Raha on ollut mielenkiinnon aiheena kautta aikojen, mutta erityisesti viime kuukausien tai voisiko sanoa vuosien aikana sijoittamisesta ja säästämisestä on tullut koko kansan puheenaihe,
ja hyvä niin. 

Sijoittaminen ja säästäminen kannattaa, mutta olenpa tullut huomanneeksi erään seikan mikä itseäni on pistänyt mietityttämään tämän hypen vallitessa. Nimittäin se, että joka tuutista huudetaan ”Aloita sijoittaminen, heti tänään! Se on helppoa!” 

Helppoa? Kenelle ?  

Yliopistolla alaa lukeneena oma mielipiteeni on, että sijoittaminen on kyllä ihan jotain muuta kuin helppoa.
Tai ainakin itselleni otti aikaa, ennen kun sisäistin aiheen terminologiaa, talousmatikkaa ja käsitin ylipäänsä mistä hommassa on kyse. Helpoksi en sitä lähtisi oman kokemukseni pohjalta kutsumaan. 

Alaa pitää- tai ainakin kannattaa ihan oikeasti opiskella jo oman talouden vuoksi, mutta myös siksi että ymmärtää keskeisiä lukuja, mistä ne muodostuvat ja mitä mikäkin termi tarkoittaa. Enkä nyt siis tarkoita, että homman saa haltuun ainoastaan korkeakouluja käymällä, vaan sitä, että aiheeseen kannattaa perehtyä ja jonkinlainen käsitys on hyvä olla systeemin toimivuudesta, ennen kun rähmälleen heittäytyy salkkunsa kanssa. Ihan jo netistä löytyy suht selkokielistä tekstiä, minkä avulla homma alkaa valkenemaan, esimerkkinä tästä mimmit sijoittaa- blogi. 
 

 

Toinen asia, mikä uutisoinnissa hämmentää liittyy asuntosijoittamiseen. 

Saamme lukea näitä tuhkimotarinoita ihmisistä, jotka ovat joku aamu vain heränneet ja päättäneet aloittaa asuntosijoittamisen ja nyt ovatkin sitten miljonäärejä. 
Itseäni toisin hivenen hämmentää näissä jutuissa se, että miten esimerkiksi työtön perheenäiti sai yhtäkkiä pankista miljoona euroa velkaa, jonka sijoitti asuntoihin?

Oma kokemus kun sijoitusvelasta on se, että velasta on turha haaveilla, jos sinulla ei ole jotain vakuutta velalle. Viimeksi vakuuden tuli olla noin 15%. Eli jos unelmoit 100k sijoitusasunnosta, tulee sinulla olla omaa pääomaa 15k (omapääoma voi muodostua jostain omaisuudesta, jonka arvo pysyy ja jonka pankki voi tarvittaessa muuttaa rahaksi).  Tai jos halajat kymmentä 100k sijoitusasuntoa tulee sinulla olla omaa pääomaa about 150k plus melko hyvät laskelmat, millä ja miten aiot velan maksaa takaisin.

En halua kuullostaa kyyniseltä tai katkeralta, vaikka vähän sitä ehkä olenkin näitä juttuja lukiessani ;) . Mutta näissä tuhkimotarinoissa kyllä pistää otsasuonen sykkimään se, että lukuja ei avata sen enempää, vaan ilmoille jätetään leijailemaan viesti, onnistuin koska olen vain niin erinomainen. Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Olet erinomainen, mutta tyhjästä harvemmin nyhjäistään vai miten se menee?  

En muutenkaan perusta muunnellusta totuudesta ja etenkin nykyään, kun tiirailu somen kautta on arkipäivää, tuntuu rehellisyyden merkitys itselle vain kasvavan tämänkaltaisissa asioissa.


Ponttina tässä juttussa onkin se, että jos tarkoitus on inspiroida ja valaa uskoa muihin, ei se toimi niin, että totuutta muunnellaan ja asioita jätetään kertomatta, jotta oma kuva kiiltelisi hitusen enemmän. 

Huoh, se oli semmoinen avautuminen tänään! 

 

Ei mulla muuta, palataan ja moi :D 

 

 

Kommentit (5)

JonnaO
2/5 | 

Tarkentaisin entisenä pankkilaisena sanastoa eli lainalle yleensä täytyy olla 100 % vakuus, mikä tarkoittaa yleensä, että ostettava asunto kattaa 70-80 % lainan vakuudesta ja omarahoitusosuutta pitää nykyään vissiin olla 10-15 % (ihan tarkkaa tietoa ei itselläkään ole, kun viimeksi pankissa töissä 2013..) ja lopulle 5-20 % täytyy olla vielä muuta vakuutta, mahdollisesti pankin tarjoama maksullinen takaus, muuta omaisuutta (omaa tai esim. vanhempien asunto) yksityishenkilön takausta harvemmin enää käytetään. Ja tätä minäkin olen ihmetellyt, kun "tarinat" kertovat siitä kuinka helppoa asuntosijoittaminen on. No, ei siinä ainakaan nollasta lähdetä ja vaikka olis kuinka isot tulot niin vakuudetonta lainaa harvemmin saa!

PROtext
3/5 | 

Oli pakko kommentoida vielä tähän postatukseen, koska mua todellakin ärsyttää näiden Tuhkimo juttujen hypetys. Tuntuu että tätä löytyy yhä useammalta alalta, jos on uskominen mediaa. Toisaalta kyseenalaistan nämä (kesä)toimittajat!? ketkä tätä pajunköyttä yrittävät painaa tuutista pihalle. Mun mielestä provo uutiset ovat olleet yleensä ns. roskalehtien peruskauraa. Jo perus lukijakin tajuaa, ettei tällaiset yössä miljonääriksi - jutut pidä paikkaansa. Peräänkuulutan siis mediatalojen vastuuta ja vapaa sanan moraalista vastuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittelee kolmekymppinen tamperelaistunut eteläpohjalainen.
Entinen sairaanhoitaja, nykyinen kauppatieteilijä.
Aviovaimo ja yhden koiralapsen huoltaja.

Blogissa avaan ajatuksiani aina alanvaihdostani mielen hyvinvointiin.
Sydäntäni lähellä ovat kaikenlaiset self-help-kirjat, säästäminen/sijoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Tervetuloa seurailemaan sarkastisella huumorilla höystettyä blogiani :) 

Instagram
Bloglovin`

Yhteydenotot:
blogikatriina@gmail.com

 

 

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2016
Lokakuu

Instagram