Heippis, viime päivinä onkin ollut vieraita ihan ameriikasta asti; lasten serkut muunmuassa ja päivät lentäneet ihan huomaamatta. Vieraille aamupalaksi tarjottiin tänään Hvasserilaisen merileipomon saksanpähkinäleipää ja päivän valokuvailutkin ovat suurimmaksi osaksi vierashuoneesta.

Vaikka Ameriikan vieraat aika harvinaista herkkua ovatkin, täytyy tätä leipää tehdä säännöllisesti. Se on ihan kuin lapsuuden lauantaiaaumuina torilta haettu rieska. Rapea kuori ja mehukas sisältä.

Havbakeriets valnøttbrød:

(2 kpl) / 2dl karkeaa ruisjauhoa / 2dl karkeaa vehnäjauhoa / 8dl hienoa vehnäjauhoa / 2,5dl piimää (ei rasvatonta) / 5dl vettä / hyppysellinen suolaa (noin 1-2 tl) / 40g hiivaa / saksanpähkinän murusia

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään -sitten sekaan nesteet. Vaivaa taikina pehmeäksi, mutta kiinteäksi. Anna takinan kohota 2 tuntia ja pyöräytä taikinasta kaksi pyöreää leipää. Yritä olla vaivaamatta taikinaa, jotta se jäisi ilmavaksi ja jotta leivän sisään jäisi "ilmakuplia". Anna leipien kohota pellillä puolisen tuntia ja paista sitten 220 uunissa reilu puoli tuntia... 30-45 min. Seuraile koska leivissä on sopivan ruskea kuori.

***

No niin, uskaltaiskohan nyt sanoa että tämä alkanut viikko on rauhallisempi? Mistäpä sellasta ikinä tietää :)

Mutta luulen.

Iloista alkanutta kesäviikkoa <3

Kommentit (21)

Viivitys

Rieska taitaa tarkoittaa vähän eri asioita eri puolilla suomea. Mieheni mummo tekee "rieskaa", joka on juurikin tuon näköistä. Itselleni rieskasta tulee mieleen joku ihan lättänä leipä. Olisiko se sitten jotain lapin rieskaa.. No sama se, tekemäsi leipä näyttää joka tapauksessa herkulliselta :o).

Roosa

Aaah ihanaa leipää! Minun Norjalaisilla appivanhemmillani on kesäpaikka juurikin Hvasserin saarella, aivan kävelymatkan päästä leipomosta :) Kivaa kesän jatkoa sinne!

kalastajanvaimo

Joo ja hetken ihmettelin sitä ohjetta kun ei koko ohjeessa sanottu mitään saksanpähkinöistä vaikka leivän nimi olikin... Laitoin sit itse oman maun mukaan. Ja toi ilmavaksi jättäminenkin on ihan mun oma kirjoitus, kun leipä näytti sellaselta ilmavan reikäiseltä vaikkei ohjeessa mitään sanottukaan... Mut puhunkohan nyt väärillä nimillä... Ainakin se leipä mitä me lapsena kutsuttiin rieskaksi oli just tällaista:) tai maalaisrieskaa.

Heidi

Hei just luin lauantain VG:stä tuosta idyllisestä Hvasserin merileipomosta jutun ja siinä yhteydessä oli myös tämän saksanpähkinäleivän ohje. Täytynee kokeilla itsekin. Mutta ei kai tuo leipä kuitenkaan rieskaa muistuta?

kalastajanvaimo

Peili on täältä paikallisesta sisustuskaupasta:) Joku vuosi sitten ostettu, merkistä ei tietoa..

Anna

Leivät menevät takuuvarmasti kokeiltavien ruokien listalle (joka alkaa olla kohta jo pelottavan pitkä ja vielä pelottavampaa on se, että toteuttelen listan ruokia sen verran ahkerasti, että kohta seuraukset näkyvät muuallakin kuin makuhermoissa;)

Jännä miten rieska sana merkitys vaihtelee riippuen siitä mistä päin Suomea on kotoisin:) Mutta ihanalta leipä todellakin näyttää!

http://magdaleenanmatkassa.blogspot.fi/

nunju

Nami, ihana ohje, rakastan pähkinöitä leipomuksissa!

Rieska on munkin käsityksen mukaan se sellainen ohut lättynen :) Mutta tää näyttää enemmän sellaiselta aamiaisleivältä :D ihanalta silti, nimestä tai nimityksestä viis!

Maria

Kiitos ohjeesta! Tarjoilin leipää tänään omille amerikkalaisvierailleni, ihan natiiveille sellaisille, ja hyvin maistui. Tapenaden kanssakin oli oikein maukasta.

Jenny

Leipä näyttää herkulliselta ja ajattelin kokeilla mutta kuuluuko taikina olla näin löysä? Vaikuttaa siltä että tästä ei tuu mitään kun leivät valuvat litteäksi pellille. :-/ ei oikein näytä samalta leivältä kuin sun kuvissa. :D saa nähdä, kohta laitan uuniin! :)

Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään norjalaisen kalastajan vaimona ja kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Instagram