En ole voinut olla seuraamatta korkeakoulujen opiskelijavalinnan uudistusta.

Uudistuksen tavoitteena on vähentää välivuosia ja aikaistaa opintojen aloitusta.
Todistusarvosanoihin perustuvaa opiskelijavalintaa lisätään ja pääsykokeita muutetaan siten, etteivät ne edellytä hakijoilta pitkää valmentautumista eikä valmennuskurssia. Uudistus tehdään porrastaen.

 

Asia on melkosen kaks piippunen.

Mielestäni on todella hyvä asia, että pääsykokeita uudistetaan ja niitä pyritään helpottamaan siten, ettei kokeen läpäisyyn tarvitse ostaa enää valmennuskurssia.
Mutta entäs tämä arvosanapainotus.

Itse lukioikäisenä oli kiinnostunut kyllä aivan kaikesta muusta kun opiskelusta.
Olin ihan pikkunen tuolloin enkä todellakaan osannut ajatella asioita kymmenen vuoden päähän,saati ottaa vastuuta elämästäni.
Se että olisin pohtinut 16-vuotiaana kurssivalintojani tehdessä; ”Otanpa tästä tämän yhteiskuntaopin- kurssin tämän liikunta- tai kuviskurssin sijaan. Saan siitä sitten pisteitä kolmen vuoden päästä koittaviin yhteishakuihin” tuntuu absurdilta.

Minulla kesti pitkään ennen kun valoja syttyi päälle ja sitä rupesi jostain jotain ymmärtämään. Onneksi tuolloin ammattikorkeaan  sai hakea pelkän valintakokeen perusteella. 

Toki varmaan suurin osa nuorista on paljon fiksumpia ja vastuuntuntoisempia mitä meikäläinen oli, mutta silti uskon että meitä meikäläisiäkin porukkaan mahtuu. Ja onhan se nyt ihan luonnollista ja inhimillistä. Kyllä sitä aikuistua kerkeää.  
Tuntuu hurjalta että aina vaan nuorempana ja nuorempana tulee osata valita, noh elämän yks suurimmista ja vaikuttavimmista asioista, ammatti.


(Kuvat:Pixbay)

En ole perhetynyt siihen, miten suuri merkitys sillä on opiskelijavalintoihin, mitä aineita olet lukenut tai kirjoittanut. Onko niin että jos et ole lukenut pitkää matikkaa et voi tulla valituksi todistuksella vaikkapa lääkikseen? En tiedä.
Mutta sen tiedän, että matikka on harjoiteltavissa, eikä pitkään matikkaan tarvitse erityislahjoja vaan todellakin niitä pers poskia. Eli jos et ole 16-vuotiaana ollut kiinnostunut persposkien käytöstä, niin pitääkö sinun lähteä lukemaan aikuislukioon matikkaa myöhemmi,  joka sekin kustantaa. 

Uudistukseen kuuluu ilmeisesti vielä valintakoekiintiö, mutta voiko valintakokeeseen osallistua ilman pitkää valmentautumista ja kallista valmennuskurssia? Jotenkin ajattelisin että sama kilpailu opiskelupaikoista tässä kiintiössä on, mitä tähänkin asti. 

Hankala asia kyllä. Ymmärrän tämän uudistuksen hyvän ja lojaalin tarkoituksen, mutta silti jotenkin omakohtaisen kokemukseni takia mietityttää tuleeko niitä väliinputoajia sitten kuitenkin enemmän mitä aiemmin tämän uudistuksen myötä. 

Tulee tunne että yhteiskunnalla on kova kiire ja kova tarve painostaa nuoria hakeutumaan eri koulutuksiin eikä virheille ole varaa. Paineet ovat järjettömän suuret. Toki  mahdollisuus myöhemmin kouluttautumiseen on, mutta ei se ole niin helppoa,
voin kertoa ;)

Mitä te olette asiasta mieltä ? 

Kommentit (2)

Justiina

Samaa mieltä kanssasi!

Itse en todellakaan 16 vuotiaana lukiossa tiennyt, mihin jatkaisin. Ei ollut hajuakaan unelma-ammatista. En pitänyt lainkaan matikasta ja fysiikasta, mutta kolmannella rupesi insinöörialat kiinnostamaan.. Ja tätä nykyä olenkin sitten insinööriammatissa :D

Seuraa 

Blogia kirjoittelee kolmekymppinen tamperelaistunut eteläpohjalainen.
Entinen sairaanhoitaja, nykyinen kauppatieteilijä.
Aviovaimo ja kahden koiralapsen huoltaja.

Blogissa avaan ajatuksiani alanvaihdostani aina mielen hyvinvointiin.
Sydäntäni lähellä ovat kaikenlaiset self-help-kirjat, säästäminen/sijoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tervetuloa seurailemaan sarkastisella huumorilla höystettyä blogiani :) 

Yhteydenotot:
blogikatriina@gmail.com

 

Bloglovin`

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2016
Lokakuu

Instagram