Vaikka varsinaiset raskausviikkopostaukset junnaavatkin vielä himppusen jälkijunassa, ajattelin ottaa tähän tällaisen reaaliaikaisen katsauksen nykyiseen olomuotoon ja mielenmaisemaan.

Mä olen raskausviikolla 28. Maaginen viikkomäärä, josta alettiin puhua lääkärissä heti sillä hetkellä, kun tieto kaksosista näkyi ultran ruudulla.

”28. raskausviikko on tärkeä. Sen jälkeen sikiöiden henkiinjäämisennuste kasvaa päivä päivältä varmemmaksi, vaikka ennenaikainen synnytys tulisikin.”

”Viikolla 28 kaksosodottajan maha vastaa yksösodottajan mahan kokoa viikolla 40. ”

”En tiedä vielä yhtään kaksosten odottajaa, joka olisi ollut töissä viikon 28 jälkeen”

”Viikolle 28 asti kaksoset kasvavat usein yksösten kanssa samoilla kasvukäyrillä, mutta sen jälkeen kasvu alkaa hidastua, koska tila alkaa yksiössä käydä niin ahtaaksi.”

Alkuraskaudesta viikon 28 ajattelu tuntui kauhean kaukaiselle, mutta nyt kun seison tässä hetkessä, tajuan kyllä, mitä minulle on yritetty kertoa kaikki ne kerrat. Pähkinänkuoressa se menee näin: Olen fyysisesti olotilassa, jossa olen aivan viimeisilläni raskaana. Töpöttelen menemään kuin vanha mummo, pysähdyn lepäämään jokaiselle puiston penkille ja supistukset vetävät välillä naaman mytylle. Viima aristaa rintoja ja kömpelyyteni yllättää minut päivittäin. Voisin hyvin kuvitella, että käsi olisi jo synnytyssairaalan ovenkahvassa, jos en tietäisi paremmin.

Matkaa oikeaan synnytykseen on kuitenkin toivottavasti vielä hetki jos tovikin. Maksimissaan itse asiassa 9 viikkoa. Miltä se sitten tuntuu, kun raskausviikkojen on vielä edessä, vaikka olomuoto kertoo jostain ihan muusta? Ihanalle ja kamalalle.

Välillä mä olen todella ärtynyt tähän tilaan. En voi olla miettimättä, mitä tästä vielä seuraa ja mikähän vaiva tai kremppa seuraavaksi iskee. Tuntuu jotenkin aika hurjalle ajatella, että oma vatsa käytännössä ohittaa vielä raskausviikot 41, 42 ja jopa 45. Toisaalta huumorin kannalta otettuna onhan se jokseenkin spesiaali kokemus sekin. Katsoa, kuinka pitkälle nahka venyy ja selkä kestää.

Perjantaina mä kävin äitipolin päivystyksessä yhden nelituntisen pötköttelemässä ja tutkimuksissa vatsakivun vuoksi (ei tuntunut supistuksille, vaan jollekin muulle), mutta onneksi kaikki näytti olevan hyvin. Vauvat olivat ottaneet viikossa 300g + 300g kasvua, joten minun tukala oloni johtui sitten luultavammin siitä. Niin ja siitä, että tyypit olivat menneet taas kerran täysin eripäin ja vielä keskenään vaihtaneet paikkaa. Loppuviikon kipurepertuaarini on taas tuntunut sille, kun joku katetroisi mua yllättäen ja ponnekkaasti tämän tästä. Ihania sisäisi potkuja ja hyvin ennalta-arvaamattomia tuntemuksia. 

Toisaalta se, että aikaa vielä synnytykseen (luultavammin) on, on aivan ihanaa! Koen nimittäin, että tarvitsen ja tarvitsemme vielä vähän lisää aikaa saada koti ja elämä kuntoon ennen pienten tuloa. Me olemme tilanneet ja varanneet kyllä kuivausrummut, lisäkaapit, rattaat, sitterit, pinnasängyn ja kaikki muut, mutta kotona niistä ei vielä kuin murto-osa. Niin ja kyllähän meiltä varmasti puuttuukin vielä osa tavaroista. Niistä pitäisikin itse asiassa tehdä vielä jonkinlainen lista.

Olen myös miettinyt, että pitäisi jo tässä vaiheessa selvittää kaikki vauva-arjen alkutaipaleen asiat ennen kun kääröt kannetaan sisään. Vaikka oikeasti elelen aikalailla fiilispohjalta, voisin kuvitella, että kahden vauvan kanssa elämä on paljon helpompaa, jos monet asiat on järjestelmällisesti mietitty jo etukäteen. Samalla tajuan myös sen, että en muista F:n ensimmäisestä puolesta vuodesta paljoakaan.

Vaikka tämä raskaus onkin yllättänyt monella tapaa, kaksosraskaus on ollut monista vaivoista ja yllättävistä olotiloista huolimatta useilla tavoilla tähän asti myös todella positiivinen kokemus. Mua varoiteltiin alkuraskaudesta niin paljon vuodelepojaksoista ja lyhentyneistä kohdunkauloista, joten on ollut ihana huomata, että alun pahoinvoinnin jälkeen olenkin voinut mennä ja tehdä juuri niin paljon, kun olen vaan jaksanut. Joka ei tietysti ole paljon, mutta kuitenkin paljon enemmän, kun kuvittelin. On ollut tosi mahtavaa, että moni kauhuskenaario ei ole toteutunut mun kohdalla ja lääkärikin sanoi viimeksi, että voin jatkaa ihan samaa rataa, kuin tähänkin asti. Mitään erityistä ei tarvitse varoa tai vältellä. Saan nostella kasseja, kävellä paikasta toiseen jne. On tullut ihanan superinen olo, kun olen voinut sopia elokuulle vielä pitkiä palavereita ja mm. Reiman blogitapahtuman Ratinaan ensi viikoksi. Ehkä jopa jaksan TTT:lle syksyn ensi-iltoihin syyskuussa! 

Lukekaa muuten uudesta MeNaiset-lehdestä mun tämän viikon kolumni. Sekin liittyy raskausviikkon 28. Ja paneutuu asiaan vähän eri kulmasta. Siihen, miten inhottavaksi mulkeroksi muutuin, kun itsetunto laski yllättäen kehonkuvan muuttuessa. Lehti myynnissä keskiviikkon (14.8.2019) asti.

-Karoliina-

P.S. Hyvää syntymäpäivää isi <3 

Kuvat: Noora Näppilä

Kommentit (7)

Vierailija
8/7 | 

Ihana kuulla että kaikki on hyvin teillä! Seurastaanko sua kuinka usein kohdunkaulan kanavan tilanteesta?
Se on siinä mielessä vinkeä kapistus että ne harjoitus supistuksetkin voi niitä avata.
Mulla oli niihin sellainen hormoonilääkitys jo viikolta 15. Silti jouduin kyllä vuodelepoon ja kantamiskieltoon.
Parasta jos niiltä vaan voi välttyä! Hyvää vointia teille ja kaikkea hyvää.

Vierailija
9/7 | 

Hyvää vointia loppuodotukseen! Kaksoset on tosiaan ihme.
Meidän tuplatytöt täyttää kohta vuoden, ja tämä on ollut elämäni parhaimpia vuosia. Etenkin nyt kaksosuuden iloa pääsee näkemään, kun tytöt jo huomaavat toisensa ja konttaavat yhdessä kolttosesta toiseen. :)

Mummukka
10/7 | 

Ihana kuva tuo keskimmäinen, katse tulevaan ! Hyvää odotuksen aikaa  T: viidenlapsenlapsen mummu !

Vierailija
11/7 | 

Tsemppiä, tekisitkö postauksen kaikista tarvikkeisra tms mitä olet hankkinut vauvoille.. Mielenkiinnolla katselisin ja tuu isin niitä.

Vierailija
12/7 | 

Sun kolumni oli hyvä! Meinasin suositella sitä instassakin, mut saaks lehtijutuista laittaa kuvia someen? Ei varmaan ainakaan koko sivusta? Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Sun juttujen kautta oon alkanut itekin lukee MeNaisia. Täl hetkellä tuntuu sopivimmalta naistenlehdeltä itselleni ❤️

Suvi Maarit
13/7 | 

Muistan niin elävästi mille loppuraskaus tuntui. Olo oli kaikkea muuta kuin viehättävä, vaikka odotin yhtä pientä poikaa. Kenkiä ei saanut kunnolla jalkaan ja maha oli muutenkin tiellä koko ajan. Itselleni ehkä suurin yllätys oli kuitenkin synnytyksen jälkeiset jälkisupistukset, jotka olivat todella kivuliaita. Kätilö lohdutti, että ne on niitä hyviä kipuja, kun kohtu supistuu alkuperäiseen kokoonsa. Tsemppiä loppuviikkoihin 👍

Vierailija
14/7 | 

Loistavaa, että blogissasi tulee juuri ilmi asioita mitkä ovat erilaista kaksosraskaudessa. Itse odottelen täällä kans kaksosia ja kyllä on ollut täysin erilainen raskaus, kuin yhtä lasta odottavilla. Oksentelua todella paljon ja yli ensimmäisen kolmanneksen. Nenä vuotaa verta, hiukset lähtee ja kivut on tooodella kovat. Olisi kiva kuulla mitä kaikkea tulet hankkimaan kaksosille. 😊 Tsemppiä paljon loppuraskauteen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu