Alanvaihto mielessä? Haaveet ja unelmat siintävät toisaalle, intoa ja motivaatiota opiskeluun riittää, esteenä kuitenkin se, miten ihmeessä rahoitan opiskeluni? 
Monelle onkin jäänyt opiskeluajoista muistot todella rajallisesta budjetista. Tämä muisto saattaa olla isona mörkönä, jos unelmat uudelleen kouluttautumisesta siintää edessäpäin. Sama mörkö se minulla aikoinaan kummitteli.
Möröstä huolimatta tiesin, että suunnan täytyy muuttua, vanhalla kaavalla en halua jatkaa.

Aloitin asian pureskelun tekemällä tarkastuksen talouteeni. Paljonko minulta menee rahaa niin sanottuihin kiinteisiin kustannuksiin, eli pakollisiin menoihin. Pakolliset menot pitivät sisällään asumisen, ruuan, sähkö-, puhelin-, nettilaskut, vakuutukset jne. Menot mistä en kertakaikkisesti voinut karsia. 

Alla taulukko missä esimerkillistän minun kiinteät kustannukseni tällä hetkellä.
Huom. meitä on kaksi aikuista taloudessa, laskelmat ovat minun osuuteni ja noin arvio..

  • Asuminen 500€/
  • Ruoka 200€/kk
  • Laskut (sähkö, viaplay, kuntosali, netti, puhelin) 100€/kk
  • Diesel 70€ 
  • Vakuutukset: 50€/kk (maksut todellisuudessa kerran vuodessa)
  • Moto 50€/kk (maksu kerran vuodessa)

Kiinteät kustannukseni tällä hetkellä ovat siis noin 970€/kk. 

Eli tämä on se summa mitä minulta tulee joka kuukausi tililtä löytyä, jotta pystyn ylläpitämään tämän hetkisen elintasoni. Summasta on karsittu kaikki ylimääräinen, eli ulkonasyömiset, shoppailut, leffat, teatterit jne. Sen sijaan olen pitänyt ”pakollisina” menoina kuntosalimaksuni, viaplayn, auton ja moottoripyörän kulut. 
Pointti onkin siinä, mitä sinä priorisoit arjessasi, mistä olet valmis luopumaan, mistä et. 

Noniin, nyt kun tiedän mikä on se summa, mikä tulee löytyä joka kuukausi tililtä on aika pohtia mistä ja miten sen saa kerättyä. 


Itse kun aikoinaan valmistauduin pääsykokeisiin tiesin, ettei hommasta tule mitään, jos yritän töiden ohella moista urakkaa hoitaa. Tieto pakollisista menoista helpotti suunnitelman tekoa, säästöjen kerryttämistä ja budjetin laskemista tuleville kuukausille. Pelkillä säästöjen turvin tässä ei rähmälleen heittäydytty, sillä taustalla oli myös asuntoflippi (josta olin aiemmin postannut, mutta ilmeisesti poistanut sen, sillä en äkkiseltään löytänyt sitä?), joka toi taloudellista turvaa pidemmälle ajalle, vaikkakin flipin tuomat säästöt oli tarkoitettukin muihin menoihin. Tukea antoi myös hervannalahja, jonka kannustus ja myötäeläminen haaveessani edesauttoi unelmaani. 

Myöhemmin kun opinnot alkoivat, keikkailin niin kultasepänliikkeen myyjänä kun sairaanhoitajanakin muutamana päivänä viikossa, lähinnä viikonloppuisin, pitäen mielessäni sen summan, mikä minulta tulee joka kuukausi tililtä löytyä. Tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta muistutan että veroprosenttiahan voi laskea samassa suhteessa, kun palkka pienenee -> huomioi budjetoinnissa. 

Ymmärrän hyvin, että kustannukset saattavat olla hitusen eri, mikäli taloudessa on muitakin ruokittavia, kun hervannanlahja (joka on kyllä kova syömään ;)) ja kolme kiloinen chihuahua. 
Tällaisessa tilanteessa säästäminen voi olla todella haastavaa. 

Kannattaakin käydä tutustumassa esimerkiksi koulutusrahastoon. Itselläni ei ole siitä kokemusta, mutta muutamalla ystävälläni on ja he antavat ison suosituksen systeemille.  Muutenkin esimerkiksi Te-toimisto tukee uudelleen kouluttautumista, asuntolainan omaavat voivat neuvotella lyhennysvapaista kuukausista pankissa jne. 

Se minkä itse olen huomannut, on se, että apua ja ymmärrystä kyllä saa, kunhan vain uskaltaa avata suunsa ja rohkeasti kysyä.

 

Alanvaihdon rahoittamisessa kaiken A ja O on budjetointi. Mitä olet valmis uhraamaan, jotta pääset tavoitteeseesi. Jostain täytyy tavallisesti luopua, mikäli jotain haluaa saavuttaa. 

Pahinta, mitä voit itsellesi tehdä on olla yrittämättä. 

 

Ihanaa viikonloppua sinne <3

 

Seuraa minua Instagramissa

Kuvat: unsplash

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittelee kolmekymppinen tamperelaistunut eteläpohjalainen.
Entinen sairaanhoitaja, nykyinen kauppatieteilijä.
Aviovaimo ja yhden koiralapsen huoltaja.

Blogissa avaan ajatuksiani aina alanvaihdostani mielen hyvinvointiin.
Sydäntäni lähellä ovat kaikenlaiset self-help-kirjat, säästäminen/sijoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Tervetuloa seurailemaan sarkastisella huumorilla höystettyä blogiani :) 

Instagram
Bloglovin`

Yhteydenotot:
blogikatriina@gmail.com

 

 

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2016
Lokakuu

Instagram