Parempaa aikaa luonnossa liikkumiselle ei ehkä koskaan tule, joten tee se nyt. Parempaa tekemistä kuin luonnossa liikkuminen tuskin on nyt, lähde siis ulos. Ja vielä parempi jos voit ottaa lapsia mukaan. Luonnossa liikkumiseen, yleensäkin liikkumiseen ja pitkien lenkkien kävelemiseen on niin hyvä opetella jo pienestä. Luonnossa liikkuminen ja raitis ilma väsyttää kropan ja mielen niin että uni tulee illalla paremmin. Juuri nyt luontolenkkien tekeminen on mulle lähes välttämättömyys kun juuri muutakaan ohjelmatarjontaa ei ole. Plus että siinä ei koskaan ole mitään huonoja puolia. Aina tulet kotiin tyytyväisempänä, iloisempana ja virkeänä kuin mitä olit lähtiessäsi.

Lenkeissä vaikenta usein onkin juuri se lähteminen. Kotioven kynnys voi olla kamalan korkea meille aikuisille, saati lapsille. Lapsia ajatellen kannattaakin ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta pitkistäkin lenkeistä jää hyviä kokemuksia.

 

1) Kerro lapsille jo edellisenä päivänä, että huomenna mennään sitten pitkälle lenkille. Kysy onko lapsilla toiveita lenkin suhteen.

2) Varmista että retkivaatteet ja -eväät ovat valmiina. Ettei tarvitse stressata kauppaan. Ja ettei pukeutumisesta tule ongelmaa. Meillä on aina villaa alla. Paitsi kesällä.

3) Jep, ota eväitä. Lapset rakastavat pysähtyä syömään ja aikuisporukassakin lenkki saa ihan uutta vauhtia pienen stopin jälkeen. Nuotiokausi alkaa olla ohi (luonto liian kuiva), mutta lämmin kaakao termoskannussa toimii aina. Samoin voileivät taikka vaikka suolamakkarat joista voi puukolla veistellä ohuita viipaleita, mmm. (Keksi tai pähkinäsekoitukset ovat aina poppis jälkkäri.)

4) Mainitsin jo kerran täällä blogissa luontopolun rasteineen. Tämä toimii etenkin lyhyemmillä lenkeillä. Mitä jos tekisit 10 kysymystä A4 arkeille ja kävisit tekemässä lenkin kerran yksin ja kiinnittäisit kysymykset puihin vaikkapa 100, 200 tai 500 metrin välein? Lapsista on hirmu kivaa etsiä seuraavaa kysymystä. Seuraava metsässä liikkuva perhekään ei varmasti pane pahakseen kivasta peliyllätyksestä! Toimii tietysti myös aikuisporukassa; postien välit voi vaikka spurtata!

5) Taikka luontobingo. Tee  jokaiselle mukaan oma arkki, jonka ruuduissa lukee metsästä löytyviä juttuja, vuodenajan mukaan. Lumi, sieni, vesi, pilvi, kanto, juuri, koivu, harakka... Oiva tapa opetella myös tunnistamaan vaikka puiden lehtiä tai eroa kuusen ja männyn käpyjen välillä. Tässä saa nimittäin auttaa toisia.

6) Kuka löytää ensimmäisenä.... Tässä niin ikään hyvä kerrata miltä ne männynkävyt nyt taas näyttivätkään, millaisia lehtiä on tammessa ja mikä on havupuu. Lenkki etenee huomaamatta.

7) Ota kuvia - jollei kenelläkään ole sitä vastaan. Kuvat ovat kivoja muistoja, mutta lapsille on usein myös kiva hullutella kuvissa, mikä lisää hyvää fiilistä matkan varrella eikä lenkkeily tunnu niin pitkäveteiseltä. Hassujen kuvien katselu myöhemmin tuo hyviä muistoja ja lisää lenkki-intoa.l

8) Etsi lähiseudulta hyviä retkimaastoja. Jos mahdolista; älä tyydy omaan kortteliin. Etsi netistä hyviä vaelluspaikkoja ja retkipolkuja. Ne tuovat usein vähän suuremman elämyksen kuin tutut asfalttitiet ja saavat lenkin tuntumaan seikkailulta puuduttavan koulumatkan sijaan.

9) Pidä huolta itsestäsi <3 Stressantunut aikuinen ei tee lenkkikokemuksesta kivaa kenellekään. Huolehdi hyvistä kengistä ja lämpimistä, käytännöllisistä vaatteista, joissa tunnet olosi hyväksi. Nauti ja anna sen näkyä ja säteillä. Kehu kuinka ihanaa luonnossa on ja kuinka reippaita lapset ovat! 

 

Reipas retkeilijä on aina hyvä palanen minäkuvan rakennushommissa ja lenkkien tekeminen lapsena saa homman tuntumaan itsestäänselvyytenä aikuisenakin. 

Meitin lenkkivaatteet ovat näissäkin kuvissa lähes pelkästään norjalaista Stormbergia; muista että saatte koodilla JOHANNA20 edelleenkin 20% alennusta Storbergin aika hyvänhintaisista ulkoiluvaatteista täällä. Oikeesti, hyvät varusteet ovat tietty supertärkeät, tarkista mitä kaapista jo löytyy! :)

Ja sitten suunnittelemaan koko perheen yhteistä lenkkiä - ehkä uudella innolla. <3

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Johanna kirjoittaa elämästään Norjassa kahden söpöliinin äitinä. Blogissa pohditaan, miten arki voi olla kaunista, esitellään päivän asuja ja ihania sisustusasioita – sekä välillä pohditaan syvällisiä.

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010

Instagram