Mitä on älykkyys? Millä tavoin ihmisen älykkyyttä mitataan? Tekeekö koulutus toisesta ihmisestä älykkäämmän mitä toisesta?  

Niin kuin aiemmassa postauksessa kerroin, en koskaan ole ollut hyvä koulussa. Olin alisuoriutuja, jota kiinnosti lukiossa kaikki muu paitsi koulukirjojen lukeminen.
Älykästä toimintaa? Ei todellakaan!

Yhteiskunnassamme on tavaton kiire. Kiire suorittaa yhteiskunnan laatimat raamit. On käytävä lukio/ammattikoulu, lähdettävä heti jatko- opiskelemaan, suoritettava tutkinto mahdollisimman nopeasti, etsittävä työ ja puoliso. Saada vaikitoimi, menestyä uralla, mennä naimisiin, saada lapsi, mennä töihin, nauttia töistä, saada toinen lapsi ja ennen kaikkea, elää hetkessä. Melkoinen paradoksi sanon minä! 

Voi kuinka paljon onkaan ollut hetkiä kun olen katunut sitä etten lukiossa tehnyt töitä koulun eteen. Voi kun olisin ollutkin niin fiksu että olisin tuolloin osannut ajatella kauaskantoisemmin. Voi kunpa olisin ollut se ihaltu kympintyttö.  
Mutta niin ei asiat vain menneet… (ja toisaalta, vaihtaisinko edes tätä tietä pois? Tuskinpa) 

Siitä ei kovin pitkä aika ole, kun ajattelin ettei älykkyyteni riitä toteuttamaan unelmiani. En vain kerta kaikkiaan pärjää koulussa.   Koulu ei ole minua varten.  
Vaati melkoisesti psyykkistä- ja henkistä työtä, että sain käännettyä ajatusmaailmani ja taottua itselleni päähän, että olen ihan yhtä älykäs siinä missä muutkin ihmiset, huolimatta etten ollut se kympintyttö.
Minulla ei ehkä ole valokuvamuistia, matemaattista huippulahjakkuutta, kielipäätä ja äidinkielenkin oikeinkirjoitus takkuaa,
mutta älliä on sen verran siunaantunut, että harjoittelemalla ja asioihin paneutumalla asian kun asian voi oppia. 

Siksi minua puistattaa ajatus siitä, että koulutus tekisi ihmisestä jollain tavalla älykkään. 
Toki se sivistää, avartaa maailman katsomusta ja opettaa ajattelemaan asioita harmaan eriväreissä, ei niin mustavalkoisesti.
Mutta tekeekö se ihmisestä älykkään, tuskin. 

Mitä sitten älykkyys mielestäni on? 

Älykkyys on sitä, että muistaa kysyä leskeksi jääneeltä naapurilta, miten jakselet. Se on sitä että uskaltaa sanoa eriävän mielipiteensä ääneen ja osaa perustella sen,  osaa pitää suunsa kiinni kun sen aika on. Osaa olla ylpeä ja nöyrä samaan aikaan. 
Tiedättekö mitä tarkoitan?

Älykkyys ei ole sitä mitä luetaan kirjasta, se ei ole kirjaviisautta. Se on ennemminkin sydämenviisautta, sosiaalista älykkyyttä. 
Älykkyys on sitä että sitä osaa käyttää viisaasti. 

Älä ikinä astu siihen miinaan että kuvittelet olevasi vähemmän älykäs jos et ole lukenut tutkintoa tai jos et heti ymmärrä jotain asiaa. 
Mikään ei ole vaikeaa, sitä pitää vain harjoitella <3 

Mitä mieltä te olette tästä? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittelee kolmekymppinen tamperelaistunut eteläpohjalainen.
Entinen sairaanhoitaja, nykyinen kauppatieteilijä.
Aviovaimo ja kahden koiralapsen huoltaja.

Blogissa avaan ajatuksiani alanvaihdostani aina mielen hyvinvointiin.
Sydäntäni lähellä ovat kaikenlaiset self-help-kirjat, säästäminen/sijoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tervetuloa seurailemaan sarkastisella huumorilla höystettyä blogiani :) 

Yhteydenotot:
blogikatriina@gmail.com

 

Bloglovin`

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2016
Lokakuu