästi!

Vaikka olenkin varmasti ihminen, jolla on aina ollut suhteellisen paljon kanttia sanoa mielipiteensä, olen silti ollut joissakin asioissa aivan ujopiimä, ihminen ilman ihmissuhteiden työkaluja. Yksi niistä on varmasti ollut negatiivisten tunteiden ilmaisu. Usein olen  nimittäin vain päätynyt jupisemaan itsekseni tai toisaalta avaamaan sanaisen arkkuni vasta sitten, kun mitta on tullut täyteen jo vuosi sitten. Liittyneeköhän osin tämäkin asia tähän?

Itse asiassa uskon, että moni ystävyyssuhteenikin olisi pelastunut, jos olisi tarpeeksi ajoissa sanonut mieltä painavista asioista. Helpompi on ollut kuitenkin vain kävellä tilanteesta ulos ja jättää murheet selvittämättä. Kun tämän tavan typeryyden olen näin aikuiselämässä ymmärtänyt, olen saanut muutaman entisen sydänystäväni takaisin sydänkäpysteni joukkoon. Voitteko kuvitella? Minulla tosiaan oli entisiä bestiksiä, joista yhden kanssa olin mykkäkoulussa 9(!) vuotta. Kahden muun kanssa kuusi. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä selvittää koukeroita: Tuo kolmikko on  ollut nyt jo useamman vuoden takaisin elämässäni: Pysyvämmin kuin koskaan! Kyllä 80-luvun kakaraksin oppii näemmä uusia kujeita. 

Oletteko te tehneet samat huomiot nykylasten suhteen? Vai onko kokemukseni vain subjektiivinen?

-Karoliina-

Kommentit (21)

86-vuoden kasvatti

Oisko siksi että kyseessä on aikuinen joka saa itse valita mitä syö ja juo? :D

Ja uskon että tuo lapsuuden perässä hiihtäjä-meininki ja tietty luonteen "ujous" mikä monella 90-luvulla lapsuuttaan/teini-ikää eläneellä on vahvasti mukana johtuu osin lama-ajasta ja sen tuomasta epävarmuudesta ja perhe-kulttuurista. Jos kotona oli kaikki hyvin, piti aina muistaa että muilla ei ehkä ole, eikä sillä että itsellä oli jääkaappi täynnä sopinut huudella kylillä. Myös 1950-luvulla syntyneiden vanhempien kasvatusmetodit, ainakin omalla kohdallani ja kaikilla kavereilla joilla on tuolta ajalta vanhemmat, oli sellaiset että kylässä ollessa ollaan turpa kiinni, vastataan kun puhutellaan ja muuten ollaan näkymättömiä (ja syödään mitä on tarjolla tai ei syödä ollenkaan). Eli ei todellakaan tuettu itsensä ilmaisuun ja valinnan vapautta kohtaan. Minua ei ole kotona koskaan nostettu tai kehuttu (varsinkaan ansiotta, toki onniteltiin koulumenestyksestä tai valmistumisesta), muistutettu vaan että ketä itseään ylentää, se alennetaan. Eli aika päivänvastaista kuin nykyään kun lapsen kannustaminen ja positiivinen kasvattaminen on itsestään selvää.

Karoliina Sallinen

Joo ;D  Juuri siksi, että aikuinen saa tehdä tällaisia villejä päätöksiä ihan itse.

Erittäin hyvää pohdintaa kasvatuskulttuurista. On muuten varmasti juurikin juuret tuolla!

Vierailija

Oluskohan siksi että aikuinen saa juoda vettä maitoa kokista olutta viiniä jne. Lapset ei kaikkia näistä. Voi pyhä jysäys mitä kysymyksiä! Ihanko näihin pitää bloggaajan vastatakin ...?

Karoliina Sallinen

No joo :) Tämä on bloggaamisessa hassua. Joku sivulauseen osanen saa aikaan keskustelun. 

Minusta aikuisilla ja lapsilla on eri säännöt, eikä kyseessä tarvitse aina olla edes laki (vaikkapa alkoholi). Kokis ei meillä kuulu lapselle kuin erikoistilanteisiin. Eikä moni muukaan periaatteessa sallittu - mutta meillä rajoitettu - juttu. 

Vierailija

Hei, muakin kiinnostaa, mitä vastaat, kun joku vieras kysyy tuota? Tai miksi X saa juoda kokista ja mä en? Olut on helpompi perustella lapselle kuin kokis :D

Karoliina Sallinen

"Aikuisilla on eri säännöt kuin lapsilla." Mun mielestä keskustelu ja neuvottelu kuuluu kasvatukseen, mutta ei aikuisten tarvitse IHAN kaikkia asioita alkaa perustella lapsille. Siinä on mun mielestä osa tämän yhteiskunnan suuntaa, jossa ei kohta enää tiedetä, kuka johtaa perhettä. Sellainen aikuisten taantuminen johtaa mun mielestä helposti ihan sekopäiseen tilaan ja lasten turvattomuuteen. Tälleen "mutkat suoriksi -vastaus" ko.aiheeseen. 

Kerttuliisa
2/21 | 

Mielenkiintoinen juttu! Itsellä ei ole vielä kokemusta leikki-ikäisistä lapsista, kun oma on vasta noin 5 kk. Mutta tosi hyvä juttu olisi, jos lapset ovat avoimempia kuin ennen. Koska tosiaan muistan itsekin lapsuudesta, ettei asioita osattu kohdata ihan sillä tavalla mitä aikuisuudessa sitten on pitänyt opetella. Riidat oli nyrpistelyä ja asioita ei sanottu suoraan. Miten hienoa, jos osaa omalle lapselleen opettaa miten erimielisyyksiä ja riitatilanteita olisi hyvä ratkaista. Esimerkistähän se hyvä käytös lähtee!
Mietin noita kysymyksiä, mitä lapsien suusta kuulee, niin muistan kyllä muutaman lapsuuden kaverin olleen todella uteliaita ja he kyselivät todella paljon vanhemmiltani asioita. Lapsissahan on luontaisesti uteliaisuutta. Tarvitaan vaan rohkeutta, että se näkyy ja kuuluu ulospäin.
Voisiko tämä huomiosi kertoa osaksi siitä, että ettei tyttöjä enää kasvata sellaisiksi liian kilteiksi ja hiljaisiksi? Olettaen nyt, että useimmat F:n kaverit ovat tyttöjä.

Karoliina Sallinen

Hyviä pointteja! Ihanaa, että tyttökin saa olla jo ihan jotain muuta kuin hiljainen hissukka (paitsi jos itse haluaa olla sellainen/on luontaisesti ujo).

lady1
3/21 | 

Itsellä ei vielä lapsia ole, joten niistä ei ole kokemusta. Mutta parisuhteessa pätee tuo sama asia, että kannattaa sanoa ennen kuin tulee mitta totaalisen täyteen. Olen suhteen alkuaikoina ollut pitkään hiljaa mieltä hiertävistä asioista ja sitten tietty yhtäkkiä hermostunut asiasta. Mielummin sanoo nätisti jo ajoissa, jos jokin painaa mieltä niin välttää sitten ne isommat konfliktit :)

4/21 | 

Hei olipa hyvin sanoitettu muutos, joka sukupolvessa on tapahtunut. Itse kuulun siihen sukupolveen, joka ei lapsena saanut näkyä eikä kuulua ja olen ilolla seurannut lasten tilanteen paranemista. Toivottavasti tämä johtaa myös yleiseen paranemiseen ihmissuhteissa kuten esität.

Karoliina Sallinen

Mä uskon, että lapsena opitut taidot harvoin - jos ei karmeuksia tapahdu - katoa matkalla. Joten odotetaan, että tästä uudesta sukupolvesta tulee paljon parempia kumppaneita ja vanhempia kuin meistä <3

Vierailija
5/21 | 

Itse riitelin lapsena kavereiden kanssa samalla tavalla kuin sisarusteni ja jotenkin ne riidat sovittiin, vaikkei meille juuri tunnetaitoja opetettu kotona tai koulussa. Aiemmin lapset kuitenkin kasvatettiin niin, ettei esim. vieraana ollessa saanut esittää vaatimuksia vaan pidettiin kohteliaana syödä sitä mitä tarjotaan jne. Itse toimin edelleen aika samoin, huomioin ruoka-aineallergiat, mutta muuten lapsen kaverit syövät sitä mitä tarjotaan.
Se on hyvä, että lapsia nykyään kannustetaan sanomaan mielipiteitään, mutta olen huomannut asian kääntöpuolena sen, että joskus unohdetaan kompromissit ja ajetaan vain sitä omaa mielipidettä/mielihalua. Kyky sopia, tehdä kompromisseja ja välillä joustaa on vähintään yhtä tärkeä taito kuin rohkeus kertoa mielipiteitään ja ajaa omaa asiaansa.

Vierailija

Näin juuri! Itsekin opetan omalle lapselle, että kyläpaikassa mennään syömään, JOS pyydetään ja syödään, mitä tarjotaan. Minusta sekin on ok, jos lapselle sanotaan, että meillä on nyt ruoka vain omalle perheelle. Tosin itse kyllä tarjoan vieraallekin aina jotain, vaikka lämmintä ruokaa ei riittäisikään.

Kyllä mua ainakin ärsyttää, jos koululaisen kaveri on suunnilleen jääkaapilla norkoilemassa, mitä vois syödä välipalaksi. Näitäkin tapauksia on nähty :D

Vierailija

Me kyllä aina sovimme etukäteen vanhemmat vanhempien kanssa (meidän lapset ovat 4 ja kohta 13) syökö lapsi kotona vai kylässä ja siinä yhteydessä kysellään myös erikoisruokavaliot. Itse en todellakaan ota nokkiini, jos lasten kavereille ei maistu meidän sapuskat, ja säännöt on samat kuin omille lapsille, ettei mitään vaihtoehtoisia ruokia tarjota. Raportoimme myös rehellisesti kavereiden vanhemmille, ovatko heidän lapsensa syöneet vai ei.
Minua ja veljeäni kutsuttiin tuttavaperheessä ”kranttu”-etuliitteellä (ja siis paheksuttiin), kun vastasimme epämääräisiin ”haluatko jogurttia/juustoa/leikkelettä”-kysymyksiin, että ”millaista jogurttia tms. teillä on?”. Kiltisti siis söimme sen mitä tilasimme kyllä aina. Edelleen muuten varmuuden vuoksi saatan kylässä juoda vain vesijohtovettä, etten vahingossa ota jotain, mitä en sitten pystykään juomaan kuten makeaa valkkaria, sokerimehua, mitään missä on makeutusaineita, pussiteetä, huonoa kahvia tai olutta...

Karoliina Sallinen

Mä pidän vielä tässä vaiheessa luontevana sitä, että lapsille tietysti tarjotaan syötävää, jos itse syödään. Tosin: Voi olla, että mieleni muuttuu, jos lapsen kasvaessa kotona ramppaa montakin ystävää kerrallaan :)

JonnaL
6/21 | 

Hei kirjoita kiltti lisää ystävyydestä! Siitä miten ne joskus jäävät, tahallaan tai puolivahingossa. Miten ei enää pidäkään ystävästä tai miten ei löydetä juuri mitään yhteistä elämäntilanteiden ollessa täysin erilaiset. Voiko ystävästä vain erota, jos hänestä ei enää pidä? Voiko olla yhä ystävä vaikka ei näe juuri koskaan, ole tekemisissäkään kuin satunnaisesti, ei ole yhteistä ymmärrystä elämäntilanteista ja samalla kuitenkin vanha rakas rakas ystävä? Huono omatunto ruuhkavuosina, paljon murheita omassa elämässä menneinä vuosina ja ystävät jääneet huonolle hoidolle.. En enää haluaisi kantaa siitä murhetta, saanko vain elää elämääni ja toivoa ystävien vielä olevan jossain minua varten vaikka nyt ei yhteistä löydy? Saanko olla olematta enää ystävä sellaisen kanssa josta en enää pidä? Huh. Olipa avautuminen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

sketch-3045125_960_720.jpg
sketch-3045125_960_720.jpg

Yksi mun lempi-ihmisiä somessa on meidän Lilyn oma Juliaihminen, jonka Instan storeja voisin kuunnella ja katsella päivästä toiseen. Me emme (välttämättä?) ole Julian kanssa kovinkaan samanlaisia kuluttajia tai edes ihmisiä, mutta siksi – ehkä juuri siksi – minusta on ihan hirmuisen mielenkiintoista kuunnella Julian juttuja rahasta ja kuluttamisesta. Ne kun ovat yksi hänen postaustensa ja storiensa pääteemoista.

Kuuntelin taas viime viikolla hänen juttujaan siitä, kuinka ihmiset ostavat hänen mielestään aivan liikaa. Kuinka ekologisuuskin on verhottu vain yhdeksi syyksi ostella lisää tavaraa ja kuinka (toivottavasti osaan muistini varassa referoida oikein) hirveästi porukkaa vaan ostaa lisää ja lisää shaibaa,vaikka koti pursuaa kamaa ja tili näyttää miinusta.

Minulle itselleni sellainen todellinen kuluttamisherääminen ja oman ostokäyttäytymisen tarkastelu on tullut vasta viime vuosina, enkä edelleenkään ole lähimainkaan siinä pisteessä kuin Julia. Silti koen, että olen jo jalostunut asiassa paljon pidemmälle kuin missä olin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Nykyisin ihan oikeasti mietin, missä ostoksessa on järkeä, ja missä ei. Olen alkanut pohtia, minne - ja ennen kaikkea kenelle - haluan rahani kuluttaessani antaa ja mikä on fiksua kuluttamista.

Julian storeja kuunnellessa havahduin kuitenkin siihen, että vaikka aikuinen voisi vältellä aika pitkällekin kaikkea turhaa ja ylenpalttista (noin teoriassa), lapsen kanssa asiat mutkistuvat.

Ensinnäkin. Lapset haluavat leluikseen yleensä juuri sitä karmeaa turhaketta, jonka ihanuutta aikuiset eivät vaan näe. En tarkoita, että lapsen pitäisi aina tai edes usein saada juuri haluamansa leluja, mutta ainakin minusta lapsella on oikeus saada vaikkapa synttäri- ja joululahjaksi toivomiaan asioita (jos ei nyt siis aivan hulluja toiveita ole). Itsestäni olisi ollut vuosien saatossa esimerkiksi ihana ostella vain kestäviä puuleluja, Legoja, kirjoja ja kehittäviä pelejä, mutta lapseni haluaa näiden lisäksi: 1) Munasta kuoriutuvan ja ärsyttävää ääntä pitelevän pehmon 2) Joka paikan sotkevaa ja päänsäryn hajullaan aiheuttaman slimen 3) Ja niitä helkkarinmoisia pikkuötököitä, jotka ovat KOKO AJAN hukassa ja jotka tarttuvat niin jalkapohjiin kuin imuriinkin. Lapset levittävät ympärilleen aikuisen näkökulmasta turhaan roinaa aivan jatkuvasti!

Toisekseen. Lasten päivittäisissä tavaroissa ja vaatteissa on aikuisenkin taivuttava ostelulle, vaikka haluaisin kuluttaa vähän ja ostella vain järkevän määrän tavaraa. Nimittäin jotta arki sujuisi, pikkuihmiset tarvitsevat usein tuplasti – joskus jopa triplasti – samoja kamppeita. Selitetäänpä tätä hieman: Kun F oli päiväkoti-ikäinen, ei riittänyt, että ulkovaatteita olisi ollut vain yhdet. Kamat kastuivat ja kuraantuivat sitä tahtia, että arjen sujumisen (ts. edes päiväkotiin pääsyn) edellytyksenä oli, että niitä julmetun kalliita veden, tuulen ja ydinsaasteet ulkopuolellaan pitäviä talvi- ja välikausivaatteita piti olla peräti kaksissa määrin. Kun yhdet kamat olivat pesussa/kuivumassa, toiset olivat aina päällä.

Samalla tavalla tupla-triplavaatetusta tarvitaan edelleen. Esimerkiksi samanlaisia jumppatrikoita on ostettu nyt kolmet. Yhdet ovat kotona mahdollisia extempore-liikuntakertoja varten, yhdet ovat tanssipussissa ja kolmannet koulussa liikkatuntikassissa. Ja ehdottomasti näin on arjen sujumisen kannalta fiksuinta: Jos lapsen tulisi kuljettaa yksiä trikoita paikasta toiseen, olen ihan varma, että puolet kerroista housut olisivat väärässä paikassa niitä tarvittaessa. MUTTA SILTI: Kolmet samat pöksyt!

Tähän samaan hengenvetoon voisin tietysti mainita kaikki ne koulua varten ostettavat (liikka)kamat, joita monissakin perheissä käytetään tasan liikuntatuntien ajan. Tulee aika kalliit kaksi luistelu- tai hiihtokerta, kun varusteet on koulussa oltava mukana, mutta muuten niitä ei välttämättä käytetä. Toki kannatan EHDOTTOMASTI koululiikuntaa ja monipuolisia lajikokeiluja, mutta tiedän, että monissa perheissä ne luistimet, sukset ja monot pyörivät kodin tukkeena…kunnes ovat taas seuraavan vuonna liian pienet.

Vauvantarvikevarusteluun en viitsi edes tässä postauksessa ryhtyä, koska se jos mikä vie tilan ja rahat.

Näitä aatoksia kelaillessa ja kirjoitellessa aloin pohtia, voisiko asiat tehdä –lapsenkin kanssa – toisin. Onko siellä ruudun takana joku vanhempi, joka on selvinnyt lasten kanssa ilman karmeaa tavarapaljoutta ja alati leluista pursuavaa lastenhuonetta. Jos olet tämä vanhempi, kerro heti vinkkisi tänne! Vai onko tämä lasten tavarapaljous yksinkertaisesti asia, joka pitänee hyväksyä?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (28)

Daniella
1/28 | 

Niin totta taas! Nimimerkillä ostin juuri tänään lapselle jonkun hiton NomNomsin. Tosin, sen sijaan vältyttiin myös yhdeltä turhalta ostoksesta, koska isommilla oli pikkuisen omaa rahaa, jonka saivat käyttää haluamallaan tavalla karkit poislukien ja vanhin ei löytänyt mitään kivaa, joten säästi rahat jotain muuta varten eikä tuhlannut vain ostamisen ilosta. Jes!

Mutta siis ihan varmasti voisi päästä vähemmällä, mutta vaikeaa enää sitten kun on jo siinä ytimessä. Ulkovaatteita ja urheiluvälineitä ostan kyllä suurimmaksi osaksi käytettynä, ei olisi varaa uusiin, saati että kaikille kolmelle kaksin kappalein! Ja allekirjoitan tuon, etenkin tiettyyn ikään päästessä, kahdet on ihan minimi. Joinakin päivinä toivoisi jopa kolmatta settiä.

Sitten mikä parasta, kun on ihan aikaisesta tiennyt haluavansa monta lasta, kaapit on pullollaan jollekin pieneksi jäänyttä, mutta jotka vielä vuoden tai muutaman päästä sopii seuraavalle. Vaatteet vie hirveästi tilaa, mutta pyörät, luistimet, sukset jne. on jo ihan oma lukunsa. Moni järkyttyisi, kun näkisi, miten paljon meillä on kenkiä odottamassa pienempien jalkojen kasvamista.

Että joo. Kiva kun lapsiluku on täynnä, niin vähitellen alkaa saada pistää jotain poiskin :D

Daniella

Joskin tämähän on myös sitä kulutusmalttia omalla tavallaan, kun samat välineet tosiaan kierrätetään perheen sisälläkin useampaan kertaan. Pääsee ne sukset sitten ainakin 2*3 kertaa ladulle ;)

Karoliina Sallinen

Voin vain kuvitella tuon säästelytavaroiden määrän. Ou nou!

Ja pakko mainita. Juuri tänä aamuna pieni ihminen mietti, mistä saisi rahat seuraavan NomNomsiin :D

Mamba 73
2/28 | 

Ajatukseni tarttuivat mm. siihen, että lapsella pitää olla kolmet jumppatrikoot. Miksi ihmeessä jumppatrikoot? Koulun liikuntatunnille kelpaa kyllä ihan mitkä tahansa gollegehousut tms. jotka nyt varmana ovat aika paljon halvempia kuin jumppatrikoot. Ja niitä golleshortseja voi leikata kätevästi lapsen pieneksi jääneistä verkkareista tms. trikoopöksyistä. Siinä mm. yksi hyvä säästökohde. Ja tulee samalle vaatteelle todellakin ikää lisää.
Toiseksi nuo koululiikuntaan tarvittavat muut varusteet. Suomen koululiikunta ei vaadi mitään varusteita. Ei siis vaadi. Luulisi että opettajana tiedät tämän. Jos lapselle ei ole suksia tai luistimia, se on ihan ok ja opettajan tehtävä on keksiä muuta tekemistä. Toisaalta taas ei tarvitse hankkia uusia kamoja. On sporttidivareita, nettikirppiksiä jne. tai esim. oma kaveripiiri jossa on joku omaa lasta hieman isompi lapsi jolta voi suoraan ostaa käytetyt kamat ja pistää ne taas seuraavana vuonna kiertoon. Ei tule kalliiksi. Kuvittelisin kuitenkin että aika moni huoltaja arvostaa ilmaista koulua ja sen tuomaa etua opetella hienoja talviliikuntamuotoja mitä hiihto ja luistelu ovat.
Kuten itsekin kirjoitit, on sinulla vielä aika paljon opittavaa kierrätyksen saralla. Tämä kaikella rakkaudella.

Karoliina Sallinen

Kyllä mä koen, että koska itsekin pidän teknisiä vaatteitä liikkuessa, on lapsenna yhdenmukainen oikeus saada oikeat vermeet kulloiseenkin liikuntaan. Jos esimerkiksi tanssii kuusi tuntia viikossa, olisi musta aika pöhköä, ettei siihen olisi sellaisia housuja, joilla se on paras tehdä. Ja mun tekstistä jäi varmasti epäselväksi se, etten koe, että juuri TRIKOOT ova kalliit. Vaan ylipäätään vaatteita - oli ne sitten kirpparilta hankitut tai vaikka college-kangasta - tulee silti hankkia runsaissa määrin. 

Mun ajatukset koululiikkunasta ja sen varusteita puki hyvin sanoiksi toinen lukija tuossa alla. Mutta kyllä minusta - aina kun on vaan mahdollista - lapsella olisi hyvä olla tarvittavat välineet koulussa. Se on opelle ja ennen kaikkea lapselle rankkaa, jos ei voi osallistua, kuten muut. Ja mä en koe, että kirppari pelastaisi tavarapaljoudelta, vaikka rahoja se toki voi säästää. Kaveri- ja sukulaistasolla kierrätys on hyvä. Tosin meillä ei ole yksiäkään tuttuja, joilla olisi sen kokoinen lapsi, jolta F voisi saada välineitä tai vaatteita. Kaikissa kouluissa ei ole myös lainavälineitä. Esim tyttäreni koulussa ei ole. 

 

Vierailija
3/28 | 

Koulun opetussuunnitelmaan kuuluu opettaa mm. Luistelua ja hiihtoa. Toki kouluilla on siihen tarvittavia välineitäkin jonkin verran mutta varmin tapa tappaa olevakin innostus lajeihin on käyttää niitä huoltamattomia suksia ja luistimia. Ja kai useampi vanhempi haluaisi jonkinlaista myötämielisyyttä lapsessa kasvavan liikuntaakin kohtaan tai ei ainakaan tietoisesti sitä torppaa. Opettajia säälin myös jos on paljon oppilaita jotka syystä tai toisesta eivät ulkoliikuntavälineitä käytä/omista sillä jotain järkevää tekemistä heille on keksittävä. Ongelmaksi tulee tällöin esim valvonta, ohjaus jne. On helppo sanoa että opettajan tehtävä on keksiä muuta tekemistä jos ei sitä itse tarvitse keksiä ja valvoa turvallisuutta. Useampi vanhempi on kai onneksi kuitenkin jotenkin hankkinut lapselle liikuntavälineet liikuntatunteja varten. Kirpparit ovat loistava tapa hoitaa asia edullisesti koska välineet ovat seuraavassa sesongissa kuitenkin jääneet jo pieneksi.

TRE

Muistan kuuleeni (en ole asiaa itse tarkistanut) että uudessa opetussuunnitelmassa ei ole lajeja enää lueteltu, paitsi ehkä uinti? Tähän luultavasti vaikuttaa tämä väline asia sekä melko haastavat sää olosuhteet.

Vierailija
4/28 | 

Hyvä aihe ja mietintöjä! Itseänikin ahdistaa lasten vaatteiden ja lelujen paljous, lasten kamojen suhteen ei olekaan niin helppoa leikkiä kulutuskriittistä kuin omalla kohdalla. Kierrätys kaikessa on toki hyvä, mutta sillekään ei kannata sokeutua, vaan ostaa myös käytettynä maltilla. Mä olen vähän pitkin hampain luopunut lasten kaikenlaisesta söpöstelypukemisesta ja käyttänyt heillä niitä vaatteita, joita ollaan satuttu saamaan tai elposti löydetty, vaikka eivät omaa silmää miellyttäisi. Kun vaatefiilistelystä ja joidenkin tiettyjen muotijuttujen metsästyksestä luopuu, se myös automaattisesti vähentää osteluhimoa ja itse ostelua. Meillä tosin lapset alle kouluikäisiä, isompiin ei ehkä päde sama, kun osaavat jo haluta tiettyjä juttuja.

Lisäksi en koskaan, tai melkein koskaan, lähde ostoksille vaatekauppaan lasten kanssa. Ainakin meillä kaupat synnyttävät 5-vuotiaassa kovia ostohimoja ja pahaa mieltä kun kaikkea ei saa. En myös halua lasten vielä näkevän, että esim. prinsessamekkoja myydään kaupoissa pilvin pimein erilaisia, se veisi varmaan glorian siltä yhdeltä serkulta saadulta :) En tee vaatteista isoa numeroa, vaan kun jotain tarvitaan, niin sen hommaan ja tuon kotiin. Lapset ovatkin ainakin vielä aika välinpitämättömiä vaatteiden kanssa, eivät hirveästi mieti mitä pukevat. Vaikka tietty kuuntelen myös toiveita ja joskus vaikka synttäriksi ostan jotain ei niin tarpeellista vain ilahduttaakseni pieniä. Mutta lapsilla ei siis ole juuri vaatepulmia tai mielitekoja vaatteiden suhteen, uskon että osaksi syy on just tässä "vaatekasvatuksessa"'.

Kaverisynttäreillä ollaan mainittu kutsuissa tai kysyttäessä, että kierrätetyt lahjat ovat myös tervetulleita, esim. just kyseisen kaverin, sisaruksen tai kirppiksen vaate, kirja tms. Sukulaiset tämän jo tietävätkin, osa tuo kierrätettyä ja osa haluaa ostaa uutta, minkä toki heille suon :D

Isommalle lapselle ollaan myös puhuttu, että liika tavaroiden ostaminen ei ole hyvä juttu, maapallo ei voi hyvin, jos tavaraa tehdään ja ostetaan koko ajan ja liikaa. Uskon myös, että omalla esimerkillä on iso vaikutus pieniin. Lapsia pitäisi ehdottomasti kasvattaa vastuullisiksi kuluttajiksi. Itse ajattelen, että meidän sukupolven homma on tehdä seuraavasta vähän harkitsevampi, siksi en halua lasteni elävän jatkuvassa shoppailuähkyssä, vaikka oma 80-lukulainen lapsuuteni oli juuri sitä ja nyt kaikkea on vielä tuplaten kaikkien saatavilla jne. Samalla periaatteella olemme luopuneet myös lentämisestä ajat sitten ennen lapsia. Uskon, etteivät he tule kaipaamaan mitään kanarianmatkoja ehkä isompinakaan, vaikka ovat toki vapaita reissaamaan aikuisina minne mielivät. Ainakaan näistä epäekologisista tavoista luopuminen ei tule olemaan heille yhtä vaikeaa kuin meidän vanhempien sukupolvelle, jotka olemme syntyneet aika holtittoman kulutusjuppiuden keskelle. Luulen, että just vanhempien kuluttaminen ja tyytymättömyys olosuhteisiin (talven säät, pakko päästä lämpöön jne. valitukset) ja asioihin muovaavat myös lapsista samantyyppisiä kuluttajia.

Tää meni nyt ehkä vähän ohi aiheen... Mutta loppuun vielä idea: voisko kotimaisten vaatteiden hankintaa ajatella myös lasten vaatteiden kanssa? Korkea hinta ja vaikeampi saatavuus (jos käyttää kivijalkapuoteja) ehkä jo itsessään hillitsisivät ostamista.

Karoliina Sallinen

Ehdottomasti voi laajentaa tekstiilihankinnat kotimaisiin lastenvaatteisiin. Ja mun tavoite esimerkiksi on, että suurin osa F:n vaatteista tulee tänä vuonna kotimaisilta yrityksiltä. En noudata hänen kohdallaan niin tarkkaa linjaa kuin itseni, mutta selvän muutoksen meinaan edelleen tehdä tässäkin. Olen mm luopunut kaikista ulkomaisista lastenvaatemerkeistä yhteistyökumppaneinani lähinnä siksi, että pakottaisin oikeasti tutustumaan Suomen tarjontaan paremmin. 

IsaR

Olen tehnyt samanlaista karsintaa! Hankin lasten sisävaatteet kirppikseltä, kotimaisilta merkeiltä ja ompelen jonkin verran itse. (Poika on tosi pitkä ja hoikka, valmisvaatteista on välillä vaikea löytää sopivia, lisäksi ompelu on mulle kiva harrastus.) Lisäksi oon just pyrkinyt kohtuullistamaan määrää, mutta kuten blogauksessakin sanottua, lasten kanssa varakamppeitakin tarvitaan! Urheiluvälineitä kierrätetään sukulaisten kesken ja hankitaan sporttidivarista.

Mutta ulkovaatteet on se ongelma. Kauhistuttaa halpatuotannossa epäeettisesti tehdyt toppatakit, ja se muovin ja kemikaalien määrä. Aina metsästän käytettyjä, mutta joka kerta ei vain tarvittaessa löydy, varsinkin 134cm vaatteita käyttävälle lapselle on sula mahdottomuus löytää käytettyjä ulkohousuja, ne rymytään pihaleikeissä jo puhki niin, ettei niistä ole enää seuraavalle käyttäjälle. Hintakin ratkaisee. Ja sekin, että niiden ulkovaatteiden tosiaan pitäisi kestää käytössä ja olla vielä suunnilleen kivan näköiset...

Oli muuten hyvä idea se, että lasten synttärikutsussa mainitsee, että kierrätettykin lahja käy! Olen ope ja tiedän entisistä oppilaistani lapsia, jotka jättivät kaverisynttärit väliin, kun perheellä ei ollut varaa hankkia lahjaa.

Karoliinalle kiitokset mielenkiintoisesta keskustelunavauksesta! :)

Juliaihminen
5/28 | 

En kestä!!! Ihan superihanasti sanottu!!!!! <3 <3 Ja hei samat sanat, mä katson aina sun insta storyt, love them.

Jaahas jaahas, pitääkin tästä horista postauksen verran aiheesta "näin hankin lapsen halvalla" :D :D

iiduli
6/28 | 

Hyviä pohdintoja! Meillä kolme lasta ja kyllä hyvin on pärjätty yhdellä laadukkaalla ulkovaatesetillä. Ainoastaan pienimmällä on haalari+housut ja takki. Ja yhdet jumppatrikoot riittää mainiosti.! Ne on tähän asti kulkeutuneet koululaisen mukana oikeissa paikoissa. Urheiluvälineitä löytyy todella edullisesti paikallisista fb-kirppareilta. Hyväkuntoisiakin!
Mutta silti kyllä kolmen lapsen vaate-ja lelumäärät Ahistaa!

Karoliina Sallinen

Onko teillä kuivaushuone tai -patteri? Ainakaan meidän kerrostaloasunnoissa ei ole kamat kuivunut yön aikana, jos ne pitänyt vaikkapa pestä. Joskus syyssateilla ei ole edes meinannut kuivua puolimärät. 

Voin vaan kuvitella, mitä tämä rumba olisi kolmen kanssa. Jaiks!

iiduli

Meillä kuivuu kylppärissä patterilla tai kylppärin lattialla kun lattialämmitys on päällä. Tietty oikein märillä keleillä on kurikset päällä. Hanskoja löytyykin monet parit kaikille kolmelle.

Vierailija
7/28 | 

Vauvan kanssa kyllä vielä pärjää aika halvalla ja helpostikin voi löytää lähes kaiken kierrätettynä, jos ei ole supertarkka esim. vaatteiden väreistä tms.
Kouluikäisen random liikuntavälineet myös löytää pienellä vaivalla kierrätettynä ja sellaisia, jotka ovat suhteellisen uusia.
Tupla- ja triplavaatteet voi olla ongelma tai sitten ei. Meillä ei ole erikseen vain jumppatrikoita vaan liikuntaan soveltuvia housuja voidaan käyttää ihan sisähousuina kotona. Ulkovaatteissa on usein varavaatteet, jotka on second hand ja joita sitten käytetään, kun paremmat ovat kuivumassa tai pesussa.

Leluista taas olen sitä mieltä, ettei ole aikuisen asia arvottaa hirveästi asioita mistä lapsi tykkää turhakkeiksi vaan mieluummin opettaa, ettei kaikkea voi saada eikä lelut ole kertakäyttötavaroita, joten helposti rikki menevää ei osteta siksi, että siinä menee rahaa hukkaan eikä siksi, että se on vanhempien mielestä shaibaa.

Karoliina Sallinen

Ihan totta: Tavallaan "vauvailuun" voi saada menemään kauheasti rahaa, mutta toisaalta myös vauvantarvikkeita on helpoin myös kierrättää. Koon 50 bodyt kun harvoin on käytetty puhki (kuten vaikka jo koon 120 pöksyt), ja toisaalta vaikka rattaat kestävät monet vauvat ja lenkit. 

Vierailija
8/28 | 

Meillä jumppavaatteina, sekä koulussa että harrastuksissa, toimii mainiosti kesän vajaamittaiset trikoot ja t-paita, ei ole nurinaa ainakaan vielä tullut koululaiselta tai eskarilaiselta

Vierailija
9/28 | 

Mä olen vähän samaa mieltä noista liikuntavaatteista Karoliinan kanssa. Kyllä itsekin hikoilen tanssisalilla ja jumpassa mieluummin teknisestä kankaasta valmistetuissa trikoissa kuin joissakin vajaamittaisissa collegehousuissa. Ja ehdottomasti tämän suon lapsellenikin.

Ja niistä hiihto- ja luisteluvehkeistä: menkää hiihtämään ja luistelemaan lastenne kanssa, niin ei jää välineet vähälle käytölle ;)

Vierailija

Hei, muistattehan myös niistä polyesterisistä teknisistä liikuntavaatteista pesujen myötä vesistöihin asti päätyvät mikromuovihiukkaset... mutta mikä sitten kullekin on tärkeää. Puuvillassa toki myös omat ympäristöhaittansa, mutta luomuakin on saatavilla

Vierailija

Mutta puuvillavaatteet urheillessa on ihan kamalan tuntoiset, oli luomua tai ei. Ihan reilusti myönnän, että tässä asiassa oma mieltymys menee vesistöjen suojelun edelle.

Vierailija
10/28 | 

Ehkä kulutustottumuksissasi onkin tarkastelemisen varaa, jos olet tottunut että lapsella on noin monet versiot samaa vaatekappaletta. Esimerkiksi liikka- ja ulkoiluvälineisiin ilman muuta on hyvä panostaa, mutta itselläni kyllä kulmat kohosi että vimpan päälle ulkoiluasutkin on kahtena kappaleena ja jumpoahousuja on ripotella säilytettäväksi eri paikoissa. Toki ehkä kätevää, mutta kyllä myös vähän ehkä "kerskakulutusta."

Minnanelämää
11/28 | 

Itse kyllä ihmettelen välillä ihmisten ostelua ja varsinkin kuinka paljon tavaraa ja vaatetta ostetaan lapsille.

Meillä on käynyt ns. Hyvä tuuri ja kaikki lapset on poikia. Vaatteet ja lelut kierrättyy isommalta aina seuraaville. Jos jotain uutta tarvii kolutaan ensin kirpparit ja sitten vasta uutena. Vanhin on jo niin iso että ei käytettynä löydy oikeen mitään joten uutena ostettava mutta mietitään tarkkaan mitä ja mistä että säilyisi käyttökelpoisena myös veljille. Leluja ei osteta juurikaan kun synttäri ja joululahjaksi. On opetettu lapsiakin miettimään tarkkaan että onko lelu nyt varmasti sellanen minkä haluaa ja tykkää leikkiä.Meillä ei juuri krääsäleluja ole. Pääasiassa legot,duplot, junarata (puinen), autoleluja.

Lyhykäisyydessään siis että kierrätys. Lapsille opettaa myös miettimään onko lelu/ostos oikeasti sitä mitä haluaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat