Multa on paljon pyydetty postausta Etelä-Norjassa matkailuun liittyen. Tarkennetaan ihan alkuun Etelä-Norja eli Sørlandet, joka on koko Norjan virallinen kesälomapaikka. Täällä nämä meidän pikku rantakaupungit kuhisee turisteja etenkin heinäkuun. Kaupunkijärjestys siis aloittaen etelästä:
Mandal
Kristiansand -suurin kaupungeista
Lillesand
Grimstad
Arendal -toiseksi suurin
Tvederstrand -"kirjakaupunki"
Risør
Rannikot ovat täynnä ilmaisia parkkipaikkoja -veneilijät muodostavat omia pikku lomayhteisojään. Tai etsivät rauhallisen kallion.
Etenkin nyt, kun norjalainen halpalentoyhtiö norwegian on alkanut lentämään Oslo-Helsinki -väliä muutamalla kymmenellä eurolla, on matkailu tännepäin helpottunut asteen verran. Oslosta Etelä-Norjaan matkaa on kuitenkin jonkun verran ja koska tiet ovat hankalia ja nopeusrajoitukset poikkeuksetta alle satasen, suosittelen matkan taittamista jollain muulla kuin autolla. Junalippuja voi tsekkailla nsb.no ja samainen norwegian lentää maansisäisestikin edullisesti. Myös bussi on edullinen ja omaa autoa huomattavasti kätsympi, vaikka bussimatka Oslosta Kristiansandiin viekin noin viisi tuntia.
Lomaidylliä

Jos Oslosta jatkaa matkaa kohti Sørlandetia, päätyy todennäköisesti Kristiansandiin, joka on Etelä-Norjan suurin kaupunki. Siellä on nimittäin niin lentokenttä kuin juna-asemakin. Kristiansandista suosittelisin jatkamaan matkaa rannikkoa pikin ylöspäin, näitä suloisia pikkukyliä on alle 20 km välein vaikka kuinka pitkälle, melkein sinne Osloon asti takaisin! :)

Kalakalliolla. Yhdellä tuhansista.

Esimmäinen pysähdys Kristiansandista kannattaa etenkin lapsiperheiden tehdä jo ennen Lillesandia; nimittäin Dyreparkenissa, joka on suuri eläintarhan ja huvipuiston yhdistelmä ja sisältää lisäksi myös ihkaoikean Kaardemummakylän.

Lindesnesin majakka Kristiansandin länsipuolella on Norjan eteläisin.
Dyreparkenista on vartin bussimatka seuraavaan -aivan ihanaan vilkkaaseen pikku kylään Lillesandiin -ja siitä taas joku puolisen tuntia toiseen yhtä hurmaavaan Grimstadiin. Molemmissa on sellaisia helmiä niin kauppojen kuin ruokapaikkojenkin muodossa että! Meren läsnäolosta puhumattakaan.

Formulavenekisat Arendalissa

Seuraava kaupunki on suurempi Arendal, jossa on pikkukyliä suuremmat (ja halvemmat) yöpymismahdollisuudet. Ja elämää! Arendalista voi jatkaa Tvederstrandiin, joka täällä tunnetaan "kirjakaupunkina" lukuisien pikkuputiikkien -ja etenkin kirjakauppojensa johdosta. Ihana kuin mikä!

Pikkukaupunkien rannat kuhisevat turisteja heinäkuussa.

Norjassa matkailussa parasta taitaa kuitenkin olla ihmiset ja uskomattoman ystävälinen ilmapiiri. Kaikki puhuvat englantia, yleensä jopa ne vähän vanhemmatkin. Yömyöhällä täpötäysissä rantabaareissa voi aina istua jonkun pöytään ja saada kiinnostunutta ja innostunutta juttuseuraa. Norjalaiset juovat alkoholia mielellään :) mutta kohtuullisemmin kuin Suomessa ja paremmassa hengessä. Tappeluja en ole nähnyt -todennäköisesti tulet kutsutuksi jatkobileisiin joko veneelle tai paikallisten kotiin. Etenkään kesäbileet eivät koskaan pääty baarien sulkemiseen.

Keräämiäni rapujen kuoria loppukesän kallioilta.

Niin että Tervetuloa! Etelä-Norja on ehdottomasti paitsi näkemisen, myös kokemisen arvoinen paikka!

Niin ja meressä saa kaikki kalastaa, lupia ei tarvita! :)

Kysymyksiä?
Yritän vastailla :)

Kommentit (34)

Nna
35/34 | 

Oii! Tuli sellainen olo, että pitääkin päästä Norjaan tänä kesänä! Viime kerrasta on jo ihan liian kauan.

Ancka
36/34 | 

Oon aina ollut myyty ja nyt vielä enemmän :) aivan ihanalta kuullostaa. Ihan mun paikka <3

Amelia
37/34 | 

tuonne haluan joskus, pitääkin pitää mielessä nämä :) ! näyttää aivan ihanalta. ranta ja kaupunki yhdistettynä, minä kun pidän mielummin kaupunkilomasta. saa ehkä poikaystävänkin innostumaan :)!

Teija
38/34 | 

Voi jestas, miten ihanat maisemat!! Tänä kesänä Tanskaan, ens kesä Norjaan? :)

Minni
39/34 | 

Kiitos näistä vinkeistä! Me tehdään tänä kesänä autoreissu, määränpäänä on Etelä-Norja ja Tanska. Voi apua, tiedän jo nyt rakastuvani noihin sunkin seutuihin niin, että haluan jäädä asumaan! :)

Onko sulla muuten tietoa, että löytyykö Norjasta leirintäalueilta mökkejä?

Mallu
40/34 | 

Miks piti tehdä tällainen postaus? Aivan ihanan idyllisiä kuvia!

Nyt mun olisi pakko päästä Norjaan (ikinä en oo käynyt) ja enhän mä sellaista ole tälle kesälle suunnitellut... Vaikka lomaa kyllä olisi kerrankin:) Hmm..

iisa
41/34 | 

oijoi mitä kuvia ja tunnelmia!! matkakuume iski heti! Pohjois-Norjassa ja Oslon yläpuolella olen käynyt mutta tämä etelä vaikuttaa vielä enemmän "mun" jutulta, kiitos postauksesta!!

Nina
42/34 | 

Täällä kesälomaton huokailee ihastuksesta. Olen kateellinen noin ihanasta lomakohteesta! Voiko taivas olla tuon sinisempi?

Jolindha
43/34 | 

Ihania lomavinkkejä, kiitos niistä! Nuorempana tuli lomailtua paljon Norjassa, vaikka ei kylläkään koskaan juuri Etelä-Norjassa. Ehkä sitten taas joskus, kun lomat on lomia, on vuorossa Etelä-Norjaan tutustuminen... :)

Viivu
44/34 | 

Ihana paikka varmasti! Olispa joskus kiva tulla lomailemaan :) Meidän miesväkihän on tällä hetkellä Norjassa kalareissulla. Pohjoisessa tosin... :D Pitkiä kalsareita tarvitaan...

Se on perinne, että miehet lähtevät joka kesä poikien kanssa sinne kalastelemaan viikoksi. Lapset odottavat sitä koko vuoden. Ehkä me Vean kans suunnataan ens kesänä sit etelään :D

Melike
45/34 | 

Nostatit kyllä Norja-kuumetta entisestään...

Mulla on jo pitkään ollut kova kuume päästä Norjaan ja Ruotsiin autoilemaan (meidän perhe on aina ollut karavaanari-kansaa, joten Pohjois-Suomea, Norjaa ja Ruotsia on koluttu ristiin ja rastiin mun lapsuudessa), mutta esmes mun mies ei oo koskaan käynyt Norjassa... En mäkään Osloa etelämmässä, joten tulevaisuudessa varmasti teemme autoreissun sinne!!

Huimia maisemia!! Tykkään kyllä niistä pohjoisen jylhistä tunturi-ja vuonomaisemistakin yhtä paljon!! Norja on kaunis maa!!

Melike
46/34 | 

P.S Mulla asuu pitkäaikainen kirjekaveri Drammenissa Oslon liepeillä... Ollaan kirjoiteltu jo vuodesta 1993 lähtien, mutta ikinä ei olla nähty (puhuttu kyllä puhelimessa useastikin), joten siinäkin ois yks syy vihdoin tulla sinne suunnille!! :)

Viviks
47/34 | 

Oijoi, olisipa ihana päästä käymään Etelä-Norjassa! Onko alue ihana pelkästään kesällä, vai viitsisiköhän sinne syksyllä lähteä? Tämä kesä on aikataulujen puolesta melkoisen täynnä, mutta syksyllä voisi olla kiva vähän matkustella... ;)

Emme-Syys Puidenmukaan
48/34 | 

Oivoivoi, kavin viime kesana Pohjois-Norjassa ja ihastuin siihenkin jo, se oli ihan mun juttu. Nyt kylla hingun paasta tuonne etelaankin ja nimenomaan noihin pikkukaupunkeihin katselemaan. Ei tana kesana, mutta josko seuraavana!!!! Kiitos tasta postauksesta, innosti paljon.

- Jo -
49/34 | 

Ihania kuvia, varmasti mieli lepää näissä maisemissa. Voin vain kuvitella raikkaan merituulen tuohon ja lokkeja!

Hipsu
51/34 | 

Mahtava postaus! Tekeepi mieleni etelä-norjaan, aivan kuin minilomalla olisin käynytkin tämän postauksen kautta :)

emmi
52/34 | 

Kiitos vinkeistä! Ollaan myös suunniteltu autoreissua täksi kesäksi. Määränpää tulee olemaan todennäköisesti Etelä-Ruotsi, mutta josko innostuttaisiin lähteä sinne päin. Olen joskus ollut risteilyllä Göteborgista Kristiansandiin, meneeköhän se laivareitti vielä? Se voisi olla hyvä vaikka paluumatkaksi.

Milla
53/34 | 

Kiitos ihanista tunnelmista ja kuvista! Ollaan ensi viikolla lähdössä neljän päivän road tripille Lofooteille. Oletko käynyt? Onkohan siellä kovin kylmä? Oisko jotakin kivaa vinkkiä antaa, mitä nähdä/tehdä? Olen googletellut valassafareista tietoa. Aika kalliita ovat, mutta ehdottomasti haluan osallistua yhdelle! :) Ihanaa kesää! :)

Sissi
54/34 | 

Onpas siellä kaunista! Ja hienoa ettei mitään kalastuslupia tarvita, ihan ihmeissäni luin moisesta.

heidi
55/34 | 

Norjan matkailunedistämiskeskuksen tulis antaa sulle joku kunniamaininta :) Mäkin haluun Norjaan!!
Heh, tosin katsellessani kuvia, totean että matkailua ei varmaan juuri tarvitse kehittää. Hullu on ihminen joka ei tunne jonkinlaista vetoa tuonnepäin.
En vain tiedä miksei koskaan ole tullut käytyä...

Miehenikin huusin katsomaan kuvat :)

Hanna
57/34 | 

Moikka Johanna,

Näyttääpä mukavalta. Asun perheeni kanssa Oslon lähettyvillä ja ollaan ajateltu jossain vaiheessa tehdä retki myös Etelä-Norjaan. Kristiansandia kait lähinnä ajateltiin, mutta kyllä pienemmätkin paikkakunnat voisivat olla näkemisen arvoisia. Kiitoksia! Olen aika tuore blogisi lukija ja täytyy sanoa, että kirjoitukset ja kauniit kuvat piristävät mukavasti päivää. t. material girl :)

Tomorrow
58/34 | 

Kauniita maisemakuvia. Ja vähän yhtä aikaa ihania ja kamalia ne ravunkuoret.

Voi harmi, me on aina körötelty suorinta reittiä takaisin ylös K-sandista, ei olla koskaan otettu maisemareittiä. Mutta eläinpuistossa sentään käytiin nyt viime reissulla ja siitä tykkäsin, vaikka olikin auki vaan osittain.

Boncuk
59/34 | 

Elokuussa on tarkoitus matkata Osloon ja siitä OLI tarkoitus kipaista junalla myös Bergenissä... nyt noiden ihanien kuvien myötä mielin myös sinne etelään .. hmm??

Emiliak
61/34 | 

Vietin viime kesäni Etelä-Norjassa ja pitää myöntää, että se oli tähänastisen elämäni paras kesä :-) Kaiken lisäksi kelitkin suosivat, joten palasin kotiin ruskettuneempana kuin yhdenkään välimeren rantaloman jälkeen ;-)

Johanna
62/34 | 

Teija: Kristiansandistahan menee samantapaisia lauttoja kuin Hki-Tallinna välillä koko ajan Tanskaan, että siitä voi yhdistää kaksi maata ;)

Minni: Kyllä joissakin, tai sitten mökkialue on erikseen samassa kaupungissa :)

Viviks: Syksy on myös ihanaa aikaa täällä, oikein sellasta tuulista, mutta leutoa aikaa. Tykkään syksystä. Ja kevät tulee aina vähän Suomea aiemmin :)

emmi: Hmm, se ei ainakaan vuosi-pari sitten mennyt, mut toivotaan, että ois tullut takasin ;) Kaipailin joskus itsekin.

Milla: Lofooteilla en ikävä kyllä ole käynyt, mutta sehän on aivan mahtava, pakko joskus kokea. Kylmää tosian on suurimmalla todennäköisyydellä.

EmiliaK: Ymmärrän ;)

Marissa
63/34 | 

Mikä on baareissa alaikäraja?
Voiko Norjassa alaikäinen yöpyä hotellissa/motellissa yksin/saman ikäisen kanssa? :)
Ja millainen on Norjan hintataso esim. ruoan, julkisten kulkuvälineiden, vaattteiden ym. suhteen?
:)

Argentina Duque
65/34 | 

Very efficiently written story. It will be valuable to anybody who employess it, as well as me. Keep up the good work - looking forward to more posts.

türkçe dublaj filmler
66/34 | 

Nice one blog owner results web site post good sharings in this blog site usually have pleasurable

Jean Inghram
67/34 | 

What you posted made a bunch of sense. However, what about this? suppose you were to create a awesome headline? I ain't saying your content isn't solid, but suppose you added a headline that grabbed people's attention? You could glance at Yahoo's front page and watch how they create post titles to grab viewers interested. You might add a video or a related picture or two to grab readers interested about what you've got to say. Just my opinion.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012