Multa kysytään niin usein Tampereen ruokapaikoista, että vastaan viikoittain sormet sauhuten inboxissa erilaisiin ruokakyselyihin. Koska aihe on selvästi kiinnostava ja alati ajankohtainen, päätin kerätä blogiin nyt vinkkejä niin brunsseista, lounaspaikoista ja illallismestoista. Ja toki saatte antaa vinkkejä myös muista Tampere-kategorioista, joista haluatte mun vinkkaavan.

Mulle lounaspaikat on tutuin konsepti, koska syön poikkeuksetta maanantaista perjantaihin lounaat ravintolassa, joten aloitetaan tästä listasta. Tässä kohtaa tarvitsee lukijoiden muistaa, että mä en ole mikään ”ekana paikalla kun jotain kokeellista ja hipsteriä tapahtuu”, vaan mun lounaspaikat on niitä, jotka on mulle aidosti tuttuja ja hyviksi havaittuja. Toinen listaani rajaava tekijä on maantieteellinen. Mun lounaspaikat sijoittuu Pyynikin ja rautatieaseman väliin, joten sen ulkopuolelta löytyy varmasti vaikka kuinka paljon ihania lounaspaikkoja.

15 x Tampereen parhaat lounaspaikat (satunnaisessa järjestyksessä)

 1. Neljä Vuodenaikaa Pyynikki. Pyntsälle mennessä moni tarvitsee auton, mutta lounas on sen arvoinen. Mesta sijaitsee Pyynikin Trikoon tiloissa ja ruoka löytyy seisovasta pöydästä. Päivän lounaan sisältö kannattaa kurkistaa etukäteen netistä, koska Pyynikin tarjonta vaihtelee laidasta laitaan. Ei laadullisesti (aina priimaa), vaan sisältönsä puolesta.  Joskus lounaaksi tarjotaan italialaista ruokaa, joskus BBQ-hengessä grillisafkaa ja joskus lohipulllia ja tillivoiperunoita. Yhteistä näille kaikille on se, että ruoka on todella hyvää. Jos tykästyit lounaaseen, on yrityksellä myös catering-palvelu (jota myös suosittelen!). Esimerkiksi meidän hääruuat ja mun synttärisafkat oli näiden tyyppien tekemiä. 
 2. Bistro Naapuri. Tästä mä olenkin kirjoittanut jo vähän aikaa sitten, joten tarkempaa tekstiä voi lukea tämän linkin takaa. Suosittelen lounaaksi salaattia omavalintaisilla täytteillä ja tuorepuristettua appelsiinimehua. Paikka on oivallinen lounastreffeihin ja lastenrattaat mahtuu myös hyvin käytäville.
 3. Neljä Vuodenaikaa Kauppahalli. Mä rakastan Tampereen kauppahallin tunnelmaa ja Kauppahallin Neljä Vuodenaikaa tarjoaa ranskalaistyyppistä, superihanaa, ruokaa. Täällä kannattaa käydä tunnelman, maun ja ruokailukokemuksen myötä. Pöydät on yleensä ihan täynnä ja yksi idea tässä paikassa on se, orrelle ängetään epäsuomalaisesti vieraiden ihmisten viereen. Lounaslista vaihtuu tietysti joka päivä, enkä pahaa ruokaa ole vielä maistanut tässä paikassa. Vakkarilistalta mun lempparit on etanat (slursp), tartar ja ranskalainen kalakeitto, eli bouillabaisse. Viini kuulunee asiaan.
 4. Ohana Kauppahalli. Ihan erilaisen Kauppahallin lounaskokemuksen verrattaen Neljään Vuodenaikaan saa Ohanasta. Ohana tekee mun mielestä Tampereen parhaat burgerit. Sellaiset suonentukkijat, joiden jälkeen on aivan turha kuvitella, että voisi seuraavan kolmeen tuntiin tehdä muuta kun maata vatsansa vieressä. Tämä on kuitenkin mesta, joka ehdottomasti kannattaa kokea. Mun lemppariburgerit Ohanassa on Crispy Chicken ja klassikko, Ohana Burger. Plussaa siitä, että Ohanan gluteeniton sämpylä on todella, todella hyvä. Jos epäilee, että burgerin lisäksi tarvitsee lisukkeita, kannattaa ottaa kylkeen parmesaaniranskalaiset.
 5. Maka Sushi. Tampereen parasta sushia. Paikka itsessään on ulkoiselta olemukseltaan tosi pieni ja aika kökkö, joten se soveltuu korkeintaan juuri lounasruokailuun. Mutta take awaynä täysin voittamaton. Jos mietit, miksi sushi on täällä kalliimpaa kuin jossain muualla, se selviää maistamalla. Paikanpäällä joka päivä vaihtuva lounassetti. 10 palaa 10 euroa, 15 palaa 15 euroa jne. 
 6. Bistro Venla. Toinen vakio salaattipaikka, jossa käyn, on Bistro Venla. Venlassa salaattiin saa oikeasti mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, valikoima on niin laaja. Mä tykkään tosi paljon Venlan(kin) salaateista, tosin joskus lounasaikaan salaatin saanti kestää liian kauan. Paikka on niin supersuosittu ja usein todella täynnä, joten ruuhkan ymmärtää. Toisaalta lounas tulisi minusta saada aina ripeästi. Mun lempisalaatissa on aina kanaa ja jotain juustoa. Esimerkiksi Venlan vuohenjuusto on todella hyvää. Paikka on kaunis ja viihtyisä.
 7. Lie Mi. Tämä on ainoa ruokapaikka, jossa en ole itse (vielä!) käynyt, mutta mies suositteli niin lämpimästi, että uskallaan iskea suosituslistaan. Hän kun on kuitenkin aika kriittinen ruuan suhteen. LieMi on kuulemma A:n mielestä kaupungin parhaita lounaspaikkoja. Sijainti Hämeenkadulla keskeinen, sisustus (sen olen itsekin ikkunoista kurkkinut) kaunis ja ruoka freesiä ja hyvää. Lounaaseen kuuluu todella hyvä salaattipöydä, sekä jokin pääruoka, esimerkiksi wokki. Uskon, että LieMi on paikka, jota Tampere on kaivannutkin. 
 8. Sandro. Ratinan Sandron arkilounas on miltei sama kun Sandron viikonloppubrunssi. Sillä erotuksella vaan, että arkilounaan saa todella paljon halvemmalla kuin viikonloppubrunssin. Sandro vetelee sitä tuttua seisovan pöydän ja libanonilaisten  (vai marokkolaisten?) makujen settiä, joka toimii kyllä, mutta johon itse toivoisin – aikanaan kovanakin Kallion Sandron suurkuluttajana – jo vähän muutosta. Ympäristö on kuitenkin mitä kaunein, sijainti keskeinen ja ravintolan ilmapiiri hyvä. Ja kuka nyt ei tykkäisi falafeleistä, ihanasta sahramileivästä ja hyvistä salaateista, että siinä mielessä oivallinen valinta.
 9. Sitko. Jos mielii pitsalounaalle, suunnaksi kannattaa ottaa Sitko. Sitkon pitsat maistuu hyville, niitä ei ole tupattu täyteen tsiljoonilla täytteillä, vaan luotetaan siihen, että hyvät kombot, hyvä tomaattikastike, rapea pohja ja hyvä juusto kyllä tekevät pitsan. Niin kun tekevätkin, kun kaikki osaset on kohdillaan. Henkilökunta on tosin välillä Sitkossa vähän tylyn puoleista (ja toisinaan taas supermukavaa). Sitkon paras pitsa allekirjoittaneen mielestä on kylmäsavulohipitsa. AIVAN TÄYDELLINEN! Sitkon gluteeniton pohja myös toimii yllättävän hyvin.
 10. Periscope. Periscopen ympäristö Ratinan ylimmässä kerroksessahan on ollut aina kohdillaan. Samoin henkilökunta on jotain aivan mieletöntä! Ruoka tosin laahasi aluksi minusta vähän muun jäljessä, mutta nykyisin Periscopen safka on jo sillä tasolla, kun pitääkin. Periscope tarjoaa lounaan 15 eurolla, ja siihen kuuluu alkusalaatin ja -leivän, sekä lounasannoksen lisäksi myös jälkiruoka. Astetta fancympi paikka pistää lounastreffit pystyyn.
 11. The Everest Cuisine. Takuuvarmaa nepalilaista. Joustoa tilauksessa. Mä esimerkiksi aina haluaisin syödä nepalilaisessa kastikkeeni lihan sijaan tuorejuustopaloilla, ja sen myös täällä saan, vaikkei annosta varsinaisesti olisi lounaslistassa. Naan on jättikokoinen ja todella hyvä. 
 12. Kesällä Laukontorilla Ilopilleri. Torikautena Laukontorilta saa hyvää lounasta. (Itse olen ajatellut niin, että Laukontori on enemmänkin lounaspaikka, Tammelantori aamupalapaikka, mutta tämä voi toki olla oman pääni kehittelemä jaottelu). Ilopilleri on Laukontorilla se paikka, joka on ainakin varmuudella aina täynnä, joten paikan maine on kiirinyt. Salaattivaihtoehtoja on niin ikään miljardi ja niiden kylkeen saa smoothieita tai tuorepuristettuja mehuja. Mehuista Muru on aivan ykkönen, lounaaksi suosittelen kanawrappia salaatilla. Tai kuten täällä tilataan: Räppiä! Tamperelaisittain wrapin sisältä löytyy  siipikastiketta.
 13. Kesällä laukontorilla Kahveli. Kahvelista saa lounaaksi hyvin sopivia suolaisia (ja toki makeitakin) vohveleita erilaisilla täytteillä. Vohvelit ovat gluteenittomia (ja ilmeisesti tarvittaessa myös vegaanisia). Oma suosikkini on kinkku-cheddarvohveli. Tytär taas tilaa aina mozzarella-pestovohvelin. Aika jämäkkä lounassetti, mutta ei aina tarvitsekaan syödä kevyesti. 
 14. Pikkubistro Kattila. Kattilan tunnelma ja sisustus on ihan omanlaisensa. Ja sellainen kliininen lounasfiilis katoaa samoin tein, kun Kattilaan astuu sisään. Ruuat on erinomaisia, lista joka päivä erilainen ja annokset tarjoillaan pöytiin. Miinuksena se, että lounaalle joutuu odottamaan ja paikan suosittuuden vuoksi lounas voi olla aika meluinen ja ahdas kokemus.
 15. Saunaravintola Kuuma. Mä tykkään tosi paljon Kuumasta. Se on tuonut  Laukontorille hyvää nostetta, Kuuman terasseilla on kiva istuskella, mukaan mahtuu monen ikäistä porukkaa ja henkilökunta on kivaa. Niin ja ruoka ihan superhyvää. Arkilounaaseen (12,5e) kuuluu  salaattipöytä, yksi lämminruoka (johon saa tuunausta, jos on ruokarajoitteita/allergioita/tms), sekä kahvit. Hyvä setti mukavassa ympäristössä!

 

Mitä muita lounaspaikkoja suosittelisit Tampereelta? Iske oma suosikkisi tähän alle, jotta muutkin saavat vinkin! Meinaan linkkailla tätä postausta aina, kun multa suosituksia jatkossa kysellään.

 

-Karoliina-

Kuva: Pixabay 

Kommentit (22)

Vierailija
24/22 | 

Sannan salaattibaarista saa myös hyvät salaatit & lounaskeittoa, Kaisla on viihtyisä lounaspaikka ja Purebitestä saa kaupungin parhaat wokit. 😊

Sandi
25/22 | 

Hyvä lista! Kaikille nyökyttelin paitsi Kuuman lounaalla en ole käynyt. Yksi huippulisäys intialaisruuan ystäville olisi monta kertaa Tampereen parhaaksi äänestetty Nanda Devi Näsilinnankadulla. Buffet aivan mahtava. Varaudu pieneen jonoon aina lounasaikaan, paikka on aina täynnä.

Vierailija
26/22 | 

Babas kitchen Tullintorilla😍😋 Ihan huippu hyvää ja palvelu ainakin yhtä hyvää myös!

Vierailija
29/22 | 

Pizzeria Luca, taivaalliset pizzat!! Gurus bar&kitchen ala carte ainakin aivan ihana, lounaasta en tiedä

Vierailija
31/22 | 

Puiston lounas oli myös positiivinen ylläri. Tosin olen käynyt siellä vain kerran, joten en tiedä onko taso aina sama. Kattilalle iso plussa pitkästä lounaasta. Sieltä taitaa saada lounasta jopa 15 saakka ja niihin aikoihin ei ole ruuhkaa 😃

Vierailija
32/22 | 

Moro Sky Bar ja erityisesti perjantaisin siellä tarjottava kermainen lohikeitto😋

Vierailija
33/22 | 

Malabadi (myös Hervannassa) ja uutena tuttavuutena Il Posto Hervannassa (!!!). Aivan sairaan hyvät pizzat, nopea ja ystävällinen palvelu ja kiva sisustus!

Vierailija
34/22 | 

Malesialainen ravintola Borneo on huippu, sijoittunut Trip Advisorissakin hyvin. Tosin joutuu kulkemaan lounaalle rautatieaseman ohi Itsenäisyydenkadulle :)

Vierailija
35/22 | 

Hervantaan( en ymmärrä miksi Hervantaan🙄) on auennut uusi italialainen ravintola Il posto, en ole eläissäni syönyt niin hyvää pizzaa kuin siellä! Myös sisustukseltaan ravintola on todella viihtyisä,lapset otetaan huomioon hyvin ja asikaspalvelu on ystävällistä!Eli vahva suositus! 👌

Sarahan
36/22 | 

Cafe & Salad bar Sanna’s Laukontorilla puuttuu! Aiempana Venlan salaattien suurkuluttajana oli kivaa saada vähän matkan päästä freesiä vaihtelua :) Myös Mamabearin puurot menee ihan lounaasta.

Vierailija
37/22 | 

Miks ei ravintola Villisikaa ole listalla 🤔 paraslounas mitä oon syöny tampereella, yksinkertaista ja hyvää 😋👌

Vierailija
38/22 | 

Hyvä lista! Täysin samaa mieltä Maka Sushista, mutta kaikista paras on kyllä Kauppahallin Umami. Se sushi vaan sulaa suuhun. Neljä vuodenaikaa toinen lemppari. Lisäisin vielä Zeytuunin, hyvät ja todella täyttävät annokset. 

Vierailija
39/22 | 

P I K K U P A N D A kiinalainen ravintola buffet pitkällä tarjoiluajalla. Treeni ainut kiinalainen, jossa kaikki tuliset lisukkeet, ja kipot saan tyhjenee🍀suosittelen lämpimästi. M.Poukka

Vierailija
40/22 | 

Laajennan suosituksia Tampereen naapurikuntaan Lempäälään. Jos vaikka joku lomalla tai sunnuntaiajelulla laajentaisi lounasreviiriään =D 

Vahvat suositukset siis kahvila Siirille (mihin kannattaa poiketa vaikka vain kahville - Siirin korvapuustit ovat ainutlaatuisen hyviä ja tarjolla olevista suurin osa on gluteenittomia, mutta eivät ne korvapuustit) ja toinen suositus Vaihmalan Hoville.

Veka
41/22 | 

Café Pispala !!!😍😍😍👏👏 Käynyt vasta kerran lounaalla ja kovasti kehuttu brunssi seuraavaksi listalla ❤️ Lounas oli erittäin maukasta , listalta pöytiin tarjoilu ja ne kakut !!!! Esim porkkanakakku! Mikä maku ja koko!!!!😍😍 suosittelen lämpimästi mutta kandee varaa pöytä / varautua odottamaan. Suosittu paikka!

Vierailija
42/22 | 

Koskikeskuksessa Los Pollos, erinomainen lounas ja myös kasvisvaihtoehto. Kiva kohtaamispaikka vaikka shoppailun jälkeen.

Vierailija
43/22 | 

Ehdottomasti Cafe Pispala ja Cafe Lillan on idyllisimmät paikat (varsinkin kesällä) ja ruoka ja jälkkärit todella priimaa ja rahan arvoista💕 Toki niiden sijainnit on keskustan ulkopuolella, bussilla pääsee lähelle. Moro Sky barin keitot ollut kaikki tosi hyviä mutta mielestäni kaikkien hernekeitto ystävien pitäis ehdottomasti käydä torstaina siellä!(keitot saattaa olla kesätauolla) Pannaria saa kaupan päälle ja se pannari vasta onkin💕 Ilopillerin annoksista mulla ei koskaan lähde nälkä...😮Vielä kukaan ei maininnut Thai Laosia, hyvä thaikkubuffa. Ja myös Ratinan Pandaa, myös sellainen thaikkuruoka, frittikana överi paikka😁

Vierailija
44/22 | 

Hyvä lista, erityisesti Lie Mi on oma uusi lempparini. Lisäisin listaan myös Los Polloksen, lounaaseen kuuluu salaattipöytä, lämmin ruoka ja jälkkäri kahvit. Aina niin herkullista ruokaa. Myös Nanda Devi on 👌

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kolmistaan ja Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan on blogi rakkaudesta ja likasukista. Mukavista tennareista ja oikeasta elämästä. Uusperheestä, vanhemmuudesta, ihanista mekoista ja viinilasillisista, jota kohotetaan hämärtyvissä syysilloissa. Suklaasta ja suukoista, fiilistelystä ja tasa-arvosta. Uustamperelaisuudesta ja keskisuomijuurista. Kerrostaloelämästä ja pyörällä kuljettavista matkoista, joiden määränpäätä ei tiedä (johtuen seikkailunhalusta tai vaan huonosta yhteydestä Google Mapsiin). 

Kirjoittaja on 34-vuotias ammattibloggaaja, kirjailija,copywriter ja kirjoittamisen sekatyönainen, jonka tietokone, näppis ja aivot raksuttavat H23 Agencyn seinien sisällä. Tokaluokkalaisen äiti. Vaimo. Isosisko. Tytär. Ja ystävä, joka soittaa aivan liian harvoin.Kotimaisen kirjallisuuden maisteri, joka on saanut Kauppakadun approsta arvosanan Cum Laude Approbatur.


Blogissa olevien kuvien ja tekstin luvaton julkaisu on
tekijänoikeuslain vastaista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2020
2019
Tammikuu
2018
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Tammikuu
2017
Lokakuu
Maaliskuu
2016
2015
Kesäkuu
Huhtikuu
2014
2013

Kategoriat