Kirjoitukset avainsanalla Sisustus

Mä kirjoitin tämän viikon kolumnissani siitä, kuinka välillä jokainen meistä tarvitsee läsnäolemattomuuden taitoa. Sellaista ärsykkeiden ulos sulkemista, jolloin itseään suojatakseen on hyvä sulkea korvat ympäristöltä ja käpertyä hetkeksi vain omiin ajatuksiinsa. (Koko kolumnin voit lukea täältä).

Mulle tällainen ”henkinen pakopaikka”, jonne uppoudun reaalimaailman pyörteistä, on unelmakotien ajattelu. Kun lapset kiljuvat iltapäivän kolmatta tuntia, tai jos mua alkaa puuduttaa samojen vaunulenkkimaisemien katselu, mä sukellan tietoisesti ajattelemaan erilaisia unelmakoteja. Suljen ikään kuin osan todellisesta hetkestä vähän enemmän taka-alalle, ja alan pohtia lasiseiniä, kakluuneja, narisevia lautalattioita ja isoja ruokapöytänurkkauksia. Se jos mikä helpottaa kummasti! Ja jos totta puhutaan. Vaikka ajattelu onkin nyt kaukaista ja abstraktia unelmointia, piilee ajatuksissa totta kai sellainen pieni todellinen haave myös siitä, josko joskus lähivuosina voisimme asua uudenlaisessa unelmakodissa.

Moni on kysynyt, onko ajatus pieneen kotiin mahtumisesta muuttunut sen jälkeen, kun vauvat syntyivät. Ja täytyy todeta, että hieman. Ei paljon, mutta ehkä itselleni on alkanut tulla kuitenkin asteen verran enemmän kiire muuton suhteen. (Joka on tietysti yllättävää, koska enhän muuten ole mitenkään nopeiden liikkeiden ja malttamattomuuden nainen. Hah. Enpä).

Ennen kun tytöt syntyivät, ajattelimme, että haluamme heidän syntyvän tähän nykyiseen kotiimme. Ja sen pohjalta teimme myös muutoksia sen suhteen, että elämä 70 neliössä kolmen lapsen kanssa onnistuu. Rakennettiin Inarian kaappeja (taas kerran, koska rakastan niitä!), konmaritettiin ja järjesteltiin huonekaluja vähän uusiksi. Ja täytyy sanoa, että nuo ratkaisut ovat olleet juuri oikeita! Koti on toiminut yllättävän hyvin kaikkien viiden käytössä, eikä ainakaan minulla ole sellainen olo, että eläisimme mitenkään erityisen ahtaasti.

Vaikka teimmekin kotiin muutoksia, ajattelimme jo silloin, että muuttaisimme kuitenkin jossakin vaiheessa isompaan kotiin. Silloin puhuttiin niistä hetkistä, kun pienet ovat 2-3-vuotiaita. Minä ajattelen nyt, että ehkä tuo kahden vuoden etappi olisi kuitenkin parempi takaraja. Vaikka tilaa kotona minusta riittääkin ihan hyvin, haluaisin silti, että ihan kaikki roinat saisi kaappien sisään piiloon. Ja nyt aivan kaikki ei kaappeihin mahdu. Tyttöjen sitterit ja unipesät vaeltelevat pitkin lattioita ja ikkunalaudat on sullottu täyteen tavaraa. Tilanne ei ole kaoottinen, mutta ei myöskään unelmatilanne. Toisaalta ymmärrän myös sen, että tämäkin on vain vaihe. Vuoden päästä ei tarvita enää puoliakaan noista isoista vauvahärpäkkeistä, joten tavallaan tavaran määrä tulee vähentymään tässä seuraavan vuoden kuluessa.

Vaikka asuntoasiat ovatkin vielä unelmatasolla, on muutamia asioita, joita toivoisin sieltä tulevaisuuden kodista löytyvän. Niitä ovat:

 • Paikka isolle, vähintään 10 hengen ruokapöydälle. Me rakastetaan syödä, kuten tiedätte. Ja usein meillä syödään ja kahvitellaan myös ystävien kanssa. Siksi haluaisin ison pitkän pöydän, jonka ympärille mahtuisi kaikki ruokavieraat ilman ongelmia.
 • Kolme makuuhuonetta. Yksi A:lle ja minulle, yksi F:lle ja yksi pienille jaettavaksi.
 • Kaksi vessaa. Ei tarvitse varmasti selityksiä. 
 • Vanhan talon henkeä. Mä en syty laisinkaan uusiin taloihin, vaan haluan, että kodissa on jo valmiina sellainen henki, joka vain vanhoissa taloissa on. Sellainen, että seinät ovat nähneet ja kuulleet elämää myös ennen meitä. Tykkään tosi eri aikakauden kodeista. Jykevistä Jugend-kerrostaloista, natisevista puutaloista, funkkiskodeista ja 50-luvun hengestä. Kaikesta, joka on rakennettu ennen 80-lukua. Vanhoissa kodeissa on tietysti se, että monien asioiden kanssa on tehtävä kompromisseja. Silti ne vetävät puoleensa. Tuntuisi jotenkin tylsälle (masokistiluonne?) esimerkiksi rakentaa alusta asti koti, jonne saisi KAIKEN haluamansa.
 • Valoa. Eli ikkunoita. Ne on tärkeä juttu. Siksi googlailen – ihan huvin vuoksi jo nyt – myös erilaisia lasiovi- ja sisäikkunaratkaisuja.
 • Aitoja materiaaleja. Mä rakastan sitä, että lattiat ovat oikeaa puuta ja tasot oikeaa kiveä. Vaikka moni laminaatti jo jäljitteleekin aitoja materiaaleja todella hyvin, olen silti old school -materiaalien ystävä.
 • Sijainti. Kuten olen sanonut, mä rakastan Pyynikkiä ja ylipäätään keskusta-asumista. Haluaisin olla joku päivä se Pyynikin mummo, joka kertoilisi nuorisolle, millaista oli, kun ratikkakiskoja rakennettiin ja kuinka asiat silloin 2020 täällä tehtiin. Aivan kuten naapurin rouvat kertovat siitä, kuinka nukuttivat lapsensa meidän tuuletusparvekkeella vuonna -65. Voi kuitenkin olla, rahapussin nyörit pakottavat katselemaan kotia myös muilta alueilta. Olipa uusi koti sitten missä hyvänsä, toivoisin, että olo olisi siellä yhtä kotoisa ja naapuristo yhtä kylämäinen kuin täällä. Vaikka muuten en niin sosiaalinen olekaan, minusta on ihana, että näillä nurkilla kaikki tuntevat toisensa.
 • Ja sitten vielä muutama höpsötoive. Ei yhtään pakollisia, mutta ihanaa olisi myös: amme tai sauna, kodinhoitohuone (niin vissiin, keskustassa), parveke, takka, kakluuni, työhuone…

Millainen olisi sinun unelmakotisi?

-Karoliina-

Kollaasin kuvat lainattu Alvhemin Instagram-sivuilta

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Kunhan lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa, riittävät rahani taas toivottavasti pieneen keskustakotiin.
Saunaa en tahdo, enkä suuria neliöitä. Parveke olisi kiva. Tai sitten pienimpuutalo-osake, jossa olisi oma sisäänkäynti, jonka portailla juoda kahvia.

Minulla asunnossa tärkeää on ikkunoista avautuva näkymä ja valon suunta. Seinän kun voi maalata ja tapetin vaihtaa, mutta ikkunan näkymää ei millään vaihdeta. Eikä tietysti sijaintiaan.

Vierailija
2/4 | 

Tuo ikkunasta avautuva näkymä on minullekin tärkeä. Se on jäänyt monista vanhoistakin asunnoista mieleen. Kaunis näkymä on korvaamaton.

Blogisi tuo iloa..
3/4 | 

Valoa  runsaasti puulattiat ja lepakkotuoli nämä on oltava kodissani joista en hevin luovu!

Annelinn
4/4 | 

Ihania inspiskuvia! Miten tuntuukin, että keväisin iskee aina ihan hullu sisustusvimma 😄 Hei taisit instan puolella vinkata, että teiltä löytyy kotoa tuo oikeassa yläkuvassa näkyvä valaisin? Mikä/mistä sen on? On aivan ihana!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Me laitettiin A:n kanssa lauantaina kotia aamukympistä iltakymppiin, kun roudattiin kamaa varastoon, vaihdeltiin tavaroiden paikkaa, tutustuttiin vauvatuotteiden käyttöoppaisiin ja tehtiin kaikkea sitä, mitä oltiin suunniteltu tekevämme, mutta jota ei oltu vielä saatu aikaiseksi.

Kun laittelin instaan samalla kuulumisia, tosi moni teistä kyseli, voisinko näyttää, millaista meillä on ja kuinka ollaan suunniteltu koti toimimaan myös siinä tilanteessa, kun perheeseen tulee kaksi uutta tulokasta. Ja kun vielä Mattilan Raisa vinkkasi alullepanemastaan #pienikotihaasteestaan, päätin, että tässähän olisi oiva tapa samalla esitellä vähän mun asumisideologiaa ja sitä, mitä ajattelen tilasta ja perheestä siinä. Sain muuten ihan hirveästi inspiraatioita Raisan 40-neliöisestä kodista, kun katselin tuolta Highlight-palluroista heidän kotinsa Kotiesittely-kuvat. Hauskaa, että sieltä taas oli yksi tilaratkaisu, jonka Raisa kertoi aikanaan bonganneen minulta. Tällä tavalla sitä laitetaan todellakin hyvä kiertämään.

Ekana on sanottava se, että mä uskon, ettemme tule asumaan tässä kodissa enää siinä vaiheessa, kun pienet vaikkapa lähtevät kouluun. Ja ollaankin puhuttu, että yksi lisämakuuhuone, toinen vessa ja tila suuremmalle ruokapöydälle ovat meidän tarpeet jatkossa, sitten joskus. Mutta ajattelen kuitenkin myös niin, ettei tästä ole kiire pois, kunhan ei itse tehdä tilasta tässä vaiheessa ongelmaa. Moni asia on järjestely-, tilaratkaisu- ja asennekysymys. Ja mun ja meidän asenne on tällä hetkellä se, että koti on niin kaunis ja täydellisellä sijainnilla, ettei tästä haluta vielä pois. Kaiken lisäksi tässä tilanteessa halutaan, että edes jotkin perusasiat – kuten koti – säilyy muutosten keskellä. Olisi ollut ihan järjetöntä alkaa nyt etsimään uutta, kun tulot tippuvat, kulut kasvavat ja hyvä kun jaksan selviytyä ihan perusarkipuuhista.

Okei. Mutta tässä alkulöpinät. Ja sitten katse sinne vessaan. Joka on siis samanaikaisesti meidän kylppäri ja spa (öh).

Tämä tila on ehdottomasti oma inhokkini meidän kodissa, koska se on kertakaikkisesti niin pieni. Ja koska se on pieni, ja siellä tulee sekä istua pöntöllä, käydä suihkussa, pestä hampaat, kuivata lapsen ulkona kuraamat ja kastelemat vaatteet, on se lähestulkoon aina liian täynnä rompetta omaan makuuni. Toisaalta onpa vessassa paljon hyvääkin. Se laatat on ihan ok-neutraalit, säilytysratkaisuja on ängetty sen sisään niin paljon kuin mahdollista ja toisaalta on hyvä, että meidän kodin neliöitä ei ole upotettu vessaan. Siellä kun kuitenkaan harvoin kestitään vieraita tai vietetään hengailuaikaa.

Koska tämä nyt sattuu kuitenkin olemaan muuten niin mieluisen kodin vessa-kylppäri, sitten sen kanssa on vaan elettävä ja tehtävä ratkaisut niin hyvin, kun vaan voi. Tässä mun ratkaisut ja vinkit pieneen kylpyhuoneeseen kanssa elelyyn:

 1. Nosta mahdollisimman moni asia pois lattialta tasoille ja seinille. Tämä pätee tosin muihinkin kodin huoneisiin. Meillä oli ennen kylppärin lattialla F:n suihkulelukorit, osa pesuaineista jne. Mutta kun tilaa on vähän, lattialla oleva tavara tekee tilasta vieläkin ahtaamman oloisen. Plus tavara kerää lattialla pölyä ja likaa. Siksi meillä on nyt paljon enemmän wc:n ja kylppärin tarvikkeita nostettu seinille ja jätetty lattiapinta-alaa puhtaaksi.
 2. Ikean imukuppikorit on loistavia. Ja toiset suositeltavat korit kylppäriin on nuo – muistaakseni Clasulta ostamani – roikkuvat korit, jotka voi laittaa koukkuihin kiinni. On ihan parasta, ettei seinille tarvitse porailla mitään, ja korien paikkaa voi muutella tarpeen mukaan.
 3. Kylppärissä olennaista on tietysti pyyhkeiden paikat, ja onneksi koukkuja voi joko teipata, laittaa imukupilla tai ripustaa esimerkiksi oven päälle. Mulla oli itse asiassa vielä vähän aikaa sitten tuossa ovenpäälliskoukussa nippusiteillä kiinni sellainen metalliverkkoinen lehtiteline. Ai miksikö? No siksi, että siellä oli todella kätevä säilyttää mun hiusraudat ja hiustenkuivaaja. Voisi kai siis sanoa, että yksi mun pienen tilan sisustusvinkki onkin se, että ajattele piensäilytystuotteiden ja isompienkin säilytysratkaisujen käyttö vähän toisin. Lehtitelineeseen ei ole pakko siis laittaa lehtiä tai kukkatelineeseen ei ole pakko laittaa kukkia, kuten kirjoitin jo täällä.
 4. Mun mielestä pienissä tiloissa korostuu erityisesti toimivuus. Mulla oli vielä vähän aikaa sitten allastasolla ihana kultainen tarjotin ja joskus siinä maljakossa kukkia jne. Fakta on kuitenkin se, että koska pieni kylppäri pölyyntyy yhdessä päivässä, oli tasoa vaikea pitää puhtaana, koska tarjotinta sai koko ajan siirrellä ja pelkäsin aina, milloin maljakko menee rikki. Siksi mun vinkki onkin, että pieneen tilaan ei edes kannata änkeä juuri turhanpäiväisiä koriste-esineitä. Koska vaikka ne ovat kauniita, itselläni ainakin menee niiden siirtelyyn hermo. Samasta syystä meillä on nykyisin tuossa kukkatelineessä kaikki sellaiset kylppärinpesuaineet heti käden ulottuvilla, joita tarvitsee (tai tarvitsisi) päivittäin. Samalla kun käy vessassa, voi pyyhkäistä peilin tai pölyt lavuaarista, mutta sitä ei todellakaan tulisi tehtyä niin usein, jos pesuaineet tulisi kaivella erikseen jostain hyllyjen päältä tai siivouskomerosta.

Sellaisia ajatuksia pienestä vessa-kylppäristä! Tässä vielä pitäisi parissa viikossa saada sellainen seinien väliin purstettava tanko tuonne suihku"kopin" ylälaittaan syksyä ajatellen. Tähän asti ollaan voitu kuivata F:n ulkotamineet tuossa kuivauspatterilla, mutta nyt kun pyyhkeitä tulee lisää, pitää saada osa roikkumaan tällaisina päivinä jonnekin muualle. Myös pienten ihmisten amme ja teline on vielä sovittamatta tuohon tilaan. Saa nähdä, mitä siihen keksitään. 

Millaisia vinkkejä tai inspiskuvia tai -sivustoja sinä seuraat liittyen hyviin ja toimiviin pienen kodin sisustusratkaisuihin. Ja hei: Osallistu ihmeessä oman kotisi kanssa #pienikotihaaste -haasteeseen Instassa. Olisi ihana päästä kurkistelemaan teidän koteihin ja löytämään sieltä ideoita myös meille.

-Karoliina-

 

Kommentit (17)

Vierailija
3/17 | 

Tarvitseeko vauvat välttämättä ammetta, jos tilanpuute iskee? ☺️ Pieniä kun ovat, niin voi pestä lavuaarissa ja vähän isompana suihkun alla!

Vierailija
7/17 | 

Meillä kaksoset on kylvetetty alusta asti lavuaarissa, koska ei ole aikaa alkaa täytellä ammetta. Sanoisin siis että tosiaan turha tilanviejä.
Meillä ei mahdu kahta pinnistä, joten alusta asti on nukutettu samassa. En tiedä, ovatko siihen näin tottuneet, vai ovatko persoonina sellaisia, mutta toista sänkyä ei taideta tulla tarvitsemaankaan.

Jenna Heinikoski
9/17 | 

Ja jos haluaa kylvettää muualla kuin lavuaarissa (meillä sen mallinen, ettei oikein onnistu, kun hana tiellä yms.), niin iso vati ajaa vauva-aikana asiansa oikein hyvin ja voi säilyttää jossain yläkapissa tms. kun ei ole käytössä. Tai nostaa seinälle, jos visuaalinen silmä sen kestää.

Myös kattoon saa roikkumaan asioita ja moni asia on sellainen, että ptrmpi säilytyspaikka löytyisikin oikeastaan jostain muualta kuin kylppäristä.

Mietinnässä olisi meillekkin noi imukuppikorit - pysyykö oikeasti seinällä?

Vierailija
11/17 | 

Hei tämä on kiva postaussarja! :) Meillä on rivarinpätkä 90neliötä ja uusperheeseemme saapuu neljäs lapsi talvella. Lasten käytössä on iaksi pientä huonetta, vessoja meillä onneksi on kaksi! :D
Näppärät säilytysratkaisut tulee tarpeeseen ja täälläkin niitä parasta aikaa kovasti suunnitellaan. Tilan jakaminen lasten kesken on myös asia erikseen, kun vanhin on 11 ja nuorin vauva -aika erilaiset tarpeet siis lapsilla!

Vierailija
13/17 | 

Kiva juttusarja, kiitos tästä:) Ja sopiipa hyvin tuo kukkateline vessaan, eipä olisi itselle tullut mieleen, hyvä idea!

Mariella
16/17 | 

Ihailen sun mahtavaa asennetta, että ette haluakaan ostaa suurta ja kallista, vaan mietitte tilaratkaisut niin, että elämä voi jatkua isommallakin sakilla. On upeaa ajattelua, että elämän ei tarvitse olla luksuskodissa 150 neliön neliöissä, vaan vähempi riittää hyvään elämään. Tykkään kovasti Karoliina sinun maalaisjärkisestä elämästä, joka ei ole vain glitteriä ja hienoja juhlia! ❤️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

*-merkillä merkattu tuote on saatu blogin kautta

Mä olen jotenkin miettinyt tätä meidän kotia viime aikoina niin paljon käytännöllisyyden kautta, että en ole ollenkaan ajatellut, että voisin myös hieman sisustaa uusille tulokkaille nurkkausta. Mä olen kyllä lähtökohtaisesti ehdottomasti toiminnallisen sisustuksen kannattaja, eli saan suurimmat kiksit siitä, kun säilytysratkaisut toimivat ja kaikella on paikkansa. Koska silloin kotia on helpompi pitää siistinä. Ja koska pidän siisteyttä kauneutena, saa hyvillä säilytysratkaisuilla ikään kuin sisustuksen ja kauniin kodin kaupan päälle. (Tästä samasta syystä en halua juurikaan koriste-esineitä, joilla ei ole mitään funktioita, ja jotka keräävät vaan pölyä. )

Anyway. Kun tässä eilen sitten katselin tuota vauvojen sänkynurkkausta, alkoi minua kuitenkin vähän harmittaa, miten ankealle se näyttää. Rakastamalla rakastan tyttöjen yhteistä Vaunuaitasta saamaamme Sebra-sänkyä*, mutta nyt se nököttää jotenkin todella yksinäisen oloisena tuossa valkoisella seinustalla. Ei tule esille sängyn kauneus, ja toisaalta eipä tuollainen kolkko nurkkaus juuri kutsu luokseen.

Toisaalta mitään kovin kiinteää seinustalle ei voi nyt asennella, koska tyttöjen kasvaessa sänkyjä pitää luonnollisesti hommata toinenkin, mutta kyllä tähän alkuun olisi ihana saada nurkkaukseen vähän jotain fiilistä ja pehmeyttä.

Selailin Pinterestiä, mutta siellä tosi monessa kuvassa – ainakin omilla hakusanoillani – löytyi ainoastaan kokonaisia vauvanhuoneeksi sisustettuja huoneita. Ei siis tuollaisia aikuisten makuuhuoneesta lohkaistuja nurkkauksia. Mitään kauhean räikeästi erilaista ja megalapsekasta en siis huoneeseen halua, koska onhan huone edelleen myös A:n ja minun makuuhuone. Mutta totta kai tyttöjen nurkassa saa näkyä, että kyseessä on kahden pienen ihmisen oma kohta kodissa.

Parasta tietysti olisi – taas kerran – jos käytännöllisyyden ja kauneuden voisi yhdistää samaan pakettiin. Eli jos nyt tulee mieleen sisustusideoita, ja vieläpä sellaisia ideoita, joista olisi apua vauvojen hoidossa, kertokaa ihmeessä! Mitkä tavarat esimerkiksi teidän mielestä pitää olla kädenulottuvilla pinnasängyn vieressä? Mitä ripustaisitte seinille (ilman poraushommia)? Millaisen valaistuksen nurkka kaipaa ja onko esimerkiksi mobileista vauvoille aitoa iloa, vaan ovatko ne taas aikuisten keksimiä vauvakoristeita?

Kaikki vinkit, linkit ja seurattavat Pinterest/Instagram -tilit otetaan ilolla vastaan!

-Karoliina-

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 | 

Itse laittaisin julisteen ja mobilen. Vauvojen luonteesta hyvin paljon riippuu onko mobilesta iloa vai ei, jos lapsi on rauhallinen hän hyvinkin voi sitä mielellään katsella 😊 Jos aikuisilla on yövalaisin tms niin mielestäni vauvat ei tarvitse omaa.😊

Vierailija
2/18 | 

Nyt kyllä kiinnostaa, millaisia ovat vauvakoristeet, jotka ovat muiden kuin aikuisten keksimiä? :D Mielenkiintoista olisi nähdä vaikka vauvojen keksimiä vauvakoristeita..

Lisbet
3/18 | 

Joku ihana puuterinsävyinen vuodekatos pehmentäisi tilaa. Vaatisi kyllä porausta kattoon koukun verran.

Marimamma
4/18 | 

Meillä roikkui pinnasängyn vieressä pallovalosarja, vauva tykkäsi katsella palloja (piti myös Marimekon suurista kuvioista verhoissa), valo oli tarpeeksi himmeä ja pehmeä ollakseen välillä koko yönkin päällä, mutta tarpeeksi valaiseva, että näki öisin toimia. Ehkä laittaisin tuolin sängyn viereen, laskutasoksi tai istumapaikaksi, imetystä varten. Tai muuten vain nukkuvien ihanuuksien ihmettelyä varten.

Vierailija
5/18 | 

Pikainen kommentti mobilesta. Meillä ei ollut ensimmäisellä lapsella, mutta toiselle ostin ystävältä muutamalla eurolla. Se on osoittautunut ihan loistavaksi, jos vauva on alkanut olemaan väsynyt (mutta ei vielä niin väsynyt, että nukahtaisi), niin mobilen alla on viihtynyt loppuajan ennen päikkyjä tai yöunia. Aluksi vaan tuijotteli sitä, mutta nyt 3 kk iässä jokeltaa ja tohottaa käsillä ja jaloilla ihan hulluna, eli pitää siitä tosi paljon. Meillä joku ihan perusmobile, missä roikkuu eläimiä ja se pyörii ja soittaa musiikkia. Hyvää loppuodotusta ja tsemppiä tukalaan oloon!

Tiinavilli
6/18 | 

Miten olisi seinäviiri? Helppo kiinnittää ja poistaa. Rajaa nurkan. Omat vauvat on jo niin isoja ( koululaisia) etten osaa vastata muihin kysymyksiin, koska en muista 😂 sen muistan että me teetettiin pinnasängystä päähän kankaasta tarvike lokerikko jossa oli perusvälineistö.

Vierailija
7/18 | 

Meillä ainakin oli mobilesta hyötyä, kun vaihdoit toiselle vaatteita/vaippaa tms. niin toinen viihtyi mobilea katsellen sen aikaa.
Katos vuoteen ympärille? Tauluja saa seinille myös sellaisten tarrojen avulla (en nyt kuollaksenikaan muista niiden nimeä, oisko ollu scotchilta?). Myös seinätarroja on tyylikkäitäkin nykyään saatavilla. Matto?

Vierailija
8/18 | 

Googleen kun kirjottaa decor for baby corner niin tulee aika paljon kuvia seinätarroista. Miten ois joku sellanen?

Vierailija
9/18 | 

Heti tuli mieleen ne mustat pallot, joita oli teidän Helsingin kodissa makuuhuoneseinällä.

Vierailija
10/18 | 

Seinätarroilla saa helposti ilmettä valkoiseenkin seinään. Kurkkaa Made of Sundays, ne myy aivan ihania seinätarroja! Myös Onni ja Ilona myy suloisia katselukortteja vauvoille/lapsille.
Jos seinälle haluaa laittaa jotain, on Command -taulukoukut olleet toimivia. Ne saa jälkiä jättämättä pois kun sen aika koittaa.

Vierailija
11/18 | 

Maalaisin osittain tai kokonaan tuon pinnasänkyseinän jollain puuterisen utuiselle ja aikuiseen makuun sopivan hempeällä maalilla. Tänä päivänä on myös kivoja sisustustarroja saatavilla, niin ehkä niitäkin hyödyntäisin.

Soppe
12/18 | 

Meillä vauvat ovat tykänneet mobilesta. Kannattaa kuitenkin valita mobile josta vauva voisi tykätä, eikö liian sistmustuksellista koska niissä ei yleensä ole paljoa värejä. Toki vauvat tykkää mustavalkoisesta paljon, näkee sen selkeästi.
Katokset kuulostaa tiellä olevalta rojulta, mutta nättejähön ne on, itse en ole laittanut tilanpuutteen takia.
Meillä pyörii pinnasängyn jalkopäässä varavaippa ja kosteuspyyhkeitä, joten vara laatikko minkä voi vaikka pinnasängyn reunasta laittaa olisi kätevä. Valoa enn ole tarvinnut, kännykän valolla oon pärjännyt... Ystävlillä on ihana löhö keinuva sohva vauvan makuuhuoneessa, siinä on super ihana imettää, ja vahtia vauvan nukahtamista.

Päivi H
13/18 | 

Olen törmännyt samaan ilmiöön eli ei ole missään juttua vauvojen nurkkauksen sisustuksesta. Meilläkin ollaan samassa makuuhuoneessa. Lopulta päädyin omaan vaaterekkiin jossa roikkuu mekkoja. Mobilea meille ei tullut koskaan ja nyt se kiinnostaisi neiti 7 kk niin paljoa ettei nukkuisi

Elliina
15/18 | 

Joku ihana katosverho esim.tuon ilmapallon tyyppisessä värissä nurkkaan sängyn ”taa”,joku herkullisen värinen juliste tai sisustustarra tuohon seinälle.Vaipoille,harsoille,puhdistuspyyhkeille yms.esim.Ikean Råskog -kärry,jonka saa siirrettyä kivasti tarvittaessa.Nojatuoli,divaani,keinutuoli tai pieni sohva vauvojen yösyöttöjä varten.Mobile on varmaan ihan kiva,mutta kun sänky on kuitenkin pääasiallisesti nukkumista varten,en ole kokenut tarpeelliseksi hankinnaksi itse.Samalla tavoin ajattelen yövalosta:Joku ihan himmeä pöytävalo(esim.joku eläinhahmo tms.) ikkunalaudalla tms.riittää,yöt on kuitenkin vauvojenkin varmasti tarkoitus pääsääntöisesti nukkua.

Kk
17/18 | 

Sisustusteipillä esim talonmuotoinen kuvio rajaamaan vauvojen "aluetta"?

Vierailija
18/18 | 

Minä valitsisin makuuhuoneeseen tuolle ja viereiselle seinustalle tapetin. Jotakin ”ei romanttista” kukka-kasvitapettia (tietenkin omien mieltymysten mukaan, mutta itse en laittaisi ruusutapettia tai vastaavaa), missä olisi ainakin pehmentävää vihreää. Jokin rottinkinen tuoli/keinu, joita löytyy tosi kivoja jostain ellokselta ja jotexilta, mitkä eivät vie paljoa tilaa. Seinille en laittaisi ehkä vielä paljonkaan vaan vasta vauvojen synnyttyä sellaisia asioita, joilla on merkitys tai saatu lahjaksi. Esimerkkinä voisin mainita taulun mihin on painettu jalan-tai kädenjäljet, valokuva/perhekuva tmv. pelkistetyillä, puisella kehyksillä. Se olisi rauhallista eikä silti liian vauvamaista ja sopisi myöhempäänkin. En tiedä onko teillä oma sänky tuossa kuvassa oikealla? Jokin pehmeä ylöspäin suuntaava valaisin seinälle tai pöydälle voisi olla tarpeen (myöhemmin jos etsii pimeässä kadonnutta tuttia ja aluksi imetyksen helpottamiseksi). Suosisin sellaista melko vaaleaa, max.vaaleanruskeaa puuta. Jokin sängyn ulkopuolelle kiinnitettävä pussukka voi olla tarpeen. Sinne saisi mahdolliset tutit, liivinsuojia ja mitä nyt kannattaa lähellä pitää. Myöhemmin sen voi vain irrottaa pois käytöstä tai täyttää parilla lelulla kun taapero aamuisin herää niin löytyy viihdykettä hetkeksi, puuroa odotellessa. =)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meiltä on kysytty koko kevään ja kesän ajan, minne aiomme muuttaa meidän kerrostalokolmiostamme, kun pienet syntyvät maailmaan syksyllä. Ja yhtä monta kertaa olemme kertoneet, että itse asiassa muutto ei ole mitenkään ajankohtaista. Meinaamme porskutella tässä kodissa niin kauan, kun kaksoset tarvitset oman huoneen tai/ja kun meillä menee totaalisesti hermo kodin pienuuteen. Vielä tässä vaiheessa se ei ole ainakaan tuntunut kovin olennaiselle aiheelle, vaan tuntuu sille, että moni muu asia on tähdellisempi tällä hetkellä.

Totta kuitenkin on, että ihan tällaisenaan koti ei tule palvelemaan kahta lisäasukkiaan. Joten joitain pieniä toimenpiteitä meidän täytyy tehdä. Ollaan kirjoitettu (oletetut) tarpeet ylös ja alettu suunnitella kodin ratkaisuja, lisävempaimia ja huonekaluja sen mukaan.

KODIN KIINTEÄT KALUSTEET:

 • Iso liukuovikaappi eteiseen. Meillä on pienen, varsinaisen eteisen, lisäksi vanhan ajan taloihin tyypillisesti kuuluva eteisaula, joka on isompi, kuin vaikkapa ihan oikea esikoisen huone. Tämä aula on aina ollut vaan vähän sellainen tyhjää tilaa, eteisen jatke, mutta nyt sille tulee käyttöä. Eteiseen nousee syksyllä iso Inaria kaappi, joka kätkee sisäänsä niin kuivausrummun, hoitopöydän, koloset vauvojen turvakaukaloille ja rattaille, kun vielä vähän laatikkoja heidän ulkovaatteilleenkin.
 • Liukuovi makuuhuoneeseen. Meillä ei ole tähän asti ollut ovea A:n ja minun makuuhuoneessa, mutta nyt siihen tulee vauvojen vuoksi muutos. Vaikka varastossa olisi ollut Ihanat, alkuperäiset oviaukkoon kuuluneet ovet, päädyttiin nyt liukuoviin tilasyistä.
 • Vaatekaapin sisusteita uusiksi. Koska pienten lasten vaatteet on musta helpoin säilyttää vetokoreissa, tulee A:n ja minun vaatekaapin sisään lisää koreja. Inventoin omaa osaani kaapista niin, että yksi kokonainen välikkö tyhjeni vauvojen vaatteita varten.HUONEKALUT:,

 • Tottakai pienille tulee hommatta pinnasängyt. Aluksi hankimme kuitenkin vain yhden, koska he mahtuvat luultavasti nukkumaan pitkänkin tovin kaksistaan.
 • Kaksoset saavat jo alusta asti itselleen "penkit", joihin tosin ekoina kuukausina saa klikattua Baby sitterit kiinni niin, ettei vauvoja tarvitse pitää koko ajan lattiantasossa. Tästä syystä ruokapöydän ympäriltä on varmasti luovuttava ylimääräisistä aikuisten tuoleista. Pitäisi alkaa varmaankin Alvar Aalto -jakkaroiden keräilijäksi, jotta voisi pinota jakkaroita vierastuoleiksi jonnekin sopivaan nurkkaan. 
 • Jotta uutta mahtuu, luovumme myös kirjoituspöydästä, meidän yöpöydistä ja eteisen jättimäisestä, vanhasta, vaatekaapista. Yöpöytien tilalle hommattiin jo keväällä sängynpääty, jossa on säilytystila. 


KODINKONEET:

 • Kuivausrumpu. Meillä seilaa nyt jo pyykkitelineet pitkin kämppää, niin voin vaan kuvitella, mikä tilanne olisi kahden vauvan kanssa. 


Sellaisilla ajateltiin aluksi pärjäillä. Saa nähdä, osataanko yhtään ennakoida, miten arki käytännössä alkaa sujua tällä kattauksella.

-Karoliina-

Kollaasin kuvat: Pixabay, Artek, Sebra & Electrolux 

Kommentit (11)

Mietiskelijä
1/11 | 

Kuulostaa todella järkeviltä ratkaisuilta. Uskoakseni tavarakaaoskin pysyy kurissa pienemmässä asunnossa kuin mitä suuressa talossa. Ainoa, mihin se hermo sitten voi mennä, on ikuisen vauvan/vauvojen kanssa loppuva "äänitila". Itsellä on ollut vauva kaksiossa rivarissa ja vastakohtaisesti isossa talossa maalla -kyllä vaan koko perheellä on itkukausina helpompaa, kun unta tarvitsevat voi nukkua talon toisessa päässä. Mutta tämäkin on pitkälle asennekysymys, pärjättiinhän myös siellä kaksiossa eka vauva-aika -vaikka korvatulppien avulla :D

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019
2/11 | 

No se voi just olla näin! Ääniasiaa, ja vauvojen ääniherkkyyttä vaikkapa nukkuessa kun ei voi etukäteen yhtään tietää. Toivotaan, että menee hyvin :)

Vierailija
3/11 | 

Heippa, olisiko vanhoista ovista saanut tehtyä liukuoven?

Mukava kuulla että yritätte lähteä rakentamaan elämää jo olemassa oleviin neliöihin.

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019
4/11 | 

Itse asiassa olisi saanut, mutta ne olisivat tulleet liian painaviksi tuolle seinälle, johon ovet olisi pitänyt asettaa. Se olisi ollut minustakin visuaalisesti paras ratkaisu. 

Ilyana
5/11 | 

Eteiskaappi on ihan mieletön idea! Onneksi itsekkin olen asunut näissä vanhemmissa taloissa, joissa kiinteät kaapit on vähintäänkin riittävän kokoiset, niin on saanut turvakaukalon, ammeen tms. tykötarpeet piilotettua kaapin uumeniin.

Enkä ole ikinä arvostanut niin paljon hissiä kuin taaperoa, vauvaa ja kauppakasseja roudatessani vaikkakin vain ensimmäiseen kerrokseen - meillä on pyörä-/vaunuvarasto katutasossa, mutta joku älypää on keksinyt laittaa sekä siihen että talon liuskalla varustettuun takaoveen hieman standardia kapeammat ovet, joista ei tuplarattaat mahdu sisään. Siispä puran aina ulkona lapset ja kassit ala-aulaan, taittelen vaunut ja tuon ne sisään, vien vaunuvarastoon, kelpon kantamukset hissiin ja hissistä kotiovelle. Melkoinen show, mutta onneksi on edes tuo hissi. Toivottavasti teilläkin on. :)

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019
6/11 | 

Hissi on, mutta hissihän ei vie kuitenkaan katutasoon :) Tosi järkevää, mutta näitä vanhan tason kauniita, mutta vähän epäkäytännöllisiä kommervenkkejä. Vaunut valittiin niin, että mahtuvat kapeasta ovesta ulos, ettei tarvitse joka kerta avata tuplaovea ylähakasesta. Saa nähdä, miten alkaa käytännössä sujumaan. 

Vierailija
7/11 | 

Onnea odotukseen, toivottavasti kaikki menee hyvin (ja meneehän se, Suomi on paras maa olla riskiraskaana) :) Meillä myös identtiset veijarit, nyt jo 10 kk. Me hankittiin vauvanvaatteita varten lipasto makkariin, mutta hyvin pian huomattiin että kätevin oli järjestää vaatesäilytys kylppäriin, jossa oli hoitoalusta. Vaippaa vaihtaessa ne vaatteenvaihdotkin yleensä tapahtui. Joten puhtaat vaatteet säilytetään edelleenkin pyykkikorikaapissa vessassa. Vaavisänky/-sängyt oli alkuun tosi hyvä, pinnasänkyjä tarvittiin vasta vauvojen ollessa 5 kk (eivätkä viihtyneet samassa, kun potkivat toisensa hereille). Jos jotain itse tekisin toisin, niin en olisi pesänrakennusvieteissäni laittanut vauvojen nukkumisjärjestelyitä ja tavaransäilytyksiä kuntoon, ne kun meni uusiksi sitten käytännön osoittaessa kätevimmät systeemit. Joka perhe toki löytää omat parhaat käytäntönsä, mutta tämä nyt vain tällaisena pienenä vinkkinä siitä mikä meille on toiminut.

Karoliina Pentikäinen
Liittynyt26.2.2019
8/11 | 

Meille tulee kanssa tuohon eteiseen kaappiin, jonka sisään tulee vaivapanvaihtotaso, vetokoreja. Voi olla, että suurin osa vaatteista seilaa lopulta sinne makkarista. Josta sieltäkään ei näillä neliöillä kovin pitkä matka ole :D 

Vierailija
9/11 | 

Meillä oli kuivauskaappi kaksosten aikaan. Siinä pystyi ulkovaatteet, joita ei niin paljon ollut kuivaamaan näppärästi ulkoilun jälkeen. Myohemmin hankittiin kuivausrumpu, joka mielestäni hiukka kutistaa vaatteita. Laitankin vaatteet kuivausrummun jälkeen pikkaisen märkinä pyykkitelineeseen, koska silittäminen on minusta turhaa. Kuivausrumpu on kyllä kätevä, kun se on pyykinpesukoneen yllä.

Vierailija
10/11 | 

Minkä verran teidän kodissa on neliöitä?

Vierailija
11/11 | 

Saako kysyä minkälainen sängynpääty ja mistä? 😊 Mietinnässä ollut samanmoinen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat