Taloustieteessä puhutaan vaihtoehtokustannuksesta. 
Sillä tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan sitä, kun teemme valinnan jonkin asian puolesta on valinnalle aina olemassa  jokin kustannus minkä häviämme. Oleellista onkin laskea, onko tavoittelemamme hyöty suurempi hävittyä kustannusta vasten. 

Teoriaa olen käyttänyt toisinaan pohdinnoissani, kun pienen pieni kateellisuuden mörökölli on nostanut päätään milloin minkäkin asian suhteen. 


Tuossa taannoin jutustelin opiskelukaverini kanssa niitä näitä. Hän kertoi unohtumattomasta reppureissustaan minkä oli toteuttanut lukion jälkeen neljän ystävänsä kanssa. Hän kertoi kaikista niistä paratiisirannoista, rantabileistä, uusiin ihmisiin tutustumisesta, kokemuksista ja elämyksistä. Hän kysyi, olenko minä ollut koskaan vastaavalla reissulla. Enpä ole ollut, ainakaan tuossa määrin. Kerroin että minulle tuli kuningastilaisuus ostaa ensiasuntoni nuorena heti sh-opintojeni alkaessa, ja tämä asetti rajoitteita sille, etten voinut vuodeksi kahdeksi irtaantua maailman toiselle puolelle. Opiskelukaverini taivasteli, miten fiksu veto tuo oli ollut ja kumpa hänkin olisi osannut toimia samalla tavoin. 

 

Noh, tässä tapauksessa minun vaihtoehtokustannus oli se, etten ole kokenut reppureissannut tuossa määräin. En ole saanut sitä elämystä, kokemusta ja muistoa mitä tällainen reissu tarjoaa. En ole päässyt tutustumaan erimaalaisiin ihmisiin  ja luomaan ystävyyssuhteita eri kansalaisuuksien kanssa. 

Melkeinpä sanoisin, huolimatta siitä, että tuo ostopäätös on edelleen ollut elämäni yksi parhaimpia päätöksiä ja mahdollistanut monta asiaa, on menetetty vaihtoehtokustannus jotain, mitä ei voi rahalla korvata ja siksi vaihtaisin päikseen tarinamme. 

 

 

Tämä sama pätee moneen muuhunkin. Sosiaalinen-, ura-, taloudellinenmenestys on harvemmalle tullut sormianapsauttaen. Siitä on aina maksettu jokin hinta. On hintana sitten avioero, lapsista vieraantuminen, lapsettomuus, terveydenmenetys, ura, sosiaalisetsuhteet tai perheen yhteinen aika. Kaikella on jokin hinta, jokin vaihtoehtokustannus mikä on menetetty tietyn valinnan edessä. 

Siispä, seuraavan kerran kun kateuden mörökölli kuikuilee, kannustan kokeilemaan tuota vaihtoehtokustannus teoriaa. Mikä voisi olla vaihtoehtokustannus, se hinta, minkä kateudenkohde  on maksanut, jotta on  saavuttanut jotain mitä nyt ihan vähän kadehdit. Olisitko valmis maksamaan saman hinnan,
niinpä. 

Ei muuta tällä erää, palataan, moi <3 

Ps. Jäin viime viikonloppuna täysin koukkuun YleAreenasta löytyvään Exit- sarjaan. Jösses, mitä menoa! Jos aihe jäi mietityttämään kannattaa tsekata tuo K 16 sarja. 

Seuraa minua Instagramissa

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittelee kolmekymppinen tamperelaistunut eteläpohjalainen.
Entinen sairaanhoitaja, nykyinen kauppatieteilijä.
Aviovaimo ja yhden koiralapsen huoltaja.

Blogissa avaan ajatuksiani aina alanvaihdostani mielen hyvinvointiin.
Sydäntäni lähellä ovat kaikenlaiset self-help-kirjat, säästäminen/sijoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Tervetuloa seurailemaan sarkastisella huumorilla höystettyä blogiani :) 

Instagram
Bloglovin`

Yhteydenotot:
blogikatriina@gmail.com

 

 

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2016
Lokakuu

Instagram