mun lemppariruoka

Heippa ja oikein arkista maanantaita! :D Nyt on kuulkaas reikäset verkkarit päällä ja hiukset niiiin pesua vailla, joten kutsutaan tän postauksen ideaa vaikka sitten ruokainspiraatioksi...! :D Arkiruoka on niin supertärkeä osa hyvinvointia, että meillä ei kovin usein tulisi mieleenkään käyttää valmisjuttuja ja eineksiä. Kaikki niin pohjalta asti itse kuin vain mahdollista. 

En ole muuten mikään kauhea suursyömäri (ylläri), mutta arvosta aina ihan hirveästi esimerkiksi kylässä hyvistä raaka-aineista itsetehtyä ruokaa. Se on parasta luksusta se.

Ja jauhelihakeitto on ihan varmalla yksi mun suosikkiruoista. :) Vaikka saisi valita kaikista hienouksista. Juuri mikään ei nimittäin voi maistua paremmalta maanantai-iltapäivänä kuin kuuma jauhelikeitto ja lasillinen kylmää täysmaitoa.

Voidaankin siis sanoa, että jauhelihakeitto on varmalla mun maanantaisuosikkiruoka! Se on nopsa tehdä ja aineksia pilkkoo isoon kattilaan helposti monen päivän edestä. Tällaiset viikot -kun miehestä ei näy vilausta eikä heru apuja, on tosi käytännöllistä tehdä iso satsi hyvää, terveellistä ruokaa kerralla. Keitot yleensäkin ovat mun suuria suosikkeja.

Mun jauhelihakeittoon tulee pari lihaliemikuutiota ja paljon sipulia. ;) Siinä ne tärkeimmät. Sipuleja laitan mitä sorttia tahansa; valkoista unohtamatta. Järkkyhyvää. Yksinkertaisesti. Ja ihan yhtä nopeata kuin eineslaatikon lämmittäminen uunissa.  Samalla voi tietty kuunnella uusinta ZIN 52:a (zumbaohjaajien säännöllinen musiikkilähetys) ja heiluttaa jalkaa. :P

Tai mitä tahansa musiikkia, okei. :) 

Kivaa viikon alkua -ja herkullisia päivällisiä! :))

Kommentit (31)

Vierailija

Munkin lemppariruoka ja meidän huominen ruoka! :D Mäkään en pidä eineksistä, pyrin ajattelemaan ruuissa niin, että teen sitä mitä mummonikin olis voinut valmistaa vuonna 47 pikkukeittiössään ;) -st.brigitten

Vierailija

Hyvää, helppoa, nopeaa ja koko perheen suosikki! 

By the way: mistä nätit keittiön matot ovat?

-Virpi

Vierailija

Keitto todella on yksi helpoimmista ja monipuolisimmista ruuista! Samaa keittoa voi kyllästymättä syödä monena päivänä peräkkäinkin, koska siihen on niin helppo "matkan varrella" lisätä uusia aineksia, tuoreita yrttejä tai vaikkapa leipäjuusto- tai halloumipaloja. Se on myös loistava illanistujaisruoka, jonka voi tehdä pari päivää etukäteen, makuhan siitä vain paranee, ja panna sitten tarjolle hyvän leivän sun muiden tykötarpeiden kera. Kätevää, herkullista ja stressitöntä!

terveisin Satu

Vierailija

Ihana idea, KIITOS! Meillä ei olekaan aikoihin ollut jauhelihakeittoa, sitä siis tänään kotiin mennessä koko porukalle.

Mun likaiset hiukset ja rikkinäiset verkkarit kuva näyttäisi kyllä täysin erilaiselta, miten ihmeessä sä oikein tuon teet????

-Anu

Vierailija

Oi ku kivat matot sulla keittiössä! Mun pitäisi ostaa myös omaan köökkiini matot. :) Saako udella mistä nuo on hankittu?

-Mimmu

Vierailija

Liemikuutiot ovat kaukana terveellisestä ja ainakin ennen niistä tuli ruokaan sellainen teollinen maku. Saattaa olla, että viimeisen vuosikymmenen aikana kuutiot ovat muuttuneet aiemmasta - en ole niitä kaivannut, koska mausteilla ja yrteillä saa hyvää ja aitoa makua ruokaan! 

Vierailija

Minunkin reikäiset verkkarit ja likaiset hiukset -potrettini näyttäisi kyllä T-O-S-I erilaiselta!: )

Mulla kun on niin ohuet ja nopeasti rasvoittuvat hiukset, siksi pesin ne tänäkin aamuna, lavuaarin ääressä, vaikkei meille tällä hetkellä tule ollenkaan lämmintä vettä..! (Ei muuten jostain syystä tullut mieleen lämmittää vettä kattilassa - mistä toisaalta oli se hyöty, että totesin kylmällä vedellä pesemisen virkistävän ja saavan koko pään "eloon" samalla tavalla kuin piparminttushampoot. Hmmm, ehkä tuossa on ratkaisu koomaisiin kaamosaamuihin..

terveisin Satu

http://www.nojatuolihaahuilija.wordpress.com

Vierailija

Moi! Nyt vähän hassu kysymys...kuljetatko yleensä töihin eväitä lounaaksi (näitä keittoja ym) vai syötkö jossain ruokalassa? Millaista ruokaa syöt yleensä lounaaksi? :)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012

Hei, meillä on ihan vaan evässysteemi eikä kaikilla työpaikoilla ole edes mikroa, sillä Norjassa on todella vahva eväsleipä -perinne. Ei lämmintä ruokaa lounaalla... Eli yleensä mukana on leipää ja/tai salaattia.

Vierailija

Enpä muista, milloin olisin viimeksi syönyt jauhelihakeittoa. Pitääpä joku päivä tehdä. Mä en oo kylläkään käyttänyt kukkakaalia, pitää varmaan kokeilla.. 

Lihaliemikuutioissa on nykyään hiivauutetta, jossa on glutamiinihappoa kuten natriumglutamaatissa. Glutamiinihappoa on myös luontaisesti joissakin elintarvikkeissa, esim.parmesanissa paljon ja tomaatissa vähemmän). 

Käytän myös maustamiseen yrttejä puutarhasta (vielä), mutta mun mielestä on ihan ok laittaa lihaliemikuutio keittoon. Ei tarvi lisätä suolaa. Suola nostaa kuitenkin tutkitusti verenpainetta.

Joka tapauksessa kokonaisuus ratkaisee :)

Hyvää viikonalkua! 

scandinavyanlife.blogspot.fi

PS: Hyvää (myöhästynyttä) 5-vuotishääpäivää    

Vierailija

Joku älähti lihaliemikuution käytöstä ja ihan oikeassa sinänsä onkin. Mietin vain, että monasti ihmiset ovat tosi tarkkoina kotona ruuan suhteen ja sitten ravintoloissa ja lounaspaikoissa vedetään napaan kaikenlaista tietämättä sen tarkemmin, mitä oikeastaan tuleekaan syötyä. Varsinkin tietyt ketjuravintolat tarjoavat lähestulkoon jo eineksiä, niin valmiina tuotteet keittiöihin tulevat. Kierrän kyllä kaukaa :( 

Vierailija

Kylläpä tuli nälkä näistä kuvista, joten meilläkin syödään sitten huomenna jauhelihakeittoa. Kiitos taas postauksestasi :).

Terkuin Eija

Vierailija

Itse käytän keitoissa kanasta tehtyä hyytelöisen buillonin, yrttien ja mausteiden lisäksi. Vaikka tekisin porkkanakeittoa.. Ilman sitä ei tulisi niin maukasta mitä haluan. Mies keittää rapujuhlien jälkeen kuorista vielä oman builloninsa, sekin antaa kivan pohjan vaikka kalakeitolle..

Aikaisemman postauksen seefood-tarjotin oli kyllä herkullinen. Täällä keskieuroopassa tuollaisesta voi vain unelmoida.. Mutta kesällä saimme nauttia erilaisia simpukoita rapuineen Mallorcalla. Aldi myy kerran vuodessa Kanadasta tuotuja lobstereita kympin kappale. Ikea taas pitää ravuista huolen. ;) Onneksi näin!

-tiau

Vierailija

Aiemmin joku sanoi suolan nostavan verenpainetta. Niinpä - tavallinen suola nostaakin. Vaan vaihdapa se puhdistamattomaan merisuolaan tai ruususuolaan ja verenpaineesi saavuttaa optimitason on se sitten nyt turhan alhainen tai korkea tai jo valmiiksi sopiva. Minusta on käsittämätöntä, että ihmiset eivät ota selvää asioista ja syövät puhdistettua suolaa, joka on kaksine mineraaleineen lähes myrkkyä elimistölle. Toista ovat mainitsemani suolat, joissa on noin 90 mineraalia oikeassa suhteessa.

Vierailija

Komppaan, jauhelihakeitto on parasta arkiruokaa, maistuu kaikille!! Suosittelen liemikuutioiden tilalle ruususuolaa, antaa mahtavaa makua ilman teollisia liemikuutioita. Kiitos ja kumarrus unelmien huuruisesta ja samalla niin arkisesta blogista, arjen unelmista.. :)

Vierailija

No niinpä. Mutta nythän on sitten uutisoitu,  kuinka ihmisillä on suolahifistelyn seurauksena yleistynyt jodin puute. Sitä kun on vain siinä tavallisessa ruokasuolassa. Eli suo siellä, vetelä täällä..

Vierailija

Hei, kiitos kauniista blogista. Itse makaan Töölön sairaalassa kahden selkäleikkauksen jäljiltä.  Kumpikaan ei ole onnistunut ihan täysin ja kolmatta leikkausta suunnitellaan. Olen kesän aikana letitellyt hiuksiani ohjeidesi mukaan, inspiroitunut tuunaamaan terassin sohvaryhmän kuviesi innoittamana ja muutenkin keskittynyt positiivisuuteen. Nyt, jos pitäisin blogia voisin laittaa siihen kuvat sairaalan sänkyjä ympäröivistä oransseista verhoista ja kuvan melko kellastuneesta loisteputkivalaisimesta huoneen katossa. Näin se elämä heittelee. Olen aina ollut se hoikka, kaunis ja hyvätuloinen ystäväpiirissäni. Näillä asioilla ei ole kuitenkaan mitään merkitystä täällä sairaalan sängyllä. Täällä merkitystä on omalla perheellä, lapsilla ja miehellä (joka on aikamoisessa mankelissa), sisaruksilla, ystävillä ja yllättävilläkin kaukaisemmilla tutuilla, jotka tarjoavat apuaan. Katson taakseppäin viime vuotta ja mietin, että olisin voinut pitää samanlaista blogia kuin sinäkin. Niin hyvin asiani ovat olleet. En kylläkään osaa neuloa ja sisustaminenkin on vähän niin ja näin. Nauttikaa lukijat elämästä silloin kun asiat on hyvin. Älkää keskittykö arsyttävään anoppiin tai johonkin mahamakkaraan vaan nauttikaa pienistä asioista hyvä latte ystävän kanssa, töissä hoidatte jonkun homman hyvin tai kun lapset käpertyy syliin. Hyvää loppuviikkoa sinulle Johanna. Jatka samaan tyyliin. Positiivisuus leviää WiFin kautta tänne sairaalan sängyllekkin.

Vierailija

Hei! Valitettavasti mainitut luonnonsuolat sisältävät kyllä reilusti NaCl, joista se natrium vaikuttaa verenpaineeseen. NaCl:n määrä on melko lailla sama kuin pöytäsuolassa.

Se, mitä markkina- ja mainosmiehet jättävät sanomatta noista Kalaharin-, Himalajan-, ruusu-, Maldon, kukkaissuoloista on, että mineraalit noissa suoloissa ovat hyvin pieninä pitoisuuksina. Lisäksi osa mineraaleista on elimistön hyödyntämättömissä ja kuluttaja maksaa hypestä. NaCl on kuitenkin se oleellisin ja vaikka sitä olisi "vain" 90-95%, valitsisin jodioidun pöytäsuolan, ja käyttäisin sitä maltillisesti. Kävin juuri lääkärintarkastuksessa ja mun elämäntavoilla (ja perimällä ja liikunnalla) verenpaine oli 120/68.

Vierailija

Luultavasti ihmiset, jotka eivät ota selvää asioista, jäävät joka tapauksessa vaille jodia, koska he käyttänevät eineksiä, joihin ei lisätä jodioitua suolaa! ;) Länsimaissa ihmisillä on huutava pula jodista - niin meillä Suomessakin jodioidusta suolasta huolimatta.

 

Itse en missään tapauksessa käyttäisi muuta kuin puhdistamatonta suolaa. Puhdistettu suola on teollisuusjätettä ja kyllä - pieni määrä kutakin isosta joukosta mineraaleja toimii synergisesti. 

 

Homeopatiakin toimii eikä kyse ole plasebosta, koska eläimet (joita hoidetaan homeopaattisesti) tuskin osaavat ajatella itseään terveeksi. Siitä huolimatta, että potenssit ovat korkeita. 

 

Hyvä tapa saada jodia on käyttää esim. Vogelin luomumerilevärouhetta tai Lugolin jodia.

 

 

 

 

Vierailija

Oi Johanna! Kiitos ihana blogistasi, joka antaa estetiikkaa ja iloa arkeeni. Sillä arki on parasta ja sitten se pieni juhlan antama luxus. Oma elämä. Tsemppiä myös sinulle kovasti, joka makaat töölön sairaalassa selkäleikkauksesta jälkeen. Itse olen selkäpotilas ja kiitollinen jokaisesta päivästä kun voin kävellä ja istua ja kipu ei vie tai sanele. Kiitollisuus, terveys, rakkaat ihmiset ja  välittäminen - niistä on elämä tehty. - eija

Vierailija

Heips!

Suolan käytöstä ei voi koskaan puhua liikaa ;) Annetaan kuitenkin vapaus jokaiselle tehdä asiat juuri niin kuin itselleen/perheelleen parhaaksi näkee :) Kuitenkin elinpäivämme ovat ennalta määrätty, eikä suolakaan siihen pysty vaikuttamaan, milloin täältä on aika kenenkin lähteä..

Kysymykseni koskee tuota syysneule-postaustasi, et voisitko uudelleen vinkata mistä nuo ihanat pitsisaappaat on? Yritin etsiä tietoa vanhoista postauksista, mutta tuloksetta :/

Tää blogi on niin ihana.. Olet ehdoton ihailuni kohde! :) Kiitos tästä.

mvh,

mamma med to små barn ;)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012

Heippa, kiitos :) Pitsisaappaat ovat Millan putiikista, mutta ei sieltäkään taida enää saada... Millan putiikissa on kuitenkin usein ollut samantapaisia, joten kurkkaa jos siellä olisi kuitenkin jotain. :)

Vierailija

Hei tämä ei liity nyt tähän postaukseen, mutta olen miettinyt kehtaako tätä kysyä. Jos tuntuu etten halua vastata niin on. Mutta paljon on sairaanhoitajan palkka Norjassa? Olen miettinyt jos joskus yrittäisi päästä Norjaan tai Ruotsiin töihin (sh)

Johanna Kalastajan vaimo
Liittynyt3.12.2012

Moi moi, lähtöpalkka on varmaan jotain reilu 40 000 euroa vuodessa... Sitten lisää tulee jos on erikoisala, vuorotyö ja ikälisät. Jos tekee normaalia työviikkoa siis.

Vierailija

Kokeilkaa ihan tota samaa, ihanaa soppaa joskus niin, että jauheliha korvataan broilerin paloilla, pinnalle silputaan runsaasti tilliä ja jokainen ruokailija puristaa vielä lautasellaan olevaan keittoon maun mukaan sitruunan mehua! Nam!!!

Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään norjalaisen kalastajan vaimona ja kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Instagram