Mun neule Minus / paitis Sand / farkut BikBok

Niin että sellasta kuuluu tänään! Muistipeliä pelailtu ja sellasta :D Vähän ehtinyt myös pitkästä aikaa käydä hoitamassa asioita, siksi astetta siitimpi pukeutuminen. Valkoinen kauluspaita tekee asusta niin helposti tosi skarpin, mut mun on kyllä melkein pakko yhdistää se korkeaan ponkkariin ja converseihin välttääkseni kaikkia mahdollisia toimistoviboja ;) Vanha alennusmyyneistä ostettu kashmirsekoitteinen neule on kanssa aina hyvä; sen saa venytettyä mekoksi tai rypättyä ylös neulepaidaksi, tosi kätevää.

Tänään just mietin, ja kun täälläkin aika ajoin on ollut puhetta lasten kaksikielisyydestä niin kerrotaan nyt, että kaikki mun suomen puhuminen alkaa vihdoin tuottaa hedelmää (phuuuuh). Mulla on joskus ollut tosi turhautunut olo, kun Olli ymmärtää kaiken, mitä sille sanon suomeksi, mutta puhe tulee kuitenkin norjaksi. Nyt, kun Olli on melkein viisivuotias, alkaa se erottamaan kielet kunnolla ja puhekin tulee mulle paljon helpommin suomeksi. Tai kelle tahansa joka vaikka kysyy jotain suomen sanaa. Niin Olli sanoo -tai miettii hetken ja sanoo :) Lohdutukseksi siis niille, joita kaksikielisen lapsen puheenkehitys ehkä mietityttää -näinkin voi olla! :) Et kyllä se sieltä tulee, puhukaa sitkeesti!

Kivaa keskiviikkoiltaa, olen muuten ostanut kahvilasta täytekakun palaset jälkkäriksi tänään, nyt syömään... :P

Kommentit (39)

samantaivaanalla
40/39 | 

Itte hoidan kolmea lasta Norjassa ja kaikki puhuvat seka suomea etta norjaa. Norja on vahvempi koska kaikki kayvat paivakodissa/koulussa norjaksi, mutta kotona taas aiti (ja mina) puhumme pelkastaan suomea. Isa on norjalainen joten puhuu norjaa. Lasten puhe on norjaksi paljon vahvempi ja suomea puhuttaessa sanoja unohtuu helposti ja puhe on joskus vahan takkuilevaa. Lapset kuitenkin aina keskenaan ja yleensa myos leikkiessa puhuvat suomea. Ja uskon etta kun perheessa ollaan sinnikkaita sen suhteen niin varmasti osaavat isona myos puhua suomea. :)

Itte olen miettinyt etta jos olisi sellainen tilanne etta menisi itse sellaisen henkilon kasnsa naimisiin joka ei osaa suomea niin varmasti silti opettaisin mahdollisille tuleville lapsille suomea kylla. Sen verran rakas kieli kyseessa, tietenkin.

Heidi
41/39 | 

Meillä kans tuttavalla lapsia jolle äiti puhuu ruotsia ja isä suomea. Mutta jostain syystä kun mummu kysyy jotain ruotsiksi ymmärtää kyllä, mutta vastaa suomeksi takaisin. Kyseessä melkein 3 vuotias tyttö, uskon että eivät vain vielä noin pienenä osaa käsittää kahta kieltä erillään. Toivon että oma lapseni oppii myös isältään ruotsin kielen! Se on rikkaus!

Kiki
42/39 | 

Tuo mitä Heidi sanoi "eivät vain nielä noin pienenä osaa käsittää kahta kieltä erillään" ei kyllä pidä paikkaansa. Tai no, eivät varmaan "tietoisesti" osaakaan ajatella kahta eri kieltä, mutta kyllä on mahdollista, että jo ihan pienenä lapsi on täysin kaksikielinen.

Meillä kaksikielinen perhe, minä suomenkielinen ja isä ruotsinkielinen ja poikamme 3,5 vuotta on täysin kaksikielinen, ollut "alusta asti". Eli kun opetteli sanoja, niin aika tasatahtiin oppi niitä molemmilla kielillä. On ruotsinkielisessä päiväkodissa, ehkä enemmän leikkii på svenska nykyään, mutta ihan samat asiat osaa sanoa mulle suomeksi ja isälle ruotsiksi. Tosin me ollaan oltu supertiukkoja siinä, että isä ei koskaan sano sanaakaan suomeksi pojalle. Eikä poika myöskään sekoita kieliä keskenään. Päiväkodista arveltiin, että kertoo siitä, että olemme pitäneet selkeästi kielet erillään.

Eli tosiaan sinnikkyys palkitaan, hienoa Johanna, että olet jaksanut olla sinnikäs:)

Margit
43/39 | 

Hienoa, että kasvatat lapsistasi kaksikielisiä! Olen myös ulkosuomalainen ja olen ottanut kieliasian oikein sydämenasiakseni ja 6 ja 3 vuotiaat lapseni ovatkin täysin kaksikielisiä, vaikka puhuvatkin keskenään enimmäkseen toista kieltä. Itse teen näin: puhun lapsille ainoastaan suomea kaikissa tilanteissa (tämä on kaiken A ja O myös kaikkien aiheesta olevien teorioiden mukaan). Olen raahannut Suomesta todella paljon (hyllymetreittäin)lastenkirjoja ja niitä luetaan myös. Kaikille sukulaisille ja tutuille olen sanonut, että jos he haluavat ostaa lahjoja, tuliaisia ym. meille niin ostavat kirjoja. Lapset katsovat pääasiassa suomekielisiä lastenohjelmia (TVkaista, DVDt jne, erityisesti Muumit, joissa puhutaan hyvää kieltä ilman muuta hälyä taustalla). Autossa soi suomenkieliset CDt(yleensä lastenlauluja). Otan vastaan Suomesta vieraita hyvin mielelläni ja matkustamme myös Suomeen vähän pitemmiksikin ajoiksi aina kun vain mahdollista (esim. toisen lapsen äitiysloman aikana 4 kk). Kun olemme Suomessa, pidän huolta, että lapsilla on myös ikäistään seuraa siellä, joten he hokaavat, että Suomessa on hauskaa ja muitakin suomenkielisiä lapsia on olemassa ;-). Olen muuten myös työssäkäyvä äiti, eli ei tarvi olla kotona/ lapsen kanssa 24h, kielen oppii kyllä näinkin.

Aila
44/39 | 

Hei Johanna!
Sulla on aivan ihanan symppis blogi. Just parhaillaan luen kirjoituksiin ja kun alkaa oikein stressata ja ahdistaa niin tulen aina kurkkaamaan että joko olisi uusi postaus. Sun postaukset kun saa mut aina ihan älyttömän hyvälle tuulelle!

Ja Olli ja Aino on supersuloisia!

Italian aurinkoa lähettelen sinne Norjaan! :)

Linnea
45/39 | 

Sulla tulee näitä postauksia niin tiuhaan, että kysympä nyt uudestaan, että minkä kokoinen on tuo teidän lapsista teetetty canvastaulu? Kovasti mieli tekee teetättää sellainen, kokoa pohdin.... Linnea

sanna
46/39 | 

Kieli ja kielen kehitys on niin jännä ja mielenkiintoinen asia. Lapsi osaa ja oppii niin paljon enemmän, kuin miltä päälle päin vaikuttaa. Vaikka lapsi ei juuri puhuisikaan (mitään kieltä!) niin silti kaikki kielelle altisuminen vaikuttaa aivojen kehitykseen ja rakenteet alkavat muodostua...

Madicken
47/39 | 

Kaksikielinen tyttö täälläkin kasvamassa. Meillä on se onni, että sosiaalinen ympäristö tukee kaksikielistä kasvua ja elämää.

Onhan tuo monikielisyys niin lahja! Vaalitaan sitä :)

Heidi
48/39 | 

Kiva keskustelu, palaan vielä uudestaan. Niin, vähemmistökielen ylläpito onkin tosi haasteellista, kun ei täällä Saksassakaan mitään suomenkielistä koulua tai muuta ole, onneksi sentään suomikoulut. Tekee lapselle tosi hyvää,kun on seurana muita myös suomeapuhuvia lapsia. Paitsi että vapaa-aikanahan hekin mieluummin vaihtavat kielen saksaksi, ikävä kyllä. Meillä myös vanhimmainen puhuu veljelleen suomea:). Hauska juttu:). Tietysti tän maan aksentilla...lapset myös ovat erilaisia, meidän nuorimmainen on ihan pienestä asti puhunut molempia kieliä rintarinnan, sanoo usein saman asian eka suomeksi, sitten saksaksi, kun taas esikoinen tosiaan tarvitsi tosi kauan, ennen kuin alkoi puhua suomea. Kirjoja yritetään lukea suomeksi, katso dvd:eitä suomeksi...mutta silti välillä huomaan, että Saksa ottaa vallan;). Sitten on taas yritettävä tsempata. Haasteellista on myös koululaisen lukeminen ja kirjoittaminen...siis kun saksaksi sujuu, mutta pitäisi opetella vielä suomeksi.

Riitta
49/39 | 

Asun Sveitsissä ja mun tyttö ei puhunu aluksi muuta kuin Suomea! Isä on kyllä saksalainen, mutta ymmärtää hyvin suomea. Ihan hävetti kun eskari alkoi 4-vuotiaana ja tytön saksan taidot mielestäni niin huonot. Oli ilmeisesti kuitenkin aina ymmärtänyt kaiken, koska oppi saksan hirmuisen nopeasti ja nyt toisella luokalla luokkansa paras saksassa! Ja suomi sujuu vieläkin... Toisen lapsen kanssa oli sitten taas ihan eri juttu, kielet tulivat ihan rinta rinnan.

maarit
50/39 | 

Voisitko vastailla kommentteihin? Saat niitä nykyään sen verran vähän ja koska me lukijat mahdollistetaan sinulle tää työ, olisi tosi mukavaa jos vaivautuisit huomioimaan. :)Monta postausta on mennyt joissa et ole vastannut mihinkään. :(

Emppu
51/39 | 

Hello!
Kirjoittelen Kanadasta..meilla 4 lasta, joista vanhin on toista vuotta koulussa. Vanhimmalla on kieli kaantynyt englanniksi suurimmalta osin, mutta pikkusisaruksille puhuu suomea koko ajan! Tosi monesti huomaa itsekkin puhuvan englantia takaisin, ja sitten muistaa et ainiin, suomea! kotona olevat lapset puhuvat 100% suomea, vaikkakin aanenpaino on taman maalainen. Kannattaa pitaa kaksikielisyytta ylla, vaikkakin valilla potkii paahan ja tuntuu etta mikaan ei onnistu!
Mieheni puhui suomea ensimmaiset 5vuotta elamastaan, ja kouluun mennessa unohti kielen ihan kokonaan. Tavattuamme 8vuotta sitten, tuli suomen kieli ihan vahingossa takaisin :) nyt puhuu taytta suomea, mahtavaa!

tsemppia kaikki, pidetaan meidan mahtava, rikas, suomenkieli ylla!

Kata
52/39 | 

Meillä on myös kaksikieliset lapset ja mun mielestä on tärkeintä että jokainen aikuinen puhuu äidinkieltään ja että molempia kieliä arvostetaan yhtä paljon. Meillä on ollut periaatteena aina tukea vähemmistökieltä, esim. Ruotsissa asuessa olisivat käyneet suomenkielistä koulua ja nyt täällä Suomessa käyvät ruotsinkielistä koulua. Mieheni on ruotsalainen ja koulussa opettaja sanoi, että vanhin lapsemme(3.lk) puhuu oikeastaan kolmea kieltä, suomea, riikinruotsia ja suomenruotsia... vaihtaa suomenruotsista riikinruotsiin puhuessaan isänsä kanssa, ihan siis puhenuotti vaihtuu. Kotikielemme on ruotsi ja itsekkin kauan Tukholmassa asuneena puhun aika lailla sitä murretta. Paljon kirjojen ääneen lukua yms. kivaa auttaa suomenkielen oppimiseen, kyllä meilläkin välillä kuulee kaikenlaista hassua;)

Mukavaa keväänjatkoa!

Mommy Bostonista
53/39 | 

Kivaa lukea kaksikielisyydesta. Minulla on 2 vuotias poika. Poikani meni taysiaikaiseen amerikkalaiseen paivahoitoon 15 kk vanhana. Kotikieli meilla on ollut aina suomi. Ja nyt sitten han puhuu aina suomea kotona.. kayttaa aina suomaisia sanoja jos tietaa ne (jos ei niin englantia). Paivahoidossa han puhuu englantia. Hamahakkia han laulaa molemmilla kielilla vuorotellen. Kun meilla on englatia puhuvia ystavia kylassa pieni mies haluaa puhua suomea heillekin. Ihmeesti kaikki uudet sanat tarttuvat pieneen paahan eivatka sekaannut.. poika kylla tahtoo kaantaa englatia suomeksi..birdhouse oli lintutalo.

Heidi
54/39 | 

Oi ihanaa! Tiedän mitä se on. Meillä pojat on pienenä aloittaneet hyvin puhumaan suomea, mutta stoppi on tullut sitten, kun ovat menneet päiväkotiin. Sitten on vastattu saksaksi. Yksi iso juttu oli, kun vanhimmainen meni kouluun...jotenkin asia vaikeutui entisestään, tuntuu niin monimutkaiselta tehdä läksyjä suomeksi. Huomaan myös, että jos en itse oikein tsemppaa, tulee kausia, että itse alan puhumaan saksaa, pitää oikein herätä, että nyt loppu! Se olisi oikeesti monesti niin paljon helpompaa. Mutta periksi ei anneta! Niin kuin Jenny kirjoitti, kaksikielisyys EI tule ilmaiseksi, on tosiaan aika hirvee "homma" ja sinnykkyyttä vaaditaan!

Jatta
55/39 | 

Sinnikyys palkittu, onnea siintä. Kyllä lapset oppii ja omaksuu nopeasti, toista se on me aikuiset, kun tuntuu että on asioita joiden oppiminen ja omaksuminen ei vaan tahdo perille asti ennätää ennen kuin ne taas unohtaa, hih :)

Kaunis asu päälläsi jälleen :)

Vera Vala
56/39 | 

Oi, se on ihana tunne, kun lapsi puhuu kummallekin vanhemmalle näiden omalla kielellä! Onnea siis sinulle sinnikkyydestäsi.

Meillä tyttö meni viime syksynä eli 2v 7kk hoitoon, ja pelkäsin, että italiankielinen päivähoito heikentäisi suomea. Mutta toistaiseksi suomi on yhä pysynyt vahvana, lapsi esim. yksin leikkiessään puhuu enemmän suomea. Kuitenkin päiväkodin täti kehui just viime viikolla (nyt tyttö siis jo täyttänyt 3 vuotta) että puhuu italiaa premminkin kuin yksikieliset italialaislapset :)

Meillä muuten ei ole katsottu lainkaan piirrettyjä telkkarista (jotka olisivat italiankielisiä), ainoastaan suomenkielisiä dvd:eitä, kuten Muumeja. Luulen, että se vaikuttaa myös, kun lapsi kuulee "muidenkin" kuin vain mamman (vaikka olisivatkin piirroshahmoja) puhuvan suomea. Lisäksi pyrin lukemaan paljon ja monipuolisesti ja on ihanaa, kun tyttö nykyään ottaa kirjan ja selostaa itse suomeksi, että mitä siinä tapahtuu.

On kyllä vaatinut kärsivällisyyttä mieheltä, koska ekat 2,5 vuotta tyttö puhui italiaa tosi vähän ainakin suomeen verrattuna, jota on aina puhunut hyvin ihan suomenkielisiin ikätovereihinkin verrattuna.

jane
57/39 | 

oioi sulla on niin sulosia lapsia!!! Tää on mun yks lemppariblogeja btw (:

anuk
58/39 | 

Kiva, kun teet näin usein postauksia! Tykkäsin myös kovin edellisistä treeniohjeista, sai kivasti inspistä omaan kuntoiluun.

-S
59/39 | 

Hienoa, kiva kuullaa että toinenkin kieli alkaa sujumaan! :)

Ja ehdottomasti kivat farkut sulla.
Nauttikaa herkuista ;)

Sofia
60/39 | 

Kivaa kuulla muidenkin onnistuneista kokemuksista kaksikielisyydestä. Meillä englanti on ollut tytöllä kokoajan heikompi kieli, Suomessa kun asutaan. Suomea puhuessa tulee pitkiä lauseita ja pystyy jo hyvin ylläpitämään järkeviä keskusteluita. Englanniksi kommunikointi oli aiemmin yksittäisiä lauseita, mutta joka kerta kun käydään Englannissa lomalla, kieli harppaa hurjasti eteenpäin. Nyt viimeisimmän loman jäljiltä ollaan jo tilanteessa, jossa kielet alkavat olemaan lähes tasavertaisia. Miten se sitten lapsen kasvaessa muuttuu ja kehittyy on tietysti asia erikseen.

Eija
61/39 | 

Meilläkin on kaksikielinen perhe. Esikoisella kesti suomenkielen oppiminen kauemmin - ja tuli hauskoja kielipuoli sanoja, muurahainen oli myrahainen. Nuorempi oppi ensin paremmin suomenkielen mutta sitten kun aloitti päiväkodissa suomi ja ruotsi sekoittuivat, ja aluksi lauseet olivat tällaisia, äiti stengaatko sen lampan kun lyysää mun öögaan. Mutta onneksi sitkeys on tuottanut tulosta ja molemmat lapset ovat saaneet eheät kielet:)

Jenny
62/39 | 

Ihanaa ja lohduttavaa kuulla, että teillä sitkeys palkittiin!! Olen todella iloinen puolestasi. :)

Itse vuodatin viimeksi tänään turhautuneena kyyneleitä, kun tuntuu ettei tämä kaksikielisyys luista yhtään. Vaikka olen alusta asti puhunut lapsilleni vain ja ainoastaan ruotsia, eivät he edelleenkään puhu minulle kuin suomea. Poikani on tällä hetkellä vähän yli neljä, joten toivoa ilmeisesti vielä on. :) Se täytyy kuitenkin sanoa, että kaksikielisyys ei tule ilmaiseksi!

Kiitos kovati rohkaisustasi!

Jenny

Noora
63/39 | 

Itse kasvoin kaksikielisessä kodissa ja isä jaksoi vielä minun kohdallani jankuttaa "på svenska?" kun sanoin jotain suomeksi. Veljeni kohdalla ei sitten jaksetukkaan ja vaikka hän on koko elämänsä käynyt ruotsinkielistä koulua, puhuu isä veljelleni ruotsia ja veli vastaa suomeksi :)

Mama loves heels
66/39 | 

Meidän suomalainen/suomenkielinen perhe asuu Saksassa. Syksyllä alkaa 3-vuotiaiden kaksostemme päiväkoti ja itseäni jännittää miten suomen kielen käy tai miten oppivat ymmärtämään opettajia tarhassa. Monesta suunnasta lohduteltu, että kun kumpikin vanhemmista puhuu suomea ja vain muutama tunti päivässä hoidossa niin ei pitäisi tulla ongelmia...silti Äidin sydäntä rassaa vähäsen. ;)

Voi vitsit, meidänkin pitää jostain tilata/pyytää Suomituliaisiksi Muumi-muistipeli. Ihan tavismuistipeliä kovasti harjoitellaan, Muumiaiheinen näyttää paljon hauskemmalta (Äidin mielestä ainakin!). :D

kalamuija
67/39 | 

Onnea selkavoitosta:) Olet jaksanut olla sinnikas ja puhua suomea.
Tunnen paljon perheita joissa isa norjalainen ja aiti suomalainen. Nama perheet jakautuu kahtia.. noin puolessa aiti jaksaa puhua suomea ja lapset oppivat (tiedan ton.. ymmartaa, mutta vastaa norjaksi). Osassa aiti ei jaksa koko ajan tietoisesti puhua ja se kostautuu heti. Lapsi unohtaa suomenkielen, eika varsinkaan suostu puhumaan sita.
Tanaan meilla oli ihana 2,5v kylassa. Han puhui niin reippaasti suomea:) Vaikka isa norjalainen ja on myøs norjalaisessa paivakodissa. Mutta aiti on sinnikas:) Ja mummu Suomesta oli juuri ollut viikon verran vierailulla niin oli tullut kovasti kaytettya suomea.
On se rikkaus.. kun lomailette Suomessa niin lapset pystyvat kommunikoimaan aidinkielellaan:) Hyva hyva:)

Emilii
68/39 | 

Hyvä Olli! :)
Meidän kaksikielinen poika täyttää kesällä kaksi ja onnekseni tällä hetkellä tulee enemmän sanoja suomeksi kuin englanniksi. Siinä yksi syy, miksi halusin radikaalisti vähentää työntekoa ja hoitaa poikaa kotona. Saapi nähdä miten käy, kun puhetta alkaa tulla enemmän. Kova yritys ainakin on.

Valkoinen paitis toimii aina! :)

Alexandra
69/39 | 

This insight's just the way to kick life into this dbetae.

Debbyolenbooholabhabhiebbhueb
70/39 | 

You cluodn't pay me to ignore these posts!

landscaper portland oregon
71/39 | 

You can certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

Saxophone Teacher Los Angeles
72/39 | 

Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

Jou
73/39 | 

"Lapset ovat saaneet eheät kielet."

:D Just.

Jou
74/39 | 

Lapsen kaksikieliseksi kasvattamisessa on yksi helppo ja erittäin toimiva periaate: sen lisäksi että puhut lapsellesi vain suomea, ymmärrä häntä vain suomeksi. Eli lähtökohta on se, että sinulle puhutaan suomea ja silloin reagoit puheeseen, muulloin olet kuin et edes ymmärtäisi mitään.

friv
75/39 | 

I used to be searching for this blog very last several times great weblog owner excellent posts every thing is superb

bupropion
76/39 | 

i like what you guys are up also. such smart work and reporting! keep up the superb works guys i have incorporated you guys to my blogroll. i think it'll improve the value of my site :)

Yung Haverstick
77/39 | 

What you posted made a bunch of sense. However, what about this? suppose you were to create a awesome headline? I ain't saying your content isn't solid, but suppose you added a headline that grabbed people's attention? You could glance at Yahoo's front page and watch how they create post titles to grab viewers interested. You might add a video or a related picture or two to grab readers interested about what you've got to say. Just my opinion.

puls stacja
78/39 | 

I'm really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any advice to help fix this problem?

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010