~ norjalaisittain ~

toppi Mango / neule omatekemä / korvikset Celine Melli

 

 

Suomessahan pääsiäisen starttaa aina vitsojen askartelu ja viimeistäänkin palmusunnuntai ja virpojat. Aika värikkäästi, äänekkäästi näkyvästi siis. Noin muuten sanoisin kuitenkin pääsiäisen olevan norjalaisille isompi juttu. 

Täällä on kouluista aina lomaa koko viikko. Nyt siis jo. Plus se seuraava maanantai. Pidempi, parempi loma kuin hiihtoloma. 

Virpomista täällä ei tunneta, joten palmusunnuntaita vietetään täällä paljon Suomea tavallisemmin. Mulla oli bestis yökylässä viikonlopun, joten me nautimme hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Lauantaina istuimme pari tuntia kahvilassa ulkona ja sunnuntaina makailimme nurmikolla auringossa teepaidoissa! Ihan totta! :D Moinen sosiaalisuus ei muuten sovi yhteen bloggaamisen kanssa, ei saa yhtään aikaiseksi blogijuttuja kun vaan hengaa kavereiden kanssa! :D

No mutta.

Norjalaisille yleensä pääsiäinen tarkoittaa vuoristomökkejä, hiihtokelejä, aurinkoa ja laskettelukelejä. Mitä vain lumessa ja rinteessä nyt voi tehdä. Ja appelsiinia ja rikosromaaneja. Kaikki reissaavat siis vuorille, pakkaavat sukset, appelsiinit ja Agatha Christiet ja odottavat aurinkoa mökin seinustalla. 

Norjassa syödään lammasta toki ympäri vuoden (etenkin syksyisin) paljon enemmän kuin Suomessa - kasvaahan täällä lampaita enemmän kuin Suomessa, mutta myös Norjassa lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Noin muuten mulle ei tule kyllä mieleen mitään muita ruokailuun liittyviä perinteitä; niitä taitaa olla Suomeen tullut idästä enemmän. Appelsiinit voi kai mainita vielä kerran. Ja suklaa, hehe. Ja kaupat kilpailevat ennätysmatalilla irtokarkkihinnoilla...

Eli pääsiäistä vietetään simppelimmin eikä täällä ole niin paljon perinteitä kuin Suomessa, mutta enemmän vapaapäiviä ja enemmän nautiskelua! :D  Paras aloittaa siis jo nyt, hyvää alkanutta pääsiäistä! <3

 

Kommentit (15)

Suvi C
16/15 | 

Kuulostaa ihanilta ja vähän yllättävänkin erilaisilta perinteiltä kuin täällä Suomessa. Ei täällä syödä appelsiineja, eikä irtokarkkeja vaan suklaamunia ja mämmiä! Itse taitaisin sopia paremmin norjalaiseen malliin sekä irtsareiden, appelsiinien että pitkän loman takia :)

Vierailija
17/15 | 

Olet taas niin kaunis! Millä tuo kasvojen ihon hehku syntyy? Voisitko tehdä meikkipostauksen pian? <3

Vierailija
18/15 | 

Hehkut tänne asti - upea rusketus!

Tsekkaa kirjoitukseni selän takana pahan puhumisesta!

-Isla

Vierailija
21/15 | 

Kurjaa mainostaa omaa blogia Johannan suositussa blogissa.

Isla
22/15 | 

No oli kyllä täysin asiattomasti töksäytetty tuo kommentti linkkeineen kännykästä.

Poistahan vain tämä.
Pahoittelen suuresti.

Mukavaa päivää!

-Isla

Maiju
23/15 | 

Mukavaa kun kerrot blogissa aina välillä Norjan kulttuurista. Mutta että T-paita sää tähän aikaan vuodesta, et ole tosissasi...

neito
24/15 | 

Joo, ja jos olen käsittänyt oikein niin Johanna asuu ETELÄ-Norjassa, joka on tosi paljon etelämpänä kuin etelä-suomi ja siksi varmaan kelitkin keväisemmät. Sekä Norjassa enemmän vuoria ja vuorilla taas kylmempää ja lumisempaa kuin eteläisessä Suomessa.

Musta on tosi kiva kuulla juttuja Norjasta. Ollaan miehen kanssa heitelty villejä ideoita muutosta pois suomesta, kun täällä nuo tulevaisuuden näkymät alkaa olla aika surkeet, kun eduskunta / hallitus yrittävät huonolla menestyksellä näennäis uudistaa menoa... Norjakin olisi hyvä vaihtoehto, ja töitäkin varmaan kahdelle insinöörille löytyisi.

Vierailija
25/15 | 

Täällä USAssa kaikki juhlat ovat yleensä päivän mittaisia, kuten pääsiäinenkin eli "valtion puolesta" (federal holidays) ei mahdollisteta pitkiä lomia. Thanksgiving on kai täällä vuoden tärkein juhla, ja silloin amerikkalaiset ottavat viikon loman, ja matkustavat sukuloimaan tai muuten lomailevat. Jokainen saa kuitenkin viettää juhla-aikoja sillä hartaudella kuin omiin tapoihin kuuluu.

Kun muutimme tänne, niin yritimme pakonomaisesti viettää juhla-aikoja suomalaiseen tapaan, erityisesti joulua, mutta sitten se alkoi tuntua jotenkin teennäiseltä, ja luovuimme siitä sitten. Joulu näkyy kuitenkin täällä jo yleensä Thanksgivingistä alkaen, jolloin joulukuusi pystytetään, ja jouluvalot viritellään. Näin mekin teemme, jos kotona ollaan jouluna. Nykyään emme enää varsinaisesti vietä mitään juhlia, vaan pyrimme elämään niin, että jokainen päivä on juhlapäivä.

Pääsiäinen on juhlavuodeanajoista minulle jotenkin rakkain ja tärkein. Ehkä siksi, että on kevät, ja kaikki kevään symbolit näkyvät ympärillä niin voimakkaasti. Kuuma aurinko, kukkivat puut ja pensaat, kukat, vihreä nurmikko ja kaikki ihanat pääsiäismekot kaupoissa :).

Ihanaa pääsiäistä kaikille!
26/15 | 

Oi rakkaat kullat! Pääsiäisen suurin juttu on, että Jeesus kuoli sillon hirvittävän kidutuskuoleman meiän pahojen tekojen/sanojen/ajatusten tähden, otti päälleen rangaistuksen, Jumala meiän puolesta. Me ollaan vapaat! Ota vastaan, kiitä ja riemuitse!!! Paras juttu ikinä!!!

Havfruen
27/15 | 

Sinullaon  fantastinen väritaju, nautin ihan tajuttomasti  sinun esteetttisistä kuvistasi - parsaa, korvakoruja,silkkitoppa, kukkia ihanissa väreissä. Kiitoksia!

Vierailija
28/15 | 

Vitsi sulla on kauniit silmät :) Ja löytyykö sulla ohjetta tuohon neuletakkiin? Ihana!

Saaruska
29/15 | 

Hei Johanna! Yritän aina vaan etsiä DIY-ohjettasi tuohon villatakkiin, voitko linkata sen taas. Se on ihana mutta ohje kadonnut jonnekin. Kiitos!

M
30/15 | 

Ohje löytyy googlamalla Iselin Kalastajan vaimo. Ihana neule!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010