Kirjoitukset avainsanalla säästäminen

säästäminen2.jpg
säästäminen2.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Danske Bank

Hassua, miten elämässä ikään kuin jumiutuu tiettyihin ajatusmalleihin, vaikkei oikeasti (enää) tarvitsisikaan. Minulla itselläni on ollut sellainen penninvenyttäjäopiskelijan identiteetti oikeasti koko aikuiselämäni, vaikkei siihen välttämättä olisi ollut aina edes tarvetta. Tajusin nimittäin vasta viime vuonna, että minähän olen valmistunut jo vuonna 2008, ja työelämäkin on ollut vakaalla tasolla jo miltei tuon samat kymmenen vuotta. Olisi siis aika ehkä alkaa tarkastella taloutta muustakin näkökulmasta, kuin kädestä suuhun -taktiikalla.

Koska säästäminen ja sijoittaminen ovat minulle melko tuntematonta maaperää, ja koska raha-asiat kuitenkin kiinnostavat, kutsuin Lily Talks -podcastiini mukaan Danske Bankin Senioristrategin, Kaisa Kivipellon. Kaisan ja Danske Bankin kanta on, että säästäminen kuuluu kaikille. Niinpä Kaisa opastaa minua (ja teitä) talousguruelämän ensimetreille. Hän vastaa muun muassa siihen kysymykseen, millainen puskurirahasta ihmisellä pitäisi olla, mitä eri tapoja on säästää ja mikä on säästämisen minimisumma? Kuuntele Kaisan ja minun rahakeskustelua tästä:

[embed]https://simplecast.com/s/b00a59bf[/embed]

Edellinen jakso – jossa keskustelen rakasta puhumisen tärkeydestä – on kuunneltavissa täällä. Siinä jaksossa vieraanani oli Lotosta tuttu näyttelijä, Helsingin kaupunginvaltuutettu Jasmin Hamid. Kolmas rahaa käsittele podcast-jaksoni ilmestyy 6.6.

Jotta jatkossa saadaan lisää teitä kiinnostavia podcasteja ilmoille, on tietysti tärkeää, että me osaamme täällä Lilyssä valita Lily Talks -jaksojen aiheet oikein. Osallistu tutkimukseen ja anna palautetta tästä linkistä. Kaikkien 31.8. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan Trendin vuosikerta (arvo 89,10 e).

Vastaa tästä!

-Karoliina-

Kuva: Laura Ikonen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
moneymoneymoney.jpg
moneymoneymoney.jpg

Minusta rahasta puhuminen on ollut aina viime vuosiin asti äärimmäisen kiusallista. Olen kiemurrellut penkissä, jos työhaastattelussa on pitänyt esittää palkkatoive tai jos toinen bloggaaja on kysynyt kampanjakorvausteni summaa. Silti raha ohjaa elämäämme hyvinkin paljon, eikä eurojen ja senttien määrä ole mikään vähäpätöinen asia.

Kutsuin näyttelijänä ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna tunnetun Jasmin Hamidin puhumaan kanssani rahasta, koska hän jos joku, ei piittaa tabuista rahakeskustelujen ympärillä. Mitä opin Jasminilta? Kuinka hänen mielestään rahasta puhuminen lisää kaikkien hyvinvointia? Ja millaisia ennakkoluuloja rahasta puhuva ja kirjoittava nainen kohtaa? Näistä ja monesta muusta raha-aiheesta juttelemme aivan ensimmäisessä Lily Talks -podcastissani, jonka voit kuunnella tästä:

[embed]https://simplecast.com/s/dc8fd9a4[/embed]

Kuuntele, mieti ja kommentoi! Olisi ihana saada teidän ajatuksia rahan tiimoilta. Onko muita ujostelijoita, kun keskustelu kääntyy rahaan? Vai onko Jasminin ajatukset enemmän samoja kuin itselläsi?

Seuraavat rahaan, säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät podcastit ilmestyvät 30.5 ja 6.6.2018. Ja voin sanoa, että ainakin minä olin aivan äimänä näiden aiheiden äärellä. Mutta niistä sitten lisää ensi ja seuraavalla viikolla.

Jotta jatkossa saadaan lisää teitä kiinnostavia podcasteja ilmoille, on tietysti tärkeää, että me osaamme täällä Lilyssä valita Lily Talks -jaksojen aiheet oikein. Vastaa siis kyselytutkimukseen tästä linkistä. Kaikkien 31.8. mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan Trendin vuosikerta (arvo 89,10 e).

Vastaa tästä!

-Karoliina-

Kuva: Laura Ikonen 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Me kuvasimme kuukausi sitten Pivon ja Bellablogien yhteistyönä videoita, joissa minä, Jonna ja Pauliina puhuimme rahasta ja säästämisestä.
Olen aina ollut mielestäni ihan fiksu raha-asioissa. En mikään erityisen pihi ja pedantti, mutta en myöskään yli omien varojen eläjä. Keskustelu kuitenkin tyttöjen kanssa osoitti, että voisin toimia jatkossa vieläkin paremmin.

Yksi mahtava tapa seurata rahankulutustaan on ladata puhelimeen Pivo-app. Se on ikään kuin mobiililompakko, joka pysyy koko ajan ajantasalla siitä, mitä varoille tapahtuu. Se näyttää kulut reaaliajassa, ja sen avulla voi säädellä omaa rahankäyttöään. Niin ja mikä parasta näin taulukkonörtille, sinne voi asettaa itselleen myös tavoiteviikkoja ja sitten katsella käppyröistä, kuinka kulutussuunnitelmissa on pysytty.

Minulla on Osuuspankin tili, joten itse voin käyttää Pivosta niin sanottua laajaa versiota. Tällä hetkellä tämä laajaversio ei vielä ole käytössä muiden pankkien tileissä, mutta muidenkin pankkien asiakkaat voivat käyttää hyödyksi Pivo-etuja: Cityshopparia, Pinsiä ja Hesburgerin Bonusklubia. Nyt ei siis enää tarvitse tukkia konkreettista lompakkoa niin monella etukortilla (ja unohtaa niitä kotiin), vaan edut kulkevat mukana kätevästi puhelimessa.

Katsopa meidän video tuosta alta tai täältä linkistä. Siinä paljastuu mm. se, kuinka eri tavalla me kaikki kolme naista käytämme Pivoa omassa arjessamme.

https://youtu.be/Ct4u8I7rNdg
Oman Pivon voi ladata täältä.

Oletko sinä kova säästämään? Ja ketä muuta motivoi tuollaiset taulukot raha-asioissa?

-Karoliina-
 

Kommentit (4)

Sonja K
1/4 | 

Heips! Tää oli hyvä muistutus: oon kuullut tästä aiemmin, mutta nyt videon katsomisen jälkeen, tuli jopa ladattua puhelimeen kyseinen app! :) Ootkohan mahdollisesti kirjoittanut tästä postausta aiemmin, tuli mieleen, kun yritin muistella, että missä yhteydessä tästä oon kuullut!

Mielenkiinnosta kysyn, että mistä arjen asioista (ruokakaupassa, ulkona syöminen, kosmetiikka, kampaajakäynnit tms.) olet valmis tinkimään ja mistä taas et voisi tinkiä missään nimessä?!

Monaveronika
2/4 | 

Itse olen myös Pivon suuri fani, ja seuraan + ennakoin sekä omaa kulutusta että hyödynnän cityshoppari-etuja. Lisäksi huippu juttu on mielestäni se, että koska pivon saa halutesaan ilmoittamaan aina kun siihen liitetyllä kortilla on tehty ostos, voi suht nopeasti huomata ja reagoida jos vaikkapa korttitiedot on kopioitu ja joku alkaa käyttämään korttia. Nettipankissa ei tule käytyä läheskään niin useasti, joten muuten reagointiin voisi ainakin itsellä tulla jopa viikon viive.

3/4 | 

Hyvin muistettu. Olen kyllä. Täältä löytyy kaikki uudet ja vanhat Pivo-tekstit.

Hmm. Mä säästän varmasti turhista mielitekovaatteista ja siitä, että ruuan pitäisi aina olla jotenkin hienoa. Perusarkiruoka, tosin hyvä sellainen, käy mainiosti. Kampaajalla käyn ehkä 4 kertaa vuodessa, joten sekin on säästö.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No niin. Jo istuma-asennossa. En aivan terveenä, mutta nyt voi kuitenkin jo pidellä läppäriä sylissä ja kirjoittaa.

Mietin tässä yhtenä päivänä, että se mikä tulee, myös menee -ajattelu on aika kauheaa. Että miten sitä selvisi opiskeluaikana niin vähällä rahalla, eikä silti jäänyt oikeastaan mistään paitsi.

Päätin, että alan taas kiinnittää vähän enemmän huomiota siihen, mihin rahaa menee. Hyvästä ruuasta en tingi, en sosiaalisista tilaisuuksista. Mutta nekin voi hoitaa hyvällä suunnittelulla ainakin joskus vähemmällä rahalla.

Jotta muistan itsekin omat vinkkini, ja ehkä ne teitäkin kiinnostavat, tein pienen muistilistan.

  • Ennakoi kirja-, levy – ja elokuvatarpeet. Monet uutuudetkin voi tilata kirjastoon, jos malttaa hieman odottaa.
  • Kokkaa ystävien kanssa yhdessä tai käytä ravintolatarjouksia. Kaksi annosta yhden hinnalla, SYÖ!-viikot jne.
  • Suosi museoiden ja muiden mielenkiintoisten kohteiden ilmaispäiviä. Esimerkkejä: Luonnontieteellinen museo, kuukauden 1.perjantai vapaa pääsy klo 13-16 // Kiasma, kuukauden 1. perjantaina vapaa pääsy // Kansallismuseo, vapaa pääsy perjantaisin klo 16-18 // Suurimpaan osaan museoista lapsi pääsee ilmaiseksi kaikkina aikoina ja päivinä
  • Ilmaista puuhaa:Tampereen Lastenkulttuurikeskus Rulla // Helsingin Talvipuutarha // puistot
  • Harrasta vaihdantataloutta, osta laatua. Ompelukonetta ei kannata omistaa yksin, jos käytät sitä kerran kahteen vuoteen. Toisaalta jos se on joka viikko käytössä, kannattaa ostaa kunnollinen vekotin, joka ei heti hajoa.
  • Katso matkatarjoukset. Myös ne kotimaan matkojen. Liity VR:n Veturiin ja osta OnniBussi:n matkat hyvissä ajoin. Ennakointi on tässäkin valttia!
  • Tee monen päivän ruokia. Toisaalta kotona tehty kauppalista auttaa pysymään ilman heräteostoksia, toisaalta kaupassa kannattaa katsella tarjoukset.
  • MKL- eli MitäKaapistaLöytyy -ruokaviikot. Rahaa säästyy ja samalla kuivakaapin pursuaminen estetään.
  • Kotikonsertti. Osaako joku ystäväsi soittaa kitaraa, huuliharppua, pianoa? Yhteislaulannat tai kotikeikka!

Vinkatkaapa vielä omat suosikkikohteenne (lasten kanssa), jossa vierailu on ilmaista!

-Karoliina-

P.S. Vastaan teidän kommentteihinne kyllä, vaikkakin nyt vähän viiveellä :)

Kommentit (28)

2/28 | 

Meillä vaatteet ja kengät ostetaan melkeinpä vain ja ainoastaan alennuksesta. Laatua kylläkin,ei kertakäyttökamaa,mutta vasta kun alet alkavat. Lapsen vaatteissa näin säästää todella paljon; kaksi kertaa vuodessa ostan isommat setit -50-70% alesta,tulevia vaatekokoja odottamaan Ikean kassiin. Myös ulkovaatteet.

3/28 | 

Paras kuulemani taloudepitovinkki kuului suurin piirtein näin:
ei se, mitä haluat,
ei se, mitä olet ansainnut,
eikä edes se, mitä tarvitset.
Voit ostaa vain sen, mihin sinulla on varaa.

Nella
4/28 | 

Meillä rahaa säästyy esimerkiksi seuraavista jutuista:

Mikäli ilmenee tarve ostaa jotakin, tarkistetaan ensin, saisiko sen käytettynä järkevään hintaan. Isoimpia käytettynä meille tulleita asioita ovat sohva, olohuoneen hyllystö, ruokapöytä ja kuivausrumpu. Käytettynä ostetaan myös harrastusvälineitä, lastenvaatteita ja etenkin leluja.

Ylimääräiset tavarat, lelut joilla kukaan ei enää leiki ja pienet vaatteet myydään aina pois.

Vaatteita ostetaan maltillisesti ja tarpeeseen. Ja kenkiä.

Kun ostetaan uutta, ostetaan kestävää ja laadukasta. Tämä ei tarkoita aina kallista hintaa. Yksi suosikkivaatemerkeistä lapsilla on tällä hetkellä Nosh, koska vaatteet ovat pysyneet hyvinä vuodesta ja lapsesta toiseen.

Meillä on vain yksi auto vaikka asumme huonohkojen kulkuyhteyksien päässä. Toinen kulkee töihin aina joko julkisilla tai pyörällä.

Jne. Yllättävän paljon näitä löytyisi vaikkei varsinaisesti ajattele säästävänsä. Näistä on vaan tullut tapa :)

Anni
5/28 | 

Heii! Pieksämäen nukkekoti! Ei sisäänpääsymaksua, paljon kaikenlaista touhua. Eikä oo pitkä matka ajella Hankasalmelta, meillä mummula siellä ja yks kesä ajeltiin. :) lapset tykkäsi ja kyllä aikuisetki.

Tiia
6/28 | 

Mä puhun kierrättämisen ja käytettynä ostamisen puolesta. Vaatii joskus ehkä vähän vaivaa. Itselle ja lapselle kun ostaa vaatteet kirppikseltä säästää monta euroa.
Toinen on, halvat - mutta hyvät ruoat. Erilaiset keitot, laatikot ym on edullisia ja niistäkn saa hyviä ja erikoisempia lisäämällä jotain pientä (feta, auringonkuiv.tomaatti jne) vaikkei hinta nousekaan paljoa.

hop
7/28 | 

Aloitin itse vuoden alussa projektin. Kaikki tulot ja menot merkkaan mustakantiseen vihkoon omiin kategorioihinsa. Esimerkiksi ruoka, juomat, herkut, koiran menot, vaatteet, hyvinvointi/ihonhoito jne. Kuun lopussa kokoan kaikki tiedot yhteen, tuumailen miten kuukausi meni ja kirjoitan pari ajatusta talteen. Kyllä herättää! Samalla voi edellisen kuukauden tuloksiin pohjaten asettaa esimerkiksi budjetin herkkuostoksille per kuukausi. Aluksi pelkäsin, että joka ostoksen kirjaaminen vie kamalasti aikaa ja tuottaa päänvaivaa, mutta se onkin osoittautunut melko helpoksi! Kuun lopussa kuluneen summan tarkastelu taas aiheuttaa välillä lievää morkkista.. :D toisaalta opin myös armoa itseäni kohtaan, kun joudun miettimään, tarvitsinko OIKEASTI tuota leffakäyntiä tai karkkipussia. Kyllä välillä oikeasti vaan tarvii. Enää ei tarvitse miettiä, että mihinkä minä nyt noin paljon olen törsännyt, ihan huomaamatta. Vastaus löytyy vihosta. Suosittelen kaikkia tämän kommentin lukijoita kokeilemaan, vaikka yhden kuukauden ajan!

9/28 | 

Hyviä vinkkejä! Itse ostan lapselle seuraavan talven vaatteet edellisvuoden alennuksista -koon kun suunnilleen tietää niin saa puolet halvemmalla.Lisäksi hyödynnän muutkin tarjoukset ja esimerkiksi kodin1:seen tulee aika usein alennuskuponkeja, ja jos jtn isompaa on ostamassa, kannaattaa odottaa kuponkeja niin säästää pitkän pennin. Meille on kierrätys tärkeää, ja kannattaa muistaa että oma roska voi olla toisen aarre.

Uudistin vasta olohuoneen maton ja sain edellisestä enemmän euroja kuin maksoin uudesta. Ja nyt on valloillaan ihanan boheemi sisustustyyli, ja kirpparilta löytyy kaikkea kivaa.Ja olen huomannut että punaisen ristin kirppareilla ei ainakaan täällä pohjoisessa päin ole rahastuksenmakua. Helsingissä kirpparitarjonnat ihan eri luokkaa.

Oulun suunnalla lapsen kanssa voi ilmaiseksi ainakin kyläillä :O), luistella, hiihtää, käydä kirjastossa & yliopiston eläintieteellisessä museossa, uimahallit eivät ole kalliita, jstn kaupoista ja kahviloista löytyy ilmaisia leikkipaikkoja ja hoplopin viimeinen tunti on puleen hintaan :D Yleensä kun elää säästeliäästi malti on valttia ja kyllä; tuo tuottaa itselle kyllä ongelmia..

Jasmine
10/28 | 

Ehdottomasti kirpparit! Helsingissä löytyy niin hyvää laatukamaa (silloin tällöin tuurilla toki aina) esimerkiksi Kaivarin Kanuunasta. Tänäänkin pitkästä aikaa käydessäni löysin Leen ruutuflanellipaidan ja Coston lätsän (molemmat kuin uusia, lätsä varmaan käyttämätön) yhteensä 22 eurolla. Ei paha, kun pelkkä lätsä olisi kaupasta ollut jo sen 50 euroa. Eli itse suosin, varsinkin näin opiskelijana sitä, etten heti ostohimoituksieni kanssa marssi kauppaan, vaan maltan hieman odottaa ja katsella kirppareilta. Nimittäin melkein aina on tullut vastaan siellä lopulta :) Ellei kyseessä ole sellainen tuote, joka pitää heti saada käyttöön. Myös Facekirpparit, etenkin Punavuori kierrättää, Keskustassa kierrätetään yms., ovat loistavia paikkoja löytää erilaisia tuotteita joita kaipailee! :) Itse olen pitkään halunnut esimerkiksi Marimekon Oiva-teekannu ja Punavuori kierrättää -ryhmästähän se löytyi huokeaan hintaan, kun siellä huhuilin kannun perään. Kierrättämisellä edistää myös kestävän kehityksen aatetta! Se mikä toiselle on turha tai tarpeeton, on toiselle aarre.

11/28 | 

En osta kirpputoreilta mitään, en edes käy. Esim. huonekaluissa voi tulla luteita mukana. Hyi, hyi toisten vanhoja vaatteita....en laittaisi ylleni pesunkaan jälkeen!!!

hop
23/28 | 

En. Pivo ei käsittääkseni listaa, mitä ostaa, vain ostopaikat ja käytetyt summat. Samoin vierastan pankkitunnusten käyttöä kännykällä ja niiden tietojen jakoa kolmannelle osapuolelle, tälle ohjelmalle. Manuaali sopii minulle :)

Mari
25/28 | 

Helsingissä Sanomalehtimuseo on ihana ja ilmainen paikka jossa viihtyy lasten anssa pitkään. Satokausikalenteri ja sen avulla kasvisten ostaminen säätää, sillä kausikasvikset ovat aina alnenuksessa. Villivihanneskurssin käyminen oli edullista, ja kesällä säästää kun voi hakea superfoodit ilmaiseksi läheltä. Omenapörssistä facebookista sain ilmaiseksi Ikea-kassillisen omenoita. Kaikki tiima-, tunti- ja muut osaamisenvaihtopalvelut säästävät rahaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat